Društvene paradigme

Nezaposlenost, novi podaci i prognoze

Uz današnje rezultate nezaposlenosti za 11.2010. i dalje očekujem gubitak još 50.000 radnih mjesta do veljače.

HZZ je objavio nove rezultate, u potpunosti im možete vidjeti ovdje.

A evo što oni u stvari znače:
– s u 09.2010. je nezaposlenost bila 16,9%, u 10.2010. 17,8% s obzirom na pad aktivnog stanovništva (o čemu više kasnije)
– prema mojim procjenama laganog rasta aktivnog stanovništva u studenom (ovo je prilično teška procjena), stopa nezaposlenstii je porasla 18,2%

Dalje:

1. Uz neke moje pretpotavke o aktivnom stanovništvu, koje se oslanjaju na ovaj trend

Image Hosted by ImageShack.us

te također ovo

Image Hosted by ImageShack.us

dolazimo do …

2. Pad zaposlenosti je opet počeo ponešto ubrzavati

Image Hosted by ImageShack.us.

Nastavno na to:

3. Tri scenarija porasta nezaposlenosti YoY:

Image Hosted by ImageShack.us

I na osnovu toga:

4. Osnovni scenarij nezaposlenosti do 04.2011.:

Image Hosted by ImageShack.us

Vezano na sve to, prema mojim procjenama će broj zaposlenih do veljače 2011. pasti na nekih 1,350 mil., što je pad oko 50.000 s obzirom na zadnju objavljenu brojku od 1,406 mil.

p.s. 10.12.2010.

Robusnost modela:

Moje procjene nazaposlenih prije objave podataka za studeni su bile samo oko 1.000 drugačije. (Pogledajte prethodni post na kojem to možete otprilike vidjeti.).

S obzirom na gornje scenarije, ovo su scenariji nezaposlenosti do 04.2011. Vidimo da ako su gornji scenariji plausibilni (a prognostička snaga modela do sada, kao i heuristička ‘izglednost’ gornjih scenarija govore tako), vršna nezaposlenost u veljači će vrlo vjerojatno biti negdje između 19,3% i 20,1%:

Image Hosted by ImageShack.us.

Također, prije neki dan je u novinama izašao ovaj članak o okruglom stolu YES-a. Mislim da su novine korektno prenijele, ali sam u stvari mislio da ćemo izgubiti još 50.000 radnih mjesta.

ALI: Tzv. ‘gospodarske mjere za oporavak’ ne mogu imati kratkotrajnog učinka. Rekao sam stoga da bih se odrekao još pola godina relativno mlakih (odnosno odsustva pravih) gospodarskih mjera za još pola godina nastavka što jače antikorupcijske kampanje. Ne može se prenaglasiti koliko je važno ovo otpuštanje kočnica s istraga od strane Kosor. Osim iznimnih dugoročnih učinaka, pogledajte npr. i direktno kratkoročne: jasno je da je jedna od dvije glavne stvari naših ‘mjera oporavka’ kontrola potrošnje države (opće i lokalne). Nakon svega što viđamo u zadnje vrijeme, ne bi bilo nevjerojatno da se godišnje ukrao poveliki dio proračuna, a kao i kod svake korupcije još je značajniji faktor misalokacija kapitala i nemar od strane korumpiranih (jesu li nam zaista trebale druge cijevi velikih tunela zbog nekoliko vikenda vršnog opterećanja, kad se već u godini prije njih policija izvještila u svođenju čekanja na minimum preusmjeravanjem dijela prometa starom cestom?). Znači ove antikorupcijske kampanje imaju i kratkoročni učinak na proračnu.

8 replies »

 1. siguran sam da niste puno fulali u procjenama. svaka čast na trudu.

  također slažem se sa vašom pričom od prije da je slom trenutne situacije neminovan, pitanje je samo gdje će puknut. nažalost bit će puno bolnije nego što je to trebalo biti da se reagiralo na vrijeme i srezalo javnu potrošnju.

  čini se da će dno što se tiče zaposlenosti biti negdje između prvog i drugog tromjesječja sljedeće godine.
  Pitanje za vas, obzirom da tržište obično reagira nešto ranije nego gospodarstvo, smatrate li da je ovaj započeti rast crobexa u tom pogledu ili je ovo samo kratkotrajni rast (mislim znam da vi zagovarate rast no ipak volio bih čuti što mislite o trenutnoj situaciji)

  hvala.

  • Praktički sam siguran da će tržište sada nastaviti značajnije rasti. Mislim da će značajnu ulogu imati mirovinski fondovi, o čemu se spremam napisati veiki članak (već imam većinu analiza), ali nemam vremena i pažljivo važem što napisati kako ih ne bi ugrozio pred neprijateljima reforme, tj. drugog stupa. Na fundamentalnoj razini, kao što sam pisao i do sada: iako gospodarstvo stoji loše, mnogi dijelove imovine u njemu su vrijedni. Pri tome mislim na stvarnu imovinu (kao kod KORF-R-A), ali i na imovinu u smislu čisto ekonomske snage (KOEI, VIRO …).

