Uncategorized

Pretjeruje li SKDD?

Bastion birokracije je sve čvršći, hvala na pitanju

p.s. 09:24: Nikad mi neki post nije dobio toliko ocjena u tako kratkom vremenu kao ovaj nakon pola sata? Ni približno! A većinom loše (zaista me to ne vrijeđa, ocjene sam i uveo da imam povratnu informaciju). Ali zar je toliko lošiji? Ili netko organizirano ocjenjuje loše? Što mislite?

p.p.s. 16:19: Odjednom je prevladajuća ocjena odlična, nakon prvih 8 negativnih ocjena. A to može biti samo ako je idućih 40 vrlo pozitivnih. Kolika je vjerojatnost da prvih 8 puta bude vrlo negativno, a idućih 40 jako pozitivno? Kolika je šansa da novčić najprije padne osam puta na pismo, a onda 40 puta na glavu? Je li moguće da su neki ljudi koje mi plaćamo koristili radno vrijeme da nalupavaju loše ocjene na post jer im se ne sviđa? Ma neeee, ipak smo mi Europa od stoljeća sedmog, a državni službenik služi narodu, a ne sebi.

1. Ne znam jeste li vidjeli novi izum na stranicama SKDD. Uveli su CAPTCHA koji izgleda – vjerovali ili ne! – ovako:

Image Hosted by ImageShack.us

(Inače je i ‘malo’ bedasto, jer bih ja odgovorio upravo kako piše, rezultat je “37-27-33”, naime nedostaje ‘=’, a i u duhu Captcha je prepisati znak … ali zašto bi se hrvatski birokrat zamarao time što je kontekstualno znanje .. ‘Ima da svi radite kako Vam JA kažem i uvest ćemo na stranicu da je lijevi klik u stvari desni itd., PA ŠTO ako je nešto standard?’).

Znači ako želite doći do javnih podataka, kalkulator u ruku (bolje u search polje Googla naprosto napisati 37-27-33) i naprijed!

Tako je to kad se birokrati dokopaju nekog alata, pa ga još ‘unaprijede’. Ne, nema veze što svi na svijetu koji rapolažu zaista osjetljivim podacima imaju neke uobičajene Captche, mogu naši birokrati to još popraviti.

Ma iako mislim da znam zašto su ovo uveli (o tome na dnu), zaista je nepojmljiva ova implementacija.

Mislio sam zaobići SKDD u svojim postovima, ali zaista su sad zaslužili da kažem i neke druge stvari.

2. Često nabavljam podatke o dioničarima u SKDD. To je javni podatak i knjiga dionica po dionici košta 123 kn. Nije puno ako ozbiljnije ulažete, ali za SKDD nije ni malo, mislim da im je to fina profitna marža. Naglašavam, ovo je javni podatak zato jer ga svatko može imati ako kupi jednu dionicu nekog izdavača, pričeka tri radna dana, uplati 123 kune i ima pravo na sve knjigu dionica.

Međutim, ako želite imati taj javni podatak morate osobno (ili putem opunomoćenika) doći po njega. Oni ga ne žele poslati emailom, kao da je ne znam kakva tajna. Odgovor koji su mi dali zašto ne žele: radi sigurnosti jer se ne radi o javnom podatku. Pazi ti barijere sigurnosti oko ovog hiper tajnog podatka!! Elektronska komunikacija naravno – internet je veliki bauk – još za naš SKDD je jako nesigurno područje. Čak i za ovako benigne podatke. Ako već inzistiraju da je podatak tajan, zar nisu čuli za lozinke … ili im se naprosto ne da.

Jasno, ovdje je i problem diskriminacije, jer kako će se korisnik iz Dubrovnik dokoturati do Heinzlove?

Dobro, pitam ih ja: ‘Budući da izdavatelji imaju elektronsku vezu s vama za uvid u knjigu dionica – pa dakle tehnološki ipak imate kakvo-takvo povjerenje u taj bauk ‘internet’, mogu li ja platiti da se i sam na isti način spojim – tehnologija i sigurnost su očito riješeni, a vi ste i profitno organizirani i na usluzi građanima pa zašto ne?’ Da je to dobra ideja i da će mi se javiti. Godinu dana se ne javljaju.

3. Slučaj 3. Ja sam im očito veći kupac usluge uvida u knjigu dionica. Naručim po 4-5 uvida odjednom, nekad i više, možda nekoliko puta mjesečno. Vrijedna usluga od koje bi mogli puno puta profitirati. Znači, u normalnom svijetu: ja sam njihov klijent. Da bi dobio podatke, moraš prezentirati i unaprijed uplaćen iznos za tu uslugu. Tako mi se dogodilo da sam jednom uplatio desetak kuna manje. Možda sam umjesto 492 kuna za 4 knjige, uplatio 482 ili tako nešto. Službenica je odlučna: možete dobiti samo 3 knjige. Kažem ja: ‘Pa neću vam pobjeći, znate me, puno trošim kod vas, ja am vaš klijent, evo uplatit ću čim dođem doma’. Ne ne i ne. (Tko si ti bijedni crve, MI SMO INSTITUCIJA – dobro, nisu tako rekli, ali sam si ja na to sveo). Opet sam neki dan uplatio 10 kuna premalo. Opet isto.

4. Pitam ja u vezi gornjega (mislim službenica nešto ne razumije): ‘Dobro, mogu li popričati s direktoricom odjela?’. Kaže ona da može. Vrati se nakon minute: ‘Ne može’. Dobro, mislim si ja ‘Važna direktorica, nema vremena za klijente’. Pitam: ‘Mogu li pričati s predsjednicom uprave?’.
Pita službenica: ‘Imate li zakazan termin’.
– ‘Nemam’.
– ‘Ali KAKO-ONDA-MISLITE-PRIČATI-S-PREDSJEDNICOM-UPRAVE?’
– ‘Pa tako, pitajte ju ima li vremena da me primi.’
Jasno, ne može to tako, oni su ipak institucija. Ali to čuđenje u očima službenice, kako sam ja uopće pomislio da bih mogao pričati s Predsjednicom uprave. Pa zaista.

5. Ima još slučajeva i ne mogu reći da mi nije drago malo ih zezati. Naročito mi je zapelo za oko nekoliko plaketa koje ponosno drže u predvorju, prodala im jedna firma koja inače prodaje zlatne knjige najboljih itd. (a možda su dobili i besplatno, u što sumnjam).

Ovako izgleda, ponosno istaknuta:

Image Hosted by ImageShack.us

Kaže tekst ovako nekako: ‘SDA je tokom proteklih 5 godina u državni proračun uplatila kroz poreze i druga davanja u državni proračun iznos koji odgovara izgradnji 865 m državnih autocesta’.

Kažem im ja: ‘Pa Vi ste monopol u većinskom vlasništvu države koji ostvaruje veliku dobit i onda kupujete plakete kojima se hvalite koliko ste uplatili državi’ (A propos, 2009. prihodi 7,2, EBITDA 3,3; 2008. 10,3, EBITDA 6,4 miliona eura!!; i to uz prosječnu neto plaća na 43 zaposlena u 2009. čitavih 1476 eura – izvor ovih podataka je ista Poslovna Hrvatska koja im je vjerojatno prodala te plaketice).

Kažu oni: ‘MI nismo monopol i obično smo trgovačko društvo’. Možeš misliti kako im npr. ja mogu konkurirati. (Vlasnička struktura: RH 62,3%, FINA 16,6, Sudionici tržišta kapitala (banke, brokerske kuće, izdavatelji, organizirana tržišta) 21,1%).

6. Zanimljivo je pitanje: Ima li predsjednica uprave za službeni auto Mercedes, ili je to samo priča, a ako je istina, koji još službenik tvrtke u većinskom državnom vlasništu ima Mercedes?

7. Reći ću vam svoje iskustvo kad sam pokretao projekt za koji je je neki državni službenik mislio da mu konkurira, naime da ulazi u njegovo područje: MojPosao. Nastranu što sam koncept najprije ponudio HZZ-u, koji je srećom odbio. Ali kad smo odjednom postali relevantni, tadašnji ministar mi je povjerio da je tadašnja šefica HZZ-a od njega tražila da se ‘Zabrani MojPosao jer ilegalno konkurira HZZ-u’? Halo molim? Naravno da nismo konkurirali (a što da i jesmo), a pogotovo ne ilegalno. Jasno, bili smo alat koji je i HZZ-u omogućavao da bude uspješniji. Ali smo na njihovom području ‘zapošljavanja’ pokazali da se može uvjerljivo raditi. A neki državni službenici ne vole usporedbu s uspješnima u privatnom sektoru.

U vezi SKDD, sami procijenite ima li veze s potezom koji sam spomenuo na vrhu jedan zgodan website MojeDionice, na kojemu možete dobiti ono što SKDD ne želi, a možda i ne zna isporučiti? Iako SKDD ne zna ili ne želi prodati ni marketirati ni proizvod na kojemu očito može jako puno zaraditi.

A zašto kažem da ne zna ili ne želi prodati? Primjerice, samo meni bi mogli prodati 3-4 puta više usluga da isporučuju elektronski. Da ne govorim drugima. Dalje, jeste li ikad igdje vidjeli reklamu, da ne kažem promociju te usluge? Itd.

A za dosjetljivost u vezi naročito ingenioznog i za korisnike naročito maltretirajućeg Captcha možda treba (a možda i ne treba) okriviti prosječnu neto plaću od 1476 eura u 2009. (možda je bila i veća u 2010.) – treba ipak nekako zaraditi te novce!

Napomena. Autor nema dionice SKDD i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju njihovih dionica. Ispričavam se ako se itko našao osobno uvrijeđen, nemam takvu namjeru, nego mi je namjera samo potaknuti državnu birokraciju da se ponaša bolje prema svojim vlasnicima i klijetima.

Kategorije:Uncategorized

83 replies »

 1. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Moja osobna iskustva su bila drugačija. Jasno da vaša ne moraju biti ista.

