Uncategorized

Komentari

Zanimljiv komentar s kojim se nažalost većinom slažem.

Također i ovaj.

No, poanta svih napisa na ovom mjestu NIJE: ‘ekonomska situacija je dobra pa burza treba rasti’. Štoviše, situacije je grozna. Poanta je u tome da su cijene na kojima sam počeo pisati bile besmislene, kao što su i sada cijene mnogih dionica nerealno niske, uzimajući u obzir tešku situaciju.

Inače, vrlo je zanimljivo gledati razvoj ‘ekonomske misli’ u Hrvata oko krize i izlaska iz nje u zadnje vrijeme. Svakome je ‘kriza’ drugo, gledano iz perspektive iz koje ostvaruje profit ili slično. Izlaz iz krize nije naravno ‘rast BDP’ (to bi recimo bankarima bilo, jer će onda imati velike profite, želim reći realno gledajući nakon očekivanih rezervacija). Mi svoju krizu rješavamo, a ona se sastojala iz bezumne potrošnje preko mogućnosti. Tako da će razrješenje krize naprosto biti svođenje na 20-40% manju potrošnju (javni i privatni sektor), uz skroman ili nikakav rast BDP. Izlaz iz krize ne znači dolazak na stare grane velike potrošnje. To ispravno govore Rohatinski i Lovrinčević, koji se s pravom nametnuo za neformalnog glavnog državnog ekonomista.

Kategorije:Uncategorized

15 replies »

 1. Vraćanje na staru razinu potrošnje (financiranu dugom) značilo bi vraćanje istih uzroka koji su doveli i do ove krize.

 2. Ne razumjem zašto ponavljate tu tezu da su dionice bile prejeftine prije? Zar nije da cijena dionice odražava očekivanja o fundamentima. Početkom godine cijene su bile niske a onda su usljedili užasni fundamenti – dakle očekivanja su se ostvarila. Ono što nije jasno kako to da cijene zadnjih par mjeseci rastu kad pola burze može komotno otić u stećaj – to mi stvarno nije jasno. Osim toga zar nije da će mirovinci sve manje i manje ulagati u domaće dionice kako se mi bližimo uniji a hanfa im ublažava regulativu. Mislim kad pogledam po kojim su valuacijama oni ulazili u neke firme zaboli me glava…

  • BigA, kažete da su loši fundamenti ove godine opravdali pad cijena dionica prošle godine, međutim zanemarujete činjenice koje su mnogo puta ponovljene na ovom blogu. Valuacije dionica s početka ove godine nisu odraz očekivanih loših fundamenata, nego slijed događaja koji nisu uopće imali vezu sa fundamentima, gospodin Bakić je mnogo puta to dobro objasnio. Također sve su dionice pale gotovo jednako, bez razlike radi li se o branšama koje u krizi posluju s većim ili manjim rizikom. Ako pratite kretanje cijena vidjet ćete da tržište polako ispravlja ovu nelogičnost. Također tvrdnja da pola burze može otići u stečaj apsolutno ne stoji. Što se tiče mirovinskih fondova oni će i dalje ulagati u hrvatske dionice, te će se količina koju mirovinci posjeduju kontinuirano povećavati, što samo može podići njihovu vrijednost.

   • Lester,

    Ja ne ulazim u analize g. Bakića. One su bile logične, potrkrepljene portilično uvjerljivim grafovima, paralelama i logičkim sljedovima – niko to ne osporava. Međutim tko god se ikada bavio kvantitativnom analizom u financijama zna da je to igra brojeva i da svako iole upoznat sa analitičkim alatima može veoma lako svoje stajalište podkrijepiti ‘pristranom’ analizom. Ja ne tvrdim da je autor bio pristan već jedino da je ćesto u financijama pametnije osloniti se na intuiciju i jednostavnu logiku nego na ‘komplicirane’ analitičke postupke. Neupitna činjenica je (i tu možemo dionicu po dionicu ako hoćete) da su crobex dionice fundamentalno precijenjene. Trenutne cijene su rezultat sentimenta i šekulacija ulagača a ja bih samo želio da se ljudi vrate fundamentima a i autor je koliko znam fundamentalan igrač pa bih volio da se više drži tog konteksta. Što se tiće mirovinaca mislim da su oni prvenstveno krivi za takve valuacije jer su ušli u skupe pozicije i sada kada bi na temelju fundamenata to trebali prodavati srušili bi si vrijednosti fondova. Ovo je nezavidna situacija kojoj je po mojem mišljenju najviše kumovao zakonodavac koji je restrikcijama na ulaganja fondova kanalizirao sredstva u skupe vrij. papire te na taj način kreirao vrijednosni balončić.

