Trzista kapitala - Hrvatska

Short selling

Marko pita mišljenje o short sellingu koji se uvodi za mjesec dana na Zagrebačku burzu.

Gledajte, u Hrvatskoj to u biti neće imati neke veze, osim što će se neki manji ‘igrači’ jako opeći. Naime:

1. Kratko će se moći prodavati papiri koji su pozajmljeni, tj. deponirani u tu svrhu od strane vlasnika.

2. Stvar je, najprije, komercijalnih uvjeta. Naime, koliko će koji vlasnik (direktno, ili broker koji ima knjigu dionica za pozajmicu) tražiti za posuđivanje dionica, što se tiče najprije cijene (kamata) kao i instrumenata osiguranja. Zasigurno će wannabe ‘kratki’ prodavač morati položiti lijepu marginu i biti spreman na dnevno poravnanje. Jasno je da poravnanje neće nikad ići u njegovu korist, tj. ako cijena dionici padne, da će dobijati nazad dio sredstava osiguranje, jer pozajmljivač (brokeraj) ne može znati koliko će prodavač dionice platiti kad ih krene otkupljivati nazad.

3. Kao što se vidi iz 2, za očekivati je da će tehnički implementacija biti dosta zahtjevna. U idealnom slučaju bi broker imao ‘pool’ dionica raznih vlasnika koje bi ‘vrtio’ za short selling. Znači osobe A, B, C, D, E i F imaju svoje dionice deponirane za SS, osoba X posudi (idealizirano) dionice koje ima A, a A odluči ipak prodati te dionice, pa onda X ne dobija poziv da vrati, nego se za A prodaju dionice koje je deponirao E itd. Ne vjerujem da će biti lako skupiti takve skupove za razne dionice. Pogotovo jer je većina dionica za skoro sva izdanja u čvrstim rukama koje ne žele pad cijene, a ako i žele prodavati (kao npr. AZ što prodaje HT), ne očekujte da će dati dionice u zajam, pa dopustiti short selleru da im kvari taktiku prodaje.

4. Većina dionica u RH ima vrlo veliku koncetraciju. (Zato se i događa da kad počne stvarni rast, on može biti jako brz, odnosno potpuno zamru transakcije jer nema ponuda na prodaju – pogledajte primjerice jednu od najlikvidinijih, KOEI, kako se trgovalo prošli tjedan nakon rasta od samo nekoliko %). Također, većinu dionica neki veći, (tj. relativno veliki za tu dionicu) ulagači kupuju i dalje (recimo, mogli ste vidjeti na LPLH kako je lako apsorbiran za nju srazmjerno veći promet neki dan, i cijena se opet vratila na staro, ali ni ta cijena nije ‘prava’ u slučaju bilo kakve ozbiljnije kupnje). Zamislite da je to bio kratki prodavač i da sad mora kupiti istu količinu. Rizik koji snosi ‘kratki’ prodavač stoga je GOLEM, ako je to špekulativna prodaja.

5. Ne zaboravite da kratki prodavač može, osim gore opisane čisto ‘neutralne’ neugodnosti biti žrtvom kontra-akcije, namjerne kupnje kako bi ga se natjeralo da kupuje znatno skuplje.

6. Ne zaboravite, kratka prodaja je vrlo skupa i rizična i u biti jedino isplativa ako postoje fundamentalni razlozi da dionica jako padne (a i tada ne mora pasti, mnogi su short selleri bili u pravu, ali su izvisili prije nego su to dočekali), kao što sam gore napisao, samo špekulativna prodaja neće uspjeti sniziti cijenu dionica da bi ju se moglo kasnije kupiti po nižoj cijeni. Znači recimo slučaj neki građevinari na višim razinama, kad je bilo očito da je pitanje dana kad će im se urušiti cijene. Ili slučaj pada cijelog tržišta koji se odvija kroz veliki moment, kojeg prati i nesigurnost, pa bi u tim okolnostima bilo jako teško naći voljne za posuđivanje.

