Društvene paradigme

INA

Naravno, moram se dodirnuti ovog senzacionalnog događaja, koji će zasigurno radikalno dinamizirati tržište (hura!).
Ali što sam vam htio reći.

Prije više od dva tjedna šaljem nekim svojim prijateljima koji upravljaju velikim fondovima (da li su mirovinski ili nisu, pogađajte sami), sljedeće (između ostaloga):

1. Vjerojatne zalihe plina u vlasnistvu ili ‘vlasnistvu’ INA-e su oko 36 milijardi m3, od cega se vjerojatno (prema meni dostupnim podacima) nekih 6-7 milijardi mora isporuciti Talijanima prema ugovoru o suradnji u sjevernom Jadranu. Zaokruzimo to na nekih 30 milijardi neto. (Izvor: Zelena knjiga, slika 8-6 i dalje, uz korekcije s obzirom na nove podatke DZS koje pokazuju da su zalihe vece).

2. Prema dostupnim podacima (nedavno obavljen i ne-demantiran clanak u VL), INA trenutno ostvaruje razliku od barem 1 kn po m3 proizvedenog plina. Pretpostavimo li da ce porast trzisne cijene plina u RH biti barem takav da nadoknadi povecanje troskova crpljenja, uvecane za diskontnu stopu, dolazimo do neto sadasnje vrijednosti od oko 30 milijardi kuna, odnosno oko 4 milijarde eura za INA-u.

…”

E sad da me netko nazvao, javio se, barem kao ‘Ružan si i pojma nemaš, ali daj nam reci – jer čovjek i magarac znaju više od čovjeka, a ti si bar pokazao da se trudiš, ako već i ništa ne znaš – kako si došao do ovoga, itd.’. Ali ne. Hrvatske dionice ne valjaju, rizik je prevelik, itd.

Po mom mišljenju, ako netko nudi premiju od 56% na tržišnu cijenu, vjerajatno mu dionica vrijedi i mnogo mnogo više. Vjerujem da ako je na cijenu od 1700 MOL spreman ponuditi 2800, da bi u drugim okolnostima ponudio i 4.000. Ali primjerice i našim obaveznim mirovinskim fondovima ona nije bila dovoljno dobra da ju imaju u većim količinama (po 1700!), osim nešto AZ-u (ali čini se da AZ dobrovoljni vodi kvalitetnu i konzistentnu politiku).

To ujedno pokazuje koliko su jako potcijenje hrvatske dionice.

I pitao me već jedan ‘kolega’ što to znači za dionicu PTKM, koju (očito) prilično pratim. Ništa negativno. Pokazuje koliko je profitabilan plinski biznis i koliko, dakle, ima prostora za spuštanje cijene. Prema mojim informacijama će konekcijski magistralni plinovod biti pušten najkasnije do 1.1.2012. i to jeto. Petrokemija više neće ovisiti o nametnutoj cijeni od strane INA-e.

Koliko su hrvatske dionice jeftine, po mom sudu, pokazuju i slučajevi:Pliva, Zapi, Belisce, Medika, IPKK, INA … nastavite niz.

Disclaimer: Autor ima hrvatske dionice, autor nema dionice INA, PLVA, ZAPI, MDKA, BLSC, IPKK i ima dionice PTKM; ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Autor je član PBZ-CO obveznog mirovinskog fonda.

24 replies »

 1. Ukoliko MOL nudi 2800kn po dionici, odlično.
  Svoje ću prodati ali imam problem.
  Roditelj umirovljenik i posjeduje 24 komada i ne želi prodati, kako mu objasniti da proda? Kupio na IPo INU po 1690 kn, HT na IPO 265 kn i veli da to prodaje jedino za bolest ili za hranu ako dođe takva situacija.

  Ovo sam napisao i na forumu poslovnog, molim kolegu Bakića za neki odgovor, postoji li način da mirno razgovaram sa “starijim čovjekom”?
  Nije prodao ni prije 2 godine kad je MOl nudio 2800kn po dionici.
  Možda sa nekim psihologom razgovarati ili osobnim bankarom, ja i roditelj(umirovljenik) zajedno.

