KORF

Skupština Dom Holdinga – poziv dioničarima DH, Riviera Adrije i Valamar Holdinga

1. Osnovno o skupštini
2. Zašto je ovo bitno i za dioničare RIVP i VLHO
3. Zašto uopće doći na skupštinu
4. Koje će biti glavne teme na ovoj skupštini i zašto je ona naročito važna
5. Moji protuprijedlozi i punomoći za sudjelovanje
6. Poziv dioničarima iz Vukovara

+ + +

1. Osnovno o skupštini. 11. listopada je skupština Dom Holdinga u Zagrebu, poziv ovdje. Prijave za sudjelovanje moraju stići u društvo najkasnije do 4.10.2011. Za sudjelovanje na skupštini je bitno imati dionice na taj dan, a to znači, ako ih već nemate, kupnja najkasnije sutra.

2. Zašto je ovo bitno za dioničare RIVP i VLHO? Zato jer je (DH) KORF centralna dionica holdinga. Za dioničare VLHO je to glavnina imovine koju ima, osnov njegove valuacije. Za Riviera Adriju (RIVP) je iznimno bitno koje planove ima dominantni vlasnik, a to je DH s oko 71% glasova.

Dioničari RIVP i VLHO ako žele sudjelovati, a nemaju dionica KORF, trebaju najkasnije sutra kupiti barem jednu dionicu.

3. Zašto uopće doći na skupštinu?
– skupština je u Zagrebu, na lako dostupnom mjestu i u zgodno vrijeme
– skupština je svečanost dioničarstva i svatko tko želi naučiti o svojoj tvrtki ili dioničarstvu uopće zasigurno će to i ostvariti
– na skupštini se mogu (javno) objaviti informacije koje su jako bitne za poslovanje tvrtke i koje mogu dioničarima znatno pomoći u odluci prodati, držati ili kupiti dionice; možete procijeniti i kvalitetu managamenta koji upravlja vašim kapitalom; možete postaviti pitanja upravi, možete upoznati neke druge dioničare
– na ovoj skupštini osobno ne očekujem nikakve konflikte ili neugodne situacije.

Uglavnom, jako dobra i korisna zabava, a što možete izgubiti? Prijava je ovdje.

4. Koje će biti glavne teme na ovoj skupštini i zašto je ona naročito važna?
Pri objavi poziva na skupštinu mnogi dioničari su se uplašili, sudeći prema pozivima koje sam dobio i padu cijene dionice na dan objave. To je uzrkovano strahom dioničara od mogućnosti koje bi nudili predloženo smanjenje kapitala i mogućnost dokapitalizacije s isključenjem prava prvenstva postojećih dioničara, a u kontekstu uskraćenih informacija od strane uprave u obrazloženjima: ona su vrlo štura i formalna.

Osobno, smatram da su većinski dioničari KORF, tj. Valamar, odnosno krajnji kontrolni dioničar Epic (većinski dioničar Valamara) razumni, odnosno s dobrim namjerama. Što znači da im neće pasti na pamet iskorištavati ikakve zakonom dozvoljene mogućnosti, ali koje bi se mogle protumačiti kao nefer za manjinske dioničare. Jer su na odličnom putu za realizaciju svoje dugoročne investicije u Dom fond / Dom Holding, a – ono što manjinski dioničari trebaju razumjeti – velikim dijelom i svojom zaslugom, od koje će profitirati i mali dioničari. I stoga, čak i kad bi htjeli biti nefer (a lako moguće da ne žele), ne bi im bilo mudro izazivati revolt manjinskih dioničara. Dom Holding ima oko 13.500 dioničara.

Na skupštini dioničari trebaju saznati koja je stvarna poslovna svrha predloženih promjena u kapitalu, kao i nekih drugih odluka.

Za ilustraciju, smanjenje nominalnog kapitala (time se, jasno, ništa ne mijenja u ukupnom kapitalu firme, nitko ne odnosi novac) kao što je predloženo, slično je kao što je bilo obavljeno kod RIVP u svrhu pripajanja ZLTO-a i HRBC-a Rivieri, a za što je potrebno isključiti postojeće dioničare. Jesu li takve stvari svrha, ili nešto drugo? Smatram da dioničari iz prve ruke trebaju to saznati, i vjerujem da hoće.

