Trzista kapitala - Hrvatska

Dobroćudni divovi, Tiranosaur Rexovi ili možda Argentinosauri?

Što čekaju mirovinski fondovi?

Prije skoro godinu dana sam pisao kako su mirovinski fondovi kao dobroćudni divovi koji će po svojoj naravi pridonijeti razvoju tržišta i dovesti likvidnost nužnu za fer valuaciju vrijednosnica. Ovaj show s INA-om pokazuje da su više kao Tiranosaurus Rexovi: razvali iz sve snage kad nešto želiš.

Možda sam za usporedbu trebao odabrati i Argentinosauruse, sličnost s kojima je  slučajna, oni su naprosto najveći dinosaurusi. A propos, Hungarosaurus je bio dosta skromnija živina od nekih 4m.

Unazad gledajući, taj moj članak zaista izgleda naivno. Ili su se mirovinci ponašali vrlo iracionalno? Ili možda racionalno, ali nisu maksimizirali ciljeve iz svoje misije, nego neke druge? Ma tko će ga znati. U svakom slučaju, to su vrlo ozbiljni ljudi i ozbiljne institucjie i teško je za pretpostaviti da bi namjerno napravili išta što nije u najboljem interesu njihovih članova.

Ako su kao Tiranosaurus Rexovi ili Argentinosaurusi, nama malim i beznačajnim sisavcima to ipak ostavlja podosta mogućnosti. Evo da podijelim malu tajnu s vama. Nedavno sam kupio 6-7.000 ADPL po 105, ‘poklopilo’ me ‘na bidu’ kao da je to bio netko velik kome jako treba likvidnosti. Ne bih se zakleo, ali liči na OIF (a tih dana se čini da je prodavač bio jedan OIF) iz koga netko velik izvlači ponešto para. Tko zna, možda je čak i moguće da neki mirovinac nije imao likvidnosti za kupnju INA-e? Jasno, ovo su sve špekulacije, tko zna čega sve ima na burzi. Ali u tom krasnom sustavu, jednom ćemo mi mali ulagači vjerojatno biti zahvalni mirovincima što nisu pobrstili sve što su mogli po atraktivnim cijenama. Ali je li to dobro za sustav?

Upravitelji mirovinskih fondova su izjavili da su prošle godine kupovali (ili pokušavali kupovati) dionice INA. Ipak, u zadnji show oko dionice INA su neki od njih ušli s točno 0 (nula) dionica. Znači li da je AZ beskonačno puta sposobniji od njih (konačno / 0 = beskonačno)? Ili da su djelovali kartelno – jedan kupovao za sve (u što ne vjerujem)? Ili … ?

Pa su tako naprosto odjednom, čak i oni koji su cijele godine uspjeli kupiti ukupno 0 (nula) dionica, početi kupovati po više od 50% većoj cijeni. Pa je pitanje kako su upravljali našim novcem.

Ali, NAJZANIMLJIVIJE je da postoje i mnoge druge dionice koje ‘mirovinci’ imaju u portfelju i rado su ih svojevremeno kupovali po znatno višim cijenama od današnjih, čak su neke od njih i kupovali tokom 2010., ali nakon početka showa od INA-e – nisu. Iako su valjda kod INA-e shvatili da ako ne kupe na vrijeme, moraju platiti veliku premiju. Znači li to da ih ne žele, da ih ne znaju ili ne mogu kupiti po tržišnim cijenama, ili će naprosto biti sretni da odjednom daju ponude na kupnju po divovskim (ili dinosaurskim) proporcijama na znatno većoj razini i za njih?

Napomena: Autor ima dionice ADPL, a nema dionice INA. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju tih dionica.

38 replies »

 1. Nije toliko važno za njih kako su upravljali mirovinskim fondom nego koliko su to naplatili. Ukupna dobit društava za upravljanje mirovinskim fondovima samo u prvih 9 mjeseci ove godine iznosi 160 milijuna kuna. Prinos na kapital ROE je nekima i veći od 40% godišnje. Kakve su plaće fond menadžera možemo samo nagađati ali zaslužuji li društva za upravljanje takve zarade za ovakvo upravljanje?

