Uncategorized

Sve najveće

Prema pisanju Slobodne, direktor naručitelja je pri porinuću novog broda izjavio:

“Split ima sve najljepše i najveće na svijetu, pa je tako i ovaj brod potvrda tome. Nadam se da će “Brodosplit” izići iz teške situacije i da će se naša kompanija u skoroj budućnosti vratiti u škver.”

Naručitelj je zadovoljan, ali sumnjivo je kako hvali Split … a nama koji financiramo gubitke nešto kao da ne štima?

Oni koji se sjećaju stare Juge, znaju da su nas u školi učili da nam je država imala svega najviše (rudnih bogatstava, geostrateškog položaja …). Sada nas ‘uče’ (dobro, dobro, znam da nije neki organizirani napor nego onako više intelektualna i mentalna zapuštenost) da smo ‘mi’ najinteligentniji i najtalentiraniji za sport.

Idući korak u razmatranju je svakako ovo: krali u brodogradilištu preko praznika. No, za nas kao financijere tog brodogradilišta bi svakako bilo dobro da smo sigurni npr. da se čelične ploče ne izrezuju namjerno neracionalno kako bi cvjetao nečiji biznis preprodaje starog željeza. E kad bih znao da toga nema …

Naravno, od svega ovoga je samo mali korak do idućega, što je zapravo tema ovog posta. Ljudi moji. HINA ovo prenosi, Poslovni prenosi od HINA-e, pa zašto bi takve izjave uopće trebalo prenositi – sindikalni vođa kaže:

“Matijašević je izrazio nezadovoljstvo što izgradnja Pelješkog mosta nije krenula u punom opsegu, te dodao kako nikakav novac ne smije biti prepreka njegovoj izgradnji jer je to, po njegovom mišljenju, investicija s trenutačnim povratom uloženog budući bi se veliki broj radnika angažirao na radovima, a i njegova izgradnja omogućila bi oporavak građevinarstva kao gospodarske grane.”

Drugim riječima, sindikalni vođa kaže “Nikakav novac (fuj fuj novac, a i tako bi to bio državni, tj. valjda ‘ničiji’) ne smije biti prepreka njegovoj izgradnji jer bi se veliki broj radnika angažirao na radovima, a i njegova izgradnja omogućila bi oporavak građevinarstva kao gospodarske grane.” Evo ja predlažem da država naruči 10 tankera od Brodosplita i iskoristi ih kao ponton do Pelješca ‘jer bi se tako velik broj radnika angažirao i u brodogradnji, što bi omogućilo i oporavak brodogradnje kao gospodarske grane’. Jasno, treba sve stolove na brodovima prekriti vezenim tabletićima ‘jer bi se time omogućilo nezaposlenim ženama da se uključe u tržište rada’.

I onda mi kažite da ne bi svaki Hrvat morao pročitati Atlas Shrugged! Slažem se, preporučivati Atlas Shrugged u SAD, Njemačkoj ili Švedskoj bi vjerojatno bila stvar jako lošeg ukusa, ali u Hrvatskoj to postaje imperativ.

A sad bez šale. Stvarno me zanima: Je li sindikalni vođa ikad pomislio da će tim više radnika izgubiti posao i još više njih imati tim manje plaće čim se više baca novac? Zna li on to, pa govori ovakve stvari kao najgori populizam, ili mu nikad nije to prohujalo kroz glavu? A ako mu nije prohujalo kroz glavu … to bi me čudilo. U svakom slučaju, dakle, bez isprike.

U biti, predlažem referendum za Pelješki most! Možda se može računati i na potporu Severine, koja vjerujem sada više neće biti zainteresirana za pružanje potpore državnim službenicima na poziv g. Matijaševića (iako ne razumijem točno što se hoće, jer što se više novca baca na neisplative projekte, to je manje za državne službenike koji se onda moraju odreći barem cipelarine i obratno). Naime, kažu da je ona svoje pitanje riješila ‘spontano’, jedino još ne znam plaćamo li joj mi i dalje doprinose. Ma u stvari nije bitno tko to plaća, glavno da se (naša) lova vrti.

Kategorije:Uncategorized

19 replies »

 1. Kao prvo pretp da će mnogi ce prigovoriti kako opet tupite po istom, ali ja moram reci da razumijem i taj prigovor ali i vas jer ponekad je stvarno toliko iritantno pročitati takve debilane da je prirodna rekacija odreagirati na to iako je tema prežvakana.