7. Mislim da smo u jednom jakom bikovskom tržištu, ali jasno segmentirano. Imamo s jedne strane ‘fondovske’ dionice od kojih nismo dobili i nešto ekstra, s druge zombije (građevinari i većina brodara), ali i jedan dio tržišta koji je odradio velike prinose u zadnjih godinu dana s nedavnom akceleracijom.

Mislim da je sada jasno da uz portfelje mirovinskih fondova + proces s EU možemo očekivati uvjerljiv napredak na svim frontovima. Mislim da u ovim uvjetima ‘kratki’ prodavač mora imati ili stvarno jaki razlog ili biti prilično blesav da se zaleće u većinu dionica.

Dakle, u našim hrvatskim uvjetima mislim da se radi o irelevantnom instrumentu, koji će malo iskušavati neki pretjerano samouvjereni sitni špekulanti i uglavnom biti jako opečeni po prstima, ili će se nešto lamerskog trgovanja, tek toliko da se malo isproba, događati na najlikvidnijim dionicama, pri čemu mislim isključivo na HT,

28 replies »

 1. Znači, ovako nekako bi to izgledalo, vi gospodine Bakiću imate dionice KORF-a, date ih brokeru, broker ih meni posuđuje, ja za to placam neku naknadu sto li vec (recimo 2 kune po dionici) brokeru, a on dio daje vama, u isto vrijeme prodajem KORF (po 85 kuna) i cekam recimo godinu dana, i ako je cijena preko 83 kune nakon godinu dana, ja sam u gubitku, jer moram kupiti dionice po cijenama preko 83 (a jos postoji dobra sansa da ce rasti dalje kad krenem u kupnju) i vratiti ih, i obratno, ako je cijena manja, u dobitku sam

  • Pa otprilike, a naknada bi bila znatno veća, ‘kamata’ recimo ispod 10% je besmislena (znači 8,3 kn po dionici), te s time da ugovor ne mora biti na godinu dana, što naravno uzrokuje mnogo drugih problema oko poravnanja uz one ionako prisutne (jasno, broker će Vas tražiti povećanje koleterala ako cijena krene gore, a tko Vam kaže da na ovako plitkom tržištu netko ne može i namjerno gurnuti cijenu gore samo da Vas zezne).

   Sve je to vezano uz likvidnost, naime ako nemate likvidnosti nema svrhe niti se može tehnički izvesti short selling. Da imate ogromnu likvidnost, i broker bi imao desetine računa koji su pozajmili dionice i onda može praktički nuditi bilo koji rok. I dalje, zar bi itko normalan u RH nudio svoje dionice na pozajmicu na godinu dana? Znači, ostaju znatno kraće ročnosti i sve postaje prilično besmisleno. Ali recimo na godinu dana. Baš me zanima tko bi to kratko prodao KORF na 83, s idejom da ga može kupiti za manje 75 kuna nakon godinu dana. Ali recimo za neku pravu zaradu, koja uključuje i kompenzaciju za rizik, od recimo 15% godišnje (vjerojatno je ovo minimalna zahtjevana stopa povrata na hrvastki equity,iako je vjerojatno za mnoge ona znatno veća, a short selling bi trebao imati i znatno veću zahtjevanu stopu povrata) bi se prodavač trebao nadati da će kupiti za recimo 63 kune. 🙂

   I ne zaboravite indirektne troškove transakcije, a to je prvenstveno preskakanje bid-ask spreada i market impact u ovom slučaju. Samo to bi koštala prodavača za ulaz-izlaz 1-5%, ovisno o dionici.

   • 1. to se u potpunosti slažem, u nas je premalo tržište, i vjerovatno će biti veselo kad ljudi krenu se upuštati u takve stvari, pogotovo uz takve kamate

    2. KORF mi je samo poslužio kao primjer, pošto znam da ga posjedujete

    3. još sam malo proučavao oko short sellinga situaciju u drugim zemljama, navodno neke čak traže zabranu, što zbilja ima smisla, ne vidim nekih pozitivnih stvari koje donosi SL, to mi djeluje sve kao špekulacija

    • 3. Short selling je špekulacija, ali kao i inače špekulacije na TK, to je dobra/pozitivna stvar.

