Uncategorized

KORF 4

KORF mi je zbilja jako zanimljiva dionica. Pisao sam o njemu u prethodnim postovima ovdje, ovdje, i ovdje. Po mom sudu, izrazito rijetka prilika s obzirom na relativno malu valuaciju (npr. uvjerljivo najmanji P/B u Crobexu, a u zgodnoj branši) i moguću kombinatoriku. Zanimljivost koju sam uočio (u svakom slučaju zaslužujem kritiku da nisam prije, ali bio sam na putu, pa je to možda mali izgovor) je proknjižavanje velike transakcije dionicom RIVP.

Kao što znamo, na dražbi na Zagrebačkoj burzi je država, naime HZZO, prodala 8.219 komada RIVP-R-A. To je uvjerljivo najveća količina protrgovana u zadnje vrijeme, za ilustraciju, promet RIVP na Zagrebačkoj burzi u cijeloj 2010. je bio oko 20.000 komada.

Kupca nismo znali donedavno. No, sa 16.3.2011. se kao vlasnik u SKDD uknjižio – Bastion upravljanja, inače subsidijar Dom Holdinga. Nije li to jako zanimljivo, i potvrda teza koje sam iznio u prethodnim člancima o KORF?

I ovo rješenje HANFA-e ja naravno vrlo zanimljivo.

Inače, u zadnje vrijeme sam se upustio u neku kao ‘rizičnu arbitražu’ (odatle djelomično i riječ ‘kombinatorika’ u prvom paragrafu), naime prodao sam nešto Riviere (recimo transakcija od 1000@200) neki dan, i za te novce kupio KORF. (Tko je kupio, ne bih ovdje govorio, odite u SKDD, platite im 123 kuna za izuzetno vrijednu uslugu uvida u knjigu dioničara.)

Naime, najveći dio vrijednosti KORF je u dionici RIVP, a KORF se prodaje po značajno većem diskontu nego RIVP, a za one koji se boje načina upravljanja cijelom strukturom – zar nije bolje biti jedan korak više u piramidi?

Napomena: Autor ima dionice KORF-R-A, RIVP-R-A i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:Uncategorized

21 replies »

 1. “Visina naknade nije primjerena samo zbog toga što je u skladu sa
  zakonskim odredbama koje propisuju minimalnu cijenu u ponudi za preuzimanje. Ona, dakle, može biti neprimjereno niska bez obzira na to što je utvrđena u skladu sa zakonom.”

  Divno sroceno. A jel HANFA rekla nesto slicno kad su oni Austrijanci htjeli preuzet VLHO? Ili im preuzimanje VLHO-a nije interesantno, a na KORF-u treniraju strogocu?

  Ako postoji HANFINO rjesenje za VLHO sa slicnom recenicom ovoj kvotanoj, onda se ispricavam HANFI.

 2. ja uopće ne razumijem zašto bi netko imao RIVP a ne bi imao KORF.
  Pokušavam dokučiti koji je razlog i nemogu shvatiti.

  No vjerojatno nisam tako pametan, pa ne kužim tu višu matematiku da je bolje imati subsidijara po večim valuacijama nego holding po manjim.

  Jedino logično je da su ostale investicije holdinga očajne (što nije jer ste sami rekli glavnina holdinga je taj vrijedni subsidijar) ili/i da netko potkrada holding i namjerno ga uništava, a subsidijara štedi takve politike…
  Pod ovo uništavanje bi možda mogli uči štetni ugovori, za koje ste nekoliko puta pisali da su blizu istjeka i da se vrlo vjerojatno neće obnavljati (rizik da ipak hoće). Imamo li još nekih ibndicija uništavanja holdinga?

  Opet jedini razlo zašto bi netko rezao granu na kojoj sjedi, jer da jeftino preuzme cijeli KORF? To ste isto rekli da izgleda večinski nije zainteresiran s obzirom na visinu ponude.

  Iz svega zaključujem da vrlo vjerojatno idu bolji dani, a kad oni dođu cijena skoči onda se uključuju naši mirovinci po starom dobrom pravilu, prodaj na dnu, kupuj na vrhu.
  pozdrav

  • Može biti i raznih taktičkih razloga. Evo npr. ja imam još neku manju količinu RIVP, zato jer mi se ne da preskakati veliki bid-ask spread. Najveći dio količine sam kupio u rujnu i listopadu prošle godine (recimo u rujnu preko 40% prometa moja kupnja) jer sam smatrao da će se otključavanje vrijednosti dogoditi po cijelog vertikali holdinga. Ali je potpuno apsurdan bid-ask spread na dionici ovako velike tvrtke.

   Kad bih recimo sad mogao prodati cijelu preostalu količinu na asku, i za to kupiti KORF, vrlo rado bih to napravio (recimo u veljači je opet veliki dio prometa na prodaji bio moj, ali to je ulgavnom bilo skidanje manjih komada, tko zna zašto je netko, ili neki, tako skidali u prvim minutama trgovanja manje pakete?). Tako da sam samo neki dan prodao tih 1000 na bidu, ali mislim da to više neću raditi.