  A za AS -po meni malo previše idealizirate US(npr: (vec sam spomenuo to u komentarima ali opet cu kratko jer pokazuje da Obama i Matijasevic imaju mnogo toga zajednickog :D) http://www.futureofcapitalism.com/2011/01/obama-weekly-address).

  Odgovor na zadnji odlomak-mislim da sam vec rekao da oporba/sindikati znaju što prolazi, sad da li oni to stvarno tako “misle” (ala Krugman koji bi ovaj vaš plan s tenkerima greenlight-ao odmah :D)(masni navodnici :D) ili ne nije toliko bitno osim ako smo zainteresirani za donošenje suda o njima kao osobama. Bitno je ovo što vi radite: ekonomsko prosvjetiteljstvo. 😀 Volio bih kada bi npr. ova kolumna izašla u JL ali nema šanse da vam to daju objaviti(a možda i vama se ne da navlačiti na sebe gnjev širokih narodnih masa).

  • Objavili bi sigurno, ali mislim da nije neka. Rekao sam jednom ‘visokopozicioniranom’ covjeku u EPH da cu pisati za njih ako objave Atlas Shrugged (kao sto su i The Fountainhead) i tako smo sklopili deal. Provjerit cu da li prevode. Ako ne, mozda bih ga mogao ja prevesti.

   • Pa ja mislim da je neka, tj. da može biti neka samo da je detaljnije razloženo, ne želim ispasti bahat, ali ova je kao više za ljude koji vec znaju neke stvari(seen vs unseen, koliki je trošak subvencija i slično).

   • Svaka čast na trudu u promociji pravih ideja :thumbsup:

    Već neko vrijeme mislim da u medijima postoji neispunjena niša u zagovaranju tržišnih rješenja. Mislim na ozbiljno zagovaranje, bez trulih kompromisa. Kvaliteta novinskih kolumnista kad se radi o ekonomskim temama je strašno loša. Više-manje svaki kolumnist odluta sa svog područja na ekonomske teme (što je dobro) i pritom promovira neku čudnu kolektivističku idelogiju (što je loše).

    Kažem čudnu jer nije to sad nešto detaljno razrađeno, ispada prilično nekoherentno, jedva čitljivo.

    Primjer je nedavna razmjena članaka između Ante Tomića i Nenada Sesardića. Drugi je prvoga pojeo za doručak (argumentima). Tomić je odličan pisac, ali ekonomske ideje su mu površne i potpuno pogrešne. U isto vrijeme, one su potpuni mainstream.

    Tako da navijam da počnete (redovito) pisati za EPH, jer bitku na tržištu ideja tek treba dobiti.

    (I mislim da je kolumna bolji utrošak vremena od prevođenja knjige. )

 2. Sve ‘najveće’… kada to netko drugi kaže tada nas samo ismijava, ako kaže netko ‘naš’, e… neka nam to pokažu u računu dobiti i gubitka i u bilanci, sve ostalo su u najmanju ruku neukusne priče za malu djecu (koje kvare djecu i od njih stvaraju monstrume kad odrastu) a možda zaprvo i svjesno obmanjivanje javnosti a što je tada zločin najgore vrste!
  Nažalost 90 % našeg stanovništva su u nekim (životno važnim) stvarima na razini male djece.

  Pelješki most – neka nam g. Matijašević odgovori koliki će biti povrat na vlasničku glavnicu tog mosta i usporedi ga sa nerizičnom kamatnom stopom. Onaj koji bi uložio javni novac u nešto povrata nižeg od te stope zaslužio je epitet veleizdajnika. Veleizdajnike su nekada kažnjavalo smrtnom kaznom, danas čini se da za svoje djelo čak i nagrađuju… niti jedna krajnost nije dobra.

  Švicarcima uopće ne zamjeram što nas ismijavaju. Neki su toliko zaslužili ismijavanje da ismijavanje ne govori o onome koji ismijava nego stvarno govori o ismijavanome.

