Trzista kapitala - Hrvatska

Razno

Nekoliko zgodnih linkova jučer i danas:

 • FT: Och-Ziff, the world’s fifth-largest hedge fund, took out more than $12bn of options on US equities in the first quarter in an apparent bet to profit from a rise in market volatility, according to regulatory filings. Kako raditi volatility trading, ako nemate na raspolaganju opcije, kao u RH? Pa o tome sam  već pisao. Ne kao naši traderi, koji su u biti volatility traderi, a da to i ne znaju (pamtniji među njima znaju, moj prijatelj sam za sebe kaže da jest u biti volatility trader).Igrajući na malo veću, ali zato pozitivno usmjerenu volatilnost baziranu na funadmentima, tretirajući dionice kao opcije. O čemu sam pisao na ovom mjestu. A možete raditi i kratkoročne varijacije bazirano na fundamentima. Kao što vjerojatno znate, neke od mojih većih pozicija su PTKM i DDJH. Što ako PTKM i DDJH objave negativan (ali ne pretjerano) drugi kvartal? Po mom sudu se neće dogoditi ništa jer ih se ionako smatram dugoročnim potencijalom, uz kratkoročne probleme. A što ako već sada objave pozitivne kvartale na jakim prihodima? Po mom sudu prestaje stigma ‘pepeljuge’. A to je već za 45 dana, znači i vremenski izgleda kao opcija, ali zahtjeva veći kapitalni angažman. (Inače očekujem pozitivne kvartale za ove dvije.) Zaista, da za dionice Zagrebačke burze ima call opcija, mislim da bi to bio moj preferencijalni instrument.
 • I kad smo već kod Spiegela, pogledajte ovaj izvanredan članak – jasno, vjerojatno u velikoj mjeri primjenjiv i na našu povijest jer sad eto kažu da su nam preci … od kud ono … Članak Britain Is More Germanic than It Thinks kaže: “The fear of a violent conquest of their country is deeply engrained in the English psyche. One of the likely reasons for this fear is that their ancestors committed this misdeed themselves…. “People from rural England are more closely related to the northern Germans than to their countrymen from Wales or Scotland,” Härke explains.”
Napomena: Autor ima dionice ARNT, DDJH i PTKM i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

2 replies »

 1. Eh kad je vec pod razno evo moga komentara:

  Najbolji mi je centralni planer Frank. 😀 Ako se dvoumite da li pogledati ili ne to štovideo ima manje od 5000 pogleda je garancija da je video dobar. Tako mi Lady Gage:)

  Vezano za FT clanak:
  “Foreclosures have pushed more people into a limited supply of rental housing.” Eto to vam je centralno planirana ekonomija- da je postoji free market
  a) housing boom se ne bi dogodio barem ne u toj mjeri
  b) ne bi bilo ovakvih bezveznih situacija- pa nije da forclosed znaci da se kuca spali. Dakle totalna kolicina domova ne opada i da je free marketa cijene bi pale i to je to.

  P.S. Nesto sto bi moglo zanimati one koji misle da je samo FOX banana network CNN:
  ron paul je dobio kao 0% glasova nakon debate…
  ukratko su likovi ispitali tonu(točnije 54) lobista i slicnih i Ron Paul je dobio 0%. Shock, zar ne? 😀

 2. Znam da sam već dosadan, ali ako smijem i ja jedan zgodni link “za jučer” (i zadnjih 100 godina).
  IBM 16.6.2011. slavi 100. rođendan, ovdje se lijepo vide efekti njegovih zadnjih 100 godina, i svega onoga što ovdje pričamo kada pričamo o “kapitalizmu” i sl. stvarima:

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.