Uncategorized

ADPL – godinu dana kasnije

Konkretno o nekoj dionici na ovom mjestu sam prvi put pisao o ADPL prije točno godinu dana. ADPL je tada, kao i sada, bila jedna od uvjerljivo najvećih pozicija u mom portfelju.

27.5.2010. ujutro je objavljen post, dakle referiram se na cijene od 26.5. Pogledajte:
– iako je od npr. 10.7.2009. do dana objave ADPL porastao 132%, a Crobex 16% (pa su mnogi govorili: ‘Previše je to raslo, ne može više’
– pri čemu je od . 10.7.2009. do npr. 4.2.2010. ADPL porastao 171%, za razliku od Crobex 23% i nakon toga do do 26.5. pao 15%, a Crobex pao 9% (neki su rekli: ‘Pa naravno, mora više pasti kad je više raslo’)
– svejedno je od dana objave tog posta do danas ADPL porastao 67%, uz Crobex +16%.

Uočite i sljedeće: sve ovo uz neizvjesnost prodaje Preventovog paketa (čak 25%). Razumno je za očekivati da je ova dionica jako zanimljiva većim fondovima, ali isto tako da će probati ‘gristi’ na dijelove tog paketa, pa da su u međuvremenu stajali po strani. Znači: nije bilo ni dominantnih kupaca na Zagrebačkoj burzi. (Ali zaista ne razumijem zašto se mirovinci nisu organizirali i kupili paket od 25,2% po 109 kuna, mislim da se moglo obaviti bez obaveze preuzimanja jer su mogli nastupiti kao konzorcij na kupnji, gdje kupac nije jedna pravna osoba, samo jedan broker licitira za njih 4, a taj je čak mogao organizirati i privatni book building na strani kupca tako da ne djeluju kartelno. Ili zašto nema naprednijeg brokeraja koji je mogao organizirati book building na strani kupca, pa se pojaviti kao jedinistveni kupac na do maksimalne cijene na kojoj bi i dalje bio zadovoljen cijeli volumen?)

Samo vam želim pokazati sljedeće:

1. Oslanjanje na fundamente je iznimno isplativo. Bit će i pogrešaka, bit će prevara (friziranih bilanci, nepoštenih uprava itd.), ali na koncu (vjerojatnosno gledano) činjenice se moraju iskazati.

2. Ima trejdera koji će retroaktivno (drugima, a možda i sami sebi) objašnjavati kako su ostvarili veći rast skačući s dionce u dionicu upravo u pravom trenutku, pa čak da su u nekim izoliranim slučajevima i uspjeli (netko mora dobiti i na lotu), uglavnom neće reći s kolikim dijelom portfelja su to napravili (recimo imaju razne pokušaje s nekim malim iznosima i nešto im ponekad uspije) niti reći koliki su im troškovi transakcija (uglavnom preskakanje bid-ask spreada). Ostvariti 50% preko indeksa je jako jako jako teško.

3. Ne vjerujte ljudima koji na raznim forumima autoritativno tvrde da ma ‘mora to dolje jer je previše raslo’, ‘mora rasti jer je previše palo’ … oni pokušavaju zvučati autoritativno ali iza toga je šuplje.

4. Ne vjerujte argumentima koji kretanje cijene neke dionice gledaju isključivo kroz kupnju ili prodaju značajnih ulagača (primjerice, “mirovinci tu ne ulažu, ne može značajno rasti”).

Evo i usporedbe prinosa prema dionicama koje su trenutno u Crobex, zajedno s Crobex i prosjekom porasta. Izvor podataka je Zagrebačka burza, izračun autora. Porast se odnosi na cijene na burzi, bez dividedni. S njima bi neke dionice, najznačanije ERNT i HT stajale bolje za 13 i 9%, ali i ADPL (oko 1,5%), VIRO, Kraš (oko 4%) itd., ali to ne bi promijenilo opću sliku.

Ali ako bismo izuzeli ‘posebne slučajeve’ KORF i INA (pri čemu mislim da je u stvari samo INA poseban slučaj), tek onda vidimo koliko je izvedba ADPL bila superiorna.

Image Hosted by ImageShack.us

Napomena: Autor ima dionice ADPL i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

Kategorije:Uncategorized

26 replies »

 1. Zaista, od prvih 7 su 5 tih godinu dana bili okosnica mog portfelja (KORF, ADPL, PTKM, KOEI, VIRO), mislim preko 80% portfelja.

  Belje sam imao upravo u trenutku najvećeg rasta (mislim da sam ulazio 2 puta, jednom oko 55 i prodao pri prvom rastu i onda na padu opet ušao i prodao između 75 i 85, ako se ne varam).

  Neposredno prije ovog datuma mi je i ERNT bio vrlo značajan, ali sam njegovu eliminaciju završio upravo tu negdje, oni mi je služio kao kasica-prasica za kupnju atraktivnijih dionica od početka 2010.

