HT

Sutra valjda jako pozitivan dan i na Zagrebačkoj burzi

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

Odnosno barem u nekih dionicama – naime tržište ipak postaje selektivnije i cijene ne rastu svima jednako, štoviše nekim dosadašnjim uzdanicama cijene i padaju. Današnji (30.11.) brutalni rast u svijetu tek je mlako popraćen u Hrvatskoj. Što se tiče dionica kao takvih, dodatna likvidnost na svjetskoj razini, jasno, obezvrijeđuje novac, a vrijednost raste realnoj imovini, tj. dionicama. Teorijski, one postaju jedna od najboljih zaštita protiv inflacije.

Rast ne očekujem (ili samo simboličan) u dionici HT. Njom se bavim jer je uvjerljivo najznačajnija dionica na Zagrebačkoj burzi, a i što mi se događaji oko nje čine pravim trilerom. Kao što sam već pisao, Raieffeisen OMF (ROMF) stječe ogromne količine dionica, što možete vidjeti ovdje. Pretpostavljam da ih kupuje na burzi jer mi je sve ostalo daleko manje vjerojatno (moguća bi bila zamjena GDR-ova ili izvanburzovno stjecanje). Dok na ROMF ne objavi o čemu se radi, pretpostavit ću da je kupnja na burzi (molim ROMF da se odazove i na ovom mjestu izvjesti javnost).

Količine koje ROMF stječe, u ondosu na ukupan broj protrgovan na burzi je u već neko vrijeme velik, a sada postaje jako jako velik i do zadnjeg dostupnog dana u studenom (25.11.) je već oko 45% ukupnog volumena na Zagrebačkoj burzi. Ako uzmemo u obzir da je jedan dio trgovanja trading (tj. neki su kupili i prodali u studenom), udjel u neto stjecanju je veći. Naročito je zanimljiv 25.11. koji je imao najveći volumen u studenom, a ROMF je taj dan stekao čitavih 18.000 dionica, što je preko 70% volumena.

Pogledajte grafikone:

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Pitanja koja mi se postavaljaju su:
– koliko dionica HT još može kupiti ROMF, uzimajući u obzir i GDR-ove HT koje ima, ako ih HANFA u svrhu ograničenja ulganja tretira kao isto ulaganje (a sve govori da bi trebala)?
– što ako ROMF prestane kupovati?
– koliki je potencijal za rast, tj. ako ROMF ima blizu 10%, koliko dionica može porasti prije nego će on morati prestati stjecati, ili morati početi prodavati.

Po mom sudu, ali ipak sam ja samo jedan amater, ROMF bi, ako baš želi kupiti puno dionica, i ako ih on kupuje, trebao prestati kupovati, da vidi dokle cijena može pasti (jer ako on kupuje te količine, onda očito nema značajnije konkurencije) i pokupiti likvidnost na manjim cijenama. Po mom sudu – a možda griješim – ako to ne radi, onda ili vrlo loše upravlja kupnjom ili ima cilj ‘zadržavanja’ cijene. A ako je tako, ta je situacija što se tiče izvedbe, dosta opasna za dionicu HT.

Kao što sam rekao, valuacija HT je ‘prilično’ ambiciozna, preko P/E=10 (prema MojeDionice) u uvjetima kad su mu prihodi usporedivi s prošlom godinom pali veeeelikih 7,6%, u uvjetima deregulacije i pojačane konkurencije i značajne osjetljivosti o diskrecijskom dohotku koji se, čini se, mora smanjivati.

Za sada je ovako velika kupnja ROMF, ili, malo vjerojatno nekog/nekih drugih ulagača, jako dobra vijest za tržište, jer mu/im drugi akteri mogu utrpavati dionice i tu likvidnost prenose na druge dionice. Ali što ako HT padne na 200 kn, prije ex-dividend dana i još niže kasnije?

A i tržište dionicu HT ne smatra uvjerljivom. Danas mu je pala vijednost za 0,42%, a Crobex je porastao 1,02%. Kako je otprilike 1/6 udjela u Crobexu upravo HT, slijedi da su ostale dionice iz Crobexa (težinski) porasle oko 1,38%, odnosno u prosjeku velikih 1,8%!

A o tezi da je HT ‘dionica kao obvezncia’ i da ju se bez straha može kupovati zbog izdašne dividende sam pisao ovdje.

Napomena: Autor ima jednu dionicu HT i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju iste.