 2. Slažem se sa svakom vašom riječi izrečenom na račun SKKD. Htio sam aktivirati njihovu uslugu Moj e-račun (pomislih konačno jedna dobra stvar od njih) kad ono za aktivaciju treba ovjeriti potpis na obrascu kod javnog bilježnika ili obrazac treba osobno donijeti u SKKD (a nisam iz ZG). Ne znam čemu kompliciranja i zašto se usluga ne bi mogla uključiti preko govornog automata?
  A i same web stranice su im “koma”. Kad sam prvi puta trebao koristiti govorni automat tražio sam po cijelom njihovom webu gdje je broj tog govornog automata i niti na jednom mjestu nije eksplicitno navedeno Broj govornog automata je …. .

  • U potpunosti potpisujem ovo što ste naveli.
   Mislio sam aktivirati tu uslugu, nisam iz ZG, te sam odustao.
   Nisam mogao vjerovati da se sve pokušava dodatno komplicirati.
   Sada zatrpavaju mene i poštara sa papirima za svaku transakciju a u zadnjih mjesec dana sam bio aktivan pa je i poštar “malo ljut” te skoro svako drugi dan me posjeti jer imam tvrtku pa računi stižu što privatno što poslovno a papiri o transakcijama u trgovanju dionicama su bile učestale.
   Molim ukoliko odgovorni u SKDD čitaju da mi omoguće preko govornog automata da ugovorim Moj e-račun i druge usluge za one koji nisu u Zagrebu.
   Poštovani g.Bakić, molim da ukoliko možete “vršiti pritisak” na SKDD(u vezi navedenog u vašem postu) da to uradite radi mene, vas, cijelog društva te svaka čast na temi i trudu.

 3. S Vašim komentarima o tržištu se ne slažem uvijek, no ovdje ste apsolutno u pravu.
  Kad vidimo da naši istočni susjedi imaju cijelu knjigu dioničara za bilo koju dionicu dostupnu na internetu i to besplatno (klasični, ne ovaj matematički captcha :)) pomislim gdje mi to živimo. Vrlo vjerojatno u Srbiji nemaju prosječnu neto plaću od 1500 EUR u CRHOV-u pa zato nisu tako “mudri”.
  Ovo o inertnosti i pristupu klijentima ne treba ni spominjati…

 4. svaka čast Nenade. Možete biti sigurni da ste ih pogodili u žicu, iako ste napisali da su vam ciljevi konstruktivni, to sigurno nije ono što ti u hljebljeni birokrati sa dobrim nezasluženim plaćama žele čuti.
  Nisam tako često tamo, no kad sam god bio iskrsnuo bi neki problem.
  Jednom prilikom sam zagubio podatke o pin/puk. Kada sam došao (prvo tražeći šarking jedno 10min jer se u krugu skdd nema gdje parkirati kao da su zamislili da klijenti tamo što manje dolaze) upitao sam jel mogu usput dobiti i pin i puk od svoje mame, da ona ne može doći po podatke, kaže mi službenik, nikako to je tajan podatak i dajemo ga isključivo osobno. Rekoh u redu to je pošteno brinete se za klijente, iako se pitam kako npr. bolesni ili netko iz dubrovnika dobije taj podatak?!? Ovo je jasan pokazatelj da se radi o tipičnom monopolu, jer svaka druga kompanija vodila bi se kako zadovoljiti klijenta a ne kako mu onemogućiti uslugu.
  Zatim sam zatražio svoje podatke, ispunio obrazac i kaže službenik treba uplatiti 50 kn, ali ne mogu njima direktno nego moram preko uplatnice u banku (?!?! ovo mi je nevjerojatno i još jedan primjer da klijent nije na prvom mjestu). Pitam dobro gdje je najbliža banka, kaže imate rajfajzen tamo sve šaljemo niže Heinzlovom (ima jedno 5 minuta dobrog hoda). Vjerovatno i vas tamo šalju svaki put?
  Kada sam se vratio službenik mi isprinta pin. Ja kažem ali trebam i puk, rekao sam vam da sam izgubio sve podatke, kaže on dobro i isprinta mi i puk. Zatim me pita hoćete li stanje u skdd, ja rekoh ajde i dobijem i stanje.
  Dakle podaci su tajni, a jedan te isti službenik može printati sve podatke?!!
  Nisam li trebao dobiti pin, a puk poštom (slično kao što banke šalju kartice i izdaju pin na dva različita mjesta). Naknadno sam dobio puk i poštom?!
  Ispada na kraju da je taj sustav tajnosti podataka samo krinka, i pitanje je zaprao koga skdd štiti kada ne daje javne podatke na uvid pod krinkom tajnosti. Meni se čini da štite svoj monopol i svoje guzice. ZArađuju sasvim dovoljno da ih nije briga za usluživanje klijenata, i bili bi najsretniji da nitko od nas ostalih tamo niti ne dolazi.

  A ova parodija sa poslovnom hrvatskom je preizvrsna. 🙂

  da ne ispadne da je sve crno, neke od usluga su im stvarno ok i pto se toga tiče sve pohvale, no treba poraditi na okretanju prema klijentima.

 5. donedavno sam živio u splitu i kad su mi trebali podaci iz knjige dioničara, morao sam moliti prijatelja iz zagreba da ode do skdd i to uzme, jer naravno….ja to iz splita NIKAKO NE MOGU DOBITI

  i to u 21. stoljeću…smiješno i žalosno…

  izgleda da onaj tko nije iz zagreba ne bi ni trebao ulagati

  • @ ante majić: Imate more, šta će vam dionice 🙂 Šalim se, naravno.

   Otišao sam ujutro na skdd, gledam i ne vjerujem, brzo ste reagirali. I dobro ih oprali. Svaka čast!! S jedne strane ponašaju se kao i sve ostale državne firme, totalna neljubaznost i doživljavanja sebe samih bogovima (ili malo više od toga), a s druge strane kao banke koje svaki komad papira naplate 50 kn pa na više. Prestrašno. Što se srbije tiče (@ injzinjerac), nije samo njihova agencija takva, gdje god sam bio doživio sam maksimalnu ljubaznost. Nisam mogao nači ogranak Ministarstva financija (ili porezne uprave, ne sjećam se više točno…), pitao sam policajca koji mi je izvadio kartu iz auta, šarao po njoj s markerom da mi objasni i na kraju mi ju dao?!?!

   A najgori su ovi razgovori sa službenicima naših državnih firmi, koje spominjete vi i Vedran. Često sam na prijašnjem poslu imao takve situacije sa ljudima iz HEP-a i ponekad stvarno znaju biti nevjerojatni sa svojim ponašanjem i izjavama. Ne proknjiže uplatu niti nakon 40 dana, isključe struju, a prije toga opomenu stave u susjednu zgradu. Pošaljem potvrdu faxom, čekam par sati prije nego što ponovno nazovem, a ona meni bezbrižno: “Evo sad ću ja, fax je u drugoj sobi.”

   Mogao bi knjigu napisati sa ovakvim iskustvima, a to nas treba brinuti više od makroekonomskih pokazatelja kad pričamo o izlazu iz krize, zbog mentaliteta nam je ovako kako je. Sad će me Lynx napasti da Hrvatska ima sve, ima ali i ima ovaj problem kojeg ćemo se riješiti tek kroz par generacija mi se čini.

   Oprostite, otišao sam malo off the topic.

  • Zanimljivo. Zar vam je “prijatelj” mogao kupiti uvid u knjigu dioničara?
   Koliko znam, jedino ako je i sam dioničar tog društva.
   Brat mi je bio poslovno u Zagrebu, dao sam mu zadatak da mi kupi za 3 dionice(d.d.) podatak o dioničarima, dao sam mu novac i kopiju osobne uz potvrdu skdd da sam vlasnik(dioničar) tih društava.
   Ništa. Ne dolazi u obzir, zvao me na mobitel da moram ovjeriti potpis kod javnog bilježnika i punomoć te poslati preporučeno poštom ili faksom da bi on mogao kupiti tu uslugu. WTF?
   Moram li naglasiti da nisam iz Zagreba te da mi je brat poslovno(ima drugih obveza) na 2 dana bio u Zagrebu.

   • nije mogao ni on…samo,nisam sad htio pisati romane u komentarima i opisivati detalje

    prvi put su mu dali na uvid podatke koji su me zanimali…
    taj put su zaista bili ljubazni 🙂

    ubuduće bi mu kupio po jednu dionicu…kako više nema minimalne brokerske naknade, to zaista nije problem

 6. pod 3.
  a da im otvorite akreditiv? 😉
  neopozivi, naravno nego kako…
  to je klasika, ne možete vi mene toliko malo platiti koliko malo ja mogu raditi

 7. Što reći na ovo,što ovakvim umovima padne na pamet,pazite kada idete na top 10 nosite sa sobom kalkulator a da bi pretražili knjigu dioničara do otvaranja burze u 10h probudite se u 0400h.Kakvi idioti,kakvi umovi,pa to graniči sa genijalnošću!

 8. Sto je najbolje cini mi se da je taj CAPTCHA trivijalan za razbiti… Jer u biti nije ništa razvuceno, samo rotirano. Možda sam u krivu(nikada se time nisam bavio), ali ne bih rekao.
  No bitnija stvar je naravno da ste u pravu… mislim vec je to toliko poznato da je skoro cudno kad netko kaže ocite stvari. 😀

  @ 7. mislim da se sjecam ove price još od kad ste gostovali u NU2. Katastrofa. Ajde samo zamislite da čovjeku tako upropaste biznis. Paraziti.

  • Sasvim sasvim trivijalano!

   Baš mi je mlađi brat nedavno radio za neki projekt na faksu raspoznavanje rukom pisanih znamenaka i čini mi se da je rekao da je točnost oko 98 %, a ovo je još “tiskano”, sasvim nedvosmisleno čitko, sve su im znamenke identične, ovo bi program raspoznavao sa preko 99,99 % točnosti, i onda samo izračuna ovo (čemu računanje elementarnih operacija??, to nije problem za stroj, u ovakvim stvarima treba raditi stvari koje su stroju problem kao npr. to raspoznavanje uzoraka ali koje vidite kako jednostavna neuronska mreža može vrlo dobro naučiti).

