15 replies »

 1. istina ovaj zadnji mjesec na burzi su
  zavladali psihopati
  dionice su na sramotnim cjenama
  a kao sve u svrhu praćenja globalnih indexa a činjenica je da su se oni oporavili a mi ni makac
  samo činjenica da je dax dok je bio na 5300 crobex je visio na 2000
  sad je dax 6000 a mi na 1800
  zakašnjela reakcija na ovoliki pad a bome i rast
  imam osjećaj da je crobex i neki ulagaći
  ako se smjem izraziti
  retardirani

 2. Da bi bolje razumjeli hrvatske investitore trebate shvatiti jedno pitanje koje oni često čujem,neovisno dali su obrazovani ili neobrazovani:”Možeš li mi reći gdje plasirati višak novca a da je godišnji prinos zagarantiran na cca 15%?”Jednostavno nema u tom segmentu investiranja puno educiranog kapitala a puno ih je ustrašeno sa padom 2008-2009g,još se konsolidiraju i čekaju “siguran” signal za start,naravno rizici su za većinu još veliki a trebalo bi biti obrnuto,međutim ruku na srce u svijetu je još puno neizvjesnosti i nepoznanica i nitko od nas danas ne može reći što će biti sutra a svakim danom imamo poplavu negativnih vijesti.

  Koliko sam ja shvatio nešto o investiranju podjednako su važne dvije stvari:kada si kupio i kada si prodao,tako da momenat kupnje sam nije dovoljan za uspješno investirane!Mnogi kao Kardum ili Tomislav Bertić misle da će za kupnju biti dovoljno vremena,da treba još čekati da se voda izbistri i njihovi argumenti su smisleni i jako logični,ja se pak nadam da ću prodavati kada oni budu kupovali i opet iza toga stoje neki moji smisleni i logični argumenti.Sa stanovišta osobnih argumenata; i oni i ja MOŽDA smo u pravu,naravno to ćemo samo moći saznati kada oni budu kupovali ili ja budem prodavao na nekim cijenama u odnosu na današnje.Do tada se svi možemo nadati da su upravo “naši” argumenti “PRAVI”,zato i postoji burza.

 3. Tako je. Neznam zašto se plaća porez na automobile( i to više puta) a na nekretnine ne. Uvođenje poreza na nekretnine je nužno jer bi prodavači bili prisiljeni prodavati pošto im se tada stvarno uz ostale troškove nebi isplatilo držati ovako precjenjene nekretnine. Balon bi se ispuhao , kupci bi profitirali ali i prodavači jer bi im se novac uz ostalo isplatilo ulagati na tržište kapitala, ponajprije dionice. Nevjerojatno je to da su građevinske dionice pale više od 90 % a nekretnine tek 20-tak %. U nekim gradovima nisu uopće pale.
  Poticaje za poljoprivredu bi trebalo davati tek na prinose od zemlje a ne unaprijed da si ljudi kupe BMW-e i sl. a poljoprivredne kulture uopće ne zasade. Čuo sam da je tako u Austriji, ako nije ispravite me.

 4. Gospon Nenad, možete nešto napisati o pohlepi naših banaka. Prema ovom <a href=" blogu jednog našeg bankara, banke u Hrvatskoj uspoređujući ROA ne zarađjuju više od vodećih tvrtki, a kamate su veće zbog nižeg rejtinga države.

  • Žao mi je, nikad vidio. Mravi u pričama koje sam pričao svojoj kćerki su pak bili: Ante (vođa skupine), Pero (najpametniji), Marko, Mirko, Ivica i Mićo (mali mrav). Svijet je neobičan.

 5. G. Bakić
  možete li prokomentirti iznenadnu nadobudnost Samodola i ekipe.
  Dužnost im je bila, a naravno i sada je, štititi interese manjinskih dioničara tvrtki.
  Kada su ti interesi mogli biti zaštićeni nije se djelovalo, sada kada je domaće
  tržište totalno rastrojeno njihovo djelovanje mi više izgleda štetno nego stimulativno za oživljavanje pacijenta na aparatima.
  Tu prvenstveno mislim na Dalekovod gdje se utjerivanje prava malih dioničara iz ove perspektive čini utopijom.
  Naravno da šire gledano, svako djelovanje institucija s ciljem pridržavanja
  propisa treba podržati, samo pitanje je za što su do sada ti službenici bili plaćeni.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.