Uncategorized

Megatrend – mirovinski fondovi (ažuiranje)

Prilažem analizu (ažuriranje ove analize) koja pokazuje da se megatrend (naravno, jer je megatrend) pojačanog ulaganja hrvatskih mirovinskih fondova na hrvatskom tržištu kapitala nastavlja. Značaj ovog megatrenda je neusporedivo veći od svih kratkotrajnih kolebanja.

Podaci su za zaključno krajem prošle godine. Grafikon predstavlja direktna i indirektna (kroz fondove) držanja hrvatskih dionica, pri čemu je pretpostaljeno da fondovi u koje ulažu MF-ovi imaju 40% dionica (ova pretpostavka nije značajna za analizu).

Kategorije:Uncategorized

11 replies »

 1. Poštovani,

  smatrate li da će se kroz neko vrijeme investiranje OMF-ova možda preumnjeriti sa “pojačavanja pozicija” u dionicama koje već otprije posjeduju u penetraciju u strukturu nekih njima “novih” pozicija, trenutno evidentno boljih value priča (ne ograničava ih regulativa)

  p.s.možda se to već i događa ispod top 10, ali se ne može isčitati iz javno dostupnih podataka.

  pozz…

  • da. također mislim da će neke već investicijske kuće koje djeuluju u Hrvatskoj uskoro dobiti naredbu iz središnjica da pojačaju izloženost dionicama, pa će morati kupovati po bilo kojim valuacijama.

 2. Poštovani gospodine Bakić,

  komentar tipa “dobivanje naredbe iz središnjica za pojačavanje pozicija” ne bih se niti usudio komentirati.Bilo bi najbolje da registirate nick na nekom od poslovnih foruma pa da se pridružite timu slične terminologije.Pisali ste blog lamentirajući o svojim projekcijama i trudili se potkrijepiti slikovnim i brojčanim podatcima.Ali “naredbe iz središnjica”, pa mogli ste napisati što će tek biti kad se osnuje “stručni stožer”.
  Vidim da je i kolega GUBERNATOR zaboravio što ga je naučio stariji brat Guverner!

  Lijepi i srdačan pozdrav!

  • Poštovani, zahvaljujem na javljanju.

   Mislim da ste pogrešno razumjeli. ‘Središnjica’ ovdje nema pežorativno značenje, nego se mislilo na eng. ‘headquarters’. Po mom, sudu, a možda i griješim, može biti da će podružnice nekih stranih investicijskih društava koji će dobiti smjernice iz središnjice u vezi alokacije u domaće dionice. Također je moguće da, ako su investicijska društva dio domaćih financijskih grupa, te grupe imaju opće strategije oko ulaganja u dionice, pa je i s te strane, kroz nadzorne i investicijske odbore moguće da neka društva uz njihov utjecaj stvaraju svoje investicijske smjernice.

   S druge strane i nastavno na ovo, ako pogledamo i autonomno oređivanje smjernica investicijskih društava, znamo čime su najčešće ili uglavnom one određene. Glavni faktor pri ulaganjima, ili uopće finacnijskim tokovima (dakle i kreditiranju) je (samo)pouzdanje (eng. confidence). Kod onih investicijskih društava koja imaju vrlo malu izloženost dionica s rastom cijena dionica i značajnijim ulaganjima njihovih konkurenata u tu klasu će doći do većeg povjerenja u dionica.

   Koristim ovu priliku i da pojasnim analitički proces. Mislim da ste ga pogrešno razumjeli. Naime, prava analiza se ne radi tako da se imaju neki stavovi, koji se onda ‘trudi potkrijepiti’ (ovdje mislim da ste bili bezrazložno zločesti, jer bi i ‘potkrpijepiti’ bilo ružno, a ovako s ‘truditi’, što znači ‘probavati, ali bez uspjeha), nego se upravo kreće od brojki (koje se može prezentirati grafikonima, radi lakšeg razumijevanja i drugih svrha), na osnovu čega se dolazi do zaključaka. Naravno, druga je stvar analitikanstvo, kojeg ima previše među profesionalnim analitičarima.

 3. Poštovani,

  jel možete slučajno nabaciti na blog top 100 dioničara KORF-a. Vidim da imate nekoliko miliona kn u KORF-u, pa pretpostavljam da možda imate i to iz sda 😀

  Moram pokušati 😀

 4. Inače mi se sviđa vaš način ulaganja. Vidim da ste jedan od rijetkih koji i dalje kupuje. Najviše se isplati kupovati dionice, kada ih nitko neće.

  Lijep pozdrav,

  R

 5. Poštovani,
  zahvaljujem se na vašem pisanju i iznošenju argumentiranih razmišljanja.
  Trenutno bi volio razjasniti nedoumicu koju navodim:PRAVILNIK
  O DOZVOLJENIM ULAGANJIMA I OGRANIČENJIMA ULAGANJA
  OTVORENIH INVESTICIJSKIH FONDOVA S JAVNOM PONUDOM Članak 6. veli
  2) Društvo za upravljanje može ulagati imovinu fonda u dionice koje u slobodnoj
  prodaji imaju manje od 20% izdanja ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj
  prodaji veća od 100 milijuna kuna.

  Dakle, postoje D.D. zbog pada cijena da cijeli MCAP/tržišna kapitalizacija/ ne vrijedi 100 mil.kn a OIF/dionički/ su u top 10 vlasnika i ne mogu izaći i da hoće zbog nelikvidnosti.
  Da li uopće moraju izlaziti po ovom pravilniku ukoliko je slobodnoj prodaji imaju više od 20% izdanja a ukupni Mcap manji od 100 mil.kn?

  Već sam postavio ovo pitanje pa ću nadopuniti primjerom.
  Varteks MCAP od 80 mil.kn a unutra su u top 10, 2 dionička fonda i ERSTE OMF. Da li oni moraju prodavati po ovom pravilniku?
  Zahvalan na odgovoru.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.