   Ova zaštita služi dakle isključivo maltretiranju korisnika, drugu funkciju nema (jer je radi jako slabo – u slučaju da je netko poželi zaobići). Kolike plaće imaju mogli su bar zaposlenicima naložiti da svaki 1000 puta napiše svaku od 10 znamenaka rukom, što nečitljivije može, i to digitalizirati i takve znamenke prikazivati. To bi bilo za neka 2-3 %-tna boda pouzdanije (i 100 puta veće maltretiranje korisnika 😛 )

 9. @ 9:24- da li je slučajnost što tad pocinje pauza za rucak u drzavnim firmama 😀

  Vezano za ove plakete: zamislimo 🙂 da živimo u nekoj korumpiranoj zemlji pa da možete dobiti plaketu:
  865m autocesta,
  400 glasaca za *:D
  0.05 BMWa za *

  No bitni sadržaj ovog posta slijedi: točnosti radi mislim da sam takve CAPTCHe vec vidao, iako rijetko, tako da nije biser nekog zaposlenika u smislu da ju je on sam “konstruirao”.
  Npr ako googlate “sum captcha” ima dosta rezultata(doduše naravno svi su kako to napraviti, jer sumnjam da nekoga to zanima).
  I još nešto- ima jedna fora sa FEDom(koji je isto kao privatna firma:D )oporezuju ih 95% pa likovi tuku lovu na što god im puhne i zive a Wonderfull Life 😀 ). Baš me zanima da li se zna kakvi su troškovi poslovanja(poslovni prostori, namještaj, mobiteli) ovog trg. društva u usporedbi sa usporedivim privatnim.

 10. Na žalost, kod nas je ovaj način ponašanja prema klijentima uobičajen u gotovo svim institucijama.

  Hvala Vam na ovom postu, lijepo sam se nasmijao

 11. Ima proporcionalni odnos između popularnosti usluge koju takvo drzavno drustvo prodaje i efikasnosti tog drustva. Slično je sa Zavodom za norme – norme se preuzimaju od EU, a zatim ovdje prodaju kao ukoricene hardcopy i isto treba po njih doci osobno. Nastavimo niz 🙂

 12. Iskreno, meni nije jasno čemu uopće stavljati CAPTCHA na top 10. Od čega je to zaštita? Da računalni programi ne mogu automatski dohvaćati te podatke? I zašto bi to bilo loše? Ja bih osobno pozdravio da mogu dohvaćati podatke direktno i tako praviti ne gubiti dodatno vrijeme na analize.

  I da, dosta je slab ovaj CAPTCHA. Nije teško automatski prepoznati izraze.

  • što više razmišljam o tome, sve mi se više čini da oni žele s*ebati mojedionice i da je ovo napravljemo samo zbog njih

   tim više što sam pričao s momkom koji je osmislio programčić s kojim skida top 10 stanja sa SKDD

   rekao mi je da je SDA (tadašnja) redovno onemogućavala pristup top 10 stanjima, na koje god su načine mogli.

   i kad bi skužili kako on to radi….onda bi ubacili neku zaštitu

   ovo zadnje mu nisu nikako mogli skopčat…nakon toga su krenule i mojedionice…. i nekako mi se čini da im je ovo način da njih pokopaju

   nadam se da neće uspjeti

   • fascinatno je da se takve “firme” više fokusiraju na to kako da pokopaju nekog poput mojedionice umjesto da se bave sobom i kako da unaprijede svoje usluge i odnos prema klijentima…

 13. Jedno iskustvo sa Skdd. Posaljem im 49 prijedloga za provjerom racuna odredjenog dionicara – naravno imam pravni osnov (radi se o ovrhama). Desava se slijedece:

  1. Pravnica iz skdd usplahireno zove i govori da oni to ne mogu/ne znaju i slicno. Napokon ju uvjerimo da po Ovrsnom zakonu moraju dati odgovor, ali nam uzvraca da ta usluga kosta 100 kn plus pdv po satu – pristajemo.

  2. Dolazi racun na preko 5000 kn plus pdv, dakle jedan zahtjev su obradjivali vise od jedan sat odnosno 49 zahjeva je jedan sluzbenik/ca odradjivala punih 6 radnih dana. Smijesno i tragicno….

  Naravno odbili smo platiti fakturu ali nismo niti dobili trazene podatke na koje po zakonu imamo pravo!

  Ovo je samo mali detalj koji pokazuje stanje i skdd.

 14. Znamo li mi nešto napraviti jednostavno ili baš sve mora biti teško?Što kompliciranije to bolje,zar je to formula prosperiteta?

  • Antune, a koji to mi? Zar nas netko nešto pita? 🙂 Pa taj državni aparat je država za sebe još tamo negdje od 60-tih godina prošlog stoljeća. Gotovo sve je isto. Tamo i kad se slučajno zaposli netko pametan, pošten i sposoban, u roku 2-3 godine postane isti ko ovi ili dobiva otkaz. To je klasičan parazitski sustav još iz juge. Sustav možeš mijenjat na izborima, no kod nas čak ni to jer su sve stranke parazitske i skoro u dlaku iste. To što se oni svađaju na telki je gluma za narod. Jedino nas može spasiti lustracijski zakon ili naprimjer da se pojavi osobno sa svojim ljudima američka Hrvatska bratska zajednica na izborima. A dotad možemo se potucat po svijetu(kao ja donedavno i milijuni drugih Hrvata) ili biti privatni poduzetnik sa vrhunskim idejama i projektima te debelim živcima, vezama, fondom za mito držanom aparatu itd. i čekat Godota

 15. jeste primjetili da su i komentari pisani ranije u prosjeku puno lošije ocjenjeni od ovih napisanih popodne. valjda zato jer su u 15 već doma otišli 🙂

  inače, ovo je do sada, nakon vječne teme mirovinaca po meni najbolji post.
  u sridu.

  nadam se da nećete stati samo skdd, imamo mi još državnih agencija i službi koje služe samo sebi i odabranima.

 16. Pored svega sto ste naveli, zamislite tek frustracije njihovih dionicara/vlasnika jer nije dozvoljeno trgovanje dionicama SKDD-a na burzi :), slicno kao i sa vlasnicima dionica ZSE.

 17. Ajmo biti malo kreativni:Zamislite da skdd recimo naplaćuje pretplatu u kojoj možete sa pinom ili oznakom investitora ulaziti u knjigu dioničara,naravno samo u dionice gdje ste suvlasnik i da još ti “pametni” umovi naprave pametnu knjigu koju možete listati kao na websiteu moje dionice com.,da možete vidjeti dnevne,mjesečne,godišnje promjene i sl.

  Sada dolazimo do pretplate:pretplata može iznositi npr.250kn za tri do pet mjesečnih otvaranja knjige,450-600kn za npr.deset knjiga,dvadeset 900-1200knitd,itd.I sam g.bakić je rekao koji novac potroši na to a ja samo okvirno iz glave navodim moguće cifre…

  E sada zamislimo koliko bi bolje poslovala ta firma i kakav bi rezultat imala realizacija jedne takve ideje?Riješili bi se svih primitivnih izdavanja papira,neugodnih razgovora,život bi im bio bolji…Ali neće oni to???

  • A zamislimo ovu kreativnost: javno dostupne knjige dioničara, koje su čak i besplatne (http://www.crhov.rs/)
   Ne rugam se Vašem prijedlogu, čak mislim da je ideja dobra, samo smatram da bi takva institucija (pogotovo obzirom da se radi o monopolu u većinskom vlasništvu države) trebala kao prioritet imati ulagače (oni su tu zbog nas, ne mi zbog njih).

 18. Poštovani Nenade, ovo mi je jedan od najsimpatičnijih osvrta koje ste do sada objavili na Vašem blogu. Vrlo kulturno i duhovito opisan susret, ne samo sa SKDD, već općenito sa administracijom u RH.
  Srdačan pozdrav !

 19. Ma bravo, sušta mudrost se ovdije skupila,
  da dozvole dionicarma da sa svojim pinom da se spoje na internet i od doma pokupe sve podatke od drustva od kojih imaju dionice, sta mislis koliko bi proslo vremena od kad bi svi ti podatci procurili na internet

  a sto se tice CAPTCHA pa to je sasvim normalna stvar,
  ja se kladim da njima vecinu prometa na webstranici rade “roboti” koji svaki dan procešljaju 1000 stranica i daju ko zna koliko upita, i time ti guše webserver, bilo bi glupo takve stvari ne zabraniti (barem pokusati)

  • josipe i u čemu bi bio problem da ti podaci procure na internet?

   zar i ovako nenad bakić ne može sve te podatke objaviti na svom blogu?

   iako ste ga maltretirali da po njih dolazi osobno?

  • Slažem se da se ne bi baš sve trebal objavljivati javno na internetu, ali najmanji, stvarno najmnjai problem, je riješiti problem sa serverom. Tu su radi tržišta i investitora, ne radi sebe samih. Na edukaciji za brokera i savjetnika pola vremena su u prezentacijama potrošili na samohvalu i na to kako skupljaju znanja po svijetu i razmjenjuju iskustva, mogli bi na m onda nešto od toga i pokazati.

  • 1. Što se tiče potrebom za CAPTCHA… Ove informacije moraju biti javno dostupne i to velikim masama. Jedna od zadaća SKDD-a je da te informacije distribuira što bolje i da nastoji da za korisnika budu što lakše dohvatljive.

   2. Dobar primjer gdje je CAPTCHA dobar jest prilikom registracije novih korisnika i sličnih usluge gdje ne želite da vam netko može automatski stvoriti 10k računa pa da morate čistiti. Što se tiće zagušivanja server, ne budite smiješni. Ne štedi se bitno procesorskog vremena (a ni prometa) s ovom glupošću.

 20. Imam i ja jedan biser iz SKDD. Kad se mijenjao račun za isplatu dividendi s tekućeg na žiro, objavili su da se onima koji osobno donesu dokumentaciju novi račun upisuje isti dan, a onima koji je pošalju poštom da će biti u roku od 7 dana. I tako ja otišao osobno (čekala se svaki čas neka dividenda pa da bude brže) i ponio za sebe i prijatelja. Procedura je bila samo dati papire službenici u ruke, ona pogleda, kimne i do viđenja. Ali ipak pitam ja nju prije nego se okrenem i odem, da budem siguran da sam dobro shvatio, hoće li to biti dakle danas provedeno, a ona doslovce kaže: vama će to biti odmah provedeno, a vašem prijatelju za 7 dana jer nije donio osobno.