 3. Poštovani,

  odgovor na Vaše pitanje je jednostavan. Najprije treba ustanoviti da kažete da su valuacije hrvatskih dionica ‘neupitno’ previsoke. Ja se s time na slažem, dapače. Smtaram da su preniske. I stoga osim fundamenata, diskutiram i okolnosti, štoviše ‘circuit breakere’ koji mogu dovesti do isplivavanja realnih valuacija.

  Što se tiče mirovinskih fondova, zanimljivo je primjetiti da su većinom ulagali po jako visokim cijenama, pa zašto bi sada prodavali kad su cijene daleko niže, a promjena u okolnostima nije tako značajna? Njie značajna jer je već i onda bilo jasno da će upravo ovakva kriza doći u RH, jer naša kriza nema previše s (uvelike već prošlim ionako) turbulencijama na globalnim financijski tržištima.

 4. G. Bakić,

  Ovo precijenjene/podcijenjene mi zvuči pomalo kao kokoš-jaje priča. Dajem vam za pravo da je veća vjerojatnost da ste vi u pravu, na koncu konca vi od toga živite (između ostalog). Međutim vi večinom ulažete u niskolikvidna ne transaprentna izdanja u kojima mirovinci ne mogu sudjelovati (opet regulativa). Za ta izdanja ne mogu tvrditi ali i dalje mislim da su izdanja u kojima mirovinci djeluju precijenjena.

  A što se tiće ulaska mirovinaca po visokim cijenama to je opet čudno s obzirom na to da bi oni trebali misliti na dugi rok pa shodno time kupovati dugoročne, fundamentalne priče a ne jahati sentiment u kratkom roku. Vjerovatno je i sustav nagrađivanja tamo takav da potiće ” short termism”

 5. Pozdrav,

  Volio bih čuti Vaš osvrt i mišljenje o financijskom izvješću Petrokemije i neobično velikom gubitku za 2009. godinu.
  Također me zanima da li ste, kao jedan od značajnijih dioničara, pomišljali poduzeti nešto vezano za utjecaj na rad očigledno nesposobne Uprave i NO (vezano za eventualno postavljanje članova koji će zastupati manjinske dioničare u nadzornom odboru), budući da bi u suradnji sa OMF-ovima imali značajan broj glasova, a vjerujem da bi ste vrlo brzo skupili punomoći za zastupanje i glasove velikog broja dioničara ispod TOP 10.
  Imam premalo dionica i potpuni sam anonimus da bih mogao bilo što poduzeti kako bih zaštitio svoju imovinu, no vi to možete jer imate znanje, imate određeni status, niste nepoznati i imate značajan udjel u vlasništvu kompanije.

  Odgovor mi možete poslati na e-mail.

  • Mislim da ovaj gubitak nije krucijalan iz razloga koje sam naveo (moje kalkulacije govore da je zamjenska vrijednost tvornice oko milijardu eura; ovakav gubitak se može jos poduže trpiti prije nego se tvrtka upropasti; ugovaranjem pristupa alternativnom plinovodu (Južni tok) može se značajno popraviti cijena plina, itd. … vidite ovdje).

   Međutim, po mom sudu se uprava ponaša neodgovorno.

   Primjerice, iznimno je neobično da se u godišnjem izvješću za 2009. objavljenom na Zagrebačkoj burzi ne komentiraju značajnije okolnosti oko ključne varijable, cijene plina.

   Također, iz skučenih informacija koje smo pak imali prije oko raskida prethodnog ugovara o dobavi plina, učinilo mi se da je INA imala izgovor (ugovorno utemeljen) da raskine ugovor u najgorem trenutku zato jer je Petrokemija kasnila s plaćanjem (možda griješim u ovome … molim komentare!). Koja je odgovornost uprave, konkretno predsjednika uprave koji javno istupa kao da drži samostalno sve konce u rukama, da dozvoli grešku, odnosno ne uloži dovoljne napore da izbjegne ovakvu okolnost (ako sam dobro procijenio) u tako važnoj stvari?