5. Moji protuprijedlozi i punomoći za sudjelovanje.
Kako za sada nemam objašnjenja koja je poslovna svrha nekih predloženih promjena, predao sam protuprijedloge, koji između ostalog traže:
– da u NO umjesto g. Vicka Ferića budem ja; smatram da jedan predstavnik NO koji nije povezan s većinskim vlasnikom može donijeti samo dobro
– da smanjenje nominalnog kapitala bude umjesto na 50, na 90 kuna
– da se ne dozvoli povećanje kapitala uz isključenje prava prvenstva
– da se ne promijeni ime tvrtke – većinski dioničar u izmjenama statuta predlaže promjenu imena u Valamar Adria Holding, kako bi se i imenom povezao s posloavnjem većinskog vlasnika. Mislim da je ovo pretjerano da dioničar koji ima 56,5% želi da se sve zove ‘kao da je njegovo’. Većinski dioničara mora shvatiti da firma nije njegova nego da je njegova i od manjinskih dioničara. Ne očekujemo valjda da ako MOL stekne više od 50% dionica u Inu, Inu sutra preimenuje u Mol Adria?

Također, ako bude prilike u dnevnom redu, barem neformalno predložiti da dioničari DH imaju popust za smještaj u objektima Riviera Adria izvan top sezone.

Jasno, ove sve protuprijedloge mogu i povući ako dobijemo zadovoljavajuće objašnenje za prijedloge. Inače, ovo sam sportski predložio, jer prema postojećim informacijama je ovo u interesu mene i ostalih malih dioničara. Vjerujem da će Valamar to sportski preglasati, što ćemo mi sportski primiti itd. Većinski dioničar je ipak većinski dioničar! U konačnici, moram reći, osobno ne bih imao ništa protiv da većinski dioničar za svoj trud bude nagrađen i većom izlaznom cijenom nego ja sam, ako ta razlika nije prevelika.

Ako nikako ne možete sudjelovati na skupštini, možete svoju punomoć dati meni, formular je ovdje, i ne morate ovjeravati potpis. Trebate ga poslati tako da stigne najkasnije 3.10. na adresu
Nenad Bakić
SELECTIO
Hondlova 2/11
10 000 Zagreb

Pod moje podatke stavite Nenad Bakić iz Zagreba, OIB 13987237540, to je dovoljno za identifikaciju.

6. Poziv dioničarima iz Vukovara. Dom Holding ima oko 1000 dioničara iz Vukovara. Mnogi dioničari ni ne znaju da imaju te dionice, niti su svjesni vrijednosti (udjela u firmi koja ima većinski udjel u 17% svih kategoriziranih kapaciteta u hrvatskom turizmu). Smatram da dioničari trebaju to osvijestiti i znati koliko su im vrijedne dionice. I zato sam spreman organizirati i platiti jedan autobus koji bi dioničare iz Vukovara dovezao na skupštinu u Zagreb. I naravno nekoliko sati više boravka u Zg., za sve one koji žele malo prošetati – lijepi izlet. Zato tražim nekog dioničara u Vukovaru koji bi mi to pomogao organizirati. Ako ima zainteresiranih, može mi se javiti kroz komentar na blogu, tako da stavi ‘bbb’ u komentar, i on se neće objaviti, vidjet ću ga samo ja.

43 replies »

  • Ispravljeno je.
   Mislim da ne smijete, ali neka taj netko kupi jednu dionicu sutra i može doći (mora se i prijaviti).

 1. Ideja da Vama damo ponomoć je svakako dobra. To će “ojačati” Vaše protuprijedloge. Ako stvarno nije potrebna ovjera ja Vam šaljem ponomoć za svoj “paketić”.

  • haha… da krunek, taj “paketić” i mene muči… moj iznosi točno 106 dionica KORF-a pa si razmišljam zašto da gnjavim čovjeka s tim. 😉

   ali doduše, 106 po 106…… 😉

   • Ma nije gnjavaža. Pa čovjek se ponudio, a ja nisam iz ZG i zaposlen sam (na sreću) pa mi je malo nezgodno dolaziti na skupštinu.
    Pa sad netko ima 100, netko 1000, pa će se skupiti…

 2. gospodine bakić, u obrascu za punomoć treba navesti broj Vaše osobne iskaznice.
  adresa će biti dobra ova od firme, ili ipak treba Vaše prebivalište?