 21. Kako to da nikad niste uplatili 10 kuna više? To malo govori i o vama. Ili, jesu li vam zadržali taj novac? Hajmo ih proglasiti i lopovima.

  • Nemojte se ljutiti, ali objavljujem ovaj Vaš nesadržajni post da čitaoci vide kako mi je teško, što sve dobijam. Da, govori o meni, zeznem se u množenju. Onda sam im doskočio, pa sam u nekom trenutku uplatio 10 ili više kredita da mi drže papir i oduzimaju? Kako ono kažete, nisam uplatio više nikad i to govori o meni? Valjda sam škrt, pitajte svoju kolegcu s front offica, mogu reći da su obje vrlo ljubazne (zaista nisi one krive, nego sustav).

   I još gospodine Hamed, umjesto da pokušavate razviti odnos s klijentima i možda dobiti neke nove klijente, vi ih omalovažvate jer su napravili neku formalnu greškicu? Pokažite kompetenciju tako da napravite možda neki mali napredniji captcha, s korijenima, potencijama i .. zašto ne … nepoznanicama?

 22. Posto je ovdje prikazana jedna strana medalje, svako piše samo iz svog aspekta ne imajući u vidu širu sliku, mislim da je red da se neke stvari razjasne imajući u vidu konstruktivne kritike i ne spuštanje na osobni nivo pa kako slijedi:
  – dakle komentar g. Bakića je potenciran činjenicom da mu je onemogućeno automatsko parsiranje stranica za preuzimanje registara. Nije jedini i server nam je stalno napadan sa više strana. Na stranu i te činjenice ali mislim da je krajnje nekorektno ovako čupati podatke bez da ste, kao minimum profesionalnog poslovnog odnosa, kontaktirali nas i isto bar najavili. Što se tiče sum captcha ista je odabrana jer je istu lakše pročitati nego recimo dvije super iskrivljene riječi od re-capctha koju ja osobno bar tri puta pogađam. A ono da fali „=“ bi stajalo da ispod slike ne piše „UPIŠI REZULTAT“ hm..što bi se tu moglo tražiti?
  – za problem gospodina Bakića na šalteru u vezi sa nedovoljnom uplatom mislim da je suvišno komentirati. I ja sam osobno klijent na puno strana i ne mogu se sjetiti da sam negdje došao i dobio nešto a da nisam platio u potpunosti (moram probati u auto praoni da li pali đemdo ti lova trasu). On prvi da je vlasnik ove firme bi uveo politiku plati pa nosi. Ima vas klijenata oko milion pa bi valjda trebali voditi bilježnicu sa dugovima.
  – Slanje podatka od knjizi dioničara emailom. Dakle za sve vas podsjetnik. Knjiga svih dioničara je tajni podatak (nimalo benigan) dostupan izdavatelju i samim dioničarima. Ostalima je dostupno prvih 10 kako je opet propisao zakon (uzmite ZTK pa provjerite) tako da one usporedbe sa Srbijom su smiješne i van konteksta. Znači g. Bakić ne smije svima vama objaviti cjelokupnu knjigu dioničara (ako misli da smije na njegovu volju a pozivam ga kad je to tako benigno da svakodnevno objavljuje no ovom blogu svoj cjelokupni portfelj). Pa stoga slanje takvih podataka emailom, a mislim da većina zna koliko je email siguran kanal, nije i neka opcija zar ne a što se tiče kriptologije kako bi vi to g. Bakić izveli prema milion klijenata, PGP-om ?!? Smiješno. Može se to napraviti putem weba i imamo tako nešto u planu samo treba nam vremena jer uvijek ima hitnijih projekata za tržište kapitala.
  Da li vi g. Bakić mislite da smo preplaćeni? Onaj podatak koji je iznesen mislim da iskazuje bruto plaću (možda se varam a ako da tražit ću povišicu)?
  I za sve vas skupa, u pravu ste, mi ovdje ne radimo 8 sati, radimo 9 i to bogme krvavo ali to smatramo krajnje normalnim i za razliku od većine vas ne spajamo praznike pa sam na badnjak i staru godinu ovdje bio i prekovremeno zajedno sa ostatkom SKDD-a. Pa ajde sad da vidim tko je tu birokrata.

  Bio sam prije nekog vremena u T-centru pa su me razjarili je nisam imao dovoljno novaca za platiti i tražio sam razgovor sa g. Mudrinićem. Odbili me galantno. Mora da nisam faca kao g. Bakić. Ali probat ću ponovo.

  Monopolista nismo. Definicija monopolista se učila na faksu pa je ponovite. Zar je kao argument monopola struktura vlasništva? Ne bi išlo. Onda je i Croatia Osiguranje monopolist a HPB da ne spominjem. Barijere koje nas donekle štite su drugačije prirode i to ekonomske i spoznajne, ali mi se ne da to razlagati.

  I za kraj problematika sa PIN-ovima, stanjima i Moj e-račun. Dakle gospođe i gospodo odite u banku pa tražite nešto (stanje, pin) od vaše mame, tate, brata ili žene. Koji ste odgovor dobili? Što se tiče uključenja usluge Moj e-račun procedura je previše komplicirana to stoji. Hoćete znati razlog? Vrlo je jednostavan. Većina vas genijalaca (većina a ne svi) svoj PIN je velikodušno otkrila brokeru. Imajući u vidu da je vaš PIN , nažalost, postao sve samo ne tajan bilo je preopasno dati da vam netko ukine slanog pisanog izvještavanja bez vašeg znanja pa smo i morali osmišljavati cijelu zajebanciju sa PUK-om i ostalim nalozima. Vjerujte bilo bi puno jednostavnije stvar riješiti putem govornog automata, pis of kejk, ali jbg. E da još nešto, sve što trebate možete zatražiti pisanim putem poštivajući predmetnu proceduru tako da oni van ZG nisu zakinuti. Ja bih osobno volio da smo potrošili sve što smo zaradili a ne dali kao dividendu i otvorili par poslovnica na moru .

  Ovo je ubjedljivo najduži post koji sam napisao i izgubih 20 minuta radnog vremena što ću sad morati nadoknaditi. Vjerujem da većina vas neće promijeniti svoje mišljenje o nama pa ću ovaj post shvatiti kao osobnu satisfakciju.

  I za kraj, kritike sam (ili smo) uvijek bili spremni prihvatiti ali naravno konstruktivne prirode.

  Ostajte mi dobro.

  Birokrat

  • Gospodine, pa Vi ste ipak JAVNI službenik, zašto se ne biste potpisali imenom i prezimenom, a pogotovo kad sam ja već imenom i prezimenom. Monopol možda niste de juer ali jeste de facto.

   Inače pogrešno procjenjujete moje motive. Moj komentar nije motiviran time da ne mogu parsirati jer to nisam ni radio.

   Vjerujem da bi Vam komentari korisnika trebali dovoljno govoriti. Nemojte se ljutiti, ali čini mi se da Vaš odgovor potvrđuje da se osjećate kao bastion.

   K tome, ono iskreno, recite: Jeste li stvarno ponosni kad pogledate te vaše plakete o cestama, kako ste svojom velikom sposobnošću, spoznajom prednošću itd. u teškom tržišnom okružju polučili takav uspjeh? Ne, vi niste monopol.

   Također bih cjenio ako biste mogli podijeliti s nama da li ste jučer ujutro organizirano nalupavali loše ocjene na post, te u dugu VAšeg odgovora, ako jeste, koliko ste vremena potrošili na to?

  • A mene zanima tko je to “odabrao”? Netko “nestručan”?

   Taj koji je odabrao rješenje koje je lakše za pročitati time je automatski odobarao neefikasnot rješenja.
   Stroj može lagano raspoznati tekst iz jednostavne i jednoliko generirane slike pa je ovo beskorisno (trajat će kratko vrijeem dok netko ne odluči to “strojno pročitati”).

   Možda ste “štedjeli”, svaka čast, jer obzirom na beskorisnost ovog rješenja a vrlo jednostavnu implementaciju ovakva usluga nije smjela koštati više od par stotina kn. Ali koja je poanta dati npr. 700 kn za rješenje koje neće raditi? Nadam se samo da niste platili više, da i ovo nije nekakvo “bojanje tunela”.

   • Teško da su platiil izvana, pa jeste vidjeli kolike plaće imaju? Baš zbog tih plaća bi čovjek očekivao nešto bolje. A zanimljivo je kako oni zdravo za gotovo smatraju da je automatki dohvat podataka nešto loše. Hej, pa to su njihovi podaci, zašto bi netko to obrađivao na način na koji oni nisu sposobni? A, vjerujte mi, sutra će ponuditi da možete to od njih kupiti, ali po nekoj morskoj cijeni. Ne, nisu oni monopol i, jasno, mi smo ovdje zbog njih. Primjetili ste vjerojatno kako ne komentiraju usporedbu sa Srbijom i slično. Birokrati nikad nemaju šire vidike nego u okviru svog monopla vide samo njega i što sve mogu postići s njime.

   • Pa ovih prvih 10 su javni podatak. Ne shvaćam čemu ograničavati pristup javnim podacima? Ako je nešto javni podatak onda bi trebao biti čim dostupniji tj. čim lakše dohvatljiv (barem je to “ideal” kojem se teži u suvremenim demokracijama), dakle pogotovo je dobro da je taj javni podatak i strojno dohvatljiv (živimo u 21. stoljeću!), pa bi mogli ponuditi i neki lakši pristup top10 stanjima za strojeve umjesto da se mora tako “parsirati” dionicu po dionicu. A oni sasvim suprotno: idu ovo još otežati!? Meni tu nema nikakve logike.

   • komentirali su usporedbu saa srbijom, na način da je to kod nas protuzakonito

    taj argument bi možda i stajao da se u ovoj zemlji zakoni ne mjenjaju 3 puta tjedno

    npr. zakon o radu nedjeljom,pa o poreznim olakšicama, koliko su samo puta mjenjali npr. zakon o pušenju na javnim mjestima?

    da imamo nekoliko pametnih činovnika koji bi sagledali situaciju “out of box” i predložili izmjenu zakona, onda knjiga dioničara ne bi bila tajna

    na kraju krajeva, koliko je i ovako tajna kad svaki od 250,000 dioničara HT-a ima pravo dobiti istu?