  • to su firme, tu leži zarada, bankama su to zlatne koke i neće dozvoliti da se to ukine, pa makar i po cijenu naših prinosa. zato se kupuje ina i kupovat će se šta god treba onima gore, naš prinos i tako ima marginalni utjecaj na njihovu dobit.
   osim toga OMF je basic usluga, a ako hoćeš advanced uplati u DMF…
   mislite da je slučajno prinos u DMFovima duplo bolji, može se, al zašto bi se ako nije sila.
   Tko bi uplaćivao u DMF da OMFovi nose super prinose, da kupuju sve što se povoljno nudi na tržištu. Izbor kvalitetnih dionica na ZSE je jako ograničen, zapravo potencijanla potražnja (da OMFovi redovno ulažu u Crobex) značajno nadmašuje ponudu.
   Tako su se oni odlučili za apstiniranje od dionica u korist svojih DMFova jer tako povećavaju svoju dobit (društava za upravljanje i banaka) što im je i ultimativni cilj.
   Nisu krivi upravitelji fondova, kriva je hanfa i država koja im dozvoli takvo ponašanje.
   zatim volio bih čuti što mislite o dogovorenim transakcijama. Koliko se meni čini radi se o pretakanju iz jednog fonda u drugi (možda jedan kupuje za više njih) što bi značilo da imamo kartel, jer kako inače objasniti da se na postojećem bid-asku X-Y pojavljuju transakcije X+0.01 odjednom i to prolaze milioni?

   Još jedan zaimljiv fenomen ima ih više no ovaj sam primjetio Adris-p-a neki dan PBZ OMF prodaje i cijena je oko 260-265 kn, a kupuje R-A po oko 320, nakon iskrcaja cijena ode na 270.??? Tko je to kupovao od njih i tko im je prodavao R-A po 20% većoj cijeni od povlaštene u tom trenutku? Jel to transakcija u interesu udjelničara PBZ OMF-a?
   znači ne samo da ne ulažu u dobre dionice, nego još i gube novce na postojećim.
   dobro je g.Bakić napisao da se ponašaju kao T-Rexovi, no ja bih rekao da se čak ponašaju kao pijani slonovi u staklarni, to mi se nekako čini kao bolja usporedba.

   • Ukoliko je to doista tako, jer budimo ozbiljni ovo su jako “teške” izjave ja se slažem sa vama, ali naravno po meni nije na HANFAi da regulira gluposti koje nastaju zbog prethodne regulacije nego da se koliko je moguce oslobode “tržišne sile”. Tj ako je 50% zakonom u obveznicama max 20% vani, onda bi u okviru toga svatko smio staviti u bilo koji fond koliko hoce(indeksni, nočani, strani, što god tko hoce)… ovako praktički pištoljem država OMFovima dovodi klijente.
    P.S. moguce je da je razliku prinosa moguce objasniti nametnutom strukturom ulaganja(ako je ona drukcija za OMF i DMF).

   • pa tko bi to trebao onda nadgledati po vama?
    mislim sve je to država, država je odredila strukturu ulaganja i sad ćemo se vaditi na strukturu ulaganja?
    jel struktura ulaganja odreditla da se Ina ne kupuje na 1700 da se ne digne cijena, a sad se kupuje na 3200?!?!
    Jel struktura ulaganja odredila da se zamjeni P-A za R-A, usporedite cijene P-A i R-A kad je PBZ omf prodavao i kupovao r-a i danas, na svakoj transakciji su izgubili 10-ak kn po dionici. provrtili su nekih 10-15 tiusća komada da sad ne cjepidlačimo, dakle 200.000 do 300.000 kn su izgubili uvjetno.
    Ne radi se o velikim novcima za njih no uviđate kako je lako prebaciti 200.000 kuna udjelničara nekome drugome u džep (no questions asked)
    Oni naprosto mogu gubiti novce ako im je prinos iznad 5% i spuštati si prinos.

    Poanta svega ovoga nije ovih za njih pišljivih par sto tisuća kuna, no radi se o principu i dojmu kojeg upravitelji tih fondova ostavljaju.
    Kao pijani slonovi u staklarni, radi se o neefikasnom upravljanju tuđom imovinom., iskreno se nadam da je samo neoprezna neefikasnost u pitanju a ne uvrježena praksa poslovanja na štetu udjelničara, a u korist nekog drugog.

   • To sa ADRS R-A i P-A nemojte odmah osuđivati, ima šanse da rade jednu lukavu igru koju im nije za zamjeriti jer bi to bilo u interesu fonda. Treba pričekati neko vrijeme da vidimo je li to po srijedi.

    Naime mislim da im je to taktika kako što više skupiti. “Igraju” sa R i P tako da kupuju i jednu i drugu, ali povremeno prodaju P da “zabrinu neiskusne investitore”, čime cijena P pada, time se i R koči koju tada dokupljuju, pa kad P dovoljno padne tada po nižim cijenama kupe više nego su prethodno prodali, pa onda novi krug kupnja R + mala prodaja P i tako u krug, da uz što veće štopanje cijene skupe ukupno ADRS komada što više.