  • Ispravio sam gore u tekstu, navedite moje prebivalište i OIB. Čak da se i nekim ludim slučajem dogodi da se to ne uvaži, kako ionako ovom prigodom nemamo priliku preglasati / blokirati većinskog, bitno je da većinski zna da se manjinski mogu organizirati. Već sada imam potvrde dolaska od podosta značajnih investitora i mislim da će to sve biti jako zgodno!

   • Gospodine Bakic,
    Rado bih Vam poslao svoju punomoc, ali posto sam u Austriji, postom sigurno nece doci na vrijeme. Mogu li Vam ju poslati emailom? Moj vlastorucni potpis je na punomoci. Ako Vam to odgovara molim da mi samo javite na moj email: dr.joe973@gmail.com na koju email adresu da saljem. Puno hvala na cjelokupnoj inicijativi!
    Ivan

    • Hvala Ivane! Molim posaljite mi emailom, ali također prije ili paralelno molim pisite Dom Holdingu na službenu adresu kako bi ih zamolili da punomoć i prihvate.

 3. Punomoć za zastupljanje na Skupštini koja će se održati 11.listopada 2011.g.
  poslana za 1.339 dionica.

  Jedan prijedlog:
  Još jedan mali dioničar, Mate Kosor, također je poslao prutuprujedloge.
  Bilo bi dobro da usuglasite protuprijedloge na Skupštini i da glasate ukupno sa svim punomoćima za taj usuglašeni.
  Moguće da ima još malih dioničara s protuprijedlozima koje bi trebalo ujediniti u jedan i tako sinergijski djelovati na Skupštini.

 4. punomoć znači šaljem poštom na navedenu adresu? radim u vukovaru, ali ne mogu na skupšitnu jer sam na putu. ali bilo bih se rado odazvala:).

 5. Moli g.Bakića ako može napraviti u nekom prihvatljivijem obliku .doc,pdf. i slično dokument za punomoć.
  Imam 255 kom dionica KORF , a ne mogu otvorit punomoć pod .docx file
  pa bih vam istu poslao na spomenutu adresu.
  Ne mogu biti nazočan na Skupštini.Hvala

 6. Nemam dionice KORF, ali moje iskustvo do sad je bilo da ako vecinski vlasnik ima legalni nacin da nepravedno ostvari profit nad malim dionicarima, on to cesto i napravi. Sad vi sigurno bolje znate upravu KORF-a od mene pa moguce da su stvarno i postenjaci, ali nisam bas siguran da to treba uzeti zdravo za gotovo. Nadam se da sam u krivu…

  • Moje je razumijevanje da
   (a) On to ovdje ne želi napraviti (svo otvaranje ka kvalitentijem corporate governanceu govori tome u prilog: raskidanje ugovora s Epimom, imenovanje ključnih ljudi u upravu, održavanje skupštine u Zagrebu, itd.)
   (b) Čak i da žele, ne bi se usudili napraviti.

   A čak i da naprave, imate jedan lijek koji liječi sve rane, a to je cijena dionice.

   Za razliku od mnogih drugih perjanica gdje ima zanimljivih stvari u upravljanju (a ovdje neki sami nagađju da bi moglo biti, hm?) i još se k tome trže po kompetivnim valuacijama. Dakle, treba to staviti u kontekst.
   Pogledajte npr. ovo:

   1. http://zse.hr/default.aspx?id=37482
   2. http://zse.hr/default.aspx?id=37478

   Napomena: Autor ima dionice kORF i ovo nije preporuka na kupnju ili prodaju. Autor nema dionice KOEI i da ih ima, prodao bi ih i za te novce kupio dionice KORF.

 7. Podržavam sve protuprijedloge i dajem potpunu podršku prikupljanju
  punomoći i na taj način početku organiziranog djelovanja malih dioničara DH.
  Čak i ako nastupate iz čisto sportskih razloga nadam se velikom odazivu.
  Što dolaskom na skupštinu što davanjem punomoći.

  Ja sam se odazvao današnjim slanjem punomoći.

  Kako god bilo, hvala vam na angažmanu.