  • Možda tvoj roditelj nije neki “stručnjak za dionice” kao neki drugi umirovljenici poput npr. g. Srečka Bahovca (koji mi je baš cool jer imamo dosta sličan ukus u dionicama, i svakim danom mi se to sve više čine da je tako) ali mudrost je ipak nešto više od “znanja” i “logike”, mudrost čak obuhvaća i neki intuitivni način dolaženja do zaključaka a koji se pokažu kao dobri zaključci. A znate onu, starost-mudrost…. možda vaš roditelj upravo ima nešto vrlo vrijedno što niti Vi za sada nemate, koliko god (moguće opravdano) mislite da se bolje razumijete, imate bolje informacije i jasniju logiku zaključivanja… ali “mudrost”, je još jedna neuhvatljiva razina iznad.

   Divno je kada se spoji znanje, logika, “pravi temperament”, i mudrost! Ako sad puno znate, više od roditelja… držim vam fige, možda u njegovoj dobi budete imali i sve ovo skupa, onako kao g. Bahovec, kao g. Buffett, i sl. 😀

   • Sve stoji, slažem se sa vašim postom.
    Kroz koji dan ću opet pokušati razgovorom, pojasniti mogućnost investiranja u druga izdanja na ZSE osim INE i HT-a, neće ništa na silu.
    Ukoliko je mogao ulagati(roditelj) u ekonomski fakultet(financijski smjer), usavršavanja,tečaj stranih, te općemito finaciranje cijelog školovanja. Tada po mom sudu mogao bi imati i povjerenja u moju mogućnost vrednovanja tvrtki te sugestiju uvažavati a ne odmah odbaciti u startu.
    Razumijem konzervativnost tj.ulaganje u nekretnine(kuća), građevinsko zemljište te poslovni prostor uz sudjelovanje u narodnim IPO ponudama(INA,HT), samo smatram da treba preći na novu dimenziju ili otvoriti “novi pravac” u investiranju.
    Mudrost i godine iskustva te radnog staža jesu bitne, uvažavam i poštivam.
    Za umirovljenika poput mog roditelja, prodaja INA-r-a na 2800kn paket od 24 komada(oko 67000kn) te sastavit portfelj od dividendnih dionica(PIKR 10% dividende, JDGT 10%, CEBA-p-a 9%, ADPL 1,5%, JDOS 7,85%). HT posjeduje od IPO-a.

    Da nekoliko 100-ina malih dioničara proda INu i vrati novac na ZSE to bi mogao biti okidač za rast cijelog tržišta ili bar pomak od depresije koja vlada skupa sa letargijom. Fondovi bar da vrate 10% onog što budu prodali MOLU.
    P.S.nakon par prospavanih noći, mislim da ćemo doći do dogovora, lijep pozdrav.

 2. Skoro mi moj umirovljnik rekao isto kao vi u svom komentaru posta. Veli on: kad oni nude 2800kn po dionci sada u krizi, vrijedi to bar 4000 kn po komadu. Trenutno ima love i penziju pa mu nije presudno za prodati ali ja se trudim nagovoriti ga na prodaju pa da uloži u nešto drugo ali veli on jedino za bolest ili hranu, što reći na to? Tvrdoglav on, ja isto tvrdoglav.
  Član sam AZ OMF i AZ DMF(3.stup), ova vijest za INu je stvarno win-win situacija za mene.
  Sada me roditelj iznervirao, uh, kad se spoji dobre vijesti odmah me lupi netko ili nešto.

