Društvene paradigme

Malo o kapitalizmu

Evo JL objavio neki intervju sa mnom. Naslov naravno pogeršan, nisak rekao da je ‘Tipičan Hrvat u poslu ..’ nego ‘Tipičan Hrvat (točka)’. Baš sam govorio bezveze, ne znam što mi je, zapričam se, umjesto da malo bolje promislim i artikuliram, ali mislim da sam u biti rekao kako mislim što se tiče naše društvene stvarnosti. Upravo taj dio, nažalost, nije prenesen u web izdanju. Čak sam i spomenuo ‘salonske ljevičare’, pa mi ne gine još poneki mrzilac. Nema veze.

Možda mali dio tih razmišljanja možete vidjeti u mom odgovoru Ivanu niže (koji jasno nije usmjeren kao ‘kontra’ Ivanu, s obzirom na njegove razumljive primjedbe u ovom slučaju, a i u njegovim drugim komentarima).

Zanimljivo, upravo me jučer i Marko spomenuo u svom blogu o Ayn Rand. Svaki ‘ljevičar’ će naravno dobiti ospice na spomen Ayn Rand (upravo zato jer ju nije pročitao!). No što je ‘ljevičar’ u Hrvatskoj danas. Često se u Hrvastskoj danas tim nazivom kite oni koji ne žele preuezti konzekvence za svoju konzumaciju proizvoda kapitalističkih naprednih društava, na pozajmljene novce od ‘zločestih kapitalista’, pa nevoljkost vraćanja tog novca ili odustajanja od krasnih stvari koje si žele ili imaju, a što dolazi od trošenja vrijednosti stvorene u drugim društvima (hm … 40 milijardi eura duga), u što ubrajamo i nrp. krasnu neradničku sinekuru u državi ili privatnioj tvrtki povezanoj s državom, kamufliraju ideološkim stavovima.

Poanta nije u tome da li želim društvo baziran na njenoj ‘filozofiji’ objektivizma (bljak), nego koji je naš stav prema stvaranju vrijdnosti (duhovne kao i materijalne), o čemu ona zapravo priča.

Što želim reći. Koncept stvaranja vrijednosti je zaista ključan za svako društvo, a pogotovo naše danas…. sad ne stignem, možda malo više o tome kasnije.

10 replies »

 1. da, doista zanimljive reakcije na samo spominjanje ayn rand, kao da sam čitao zabranjenu literaturu

  usput, glede intervjua, prije par dana sam se sreo s čovjekom koji je kao pola u šali a pola ozbiljno rekao kako smatra da je jugoslaviju ubila “Dinastija”, tv serija u kojoj su se svi prepoznali iza velikog radnog stola u uredu na vrhu nebodera, sa vozačem i velikim skupim autom; i svi su se vidjeli jednako, a nitko svoje mjesto nije vidio kao taj vozač, sobarica ili portir

  i onda toj generaciji kreneš pričato o ayn rand…

 2. Gospodine ja sebe od malih nogu smatram ljevičarom (možda sam to postao pod utjecajem onda one ideologije) no isto tako od malih nogu sam volio zarađivati sam svoje novce i kad je to u pitanju odmah sam najveći republikanac. Za to je Amerika najpoštenija država na svijetu. Koliko misliš i radiš toliko i imaš, a za one ” potrebite” nađe se da prežive. Šta je onda danas ljevičarenje? To da nisi rasist, šovinist, ksenofob, homofob ili je ljevičarenje to da živiš isključivo od vlastitog rada? I pravi skinheds mora biti zaposlen pa onda sa te osnove crpi ideju da mu npr. Kinez uzima posao. Ako si nezaposlen ne možeš biti dosljedan skin. Naravno ovi domaći o tome pojma nemaju i žive na maminoj grbači. Rome proganjaju zato što su druge boje ili nacije pa su onda zapravo fašisti, rasisti i šovinisti a ne izvorni skinsi jer mu Romi ne otimaju nikakav posao pošto i oni sami izbjegavaju šljaku.
  No to su sad velike filozofije koje nas nikud daleko neće odvesti. Recite Vi nama rađe šta mislite o Korfovom izvješću? Onaj njihov Grof on teško da može biti neki prikriveni ljevičar premda ponekad ima i takvih aristokrata.

