Društvene paradigme

Kina i Europa

China Commerce Official Urges Aid on European Debt.
Svakako pročitati Civilization: The West and the Rest (za početak, ovo je kao uvodna, imam još za preporučiti). Bit će vam lakše prepoznati megatrendove i s većom lakoćom ulagati dugoročno.

p.s. pogledajte i prethodni, jučerašnji, post.

8 replies »

 1. uh… prije nekoliko godina smo vidjeli kako je i koliko mala knjiga uglavnom bez veze 🙂 bilo da je riječ o profesionalcima, bilo o amaterima.
  nije isključeno da ćemo za neko vrijeme opet to gledati 🙂

  • Da pojasnim.

   Možda sam malo pretjerao s izrazom bezveze. Vjerojatno djelomično izitiran agresivnim reklamnim spamanjem na sve strane za navedeno izdanje (zašto toliko spamati ako je

   Za početak. Svaki jednostavni ili pojednostavljeni ‘recept’ za dobitke na tržištu kapitala je bez sumnje ‘bez-veze’. Inače bi sve što se događa bilo bez smisla. Da ne duljim s pretjeranim objašnjenjima, on bi bio Buffet, a ne Buffet.

   S druge strane, svaka edukacija naših ‘ulagača’ je hvale vrijedan poduhvat, pogotovo prema zdravorazumskim načelima kao što je predstavljeno u ovoj knjizi.

   S treće strane, na ovako iznimno neefikasnom tržištu kao što je naše, upravo ulaganje prema načelima iz ‘Male knjige’ bi bilo izrazito loše, utoliko što bi propustilo upravo najbolje prilike. A kako je na hrvatskom tržištu u cjelini i dalje mnogo opasnih dionica (navodnih zvijezda, koja polako kao dionice idu u ‘pogrešnom’ smjeru, kao i minskih polja raznih vrsta), zdrav razum je daleko važniji od svih formula. Kladio bih se da je u prošlosti (recimo od 1.1.2011. do sada) ostvario, a da će i u budućnosti (idućih 3,6,12,24 mjeseca) ‘neobičan’ portfelj ADPL. DDJH, KORF, PTKM ostvariti daleko bolji prinos od onoga s dionicama iz MK. Jer MK upravo NEĆE prepoznati ono što je najbitnije na hrvatskmo tržištu – dionice u turnaround situacijama.

   Za kraj, zaista je bitn naglasiti da je luzer u startu onaj tko bi se htio baviti aktivnim ulganjem, a sve na osnovu jednostavnih recepata. Za njega je svakko daleko bolje pasivno ulaganje, u indeksni fond.

  • Mislim da ulaganje prema MK niti ne treba zvati aktivnim ulaganjem nego je to zapravo vrsta indeksnog ulaganja, prema relativno razumnom “specijalnom indeksu”, koji ima svoja pravila ulaska/izlaska, godišnje rebalansiranje itd.

   Obzirom na trud koji treba uložiti i u to, vjerojatno da je za male ulagače obični (tržišni) indeksni fond kojega netko drugi vodi bolja opcija. Ne znam zašto bi mali ulagači htjeli sami voditi svoj indeksni fond (bilo koje vrste).

   Vani obzirom na višu razinu efikasnosti tržišta, vjerojatno indeksiranje pa i ovakvo ima puno više smisla, za širi krug ulagača.

   Kod nas, tko god ima bar malo vremena za naučiti osnove osnova, vjerojatno je šteta da propusti iskoristiti ovu neefikasnost. Kasnije kada i naše tržište bude slično američkom, će se moći i šire razmišljati o indeksiranjima raznih vrsta. Za sada o tome trebaju razmišljati oni koji zaista ne mogu sami ulagati, jer vjerojatno će i kod nas i unatoč ovolikoj neefikasnosti tržišta indeksni fond kroz duža razdoblja pobijediti većinu otvorenih investicijskih fondova.