  Pogledajte samo kakva je to država:

  Švicarska čokolada (Lindt) kao i razni drugi brendirani prehrambeni proizvodi (Nestle), švicarski satovi (Swatch, Rolex…), švicarsko-švedski transformatori i drugi proizvodi za proizvodnju, prijenos i potrošnju el.energije (ABB), švicarsko tehničko obrazovanje (ETH Zurich), švicarski lijekovi (Novartis, Roche), švicarska sjemenarska industrija (Syngenta), zaštita bilja (Syngenta), ostala kemijska industrija (Sika), švicarska dizala (Schindler), švicarsko upravljanje ljudskim resursima (Adecco), švicarska globalna mreža u proizvodnji i trgovini robama i energijom (Glencore, Xstrata), švicarski globalni lider u logistici (Kuehne+Nagel)… ovo je već nekih 400 milijardi CHF godišnjih prihoda (inače vrlo kvalitetnih, očekivano rastučih, zdrave/održive/rastuće profitabilnosti) i cca. bar duplo tolike tržišne kapitalizacije, dobrim dijelom u vlasništvu domaćih građana što direktno a posebice indirektno kroz razne vrste fondova, osiguravateljskih proizvoda i sl., a sve u državi niti dva puta većeg broja stanovnika nego li RH (do prije pola stoljeća tek za trečinu većeg broja stanovnika od tadašnje SRH, a prije 100-injak godina jednakog broja stanovnika nego li na teritoriju današnje RH…).

  A govorim samo o najvećim multinacionalnim kompanijama (‘realnog sektora’!)… koje su time ‘stabilne’, ‘nisko rizične’, jedna trajna vrijednost umjerenog/niskog rizika kao rezultat stvaranja generacijama i ostale u nasljeđe današnjim i budućim generacijama kao ‘obiteljsko srebro’. Da ne govorimo tek o manjim, ovom fazom svoga puta još uvijek ne tako globalnim kompanijama, za sada rizičnijeg poslovnog modela… a koje kao i svuda su vrlo velik i u neku ruku najvažniji dio gospodarstva…

  A onaj ‘čuveni financijski sektor’ je zapravo tek šećer na kraju a ne glavna supstanca, koji čini cca. 10 % gospodarstva i uvijek će biti važna karika gospodarstva i ugleda ove zemlje.

  Građani takve zemlje imaju nam se pravo smijati u lice i ismijavati nas. Možda misle da je to i edukativno, da nas na taj način mogu potaknuti da se zamislimo nad svojom sudbinom.

  • Ovo znači da ‘nema nedodirljivih’.

   U Hrvatskoj ne moramo uhićivati bivše predsjednike svjetskih velesila (na tom civilizacijskom dosegu ipak još nismo, niti itko to od ‘nas’ očekuje), ali ove ‘male’ kriminalce koji čine kriminalna djela na našem teritoriju, pa tako i ove što pljačkaju ‘javni novac’ ili ga tek ‘planiraju pljačkati’ ili ‘pozivaju na pljačku’ (jer i planiranje pljačke kao i poticanje na pljačku su zločini, dakle i planiranje Pelješkog mosta) bi trebalo procesuirati u skladu sa zakonom.

  • Lynx, Kuhne + Nagel, i Adecco su vlasnici Nijemci ali su se u CH prebacili radi poreza :-)).
   Ma CH izvozi 300 000 000 000 $ godisnje a ima ih 7 700 000 stanovnika.
   sta vise reci….

   Mi smo zasluzili ismijavanje jer smo nesposobni do boli.
   Pogledaj tko je vlasnik Glencorea i kako je dosao do te love…..

   Dobro sam se nasmijao kad sam na BBC-u gledao prilog kako najveci engleski hedge fondovi odlaze iz Londona i dolaze u CH. Onda sam se pitao zasto nisu odabrali Hrvatsku za svoju bazu ??????
   hahahahahahahahhhhhaaaaaaaaaaaaaaa LOL LOL

   Nasi ljudi razmisljaju kao zadnji da ne kazem sta…. nema tu srece iducih 10 godina dok se svijest ne promijeni u glavama ljudi. Nadao sam se da ce kriza utjecati na to ,…. .ali ovo se moze procitati u novinama je za plakati.

   Nasi ljudi ne razumiju da nesto treba napraviti i to prodati. Pocev od premijerke to je malo kome jasno. Turizam kao proizvod HAHAHAHAHAHAHAHAHAH LOLO LOL

