Društvene paradigme

Još malo o gubicima

Nisam još stigao vidjeti / analizirati sve rezultate za Q3, pa za sada nisam vidio naročito pozitivnih iznenađanje (osim VIRO koji je vrlo poztivan pomak napravio s obzirom na vrlo nisku bazu), ail ima negativnih iznenađenja.

Najnegativnije je – po mom sudu – Petrokemija. Naprosto ne mogu razumjeti kako uz tako konzistentne (službene) najave, te na koncu i realizaciju rekordne prodaje, može ostvariti tolike gubitke? Kao što sam i prije ovdje napisao, nisam mogao vjerovati da bi se uz rekordan izvoz mogli ostvariti gubici.

Ovo su pitanja koja se nameću:
1. Je li rekordan izvoz bio profitabilan na razini direktnih troškova, a neprofitabilan kad se uključe i opći troškovi? Ako je tako, koliki su onda opći troškovi i kako da su tako veliki?

2. Je li možda izvoz bi neprofitabilan i na razini direktnih troškova, tj. da li je imao negativan doprinos RDiG-u, a ako je tako, zašto se izvozilo u toj mjeri?

3. Je li postojeći rezultat još jednokratna prilagodba na probleme koje je ostavila stara uprava (mogući ugovori o nabavi i prodaji, stanje zaliha …?) ili je odraz sposobnosti postojeće uprave? Ukratko, čija je odgovornost?

4. Koji je TOČNO utjecaj cijena plina i što možemo očekivati nakon spajanja interkonekcijskog plinovoda?

Uputio sam dopis predsjedniku uprave (uz cc predstavnicima nekih najvažnijih dioničara) gdje tražim objavu detaljnih pojašnjenja vezano uz gornje teme i rezultat u Q3, uključivo ključne stvari oko zaliha, financiranja, ključnih dobavljača i kupaca, a sve u svrhu transparantnosti kako bi se otklonila sumnja u tko zna što.

I dalje smatram da tvrtka uz dobro vodstvo ima odličnu perspektivu. Ali isto tako vjerujem da dioničari, ali i opća javnost, imaju pravo transarentnijeg uvida u poslovanje ove, jednu od glavnih tvrtki u RH.

Moguće je da veći institucionalni ulagači neće razmišljati kao ja, niti da – ako budu razmišljali kao ja – budu za asertivnije poteze, ali je meni kao dioničaru ovakva financijski rezultat, zajedno s ovakvom komunikacijom uprave, bliska ideja sazivanja izvanredne skupštine i traženja izvanredne revizije kao prvog (i nadamo se jedinog) koraka koji bi nas uvjerio u kredibilitet poslovanja sadašnje uprave. Nažalost nemam potrebnih 5% glasova.

Zanimljivo bi bilo znati što misle radnici? Je li im svejedno? Misli možda da je svejedno ako se nekim slučajem Petrokemija privatizira za 1 kn ili se privatizira za realnu cijenu? Koja je uloga sindikata u Petrokemiji i kako su se njihovi predstavnici postavili na sjednici NO?

+ + +

Vrijeme dioničarskog aktivizma je došlo. (Mislim da ćete se ugodno iznenaditi s nekim mojim akcijama.). Ako su cijene dionica realne, onda su one pravi pokazatelj i korektiv loših praksi. Ako nisu – kao što sam uvjeren da u Hrvatskoj nisu – onda je važan dioničarski aktivizam.

Disclaimer: Autor ima dionice PTKM i VIRO i ovo nije savjet ili nagovor na kupnju ili prodaju tih dionica.

22 replies »

 1. Ovdje je pod hitno potrebna transparentnost, trebalo bi kontaktirati i fondove koji su u vlasničkoj strukturi i koordinirati neke akcije. S nekim od njih bi se mogla sazvati izvanredna skupština i to pod hitno. Ima i nas malih koji ćemo se priključiti

  • Fondove sam kontaktirao, vidjet ćemo njihove odgovore. S obzirom na moje dionice i dionice nekih ljudi kojima je u interesu transparentnost, treba nam još 40.000 dionica za sazivanje izvanredne skupštine.