   Nadalje, kako je moguće da ne vidimo nikakve javne istupe predsjednika uprave u vezi ove krucijalne teme (Južni tok)?

   Kako predsjednik uprave ima vremena za razne angažmane tipa članstvo u HOO, uz ovakve poslovne rezultate firme … ili mu možda predsjedanje ovakvom firmom zapravo i služi kao maksimiziranje svojih drugih (socijalnih i ostalih) ciljeva?

   U izvješću ne vidimo diskusiju tržišnog udjela u RH, odnosno ako Petrokemija ima iznimno veliki tržišni udjel, radi li se pri tome o nerealno niskim prodajnim cijenama, odnosno mekanim subvencijama poljoprivredi? Nedostatak diskusije ovako važnog faktora u zadnjem izjvešću, ali i inače (u izvješćima o stanju društva) pokazuje svjesno izuzetno potcijenjivanje dioničara ili pomalo socijalističko razmišljanje o ulozi managementa prema tržištu i svim stakeholderima (od kojih dioničari nisu najmanje važni).

   U svakom slučaju smatram da se dioničari trebaju znatno asertivnije postaviti prema Upravi:
   – tražiti odgovorniju komunikaciju od strane Uprave
   – ako takvu komunikaciju nije moguće postići, ili komunikacija pokaže da se Uprava ne obavlja stvari po ‘načelu savjesnog gospodara’, ili – ne daj Bože – štogod gore, asertivno ići ka smjeni uprave; uprava mora shvatiti da njihove pozicije nisu samorazumljive

   Također, ako postoje naznake ili sumnje da se kroz Petrokemiju daju mekane subvencije poljoprivredi, treba pisati Europskoj komisiji.

   Radnici-dioničari trebaju shvatiti da je ovo i njihova tvornica. Zanimljivo je da na skupštini kojoj sam prisustvovao praktički nije bilo radnika (mislim jedan ili dva predstavnika u NO i joše jedan ili dva). Znači li to da se oni boje uprave, možda imaju dionice samo zato jer se boje za radna mjesta, ili ih nije briga? Radnici trebaju shvatiti da mogu imati sigurna radna mjesta i iznimnu kapitalnu dobit od svojih dionica SAMO uz dugoročnu profitatabilnost tvrtke.

   Zanimljivo je da u zadnje vrijeme praktički i nema prodaje 106-ica, za razliku od razdoblja prije nekoliko mjeseci, kad je bila intezivna.

   • Iako ste naveli da gubitak nije krucijalan i da se može još dugo podnositi prije nego se poduzeće upropasti, kao i da je vrijednost poduzeća oko milijardu €, zar je rješenje mirno pomiriti se sa činjenicom da postoji sumnja kako se tvrtka upropaštava, a iz svega što ste napisali mogu zaključiti da Vas izjeda crv sumnje jednako kao i mene ?!
    Osim što se u izvješću o plinu piše vrlo malo, iz izvješća se uopće ne može razlučiti ima li tvornica osim gubitaka i kakva potraživanja od svojih kupaca. Što se mekanih subvencija tiče, ne zna se niti kako je prošla ova “akcija” http://ns1.vjesnik.com/Pdf/2009%5C08%5C14%5C05A5.PDF u kojoj se subvencije isplaćuju gnojivom uz dodatni popust od 10-15% na cijenu gnojiva. Da li je to gnojivo plaćeno i da li je netko taj popust nadoknadio tvornici ?
    Ako povučemo paralelu između nestanka žita iz silosa Đakovštine, tj. između upravljanja državnim robnim zalihama gdje se učestalo godinama događa da netragom nestane žito iz silosa, a da za to nitko ne sazna, osim u slučaju da istina igrom slučaja izađe na vidjelo, zašto se ne bi isto događalo i sa gnojivom ? Možda sam malo previše radikalan i sumnjičav, no prije bih se iznenadio da je u poslovanju Petrokemije sve legalno i transparentno nego da je poslovanje mutna voda.
    Što se predsjednika uprave tiče, mislim da ste na dobrom tragu u ocijeni njegova odnosa prema poslu. Gotovo sam siguran da je njegov odnos prema svojoj ulozi u poduzeću kojem je na čelu sličan ovom: http://www.jutarnji.hr/direktor-rasipnik–3–maj-pred-stecajem–a-on-za-ruckove-potrosi-400-tisuca-kuna/493668/ Gospodina predsjednika Uprave nisam imao čast i zadovoljstvo vidjeti u medijima tijekom krize isporuke plina, niti sam čitao da je sudjelovao u pregovorima oko cijene plina, niti bilo čega drugog, odnosno nisam imao priliku vidjeti njegovu zabrinutost za poslovanje tvrtke na čijem je čelu.
    Zadovoljstvo mi je čuti da ste prisustvovali Skupštini i nadam se da ćete dati neku inicijativu vazano za organiziranje izvanredne Skupštine na kojoj bi se barem pokušalo saznati što se zapravo događa u Petrokemiji, budući je većinski vlasnik inertan i potpuno nezainteresiran stanjem u poduzeću. Dapače, sve se glasnije šuška kako se tvornica s namjerom obezvrijeđuje kako bi se prodala Todoriću i Agrokoru. Mojih xxxx glasova stoji na raspolaganju svima koji žele potaknuti dijalog i aktivnije se uključiti u odlučivanje s ciljem povećanja profitabilnosti poduzeća.

