Društvene paradigme

Krajnji diletantizam u medijima

Čovjek bi ovakvo baratanje ključnim pojmovima oprostio u nekom kvartovskom kafiću, ali zaista ne možemo vodećim medijima. Čini se da su ipak i oni velik dio uzroka naše krize.

Načuli su naši mediji da je sada moderno pričati o porezu i trošku države. Pa imamo danas u Jutarnjem duplericu o temi potrošnje državnog (javnog) novca: Ovdje i ‘infografika’ (!?) ovdje.

Inače vrlo pohvalna tema. Ali ne razumiju u Jutarnjem osnovne elemente poreza i financiranja države. Tako, kad računaju trošak neke osobe ili institucije, uzimaju u obzir njegovu ‘neto’ plaću. Taj vražji ‘neto’ kao socijalistički izum. Stvarni trošak, je, naravno, 5-6 puta veći.

Evo primjerice Pero čija se plaća financira iz proračuna i ima ‘neto’ od 12.000, pa ukupni bruto (u Zagrebu) od oko 24.300. Dakle, dvostruko. On također ima i podržavajuće osoblje i neka ih je minimalno (jedan podržavajući za jednog aktivnog), pa neka je podržavajuća plaća pola Perine. Time se Perin trošak penje na 36.000. Neka je overhead svega 75%, što je za državu jako jako malo. Dolazimo do 63.000. Trošak je, dakle, barem 5 puta veći. Kakav diletantizam! Ne bih se toliko bunio da se ne radi o jednom od najvažnijih medija koji obrađuje presudnu temu u presudnom trenutku!

2 replies »

    • U neku ruku OK, ali u biti nije. Jer da Pero ne radi u državi, nego u nekoj tvrtki, onda bi to sve plaćala tvrtka / Pero. Dakle, u najmajnu ruku je oportunitetni trošak kako sam napisao.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.