Uncategorized

Kompleksni sustavi

U nekim se komentarima na ovaj blog spominju ‘kompleksni’ sustavi. Inače se u člancima i komentarima o tržištu kapitala ovaj pojam prilično spominje. To je jedan od najvažnijih pojmova za financijska tržišta, u ekonomiji općenito (iako se ne uči na fakultima!?) ali i u svim društvenim aktivnostima.

Ipak, koriste se najčešće bez razumijevanja. Naime, iznimno je značajna razlika između složenih, kompleksnih i kaotičnih sustava iako mnogi naši autori ta tri pojma koriste kao sinonime.

Za one koji su gledali Mission Impossible 3 (slučajno gledao, inače nisam fan serijala), u prvoj sceni bivši tajni agent kojeg glumi Tom Cruise na partyju objašnjava čime se bavi: analizom prometa. Oni gledaoci koji ne znaju, smatraju da je to u skladu s njegovim umirovljenjem – jedan vrlo dosadan posao. Oni koji znaju, već vide što će biti: promet je kompleksan sustav i njegova analiza je vrlo zahtjevna, uzbudljiva i rezultati neočekivani. Znači: agent nije mentalno u mirovini i zato će ga poziv koji će dobiti lako ‘upecati’.

Najbolja popularna knjiga koja govori o kompleksnim sustavima je ‘Critical Mass: How One Thing Leads to Another’ Phillipa Balla. Ovo je zaista izvanredna knjiga koja bi vam mogla promijeniti način na koji gledate stvari. Možda je dovoljno reći da je dobila nagradu Aventis, i da se u njoj – između ostalog, to je samo mali dio – objašnjavaju stvari o kojima se samo natuca na pojavnoj razini u površnom Tipping Point.

Izrazito loša knjiga koja se s drugog aspekta bavi kompleksnim sustavima je popularna The Black Swan popularnog Nassima Taleba. Knjiga ima jednu zanimljivu tezu i zaista ćete prosperirati ako negdje nađete executive summary te knjige – ne više od 3 stranice. Jer sve ostalo je male informacijske vrijednosti (kao 99% knjige Tipping Point) i krajnje egoistično brljanje (pri čemu naknadno Taleb tvrdi da je to namjerno tako kako bi ‘iznenadio’ čitaoca iznenadnim izlaganjima ključnih teza i primjera!?). Neka vas ne zavara činjenica da je Taleb dobio veliku pažnju medija (od FT, WSJ do ostalih) – i novinari moraju imati o čemu pisati, pogotovo ako je ovako neobično štivo. Ako ne nađete sažetak od 3 stranice, pogledajte svejedno knjigu, ali tako da ne potrošite više od pola sata na nju, nećete pogriješiti.

Inače znatno više vrijedi pročitati njegov Fooled by Radnomness, iako bi bilo dobro kad bi netko za vas izbacio 50% sadržaja u kojom on priča kako je najljepši, najpametniji itd.

Za ilustraciju jednog dijela strukture kompleksnih sustava – tzv. ‘zakona potencije’ (eng. power law) – u distribuciji neke varijable, i kako ona mnoge sustave modelira daleko bolje od donedavno vladajuće Gaussove krivulje (koja je u ekonomskim modelima kao i druge stvari koje se oslanjaju na nju ili na slične premise kao ona, recimo bazelski standardi – iako mnogi bankari još uvijek važno implementiraju Basel II) pogledajte ovaj kratak, vrlo dobar i ilustrativan članak iz McKinsey Quarterlyja.

Kategorije:Uncategorized

2 replies »

  1. Nenade, teme su vrlo zanimljive. Doduše, ovaj članak koji si preporučio traži registraciju, a prelijen sam za tu akciju (100 passwords already and still counting…).

    Nešto što ide uz ovu temu je svakako Martin Armstrong i njegova teorija ciklusa oko koje se diže prašina zadnjih mjeseci. Tim više što je lik cikluse vrlo točno predvidio, pa i ovaj pad ekonomija širom svijeta. Više se može naći na http://www.contrahour.com/ i http://princetoneconomics.blogspot.com/ ali i mnogim drugim blogovima. Postoji cijela kolekcija njegovih pisama iz zatvora (sic) u kojima govori o nadolazećem teškom vremenu za USA i kapitalizam općenito. Kompleksno, da…

    • @Tyler: mislim da ovo nema previse veze s clankom, vidim da se radi o jos jednom ‘proroku’, za njihovo razumijevanje je dobro pročitati ‘Fooled by Randomness’. Vidim da se oslanja i na tehničku analizu, znači upravo suprotno od onoga što je srž teme kompleksnih sustava. Teorija kompleksnih sustava nam omogućava da razumijemo zašto su mogući događaji izuzetnog utjecaja i kako ih sam sustav proizvodi. Znači: kompleksni sustav nije nešto što je ‘kompleksno’ u kolokvijalnom značenju te riječi u našem jeziku koji je sve više iskvaren, nego ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Complex_system.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.