   • Ne velim da je bedast, niti tvrdim da su umirovljenici bedasti.
    Zašto sugeriram prodaju? Vrlo jednostavan razlog:premija je visoka, oko 56% na tržišnu cijenu, u svijetu je obično prosječna premija između 20-30% u svim preuzimanjima, spajanjima i javnim ponudama.
    Dosta jeftinih dionica ima na zse, čak i sa dobrim dividendnim prinosima odnosno manje rizičnim, što bi za starijeg čovjeka bilo dobro ulaganje sa povratima u obliku dividendi a veće su od bankarske kamate.
    Na cijeni od 2800 kn INA-r-a izgleda ovako(uracunat trend zadnjeg kvartala):
    1. P / B = 2,2,
    2. P / (gotovina + kratk. fin. imov.) = 17,5 i
    3. P / EBITDA = 7,29. (odličan pokazatelj na razini godine u "kriznoj godini")
    Slobodni novčani tok (engl: free cash flow-FCF) predstavlja novčani tok koji je na raspolaganju svim ulagačima (investitorima i kreditorima),nakon što se podmire izdaci za neto kapitalne investicije.
    FCF im je tijekom 2010.godine negativan, za 2009. također negativan.
    Dug/kapital 141,80% a tijekom 2006.je bio oko 60%, te zadnje 3-4 godine kontinuirano raste, naravno posluju sa gubitkom zadnje 2 godine, tek u ovoj će ostvariti dobit koja ne bi trebala biti značajna.

 3. Imam jednu primjedbu na koju se možete naljutiti/odstraniti komentar, ali ja cu je napisati.
  Po meni je kontradiktorno napisati:
  “Pretpostavimo li da ce porast trzisne cijene plina u RH biti barem takav da nadoknadi povecanje troskova crpljenja, uvecane za diskontnu stopu, dolazimo do neto sadasnje vrijednosti od oko 30 milijardi kuna, odnosno oko 4 milijarde eura za INA-u.”
  i zatim
  ” Pokazuje koliko je profitabilan plinski biznis i koliko, dakle, ima prostora za spuštanje cijene.”
  Dakle kada racunate NPV INA-e racunate sa rastom, kada pricate o PTKM govorite da su profiti veliki i da je moguc/ da slijedi pad cijene.
  Ako ispadam bahat isprike. Mislim razumijem argument o magistralnom plinovodu, ali koliko razumijem ovo citirano se odnosi opcenito na plinski biznis opcenito ne na to da ce taj plinovod PTKM omoguciti bolje uvjete nabave.

  • Postovani,

   hvala na komentaru.

   Prema podacima Eurostata, podaci u EU su za kucanstvo (konzistentno iz godine u godinu) preko 3 puta veci od cijene plina za industriju. Cijena plina tza industriju je prema mojim podacima trenutno manja nego sto trazi INA za plin koji pusta Petrokemiji, koji je veliki anticiklicki potrosac. Dakle, ona moze racunati na jeftiniji plin. Ali ce ukupna prosjecna cijena plina u RH biti veca. To je jedan dio (iako je i taj dio mnogo veci on onoga sto sam konzeravtivno pretpostavi da ce nadoknaditi diskontnu stopu). Takodjer je za razumjeti da ce i trzisna cijena ukupnog plina rasti po nekoj stopi inflacije koja ce biti sumjerljiva s vecim troskovima crpljenja.

   Imajte na umu i da se rezerve UVIJEK pokazuju sve vecima kako vrijeme prolazi.

   • Hvala na pojašnjenju, nadam se da vidite kako je moguce da mi to nije bilo očito iz onoga što ste napisali u postu.
    A da se vratimo na INA. Ukratko za racunanje NPV ja bi više manje gledao samo još 1 stvar uz ono što ste vi napisali (što je najbitnije-da ne bi ispalo da se ne slazem sa time):
    kada ce cijene postati trzisne. znam da se crpi relativno malo rezervi ( 1.6 od 30) godišnje, ali opet to nije zanemarivo. Mislit cete da sam na drogama, ali recimo zamislite da se EU znatno preustroji ili odgodi primanje novih clanica ili nešto slicno i da HR još 5g ne ude u EU i da još toliko imamo “socijalno osjetljive cijene” 😦

  • dodatak
   (mislim da je i ovo bitno):
   Neto zaduženost: Neto zaduženost INA Grupe povećala se na 11,3 milijarde kuna u odnosu na 8,2 milijarde na dan 31.
   prosinca 2009. godine, a omjer duga i kapitala2 na dan 30. rujna 2010. bio je 47,7% porastavši zbog plaćanja neplaćenih
   dospjelih poreznih obveza uz istodobno zadržavanje značajne razine kapitalnih izdataka.

