Politika

Prirez

Zanimljiv članak danas u Poslovnom, u kojem piše:

“Utjecaj krize kroz pad proračuna osjetio je i Zagreb, kazao je gradonačelnik Milan Bandić. “U zadnjih 10 godina igramo najbolji nogomet u državi, ali je prošle godine našu momčad pogodila kriza”, opisao je Bandić nogometnim rječnikom proračunsku situaciju u gradu. “Zadnjih godina podigli smo visoko socijalnu ljestvicu. Ako se proračunski pad nastavi, socijalna prava nećemo dirati, ali hoćemo ulaganja u infrastrukturu”, smatra Bandić.

Njie ni čudo slušati ovakve stvari kad živimo u državi u kojoj narod ne razumije porez. Ideje naše, benzin vaš. Naime, Zagrebčani plaćaju prirez od 18% (OSAMNAEST posto), za razliku od Rijeke 6,5, Splita 10, itd. A tih 18% nikad nije predmetom rasprave. K tome, Zagreb ima i sulude financijske konstrukcije. Navodno je naselje u Sopnici kreditirano s 3 milijarde kuna kredita koji dolaze ZGH-u na naplatu jednokratno iduće godine. Čiji je inače planirani prihod oko 5,5 milijardi. To je više od pola prihoda. Ili: to je oko 3.000 kuna po svakom ‘muškarcu, ženi i djetetu’ u Zagrebu! Zaposleni Zagrebčanec je dužan oko 12.000 10.000 kuna za Sopnicu i oko 12.000 kuna za trenutni krug sanacije brodogradilišta.

Znači sve se ovdje svodi na ekonomiju: koliko platiš, a što dobiješ. Govoriti da se igra ‘najbolji nogomet u državi’ (najbolje je stoga obući neki zlatni dres kao Dinamo, baš nekako onako balkanski da izgledaš), a ne govoriti za koliko benzina je teška demagogija. Koju narod voli.

Najveći je problem što niti jedan kandidat na idućim izborima neće kao konkurentsku prednost ponuditi smanjenje prireza. Pa nisu ludi – bit će im više za trošiti, a Zagrebčancima je ionako svejedno. Baš ih briga za to, teme su Drugi svjetski rat i Dinamo.

p.s. Prosječna neto plaća u Zagrebu je u veljači bila 10.600 kuna. Nakon oduzimanja svih poreza, te odvajanja u 2. mirovinski (ako nema odbitka za kredite) prosječni Zagrebčanec dobije ‘na ruke’ 6021 kuna, tzv. ‘neto plaća’ (probajte u nekoj normalnoj zemlji objasniti da naši ljudi ovaj ‘neto’ zovu ‘plaćom’, a ne bruto prije poreza). U tome se odbije prireza 177 kuna. Dakle, osim svih komunalija, poreza tvrtkama i ostalog, prosječni zaposleni plati godišnje još 2.130 kuna poreza ‘voljenom gradu’. Da je stopa kao u Rijeci, platio bi 769, tj. 1361 kuna manje! Al’ se zato ima za utući u Dinamov stadion, za prokopati jednu ulicu 5 puta u 2 godine, za Arenu, za ‘zlatne’ zahode, za … a za što nema, zaduži se, pa će plaćati djeca onih koji ostanu živjeti u Hrvatskoj.

Kategorije:Politika

13 replies »

 1. imaš manju greškicu u tekstu. kažeš prosjeća neto plaća je 10.600 kuna, misliš valjda bruto.

  što se teksta tiče, ja sam totalno frustriran perfidnim plačkanjem ovog naroda, posebno se to odvija u zg.
  Dodao bih još osim svih suludih poreza i prireza koji se plaćaju u Zagrebu, treba dodati i porez koji se utjeruje uz pomoć zg parkinga i redara, kojih naime ima na tisuće i samo lutaju gradom i trpaju ljdima kazne. Jedan dan sam vidio kako je pauk ispraznio čitavu ulicu nepropisno parkiranih automobila. u par sati 50.000 kn čiste love za grad. Zna se tko će i kako vratiti te kredite, a utjerat će lovu na ovaj ili onaj način.

  osjećam i tvoju frustraciju situacijom u hr i zg, ali ne vidim kako bilo što promjeniti. oni koji su nas zadužili napravili su to u skladu sa svojim ovlastima, i kako im sad stati na kraj? odseliti iz zg? ima li koji prijedlog za izlazak iz ove stuacije?

  • Ima, evo što je mene ponukalo da ‘promjenim ploču’:

   jedan moj poznanik je zamijenio javni sektor privatnim: po zanimanju je pilot. Naglašavam zanimanje kako bih istodobno naglasio i ozbiljnost situacije u kojoj trenutno živimo i radimo.
   Nakon završenog faksa, dodatnog školovanja u struci (koje je većim dijelom sam plaćao!) i nakon što je skoro ‘skrenuo’ od nadređenih mu mediokriteta koji su radili po principu ‘ne talasaj’, promijenio je kako rekoh sektor, misleći da će u ‘društvu znanja’ njegov dosad uložen trud i novac, netko prepoznati.
   Međutim je, da ne duljim, popušio: sigurnost državnih jasli i sigurne(?!) (ali manje) plaće je zamijenio s većim primanjima (plaća+benificije) koja mu naravno nisu u cjelosti isplaćena ZBOG (NE)KULTURE NEPLAĆANJA koja je uzela maha.