    SKDD jedino čini sve što može da dioničarima koji imaju pravo na te podatke oteža pristup istima

  • Bez da ulazim u konkretne detalje ovog komentara, htio bih naglasit da bi svaka osoba zaposlena ili bilokako povezana s mojom firmom koja bi se ovako obratila bilokojem klijentu (bio on u pravu ili ne) vrlo brzo prestala biti zaposlena.

   • Ali ja mislim da oni nas ne gledaju kao ‘klijente’. Inače zaista moram reći da su dvije službenice, a i jedan njihov kolega u front officu iznimno ljubazni. Imao sam dojam da za neke stvari ono čisto an ljudskoj razini im je krivo što klijenti tako prolaze, ali da se jako boje svojih nadređenih.

   • Baš i ne bi rekao da je ovo mišljenje jednog zaposlenika (ne samo zato jer se lako uđe u trag onome koji je to očito sa posla pisao), nego mislim da je prije “neslužbeni” odgovor agencije.
    Meni je odlično gledati kako se naše agencije, pa čak i ministri, kada im paše pozivaju da su nemoćni zbog zakona kao da nemaju nikakvoga utjecaja niti mogućnost davanja konstruktivnih prijedloga na temelju kojih bi se donijele korisne promjene. Uspjeli su recimo dobiti neovisnost oko određivanja cijena svojih usluga koje su najblaže rečeno prevelike…

  • Ako ste vi stvarno u poziciji da možete utjecati na način distribucije informacija na http://www.skdd.hr, tada nemojte biti prearogantni da prihvatite par savjeta:

   1. Maknute CAPTCHA. Taj mehanizam je prvenstveno namijenjen kod registracije korisnika i sličnih usluga, a ne za smanjivanje opterećenosti poslužitelja.
   2. Učinite dostupnim API za dohvat raznih informacija tako da korisnici mogu direktno dohvaćati podatke uz minimalan mogući promet i bez potrebe za parsanjem stranice. Ova usluga će značajno smanjiti promet i procesorsko opterećenje, a jednostavnije ju je implementirati jer ne morate razmišljati o izgledu stranice i sličnim detaljima.
   3. Što se tiče prezagušenosti servera, uvijek možete “kickati” IP-eve koji su “preagilni” (postaviti na razuman treshold, tek toliko da detektira napad) na npr 15 min. To je jednostavno rješenje.

   Eto toliko. Nakon ovih izmjena siguran sam da će vam posao postati nešto lakši. A i korisnici će biti sretniji.

   P.S. Državni (administrativni) službenici ponekad zaborave da oni zapravo rade u službi održavanja i unapređenja “državnog aparata”. Prečesto vole zaboraviti na ovaj drugi dio i nastoje samo da sustav nekako radi pritom zaboravivši na optimiranje. Da se radi o privatnoj firmi, motivacija bi bila jasna: smanjenje troškova optimiranjem poslovanja (prirodno dolazi i smanjenje zaposlenih po jedinici posla). Ispričavam se na digresiji.

   Srdačan pozdrav.

  • Samo jedna opaska što se tiče onoga da mi klijenti brokeru dajemo PIN. Još na početcima moje e-trgovine dionicama (prije toga sam imao onako one pakete) došao sam novom brokeru zaboravivši PIN, dao ime i prezime i on je nekoga nazvao koji je opet dalje nazvao za čas su došli do moga PIN-a. Jedini tko im je to mogao dati je SKDD. To mi se je urezalo u pamćenje kao da je juče bilo. I još sam si mislio gle kakvo je to međusobno povjerenje. Danas kad sam malo iskusniji ni na kraj pameti mi ne pada da mijenjam onaj klasični ispis sa poštarom. Sigurno je sigurno.

 23. Dečki, ja mislim da nam drug Birokrat želi reći “da niste spomenuli moju plaću skoro u potpunosti se slažem sa vama i da se mene pita ja bih to sve već napravio kako treba, no znate šef iznad i naročito onaj iznad njega khm khm valjda kad odu u mirovinu budem imao odriješene ruke pa to napravim.”
  Dotad i dalje svi čekamo Godota…

 24. Da tu ste na poziciji sile (čitaj: hračkanja) i pozicije savršenstva (a znam da to baš nije tako) a to naš narod voli pa se ja ovdje moram defenzivno postavljati i braniti i ispravljati. A vi g. Bakić ne prestajete sa namjerno ili nenamjerno netočnim činjenicama. Mi nismo JAVNI službenici nego zaposlenici trgovačkog društva (ipak bi trebalo malo se primiti zakonske regulative i čitati). Na Srbiju sam se refencirao koliko je bilo napisano i uopće mi ne smetaju usporedbe, samo točne a ne trkeljanje. Nemoguće je ne vidjeti vašu netrpeljivost jer napadate sve neistomišljenike (mene) i koliko znam nitko od kolega nije komentirao jer smo danas tek vidjeli vaš blog ali se iz toga vidi vaš mentalni sklop da ako je netko zadovoljan našom uslugom mora da je iz SKDD zar ne? Iskreno mi je žao ali mi nemamo slobodnog vremena kao vi pa kasnimo jedan dan sa komentarom.

  A ono sa plaketama mi jača priča, išao sam to pogledati jer do sada to nisam primjetio ali kakve to ima veze sa mozgom za boga miloga.

  Vaši konkretni argumenti opet nedostaju (npr. opet vi o plaćama i to bruto pa izjasnite se kad ste već čitali financijska izvjeća što je taj iznos) pa ću se ja dalje oglušiti na ovu raspravu koja je unaprijed “izgubljena” a meni je bio cilj rasčistiti netočne stvari.

  A monopol de facto isto ne stoji u potpunosti jer ako se bolje informirate monopolista sam određuje cijenu svojih usluga.

  Ni ne tvrdim da smo savršeni ali se svaki dan trudim poboljšati stvari i oni koji poslovno surađuju sa nama to dobro znaju i cijene.

  Moj anonimnost nije specifikum za vaš blog pa će i ostati tako radi osobnih preferenci.

  • Samo mala napomena, jako mi upada u oko.

   Kad se kaže plaća, naravno da se uvijek misli na “bruto” jer je to tvoja plaća. Ne može se govoriti o izvedenicama kao što su “neto”, bitan je osnovni pojam.

   Za sva nezadovoljstva oko “neto” piši “svom saborskom zastupniku” kao što bi Oprah rekla “write to your congressman”.

   • A ovdje je čak spomenut i neto koliko vidim, da svima bude jasnije. Ako tvoja plaća nije prevelika, možda imaš previše šefova sa prevelikim plaćama? I to se događa. U “trgovačkim društvima” koja nisu na tržištu ili su državna (HŽ npr.) je čest slučaj da imaš jednog šefa, koji ništa ne radi samo ispod sebe ima 3 druga šefa, koji ništa ne rade nego svaki ima po 3 zaposlena koji rade za njega i njegovog šefa… Odakle je prosjek tako velik: treba istražiti, ali netko te novce prima.

  • Poštovani, objasnio sam gore precizno, radi se o tzv. NETO plaći (izrazom koji nije previše smislen), ali meni jedino dostupan. Mislim s energijom koju želim uložiti u to. Ali dajte nam Vi pomozite, molim kažite nam:
   – kolika je Vaša (bruto 1) plaća, a kolika bruto 2, te koji je opis radnog mjesta
   – koje su ostale beneficije (dana godišnjeg, koliko ste imali plaćenih prekovremenih itd.), mirovinski fond 3. stupa itd.
   – budući da se radi o jednom tržišno orijentiranom društvu, uvjeren sam da pri zapošlajvanju bira najbojle, možete li reći kojim ste putem dobiil posao i je li itko intervenirao za VAs
   – tko je vaša konkurencija, kakve su točno ‘spoznajne’ barijere koje vas ‘štite’ i ako je ako velik profit koji ostvarujete u toj spoznajnoj zaštiti, ne biste li trebali sniziti cijene; nije li čudno da nitko ne želi vama konkurirati kad je to tako profitabilan biznis?

   • Ne znam zašto se uopće raspravljate. Nakon ovakve rečenice i očite ljubomore od strane dotičnog/agencije (“Iskreno mi je žao ali mi nemamo slobodnog vremena kao vi pa kasnimo jedan dan sa komentarom.”) ja se na vašem mjestu ne bi niti najmanje zamarao.

    • Moram priznati da to nisam ni vidio, u auto sam pa onako malo ofrlje … A zbilja je odlično, hej mogli bismo mainstream medije zamoliti da prenesu tu dosjetku!!

 25. Ma plaća je samo primjer nekvalitetne komunikacije i slažem sa sa Lynx-om da je termin malo off ali kad je takav naglasak kao da jebate svi ovdje imamo para ko šalate. Baš me briga jel znate koliko mi je plaća il ne, da mi ne brani ugovor ja bih je tu sada napisao. Tako da Demižon ne izvrći please.
  Ante Majic je po prvi put ovom pristupio studiozno i postavi pitanja pa eto i odgovora. HANFA. Nemamo konkurencije jer se nitko neće javiti za ovaj preplaćeni lagani posao i za koji ne treba skoro nikakvo ulaganje. Šalim se, istina nema je ali to ne znači da smo monopolist u aspekta ponašanja, bar nas ja takve ne vidim.

  Pošto sam uvijek za promjene slobodno sve pozivam da daju svoje prijedloge za poboljšanjem.

  • Poštovani,

   moj je prijedlog da omogućite dobavu knjige dionica elektronskim putem. Očito se dobro razumiejte u sigurnost. pa ćete naći neke naćine, a ima ih puno, to znate. Pa i NATO komunicira preko interneta. A i onako su vam podaci u velikom svijetu, mnogo ih ljudi ima. Nije to tako tajno. A kao što rekoh, radi se u naravi o javnom podatku jer ga svatko može imati, samo postoji mala barijera. A do kojeg javnog podatka ne postoji barijera, uvijek morate nešto platiti, ako ništa drugo pristup internetu. Dakle, da ponovim, cijena Vašeg tajnog podatka, da bilo kome postane javan je ‘depozit’ od jedne dioice (koja se kasnije proda), poček tri radna dana, 123 kune i klipsanje do Heinzlove.