  • @Neo
   znam da nije meni namijenjeno, ali nisam impresioniran linkom
   npr:
   “Cijene energenata u Hrvatskoj u odnosu na kupovnu moć stanovnika gotovo su najviše u Europi. To je posljedica nepostojanja suvisle politike i strategije razvitka te važne grane gospodarstva.”
   A ja mislio da je to posljedica standarda . Mislim cijena Opel Corse ili Xperie X10 je vjerojatno u odnosu na kupovnu moc stanovnika medu najvišima u Europi.

  • Ne govorimo o npr. frizuri(necemu cija je cijena odredena skoro totalno cijenom rada i necemu što je u praksi jako teško izvesti) nego o energetici. Tako npr cijena masaže u Singapuru je puno veca nego u HR, ali je cijena iste Sony plazme vrlo vjerojatno jako blizu(jer su troškovi vecinom proizvodna, ne dostava i prodaja)

   BTW ako gospodin Bakic ovo cita zamolio bih ga da prokomentira ono o zaduženosti INA-e. Jesam ja nešto krivo našao ili postoji neki dobar razlog zašto to nije spomenuto u postu.

 4. nisam pametan, jel prdati ili ne.
  razmišljam da kad već nisam prodao prvi put po 2800 (gut feeling -pogreška naravno), možda je sad ispravno ne prodati (jer mi sad gut-feeling kaže da prodam)…

  možda prodam pola, tako sam trebao i prvi put. pa ako padne dokupim, ako naraste još bolje.

 5. Koliko danas nešto vrijedi je stvar induvidualne percepcije budućnosti kao i procjene koliko takva firma može zarađivati sutra,teško je povjerovati ali zbog petodnevnih(istek deviznog oročenja) suludih i meni nerazumljivih problema sa zgb bankom tek danas sam prebacio novac na brokerski račun i jedna od tri dionice u sastavnici crobexa koju sam imao namjeru značajnije kupiti je ina,u ponedeljak sam naručio novac-devize a oročenje mi je isteklo u srijedu i zbog značajno boljeg tečaja konverzije na drugom mjestu čekao sam do četvrtka popodne isplatu eura,zvuči nevjerojatno ali je istinito i ja to nisam mogao vjerovati jer mi se to nikada nije dogodilo, max. 2 dana je moje iskustvo,i jutros sam imao novac na brokerskom računu,naravno već sinoć sam znao za molovu ponudu.Nema veze,kao da me nije htjelo,kao da je sve bilo složeno da baš ne stignem kupiti na 1700-1800kn,biti će drugih prilika…Još želim reći da je jako važno kada se kalkulira dali je danas nešto jeftino ili ne ipak ne zaboraviti koliki je rizik španjolaca i talijana i ostalih,tek ako smo tu načisto i ako otklonimo tu opasnost onda jasno možemo razgovarati što je jeftino a što ne…Strah je ponekad iracionalan ali nikada nije nastao iz ničega…,Sjećam se ine i na 1080-1150kn,mjerkao sam je stalno ali tada su mi je ht,ericson i adris bili puno prihvatljivlji,mjerkao sam je dugo i to nakon što sam molu prodao obiteljske pakete i tek sada sam odlučio ući i to samo jer sam vjerovali ili ne imao instinkt da će mol ići kad tad na 51%,naravno znao sam da će plin gore ali i da žetva u siriji tek dolazi a time i bolji rezultati…

  • Pa kad ti je INA bila na tih cca. 1.100 kn, po meni čak nekoliko drugih stvari je bilo još puno luđe jeftino… nije to morao biti nikakav “iracionalni strah” nego jednostavno si mogao kupovati ono što je tada bilo još podcijenjenije i zato da INA “ne dođe na red”.