   • Da, vidim sad. To sam ovako iz glave pisao. Problem je što u Švicarskoj nisu dužni odavati vlasničke strukture kompanija pa je teško dobiti sve podatke precizno, ali za Nestle npr. a koji nosi najveći dio ove spomenute sume (koja je sad kad preciznije pogledam za ove spomenute kompanije oko 450 mlrd CHF trenutno, za 2011. prema očekivanjima vjerojatno cca. 500 mlrd CHF… ) se ‘zna’ da ima vrlo raspršenu vlasničku strukturu (par stotina tisuća dioničara) gdje nitko ‘nema više od 3%’, i gdje su vjerojatno oko polovice građani Švicarske… taj mi se primjer sviđa, a super su mi i ovi ostali i to kako se spajaju sa nekim stranim kompanijama kada je to ‘oportuno’… ja nemam ništa protiv ‘globalne’ strukture dioničara u globalnim firmama… ali lijepo je da izvorni dioničari ili građani tih izvornišnih zemalja i trajno ostaju veliki dio kompanije tj. sve ovo ‘razvodnjavanje’ vlasništva da je tu upravo posljedicom ‘optimalnog’ financiranja, raznih oportunih spajanja i sl. a ne posljedicom ‘neracionalne rasprodaje’ npr. kao što je g. Tedeschi svoje vlasništvo razvodnio, pametno i upravo rezultat napretka a ne nečega drugog/suprotnog.

 3. Ovaj clanak dobro oslikava zasto ja mislim da mi necemo skoro iz krize. Kao sto ste jednom rekli gospodine Bakicu nama kriza nije uvezena, nasa kriza se ne moze izlijeciti povecanom potrosnjom ni Peljeskim mostovima, nasa kriza je i nastalo zbog “Peljeskih mostova” i zivota na kredit. Mi cemo jos duugo biti u krizi, do trenutka kada ljudi ne promjene svoj nacin razmisljanja.

 4. Što se tiče pelješkog mosta, na internetu se može naći “studija opravdanosti” ili tako nešto, koju je naručila država a napisali neki profesori-doktori.

  Ide ovako nekako: nabrojimo trenutne podatke o otoku (nivo plaća i zarada), uzmimo da će rast zbog mosta biti 7% godišnje idućih 10 godina, demonstrirajmo da će plaće i zarade nakon 10 godina biti duplo veće nego sada.

  Ne šalim se, dokaz opravdanosti gradnje mosta je maltene kamatni račun uz proizvoljno odabranu visinu prirasta. Bizarno, zar ne? U dokumentu je ubačena jedna-dvije formule, valjda da se matematikom odbiju kritičari.

  • Obzirom da sam ja u zadnje vrijeme počeo isključivo o Švicarcima, što zapravo nije neobično od mene koji uvijek tražim ‘ono najbolje’… evo vam primjer sveučilišta koje sam već spomenuo:

   Click to access jahresbericht_2009_en.pdf

   Recite vi meni, da li možete zamisliti nekog od tih naših prof. dr. sc. na ovom sveučilištu? Ja znam neke u ZG koje mogu zamisliti tamo, ali takvi se ne potpisuju na gluposti kakve spominješ.
   Mislim da je odgovor na ovo pitanje odgovor na sve u vezi spomenutih prof, tj. opis njihove vjerodostojnosti, značenja njihove titule…

   • Lynx,
    sada ces dobiti po prstima….. 🙂
    Ima docenata na FER-u koji su napravili magisterij tamo i ako se ne varam neki su predavali kratko vrijeme i vratili se u Zagreb.
    Jedan je doktorirao na japanskom jeziku u Japanu :-))

    • Ne znam koji je, ali nije čudo da ih ima 😀 Zato i kažem da ‘neke mogu zamisliti’ (jer neki nisu bili tamo ali mogli bi biti… a eto ti kažeš da neki i jesu bili…) A jedan je bio i na Berkeley-u… i tak, imaju mnogi veze sa najprestižnijim svjetskim sveučilištima, jasno. Samo kažem da takvi i ovi koje Ivan spominje nisu zaslužili nositi istu titulu. Svi su oni prof.dr.sc. a razlike nebo i zemlja.


 5. http://www.jutarnji.hr/vlada–u-hrvatsku-zelimo-dovesti-i-google/923490/
  “Sve najvece” IT kompanije. 😀
  BTW pretpostavljam da ce Lynx sada spomenuti jednog prof. sa FERa koji surađuje sa Googlom. 😀
  P.S. Nema ničeg posebno lošeg u tome, ali iritiraju me vladajuci likovi koji misle da je njihov posao odlucivati koje firme/sektore želimo privuci. Nek smanje potrošnju.poreze, ukinu tonu birokracije pa ce “magijom” doci do stranih ulaganja u HR.