  Osim ovih nisam imao ništa više od gornjih dionica (ili praktički ništa, možda sam zaboravio nešto malo, a faktički sigurno nije točno jer npr. imam 2 dionice LKPC, samo zbog knjige dionica), osim ovih zadnjih loših špekulacija s Ingra i Dlkv, ali kad bih evaluirao, mogao bih te gubitke pokriti s većim dobicima na Belju.

  p.s. Ako tehnička analiza radi (a ‘mora to dolje jer je previše raslo’ je isto TA, samo njen najprimitivniji oblik), onda je tržište neefikasno. Ali onda i fundamentalna analiza može ostvariti prednost. Kao što možete vidjeti ove dionice gore su čisto ‘value’ investiranje, znači snažno oslanjanje na FA. Problem je što se ne zna kada će se cijene osloboditi. No oslobađanje tada može biti eksplozivno. Zato je bitno: ‘Stand still!’.

  • Dali ste se to zainteresirali za LKPC kada ste kupili samo 2 dionice da imate uvid u knjigu dioničara ? Očito Vas je moje nedavno pitanje oko “agonije Luke” zainteresiralo.
   Ne mislim ništa provokativno,čak naprotiv.

   • Poštovani,
    žao mi je , što mi niste odgovorili na moj predhodni post upučen Vama . Biti dioničar LKPC od 2008 uz dvije propale dokapitalizacije i napokon dočekamo dan kada Vlada da zeleno svijetlo tj.odobri dokap i ja kao i mnogi dioničari koji su kupovali po znatno večim cijenama od sadašnjih (3000-3500) čitajući Vaš blog pročitam da ste kupili dvije dionice samo radi uvida u knjigu dioničara.Ovaj vaš gornji post mi je dao nadu da ćete biti malo konkretniji.
    Zahvaljujem.

  • Ovo jako lijepo izgleda. Nisam znao da Vam je protfelj toliko koncentriran. Svaka čast!

   Dojam koji sam stekao proučavajući najbolje “value investitore” je upravo to da oni zaista najbolji imaju fokusirane protfelje. Razumljiva je logika i iza “jako diverzificiranih” portfelja, ali fokusirani su mi više fora.

   Tko želi imati performanse “bolje od tržišta” taj praktički nema drugog izbora, mora biti fokusiran.

   • Možda sam pretjerao, možda je to bliže 75%, ali tu je negdje. Moram priznati da nemam nikakav spreadsheet u kojem bih to vodio. …

 2. Ne znam je li tko primijetio, onako čisto špekulantski, da se velik dio prometa Ingrom, po mojem skromnom mišljenju, prelio na ADPL i PTKM, naravno, uz povećanje cijene obje dionice. Što mi daje pravo na možda pogrešan zaključak koji bi glasio: Čim se poveća likvidnost, ide to gore. Forumaškim rječnikom: UP, UP, UP. 🙂

  • Meni se pak čini da se likvidnost popravila svuda, a mislim da sam uočio obratni tok. Kad je Ingra počela jako rasti na velikim volumenima, neki su počeli agresivno zatvarati DDJH po bidu, kao da se špekulantska likdividnost selila iz drugih dionica u Ingra.

 3. Još jedan vrlo poučan post, hvala. Ja jučer prodao ATPL po nešto višoj cijeni od ulaska i uz dodatna sredstva nadokupio PTKM po bitno većoj cijeni od one po kojoj sam ušao, ali još uvijek sam u plusu koji će, očekujem, još rasti. A o zadovoljstvu KORF-om da i ne govorim (nedovoljno rani ulazak “nadoknadio” sam njegovim veeeelikim udjelom u portfelju).

 4. Hoće li za godinu dana biti ovakav naslov?
  DDJH – godinu dana kasnije

  U Crobexu će sigurno biti, još samo da bude ovakav rast.

  • To zaista ne možete znati. Dionice su rizična stvar. Ali ako bi na vanjskom tržištu ugovorili još jednu seriju BOV-ova ili nekim čudom dobiju onaj posao s tenkovima, svašta je moguće. Za Crobex ne znam, pitat ću jednog prijatelja koji se dobro kuži u to.

 5. Kakvo je Vaše mišljenje o daljnjem razvoju situacije i sudbini Preventovog udjela? Koji scenarij držite najpovoljnijim, a koji najrizičnijim za vrijednost društva?

  • Zaista mi je to teško reći. Ako mirovinci imalo razmišljaju, to bi oni trebali kupiti od banaka. Pitanje je da li to ovi uopće više prodaju, možda im se osladio rast. Pazite, sd će dobiti dividende oko 7% na cijenu po kojoj su mislili prodati. Mislim da su OMF-ovi propustili povijesnu priliku da to kupe po bagatelnoj cijeni. Kako to tumačiti, zbilja ne znam …

   • ako razmislite o tome, tu se i savršeno uklapa ulaganje u rh obveznice iz više razloga, naknade se obračunavaju po volumenu a ne po profitu. osim toga vlast ima razlog da žmiri na sve što se nakon toga odigrava.

    naravno kad se igra završi enki političar će donijeti promjene no bojim se da je za mirovine idućih 50 godina kasno.

