Trzista kapitala - Hrvatska

Novac još ne ulazi u dioničke fondove

Iako su kamate na štednju i dalje niske, a novac se i dalje slijeva u obvezničke fondove, suprotno mojim očekivanjima, izgleda da nema značajnih neto uplata u dioničke fondove – analiza niže za sve tipove fondova. Štoviše, intenzivne su uplate u novčane fondove, manje u obvezničke, a čini se da se su u svibnju neto povlačila sredstva iz dioničkih i mješovitih fondova.

Iz lagane prodaje paketa ADPL jasno je da potencijalnog novca na tržištu ima jako puno. Naime ovaj kvazi-SPO apsorbirao je preko 110 miliona kuna, pri čemu su OMF-ovi sudjelovali samo s nekih 17 miliona kuna. Netko bi možda rekao da je taj novac ‘izvučen’ iz drugih dionica, ali očito nije jer bi takvo izvlačenje uzrokovalo težak pad mnogih dionica (što nije bilo). Stoga je za pretpostaviti da se ipak vodstva investicijskih fondova ne snalaze najbolje u ovim tržišnim okolnostima – naime ‘prodaju’ ono što im ide najlakše (novčani i obveznički), a ne uspijevaju privući novac u dioničke i mješovite fondove. Moguće je također i da je nakon porasta dioničkih fondova u svibnju bilo više uplata u lipnju, pa odatle likvidna sredstva mnogim OIF-ovima koji su upisali ADPL.

Ipak, s druge strane gledano, ovo se može gledati i kao jak indikator potencijala doprinosa dioničkih fondova hrvatskom tržišta kapitala jednom kad uplate krenu (jer je njihov neto doprinos trenutno negativan, a tržište se razvija odlično).
Ali najprije, zadnji podaci moje standardne analize su ovdje (ažurirano što se tiče kamatnih stopa za travanj i imovine obvezničkih fondova za svibanj):

Image Hosted by ImageShack.us

A pogledajmo i konkretne podatke HANFA-e za pojedine tipove fondova. Imovina obvezničkih fondova s javnom ponudom je u svibnju porasla za 59,8 mil. kn, odnosno 3,5%, a istovremeno je ukupna vrijednost jedinica fondova, gledano težinski (dakle, za ukupni rezultat je porast vrijednosti jedinice pojedinog fonda otežan s njegovom veličinom, tako da svaki fond doprinosi ovom agregatnom porastu razmjerno svojoj veličini na kraju travnja) porasla za 19,7 mil. kn, tj. 1,1%. Ovo ne znači da je u obvezničke fondove bilo neto uplata u visini 40 mil. kn (zbog neravnomjernog kretanja jedinica tijekom , ali je snažan indikator da je bilo neto uplata, i vjerojatno je upravo 40 mil. kn dobra procjena.

Evo za sve tipove fondova u svibnju:

TIP: Promjena imovine // Težinska promjena jedinica // Procjena neto uplata

Novčani: 9,1% // 0,3% // +700 mil. kn
Obveznički: 3,5% // 1,1% // +40 mil. kn
Mješoviti: 1,1% // 1,9% // -16 mil. kn
Dionički: 1,9% // 2,2% // -10 mil. kn

2 replies »

  1. Pa kako se neće povlačiti sredstva iz dioničkih fondova, kad oni u 3 mjeseca od 48 koliko ih ima u HR, njih samo 16 ima pozitivan rezultat, i to mršavih 0.85% – 3.69%. Prosječan investitor u HR ima bolji rezultat od od večine fond meneđera u HR.

    • Tu se većinom radi o fondovima koji ulažu na stranim tržištima. Oni koji ulažu pretežno u domaće dionice su uglavnom u plusu kroz to razdoblje. Tom logikom, možda bi udjelničari trebali tražiti fondove koji ulaže u domaće dionice? Možda logika nije najbolja, ali zaključak je slučajno, čini mi se dobar.

      Mislim da sada najviše ima smisla ulagati u fond koji prati domaći indeks ili aktivno ulaže u domaće dionice. Udjelničari vjerojatno dovoljno ne obraćaju na to pozornost pa ulažu i u fondove čiji fond menadžeri misle da su strana (i zapadna…) tržišta manje efikasna od našeg ili misle da su sposobniji od njihovih domaćih investitora u traženju podcijenjenih dionica ili misle da su tržišta efikasna a očekivani povrat na efikasnom tržištu kod njih treba biti veći nego kod nas? Kakve to ima logike obzirom na odnose kamatnih stopa, premije na dionički rizik itd.? Ili misle da su naše dionice precijenjene? Na temelju čega?
      Sve mi se čini da bi domaći udjelničari trebali jako dobro obratiti pozornost na to gdje njihov fond ulaže. To vjerojatno puno govori i o upraviteljima. Da su samo na temelju toga kriterija birali fond, eto već i zadnja 3 mjeseca (koja su nebitna za horizont ulaganja u dionice) bi “prošli bolje”.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.