  • “Šta je onda danas ljevičarenje? To da nisi rasist, šovinist, ksenofob, homofob ili je ljevičarenje to da živiš isključivo od vlastitog rada? ”

   – NEEE!!! “To da nisi rasist, šovinist, ksenofob, homofob” nema veze sa ljevičarenjem (to su oni sebi nepošteno prisvojili, ispada da svi ostali to jesu – zbilja pokvareno!) nego je to možda tek elementarna kultura ili u slučaju da je kultura “drugačija” (različite se kulture diljem svijeta…) onda je to “liberalizam” a liberalizam nije isto što i “ljevičarenje” a to što su se u zadnje vrijeme skoro svi liberali previše zbližili sa ljevičarima je isto jedna čudna povijesna okolnost ali suštinski to ne mora ići zajedno i prema onima koji nisu s njima nepošteno je liberale općenito trpati u koš sa ljevičarima/socijalistima. Eto ti baš primjer one “moje stranke” koju sam već jednom spomenuo (“Volkspartij voor Vrijheid en Democratie” poznate pod kraticom VVD) koja je napokon osvojila najveći broj mandata u Nizozemskoj. Oni su liberali – ali NE lijevi liberali nego nekakvi centar-liberali koji su što se tiče gospodarstva nešto kao Republikanci a što se tiče društvenih pitanja nešto kao Demokrati – upravo onako kako ja razmišljam, i tako bih silno želio da imamo u RH takvu stranku i za koju bih ja glasao… ali nažalost nema. Takvo nešto možda pokušava biti HNS, ali neuspješno, nevjerodostojno i pitanje da li će se to kad promijeniti a dok koaliraju sa ljevicom sve su dalje od toga jer ih ljudi doživljavaju kao lijeve-liberale a ne onakve kakav je VVD koji su što se tiče gospodarstva čisti “republikanci” i koji sa ljevicom, jednostavno zbog drastično drugačijeg pogleda na gospodarstvo, ne bi smjeli koalirati osim ako sami nemaju mandatara pa su glavni (iako su to i ovi nažalost ponekad činili) bez obzira koliko god se jako slagali s njima što se tiče “društvenih stvari”.

   P.S. Ljevičarenje NIJE to “da živiš od vlastitog rada” nego to “da živiš od tuđeg rada”, naime ljevičari su uglavnom nešto kao komunisti (samo ljepše umotane suštinski te iste ideologije) a to definitivno nije život od vlastitog rada, jako daleko do toga.

  • Gledajte, moj stav o KORF znate. Ovo izvješće nije jako bitno (iako je dobro). KORF-u možete pristupiti na više načina. Jedan je primjerice da izračunate vrijednost dionice uzevši u obzir i vrijednost obaveza prema ugovoru s Epimom (do 2013., nakon čega mislim da nema šanse da se u tom obliku produži), uz razne scenarije vrijednosti dionica u portfelju (prvenstveno RIVP). Začudit ćete se s vrijednošću (ako niste računali do sada). Mnogi, međutim, ne računaju, nego kažu ‘to se se isplati zbog ugovora s Epima’. Pri tome smatram da ugovori s VHLJ i VTP nisu bitni za valuaciju.

   Drugi način gledanja je da vidite koliko bi morala vrijediti dionica KORF da bi dionica VLHO vrijedila npr. 100 ili 150 kn i koje moraju biti valuacije hotelskih poduzeća koje KORF drži. Također razmislite o tome koje su optimalne strategije za najvećeg vlasnika VLHO? Može li on na neki čudnovat način to sve ‘skloniti sa stola’?

   Disclaimer: Autor ima dionice RIVP, VLHO i KORF i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju tih dionica.

   • KORF je dionica koja je fundamentalno jako jeftina i to uvijek stoji,međutim ja osobno osjećam da bi današnji vlasnici VLHO i danas prodali dionice za cca 120-150kn,danas su na mtp-u i nisu dužni uopće obaviještavati o eventualnim pregovorima i procesima prodaje.”Rizik” Korf-r-a je taj da novi vlasnik-ici kupe VLHO i istovremeno daju javnu ponudu za KORF i RIVP,tada burza odlučuje koja je cijena javne ponude.Kod VLHO vlasnici odlučuju o cijeni prodaje i to je po meni ključno kao i brend koji vlasnici stvaraju pod imenom Valamar.Naravno vrijeme će pokazati što se tu sve može događati a može svašta,naravno moja želja je da dođe do preuzimanja Valamara.Što se tiče sklanjanja sa stola,sve je moguće ali po meni presudno je i to što je VLHO vlasnik KORFA a ne obrnuto a KORF-om i RIVP upravljaju baš vlasnici VLHO.Nekonsolidirana izvješća o zadržanoj dobiti upravo idu u prilog toj tezi,VLHO ima cca 78mil kn a KORF sa ovom godinom ide u minus,dividenda kod valamara uvijek ostaje opcija a nisam siguran i nije mi mi baš izgledna u bliskoj budućnosti za rivp i korf,naravno slažem se da su sve tri dionice jako podcijenjene.
    Autor od spomenutih ima VLHO i ovo nije nagovor na kupnju i prodaju iako to tako izgleda.Jako je teško danas reći što je u ovome trokutu najbolja opcija za kupnju…

    • Važno je da razumijte dugoročnost: – kako će ta priča funkcionirati dugoročno ako nemaju više od 50% KORF? – da li kontrolni vlasnici VLHO imaju veću priču na umu ili misle da im je izvlačenje sitnog novca iz DH dugoročno OK? (ja mislim ne, nisu bedaci) – ako mislite da bi sadašnji kontrolni vlasnici sada prodali VLHO, da li bi novi vlasnici bili zadovoljni da daju javnu ponudu za kORF i skupe po maloj cijeni malo, ili bi možda dali više da skupe više?