   Napomena. Autor ima sve navedene dionice u ovom komentaru i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju tih dionica.

 2. Proučite malo što rade ovi tipovi u mediki,ima obavijest na zse,ljudska mašta je čudo,samo me interesira hoće li dividendu u novcu dobiti i oni koji nemaju dovoljan broj dionica da bi stekli pravo na jednu dionicu iz trezora,kod atlantske je tako bilo a ovo mi jako smrdi iako mislim da nisu toliko bezobrazni ali nigdje nema u obavijesti da će se postupiti kao kod atlantske plovidbe.Baš me interesira g.Bakiću vaše mišljenje.
  Imam dionicu medike i ovo nije poziv na kupnju ili prodaju…

 3. Obavijestili su burzu da će isplatiti predujam dividende u dionicama iz trezora i da će se prerapodjela izvršiti srazmjerno vlasničkom porfelju pojedinog dioničara,to otprilike u ovom slučaju znači da morate imati 19-20 dionica da bi dobili jednu.Medika je nebitna u ovoj priči,bitno je da srazmjerno udjelima isplate u novcu i dioničare koji po ovome nemaju količinu od 19-20kom jer ako tako ne bude a to ne piše u obavijesti,onda takve stvari mogu postati pravilo na čitavoj burzi što nije dobro niti za burzu niti za male dioničare.Vidjet ćemo kako će postupiti jer je to jako važno,inače imam mali porfelj medike jer mi se ulaz na ovim razinama učinio jako jeftin iako sam svijestan svih opasnosti koje takva vlasnička struktura nosi,moj rizik je da imam takvih pet dionica pa će negdje valjda upaliti…Ponavljam,onako kako je to napisano u obavijesti koji su dostavili na zse nebi bilo dobro da im se dozvoli postupanje jer diskriminira najmanje dioničare i čisto sumnjam da će tako i napraviti,ali…

  • Ono što mene zadivljuje, ali naravno ne mogu dokučiti kako bi to bilo jer: što bi bilo kada bi median inteligencije bio za 10 bodova veći? Što kada bismo svi bili pametni kao Einstein (a jasno onda ‘Einsteine’ i sukladno pametniji)? Vjerojatno bi razlika između dosega takvog i ovakvog čovjeka bila veća od razlike ovakvog i majmuna. Ili ne bi?

   • Zanimljivo pitanje. A mene zadivljuje više od ljudske baš i majmunska inteligencija sama po sebi. Ja bih u šali na ovo rekao da nismo puno pametniji od njih pa da nam tih +/- 10 boda i nije presudno 😀

    Meni je fascinantna sposobnost učenja koju imaju čovjekoliki majmuni, mogućnost apstraktnog razmišljanja, sposobnost ne samo korištenja nego u zadnje vrijem se otkrilo i izrade jednostavnog oruđa i oružja čak, što ih zapravo svodi gotovo doslovno na razinu čovjeka iz neke faze kamenog. doba a sa kojim pogotovo dijele neke druge osobine poput širokog skupa osjećaja koje pokazuje, poput npr. prema uginulim pripadnicima svoje vrste i sl.

    Inače se pitam ima li neke razumne šanse da npr. ovi naši čovjekoliki majmuni postepeno evoluiraju ka razinama čovjeka iz naprednijih faza ili je njihova evolucija “stala” a ako je “stala” da li smo možda za to upravo mi ljudi krivi time što smo ih jako prorijedili, smanjili broj staništa, time njihovu genetsku raznolikost…?, a ako ipak i dalje napreduju pitam se da li je moguće da naša evolucija npr. usporava a da njihova napreduje brže pa da sa razlika između čovjeka i nekih vrsta majmuma s vremenom i primjetnije smanji?

    Ponekad se pitam, a što je vjerojatno problematično sa stajališta bio-etike, da li bismo i mi mogli (po uzoru na one razne “pseudoznanstvene teorije” o posjećivanju vanzemaljaca našeg Planeta kroz povijest i njihove intervencije u ljudsku evoluciju) intervenirati genetskim inženjeringom u smjeru ubrzanja evolucije majmuna prema stadijima bližim čovjeku? Naravno tu je cijeli niz etičkih pitanja, već u prvom redu i motivacije za takvo što. Dobro, ovo je vjerojatno sve već jako smiješno, čisti SF.

    Ali ovo je cool video o nekim razlikama čimpanze i ljudske djece prilikom učenja – ispada da je naša prednost to što smo “majmunastiji” od čimpanza!

    A ona gorila što su je bili naučili solidan vokabular američkog znakovnog jezika, to mi je nešto super fascinantno. Meni su čovjekoliki majmuni najintrigantnija vrsta životinja, čak i puno zanimljiviji od mačaka koje oduvijek obožavam i ovaj nick mi je lynx po jednoj mački, ris samo zato da ne bude suhoparno “lav” ili sl. što bi zvučalo možda i prepotentno, ali svakako dosadno.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.