Društvene paradigme

Kina i Europa

(Ako ste prvi put ovdje, predlažem najprije pročitajte Za nove čitaoce)

Senzacionalan, posebno imajući na umu poznti kinesku suzdržanost u iskazu jak nastup Lou Jiweia jučer navečer (za današnji broj) u FT. On je glani izvršni direktor Kineske investicijske korporacije, jednog od najznačajnijih poslovnih entiteta na planetu Zemlji.

Iz članka o tom članku China eyes western infrastructure:

China Investment Corporation, the country’s main sovereign wealth fund, plans to invest in the dilapidated infrastructure of developed countries, starting with the UK, according to Lou Jiwei, the fund’s chairman.
The $410bn Chinese fund “is keen to team up with fund managers or participate through a public-private partnership in the UK infrastructure sector as an equity investor”, Mr Lou writes in an opinion article in Monday’s Financial Times.

In his article, Mr Lou suggested Chinese companies and investors wanted to own and operate infrastructure in the west as well as help build it.
“Now infrastructure in Europe and the US badly needs more investment,” Mr Lou wrote. “Traditionally, Chinese involvement in overseas infrastructure projects has just been as contractors. Now Chinese investors also see a need to invest in, develop and operate projects.”

Ali Kinezi, razumljivo, traže vrijednost za novac. Pogledajte kako Der Spiegel opisuje grčke stavove s obzirom na već zahuktale kineske investicije. ‘Good Friends Are There to Help’: Chinese Investors Take Advantage of Greek Crisis. Grci se žale, ali što bi u stvari htjeli? Hoće li se sutra i Hrvati žaliti kad naša potrošnja bude u skladu s produktivnošću i našim stvarnim, a ne posuđenim bogatstvom?

A mislim da ću im i sam skrenuti pažnju na neke ‘prilikice’ u Hrvatskoj.

Kao što sam već više puta rekao. Bogatstvo svijeta se jako brzo povećava. Trenutno smo u fazi rebalansiranja, ali stvari se neće polomiti. I odandje gdje se trenutno kreira brže (Azija) poćet će se prelijevati nazad u Europu i drugdje. U komentaru niže sam i napisao zašto EU neće propasti. A za nas, Hrvate, EU je zaista spas. Na stranu koliko je sama po sebi ta tvorevina dobra. Ipak je to daleko viša liga, koja će nam pomoći da po nametnutim pravilima budemo bolji nego bismo bili po vlastitima (dosadašnji nered u kući to zorno prikazuju).

4 replies »

 1. Kineska masivna držanja stranih valuta traže diverzifikaciju na stranim tržištima.

  Kako bi obranili svoje Eure i dolare normalno da će Kina početi ulagati u konkretne poslove na području Zapada, jer trenutno njihova držanja Eura gube svoju snagu; obveznica Eurozone imaju već dosta.

  Naravno to je i diverzifikacija njihovog infrastrukturnog sektora koji već sada u Kini posrće a u budućnosti će još više skupa sa Australijom koja ovisi o Istočnoj Aziji(69 posto svih izvoza Australije ide prema Istočnoj Aziji a najveći dio istih je izvoz sirovina- logično u izgradnju).

  Kineske firme koje su koncentrirane preko centra upravljanja (slično keiretsu sustavu u Japanu) traže izlaz na svjetska tržišta. Ipak, kao što je teško uci na Kinesko tržište kapitala tako će i Kineskim firmama biti jako teško ući na Europsko tržište. Povoljne prilike brze privatizacije u sklopu MMF-ovih programa(washingtonski konsenzus) daju čvrste uvjete za zemlju primaoca kredita MMF-a ali i povoljnu priliku za kupca sada netom uvjetovane privatizirane firme.

  Opet, imajte na umu da prirodni prirast u Kini drastično pada, cijene rada rastu, a cijene nekretnina su ionako već sky high. Onog trena kada pukne nekretninski mjehur u Kini( a bude, u to nema sumnje, ako tko misli da će se moći policy procesima ublažiti pad, neka pogledaju primjer Japana 90’tih gdje su pale 60 posto a odonda Japanska ekonomija raste ispod potencijala)veliki dio flight kapitala će se vratiti u Europu i SAD-a. Koji će sektor pogoditi – teško je reći.

  Jednim dijelom uvijek pogađa neki primarniji jer tu je i većina raspoložive nezaposlene radne snage(USA i EU). Mislim da bi to ovaj put u Americi mogli biti čisti infrastrukturni road radovi masivnih razina. Pogledajte da dobar dio Kineskog GDP-a ovisi o multinacionalnim kompanijama koje su došle u KInu i otvorile podružnice, bilo brown ili green. Njihovim odlaskom odlazi i know how a Kineski rast GDP-a bi pao sa 9 posto na 6 posto(zbog deflacije nekretninskog sektora) a odlaskom MNC-ova još oko 2 do 3 posto. Imajte na umu da je Kina centralno vođena i zatvorena, statistike su upitne( u njihovom slučaju).

  Očekujem preokret i flight capitala od Istoka prema Zapadu kroz 1-2 godine. Kina će svakako ostati veliki igrač ali ne i najveći. 73′ su se vrtile prognoze da će Japan preuzeti svjetsko gospodarstvo i biti najveća ekonomija svijeta do 2000. Ipak nije. Kina nema niti kvalitetu Japanskog proizvoda niti tadašnju inovativnost. Trebali bi uz Kinu biti vrlo oprezni. SAD ih pumpa sa likvidnošću putem FED akcija i diže inflaciju i još unaprijeđuje mjehur. Ali zeznuto je kada FED prestane svoje akcije i kada prestane priljev dolara(ok idu preko Hong Konga prvo). Inflacija će tek onda explodirati, a bez priljeva dolara Kina će morati braniti Yuan svojim rezervama. Naravno morati će i dizati ionako visoke kamatne stope.

 2. DomDom 12 imaš zanimljiva predviđanja,ali će sadašnji nemiri u GB i USA,ali i u ostaku Europe koja “grca” od nezaposlenosi(vidi Španjolska,Italija,…)možda to i ubrzati,a štrajkovi i nemiri i rušenja vlade su već počela i pitanje je kako će završitiTreba misliti na sutra,ne kupovati danas ono što nećeš moći prodati, i sl.Svi su u banani,imamo toliko raznovrsne robe i usluga,a nemamo viška vremena za život,a ako imamo viška vremena(nezaposlenost)onda nemamo sredstava,a pati i društveni život. Godina 2012 je godina obraćenja.Tko preživi,pričat će.Na neki način Slovenija je s blokadom možda i pomogla.Moje mišljenje je da bi udruženi s Norvežanima(koji nisu u EU i ima ih koliko i nas – 1m više-manje)mogli biti
  naftno-turistički dobro povezani.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.