     Dobra je zato što kao i inače špekulacije, omogućava veću likvidnost TK što povećava efiaksnost tržišta i omogućava svim sudionicama jednostavije izvršavanje svojih transakcija pri tekućim cijenama.

     Obzirom da postoji “long” špekulacija (špekulativno kupovanje dionica ) dobro je da postoji i “short” špekulacija kao nekakva protuteža.

     Postojanje špekulanata sa obje strane priče stvara bolji “sukob valuacija” tj. povećava šansu za efikasnost/likvidnost, tj. stvara uvjete da se cijene čim brže nađu na realnoj vrijednosti.

     Za nas koji volimo iskorištavati neefikasnost u svojoj investicijskoj strategiji ovakvi elementi koji efikasnost povećavaju nisu “dobro došli”, međutim opće je dobro da je tržište čim efikasnije stoga se mi ne smijemo “buniti” nego prihvatiti ove “normalne” alate kao nužnost.

     Short selling je stvar stara 400 godina i zaista tu nema ništa čudno što nam to dolazi i na ZSE 🙂
     Ono o čemu se u svijetu govori kao upitnim je tzv. “naked short selling” (prodaja dionice koju nemaš niti si posudio).

     + + +

     Napomena NB: KOmentar je uređen / skraćen (zbog redundantnosti)

 2. S obzirom na tekst članka 250:
  “250. Kratka prodaja (short selling, op.a.) dozvoljena je samo za Instrumente primjerene za korištenje u sustavu zajma vrijednosnih papira kojim upravlja SKDD.”
  pretpostavljam da se SS očito neće provoditi na svim dionicama, jer na, kao što ste i sami rekli, nelikvidnim dionicama, teško da će se to moći izvesti.
  No, ono što mene zanima (a nigdje zasad nema ništa o tome) je odakle će se te dionice zapravo posuđivati?
  S obzirom na prošlogodišnji slučaj s “Prvom generacijom” za koji dobro znamo kakav je bio, koliko uopće mali dioničari mogu biti sigurni da neki “nadobudni” brokeri neće (moći?) posuđivati njihove (naše) dionice bez znanja, i da li će zato biti pametnije (komplicirajući cijelu situaciju) odregistrirati dionice…

 3. G. Bakiću, iz vaših postova sam dobio dojam da bi bilo pametno posuđivati dionice short sellerima, jesam li u pravu?

  Dugoročni ulagač koji ne planira prodavati dionice bi posuđivanjem mogao zarađivati tu dodatnu kamatu(kažete bar 10%) što nije malo. Valjda postoje mehanizmi kojim se garantira da će onaj koji posudi dionice dobite iste nazad?

  • Pa ovisi. Vjerujem da solidniji i veći ulagači neće time htjeti davati prostor za manipulaciju cijenom, a na tržištu ovako velikog očekivanog povrata teško da bi išli za reletivno malim povratima od posuđivanja. Manji pak zasigurno neće htjeti žtvovati fleksibilnost raspolaganja dionicama.

 4. normalno josipe zato služe bjanko mjenice i skrbnički računi, osoba koja posudi dionice morat će vjerojatno u istom omjeru kao i kod margin kredita položiti istu količinu novaca ili dionica, i neće on biti vlasnik već X račun dok ugovor traje.
  hvala bakiću na trezvenom objašnjenju ove teme znao sam da će on to nama objasniti kao maloj djeci haha

  • Poštovani, pa nisam to ‘svima vama’ objasnio, jasno je da se radi o elementarnoj temi, vjerojatno nam se ekipa iz inozemstva koja čita ovaj blog smije čime se bavimo, ali ipak kako je blog jako popularan (nije samo specijalistički, ovih dana imamo skoro i 3000 posjeta dnevno), red je ljudima koji imaju malo manje iskustva i pitaju za ovakve stvari objasniti, ako nisu imali prilike prije vidjeti o čemu se radi. Iako svatko tko ima internet može istražiti, vidjeti kako funkcioniraju ti instrumenti. No, možda neki neće moći vidjeti ograničenja implementacije kod nas.

