3 replies »

 1. Dakle sve po starom, kako kamatne stope padaju, imovna obvezničkih fondova raste…
  A da će kamatne stope još padati čini se izvjesnim.

  A i ukupni depoziti stanovništva ne pokazuju znakove zaustavljanja rasta, niti sada, na dnu dna recesije, na vrhuncu vrhunca nezaposlenosti i bijede u ovoj državi.

  Što će tek biti do ljeta priljeveom turističkih deviza? Ima indicija da će ova sezona biti posebna. Cijene su se stabilizirale/porasle, a broj noćenja bi mogao biti rekordan a vanpasionska potrošnja također bi obzirom na oporavak gospodarstava naših gostiju mogla biti na predkriznim razinama…, pa čak i neki sitni utjecaji smanjenja “sive ekonomije” u turizmu… sve bi to moglo donijeti značajno veći devizni priljev u krvotok financijskog sustava RH nego li prošle godine – međutim niskih kamatnih stopa, a što se našim građanima baš i neće sviđati.

  Naravno, ako ne žele nisku kamatu na depozit, ok je ulagati u obvezničke fondove, ako misle da je pametno ulagati u obveznice poduzeća koja propadaju (netko bi trebao ulagatelje u obvezničke fondove upozoriti kakva je struktura ponude obveznica na domaćem tržištu, na sve one Ingre, HG-spotove, Optime i sl.)
  A tek kada vide koliko su i tamo prinosi pali, a rizici da uopće nisu zanemarivi… mislim da bi trebalo postati jasno da su dionice pametniji izbor.

  Pa obveznički fondovi su kroz zadnje 2 godine u prosjeku ostvarili prinos od cca. 15 %, a koji se rapidno usporava – zadnjih godinu dana obvzenički fodnovi u prosjeku su taman kao depozit u banci!, dok je indeksni fond kroz to vrijeme ostvario cca. 55 %, a dionice još niti nisu postale “in”, njihovo vrijeme tek dolazi 😉

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.