   • Vrlo lukavo, primjetio sam već tu njihovu lukavost.
    vidi Ina 🙂

    znate vi nekog investitora koji je inače vrlo lukav pa onda uglavnom djeluje kao pijani milijarder.
    Nabrojali ste tamo prije niz uspješnih fondova kod svakog od njih možete temeljem njihovog ulaganja, utvrditi njihov stil, koji je uglavnom vrlo odmjeren i promišljen. Svaka investicijska odluka ima svoju svrhu i vremeski period. Izanalizirajte ponašanje naših fondova i vidite koji je njihov stil. Lukavost nije jedan od epiteta koje bih ja tu koristio.

    ne zamjerite, moguće ja nisam pogodio sa primjerom adrisa, no nadam se da je jasno što sam ipak htio reći.
    pozdrav

   • shvaćam ja da je teško dokazvo da je nešto na štetu ili nije, jer oni uvijek mogu zamjeniti teze, koriteći argumente slično ovima koje ste vi iznjeli za npr. Adris.

    Znači kokošarenje na Adrisu po vama je lukavo, a u koju bi kategoriju onda spadalo ovo što se radilo na Ini (nije se kupovalo na 1700, nego usdri po 2800-3200, bojim se da je tu proliveno mlijeka za sto Adrisa). Lukavo nema šta. I kako to oni onjasne, Novoselec za banku izjavi da su oni kupovali Inu čitavo vrijeme (a tšo je s ostalima, zašto oni nisu dali izjave, ili je Novoselec govorio u ime svih, misleći da je on kupovao za njih??)

    Dakle očito se radi o plasiranju laži i obmana kako kada i u kojoj situaciji paše, jer nitko nije bolje svjestan od njih koliko je ulaganje nerazumljivo i neshvatljivo većini hrvatskog puka.

   • Jasno mi je što govoriš, i baš PBZ CO fond zaostaje za drugim fondovima u dosadašnjim rezultatima, i htio sam reći da se možda sada radi upravo o tome: ozbiljno su naumili popraviti svoje rezultate, nastaviti i dalje ovako kao zadnjih godinu dana kako bi se dugoročno snažno izdignuli.
    Smatram da im je nakrcati se sa ADRS koliko god više mogu dobar put ka tome.
    Što se tiče Ine, to mi nije jasno, to je puno kompliciranije ili puno rizičnije. Jedna je stvar bila 2830, ali sad već i od te nategnute cijene daju i još više… Kada bi imali neko jamstvo da će nekome tko skuplja za strateški udio to moći prodati za bar malo više (ako je dovoljno brzo) tada to može imati smisla. Ako nemaju takvo jamstvo onda je to veliki rizik i/ili puno kompleksnija igra u dealu sa državom (zamjene dionica…)
    Ne kažem da su “lukavi”, ali kad pomislim da vidim bar jedan dokaz koji ide tome u prilog “ponadam se” :), radi njihovih članova kojima želim najbolje.

   • da našoj dobročudnosti i naivnosti očito nema kraja.
    nadam se da nećete u nadi da će ovaj put biti bolje zaokružiti zna se koju stranku na slijedećim izborima.
    (siguran sam da niste njihovo glasačko tijelo, ovo je više šala na račun ovog ponadam se :))

   • @vedran

    Nada je uvijek dozvoljena. Kod nas optimista to nije tabu. Pogotovo se nije problema nadati “za druge” kao što se ja ovdje njima nadam da će im njihov mirovinac na kraju ipak donijeti lijep prinos.

    Što se tiče izbora to mi je veliki problem. Niti jedna stranka nije dovoljno po mom ukusu. Za onu koju sam glasovao prošli put to sam samo zato “što bi trebala biti” po mom ukusu (obzirom na naziv i neke grube odrednice programa koje pitanje da li razumiju oni koji taj program razrađuju u detalje i vode stranku ili ih se svjesno u potpunosti ne drže…) a sad mi isto ostaje ili glasati za njih kao najmanje zlo (ali koji stjecajem taktičkih okolnosti koaliraju sa puno većim zlom!, koji onda smisao da za njih glasam?? Oni misle da je bolje ući u vladu bilo kako, kad se već ne može imati dovoljno za mandatara… nisam siguran u to, mada ima logike ako će biti tvrdoglavi partner koji će zahtijevati neke kompromise a u protivnom prijetiti izlaskom iz vlade), ili ne glasati za nikoga. Ali koji je smisao ne glasanja za nikoga? Čak i da postoji neka nova mala stranka za koju bih glasovao, oni se neće kandidirati u mojoj izbornoj jedinici a kad bi se kandidirali bilo bi nevjerojatno da dobiju bilo što glasova tamo… pa mi je glas opet “propao”. To je baš glupa situacija. Glasao bih ali nemam za koga.