 3. za razliku od velikog postotka “uspješnih” ti si bar to stekao pošteno i zato te cijenim,moja filozofija je uvijek bila “Krv,znoj i suze”

 4. Poštovani,g.Bakiću sve je moguće,međutim ne vidim tko bi to mogao dugoročno ugroziti vlasničku i upravljačku poziciju današnjih vlasnika u KORF-u pogotovo što znamo kako je porfelj raspršen na tisuće malih dioničara.Zar MOL nema potpuno istu vlasničku prevlast u ini,47,16,današnji vlasnici KORFA sa dionicama u trezoru kontroliraju 47,13%,ne vidim nikakvu opasnost da ih netko u bilo čemu ugrozi.Da su vlasnici željeli povećati svoje pozicije išli bi sigurno na delistiranje i to u trenutku kada je cijena bila još niža,kao što su napravili sa valamarom i babin kukom.Molio bih vas da mi obrazložite argumente zašto mislite da korf neće obnoviti isti ugovor sa epimom,tko će to spriječiti?Po meni ključ cijele priče je dominacija upravljanja rivijerom jer tamo je moguće napraviti dugoročno ugovor koji maksimalno i jedino odgovara valamaru.Danas je više nego očigledno da vlasnici sve kanaliziraju prema valamaru i pretpostavljam da im je dugoročna želja da cijeli busines i brend prodaju kroz valamar.Ukoliko to ne bude tako onda je potpuno besmisleno bilo sve što su do sada radili u valamaru.Logično je i to da veća cijena korf i rivp smanjuje pri eventualnom preuzimanju cijenu valamara,zamislite da novi vlasnik uz kupnju valamara još mora dati ponudu za korf na 150-250kn ili rivp na 500- 600kn.Pa koliko bi to sve zajedno koštalo?Ovako je priča jasna,valamar stvara jaku upravljačku strukturu upravljanja turističkim porfeljem i preko toga upravljanja i kontrole vlasništva omogućiti će valamaru da se veliki dio kolača preljeva upravo u tu firmu a upravljanje korfom svesti će se na zakonski određenu naknadu društvima za upravljanje.Kakvim i kojim ugovorima,to je tehničko pitanje.Zasada im bolji ugovor i ne treba jer i ovako imaju dovoljno zadržane dobiti koje zbog smanjene likvidnosti ne mogu isplatiti a vjerojatno i dijelom zbog toga jer žele na što nižim cijenama da još povećaju svoj vlasnički udio, što se jasno može iščitati iz prijedloga koje su uputili na glavnu skupštinu.Valamar po meni postaje jako rizičan ukoliko vlasnici trajno i strateški odustaju od prodaje jer onda mogu raditi što ih je volja.Međutim nisam baš siguran da će im tako nešto biti dugoročni ili srednjoročni strateški cilj,novom eventualnom vlasniku upravo trebaju pokazati kako se stabilno i profitabilno može preko valamara upravljati čitavim konsolidiranim porfeljom sa time da austrijancima maksimalno odgovara da do preuzimanja valamara cijena korfa ostane što niže jer im kao takva povećava prodajnu cijenu valamara.Meni se to čini jako logično,ispravite me ako griješim?

 5. dugo pratim Vaš blog i često primjećujem sintagmu “stvaranje vrijednosti” 🙂 ona je skroz u redu i smatram kako joj treba posvećivati više pažnje. ne bi bilo loše ni da nas nauče ponešto o tome na fakultetu (mislim na Ekonomski), ali čini mi se kako je na našim prostorima pojam “vrijednosti” diskutabilan. Ne znam kojim to vrijednostima teži većina u Hrvatskoj, ali uglavnom sve žele sad! i odmah! i ako ne danas, onda sutra! nema strpljenja, nema “dugoročnog”, nema vizije. Tko će nas naučiti stvaranju vrijednosti? Jer nije dovoljno da po tom principu rade hvale vrijedni pojedinci već bi to trebalo učiniti kolektivnom sviješću. Možda griješim, ali “stvaranje vrijednosti” te razumijevanje i provođenje tog pojma od strane većine Hrvata čini mi se utopijski…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.