Društvene paradigme

Požari i HŠ

Požar na Braču – Premijerka Kosor posjetila Brač: Ovo izgleda strašno, kao površina Mjeseca – na sreću bez ljudskih žrtava, prava je prilika da se Hrvatske šume iskažu. Da demantiraju sve iz ovog članka koji se prvi ozbiljnije bavi tom izrazito potencijalnom kompanijom.

Naime, poznati bor, koji uglavnom prepoznajemo kao ‘jadranski’, je u stvari korov, Alepski bor, kojega je na našoj strani Jadrana donio Maršal Marmont. Taj bor se razmonožava požarima, naime tako da u požarima njegove šišarke lete daleko i osvajaju površinu. Inače, nije jedina vrsta koja treba požar za svoje razmnožavanje, ali je možda jedinstven po aktivno potsticanju požara (lako gori i širi požare) kao svojom konkurentskoj prednosti. Jako se brzo širi i zaista je korov, to možete vidjeti i po tome kako se nakom požara mješane vegetacije na Jadranu tlo srazmjerno obnovi i to uglavnom alepskim borom. Također, ako plovite uz sjevernu obalu Hvara, prema Sućurju, možete vidjeti da na nekim bivšim požarištima, gdje bor još nije stigao izrasti velik, vidite kako su ‘ispod’ borove šume (koja izgleda kao da je autentična, a nije) još uvijek jasno vidljivi ostaci suhozida – sve je to bila prije kultivirana zemlja.

A prije te kultivirane zemlje je otoke zauzimala autentična vegetacija, velikim dijelom vjerujem Pinija (pitomi bor), hrast crnika i tko zna što još.

DAKLE: HŠ zaista neće imati nikakvog izgovora ako na opožarenom zemljištu ne zasade šume autentičnih biljki i iskorijene parazita, koji je očito vrlo skup za održavanje. Ekonomisti bi i rekli da imaju velike negativne eksternalije: ovakve šume Hrvatskim šumama ne smetaju previše (u našoj nazadnjačkoj okolini se oportunitetni trošak ne smatra troškom), a kad se zapale, ogroman trošak snose svi porezni obveznici, turistička branša i ostali.

5 replies »

  1. ** Premješten komentar od Bojan Bajgorić Šantić (facebook.com/bbsantic) **

    Nije moje područje pa se ne bih htio praviti pametan, ali koliko vidim na Internetu, alepski bor ima i pozitivnih strana, pa ne bih rekao da je sve tako crno kao što zvuči iz teksta… “Mnogi ne vole alepski bor jer je tobože zbog svojega smolastog drva kriv za požare. Da, bilo bi sigurnije da na kršu raste neka domaća bjelogorica bez smole, ali to nije moguće. Alepski bor je pionirska vrsta i jedino on može osvojiti nove terene, otrgnuti ih kamenjaru i stvoriti uvjete za druge, domaće vrste. Samo alepski bor može u godinu-dvije ponovno zazelenjeti izgorjelu površinu – alepski se bor, naime, razmnožava uz pomoæ požara! ”

    Click to access 20060031.pdf

    • Pa to Vam i kazem. On potiče pozare i prosperira od njih jer u ovom slučaju ne treba ‘osvajati’ nikakvu zemlju. Mislim da nitko ne zna točno, ali vjerojatno je odavno to sve bilo ‘osvojeno’ nečim normalnim (Korčulu su navodno zvali ‘Crna Korčula’ zbog suma hrasta crnike). Onda su ljudi sasjekli to i posadili kulture i onda kad su napustili uzgajanje – a veliki dijelovi otoka su bili koristeni za poljoprivredu (loza, masline, ispasa) – onda je došao taj korov kojeg je i Marmont aktivno proširivao.

  2. iako ne znam o kome se točno radi, nema razloga sumnjati u njegovu relevantnost. ipak dodao bih da su tregovi alepskog bora u našim krajevima puno, puno stariji od marmonta jedanko kao što moram primijetiti i da intenzivno pošumljavnje počinje skoro sto godina nakon marmonta, a najveći zamah dobiva nakon II. svjetskog rata.
    sigurno da alepski bor nije najsretniji izbor međutim: na plitkim tlima nema alternative, crnika koliko god nam bila simpatična na većini terena gdje raste alepski bor jednostavno neće rasti…. i drugo najuspješnija taktika u borbi s požarima je prevencija, kod nas se nažalost šume ne održavaju i to je uz ljudksi faktor glavni razlog velikih požara, daleko veći od “letećih” šišarki.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.