   • @ vedran-ja ne vjerujem u nikakvu regulaciju od strane drzave, a ako vec postoji po meni bi trebala biti minimala. Vec sam napisao 10x, ali ponovit cu: zašto npr. nbakic ne može biti broker kod kojeg možete doci i za 30 min dogovoriti da vaš 2 stup ide njemu na upravljanje
    @ vedran & Lynx-ako sta na FB (ja nisam :D) moždate osnovati grupu glasat cu X na predsjednickim izborima ako ova grupa skupi 100 000 članova. Tako rješavate problem da se X nece kandidirati jer misli da nema šanse i rješavate problem biraca koji misle da nema šanse da X pobjedi(jer ono ako 100k glasa za njega ima šanse). 😀

 2. Mislim da mirovinci igraju drugu igru,njima možda odgovara manja cijena na burzi da kupe od države udjele u tim firmama po prosjeku burzovne cijene,nemam drugo objašnjenje.

  Međutim,mislim da oni ne shvaćaju da je upravo održavanje likvidnosti ključ da se razvija tržište kapitala i da je to njihov najveći interes ali i zadaća u suradnji sa zse jer ako imaju domaće atraktivno,likvidno tržište onda su na njemu oni gazde,ovo im je bila jedinstvena prilika da ga sa niske baze razviju da postane atraktivno svakome u regiji i šire,to tržište im je jako blisko a u eu ulaze na gostujući teren i nisam baš siguran kako bi se tamo snašli,nisu se ni doma baš pokazali….

  To što su oni kupovali inu neka objese mačku o rep i pričaju nekome drugome…

 3. Cijenjeni gosp. Bakiću,

  sada je svima jasno da su lagali kad su rekli da su kupovali INU i ranije. Izvinjavam se ako moj post djeluje dječije ali ovo moram reći: tko laže taj i krade. Da li krade za sebe ili za “stranku” e to ćemo tek vidjeti. Prinosi fondova jasno će pokazati koji su fondovi sanirali svoje banke tako što su zamjenili svoja potraživanja za dionice INGRE, a koji su stvarno ulagali u dionice INE

 4. A sto je s ovom dionicom – ”Kako sam eto 21.12. i ja kupio jednu dionicu INA, imat ću u ponedjeljak točan uvid u knjigu dionica, pa vas mogu kvalitetno izvijestiti koliko su imali.”

 5. Meni je ova hajka na mirovinske “što su, zašto su i zašto ne kupuju” već pomalo deplasirana. Koliko se ja razumijem, oni bi valjda _sami_ trebali odlučivati što će, kada, koju količinu i po kojoj cijeni kupovati. Ako su odlučili da ne žele veliku izloženost hrvatskim dionicama, onda valjda imaju neki dobar razlog za to. Pa zar su oni jedini sudionici tržišta?

  Da se odmah razumijemo, niti ja ne mislim da rade striktno u najboljem interesu naših mirovina, puno i previše je tu propusta, ali nagovarati ih da kupuju dionice i dižu tržište pa da im se valjda mi svi skupa iskipamo na većim razinama mi također ne izgleda posebno atraktivno za naše mirovine. Kako kažu “ne laje pas radi sela…”.

  Uostalom, ako si ih prije cca godinu dana nagovarao da kupuju hrvatske dionice, a tržište je u prosjeku zaronilo dodatnih 20% od tada (dakle savjet nikako nije bio dobar) zašto bi te danas poslušali? Ili si mislio da našim uplatama pridrže tržište da ne nastavi padati? To bi bilo još gore, puno gore…

  Ja bih sad malo pustio mirovinske na miru (nakon serije članaka) i rado pročitao koju novu analizu na makroekonomskom planu, zapravo bilo što drugo, prilozi su ti stvarno dobri (izuzevši ovu malu anomaliju).

  • @brownbear
   iako se nbakic moze braniti i sam ja cu ipak 😀 komentirati ovo:
   “a tržište je u prosjeku zaronilo dodatnih 20% od tada (dakle savjet nikako nije bio dobar) ”
   Moguce je da je trziste bilo “blesavo”(ignorira fundamente) tada a još je “blesavije” danas. Vi možete reci da bi bilo bolje prije godinu dana baciti novce u obveznice i danas kupovati dionice i naravno u pravu ste, ali osobe koje mogu pogoditi tajming su jako jako rijetke, jako jako bogate i žive na vlastitom otoku :P. Tako da cu se ja zadovoljiti analizama na ovom blogu ako se pokaže je g Bakic jedan od onih koji su u stanju “samo” (“” boldano :D) ocjeniti fundamente.

