Društvene paradigme

Hoće li za tri mjeseca nezaposlenost doseći 20%, najviše od početka 2003.?

Nemojte se ljutiti na glasnika!

Zadnji podaci HZZ-a nisu obećavajući i lošiji su od mojih očekivanja u prošlom postu. Ne treba, jasno, kriviti HZZ :).

Nažalost, nitko u Hrvatskoj ne prikazuje i komentira desezonirane podatke, pa ih evo ovdje, najprije podaci, pa onda projekcije.

1. Stopa registrirane nezaposlenosti izgleda ovako:

Image Hosted by ImageShack.us

a porast nezaposlenosti izgleda ovako:

Image Hosted by ImageShack.us

Iako nezaposlenost ne raste brzo kao prije, ona i dalje raste vrlo brzo, štoviše sada se ta brzina ne smanjuje.

2. Iako je zaposlenost notorno teško predviđati, nudim vam na uvid tri scenarija, za koje vjerujem da ćete se složiti da su moguća s obzirom na dosadašnje podatke. Ovi scenariji se odnose na stopu rasta nezaposlenosti, kao prilično rigidnu i ‘glatku’ varijablu, dakle pogodnu za modeliranje. Kao što možete vidjeti, čak i osnovni scenarij preptostavlja da će se od idućeg mjeseca nepovoljni trend početi malo popravljati.

Image Hosted by ImageShack.us.

Iz ove varijeble (uz neke pretpostavke o demografiji, te re-sezoniranje), direktno slijedi sljedeća projekcija (zeleno je projekcija):

Image Hosted by ImageShack.us.

Kao što možemo vidjeti, ako se nezaposlenost primakne 20% (u mom osnovnom scenariju ona raste do 19,8% u veljači), to će biti najveća nezaposlenost u zadnjih 7 godina.

3. Vrijedno je razmotriti i sljedeće varijable:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us.

3 replies »

  1. Nenade, ovo naravno ne izgleda dobro. Ipak, bojim se da je na više načina optimistično. Naime, budući rast nezaposlenosti gotovo izvjesno ima još jednu “grbu” u nastajanju. Vjerujem da će ona prethoditi oporavku, jer je nužna za provođenje fiskalne i strukturne reforme. Ona će se desiti bilo svjesnom akcijom na koju su nas, eto, već počeli pozivati čak i sinidkati, bilo konačnim slomom kreditne sposobnosti središnje vlade (CP najdalje rana 2012). Do koliko će se do tada “creeping” rast nezaposlenosti dovući pitanje se samo startne točke s koje će pravi rast početi.

    Druga optimistička točka je definicija. Uzimaš podatke HZZ-a. Po njima su uposlenici Željezare Split, Kamenskog i sličnih zaposleni. Iako oni ni u dijelu produktivnog doprinosa društvu, ni po raspoloživom dohotku ni fiskalno ne spadaju u tu kategoriju. Ako tu dodamo zaposlenike škverova, poljoprivrednike kojima su subvenije veće od raspoloživog dohotka, uposlenike drugih firmi koje su “na aparatima”, brojke se mijenjaju na mnogo gore.
    Ukratko, mislim da je na trenutnom nivou gospodarske aktivnosti i strukturne neusklađenosti preuranjeno razgovarati o prirodnoj razini Crobexa.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.