   Kao što vidite, nisam pisao o naprednijim strategijama, recimo alfa transport, 130/30 i slično, koje omogućavaju ovi instrumenti, jer je to ovdje bespredmnetno.

 5. sve je to financijski inzinjering na korist autora i invencijskog prodavanje magle. mislim da se nije nitko usrečio toliko s tim SS.
  a isto sam mišljenja da se taj instrument neće davati ek tako laicima i malim iinvestitorima s oskudnom diplomom i iskustvim na tk

 6. NEKA SE SMIJU;;) triba uvjek početi od elemetarnih i ttkz. bukvalnim objašnjavanja pojedinim, a sta se tiče posjeta vidim da si priskrbio dosta sljedbenika s PD, pazi samo da te ne razapnu kao I,,,,;)
  primjetih pogotovo tkz. tehničara u nadi da će plivati uzvodno
  ja sam vaše blogove čitao od samih početaka i pružili su mi drugačiju percepciju razmišljanja ,a samim tim i uspjeh na tk

  • Poštovani, molim poštedite me usporedbe s ekipicom s foruma PD 🙂 – jesu li to oni što uvijek retroaktivno kažu da su imali upravo dionicu koja je porasla, ili recimo upravo zaista imaju dionicu koja je porasla, ali prešute udjele u portfelju ili slično? Ili možda oni kojima je HT najbolje ulaganje jer ‘ima dividendu’ ili zato jer je ‘kao obveznica’?

 7. Poštovani,
  Čini mi se da ćemo za konkretniju ocjenu primjenjivosti trebati pričekati na implementaciju koncepta “short sellinga” na ovako malom i plitkom tržištu kao što je naše.
  Zadnjih 18 mjeseci s dijelom raspoloživih sredstava “preselio sam” u SAD (tj. tamošnje burze, obzirom na multinacionalnu komponentu kompanija, udio ADR-ova i sl.). Glavni mi je motiv bio upoznavanje s malo razvijenijim instrumentima – izvedenicama i s njima povezanim strategijama “iz prve ruke”. Samim short sellingom nisam se posebno bavio (osim u par navrata vrlo kratkoročno za hedging i na jednom ETN-u), ali nisam primijetio neke posebno oštre zahtjeve za marginom, neke posebne naknade, fiksne rokove za short i sl.. Uzrok tome je po mom mišljenju prvenstveno iznimna likvidnost.
  Prema mom dojmu (i skromnim iskustvima) short selling u Hrvata ne može postići usporediv efekt kao na velikim tržištima, zbog drastično ograničene ponude, ne samo tickera, nego i broja dionica za “short selling”, mogućnosti izravne manipulacije cijenom na tako malom raspoloživom volumenu, jakom potencijalu stvaranja panike u našem okruženju (pogledajte samo što se događa u SAD sa kineskim “small capovima” zadnjih par mjeseci) itd..
  Mislim da bi prirodniji prvi korak bio uvođenje strukturiranih proizvoda s podlogom u domaćim vrijednosnim papirima, razvoj likvidnosti istih, pa kasnije short selling, opcije (samo na iznimno likvidne podloge). U suprotnom, nekvalitetan nadzor nad “short sellingom” mogao bi kompromitirati samu ideju i još dodatno usporiti ionako nikakav razvoj našeg TK.