 2. koliko sam zahvalan, smatram da je vaša preporuka zaslužna za bar 50 posto dosad prodanih primjeraka, toliko smatram da ste i više nego pretjerali 🙂
  obojicu nas se može optužiti da pretjerano reklamiranje: mene za reklamiranje knjige, a vas za reklamiranje dionica. obojicu nas se može obraniti citiranjem neznanih genija: ‘kokoš snese jaje i kokodače’, ‘reklamiraš se dok ljudima na nos ne izađe, a onda još malo’.

  u idućem pasusu smo na pojednostavljenom receptu, reklo bi se na greenblattovoj formuli. više puta rekoh da formulu smatram nebitnim dijelom knjige. uz opasku da bi bilo zanimljivo napraviti backtestove formulinog odabira od nastanka zse do danas (nadam se da ću nekad u životu imati toliko vremena), izgleda da vas je moje agresivno reklamiranje stvarno nagnalo da u afektu zanemarite utjecaj elementarne logike na investitorski put bilo profesionalaca bilo amatera. konkretno, što mislite, kakvi bi bili rezultati najrazvikanijih, naj, naj, naj profesionalaca, i amatera, da su svo vrijeme poštovali samo elementarna načela value investiranja? koja su, smatram, dobro objašnjena prije spominjanja formule. smatram da odgovor na ovo pitanje podrazumijeva brisanje ‘bez veze’ iz zapisnika 🙂 zamislimo samo, ma samo na trenutak, kako bi izgledao svijet da ljudi koji su igrali na burzi nisu znali ama baš ništa osim elementarnih načela u koja se zaklinju graham, buffett, a onda i greenblatt. bolje? lošije? ok 🙂

  dalje, pisanje ‘ulagača’ u navodnicima i kreditiranje napora da ih se obrazuje (pravo je pitanje koliko bi ih kupilo dionice koje ste vi kupili da odluka ovisi o razumijevanju materije, a koliko jer su naprosto kupili jer je bakić kupio) također je trebalo biti dovoljno da eliminira iz zapisnika riječi ‘bez veze’ 🙂 slobodan sam dodati da nakon 52 dana na broju 1 superknjižare partner i ja nismo vratili uloženo, da se suočavamo s tipovima koji, ne znaš što je gore, smatraju da imaju pravo kršiti autorska i izdavačka prava ili su civilizacijski tako duboko da znaju da krše zakon i time se ponose, da zbog jezive prakse neplaćanja radimo samo s distributerima koji plaćaju unaprijed ili se ugovorno obvezuju platiti točno određenog dana… najkraće rečeno, istina je da je to moj hobi, ali opet, kombinacija koristi koje ‘ulagači’ i ulagači imaju od prijevoda male knjige na hrvatski i muka nakladnika zaslužuje brisanje ‘bez veze’ i iz afekta i iz blage ili jake iritacije i iz zapisnika 🙂

  zloban čovjek bi rekao da vas vaš portfelj i interesi gurua pred sljedbenicima tjeraju da malo jače kritizirate malu knjigu, ali i sam imam previše iskustva sa zlobnim ljudima, pa to nikako nije moj argument; samo sam iskoristio priliku da se našalim.
  sandorf radi na dovođenju greenblatta u hrvatsku, i vjerujem da bi bilo zanimljivo pred auditorijem ga suočiti s vašim mišljenjima, a ljude bi nasmijalo i što sunakladnik njegova djela, to jest ja, nemam živaca na svojoj koži provjeriti da li čovjek koji na nebuloznim razinama odbija kupovati najbolje od najlošijih dionica više gubi ne sudjelujući u ni na čemu utemeljenom rastu ili više štedi poštedjevši se padova 🙂 duža priča, ali vjerujem da se razumijemo.

  bit ću doista žalostan dovede li sandorf greenblatta u hrvatsku, a vi mu ne kažete u facu što ga ide 🙂 uvjeren sam da njegov odgovor znamo i vi i ja.
  i točno znamo što šutimo 🙂

 3. Vezano za Kinu nadam se da su naucili lekciju od US i da ce odustati od placanju ljudima za privilegiju da ovi onda kupe njihove proizvode…

  0:40
  Nadalje ako Grcka defaulta to bi bilo super dugorocno… mislim ne super, nego manje lose.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.