Trzista kapitala - Hrvatska

Short Selling (2)

Vidim da je tema short sellinga prilično popularna. U tom smislu svakome tko se veseli uvođenju ovog instrumenta u Hrvata, ali i svakome koga zanimaju tržišta kapitala, snažno preporučujem knjigu The Big Short: Inside the Doomsday Machine Michaela Lewisa. Bestseller u SAD, VB i drugdje, u Hrvatskoj joj je malo tko pročitao. Vidite i ovdje. I sam sam dugo odolijevao čitati ‘još jednu knjigu o financijskoj krizi’, greškom, dok mi ju nije prijatelj doslovno ugurao u ruke, i nisam zažalio jer je beskrajno zabavna.

Lewis je autor onih sjajnih tekstova u Vanity Fairu, i starijim čitaocima poznat po Liar’s Poker, a u ovoj knjizi je opet beskrajno zanimljiv, neke recenzije možete vidjeti ovdje i ovdje, ali i jednostran (nasilno senzacionalan), o čemu možete vidjeti ovdje.

Audio izdanje ovdje.

Izvatci iz knjige koji se tiču jednog lika kojeg knjiga prati u ovom zanimljivom članku u VF, Betting on the Blind Side.

6 replies »

 1. Par komentara, a jer se iz tekstova po medijima stječe dojam da se short selling tek sada uvodi u Hrvatsku. Tek sada se uvodi samo organizirani i kontrolirani oblik short sellinga, tj. stvaraju se pretpostavke za to kroz sustav ZSE glede davanja i nadzora naloga i kroz sustav SKDD glede pozajmljivanja vrijednosnih papira (dakle nije predviđen naked short sell) pomoću kojih bi se moglo ići u short sell. Short sell inače u svojoj naravi postoji već odavno u Hrvatskoj i to na dva načina:
  1. pozajmljivanje vrijednosnih papira bilateralnim ugovorom između pojedinih ulagatelja (uz ostavljeni kolateral). Načelno u redu način, u teoriji dostupan svima koji nađu kontrastranu (nekog tko će im uz novčanu naknadu i neko osiguranj pozajmiti vp), praktično dostupan rijetkima, obično krupnim investitorima. Isporuka VP je osigurana za kupca, postoji kolateral za slučaj da cijena poraste.
  2. trgovanje koje su privatno mogli provoditi sami brokeri (i mnogi upravitelji imovinom na račun te imovine a za svoju korist). Privatna prodaja danas ujutro dionica koje prodavatelj nema, kupnja popodne po nižoj cijeni ili još bolje kupnja dan-dva kasnije taman pred namiru. Ovaj način je bio loš jer zapravo pretpostavlja naked short i obično manipulaciju cijenom dionice kako bi se zaradilo (namjerno rušenje npr. masovnom prodajom tih dionica iz fonda kojim upravlja broker/njegov prijatelj). Naravno, uz upravljanje tuđom imovinom (fondovi, portfelji povjereni na brigu) mogućnosti zarade za bezskrupulozne su velike.

  Ovaj short sell koji se sada uvodi će zapravo biti dostupan svima koji mogu skupiti novac za kolateral, dakle i “malim” odnosno prosječnim ulagateljima. Osobno se slažem s autorom bloga, većina je neiskusna pa će ili bi mogla izgubiti novac u ovom tržištu. Short sell je samo jedan od alata za upravljanje vlastitim novcem, kako ga netko koristi, tako će snositi posljedice. Dakle, tri puta razmisliti. Prva stvar kod short sella jest potencijalni gubitak je neograničen, za razliku kada se kladite na porast cijene (možete izgubiti samo 100% onoga što ste uložili)

 2. Ništa, osim što želim “isprovocirati” vaš odgovor na ovaj dio: “Zamislimo ovu situaciju… Bakića smatram najboljim ulagačem, uz to i čovjekoljupcem, jer svoje znanje besplatno dijeli masama. Zamislimo da nekoliko zavidnih, a logično bi bilo da ga mnogi profesionalci nacrtanoga ne mogu vidjeti, zamislimo da šačica jalnih diletanata zna da je čovjek kojega ne podnose pod teretom “margin” kredita, da – zaklela se zemlja raju – znaju koliko ima “municije” za obranu, i da se na pijanci dogovore da će ga kladeći se na pad njegove dionice ismijati pred svom neukom svjetinom koja ga je slavila kao Boga. Ima tu i nekakvih rizika, ali ako smo se složili da je “short sellingom” bilo moguće srušiti Bear Stearns, što li je tek moguće učiniti u ovoj plitkoj barici?! Pogotovo ako je još i trenutak povoljan, ako nismo na rastućem, nego na tržištu zrelom za kolaps. I, ako smo se složili da neetična uporaba “short sellinga” i velemajstora može dovesti u neprilike, u kakve li tek probleme “short selling” može uvaliti majušnog ulagača?!”

  • Što se mog konrektnog primjera tiče, to je bezvezarija na više razina.

   Moj leverage, ako to uopće mogu tako nazvati, je kad gledate samo dionice, cca. 1:15 do 1:20, tj. oko 5-7%. K tome, gotovinska pozicija mi je znatno veća od tih nešto kredita, koje sam uzeo samo zato da povećam betu, a ne izgubim financijsku fleksibilnost s velikom gotovinskom pozicijom.

   Nemojte slušati sve što netko ima za reći.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.