   Ovo je ujedno i komentar g. Bakiću na njegovu tezu ‘da bi se svatko tko radi u drž. upravi trebao zapitati da li ima konkurentskih znanja da promjeni sektor i bude kompetetivan na tržištu rada’. Možda ovo u nekoj drugoj ‘tržišnoj ekonomiji’ i vrijedi!

   Što se prireza (i svih davanja) tiče, ja vas sada ovim putem pozivam SVE, kao što je i svojedobno jedan načelnik općine pozvao u vezi jednog nameta: iznađite načina da vam poslodavac isplati min. plaću, a ostatak na ruke (ili još bolje ako ste samozaposleni, sami možete ‘natući’ troškove) kako bi ŠTO MANJE POREZA PLATILI, PA BITI POLITIČAR VIŠE NE BI BILO TAKO LUKRATIVNO.

   Da, gledajte na plaću kao bruto: jer ako smanjite bruto koji ćete isplatiti kao plaću a ostatak uložite u štednju (investirate u ‘stare dane’) netko od te ušteđevine možda bude imao koristi. Jer uzlaznim trendom godina umirovljenja, na žalost raditi ćemo do smrti a plodove našeg rada nećemo uživati niti mi osobno niti naši voljeni!

   Za kraj: mene nemiri u Grčkoj s jedne i razina osiguranja kojom se političari i banke okružuju s druge strane (vidi npr. Summit EBRD-a ovih dana kod nas!) podsjećaju na djelo ekonomskih futurista: sve radikalnije promjene izniknule su iz revolucija. Osobno mislim da se bliži nova! Možda donese neka nova razmišljanja?

 2. Odesliti se iz Zagreba je najbolji prijedlog!

  Imaš predivnih mjesta u bližoj okolici (Samobor npr.), daljoj okolici (Varaždin npr.) a ako nemaš toliku potrebu biti u blizini Zagreba, zašto ne odseliti u Istru npr.?

  Ima Hrvatskoj puno neusporedivo ljepših i ugodnijih za život mjesta nego li je Zagreb – stvarno mi nije jasno zašto bi netko imao toliku potrebu živjeti baš u Zagrebu.

  Za 10-20 godina u Zagrebu će (osim studenata privremeno doseljenih iz cijele RH, te umirovljenika kojima nije više do seljenja) živjeti samo radnici iz Bosne i Slavonije na privremenom radu u Zagrebačkim industrijskim zonama… (hoće li im oni plaćati taj preskupi parking, poreze, prireze i što sve već ne…?) dok će građani željni ljepše i čistije sredine za život, prikladnije za podizanje obitelji i odgoj djece… birati ljepša mala mjesta u okolici Zagreba ili možda u nekom sasvim drugom dijelu RH.

  Oni koji planiraju “makroekonomiju” grada Zagreba očito ne razmišljaju o demografskim kretanjima – naime da su uračunali projekcije o skoroj promjeni trenda (neto iseljavanje umjesto useljavanja), starenju stanovništva, promijeni strukture (siromašni umjesto srednjeg sloja posljedicom višeg iseljavanja srednjeg sloja nego li je ovo useljavanje nižeg koji ih neće niti brojčano potpuno nadoknaditi) možda bi se malo drugačije ponašali.

  Ili oni žive u oblacima pa imaju drugačije projekcije populacijskih kretanja… Valjda misle da će ta skupoća života u prljavom i konfuznom, prometno kolabriranom gradu, ljude privlačiti da tu dolaze… tko zna, možda baš tako misle.

 3. Pravo na grad i zeleni blokirali gradnju u varšavskoj ulici.Dok je god tih likova mi smo pogriješili vrijeme,prostor i društveno uređenje…,puno bi matula bio korektnji da stavi petokraku i javno kaže za što se on zalaže,na koncu konca bio je zadnji omladinski sekretar partije.ne mislim o tome ništa pozitivno ili negativno,ali mu predlažem da ne rade predstavu nego da javno kažu da se bore protiv kapitala i kapitalizma.samo da se zna tko je tko!

  • Kolektivizam kao najveće zlo ovih krajeva. Inače najčešće pod krinkom nacionalizma, ali ima i ‘navijači’, ‘Za grad’ (ili tako nekako), naravno uz patetiku svojih kvaziintelektualaca i ‘heroina’. Bljak. Mislim, da se razumijemo, nije mi Horvatinčić simpatičan. Ali čini se da jedino takvi mogu proći u ovakvim stvarima. Najbolje je kad kažu ‘trebali bismo obnoviti fasade u izvornom obliku’, tko ‘MI’!? Nisu naravno demonstrirali pred Sopnicom i Bandićevim WC-ima. Ideje naše, benzin vaš!