 8. Što kažete za najnoviji događaj u Dalekovodu? Što očekujete sutra na burzi u vezi cijene Dalekovoda? Nije tema ali nas sve zanima. Hvala!

 9. Poslao sam svoju punomoć i podržavam prijedloge. U svakom slučaju je najvažnije da se nas, male dioničare, ne izuzme iz odlučivanja.

   • Pomalo dvojim hoće li stići to pismo do vas iz Dubrovnika. Jutros je poslano. Ako u ponedjeljak ne dobijete, ostavite komentar ovdje pa mogu preko mail-a poslati. Imam oko 2.500 komada.

    • Pošaljite to isto ili novu kopiju skenirano, a ovo treba stići do Skupštine. Šaljem Vam adresu emailom.

    • Jeste dobili moju punomoć? Ako niste, popunit ću ponovno i poslati na faks koji je dole napisan.

 10. punomć za mojih 630 dionica ostavio sam na dolje navedenoj adresi kod neke jako simpatične gospođice 🙂
  drugi kat soba 205,valjda će stići do vas
  pozdrav

 11. G.Bakić mogu li faksirati punomoć na dolje navedeni fax?
  Ustanova: SELECTIO d.o.o.; Mjesto: Zagreb; Adresa: Hondlova 2/11;
  Fax: 01 6065 256

 12. Nadam se da su dioničari svjesni da je zadnji čas za hitno poslati svoju prijavu za sudjelovanje i da je ova skupština najbolja prilika općenito za početak dolaženja na skupštine.

  Oni koji su iz Zagreba i ako imaju svega par dionica isplati im se doći na skupštinu obzirom da vjerojatno nemaju praktički nikakav trošak dolaska (putni itd.)

  Nešto čuti o svojoj firmi ovdje se praktički svima iz ZG isplati, a i onima iz daljih krajeva ako imaju cca. 100 ili više dionica.

  Ljudi koji imaju tisuće dionica nemaju uopće o čemu niti razmišljati, njihova je dužnost obavezno dolaziti na skupštine. Tisuća dionica je po zadnjoj cijeni cca. prosječna godišnja plaća u RH, to je ozbiljna stvar i takvi se ljudi moraju ponašati ozbiljno/odgovorno prema svom kapitalu.

 13. “Neobično” ni jučer im nije radio valamarov sajt.Oni misle da su u Africi a već danas su napravili toliko propusta i malverzacija da su hanfa i uskok već trebali davno uskočiti u njihov krevet ali polako se u raj stiže.

  • Pa domholding.hr je bio svega na kratko down, ako tako i valamar to ne bih uzimao kao nešto ozbiljno.

   Moguće da je sasvim slučajno. Čak i kada bi to bile nezavisne slučajne varijable navodno nije čudo da se to dogodi. Kao zna se dogoditi da se par rijektih događaja zaredaju, kao ono kada čujemo da je negdje pao avion, padne vrlo ubrzo još jedan na nekom drugom mjestu. Koliko ja znam negdje u stohastičkim procesima se to opisuje, ali ne znam detalje i nije mi intuitivno, samo sam zapamtio po tome da je poslovica “nesreća nikada ne dolazi sama” došla od empirijskog zapažanja te neobične pojave.

   Ali ovo čak niti nisu nezavisne varijable, obje stranice su na istom serveru, pa uopće nije čudno da su u slično vrijeme u problemima, malo se nekaj zblesirao valjda, nešto šteka, događa se.

   Baš mi je i brat (doduše na sasvim drugom hostignu) jučer se žalio da su mu neke stranice down, pa su mu nešto nakon toga i zeznuli sa obračunom potrošnje diska itd. Događa se to da se severi zblesiraju, kompjuteri ko kompjuteri, baš kada ih najviše trebaš makar 99,99 % vremena radili normalno, baš tada iz čistog mira polude (murphyijev zakon? :P)

 14. Dok ostali dioničari uživaju u domjenku, a ja kasnim na dogovor u 19h (nisam znao da će to 3,5 sata trajati!), moram iskoristiti ovih 5 sekundi vremena da vam svima koji niste bili kažem da je bilo super, da je uprava ostavila stvarno dobar dojam, i da je protuprijedlog na točku 8. prošao fantastično!

  Čestitke g. Bakić na tih 100 %! 😉

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.