48 replies »

 1. Podsjetio bih da se ogranicenje o trzisnoj kapitalizaciji kompanija koje OMFovi mogu imati mijenjalo. Tj. spustilo prema dolje kako bi se pogodovalo OMF-ima.

  Osobno ne mislim da ROMF bez ikakvog plana kupuje ovolike kolicine i da ce jednom samo udarit u zid zakonskog ogranicenja. To bi bilo ipak malo previse, cak i za OMF.

  • Smanjenje tržišne kapitalizacije se nije ‘pogodovalo’ OMF-ovima, nego je to bila razumna prilagodba prekrutih pravila promijenjenim tržišnim okolnostima. Štoviše, koliko ja znam, svi fondovi koji su tražili dodatno izuzeće od probijanja limita su ga dobili. Tako da mislim da je, primjerice, za prodaju ADPl s njihove strane to ‘probijanje’ limita bilo samo izgovor. Zanimljivo bi bilo znati da li se neki fond manageri u isto vrijeme osobno krcali ADPL.

   Ovo za ROMF je zaista jako neobično. Ovaj su mjesec do četvrtka stekli hrvatskih dionica za oko 19 mil. kn, od čega samo HT 1 mil. kn. Pri tome je HT već lavovski dio portfelja, čudnovato velik dio portfelja, po mom amaterskom sudu, daleko izvan svih gabarita savjesne disperzije. Ali pitanje je ZAŠTO oni tako intenzivno stječu dionice HT u tako negativnim poslovnim okolnostima HT? Što Vi mislite, zašto ga stječu, i na takav način?

   I na koncu. Što će biti s dionicom ako on prestane stjecati, i do kada će moći ovako stjecati?

   • Mislim da tu postoje samo dva moguca objasnjenja i u biti ste ih spomenuli, a obadva su po clanove ROMF-a losa.

    Prva mogucnost je da je uprava stvarno uvjerena da je HT kao obveznica, i da mogu racunati na cca 20-30kn dividende mjesecno, pa je zapravo svejedno da li je dionica na burzi 150 ili 250 kuna, kad oni ne trejdaju nego vise onako Buffetovski ulazu na neogranicen rok i zive od stabilne dividende.

    Druga mogucnost mislim da je manje vjerojatna i jos gora od ove prve, no za pretpostavku uzima da su upravitelji ROMF-a ipak dobro potkovani u svojim procjenama, pa ju ne bih uzeo za ozbiljno (ipak su dokapitalizirali LKPC po 835 pa onda prodavali po 780 niti tjedan dana nakon dokapa). Uglavnom, ta mogucnost pretpostavlja obranu cijene do nove godine, kad dolaze kljucni trenutci podnosenja godisnjih izvjesca i ovisno o njima odluke o dodjeli menadzerskih bonusa, te njihovom iznosu 🙂

 2. Malo sam pogledao trgovanje 25.11.2011. i grafove HTa i cini se da je ROMF stalno na bidu kad je uspio kupiti toliko. Otprilike 13% kolicina i 15% volumena otislo je po asku na taj dan, znaci na bidu je prodano dovoljno i za nekog drugog. Daytradea (sa zaradom) definitivno nije bilo.
  Mozda je indikativno da su vidljive kolicine na bidu bile na pocetku trgovanja oko 4.5%, oko 13:00 su pale na 3% i poslje 15:00 se digle na 3.5% ukupno vidljivih kolicina. Za HT su ovo velike promjene s obzirom na goleme kolicine na asku. Taj pad odnosa nije prouzrokovan prodajom vec je neko maknuo svoje bid naloge.
  Bilo je 10 transakcija sa preko 1000 komada, znaci neko veliki i prodaje.

  Uglavnom moji zakljuci su:
  kupuje sve kolicine na ZSE
  u ovim uvjetima gotovo uvijek kupuje po bidu
  nema cjenovnu vec kolicinsku strategiju (?)

   • Tko zna. Nekoliko dana za redom je bilo zalijetanje po asku, kao da je netko htio kupiti što skuplje, ali ona se okrenulo i zatrpalo bid … što biste Vi napravili da imate veću količinu dionica HT i da vidite kako stječe ROMF i ne želi objasniti što radi? (Ja sam im čak i pisao, ali mi ne odgovaraju). Ja pretpostavljam da je to prava kupnja. E ako je to prava kupnja, onda je jasno što može biti ako nestane kupnje tog dominantnog kupca. I stoga bih, da imam veću količinu, utrpavao koliko stignem upravo sada.

