Trzista kapitala - Hrvatska

Rast cijena na ZSE održiv je i u negativnom makroekonomskom scenariju – usporedba s Mađarskom

U ovom zapisu uspoređujemo hrvatsku situaciju s mađarskom. Pokazat ćemo da materijalizacija čak i tako ekstremno negativnog scenarija može samo pozitivno utjecati na cijene na Zagrebačkoj burzi. Razlog je ‘bez-vezno’ razmišljanje (razmišljanje bez povezanih veza) velikog dijela pesimista. Dublji uzrok takvog razmišljanja je potpadanje u uobičajene zamke opisane u paradigmama bihevioralističkih financija.

U prošlim postovima vidjeli smo zašto su niske cijene na Zagrabačkoj burzi neodržive. Iako je CROBEX od prvog posta porastao 35,9% (odnosno više nego dvostruko od S&P 500 koji je porastao 16,6%), snažan rat je održiv, te će se i nastaviti.

Ukratko, za podsjetnik:
– postojeće cijene su ‘bezveze’ (tj. nemaju veze s fundamentima)
– ovako niske cijene su uzrokovane ponašanjem nekih sudionika (manipulativne i prisilne prodaje, kolektivna panika) u uvjetima nelikvidnosti a glavni faktori koji su negativno utjecali na pad cijena su nestali (iako se nisu pojavili pozitivni faktori)
– dominantan faktor na tržištu su bihevioralistički aspekti (prvenstveno sidrenje, kognitivna disonanca i adaptivno ponašanje – ‘tržište lemniga’)

U tržištu smo leminga: Čitava grupa se ponaša iracionalno iako se pojedinci ponašaju naizgled racionalno (‘prema zadanom signalu se ponašam onako kako očekujem da će se i ostali ponašati iako značenje signala s time nema veze’). Naime, precizno podešavaju svoje procjene o ‘fer’ cijenama s obzirom na nove informacije o globalnim fundamentima, iako postojeće razine cijena nemaju nikakve veze s fundamentima. Kako kažu naši istočni susjedi: ‘Promašili ceo fudbal’.

Neki analičari ipak tvrde da sadašnje razine cijena odražavaju prosjek mogućih scenarija. Neki se pak proglašavaju ‘realnim pesimistima’ (nije li ovo oksimoron?) tvrdeći da cijene odražavaju negativan scenarij (državnog defaulta). Neki od njih priznaju da su naprosto doomsayeri (iako je u biti isto da li si otvoreno ‘doomsayer’ ili kažeš da ‘realno’ uzimaš u obzir samo pesimističan scenarij).

Kako bismo pokazali da postojeće cijene nemaju veze čak ni s procjenama pesimista, u ovom postu uspoređujemo kretanje tržišta s možda najgorim mogućim usporedivim primjerom – Mađarskom.

Štoviše, pokazat ćemo da čak i materijalizacija negativnog scenarija može imati pozitivan utjecaj na cijene: kao kad je cijelo mađarsko tržište poraslo nakon materijalizacije krize, ili kad su neke dionice (VIRO, ATPL, INA) porasle nakon objave iznimno ložih rezultata. U ovakvim slučajevima se tržište uvjeri da i najgore nije onako loše kako se nekritički očekivalo (i za lošu robu postoji cijena, koja nije 0).

Nadam se da ćete mi oprostiti samo referiranje na ponašanje tržišta, bez usporedbe fundamenata, što bi zahtjevalo malo veći napor, a ovo je ionako sve uglavnom u revijalnom stilu :).

Mađarsko gospodarstvo je u vjerojatno znatno lošijem stanju od hrvatskog. Štoviše, perspektiva mu je lošija: uz mnoge fundamentalne gospodarske, društvene i političke probleme koje dijeli s Hrvatskom, nema krasnu rentnu poziciju na Jadranskom moru (eh da, nadamo se da jednom uopće nećemo morati raditi, nego samo živjeti od rente, koliko god malo radnikaa imali, puno penzionera, skupu državu i ostalo).

Mađarska je doživjela slom (odnosno ‘slom’ zbog intervencije MMF-a) u listopadu prošle godine. Financijska tržišta (tečaj forinte, dionički indeks BUX) reagirali su sredinom mjeseca (počevši otprilike od 13.10.), a krajem mjeseca država je dobila divovski zajam od 25 milijardi dolara.

Hrvatska nije ni blizu takvog scenarija.

Ipak, cijene hrvatskih dionica su u zadnji godinu i pol, ali i od izbijanja mađarske krize, pale znatno jače od mađarskih, a njihov pad, prema riječima mnogih analitičara, je bio navodno uvjetovan makroekonosmkim očekivanjima.

Uglavnom, naša analiza se satoji od 3 grafikona: usporedba kretanja BUX i CROBEX zadnji 17 mjeseci (od vrha tržišta do danas), te od izbijanja mađarske krize. Kako se kriza u Mađarskoj odrazila i na tečaj forinte, kretanje indeksa smo usporedili i u njihovoj eurskoj vrijednosti.

1 reply »

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.