 2. već sam pisao o transparentnosti, dok toga ne bude, ne bude ni sunca na našem tržištu.šteta je samo što će neke firme možda izgubiti cijelu supstancu, odnosno kapital dotad.iz ovakvih razloga, bojim se da uopće nismo diskontirani prema zapadnim uređenim tržištima.tamo ovakve stvari nisu moguće.ako dozvolite, rekao bih da je bespredmetnono uspoređivati Yaru ili neku sličnu firmu koja radi po tržišnim principima sa petrokemijom, uz dužno poštovanje svima.
  želim Vam sreću u istjerivanju pravde na čistac jer je to korak naprijed za cijelo tržište i nas male sudionike u njemu.nemam PTKM, ne namjeravam kupiti, ne preporučujem ni kupnju ni prodaju, ali imem neke druge pozicije na ZSE.
  pozdrav

 3. žao mi je što vam nije jasno ovo: “Naprosto ne mogu razumjeti kako uz tako konzistentne (službene) najave, te na koncu i realizaciju rekordne prodaje, može ostvariti tolike gubitke?”
  I još jednom…Otvorite benzinsku crpku. Prodajite benzin po 6 kn litra i imate svako pravo najaviti rekordni plasman.

  Stavili ste chart kretanja cijena tvrtki iz sektora unazad 18 mjeseci i u isti uključili Petrkomeniju. To sve štima. Samo niste napomenuli nešto (možda vama nebitno, a meni presudno), a to je da te tvrtke dodaju vrijednost svojim poslovanjem i to dijelom kroz direktnu isplatu novca dividendom, a dijelom i povećanjem kapitala u svrhu daljnjeg povećanja profita. Petrokemija čini suprotno i svojim dioničarima poslovanjem umanjuje kapital. Ne mogu te linije na chartovima ići zajedno. Žao mi je ako mislite da bi trebali.

  Što se tiče transparentnosti imate poptuno pravo i imate moju podršku (iako nemam dionice PTKM), štoviše smatram da je to jedan od najvećih problema hrvatskog tržišta kapitala. Za primjer ću opet spomenuti npr. brodarske tvrtke koje ne objavljuju uvjete charter ugovora, a kamo li spot-a, dok je za tvrtke izlistane na nasdaq-u to normalno.

  • Poštovani,

   načelno ste u pravu, da tvrtke koje uništavaju kapital ne mogu vrijediti kao tvrtke koje stvaraju kapital. Pa to je bar jasno! Poanta je u tome, također, da tvrtke koje konzistentno stvaraju kapital moraju vrijediti više ili znatno više od onih koje nekonzistentno stvaraju kapital ili tek trebaju početi stvarati kapital. Poanta je dakle u prepoznavanju gdje tvrtke počinju stvarati kapital. To je naravno trivijalno i čak ne bih ovu argumentaciju nazvao ‘nadmudrivanjem’.

   Znači zaista njie nikakav argument ovo stvaranja kapitala i uništavanja kapitala. Vjerujem da zato cijena dionice i nije 0 (jer inače bi tvrtka vrijedila 0).

   Uvjeren sam da Petrokemija može poslovati znatno profitabilno i da vrijedi daleko više nego što vrijedi. Nažalost ovaj kvartal znači da ćemo čekati malo duže na iskazivanje vrijednosti, ali ćemo dočekati. Jasno, moguće je i da griješim. Ali evo u jednom svom poduhvatu sam čekao 7 godina da se počne ‘stvarati kapital’ (Vašom terminologijom), pa sam dočekao. U jednom drugom mi se kapital evo počeo stvarati nakon 4 godine ‘uništavanja kapitala’. Ne moram govoriti da je bilo puno onih poput Vas koji su mi kibicirali i uvjeravali da odustanem. To je u vlastitim tvrtkama. U dionicama imam neka slična iskustva.