  • Anonimac, analogno tvom postu, smatraš li HEP monopolistom?
   naime, ni HEP sam ne određuje cijene (tu se pitaju i Vlada i HERA)

   to znači da HEP nije monopolist?

 26. Ja imam jedan prijedlog, zašto stati na 45-23-86??? 😀
  Ja sam za to da se uvedu polinomi n-tog stupnja, logaritmi a moze i limesi, matrice takoder nisu lose, npr. zbrojite dvije 5×6 matrice! 😀

 27. @Lynx
  pogođeno u sridu s ovim šefovima šefova u državnim firmama.
  Znam iz vlastitog iskustva 😦
  Pitanje; što u takvom slučaju poduzeti ako si zaposlenik sa nekom prosječnom plaćom (realno sretan da imaš i takvu u ovim vremenima) a da promijeniš situaciju??
  Naime, radeći pošteno svoj posao u stvari podupireš ovu trulu piramidu. Suprotno – kureći namjerno i fuširajući (što ti na žalost ovakvi sustavi omogućuju) da pružaš otpor ovima gore, i sam postaješ neradnik i niškoristi.
  Ako može Lynx sa dugim komentarima 🙂 dozvolim si i vic za kraj:
  – barba Luka daj mi zaposli maloga negdje; – pa dobro ajde smjestit ćemo ga u sabor 15-16tis i biti ćemu dobro; – joj nemoj to, previše je, mali će se umislit; – ajde onda nek bude direktor u državnoj firmi 12-13tis.; ma i to mu je puno, de nešto manje oko 5-6 tis; – e rođo pa to ne može, za to mora imat fakultet!

 28. Uzevši u obzir djelatnost SKDD, kao i vlasničku strukturu istog – plaketa koju je g.Bakić naveo je uistinu iznenađujuća.

 29. oko knjige dioničara u SKDD

  BRAVO

  haha – i ja sam SKDD postavio sva ta pitanja, cak i ono s dubrovnikom, a rješenje je ovjeriti vlastoručni potpis kod JB i poslati pismo…. nevjerojatno!!!

  također treba još kazati koliko im je vremena potrebno da sprže CD/knjigu dioničara, a ne žele ga pržiti, iako su primili i narudžbu i uplatu, dokle god se ne nasmiješite šalteruši …. a tada slijedi naputak “mozete pricekati 30 min ili cemo vam poslati CD na kucnu adresu”
  (naravno da im treba vise od 30min :s )

 30. hehe, i ja sam neki dan unio 27 – 14 +26, i čudio se što nije točno, psovo sam im sve po redu dok sam računao rezultat 😀

 31. …vidim lijepa rasprava se povela oko skdd.a..pitanje za g. Bakica…zar Vi stvarno mislite da je rad u SKDD-u vrh vrhova u RH i da te place koje tamo ljudi zaradjuju nisu i zasluzene????…wtf…ajmo krenuti sa ljudima u frontu, di ste svaki dan ( maltene), ili Vas kolega…i pretezno uvijek dodjete kao da ste oslobodili pola RH…dakle…ti ljudi koji rade tamo…pogledajte malo sto sve rade, zastanite 2 minute i gledajte…ti ljudi 8 sati dnevno primaju pozive ulagatelja kojih u RH ima ohoho…sjednite na dva sata s tim ljudima i samo slusajte pitanja reci cete da imaju ne malu placu nego da bi trebali imati beneficirani radni staz…a to nije sve sto oni rade…uz to rade jos hrpu posla, jer ih nedostaje a zna se tko je za to zasluzan…dakle ono sto ne vidite, i ono o cemu nemate pojma ne komentirajte…dakle o placama toliko…ista stvar je i sa ljudima koje ne vidite i koji rade na drugim radnim mjestima…drugo..tajni podaci…dodjite u banku bez osobne i dobit cete sto…kod mene bi dobili recimo pljusku za veceru da me trazite stanje na rn ( figurativno, nemojte se odmah uvrijediti;))…a vi bi i PIN, i uslugu moj E-racun i sve to onako, davali sakom i kapom..evo ljudi…ovo je sad odgovor i na komentare i drugih …pa po Vama…sto su dionice…i zasto bi uopce imao netko pravo vidjeti koje ja dionice imam???…alo..jel to granici uopce sa normalom???…jel bi Vama g. Bakic bilo ok da ja sada uzmem 20-ak CD-a iz SKDD-a sa vr.papirima koje ja imam,a imate ih i Vi i objavim to na sva usta..sta bi Vi mislili…mislim da je sve jasno, bar normalnom covjeku, a Vas jos uvijek smatram takvim…vidim da ovdje raznoraznim ljudima smeta sto nemaju gdje parkirati…pa pitam se samo kakvi ste vi ujutro kad se probudite, kad Vam fucking parking smeta, uostalom imate ga u zgradi..samo treba pitati, ali znanstveno je dokazano da ce musko radije odgristi sam sebi onu stvar nego pitati za put…sto se tice ostalih glupsoti tu navedenih da sad ne nabrajam, zna se tko donosi zakone i tko ih provodi…zna se tko kontrolira agenciju, pa prema tome, svima vrata sirom otvorena…sto se tice zaposljavanja u SKDD-u…postavili ste to pitanje negdje u postovima…ajmo reci da sam ja jedan seljo beljo koji je dosao iz jedne ruralne sredine u Zagreb prije 5 godina..trbuhom za kruhom, iako bih se sad najradije vratio, sto vjerojatno i hocu…radio sve i svasta, i najednom na Vasem portalu vidim oglas za radno mjesto u SKDD-u…uredno se prijavim, nakon isteka oglasa, tajnica SB se javi i pita da li mogu doci na razgovor, na sto sam naravno rekao da hocu ( pojma nisam imao sta je SDA dok nisam vidio oglas i onda se malo raspitao)…dodjem na razgovor tamo clan uprave i direktorica…upoznavanje, razgovor i na kraju pitanje , koliko bi kostao moj prijelaz iz te i te firme u SDA…na drugom razgovoru nakon 7 dana predsjednica uprave, clan uprave i direktorica, ponovno ugodan razgovor i isti dan mi jave da su me primili…dakle o podobnom zaposljavanju toliko…benefiti…kakvi benefiti????…ako je benefit raditi 8 sati dnevno ko mrav, slobodno si ga uzmite..inace SKDD vec dugo trazi ili je trazila samostalnog projektanta inf. sustava…ako mislite da je tako bajno, javite se, iskusite te beneficije…dosao jedan, bio 2 mjeseca i otisao ( po mojom saznanjima)…i za kraj, mogao bih tipkati do jutra ali mi se ne da…ima stvari koje u SKDD-u ne stimaju, mogao bih i o tome…ali to i oni znaju, zna se na kome je da to i rijesi…javio sam se iskljucivo da na neki nacin stanem na stranu bivsih kolega,jer ih je od 40-ak tamo, 35 ok, marljivi i pametni, jer znam pod kakvim pritiskom rade etc…i zato sto ovdje stvarno ima glupih ispada pojedinaca..mislim kad nekom smeta parking onda stvarno nek sve ide k vragu…i ovo sa salterusom…toliko o kulturi ophodjenja, inteligenciji da ne pricam…jer su ti djelatnici na salteru jedni od ljubaznijih koje cete ikad u zivotu sresti..

  • Poštovani, hvala na javljanju. Ali promašili ste u svim glavnim točkama.

   1. Mogli ste vidjeti da kritika nije upućena Vašim bivšim kolegama, štoviše pohvalio sam Vaše dvije bivše kolegice, a sada mogu i ‘službeno’ reći: troje ljudi koje ja srećem, jedan gospodin i dvije dame, su među najljubaznijim javnim službenicima koje ikada sreo u RH (znam znam … ‘nisu javni službenici’, vi ste tržišno orijentirana ne-javna tvrtka). Priznajem da je to ujedno i plus za upravu.

   2. Posao Vaših kolega (oprostite, ponekad će mi pobjeći u prezentu, jer mi nešto govori da Vi niste ‘bivši’, nego da je i ovo gerilski PR kao i onog ‘anonimnog za sada’, ispričavam se ako griješim) je takav kakav je. Nije za svakoga, ali ako ga netko ne voli, ne mora ga raditi. Siguran sam da je plaćen bolje od 90% poslova u RH koji imaju sličnu izloženost klijentima. Netko to voli, netko ne voli. Ja ga recimo ne bih volio raditi. Naravno, gledajući iz Vaše, čini se, uske perspektive, svaki drugi posao je lakši. Jasno, smatrat ćete da pretjerujem kad kažem da sam radio u daleko stresnijim okolnostima vjerojatno i 40-50% radnih sati tjedno više od Vas godinama i da mi je u nekim trenucima najmanje stresno vrijeme bilo kod zubara jer sam 45′ bio na miru. Netko drugi ne bi nikad radio taj posao. Znam da državni službenik poput Vas to ne može razumjeti, ali eto bar sam probao.

   Savjetujem Vam: nađite posao koji volite, i imat ćete 5 dana tjedno više i bit ćete sretniji.

   3. Ne znam što Vam znači ‘kao oslobodilac’, ali uvijek dođem pristojno, pričekam u redu, radim što mi kažu i ne pravim se važan. Ali sam – moram priznati – s veliki zadovoljstvom napravio teatar jednom kad su radili budalu od mene (ne od mene kao mene, nego ‘mene’ kao klijenta), ono što sam opisao kao ‘vi-želite-razgovorati-s-predsjednicom-uprave-jeste-li-se-najavili-pa-ona-je-jako-važna-ima-moćan-službeni-auto’). Ali nisu službenice krive, pa to sam im i rekao i iskreno, stekao sam dojam da im je žao da je sve tako u SKDD, ali da se jako boje uprave. Samo moj mali dojam, da se razumijemo.