   Napomena: Autor ima dionice RIVP i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju tih dionica.

   • slažem se s vama.
    i mislim da je zamjena RIVP za KORF sada dobar potez.
    ne mislim čak ni da je kupnja RIVP loš potez, no svakako mislim da je kupnja KORF-a nešto bolji (ako ne i dosta bolji).
    oni koji zaobilaze obje dionice, ne mogu im zamjeriti, ako imaju neku svoju strategiju ulaganja (i ja sam ih zaobilazio iz neznanja)
    htio sam skrenuti pažnju da me najviše čude oni koji kupuju RIVP, a ne kupuju KORF. To ukazuje da zapravo ne upravljaju imovinom ako ne uspoređuju takve dvije opcije ulaganja, ako ništa drugo bolje je biti malo više u hijerarhiji, rizik bi trebao biti manji, pogotovo uz ovakav diskont.

 3. A jel vi uopće znate da se ZIF-ovi uglavnom trže sa diskontom?!?
  Tako da ih ima i jeftinijih.
  KORF-ništa posebno…

  • Točno, uglavnom sa diskontom (ponekad i sa premijom :D)… ali za pravog investitora je važnije od računanja NAV i razmišljanja kakav diskont na nju je “opravdan” je zapravo računanje “implicirane NAV” (ne prema tržišnim cijenama nego prema svojim procjenama vrijednosti predmetne imovine) i računanja diskonta na takvu “NAV” i uspoređivanja sa onim kakav diskont misliš da tu ima smisla… (za dobro upravljan holding/ZIF uglavnom je besmislen svaki diskont veći od 10-ak %)

   Zanemarimo za početak to da mnogi od nas smatramo RIVP, KOEI i ostalo značajno podcijenjenima, ne gledajmo tu našu “impliciranu NAV”, promatrajmo sve po tržišnim cijenama pa gledajmo običnu NAV besmislenu koliko su besmislene i te cijene na ZSE, pa gledajmo diskont na nju.
   Ima li tu diskont od cca. 60 % bilo kakvog smisla?

   Veći disokonti imaju smisla tamo gdje je holding/zif katastrofalno upravljan, pun ogromnih izvjesnih a još neiskazanih obveza i/ili gubitaka, imovina precijenjeno smeće, nekakva npr. loša i nelikvidna imovina u knjigama vođena po cijenama iz 2007. godine a koje niti tada a pogotovo sada nemaju veze sa pameću i sl. ali ooovdje gdje je imovina RIVP, KOEI, keš i sl., kakav je tu smisao u tako ogromnom diskontu na “tržišnu vrijednost”?? A što da tek kažemo mi koji smatramo da RIVP i KOEI vrijede značajno više nego ih cijeni ZSE??

  • Poštovani, ovo je značajno drugačije nego Vaš tipičini ZIF (za početak nije ZIF). A i inače molim da doprinosi u komentarima budu argumentirani … za ‘forumaške’ ‘argumente’ postoje druga mjesta.

 4. @Mirko:

  Austrijanci nisu tada preuzimali VLHO, već ga delistirali sa burze i pri tome su morali ponuditi pravičnu naknadu, to nije isto!

  @vedran:

  Nisu to baš “štetni ugovori”, već ugovori o upravljanju kod kojih bi naknada za upravljanje, istina, mogla biti i manja/veća, ali neznamo o kolikim se ciframa radi! S obzirom da g. Bakić nekoliko puta iznosio tezu da su cifre u tim ugovorima malo “prenapuhane” a pri tome odbio reći o kolikim se ciframa radi i pri tome nas slao na Trgovački sud da sami saznamo nebi se htjeo dalje uplitati u tu temu, jer neznam detalje… Samo bi molio g. Bakića da javno kaže o kojim je ciframa rijeć…

  @g. Bakić:
  “zar nije bolje biti jedan korak više u piramidi?”

  Znači da Vas možemo i u VLHO-u očekivat u skorije vrijeme? 😀

  Lijep pozdrav!

 5. @Ivan1902
  “Pravicna naknada zbog delistiranja” i “ponuda za preuzimanje” stvarno nije isto; a da li po zakonu imaju iste posljedice?

  Nisam pravnik pa pitam.

  Inace, hvala na pojasnjenju.

  • Za početak, kod ponude za preuzimanje dionice koje su kupljene idu vlasniku koji je ponudu ponudio, a prilikom delistiranja dionice za koje je dana pravicna naknada, tj. koje su namirene, one idu u trezor, ne stječe ih večinski vlasnik. Kod jednog i kod drugog se računa ponderirani prosjek, uprava se ne mora očitovat kod delistiranja s obzirom da ga ona predlaze(delistiranje) i mora ga prihvatit 75% dionicara…

   To je ono sto znam iz iskustva, mozda sam nesto i zaboravio ali nisam ni ja pravnik! 🙂

 6. Izluđuje me ovaj rast od 10-ak posto u tjedan dana. A Više od 100 posto u nepuna 4 mjeseca. Pitanje svima: isplati li se još ukrcavati?