   • A ne znam jeste li primjetili kakvi su su nalozi na asku? Do 240 je preko 5.000 dionica vidljivo u ovom trenutku, a trenutno je tolika količina na asku vidljiva tek do 231 kuna.

 3. I ja mislim da je prava kupnja. Razloga moze biti puno, ali kao sto sami kazete oni ne zele komentirati sve razloge, sto je uobicajena praksa u HR. Ja mislim da pojusavaju igrati na sigurno gledajuci prethodne godine, al ja tu ne vidim nikakvu sigurnost.

  S druge strane 10×1000 kom nije puno. Ocito je to netko mali da bi se oni brinuli. No ne zaboravimo da je na HT izdana cijela hrpa margin kredita i certifikata vani koji ce se aktivirati cijenom bez obzira sto stop nalozi na ZSE od danas vise ne rade.

  • Ma dajte. Od kad sam prvi put spomenuo ovu temu, cijena HT je skliznula sa 245 na 236 kuna, na prilično velikim volumenima. Bogme im utrpavaju i neki veći. Imate i prilično nevjerojatnu stvar do sada, a to je da, ako biste pretpostavili da imate ‘accrued dividend’ za dionice HT, kao što je ‘accrued interest’ za obvezniu, onda bi cijena HT morala polako rasti do ex-dividend dana, i onda pasti za iznos dividende (diskontiran s obziorm na vrijeme isplate).

   Kad biste tako gledali, vidjeli biste da je HT pao debelo više nego Crobex!

   Također, jako je zanimljivo kad je bio najbolji dan za kupnju dionica HT, 9.8.2011., prosječna cijena 228,70, na taj dan je AZ kupio čak 50.000 komada, a ROMF svega oko 23.000. Ako tako jako voli te dionice, zašto je upravo na dan kad je bila najniža cijena prepustio AZ da kupi te velike količine (AZ je inače, mudro, kupovao samo na taj dan).

   Također, jeste li vidjeli tko i kako kupuje ISTT i vidite li što se ondje zbiva? Kako tumačite kupovanje po asku 10 dionica skoro svaki dan na openu, i ako netko proda naknadno po bidu, ponovo zatvaranje male količine na asku, koliki god da je bid-ask spread?

   • Malo sam pogledao i 9.8.2011. i cini se da je AZ sve kupio u jednoj transakciji od poznatog prodavatelja… tako da se nije borio sa ROMFom i ostalima tokom dana…

    Mislim da sam dosta vremena potrosio na HT danas i na ROMF. HT nemam a zelim se ugledati na najbolje i uciti od njih tako da bi tu prestao gledati i RONF.

    • Taj dan je prošlo preko 130.000 dionica. Dakle, ROMF je mogao kupiti više da je htio. Što se tiče paketa, valjda znaju kako se za njih konkurira (inače bi to bilo zaista smiješno), pa ne vjerujem da onaj AZ-ov nisu mogli kupiti da su baš htjeli.

  • Situacija je takva da je vidljivih količina na asku do 240 6317 komada. Takva vidljiva količina na bidu se može naći ako se spustite sve do 224 kune!

 4. misljenja sam da bi trebao..efikasna strana trzista koja spominjes itekako TA ima velike vaznosti , nemas apsolutno niti jednu poziciju na stranim trzistima osim HR ?

  • Da bi Vam se komentar pustio trebate pisati barem donekle suvislo i barem donekle točno i barem donekle pismeno. Evo još ovaj komentar puštam čisto za ilustraciju i da pokažem da nema ‘cenzure’, ali prethodni u kojem se kaže da ‘ pozitvan dan na crobexu ,,,nista od toga’ je zaista ispod svake razine (koliko vidim, Crobex je u plusu oko 0,8%, a i svakako bi dobro došlo, ono ,,,,,, malo ,,, pismenosti’. OK?

   Imate forume o dionicima koji su upravo primjereni toj razini što se tiče sadržaja i stila, pa nema potrebe da upravo ovdje to prosipate 🙂

  • HT i po TA vec dulje vrijeme izgleda dosta lose, ali o tome onda u prikladnoj temi. Cisto da ostane kao zabiljezba da se ne bi eventualno tretiralo kao naknadna pamet…

 5. Dario, HT tehnickom analizom se nisam bavio…uglavnom ..ERNT,ATPL.ADRS-PA,KOEI i jos par likvidijih izdanja…ako Nenad dozvoli ,mozemo argumentirano raspraviti o tome…

