Trzista kapitala - Hrvatska

FGS-ovi

Upravo objavljeno, istina je: FGS-ovi su do sada dobili 30 mil. kn i ostvarili 20 mil. kn dobiti. Za što?
Evo ovdje, pogledajte naročito list ‘DUIF RDG’. (Tražit će vas da spremite Excel tablicu, što možete bilo gdje i kasnije otvoriti, ili pogledajte na dnu liste ovdje).

Dečki, dečki morate pod hitno početi nešto raditi!

Oglasi

16 replies »

 1. Radi li se ovdje o FGS kao “fondovima gospodarske suradnje”? Na mobitelu sam pa ne mogu kliknuti na link. Iskreno, nikad mi nije bila jasna ideja iza toga. Naime, čemu državni anganžman? Ako fondovi imaju milijardu kuna vlastitog novca, neka ga ulažu bez države. Ta “suradnja” mi se čini kao u najboljem slučaju želja da se država iskoristi kao leverage, a u najgorem kao moralni hazard – neće država valjda dopustiti propast vlastitih investicija. Možda sam nešto krivo povezao?

 2. Prozivate manje više cijelu fondovsku industriju, ne samo na ovom blogu.Ima Vas po svim medijima, argumentirani ste, kompetentni,
  imate rezultate … i što još treba da se netko od svih tih prozvanih udostoji
  i ponudi nam svoje argument kontra vaših.
  Ako zbog ničeg drugog a ono zbog teškog bremena odgovornosti
  koji bi trebali imati. Tu pogotovo mislim na mirovince.
  Postoji li nešto što bi ih napokon potaklo na odgovor.
  Pa to su ljudi koji su na TK na svom terenu – nije valjda da se svi boje jednog čovjeka.

  • Kako mislite da ih prozivam? Pa samo sam naveo neke stvari. A kad bih STVARNO rekao neke stvari za koje znam (e moram nešto čuvati i ako oni mene napadnu, je li tako?)?

   • Vjerojatno sam malo zločest ali zbog ovog STVARNO bih baš volio da Vas napadnu :).
    Vjerujem da baš i nemaju puno municije.

  • Jednome od upravitelja mirovinaca njih, za kojeg mislim da ima više duše nego neki drugi, poslao sam poruku. Pitao sam ga može li zamisliti siromašnog starca, uzeti starcu (a svi smo mi neki budući starci) je gore nego uzeti djetetu?

   Pitam ga i ovim putem (jer on čita ovo mjesto), što mislim kako se osjeća čovjek kojem država uzme na silu i da njemu na upravljanje; recimo čovjeku koji nema djetetu za čokoladu ili za školsku knjigu, i onda taj novac on uzme i time radi neke stvari koje oni rade. Da ne ekspliciram, ali recimo te neke transakcije direktno povećavaju nečiji tuđi profit (recimo ako ste banka, jako profitabilna banka, i netko uplati u dionički kapital tvrtke koja ne može vratiti kredit, a vi ste joj dali kredit; svaka kuna uplaćena u dionički kapital te tvrtke zapravo povećava dobit te banke). Njegovo dijete će imati za knjige i čokoladu. A recimo da on ugledno sjedi čak i u NO barem jedne velike tvrtke, nadzire druge.

   Pisao sam tom čovjeku jer sam mislio da ima dušu, više puta sam mu pisao. Prije mi je znao i odgovoriti. Kasnije nije. Mislim da je izgubio dušu. A sve je to opisano u prekrasnoj Murakamijevoj knjizi ‘Hard-Boiled Wonderland And The End Of The World‘. (Koju svakom preporučam da pročita).

   • Možda će ovo ispasti klišej, ali znate onu staru “What goes around, comes around”, ili u prijevodu “Sve se vraća, sve se plaća”… …sve to život vrati, ovaj ili onaj način…

 3. Izgleda da država snosi rizik i moguće gubitke a privatni kapital odnosi zaradu ako je bude. Ako ne onda će se privatni kapital snaći kroz naknade, ugovore, i ostale kreativne radnje.

 4. Društva su U N A P R I J E D uplaćene upravljačke naknade prikazali kao dobit razdoblja. Pa valjda ako je nešto uplaćeno unaprijed, onda je to bilančna pozicija, a ne stavka računa dobiti.
  !? Kako ono ide jedno od načela računovodstva: sučeliti odgovarajuće prihode i rashode razdoblja! Onda bi trebalo prikazati unaprijed i odgovarajuće troškove razdoblja-istog onog razdoblja na koje se odnosi upravljačka naknada.
  Ovdje se očito radi o brzopleto pripremljenoj tablici s čudnim objašnjenjima.
  A opet, s obzirom da je brzo kraj godine, i da društva neće uspjeti ulupati još puno troškova u zadnjem kvartalu i smanjiti ovu dobit, evo nam lijepe svote poreza na dobit koja će u Q1 2012 u državni proračun.
  Multiplicirajući efekti države: transferiraš novac na “privatne” račune i prikažeš kao ulaganje (a ne rashod), a odmah zatim naplatiš 20% toga kroz porez i prikažeš prihod proračuna!

 5. PROCJENA HANFA-e Fondovi slabo rade

  Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila je u petak podatke koji bacaju vrlo lošu sliku na funkcioniranje fondova za gospodarsku suradnju − FGS-ova.

  To su fondovi koje s istim udjelom u vlasništvu osnivaju država i privatne tvrtke, a kojima upravljaju privatna društva za upravljanje državnom imovinom (Alternative Private Equity, Honestas Private Equity Partneri, Nexus Private Equity Partneri, Prosperus Invest i Quaestus Private Equity, kojem je član Uprave Borislav Škegro).

  Oni su trebali biti jedan od motora jačeg investicijskog razvoja Hrvatske, no za sada ti fondovi nisu investirali ni u jedan projekt, ali zato privatna društva za upravljanje lijepo zarađuju na ime naknada za upravljanje.

  Sukladno podacima HANFA-e, ukupna imovina pet FGS-ova je na dan 30. rujna 2011. iznosila 14,6 milijuna kuna, s tim da se najvećim dijelom ta imovina sastojala od unaprijed plaćene upravljačke naknade od ulagatelja (država i privatni ulagači).

  Nadalje, ti su fondovi od 1. siječnja od 30. rujna ove godine ostvarili gubitak od 23,9 milijuna kuna, a čak 99,81 posto ukupnih rashoda od 23,9 milijuna kuna odnosio se, pogađate, na “rashode s osnova društva za upravljanje”.

 6. Izgleda da su se FGS-ovi bacili na posao. Evo ovaj voli avantgardu pa se hvali sa svoja 2 ulaganja (NAŠA-r-a) na svojim web stranicama. Normalno mirovinci su vodeći ulagači u tim fondovima, potiču gospodarstvo u prosperitetnim projektima.

  http://www.alternative-pe.hr/nasa-ulaganja/

  Istovremeno mirovinski fondovi zaradili kikiriki od 76 mil kn za banke u H1 2013. Ove godine sudac nije smanjio naknadu, da im prinos od kapitala bude riziko pravi, još kada stignu bonusi i naknade od nadzornih, što će da se slavi.

  http://www.poslovni.hr/trzista/upravitelji-mirovinaca-zaradili-765-milijuna-kuna-251342

  Na slici naša 4 asa teško uzdišu i mjerkaju DLKV, INGR, MGMA, OPTE, NEXE, depozite u Credo banci, FGS – Centar banku, itd. Sve ostalo je neinvestabilno u Hrvatskoj, teško je tu raditi. Sreća biti će monetizacije i nove ratne operacije.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.