Trzista kapitala

Spread – ažuriranje

Kako je ova tama sa spreadom ispala prilično popularna, a budući da napraviti nove grafikone nije naročito zahtjevno, prilažem ih, otprilike mjesec dana nakon prvih. Zaključak: iako je CROBEX porastao oko 7%, odnosno oko 3,5% više od DAX-a, diskrepancija je ostala ista; naime i spread se smanjio.

Prethodni datum je na prvom grafikonu označen zelenim točkama.

NAPOMENA: prijatelj mi je dobronamjerno rekao da u ovoj analizi nisu uzete u obzir neke važne stvari, prvenstveno zarade tvrtki. To je istina: kad biste na klasičan način htjeli procijeniti vrijednost dionica, dovoljno je ‘znati’ zaradu, očekivanja zarade i dozu nesigurnosti u tim zaradama (izraženo premijom za rizik).

Međutim,

(1) Analize na ovom blogu nisu procjene vrijednosti dionica; ovdje obrađujem neke ključne elemente koje su uglavnom potpuno izvan dosega hrvatskih profesionalnih analitičara (koji su gotovo svi, ako ne i svi, davali preporuke za kupnju na CROBEX=5000, a nisu davali preporuke za kupnju na CROBEX=1300 jer ‘ne vide razloge za oporavak’). Inače, zanimljivo je kako naši analitičari ne vide velike teme, a inače se izražavaju u drugoj decimali, tj. 4. ili 5. značajnoj znamenci, tj. točnošću  1/10 000 ili 1/ 100 000, valjda neki od njih time dokazuju veću stručnost?

(2) Neke od ovih tema dovoljno su velike, da apstrahirajući ostalo, budu odlučujuće u razumijevanju kretanja hrvatskog tržišta dionica

(3) Nisam profesionalni analitičar, pa kako nemam ni obavezu, ni vremena se detaljno baviti analizom dionica, mogu se izražavati ‘otprilike’; na ovom blogu samo su moja neformalna razmišljanja.

Slijede grafikoni. Na prvom zelene točke označavaju 31.7.

p.s. a prije grafikona, kako su financijaši često sustegnuti u skupa odijela i kravate kako bi izgledali strože i uvjerljvije i kako neki takvi rade na veliku štetu drugih ljudi kako bi njima bilo malo bolje, i kako znamo svi takve i onda oni opterećuju našu svijest … pogledajmo najprije ovo:

.

6 replies »

 1. spread je bio i moj razlog (uz prve naznake boljih od očekivanja rezultata turističke sezone) alociranja dijela portfelja u dionice prije mjesec dana. samo za razliku od vas, ja sam crobex uspoređivao sa atx-om, bet-om i bux-om s kojima je do nedavno imao visok stupanj korelacije, a onda su nas ti indexi outperformali (ne znam hrvatsku riječ) solidno. čak se i sofix u kolovozu poprilično odvojio od crobexa.
  nekako mi se čini da su te zemlje sličnije hrvatskoj po ekonomskom stanju, relativnoj likvidnosti i općenitom pogledu stranih investitora od njemačke pa tako i prikladnije za usporedbu od daxa.
  ipak, dugoročno se najviše bojim situacije u kojoj smanjivanje kreditnih spreadova omogućava vladi da prebrodi trenutnu nelikvidnost i omogući im ne provođenje strukturnih reformi prvenstveno u državnu i lokanu upravu i tako do naredne krize. tada bi ovaj spread od daxa mogao postati i realnost…

  • Slazem se. Ako Vlada bude morala vuci iznudjene poteze, to ce biti super. Ako budu imali slobodu da kreativno voze u ‘petoj brzini’, to ce biti lose.

 2. Hvala na predivnim pjesmama… ulješali ste dan meni i mojjim suradnicima u firmi…

  Kao investitor zahvaljujem i na poučnim postovima i želim Vam svako dobro!

 3. Kritika:

  1) analiza polazi od pretpostavke da je obvezničko tržište pravilno valuiralo vrijednosti HR i DE obveznica (Efficient Market Hypothesis) – zašto bi to uzeli zdravo za gotovo?

  2) analiza diskrepanciju između spreada na obveznice i odnosa Crobex-DAX uzima kao mjeru neefikasnosti Crobexa dok se u slučaju DAX-a opet primjenjuje EMH

  • Postovani, hvala na komentaru.

   1) Analiza ne polazi od pretpostavke da je obveznicko trziste efikasno, nego samo da je znatno efikasnije od hrvatskog dionicickog trzista, a zasto bi to bilo tako, mozete pogledati u prethodnim (najbolje prvim) postovima.
   2) Prethodno objasnjenje.

   Znaci teza je da unutar teme velicine zivotinja govorimo o slonu, a da il je indijski ili africki mozemo raspravljati, a mozda je i mladunce, ali je veci od psa (koje god bio rase). Znaci, jedna od teza je i sto se tice nasih analiticara da nisu vidjeli opcu sliku, nego se fokusirali na ‘fino podesavanje’, bez obzira na kontekst (zato sam upotrebio rijec ‘bez-vezno’).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.