   Poanta analize (u najširem smislu) je upravo prepoznati preokret trendova, a također i kvantificirati rizik i vrijednost s obziorm na okolnostii.

   Vrijedi – ne vrijedi (znači: 0 ili beskonačno) strategija koju zagovarate je beskorisna, ali naravno za ulagača je irelevantna jer su joj rezultati slični slučajnom odabiru, što je opet slično tržišnom indeksu.

   Što se tiče ovog kvartala, da ste mi bar rekli na vrijeme da se iz svih prethodnih podataka može zaključiti da će biti minus u ovom kvartalu! (Ne mislim ono načelno: PTKM ne valja jer u prošlosti nije stvarala, dakle nikad neće stvarati kapital).

   • Poštovani,

    Ja vjerujem u preokret trendova u poslovanju. Itekako. Ali tamo gdje ga vidim kao mogućnost. Moram još samo nešto napisati (nisam htio prije par tjedana kad ste me onako “oprali” jer sam, priznajem, i zaslužio zbog nastupa), ali rekli ste da se ja nadam da će petrokemija poslovati loše u “sljedećih 10 godina”. Ne znam otkud vam to da se ja tome “nadam”. Ja OČEKUJEM da će Petrokemija poslovati loše srednjeročno. Dugoročno na žalost ne mogu anticipirati, ali kad bih se tome “nadao” (bilo kratkoročno ili dugoročno) ne bih bio normalan čovjek. To naprosto nikome ne može biti u interesu. Niti zaposlenicima, niti dioničarima niti u krajnjoj liniji meni kao građaninu ove zemlje.

    Preporuka što se tiče Petrkomeije: igrajte na privatizaciju. Prije toga mislim da neće biti profitabilnog poslovanja. (moguće tu i tamo koji kvartal, ali načelno ne). To je moje mišljenje, moguće da griješim.

    Drago mi je da ste u nekoliko navrata u životu dočekali obrat i da vam je uspjelo uprkos okolini. NADAM se da će vam uspjeti i sa Petrkomeijom.

    Srdačan pozdrav.

    • Gledajte, smatram da ima dobre šanse da je ovaj kvartal negativan samo zbog dvije stvari, a to je naslijeđeni efekt i cijena plina. Možda sam previše očekivao već sada,pa da je problem više subjetkivne naravi. Ako je kvartal negativan samo zbog te dvije stvari, onda dionica po mom sudu vrijedi znatno više. ako ne, tko zan koliko.

     Što se tiče privatizacije, jasno je da je to enormni okidač, pogledajmo samo INA-u koja zaista zna što je uništavanje kapitala.

     No, neovisno o tome je li gornje istina, zar se nije bolje aktivno postaviti i otkloniti sumjne. Dioničari imaju na to pravo (i obavezu?), a uprava je dužna odgovoriti na razumna pitanja i izvan Skupštine. U svakom slučaju mislim da dioničarski aktivizam ima u našim okolnostima smisla (ne bih na ovom mjestu iznosio pojedinosti oko jednog slučaja gdje sam se uvjerio da ima). Pogledajte primjerice što bi bilo s nekim tvrkama koje su jeftino preuzete da su postavljanja prava pitanja, ili npr. s Podravkom.

    • Da, i moram dodati da se ispričavam ako sam Vam nepravedno stavio u usta to što kažete …. nisam sad mogao to naći, ali ne sumnjam da je tako kako kažete.

 4. Ja nemam velikih iznenađenja.
  Od pozitivnih mi je možda najveće u slučaju mojeg najnovijeg člana portfelja (TUHO-R-A) koji je poslovao još bolje nego sam se nadao, a definitivno najnegativnije iznenađenje mi je također Petrokemija.