 8. Gosp. Bakic, nije tema ali je vezano za nova pravila pa me zanima vase misljenje o novim strožim uvjetima uvrštenja na uređeno tržište. Meni je kad sam čitao nova pravila to promaknulo, ali je shefsale na jednom forumu to dobro primjetio. Naime ispada da iz uređenog tržišta u MTP prema novim pravilima ispadaju neke prilično atraktivne i likvidne dionice, u prvom redu INA, TISK, JNAF, ZABA, PBZ, ATLN… Na brzinu sam uspio izbojati gotovo 15 dionica koje će biti izbačene iz uređenog tržišta u MTP, a dalje se sređivanjem državne imovine i prebacivanjem na jedan račun, raznim spajanjima i prebacivanjima skrbničkih računa otvara mogućnost ispadanja i još određenog broja dionica. Da li mislite da je to slučajan propust u novim pravilima ili ako nije možda pretpostavljate koji bi mogao biti razlog ovakvog poprilično drastičnog rezanja uređenog tržišta ?

 9. Uspoređivati ovaj blog sa poslovni dnevnik je zaista uvred za ovaj blog, ovdje se piše konstruktivno i vodi konstruktivna rasprava a glavnu riječ ne vodi ekipa koja plaća kave i marende svi znamo kome hahaha.
  Tamo opstaje ekipa koja se smijala gospodinu Bakiću kada je kupovao KORF po 40 kuna doduše sada ih više nema, ekipa koja je prije mjesec dana tvrdila da PTKM ide na 80 kuna pa možda i niže(delux, apoksiomen), ekipa koja je tvrdila da je kupovina VARTEKSA čista utopija i da dalje ne nabrajam tako vas molim da ne uspoređujete PD sa ovim blogom koji je trenutno jedini u Državi kojega se vrijedi pročitati.
  Znam da imate i drugih obaveza ali svako bi bilo lijepo da malo više pišete i tako educirate ulagače za razliku od one sindikalne navlačine.

  • U vezi korf, osim EU, ukrupnjavanja vlasništva ima veliki utjecaj i rezultati ostvareni u turizmu.
   Najbolji pokazatelji za dalje je i turistička sezona(predsezona) koja ima odlične rezultate, ali i odličan booking kojim ministar govori da je ovo rekordna sezona, ove sezone za jači priljev deviza(kuna) utjecati će popunjavanje kapaciteta u kampovima i apartmanima, ali i manja ponuda last minute aranžmana!

    • Sviđa mi se Vaš blog,pun je zanimljivog i korisnog sadržaja.Također shvaćam da je Vaš pogled na trgovanje dugoročan i s te strane ste Vi u pravu.Međutim, timing je kod trgovanja bitan koliko i promjena cijene. Pa čak i da je dionica vrlo jaka, zašto ne iskoristiti kratkoročnije prilike za shortanje jer se zna da u svakom trendu,pa bio i on prema gore ,slijede korekcije tj. padovi cijena uslijed “taking profita” itd., itd.
     Međutim iz kratkoročne perspektive je shortanje itekako poželjno,a kako kratkoročno uvijek utječe i na dugoročno, pozitivni pomaci u vidu povećane likvidnosti i volatilnosti će se odraziti i dugoročnije.Pri tome ne podrazumijevam da cijena dobre dionice neće doseći u budućnosti neki top level, ali će to u uvjetima povećane likvidnosti ,short squeezea… doseći puno prije omaogućavajući brži obrt kapitala. Vrijeme je novac, pa tako i kapital koji dugo “čami u jednoj dionici” bez efekta.
     Postoji i druga perspektiva,a tumačiti sve samo iz svoje perspektive ne daje pravo generaliziranja u donošenju zaključaka.

