Društvene paradigme

Pozitivna uloga mirovinskih fondova

Corporate governance kao nova velika priča

Kao što sam već pisao, mirovinski fondovi bit će presudni, ali pozitivni, sudionici hrvatskog tržišta kapitala u budućnosti, gledano čisto s investicijske strane. Ipak, možda ne manje važna uloga bit će im u upravljačkom segmentu. Naznake toga mogli smo vidjeti u pozitivnoj ulozi mirovinskih fondova, pogotovo PBZ-CO, pri preuzimanju Plive. (Dislaimer: član sam tog fonda).

Razumijevanje te odgovornosti, ali i želje za preuzimanjem odgovornosti, vidimo u prijedlogu za članove NO Podravke (Štimac, Novoselec, Vlaić). Nervoznu reakciju igrača koji misle da bi neke tvrtke trebale biti lokalne (ili stranačke) samoposluge već možemo vidjeti. Po mom sudu, ovakva reakcija pokazuje da su mirovinci sa svojim osobnim angažmanom na pravom putu. Trebamo ih svi podržati u tome.

Zanimljivo je kako Friščić svojim komentarima radi protiv svojih interesa. Podravka naime u svakom slučaju mora dobiti vlasnika, na to ne može utjecati. No, ovakvim huškačkim nastupima kojima plaši investitore samo negativno utječe na cijenu dionice. U stvari, trebala bi mu, kao i OMF-ovima (koji su nesumnjivo i time značajno motivirani) odgovorati čim veća cijena dionice, jer skupo preuzimanje donosi veću odgovornost vlasniku.

3 replies »

  1. kako to jednom Friščiću objasniti?! On što se gospodarsstva tiće i drugih nekih poimanja nije ni u rangu onog predratnog HSS-a. U svakom slučaju dobro primjećeno i dobar člančić. Potpora za nastavak bloga i želja za što češćim osvrtima. pozdrav

  2. Friščić je produkt neobrazovanog biračkog tijela koji će se tek suočiti sa pravim problemima kad se reformiraju poticaji za poljoprivredu koji nikakve veze sa mozgom nema ju. Već i letimičan pogled na istaknute članove te stranke dovodi normalnog čovjeka do ludila. Da ne ulazimo u dublju analizu njihovog klijentelizma. Tješi me to da ne će još dugo.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.