  • BROWNBEAR,nisi li se možda zapitao kome najviše odgovara razvoj tržišta kapitala u hrvatskoj?Tko je najviše izložen u hrv dionicama,pa nije valjda g.Bakić?Što je osnovni preduvjet privlačenja velikih institucionalnih investitora?Zar se na ini sada nije priključio strani veliki investitot iz amerike?Zašto to nije učinio na 1000-1700kn?Dali su hrv dionice podcjenjene i dali se to najbolje vidi na primjeru ine?Dali je besmisleno tražiti od mirovinskih fondova da kupe jako puno dionica koje su jeftine ili da nastave kao kod ine kupovati ništa ili jako malo?Kome će mirovinci prodavati jednog dana svoje pakete ako će se truditi da tržište kapitala ostane nelikvidno i time učestvovati u njegovom gušenju a ne razvijanju.Zar niska baza crobex-a nije bila povijesna i jedinstvena šansa da se otvori put ka razvoju likvidnog tržišta i privuku investitori iz čitave regije pa i šire?Zar cijena preuzimanja droge kolinske nije nekakav indikator realne vrijednosti dionica na hrv tržištu kapitala?Zar to nije i cijena preuzimanja sladorane i investicije u nju od strane vira ili squeze out erste banke itd,itd?Zar bi trebalo pohvaliti mirovince što su na 1200kn kupili pet dionica ine umjesto 200-500tis na 2000-2200kn?

   Možda u ovim pitanjima leži odgovor na sve tvoje moguće dileme?

  • @brownbear

   Nisi dobro razumio stvar. Nitko nikoga ne nagovara, samo se pita koji su motivi ili koja logika iza njihovih poteza. Uočava se njihove potencijalne propuste i o njima se javno govori.

   Ja mislim da je jako važno, “društveno korisno” i kao takvo iznimno pohvalno, da osobe koje razmišljaju, koje su kompetentne, javno iznose svoje misli o ovakvim stvarima koje se tiču cijelog društva.

   Kada g. Bakić kaže da bi mirovinski fondovi trebali kupovati domaće dionice to je zato što misli da je to najbolje za njihove članove i širi društveni kontekst RH.

   To što su dionice u godinu dana zaronile 20 % (jesu li?, kad?, na razini cijele 2010. su rasle, indeks vidimo da je rastao, ja sam baš izračunao za svoje dionice i one su rasle iako nikad nisam imao Inu… nikakvo ronjenje, sve raste) bi moglo značiti da sada još više trebaju kupovati, a market timing nije preporučljiv nikome. To što nešto zaroni na par mjeseci i sl., to nitko ne može znati, a i tako veliki portfelji poput njihovih se vrlo sporo krcaju, oni bi se krcali cijelo to vrijeme, i prije i kroz i poslije zarona da su odlučili jače izložiti se dionicama. Oni i kad bi bili onaj < 1 promil fond menadžera koji mogu koliko-toliko pouzdano pogađati dno to im ne bi koristilo jer ne bi mogli ništa značajno nakrcati na tom dnu.

   • LYNX,budimo ozbiljni,mirovinski fondovi i hanfa sa svojim zakonima usred recesije su omogućili i dopustili slobodan pad hrvatskog tržišta kapitala i doveli stvar do apsurda nelikvidnosti i da tržište padne do neslućenih razmjera i dobili smo tržište gdje jedna ina na 970kn ima dnevni promet od 74tis. kn,gdje nam je dnevni promet bio 1-3mil kn…Zar to nije bio jedini način da potjeramo na strana tržišta svakoga domaćeg investitora ako nije bilo stranih,svakoga tko je uopće promislio investirati na burzi,pa tko će investirati u hrvatskoj kada vidi da je dionica ine koju mirovinci imaju u svom porfelju na cijeni 970kn i dnevnom prometu od 75 tis.kn a o podravki,končaru,adrisu i sl. da ne govorimo.Ne zaboravimo da je adris bio na 140kn i da mu je keš na računu bio puno veći od tržišne kapitalizacije…Ja bih to i razumio da se radi o dionicama koje ne smiju kupovati mirovinci ali ovo su dionice iz njihovog porfelja koje su sumanuto kupovali kada su bile u “plavom nebu…”Razumio bih to i razumijem da se to dogodilo kada se sve urušavalo u svijetu ali kod nas to je trajalo do molove ponude za inu,sve do jučer a u međuvremenu su se indexi latinoameričkih zemalja vratili na 2008g,šri lanka postaje svijetski rekorder u rastu,iran također jako raste a u nas izvoznici povećavaju posao i stoje na mjestu,imamo firme sa rezultatski povijesnim rekordima,ne puno ali ih ima…

    Autor od spomenutih ima dionice podravke i končara i ovo nije poziv na kupnju i prodaju…

   • LYNX,apsurd je da smo ti i ja veliki dio svog novca istresli na crobex-u 1400,ja sam istresao do 60-70% moje ušteđevine,keš pozicije,u dionice a moja investicijska strategija nije beskonačna niti je moj priljev sredstava neograničen i hvala bogu zaradio sam.Znam neke ljude koji konstantno čitav keš drže u dionicama od kada je crobex pao na 1400kn ali ih znam puno koji su novac plasirali vani u dionice.