 6. Poštovani,

  Nakon što smo prije mjesec dana otrpili razočaravajuće rezultate poslovanja Petrokemije za 2009. godinu, molim Vas da prokomentirate najnovije poteze Vlade u svjetlu namjere da se gnojivo seljacima ponovno dijeli, a da se pri tome ne govori tko će ga platiti. Također me zanima da li imate saznanja o tome hoće li netko od OMF-ova ili Vi osobno na neki način reagirati s ciljem onemogućavanja daljnje destrukcije prihoda kompanije.
  Također molim kratki komentar kretanja cijene dionice.

  • Poštovani, ako imate bilo kakve indicije ili dokumente koji ukazuju na eventualno neprofesionalno ponašanje uprave, molim da mi ih dostavite.

 7. Pozdrav,

  Obzirom da su otpala dva člana NO zbog upletenosti u kriminal (dakle moje sumnje su bile opravdane, ali nisu otklonjene), zanima me da li raspolažete informacijom koliko dionica PTKM-R-A u vlasništvu drže obavezni i dobrovoljni mirovinski, ali i drugi fondovi te da li postoji mogućnost da zajednički nastupe na predstojećoj Skupštini (http://zse.hr/default.aspx?id=29528) ?
  Postoji li mogućnost da i Vi sa svojim glasovima na Skupštini nastupite u suradnji sa fondovima?

  • Čini se da je situacija sve zabavnija. Izgleda da svi koje ste nabrojali imaju oko 20-22%, pa je naravno sve ovisno o državi koja ima preko 50%. Ipak, mislim da je vrijeme za dioničarski aktivizam.

 8. : )

  Dionički aktivizam je i moja zvijezda vodilja, o tome smo već razgovarali. Možemo pokušati organizirati neki oblik akcije sakupljanja glasova za Skupštinu, s tim da bi se u obrascu punomoći trebalo naznačiti što će predstavnik tako organiziranih manjinskih dioničara predlagati, izlagati i tražiti na Skupštini.
  Naravno, to pod uvjetom da se zaista okupimo i organiziramo pod zastavom zajedničkog predstavnika čvrstog glasa i snažne volje.
  Prethodno bi se svakako trebali upoznati sa sadržajem Statuta Petrokemije, pa predložiti promjene istog ukoliko je to potrebno s ciljem većeg utjecaja tako okupljenih manjinskih dioničara na rad Uprave i NO, kao i s ciljem postavljanja predstavnika u NO.
  Kada bi se zaista uspjeli organizirati i time braniti inetrese dioničara, to bi bio prvi takav slučaj u povijesti Hrvatske. Pa da i ne uspijemo progurati naše zahtjeve, opet bi se tako nešto moglo smatrati pobjedom. Slažete se ? Imate li Vi kakvu ideju?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.