Uncategorized

Nastavak 2: spread i državni rizik

(zašto će možda Jadranka Kosor biti najbolji hrvatski premijer)

U prethodnom postu sam objasnio zašto je sistemski rizik za hrvatske dionice dobro opisan spreadom hrvatske državne euroobveznice. Ostao sam još dužan objasniti zašto će možda Jadranka Kosor biti najbolji hrvatski premijer.

Za početak, želim naglasiti da nisam glasač HDZ-a. 🙂

Sjećamo li se pok. Vlatka Pavletića? Kad je Tuđman umro, slučajni privremeni predsjednik je postao je Vlatko Pavletić. Naime, imao je fikus funkciju predsjednika Sabora i stoga je kad je predsjednik države umro, po funkciji, postao privremeni predsjednik države, u trajanju od dva mjeseca. Tuđman je vladao apsolutistički, pa je tranzicija mogla biti vrlo neugodna. I što je Pavletićnapravio? Reklo bi se: ništa. A u stvari izuzetno mnogo. Mnogi su strepili kako će se situacija razviti, hoće li se uspjeti provesti izbori i očekivana tranzicija vlasti, ili će država završiti u neinstitucionalnoj destrukciji. Ove strepnje su bile opravdane – primjerice, uskoro je Mesić morao umiroviti generale koji su bili na putu vojnog puča.

A Pavletić, kojega su mnogi zbog raznih razloga smatrali potpuno neadekvatnom figurom da kontrolira tako kompliciranu situaciju, činovnički je odradio što je trebalo. Napravio je normalnu stvar, ono što se u normalnim društvima smatra normalnim (što je u Hrvatskoj nenormalno; mi smo navikli da je nenormalno normalno). I to je bio ogroman doprinos. I stoga smatram da je on najpotcjenjeniji hrvatski političar.

Smatram da i JK ima šanse ponoviti slično. U trenutku kad je država praktički izgubila suverenitet (ekonomski suverenetit, kao možda i najbitniji faktor), imamo izbor: daljnje divljanje i glumatanje (bajanje o petoj brzini, zemlji znanja, ‘mi smo u Europi od stoljeća sedmog’ itd.), što naprosto dovodi do otežavanja situacije, ili nepretenciozno izvođenje ‘obaveznih likova’, naime činovničkog izvršenja onoga što je normalnu za državu u ovoj situaciji: smanjenje troškova i potrošnje.

Valjda je jasno da je odlazak Sanadera samo jedan (prema Okamovoj oštrici, ne treba tražiti dodatke razloge za nešto, ako je već jedan razlog dovoljan), a to je da je ‘pete brzina’ bila obmana. U ‘jednadžbi’ vođenja države nedostajala je ‘samo jedna’ stavka: financije, a naravno, ne uzimajući u obzir tu varijablu (tj. bezglavo se zadužujući i trošeći), lako je voziti u petoj brzini. Do prvog zida. Lako je i vozaču F1 bilo najbrži na dijelu staze pred zavojem, ako ne uzima u obzir zavoj. I zato se bivši premijer sklonio, on nije ni sebi ni drugima mogao priznati da nas je ‘u petoj brzini’ zabio u zid (znate onu kad Mujo ubrzava, pa nakon pete brzine ubaci u ‘R’  -, kaže Mujo: „Rally“, i pukne getriba).

Ono što nas čeka, je da kao društvo trošimo manje. Hrvati moraju shvatiti da će idućih godina svi živjeti 20-30%  lošije nego prije. Država ponajprije, ali i građani će trošiti  manje. I stoga je početni mix povećanja poreza, kojim se (nadam se) kupuje vrijeme za veće uštede u državi, pravi potez. Iako nepopularan i za populiste idealna meta za kritiziranje. Nisam glasač HDZ (niti ću biti), ali ako JK uspije iskoristiti kupljeno vrijeme tako da provede značajnu štednju na razini države, i još ako uspije u hodu uvjeriti Hrvate da moraju živjeti skromnije idućih godina (do sada smo uvozili osobnih automobila vjerojatno za preko milijardu eura godišnje). Ako to napravi, to će vjerojatno biti na ne naročito senzacionalan način i površan vanjski dojam neće biti naročit spektakularan.

Ali poanta nije u tome gore, to je naravno potpuno jasno. Poanta je: ako JK samo nepretenciozno napravio ono što je normalno, bez spektakla i demagogije odigra ‘obvezne likove’ – jer uostalom za drugo ako se gleda ‘normalno’ i nema mjesta u uvjetima praktički izgubljenog suverentiteta, ali kao što sam rekao, mnogi drugi bi se ponašali ‘normalno’ na hravtski način („rally“) – bude dobar činovnik-privremeni prinudni upravitelj, ući će u hrvatsku povijest kao najbolji hrvatski premijer.

Ovo naravno ima značajne reperkusije na sistemski rizik. Po mom sudu, on će se i dalje smanjivati.

Kategorije:Uncategorized

6 replies »

  1. …samo se bojim ekipe oko JK, koja je naučila preko velikih investicija (troškova) u državim i javnim firmama puniti svoje i stranačke džepove, da li je spremna na odricanja u tom pogledu. ako u tome uspiju….troškovi će se moći smanjiti i JK bi mogla i uspjeti…

  2. ne vidim kako je dizanjem poreza JK kupila vrijeme – eventualno si ga je smanjila. I dok je jasno da moramo rezati državnu potrošnju, porezi nemaju direktne veze sa državnom potrošnjom. Rezanje troškova po meni nikako nije činovnički potez, jer nužno remeti socijalnu ravnotežu. Prijašnje vlade su napravile hrpu obaveza koje je ova vlada naslijedila tako da treba biti puno više od činovnika da se smanji birokratski aparat bez općenarodne pobune.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.