   4. Ne znam da li toliko loše čitate, ili ste naprosto tendeciozni, ali u tesktu piše upravo suprotno od onoga što tvrdite. Znači, nemam ništa protiv toga da se naplaćuju CD-ovi, nego je problem u tome što se do njih ne može lako. A drugi je problem, i povod ovog članka da ste stavili barijere na potpuno javne informacije (top 10), očito s namjerom otežanog pristupa.

   5. Bijedan tretman klijenata Vaše firme se očituje kako u direktnom odnosu tako i stavu, recimo Vašeg kolege ‘anoniman za sada’. Priznajem, uplatio sam 10 kn premalo jednom (i drugi put). I jasno, nije problem u 10 kn, pitam je li ikako moguće da uplatim u blagajnu ili ostavim polog ili da mi vjerujju da ću idući put uplaiti više 10 kn. Nije ništa moguće. Blagajnu nemaju, polog ne mogu primiti, a ne vjeruju mi. Sigurno ću ih prevariti nakon što sam toliko 000 kuna ostavio ondje i očito imam namjeru i dalje, da ja ću pobjeći s 10 kn. A ovaj Vaš kolega kaže ‘eto po tih 10 kn se vidi kakav ste čovjek’!? WTF??

   6. I za kraj, ako Vam ništa ne govore ovi silni komentari Vaše klijentske baze, onda Vam očito ništa nije jasno i zapravo ne znam zašto sam potrošio vrijeme na ovaj odgovor. MOžda zapravo samo zbog Vaše 3 kolega s front officea.

 32. @bivsi

  ocito 8h posla dnevno probija vas radni limit te vam predlazem da se vratite u ruralnu sredinu gdje je sve mirno. tamo se dva puta godisnje radi, kad je sjetva i zetva, a u medjuvremenu se kuka o poticajima i koliko ce vam ove godine dati za psenicu. prosjek rada mozda bude 3 sata dnevno….

  vrlo mi je drago sto ste spomenuli da osporavate pravo uvida u depozitorij i kako vas muce moralne dvojbe kada vas netko zatrazi 20CD.
  s takvima se susrecemo na svim salterima u RH i redovito nas takvi likovi maltretiraju iz dana u dan. STO TE BRIGA STO CE MI 20CD AKO IMAM ZAKONSKO PRAVO NA NJIH! suti i radi za sto si placen jer placen si da izdajes CD a ne da filozofiras!

  prije par dana naletio sam upravo na istog takvog mudrijasa u gruntovnici. trazim uvid u javnu knjigu, a on mene pita zasto!? HALO! jel to javna knjiga ili? jok, nije! salterusa ne dozvoljava uvid i moram pisati zahtjev o kojem ce odluciti sudac. a kako se podnosi zahtjev? emailom? ma kakvi! postom? ma jok! treba uzeti novi listic B i stati u novi red i opet cekati sat vremena!
  i oni u gruntovnici rade 8h i oni misle da su bogom dani, valjda je to sindrom salteruse!

  jedino sto ste tocno naveli jest da parkinga doista ima. garaza je velika, parkiralistna mjesta siroka, gotovo da uvijek nadjem parking vec na prvom nivou (ima li skdd placeni parking?)

 33. …sta te briga jel ima skdd placen parking..opet ti kazem, ako imas imalo mozga saznat ces…nije zgrada u heinzelovoj skdd-ovo vlasnistvo..drugo, ne radim vise u skdd-u, trece, nitko ne osporava uvid u podatke,to je zakonsko pravo i ako hoces vidjet plati i suti…bar dok je takva uputa na snazi… ako hoces bas, imas besplatno cetvrtkom i petkom uvid pa gledaj do mile volje…i jos jedno, od jebenog seljaka zivis…i seljak ti je stvorio to sto ti danas imas…i za godinu dvije ces molit seljaka da ti se smiluje i da ti malo te psenice da si mozes otic u mlin i napravit brasno da si ispeces kruh…pa ti samo seri po seljaku…uostalom, po samom postu se vidi tko je tu seljak…serbus

  • Poštovani,
   “bivsi” moram se javiti ili kako se kaže “puko bi da ne napišem” nešto na ovaj vaš post i na onaj prije gdje je g.Bakić već kratko i jasno odgovorio.
   Smatram da su svi ovdje napisali” kritike” koje bi se mogli popraviti od strane SKDD na dobrobit svih, klijenta,zaposlenika, uprave i tvrtke.

   Mislim da svatko tko radi treba cijeniti svoj rad pa također i tuđi. Želim reći da ukoliko ja svoj novac zaradim i želim ga potrošiti u SKDD da bi me trebalo cijeniti kao klijenta te pokušati izaći u susret.
   Moja obitelj i ja kao poduzetnik smo prezeli velik rizik te krenuli u posao.
   Digneš kredit na 15 godina na obiteljsku kuću, uložiš u posao, kupuješ strojeve i auta na lizing, imaš u najmu poslovni prostor te odlučiš kupiti svoj poslovni prostor preko tvrtke i “radiš kao konj 365 dana u godini”, te tako već 18 godina da bi sada u 2011.došao u situaciju da su dugovi blizu nule odnosno zanemarivi. Dakle, 5 članova obitelji radi zadnjih 10 godina uz nerozu,neizvjesnost, odricanje, ulaganje u 3 fakulteta, dodatno usvaršaavanje stranih jezika, odnosno rad uz studiranje i sve troškove koji imaju normalne obitelji sa kako veliš 5 dana u tjednu po 8h radnog vremena.
   Moram reći da postoje godine i mjeseci kad za svoj rad nisam mogao imati zasluženu plaću a razlog je jer prioritet redovna otplata kredita te plaćanje svih troškova poslovanja uz obiteljske troškove prehrane i režija.
   Velite da su u SKDD marljivi i pametni ljudi( citiram od 40-etak , 35 je ok), vidite ja smatram da je i nas 5 u kući marljivo te dovoljno ok kad smo ipak uspjeli vratiti ogromne kredite te nakon 18 godina poslovanja došli do ovoga kad imaš tvrtku, poslovni prostor, radno mjesto, te zemljište uz obiteljsku kuću, a da nemaš kreditnih opterećenja uz “mali portfelj” dionica odnosno financijske imovine.
   Zašto velim da sam zadovoljan što imam radno mjesto, nas 5 iz obitelji?
   Zato jer smo imali zaposlenih radnika(variralo tokom godina5-10 radnika) i različite djelatnosti koje smo likvidirali a sve radnike morali otpustiti.

   Dakle, vrednujem i cijenim rad bilo kojeg pojedinca ali smatram da za svoj novac nekada imam pravo na bolju uslugu. Kritika dobronamjerna.
   Za kraj ću ponoviti da moj brat koji je bio poslovno u Zagrebu na 2 dana, sam ga uputio da kupi uslugu u skdd za 3 tvrtke mog portfelja, cd-ove sa popisom dioničara, dao sam mu novac, kopiju osobne, izvješće od skdd gdje se vidi da sam vlasnik tih tvrtki i na žalost to nije mogao jer treba moju punomoć ili da ovjerim potpis kod javnog bilježnika, faksiram njemu u Zagreb da bi on mogao potrošiti novac za taj popis.
   p.s.dobro mi je rekao jedan” forumaš” jeftinije je da kupiš bratu po jedan komada svake tvrtke(jednu dionicu) koju posjeduješ da drugi put može kupiti uslugu u skdd.

 34. …postovani Nino, i ja sam rekao da se moze popraviti i da bi se stosta jos moglo popraviti, ali neke stvari se ne daju popraviti jer je netko donio takav zakon..a tko donosi zakone kod nas zadnjih 20 godina…dakle opet ograniceno…pa recimo, govorimo o tajnosti podataka i zasto vi taj CD ne bi dobili besplatno ili mailom ili da damo taj CD vasem bratu…evo primjera, dodje Vas brat u SKDD i trazi CD …kako oni znaju da je to Vas brat…pa svi podaci, od oib-a , do cega sve ne su javni i kako ne sumnjati da je netko ukrao Vase podatke, osobnu i sta sve ne..pa to je zbog Vas gospon Nino i ucinjeno..jer se u proslosti svasta radilo, a bome i danas…najsvjezij iprimjer recimo dionice Brod…kad cemo shvatit da je nesto tajno i da podatke moze dobiti samo onaj tko zastupa firmu, ima punomoć ili je sama fizicka osoba…pa to nalaze jos jednom velim zakon…a zakon sigurno ne donosi SKDD…jos jesnom velim, iam stvari koje ne stimaju u SKDD, zna se jos bolje kako se to da rijesiti, kome se eventualno zaliti, a bome, nikom nije preplaceno mjesto ni predsjednika uprave ni clana uprave niti zaposlenika…a ako tamo netko radi to su onda ti zaposlenici koji stvarno svoj posao rade iznimno korektno…navest cu jedan primjer, ponuda MOL-a za INU prije 2 godine …mir i tisina do 3 dana prije isteka roka ponude…ceka se sto ce gdja Kosor reci ( fond branitelja)…ona kaze prodajemo, a na SKDD navala od 25 tisuca ponuda koliko se ja sjecam..otprilike..sto zaprimljeno postom, sto na improviziranim slaterima..rad subota i nedjelja jer se do srijede mora sve rijesiti…u SKDD ima 40 zaposlenih i to zajedno sa Upravom…sad si zamislite koji je to posao, koliko moras biti koncentriran, da nesto ne zahebes, jer ce odmah ovakvi kao g. Bakic dici galamu jer mu smeta CAPCHA, ili onaj sto ne zna di bi parkirao, ili onaj sto mu se salterusa nije nasmijesila…na tim ljudima je koliko god vi mislili lose o njima velika odgoovrnost jer se ne radi o malim sredstvima koje ces namiriti iz dzepa…dakle, jos jednom velim, sumnjam da cete igdje naici na ljubaznije osoblje, bar na salteru, jer onaj Milos ce vam dati i krvi da vam pomogne ako treba, nece Vam reci nesto sto ne zna, nego ce konzulturati kolege koje vise znaju o tome a isto takve su i one kolegice koje tu neki pljuju doslovce…i netko veli da mu treba ne zanm koliko da dobije taj cd..ma nemoj mi reci..nikad se nije dogodilo, osim mozda iz tehnickih razloga da taj CD nije sprzen za pola sata…a mislim da to i g. Bakic jako dobro zna…i ne mislim da se Vi g. Nino niste naradili u zivotu napatili ili sta vec…tko nije pitanje je…samo treba imati razumijevanja a ne militi da ste jedini dionicar u RH i da se samo Vas ceka da se odradi posao…vjerujte mi, malo tko bi tamo imao zivaca raditi i svaka kuna je posteno zaradjena…kamo srece da je malo vise takvih agencija, mozda bi svima bilo bolje…to bi bilo sve od mene, javih se da kako rekoh stanem na stranu bivsih kolega, koje i pozdravljam ovim putem, ako budu citali;), a vi mozete i dalje po njima pljuvati ili sta cete vec, ne Vi Nino , nego ova ostala vecina, jer oni zaista ovo nisu zasluzili…serbus