  Pozdravljam ideju dioničkog aktivizma!!

  Na mnogim mjestima je potreban klasični dionički aktivizam, a na nekima koje sad ne bih imenovao… je možda potrebno i poduzeti neke pravne korake, npr. u slučajevima gdje se preko tvrkti majki/kćeri na vrlo sumnjive a svakako ne fer načine isisava novac mimo manjinskih dioničara.

 5. nevezano za temu pitanje vezano uz tekst u JL:
  “SAD je za njega istinska kapitalistička zemlja, odnosno zemlja liberalne demokracije u najboljem smislu, koju ‘naši salonski ljevičari ne razumiju i kritiziraju iz neznanja, krajnje zatucanosti.”
  Dakle možete samo kratko komentirati da li je to JL napuhao vase rijeci (“”istinska kapitalistička zemlja”) ili vi to stvarno mislite?

  • Poštovani, ovako. ‘Kapitalizmi’ ili bolje rečeno liberalne demokracije se međusobno razlikuju znatno manje (SAD, Švedska, Njemačka, Velika Britanija) nego što se takva uređenja razlikuju od kolektivističkih bezvezarija. Mislim i na ona jasno i bezrezervno kolektivistička, kao i ona s prevladavajućom notom kolektivističkih stremljenja (kao npr. Hrvatska).

   Kapitalizam je u svakoj svojoj implementaciji daleko od savršenog, kao što je i svaki čovjek daleko od savršenog. Ako ukažete na bilo kojeg čovjeka i kažete: ‘Zar je TO čovjek?’, onda ste odmah u situaciji da nitko nije kao Nitscheov nadčovjek i svi su bezvezni. Jednako tako svaka implementacija kapitalizma izgleda jako nesavršeno. Hoću reći, da mislim da nisu izokrenuli moje riječi jer je i taj kapitalizam ‘pravi’ (ali nesavršeni), kao što je i svaki čovjek jedna ‘prava’ implementacija ideje čovjeka (što god mi misliil kako savršen čovjek TREBA izgledati).

   U biti mislim da govorite iz vlastitog iskustva, tj. da živite negdje vani (vjerojatno SAD), pa kako gleadte stvari iz bliza (i vjerojatno s povećalom) vjerojatno vidite sve (velike) mane – i, jasno, s pravom ste razočarani – a idealizirate ovo ovdje i ne vidite koliko je napredna SAD u odnosu na nas.

   Naravno, fundamentalna stvar je u stvaranju vrijednosti. Društva poput našeg su odlična u ogromnoj želji za konzumacijom (dobara i usluga, ali i tzv. intelektualizam ideja) koje su proizvedene na Zapadu, naravno s novcima sa Zapada, koje kad trebamo vratiti … Ali u glavama tipičnog hrvatskog konzumenta to je samo mali problem u inače konzistentnoj konstrukciji superiornosti ‘nas’ nad pravim kapitalizmom. Nažalost, to je ipak temeljni, nezanemariv problem, na kojem sve počiva.

 6. Poštovani! Vezano za dioničarski aktivizam ako namjeravate pokrenuti neku aktivnost u tom smjeru slobodno me kontaktirajte i možete računati na 5160 dionica. pozdrav

  • Hvala. Moram se konzultirati s odvjetnicima koji su koraci prihvatljivi itd. Nećete vjerovati kako su oni korisni (govorim iz jednog drugog slučaja). Onako odokativno, meni se čini da ako kao dioničari ne dobijemo prihvatljive odgovore ne ključna pitanja, trebamo ih potražiti na izvanerdnoj skupštini i nakon toga izvanrednoj reivziji, za što nam treba 5%.

 7. Hehe, kad gledam ove pakete moj je sitan…ali dinamitan! Svakako računajte i na mene, dionica je vlasnički papir a ja svakako želim biti aktivan u svemu što se mojeg vlasništva tiče.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.