 6. Moody’s je upravo promijenio rejting grčkih obveznica na Caa što je u biti teški junk (50-50 da će Grčka za 5 godina biti u knock-downu). Vjerojatnost da naše obveznice krenu tim smjerom su sve veće a preko 60% imovine OMF-ova nalazi se u hrv. obveznicama. Za koju godinu, ako ne i prije izgledno je pretvaranje OMF-ova u junk bond portfelj . Osobno svoje mirovine u 2 stupu nikada ne bi ulagao u cro obveznice sa takvim izgledima, dajte mi njemačke ako već moraju obveznice, kada dođe dospijeće bar ću biti siguran da ću dobiti tih 1-2%. Zanimljivo je što je danas rekao legendarni investitor Jim Rogers o obveznicama:

  “If any of you have bonds, I would urge you to go home and sell them. If any of you are bond portfolio managers, I would get another job if I were you, I would think about becoming a farmer.” (http://jimrogers-investments.blogspot.com)

 7. Kako god okrenuli složit ćete se – ADPL je ne samo sigurna nego i jedna od najbržerastućih dionica.

  Ne znam zašto mnogi misle da su banke problem?!

  – naprosto nemala 😉 dividenda, odlični poslovni rezultati i kvalitetna uprava s tendencijom da bude još bolja i uspješnija dovoljno govore za sebe

  – krajnje je vrijeme da fondovi počinju razmišljati o dionicama ADPL, jer im je ovo jedinstvena prilika na tržištu, koju bi bilo šteta propustiti

  – žao mi je što marketinški nije bolje dorađena, no siguran sam da to toliko bitno, kada je on generator lijepog prinosa (meni osobno)

  Što reći na kraju ovoga – svaka pohvala g. Bakiću na izvrsnom blogu prepunom zanimljivih tema.

  Samo naprijed

  Pozdrav

 8. željko,
  vezano uz LKPC, i sam bi volio pročitati mišljenje
  g. Bakića, ali ako je i napisao da ima dvije dionice i time
  pokazao da kod njega postoji interes, ne znači da ima formirano
  mišljenje i stav oko događanja u LKPC.

  Drago mi je što si postavio pitanje, ali ne treba inzistirati na odgovoru.

 9. što kažete na odluku o kupnji dionica za trezor i o esop programu?
  za trezor do 10 mln a za esop mislim da nije objavljen iznos. vjerojatno će kupiti preventov dio, možda čak i cijeli paket? jel to moguće što mislite?

  • za esop je koliko sam uspio zapamtiti spomenut paket od 210.000 dionica po cijeni koja tada bude, dakle racunamo cca 30-ak mil. kn za koje ce dobiti 6% kamatu (fiksno) kroz 10godina cini mi se… dakle jedan dio preventova paketa ili jednostavno kupnja od “drhtavih” rucica u neku svrhu ocvrscivanja? mozda jos nesto trece sto mi ne pada na pamet?

 10. Poštovani, tri pitanja o kojim bih volio čuti Vaše mišljenje:
  1. Kako mislite da bi mogući ESOP veličine Preventovog paketa s umjerenim lockup-om djelovao na daljnji razvoj situacije oko firme?
  2. Koliko je, prema Vašem mišljenju, vjerojatno ukazivanja Rusa na dražbi za paket?
  3. Postoji li, prema Vašim spoznajama, legalna mogućnost pojave skupine malih potencijalnih ulagača (na razini jednog paketa od 10.000 kom) na najavljenoj dražbi?
  Pozz,
  Teo

  • 1. Teško mi je zamisliti da bi sve, pa ni veći dio toga otišao u ESOP. Uvjeren sam da će institucionalni investitori zagristi (zapravo bih mogao objaviti post o tome).

   2. Da su Rusi htjeli imati taj paket, mogli su ga lako imati u prvoj rundi. No, mislim da je strategija te Putinove inicijative oko ruskih participacija u tehnološki-baziranim firmma koje rade u Rusiji imati manjinske pakete. K tome, kupnjom većinskog bi Rusi možda sami sebi pucali u prste, jer kako bi npr. Renault ili netko drugi sa zapada primio da im Rusi imaju većinu u ključnom partneru. Znam da ovo može izgledati nategnuto, ali tako idu stvari s Rusima i Europom (vidjeli ste MOL itd.).

   3. Sve će biti kako prodavač odluči. Ovo je, osim toga, samo indikativno iskazivanje interesa. Prodavaču se ne da baviti sa stotinama upisnika, nije ovo javna ponuda.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.