  • Hahahaha :rotfl:

   Oni bi ‘dovodili’ investitore i to u ‘tehnološki sektor’ (tj. njegovo R&D područje – ‘radno intenzivno’ područje!!). Oni su definitivno pali s Marsa. Pa za to je potrebno učiniti cijenu rada konkurentnom i to cijenu radu ‘visokoobrazovane’ radne snage a već imamo relativno ‘visoke troškove života’ u RH tj. u RH niti neto plaća ne može biti premala niti u najniže plaćenim sektorima a pogotovo ovdje tj. da bi bruto plaća bila konkurentna (državama poput npr. Srbije gdje obzirom na obrazovanu radnu snagu i niske plaće ovakve investicije imaju daleko veće izglede) morali bi doprinose i poreze na plaće relativno viših iznosa svesti na nulu.

   Baš pričam u jednom prethodnom komentaru o ‘progresivnom oporezivanju’ (u kontekstu razvijenih država/USA gdje to ima smisla) a kod nas bi ako bismo htjeli nešto ovakvo (R&D) trebali ne flat-rate nego ‘regresivno’ oporezivanje!! Da naši mladi obrazovani ljudi u RH dobiju veću neto plaću (gledajući relativno, usklađeno za troškove živote) nego u Švicarskoj, Nizozemskoj, USA… (pa budu motivirani ostati) a da bruto poslodavcu ispadne apsolutno gledano manje nego u Švicarskoj, Nizozemskoj, USA… (ALI i nego u Srbiji!!!) pa zato otvaraju istraživačke centre baš u RH (umjesto npr. Srbije i sl. zemalja koje imaju u ovom području barem jednako dobro obrazovanu radnu snagu a moguće niže plaće).

   U svakom slučaju ulaganje u obrazovanje je ovdje preduvjet. A kako smo siromašna zemlja siromašnih građana a ako želimo ovakav put onda bi zapravo obrazovanje trebala jedina ‘subvencionirana’ grana ali zar kod nas išta može biti subvencionrano a da se ne zlorabi? Da stvarno bude dodijeljeno prema kriterijima izvrsnosti/rezultata a ne dnevno-politički određenih? I odakle nam novci za to…? Npr. gore spomenuti ETH Zurich (nekoliko puta manji od Zagrebačkog sveučilišta) ima proračun od preko milijardu EUR godišnje. Imamo li toliko novca za subvencioniranje visokog obrazovanja? Možda bismo i imali… da ne bacamo taj novac u brodogradilišta i sl. rupe bez dna.

   • @ Lynx-kakvo crno subvencioniranje obrazovanja?
    “Da stvarno bude dodijeljeno prema kriterijima izvrsnosti/rezultata a ne dnevno-politički određenih?”
    Zar ne znate da je put do socijalistickog pakla 😀 poplocen dobrim namjerama? 😀
    Mislim ne znam da li ste primijetili 😀 ali u HR mi imamo subencionirano “visoko” 😀 školstvo. Da bilo bi bolje da je privatno i subvencionirano, ali opet tada nastaje problem loše alokacije kapitala(nedavno je bio slučaj neke studentice iz US koja je navukla $200k kredita za mislim bakalar diplomu iz socijologije-koja ce to naravno nikad platiti pa ce biti trošak ostalima ili ce citav zivot placati ogroman postotak dohotka).
    A za ETH- pa gledajte nema šanse da HR stigne CH u roku recimo 10g.
    Stvar je u tome da je nemoguce nadoknaditi takav zaostatak u tako malom roku, pa je glupo i razmišljati kako cemo mi za 10g imati faks kao ETH. Pogledajte Kina vs US ili Estonia vs EU-15. Prvi član para raste puno brže, ali je razlika na početku bila ogromna.

  • pa valjda je i vrapcima na grani jasno da oni ne shvaćaju tržišnu ekonomiju, oni i dalje misle da google ulaže tamo gdje ga pozovu.
   A isto tako siguran sam da i neka kompanija želi doći kod nas, da bi to ovi gore izveli na isti način kao ovo sa googleom.
   Staviš u jutarnji naslovnicu i za par dana objavi se da ta i ta kompanija ulaže u rh, a onda Jaca kaže: ” A, jeste vidli kak smo ih mi doveli, vidite koji smo mi spasitelji, pa mi stvaramo radna mjesta, bla, bla?”

   Grebu se rukama i nogama da ostanu na vlasti. Pa jeste vidli neki dan koliko su zaduženi ti svi političari (bilo isto u Jutarnjem), pa oni ak ostanu bez posla slijedi osobni bankrot svima (osim ako nisu spremili nešto iz crnog fonda). A kolike plaće imaju da i ne govorimo. Njih 100tinjak u saboru nas koštaju oko 2 mil kn/mjes., a svi dižu ruke kako odluče dvoje-troje ljudi. Ćemu taj sav cirkus?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.