 10. ma nisam uspoređivao samo sam opazio da dosta njih čita u zadnje vrime ovaj sveti gral od bloga .
  kao sto rekoh od samog početka pratim ovaj blog i same pohvale N,Bakiću
  da se sutra uvede pretplata za ovaj blog ja bih uložio u ovu dionicu
  ECLECTIKA-R-A i bio dugoročni investitor ;;)

 11. Mislim da uvođenje shortanja na ZSE može imati samo vrlo pozitivne posljedice, kako po likvidnost, volatilnost pomaka cijena, “short squeeze” ,hedganje, kratkoročno trgovanje i brzi obrt kapitala…
  Naravno, sve pod uvjetom da izostanka bilo kakvih dodatnih “naknada” čega nema nigdje u svijetu. Naravno da će biti potrebno pokriće u cashu (pri čemu nema nikakvih dodatnih troškova,a ako nemate cash na accountu , naravno da ćete morati platiti kamatu na posuđene novce kao i u svakoj banci za pokriće pozicije) ili margin account kod brokera, ali ne dolazi u obzir da se cijena dionce pri ulasku u poziciju opterećuje bilo kakvim troškovima većim od “long” pozicije.
  Što se tiče navoda u postu sa nekima se u cjelosti ne slažem. Koliko je poznato, fondovi trguju za zaradu i tu nema milosti, a uglavnom imaju iste dionice u portfeljima, naravno da će ići kontra konkurencije, pa se neće moći tek tako pumpati cijena na malim volumenima, bez protuteže konkurencije. Špekulativna na niskim volumenima najviše može pomaknuti cijene. I fondovi će naveliko ulaziti u short pozicije,budite bez brige.Naprotiv, smatram da će se puno više dobiti na dinamici trgovanja i likvidnosti što za sobom opet povlači pozitivnosti.
  Dalje, pogledajte samo dinamiku pokreta cijena.Možete li tvrditi da postoje pokreti cijena samo na gore ili su one donekle proporcionalne skokovima cijena? Prilika za profit na obje strane. Čak štoviše uslijed “short squeeze” a ,kao posljedice shortanja,se čak povećava mogućnost zarade na long strani, volumen trgovanja i volatilnost.
  Što se investiranja vs špekulativnog trgovanja tiče, mislim da ne treba dodatne argumentacije od ne tako davnog pada marketa kada su u kratkom vremenu potpuno izbrisane sve vrijednosti porasta cijena dionica u roku 10 i više godina.

 12. Isprika na pogreškama u gornjemu postu, pisao sam na brzinu direktno na ovome blogu.
  Dalo bi se još puno pisati o Vašim zaključcima u postu sa većinom kojih se ne slažem, dodao bih još samo da su tzv.”investitori” u velikoj manjini na tržištima kapitala. Pod pojmom “investiranja”, danas se najčešće kriju namjere preuzimanja ili spajanja kompanija.
  Što se tiče ostalih koji su u većini, a pogotovo fondova, sve se bazira na kratkoročnoj zaradi, a da bi do nje uopće moglo doći, padovi cijene su itekako potebni i nužni jednako kao i rast. Postoji jedna zgodna izreka “Drveće ne raste do neba” , pa tako ni cijene ne mogu pravocrtno rasti,čak ni kod up trendova.

 13. Nemam trenutno vremena sad da sve pročitam pa ću na brzinu samo odgovoriti da nema šanse da bilo kome posudim dionice. Tako razmišljaju i svi moji prijatelji koji su uložili po cca 500.000 kn u HR dionice.Ne bavim se lutrijom i kladionicama. No odgovorite mi na jedno pitanje: Da li je moguće da će broker nekome posuditi moje dionice bez mog znanja?
  U tom slučaju bit će krvi do koljena. Hvala!

  • Da, to sam pitanje i ja postavio preksinoć, “pri vrhu” ove teme, u 21:32 pa još nisam dobio odgovor. Nadam se da će netko moći odgovoriti (iako – sve se na kraju vjerojatno svodi na poštenje – kao i u slučaju “Prve generacije”). No, u svakom slučaju, odregistracija dionice s brokerom (ako ju ne mislimo prodavati neko vrijeme) sama po sebi mora u potpunosti onemogućiti bilo kakve manipulacije od strane brokera (kod kojeg nije ni registrirana)…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.