Uncategorized

Novi stanovi u/pri Zagrebu po oko 1000 eura

Akcijska prodaja nekretnina u Jelkovcu znači da se novi stanovi u predgrađu Zagreba mogu kupiti za oko 1020 eura (iako sam uvjeren da vještiji kupac može i tu cijenu popraviti i tako doći do stana za ispod magične granice od 1000 eura, uz naravno druge olakšice, kao što je ova).

Klasična greška je smatrati da se cjenovna kretanja na jednom segmentu tržišta ne odnose na druge (tipa: ‘Ali cijena stanova u nižem segmentu ne utječe na one u višem’). Cjenovni poremećaji se uvijek prenose kroz naizgled nepovezane segmente. Primjerice, Škoda je znatno jefitniji auto od Mercedesa i malo je, ili ih uopće nema, zajedničkih kupaca. Ali kad i Škoda snizila cijene 30%, naravno da bi Hyundayi, Renault, VW i ostali snizili cijene na odgovarajuće modele, pa onda i modele u višim klasama, koji su, ako ne konkurencija, a ono substitut za aute u još višim klasama.

Kategorije:Uncategorized

6 replies »

 1. činjenica je da su stanovi precjenjeni pogotovo u Splitu di neki dosezu po 5000eura x80=400000e i to četiri zida bez unterujera
  vanka za te šare se mogu kupiti vile s bazenom ,luksuznim interijerom do 1ha okučnice i hortikulturom ,pogledom na pučinu i u neposrednoj blizini velikog grada

 2. Stanovi u Jelkovcu su jeftini, ali se bojim se da tu cijenu svi mi subvencioniramo. To je financijski i tržišno očito promašeni projekt koji je k tome negativno utjecao na tržište nekretnina i napravio Zagrebu visoku proračunsku rupu. Netko će kupiti jeftine stanove, ali ćemo mi građani poreznim davanjima biti dužni financirati visoka zaduženja kreirana zbog tog projekta. U ovom slučaju prodajom po niskoj cijeni ne gubi ni građevinski poduzetnik ni banka nego gubimo mi.

  To ne znači da se socijalni stanovi ne mogu/moraju graditi negdje oko te cijene ili da postoji bilo koja druga opcija osim ovakvog rušenja cijena nekretnina kako bi se riješilo prevelikih zaliha.

  • Pozdrav Damire. To si skroz u pravu. Ali ako govorimo o korekciji cijena na bilo kojem tržištu, tako to nekako i ide. U fazi buma se svi bace u to i u nerealno velike investicije. Onda kad se tržište smanji, neki idu u stečaj, pa prodaju ispod cijene, samo da se banke djelomično naplate. Ovdje neće ZGH u stečaj, ali je očito pukao u tom projektu (lijepo ih je Bandić uvalio, ali što ga briga, dobio je izbore).

   Najradikalniji je primjer možda vozarine za brodove. Ali i inače je radikalno svuda gdje je investicijska komponenta velika.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.