    Što su radili mirovinci?Zar će po njima končar i podravka 30 godinaostati u istoj vlasničkoj strukturi,zar baš nikada neće ići privatizacija?Ok ako im to nije bilo po guštu,zar druge privatne tvrtke nisu bile prilika,zar tako nebi održali tržište donekle likvidnim i spriječili odljev kapitala svih fondova,privatnih investitora na strana tržišta.Zar nisu time pokazali kakvo će biti naše tržište kapitala u sljedećoj recesiji.Pa njihov zadatak je da ga ožive i da privuču strane investicijske fondove kojima će prodavati velike pakete kada cijene narastu ali isto tako će im biti garancija da će ih otkupiti po kakvoj takvoj cijeni kada ovi odluče izaći,naravno i na tome dobro zarađivati…,tko će ući od stranih fondova na hrvatsko tržište kada mirovinci ne mogu osigurati da konstantno imamo tri-četri likvidne milijunske dionice,ako oni ne mogu biti market markeri,tko može,tko u hrv u krizi ima takvu financijsku moć,da imamo samo na četri pet dionica takvu likvidnost onda nebi imali ovakvo tržište,neka se dogovore,svatko neka drži jednu dionicu a ne da na cijeni ine od 970kn imamo 74tis. kn prometa,pa to je najveći šamar upravo njima koji imaju tu dionicu u porfelju,time se guši tržište,tjera se svakoga tko i promisli investirati…Promisli malo?

  • Poštovani, nema nikakve hajke, nego je ovo, jasno, prilika, da se OMF-ove pomalo izvuče na čistac, naime razotkrije što i kako rade, ali u interesu njihovih članova, ali i samih uprava, pa i cijelog društva. Kako su oni uvjerljivo najznačajniji faktor na hrvatskom tržištu kapitala, a i od šire društvene važnosti, zaslužuju veću pažnju. Jasno, pažnju podgrijavaju i svojim izjavama. Kako ne reagirati kad jedan upravitelj kaže da su mirovinski fondovim kupoval neke dionice, a ispostavi se da ih je kupio jedino njegov fond? Ako bi to moglo implicirati ogromnu manipulaciju tržištem kako ne reagirati?

   Drugo, pričajući s upraviteljima iz OMF-ova sam puno puta čuo tezu da bi njihova kupnja značila ‘dizanje’ tržišta … da vam sad ne prepričavam neke razgovore da se ne zgrozite. Pa NARAVNO da bi njihova kupnja ‘dizala’ tržište, ako je ono na tragično niskim razinama zbog nelikvidnosti. 2009. kad se tržište bilo pratkički slomilo, pa kad su shvatili da ih se može razmontorati zbog slabih prinosa (pri čemu ne treba zanemariti ni moguć scenarij da upravitelje nije brinula opće stvar nego njihove fotelje), nisu imali problem s uplatom u jedan otvoreni fond koji je to perusmjerio u tržište i ‘dignuo’ ga time.

   Mirovinci nisu željeli veću izloženost hrvatskim dionicama, ali oni upućeniji točno znaju zašto. Njie li Vama recimo sumnjivo da najveći ima znatno manje od ostalih, a ostala tri nariktana vrlo blizu, mora da je to neke prirodna razina u njihovim razmatranjima da se mora imati baš toliko hrv. dionica? Ili je nešto drugo posrijedi.

   O njihovom mudrom taktiziranju i mogućnosti kvalitetne egzekucije Vam najbolje govori slučaj INA-e. Inače – ako bi vas zanimalo – mogao bih Vam predočiti i email koji sam dosta prije njihovog showa oko INA-e o glavnoj valuacijskoj dimenziji, prirodnom plinu, poslao nekim fondovima. Uvjeren sam da nisu imali te kalkulacije, ali možda i griješim. Ali u svakom slučaju, znam da me ti ljudi kojima sam poslao cijene kao analitičara, a nisu mi postavili ni jedno pitanje tipa ‘o čemu ti to’. Nije ih zanimalo, zašto i kako?

   Na koncu, postoji i odgovornost. Primjerice, PBZ-CO je jedini OMF koji nije izvlačio novce iz OIF-ova ono jednom kad je bila frka. Znači, tada je razumio o čemu se radi. Problem je, naravno, u tome, da kad se ruši strukura nečega, onda se radi velika šteta. Kod dionica je stvar i još izraženija. Kad je tržište bilo i nastavljeno biti polomljeno, ONI SU TI koji su trebali osiguravati minimalnu likvidnost jer su oni jedini značajni ulagatelj kojemu je povjeren naš novac u svrhu dugoročne štednje, oni su ti. Ni ja ni Vi ni OIF-ovi ni itko. ONI. A stvar je i ireverzibilna. Radi se o povlačenju firmi s tržišta po niskim cijenama, procesu koji se za dioničare više ne može nadonkaditi, niz znate: Pliva. IPKK, Medika, Belišće, Zapi … Imate i naročito apsurdne slučajeve. Recimo jedan fond je upravo na javnoj ponudi Medike prodao paket koji je ponuđaču dao kontrolu (uzimajući u obzir trezorske) bez imalo buke i otpora, upavo suprotno nego kod INA, gdje je ni kriv ni dužan odjednom počeo ići k stjecanju paketa koji onemogućava kontrolu. A ondje je imao takav paket i prodao ga po cijenama po kojima ga je prodao? Halo?