 35. da ne tupimo o ljubavznosti jer je to subjektivan pojam, ajmo se vratiti na dvije stvari koje nisu regulirane zakonom vec iskljucivo internim procedurama SKDD, a meni kao investitoru zadaju glavobolju.

  vas CAPTCHA je katastrofalan, a sto je jos vaznije posve nepotreban.
  1.
  katastrofalan jer stranica mora biti dostupna svima, a ne samo nekima. koliko god zvucalo bedasto problem s vrha stranice “37-27-33″ sigurno ne znaju rijesiti svi, a vjerujem da ce u brzini mnogi pogrijesiti. smisao CAPTCHE nije da nas podsjetite elementarnoj matematici!
  2.
  nepotreban jer stiti informaciju koja MORA biti dostupna. pobogu zasto komplicirati uvid u prvih 10 kada SVI imaju pravo uvida u prvih 10, a siguran sam da vas server ima snage odgovoriti vjerojatno na manje od 10000 upita dnevno.

  i sada vrhunac gluposti procedure SKDD oko uvida u vlasnike dionica pojedinog drustva!
  postoji nesto sto se zove “moj e račun” ( link koji je na bedastom mjestu stranice pa se uvijek mucim oko pronalaska).
  ukoliko SKDD smatra da je upisivanje tajne oznake clana i njegove sifre dovoljno da se dobije uvid u sve dionice koje posjeduje neki clan, onda bi po (seljackoj) logici isto to trebalo biti dovoljno da se dobije uvid u sve clanove odredjenog drustva, drustva koje pojavljuje prilikom listanja “stanja racuna”.
  za onog u SKDD koji nije shvatio da jos pojednostavnim:
  1. logiram se na “moj e račun”
  2. kliknem “stanje na računu”
  3. klikne oznaku vrijenosnog papira i da se tada umjesto totalno nevaznih podataka, koji doslovce nikog ne interesiraju, stvori lista dionicara! (ma neka se pojave i jedni i drugi podaci ako mislite da su oni prvi ikome interesantni!)

  ajmo bivsi! sto ces sad!
  (samo mi nemoj soliti o matematici jer da i ne znam zbrajat imam kalk na stolu)

  postovani SKDD, manite se kopliciranja i omogucite nam jednostavan uvid u JAVNE EVIDENCIJE.

 36. Poštovani,
  “Bivši” , pokušaj razumit da želim potrošit svoj novac u SKDD a “vi kao tvrtka i zaposlenici” mi to otežavate. Ja se tako ne odnosim prema svojim dobavljačima,klijentima, poslovni partnerima i financijskim institucijama. Pokušavam ići naprijed, uvažavam sugestije i fer odnos u vezi kulture pojedinca, tvrtke odnosno kulture (ne)plaćanja dospjelih obveza.

  Htio sam aktivirati njihovu uslugu Moj e-račun (pomislih konačno jedna dobra stvar od njih) kad ono za aktivaciju treba ovjeriti potpis na obrascu kod javnog bilježnika ili obrazac treba osobno donijeti u SKKD (a nisam iz ZG). Ne znam čemu kompliciranja i zašto se usluga ne bi mogla uključiti preko govornog automata?
  Tako i za kupiti uvid u popis dioničara, nemam namjeru ostaviti svoj posao usred radnog vremena, platiti autobusnu kartu(uključena povratna karta) Split- Zagreb 50 eura(350kn), potrošiti još nekih 100 kn dodatnih troškova puta, izgubiti 10 h puta do Zagreba i nazad, prošetati se po centru Zagreba do središta SKDD, te tamo potršiti 50 eura na 3 cd-a sa popisom dioničara tvrtki kojih imam u portfelju.
  Radim, obiteljski d.o.o. i nemamo zaposlenih radnika te ne želim svoj teret posla prebacivati na “svoje ukućane” koje rade i imaju dovoljno svojih obveza. Velim da radimo 10-etak godina “365 dana u godini”, cijenim tuđi rad i molim da se cijeni i moj. Nije mi zgodno i ne pada mi na pamet da zanemarujem svoj posao(usred radnog vrmena) da bih “došetao do Zagreba” a u slobodno vrijeme kojeg je malo ne želim potrošiti na tako trivijalan način.
  Dakle, želim da mi olakšaju pristup, da mogu kupovati njihovu uslugu(SKDD). Otvorite poslovnicu u Splitu ili dopustite mi online odnosno preko interneta pristup podacima. Trgujem dionicama preko interneta, plaćam račune preko interneta za tvrtku i privatno, prijavljivao sam ispite na faksu preko interneta te pristupao u svoj profil studenta, i tako dalje da ne nabrajam…
  Poštovani g.Bakić i svi vi zaposlenici SKDD ili oni koji mogu nešto učiniti da se stvari i prijedlozi oko skdd učine boljim za sve nas i cijelo društvo, molim da pokušate nešto učiniti.

 37. ..postovani g.Bakić, jos jednom velim nisam tamo…ne pripadam gerili SKDD-ovaca koja Vas sad 12:37 napada iz ureda i trati vrijeme i novac poreznih obveznika, Vas novac i novac mozda i moj…da su nekakva postupanja u SKDD-u takva kakva jesu, nazalost jesu i tu opet velim, moze se stati na kraj…i javio sams e zbog napada na kolege, kao prvo, a drugo, mislim da je kolega naveo u postu zasto su stavili dodatnu provjeru…trece, ja nikad ne bih trazi podatke mailom, nema sanse…jer jos uvijek zivimo u takvoj drzavi, gdje sve moras dokazivati papirom, ovjerenim kod JB-a a tu praksu sigurno nije pokrenula SKDD (na razini cjele drzavne uprave govorim, banaka etc)…znam da ste kao i ja navikli na savrsenstvo, ili bar stremljenju ka savrsenstvu, ali proci ce jos mnogo karavana dok mi dodjemo do toga…razgovor s VŽ…pa ajde molim Vas, da ja dodjem sad u bilo koju banku i razljuti me nekakva seka na salteru, ja recimo trazim razgovor sa Lukovicem…heheheh…svi samo cekaju da rijesavaju nekakve prituzbe..ne zanm cemu sluze onda direktori ili voditeji jel;)…inace moja perspektiva je takva kakva je, ja sam u postu naveo sto oni rade, to ne znaci da sam omalovazavao posao svih ostalih pa niti Vas…i za kraj…imate pravo da se boje Uprave, no tu su si sami krivi…to sam ja pricao i dok sam bio tamo…zbog cega strah??…to treba pitati same djelatnike… za kraj, moj post je bio upucen svima, ne samo Vama g. Bakić i mislim da to i sami znate…niste toliko da ne kazem sta…a usporedba Vaseg radnog vremena i mog, uopce mog posla i Vaseg dovoljno govori o Vasoj prepotentnosti… bez uvrede molim, tj. samo moje skromno ( usko;) ) misljenje…serbus

  • Poštovani, puštam ove Vaše komentare iako nemaju nikakav direktan informacijski sadržaj tj. doprinos (osim što je manipulativan, jer izvrće teze drugih sudionika u raspravi), da ne bude špekulacija oko cenzure, a i zato jer imaju indirektan informaciijski sadržaj, tj. dobro opisuje kako insideri u javnim službama, monopolima i sličnima gledaju na svoj posao.

   Vezano je to na pojam da u Hrvatskoj se na kaže uprava, nego ‘doći na vlast’. Tako i oni izvršioci onoga što im povjeri ‘vlast’ (a ne državna uprava) dok čvrsto i rigidno izvršavaju sve po zakonu, pa čak i birokratski unaprijeđuju tu čvrstinu, se smatraju jako dobrima ‘vojnicima partije’. Sve što bijedni građanin smatra da bi trebalo biti bolje je naravno za svaku osudu i podsmjeh. Pa građani naravno postoje zbog instiucija, a ne obratno.

   Na jednoj razini to pokazuje ne samo odnos prema klijentima koji iskazujete ovdje, nego i stil kojim pišete, jasno je da nemate poštovanja prema drugim sudionicima rasprave koji se ipak uglavnom potrude sastaviti kakve-takve rečenice.

 38. Pingback: KORF | Eclectica
 39. Slažem se da je SKDD brži od drugih, ali to ne znači da se može tako ponašati prema nama. Ja sam stalno pokušavao doći do njihove neljubazne direktorice ovih sa šaltera i kao da sam tražio kraljicu. Jednom sam čak uspio doći do Predsjednice uprave, ali ne, do ove direktorice nikad…. A o osnovnim stvarima se radi, bile su vezane za neku isplatu dividende…. Kažu mi: Rekla je direktorica da pošaljete mail pa da će Vam ona odgovoriti… Naravno, nije mi ona odgoovorila jer kad sam dobio njihov uopćeni (ne)odgovor i nazvao, po broju predmeta su me odmah preselili nekome drugome…. Mislim da ta direktorica uopće niti ne postoji, već da tamo vlada kaos…. Ili je toliko gadna pa je sram:)

 40. Inače, EA SISTEM prodaje svojih 60 komada dionica SDA-R-A… prvi put bi netko poput nas mogao doći do tih dionica…. Što mislite o cijeni.. malo je pretjerana…. pa knjigovodstvena cijena im je 1813 kn?!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.