Trzista kapitala

Nastavak 3: spread i državni rizik

Ostao sam dužan objasniti i neke moguće poticaje daljnjeg rasta hrvatskog tržišta dionica.

U svojoj zadnjoj knjizi The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What It Means Soros iznova pokušava formulirati svoju ‘teoriju refleksivnosti’. Iako je očito bio daleko ispred svog vremena kad je razumio narav kompleksnih sustava i koliko se ‘divlje’ može ‘refleksivni’ sustav ponašati, jasno je da je ‘teorija refleksivnosti’ samo jedno pojednostavljeno opisivanje dijela ponašanja kompleksnih sustava (znači: njegov teorijski doprinos praktički ne postoji u njegovoj glavnoj teorij), o čemu najtoplije preporučam knjigu Philipa Balla Critical Mass: How One Thing Leads to Another.

Međutim, iznimno preporučam i spomenutu Sorosevu knjigu, koja nudi uvid u žestinu ponašanja kompleksnih sustava na financijskih tržištima, kao i teoriju neprestanog odmaka od ravnoteže. To su sustavi čiju narav razumijemo, ali ne možemo (tek tako) izračunati njegovo stanje (rješenje).

Razumije se, primjerice, da će (u načelu) korekcija financijskog sustava biti tim jača, čim je duže bio izvan ravnoteže. Svjedoci smo zadnjih dana na postojećim razinama cijena nema tržišta.

Objasnio sam pak kako su faktori koji su uzrokovali žestok pad bili iscrpljeni. Iako su neki od njih još mogući (npr. kamikaze prodajna akcija nekog većeg institucionalnog ulagača), njihovo djelovanje ne može biti značajno (u kompleksnom sustavu sinergično djelovanje faktora daleko nadmašuje djelovanje njihova zbroja). Znači, u postojećim okolnostima (a sve su indicije da su one objektivno popravljaju, što sam objasnio u prethodnim postovima), tržište može biti (u smislu kako se na engleskom kaže ‘market clears’) samo na višim razinama cijena.

Koji faktori mogu potaknuti ili katalizatorski djelovati na rast tržišta?

Pogledajmo najprije što suprotno, argumente onih koji kažu da nije moguć rast tržišta. Ti argumenti se najčešće svode na ‘(JA) ne vidim odakle bi došla likvidnost / potražnja / …’. Pri tome su tri greške:

– subjektivno ‘JA ne vidim’ zamjenjuje se objektivnim, a

– s druge strane se propušta vidjeti snaga jednog poticaja u sinergičnom djelovanju s drugima

– zaboravlja se vidjeti elementarnu naivnost kako malih ulagača tako i vodećih analitičara, koji se povode za trendovima: rast povlači likvidnost.

Samo za ilustraciju, neki od mogućih poticaja su

– strani fond s fokusom na emerging ili frontier markets u skladu sa svojom misijom alocira 1-2% svojih sredstava u RH i nakon toga ‘prodaje’ ideju sličnim fondovima

– mali dio likvidnosti od turističke sezone se pretoči u dionice

– HANFA dozvoli alociranje dijela imovine ‘kriznog fonda’ indeksno u dionice.

Bilo koji od ovih faktora u uvjetima odbijanja tržišta da se raščišćava na ovim razinama, a uvjetima značajne diskrepancije fundamenata i cijena na razini sustava, može dovesti do brutalnog rasta cijena. Ljudi će lako zaboraviti kako su skoro svi na CROBEX=1300 smatrali da rast nije moguć i da ‘ne vide razloge za rast’.

Molim čitaoce za komentare i ako se slažu i ako se ne slažu s tezama u ovim postovima.

3 replies »

  1. Rado citam vase osvrte i smatram ih izvanredno zanimljivim. Sto vas, ukoliko pitanje nije neumjesno, motivira za ovakovu javnu prezentaciju analiza?

  2. tocno, kod nas samo rast povlaci likvidnost, dok se na stranim trzistima moze zaraditi i na padu..pitanje je zasto kod nas to nije omoguceno .

  3. Da, ni meni nije jasno zašto se ne omogući (po mom mišljenju trebaju samo tehnički preduvjeti) short-selling, limit-buying, stop-loss i ostalo.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.