   • Na nekim nelikvidnim dionicama sam sam digao cijenu 20-30% jer nikako nisam uspio kupiti količinu koju sam si zadao kao cilj,jednostavno nije bilo nikakve likvidnosti na tim razinama,zar mi je orjentir trebala biti jedna transakcija u mjesec dana od 500-1000kn,da sam čekao na toj razini nikada ono što sam zacrtao do danas nebi kupio.Zar i to nije bilo bolje nego ovo što se njima dogodilo na ini?Prikazao sam promete,datume ,kupnje,prodaje na ini…

 6. Biti ću malo brutalan,upravitelji mirovinskih fondova nemaju veze sa tržištem kapitala,nemaju veze sa stvarnim realnim vrijednostima hrvatskih kompanija,evo i DOKAZA:Kupovali su sve i svašta na crobex-u 5000,kupovali su igh na 18tis. kn,i polupismen investitor je tada znao da je to bolesno a sada pogledajmo što i koliko su kupovali na crobex-u 1400,njima je ina bila skupa na 1000kn i onda su je čupkali tu i tamo,pa zar su mislili da će ih mol pustiti da na 1000kn kupe “cijelu” inu.

  Upravitelji mirovinskih fondova su svim svojim postupcima do sada pokazali da nisu dorasli svome poslu a dalo bi se razgovarati o sukobu interesa unutar tih grupacija,zbog poštovanja prema blogu nisam htio biti puno grublji i direktnji da kažem gdje im je mjesto danas…

 7. Na kraju,bilo bi jako interesantno vidjeti kako su, od kada postoje,prošli njihovi osobni porfelji,naravno tu mislim i na porfelje njihovih punaca,punica,braće,sestara i bliže rodbine???

 8. datum promet kupnja prodaja
  04.03.2009 116770 970 980
  05.03.2009 161.369 970 975
  06.03.2009 211.320 965 970

  02.12.2010 280.546 1706 1715
  14.12.2019 185.446.000 2830 2840

  Pametnome dosta!

 9. Od 12.11.2008g dionica ine je ispod 1500kn.E sada da se bavimo malo matematikom:ina ima 10mil. dionica,od tih 10mil. 5% je 500tis. dionica,na taj dan 12.11. samo AZ ima 14tis dionica ine.Znači,omf-i su imali cca 600 radnih dana da otkupe 5% ine po prosječnoj cijeni između 970-1700kn,ako uzmemo da je prosječna cijena po kojoj su to mogli otkupiti 1335kn dolazimo do toga da su dnevno trebali otkupiti 833 dionice ili 1.112.055kn.Znači da su htjeli a mogli su u dvije godine otkupiti 5% ine sa malo agresivnjom kupnjom i zanemarivim za inu dnevnim jedno milijunskim prometom…Sada se postavlja pitanje kako i na koji način su oni to kupovali.Meni se čini da je po njima ina mogla završiti na posebnom režimu a ne da su ciljali steći presudni kontrolni paket?Pa oni tek sa današnjim danom imaju 3,5% i to nakon što je od 14.12.2010g do danas na ini napravljen promet od 1,2 milijarde kuna a tog 14.12.2010g nisu svi zajedno imali 0,5% ine i od toga AZ SAM 0,39%.

  Toliko o kupnji ine od strane mirovinaca prije ponude mola.

 10. Naravno oni nisu htjeli “dizati” tržište i time pomoći sebi i razvoju tržišta kapitala,najsretniji su bili kad su čvokali inu na 970kn sa prometom do 100tis kn a samo prvi dan kupnje na 2830kn su istresli 184mil kn,jednu trećinu tog dnevnog prometa su “upucali” u inu u dvije godine.

  Izračun je apsolutno točan,mirovinski fondovi su u jedan dan upucali u inu tri puta više novaca nego u čitavoj 2009 i 2010g zajedno.

  • Poštovani, da bi Vaš izračun bio točan, ne možete gledati mirovinske fondove kao cjelinu, nego svaki posebno. Znači odete u SKDD i dobijete podatke za neke datume. Recimo na npr. 11.12.2010. Ako bi se ispostavilo da u tom trenutku neki OMF-ovi nisu imali ni jednu dionicu INA-e onda bi to dalo dodatnu težinu Vašim argumentima (ili još gore ako su sa nekom sićom trejdali).

