Uncategorized

Političari; Bezos

(Pozdrav iz Oxforda!) Prekjučer jer gost iznenađenja na TEDGlobalu bio Gordon Brown. Naravno, čitajuci engleske medije (pogotovo one kojima nije drag, kao The Economist), lako je steći loš dojam o njemu. Međutim, isto tako je lako zaboraviti u kojoj je opasnoj situaciji cijeli svijet bio prije pola godine, i kakve je odlučne i teške poteze povukao Brown kako bi u najodlučnijem trenutku stabilizirao britanski financijski sistem, usprskos ili bez obzira na javno mijenje.

Možda su ti potezi ‘spasili svijet’ (ili kako se omaklo Brownu da je ON spasio svijet), a možda i ne; možda bi drugi mogući scenariji bili bolji. Ali poanta je u tome da je on upravljao procesima, a ne procesi njime. Želim reci: u usporedbi s našom Vladom.

Ovo ne pišem kao neku veliku mudrost (sve to već zna odavno), nego vas zapravo molim da pogledate prekjučerasnji Brownov govor http://www.ted.com/talks/gordon_brown.html na TEDu, sjetite se govora mnogih naših politicara, pa cete razumjeti razlike.

+ + +

Imao sam jučer priliku upoznati Jeffa Bezosa …

bezos i ja

On je zaista jedan od mojih heroja. Prije nešto vise od 10 godina, kad se internet otvorio kao koncept i nama u Hrvatskoj, Amazon je bio moj prozor u svijet.

To je bilo prvi put da i iz ove žabokrečine obican čovjek može lagano plivati u globalnom moru znanja, a mogućnost naručivanja novih knjiga svakako je bila jedna od najvažnijih stvari. Također, to mi je bila smjernica da se i na webu (koji je bio jedna od rijetkih mjesta gdje se bez rođačkih veza i korupcije moze poslovati u Hrvatskoj) može razviti ozbiljno poslovanje. Mislim ‘ozbiljno’ u smislu ozbiljno i moderno organizirane tvrtke (a ne u smislu ‘ozbiljno’ = velika posjećnost mog ‘portala’ – čudna riječ koja se neuko upotrebljava u RH – u hrvatskim razmjerima koja je postignuta prepisanim sadržajem i golim tetama, pa onda prodajem ‘banere’ neobaviještenim marketinškim agencijama, pa je to kao ‘biznis’).

I danas naručujem svaki mjesec desetak knjiga s Amazona, što svakome preporučujem. U tvrtkama koje sam vodio, zaposlenici su imali neograničen budget za naručivanje knjiga s Amazona.

Hvala Jeff!!!

Kategorije:Uncategorized

6 replies »

 1. Potpuno se slažem u svezi Amazona – daleko najbolji izdanak Web 1.0.

  Što se tiće Browna- ne bih se složio da ga Economist ne voli. Dapaće u nekiliko nedavnih članaka ga opisuju kao ‘nadasve borbenog vizionara’. Također prikazuju ga kao lošeg komunikatora i čovjeka koji ćesto na uštrap svojih globalnih inicijativa zaboravlja na probleme doma – što mislim da sve stoji.

  A vis-a-vis MMF-a evo moje stajalište: MMF je najjeftiniji i još važnije EKSTERNI izvor financiranja koji još k tome može poslužiti političarima kao jako dobar alibi za rezanje državne potrošnje i reformu javne uprave. Stoga meni uopće nije jasno zašto MMF, umjesto da je zadnja, nije prva solucija? Mislim da bi se i oko devalvacije dalo s njima dogovorit.

  • Errix,

   hvala na komentarima!

   1. Što se tiče Browna, mislim da ne zaboravlja probleme doma, nego radi što može, a istovremeno se ‘bavi’ (naizgled) problemima vani jer Englezima treba dojam da su još uvijek važan globalni igrač. Tako je vanjsko ‘djelovanje’ (odnosno ‘bavljenje’, uglavnom na riječima) zapravo interni PR. The Economist je inače mnogo manje relevantan nego li se čini, u biti je zgodan da čovjek koji ne stigne puno čitati tisak vidi na jednom mjestu koje su teme, a informira se drugdje. No oni su ‘novine sa stavom’ – inače mo’š mislit, ali u politici su jasne konzerve.

   2. Za MMF i oko njega (tj. naših igrica) ti je kako vidim vjerojatno sve jasno, ali za utjehu da vidiš kako to nije samo kod nas i samo odnedavno, pročitaj Notes on Democracy od Menckena.

 2. volio bih skrenuti pozornost na jednu grešku ovdje. naime nenad uspoređuje korištenje riječi ‘vlast’ u hrvatskom i riječi ‘uprava’ u ostalim jezicima ‘normalnih’ zemalja što je netočno i neegzaktno i u suprotnosti sa stilom pisanja ovog bloga s obzirom na činjenicu da u hrvatkom jeziku riječi vlada i vlast nemaju isto značenje čak ni u navedenom kontekstu.

 3. G. Bakic, kako Vi gledate na Trumpove napade na Amazon? Zalosno je da predsjednik SAD-a na taj nacin napada privatne komanije.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.