 6. G.Bakiću od gore nabrojanih “jeftinih” dionica imam mediku i po meni je jako,jako jeftina,nadovezao bih se na plin u hrvata,činjenica je da petrokemija plaća puno skuplji plin nego kućanstva i taj plin za industriju uopće nije jeftin a svugdje u eu industrija plaća povlaštenu cijenu u odnosu na kućanstva,srećom danas je plin na spot tržištu jeftiniji od ugovora o dugoročnoj opskrbi i zasada sa plinom nema problema ali svi možemo očekivati srednjoročno poskupljenje i preko 100%…,isto tako industrija mora dobiti jeftin plin…

 7. Pozdrav,

  molio bih autora bloga da mi/nam objasni zašto misli da je dionica IPKK jeftina. Vlasnik sam ove dionice, ali ne vidim poveznicu kad se govori o podcijenjenosti INA-e, pa i ostalih spomenutih dionica, i IPKK-a, a u kontekstu ponude za preuzimanje.
  Nadam se da sam bio dovoljno jasan i zahvaljujem na odgovoru.

  • Postovani, ja sam prodao IPKK kad je objavljena javna ponuda, tako da nisam pratio valuaciju kasnije. Ali sto zelim reci. Mnoštvo je tvrtki koje umjesto da pristupaju tržištima kapitala za ekspanziju kapitala, njihovi kontrolni vlasnici ih otkupljuju s javnih tržišta. Po mom sudu, kako je već jako puno takvih slučajeva, to je još jedna indicija (a zajedno s ostalima, dokaz) da su hrvatske dionice vrlo jeftine. Poanta je u tome da u mirovinci jedini izvor likvidnosti a tržištu, a kako ne kupuju i de facto se povlače s tržišta, de facto su odgovorni što nema ni minimalne likvidnosti koja bi omogućila fer valuacija i onda se događaju te ponude.

   • Ali g. Bakić vi precjenjujete sposobnost tih ljudi koji dokupljuju.

    Oni naime žive u neznanju i i sidre se na vremena prije 2008 kada su cijene njihovih dionica bile 3X više a njihovi trbusi 3X manji. E vidite zato oni ne izdaju novi kapital – jer vjeruju da će im se cijena dionice vratiti na prijašnje razine pa da će skuplje moći prodati kožu (što se po mojem sudu više nikada neće dogoditi barem dok je ova generacija živa). Međutim u isto vrijeme ne razumiju da su prezaduženi, da ih banke deru sa kratkoročnim kreditima od preko 10%, da od države više živjeti neće, te da će vrlo brzo doći visoko kapitalizirani stranci sa puno nižim troškovima kapitala i sve ih popapati.

    Nažalost dokle god vi i mnogi drugi na tržištu kapitala budete nastavljali argumentirati da su cijene dionica preniske niti jedna od hrvatskih firmi neće izdati novi kapital te na taj način smanjiti zaduženost, prikupiti nova sredstva za međunarodnu ekspanziju, početi igrati transparentnu igru i svima nama zaraditi mirovine.

    Nemojte ovo shvatiti kao kritiku – vi imate bias govoriti da je sve jeftino a ja pak priznajem da imam bias govoriti da je sve skupo. Bilo bi zgodno kada bi se mogao organizirati neki skup na kojem bi obje strane iznjele svoje argumente.

    Lijep pozdrav

    • Poštovani, uvjeren sam da kontrolni vlasnici koji dokupljuju (kako sam nabrojao, Pliva, Riječka banka, Belišće i subsidijari, IPKK, Medika, INA ..) ne razmatraju svoje postupke na razini špekulanta dionica, niti da se financiraju kratkoročnim ‘10%’ kreditima. Uvjeren sam da uporište za svoje odluke imaju u najjačem argumentu, a to je toku novca (od operacija). Nisu oni blesavi.

     Što se tiče kritika, pa naravno da je dobrodošla!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.