  • Npr. KSST je u jednom trenutku narasla više od 350 % u nepuna 4 mjeseca. Kada je nešto u velikom disparitetu cijene i vrijednosti ne postoji “tehničko” ograničenje koliko brzo taj disparitet “treba”/”može” biti prevladan.

   Teoretski stvar može narasti više stotina posto i u jedan dan. Ako se toliko razlikuju cijena i vrijednost nema nikakvog jamstva da će cijena nekoga ili nešto “čekati”. A isto tako stvar može i duže vremena ostati podcijenjena – tržište je nepredvidivo.

   Međutim što je nešto duže vremena “podcijenjeno” to je veća vjerojatnost da će brzo ta podcijenjenost na neki način “napokon” biti uklonjena. Ova dionica je već godinama jako podcijenjena. Slično kao i mnoge druge, ali znatno jačeg intenziteta nego većina njih.

   Mislim da je važna stvar za investitore shvatiti da nikada nije samo po sebi bitno koliko je nešto raslo jer je ključno sa koje je razine krenuo taj rast tj. koliko je još daleko od svoje intrinzične vrijednosti. Ali to je ljudima psihološki veliki problem, jednostavno se boje ulaziti nakon “velikog rasta” no to nije racionalno zaključivanje. Npr. i Buffett je par puta govorio o tome kako se ne smije tako zeznuti i da on koliko god “žalio što nije prije ušao” kada nečega vrijednost shvati i dosta kasnije nego je “mogao” ne očajava nego ulazi ne obazirući se to koliki je rast propustio.

   Npr. ovaj Lubrizol Corporation kojega WB sada kupuje u proljeće 2009. je koštao 26 dolara, a sada 133 dolara. Nema veze što je skuplji preko 400 % nego onda on to i dalje kupuje jer je veća šteta propustiti kupiti vrijednost za manje nego što vrijedi nego žaliti za propustom rasta od 400 %.

  • Na krivom si mjestu ako pitaš u vezi kratkoročne cijene dionice, a sve ostale informacije u vezi dugoročne cijene možeš vidjeti na ovome blogu.

 7. @Lynx, hvala, vaš odgovor je upravo ono što sam tražio – potvrđuje i moje razmišljanje, točno ste detektirali moju dvojbu, pa mislim da ću već u ponedjeljak kupiti. (WB je prejak argument)
  @Josipe, naravno da ne mislim kratkoročno i očekivao sam da će mi sam g. Bakić možda odgovoriti nešto kao: “Pa, sve sam već napisao!” Samo malo ispitujem “javno mnijenje” u komentarima. Eto…

 8. Eto nam danas vezano uz ovu temu interesantnih transakcija.
  U zadnjim minutama istresanje po kupnji RIVP, a zatim udar na prodaju KORFa.
  Cca. 200.000kn.
  Stvari se otprilike odvijaju prema predviđanjima.
  Ne smeta čak i ako je autor bloga povezan s navedenim transakcijama.
  Imam KORF, a nemam RIVP.

  • Prodaja RIVP lako moguće jer je (ako dobro razumijem) prošla javna ponuda za KORF gdje je očito da VLHO neće dovoljno povećati udjel da bi to okinulo javnu ponudu i za RIVP (ako dobro razumijem). RIVP sam prakticki sve prodao i danas nisam sudjelovao. Korf sam ponešto sudjelovao. Čini mi se da na prodaju oko ovih razina više nema mnogo dionica.

   Iako mislim da je i valuacija za RIVP nerealno niska. No KORF mi je puno atrakativniji.

   Napomena: Autor ima dionice RIVP i KORF i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

   • Poštovani,

    u kojoj mjeri očekujete da će sezona utjecati na kretanja tih triju dionica? Vjerojatno su procjene stabilnog rasta, kao i najave sezone. Možda nešto jače sljedeće godine u vrijeme objave rezultata?

    • Poštovani, kretanje cijena dionica ne mogu predvidjeti s obzirom na poslovne varijable! A tko može u Hrvatskoj? Racionalno gledajući, trebalo bi utjecati pozitivno jer će sve više ljudi biti svjesnije koji je potencijal u tim dionicama.

 9. Naravno da se ne može predvidjeti. Da me ne biste krivo shvatili.
  Samo sam htio čuti Vaše subjektivno mišljenje o utjecaju sezone i hoće li njeni dobri (ako će biti takvi) rezultati dati puls ili će ostaviti mlaki, indiferentni utisak.
  Zahvaljujem što ste odvojili vrijeme i odgovorili!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.