 4. Ovdje je uvijek bilo važno biti protiv,tako su generacije lječile svoje balkanske komplekse i frustracije zato što ih je “tata tukao kada su bili mali”.zato i postoje ovako krvavi ratovi,to je ventil za balon negativne energije koju jedna generacija akumulira.Sada je nova fora borba protiv “kapitala”,nije nitko napravio prosvjed i apel vladi da otvara nove tvornice jer ovako više ne ide.stalno je prosvjed za veća prava i plaću ili za stopiranje bilo kakve investicije i gradnje.zato i imamo slogan “mediteran kakav je nekada bio”,vratimo se u pećinu,tamo nam je i mjesto…

 5. Poslije drugog svjetskog došle iskompleksirane seljačine na vlast,nakon domovinskog rata ista pjesma.To se kaže u dalmaciji “došli divlji i istjerali pitome.”Sada nas čeka četri godine sa onom budaletinom od Milanovića i onih mladih nadobudnih sdp-ovaca kojima ne bi dao ni tri ovce da mi čuvaju ali njima je važno da su oni umislili da su lijeva pravedna građanska opcija koja ni ne razumije kako se stvara nova vrijednost,a kada su neki u hrvatskoj imali renesansu njihovi roditelji su još šetali po krapini, do sada nas je matretirao onaj pastir od milinovića.I tako mi lutamo bespućima od ante do ante i od Milinovića do Milanovića,kako koji tako gori,a svi se rodili u krugu 50km,kao i naša dva zagorca predsjednika,pun mi ih je k…r

 6. Što se tiče Horvatinčića čovjek je radoholičar i hedonist.Savršeno se uklapa u društveno uređenje koje smo svijet i mi prihvatili.Netko ulaže 100mil eura u nešto,prošla je javna rasprava,prošlo je na gradskom vijeću,prošlo je na min okoliša i prostornog uređenja.U čemu je problem.U tome što nam se horvatinčić sviđa ili ne sviđa?Ne razumijem tko koga ovdje?tu se radi od 100mil eura,a društveno uređenje nam se zove kapitalizam.Koga mi ovdje j….o?Ako nam se ne sviđa kapitalizam,zamijenimo ga smislimo nešto bolje i snosimo posljedice svojih odluka.Ovo što mi radimo je na rubu pameti,želimo igrati košarku u nba ali ne želimo igrati tri puta sedmično,želimo svoja pravila itd?Ali onda zašto idemo u nba,možemo doma igrati “kup radivoja koraća”,po našim pravilima i dvaput godišnje ako nam se to hoće…

 7. Postovani svi,

  gospodin Bakic, po obicaju, pravilno i tocno identificira probleme svojstvene nasem drustvu i drustvenom uredjenju.

  Porezni sustav je dio toga i takvoga okruzenja. Porezna politika je odavno izgubila svoju poticajnu ulogu i postala je zapravo iskljucivo opterecenje na radno sposobne i aktivne. Takva je stvar i sa prirezima, njihovom uporabom i svijesnoscu ljudi o njima.

  Netko pita – ima li rjesenja?? Ima – KRIZA !! S obzirom na dugotrajnost nasih krivih poteza (koji su generalno blagoslovljeni politikom poticaja nerealne potrosnje, tj. nerealnog blagostanja na svim razinama drustva), kriza je jedini pravi odgovor da ne odemo u dublja g…a. I hvala Bogu sto se desila na globalnoj razini, jer pitanje je do kada bi mi nastavili istim putem…

  Na kraju, ne zelim vam biti nametljiv, ali ako vas zanima detaljniji ekonomski pristup problematici o kojoj mi sada pricamo, a koju su neki indetificirali jos prije 10ak godina, opet toplo preporucam komentare vrhunskog ekonomista starog kova (ja bih rekao – sintetička i analitička ekonomika višeg stupnja), prof. Guste Santinija. Unatoc impresivnoj karijeri i kvalitetnom indentificiranju problema naseg drustva ali i globalnih kretanja, on je i dalje marginaliziran, ali dovoljno motiviran da i danas dijeli svoja gledista sa svima koje zanima.

  Preporucam kratki clanak o poreznoj i prireznoj presiji iz 2001.:
  http://www.rifin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=647:porezna-dungla&catid=41:rifins-news&Itemid=60

  Jos puno toga se moze naci na njegovim stranicama http://www.rifin.com/

  Napomena: ja sam dipl. ekonomist (makroekonomija) sa EFZG-a (od 2009. god.) i prof. Santini mi NIJE bio profesorom, stovise, on uopce nije na EFZG-u; nisam ni osobno ni profesionalno povezan s njim ali otkrice njegovih analiza i ideja je uvelike utjecao na moj pristup drustvenoj i ekonomskoj problematici

  Lijep pozdrav svima,
  Tomislav

 8. Treba imati na umu i to da zakon omogućuje Gradu Zagrebu da prirez povisi čak do 30%. Tko god da preuzme kormilo grada (danas-sutra) ima fini safety margin na raspolaganju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.