   • G.Bakuću pogledajte stanje prvih 10 na ini sa datumom prije početka kupnje:AZ ima 0,39%,AZ Profit 0,11%,zadnji u top deset erste skrbnički ima0,07%,tako da je stanje ostalih dioničara a time mirovinskih fondova u domeni statističke greške a to mi se ne da računati,činjenica je da su svi zajedno imali između 0,5% što se vidi i to je AZ a ostali su mogli imati max još 0,1% iako ne vjerujem da su i toliko imali ali da se ne “natežemo” sa sigurnošću možemo tvrditi da niti jedan osim AZ(OMF I Profit) nije imao više od 0,07% dionoca,to je ono sigurno što se vidi…,potpuno je točna činjenica da su u prvom danu na inu potrošili tri puta više novca nego u dvije godine,to uopće nije sporno…

 11. Na kraju da zaključim,sada će sa ulaskom u eu ti veliki investicijski majstori otići sa našim novcima na pregrijano europsko tržište kapitala a tu će nas bog pomoći…a tamo sve dionice viču:svi smo mi igh na crobex-u 52000!Valjda će tamo imati i bolje insajderske info na p/e 40-50?

 12. Mirovinski fondovi su se ponašali točno kao mali investitori na uporednom tržištu,kupovali su inu koliko im je tržište davalo a oni bi danas bili na kupnji sa 20kom. na 979kn a sutra sa 10kom. na 965kn.Fantastična strategija i način da se dokopate na hrv tržištu značajnjeg porfelja ine???

 13. Pogledajmo dionicu vira,raifeisen omf je prodao u zadnjih mjesec dana 11tis. komada,od kada su oni počeli prodavati dionica je skočila 20%,što je najinteresantnije u toj dionici su izloženi jako minimalno,današnji porfelj na burzovnim cijenama im je cca 1mil.kn,kikiriki.

  Možda ja ne razumijem stvar ali prodavati vira na ovim razinama cijena mogu luđaci,špekulanti,trejderi koji preskaču i to je opravdano ali da jedan mirovinski fond prodaje dionicu vira,firmu koja je sama,nekonsolidirana bez sladorane imala 2005g neto dobit od 73mil.kn,2006g.101mil.kn,2007g.91,52mil.kn,i to prodavati na tržišnoj kapitalizaciji 450-500mil. kn graniči sa ludošću…,da samo pogledaju cijenu preuzimanja sladorane,investicije koje je viro započeo mogli su vidjeti koliko sladorana vrijedi samome viru.

  Kako ovo objasniti?Možda im je falilo za cigarete?Ili su neuspješno željeli rušiti cijenu za dokup?Nemam drugog objašnjenja?

  Autor ima dionicu vira i ovo nije poziv na kupnju ili prodaju.

  • Ili se samo boje za dugoročne perspektive ove industrije u Hrvatskoj. Tko će ih znati…
   Npr. ja se osobno ne razumijem u detalje “EU šećerne reforme”, kakve će dugoročno to imati implikacije na cijene šećera u Europi, hoće li se naše cijene za proizvođače “nedaj Bože” prebaciti potpuno na globalno-tržišne razine i koje će možda i dalje biti bitno niže nego ove sadašnje naše/europske subvencionirane cijene…?

   Ja priznajem da sam glede ovoga potpuno u mraku, a oni bi valjda trebali to dobro razumijeti. Ili oni ne razmišljaju pa su im odluke iracionalne? Možda su samo rekli “rizično je to sa eu-reformom”, nisu kvantificirali svoje strahove… pa prodaju po daš-što-daš cijeni.

   Mislim sasvim je jasno da globalna potražnja za šećerom mora rasti, u EU se smanjuje proizvodnja, pa i nakon prebacivanja Europe u tržišne tokove teško da će se cijene poravnati sa onima jeftinih proizvođaća nego bih ja prije rekao da će se uravnotežiti negdje između i to bliže ovim visokim nego onim niskim cijenama i onda dalje rasti po nekoj vjerojatno razumnoj stopi (ne bitno drugačijoj od opće inflacije) što će biti veliki benefit za siromašne zemlje do sada uništavane našim subvencijama a također tu mogu naći mjesto i naši proizvođači koji budu imali dovoljne “kvote” i budu mogli funkcionirati pri tim cijenama. Zar nije konsolidiranje naše šećerne industrije pravi korak u opstanku u toj budućoj stvarnoj tržišnoj utakmici? Zar nije Viro time ozbiljna kompanija sa dugoročnom budućnošću u šećernom biznisu? Vjerojatno da je, samo to treba kvanitificirati, kolike zarade se očekuje u budućnosti i kolika je tiem vrijednost. Vrlo vjerojatno da mirovinci “nisu dobro” ili “nisu uopće” računali.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.