 6. Meni je katastrofalno kad pogledam na Moje dionice cijeli portfelj od ROMF u top10. Ukupni portfelj im je 1,9mlrd a od toga 1,02mlrd samo HT-r-a. To je 53%!?!
  Mirovinski fondovi bi trebali imati horizont ulaganja od cca20godina (tek tada im kreće veća isplata), ne znam jel oni imaju predodžbu što će biti sa HT-om za 20 godina?
  HT već 10 godina ne stvara dodane vrijednosti je se nigdje ne šire niti će se širiti (vjerojatno prema politici većinskog vlasnika), domaće tržište je već maksimalno osvojeno i samo se može smanjivati jer su cijene usluga još uvijek previsoke (vidi neto profitnu maržu).
  Cijena same dionice od IPO ovisi isključivo o dividendi I NIČEMU DRUGOM. Dakle ako se pretpostavi da će NPM s godinama padati, padati će i cijena dionice. A kroz 20 godina to može biti i vrlo drastičan pad.

 7. evo pročitao blog i komentare ,pa bi bilo nepristojno bar da ne pozdravim Nenada
  i pohvalim ga ” još jedan odličan blog “

 8. Jedna opaska, zasto Vas toliko boli i bode HT? Ok kad pisete o svojim dionicam analizama itd stvarno za svaku pohvalu ali ne znam zasto bi Vas svrbio HT. Nema puno firmi kod nas koje godinje isplate dividendu u visini cca 10% od cijene dionice il se mozda varam. Ne pada mi napamet savjetovati samo mi cudno da vise pisete o HTu nego o svojim dionicam :). Il se HT ne uklapa u vasa matematicka predvidjanja…mislim da burza ipak nije matematika donekle da ali nema formule da se sve predvidi i nitko ne zna sta ce bit sutra…Inace ne ulazem u dionice samo volim citat Vas blog

 9. To je jednostavno. HT je uvjerljivo najznačajnija dionica na Zagrebačkoj burzi. Pogledajte – sudjeluje u Crobexu sa skoro 3 puta većim težinom nego bilo koja druga (a i to samo zato jer je pravilima ograničena na maksimum) i ima likvidnost neusporedivu s bilo čime drugim.

  1. Znači, sve oko nje, pogotovo ako je vrlo neobično, je vrlo važno za cijelo tržište.

  2. Pretpostavimo li da je ROMF-ovo stjecanje kupnja na burzi (u što sam uvjeren), onda bi to značilo da jedan veliki igrač upravlja cijenom (zadnjih dostupnih dana je udjel u volumenu preko 50, pa ponekad i 80%!?), a to bi onda bila tržišna manipulacija. Kako se radi o mirovinskom fondu, to više nije šala.

  3. Što se tiče tog mirovinskog fonda, pogledajte: od početka rujna do 28.11. su članovi ROMF u dionicu HT uložili (ako je ovo kupnja) oko 55 miliona kuna, a imaju isto! (Jer mu je cijena padala). Vama se to čini OK? Istovremeno su u sve ostale dionice uložili manje od 2 mil. kn. Njegovi članovi zaista jako vole dionice HT!

  4. Tu je naravno šira tema, kako se OMF-ovi ponašaju s našim novcem, Vas to ne brine?

  5. Manipulacija neukih ljudi je zaista velika, pa pogledajte, neki od njih slijepo vjeruju u tu dionicu jer je država stajala iz IPO i neki smatraju čak da tome treba pristupiti kao kockarnici za ogromni dobitak (jadnici se ne pitaju tko bi bio taj tko će kupiti dionicu po preko 300, ako ni sada nema drugih velikih kupaca): http://www.poslovni.hr/forum/ht-hrvatski-telekom-dd-1520-pg3089.aspx#post1238125.

  6. Vezano uz Vašu konstataciju, kad kažete da dionica isplati 10% dividendu od cijene, znate li što govorite? Pa nitko Vam nije rekao kolika će biti dividenda idućih godina. Pa prihod HT je na usporedivoj osnovi s prošlom u devet mjeseci pao za 7,6% nominalno, dakle oko 9% realno. Što ako za godinu-dvije dividenda bude 10 kn. Hoćete li onda biti zadovoljni sa cijenom HT od 100 kn? Zar nije daleko bolje ulagati u tvrtke koje imaju odličnih izgleda povećavati dividende, pogledajte npr. ovdje: https://trzistakapitala.wordpress.com/2011/11/17/dionice-kao-obveznice/.

  7. I možda i najvažnija stvar, po mom sudu ogromna šteta koja se tako nanosi hrvatskom tržištu kapitala. Pogledajte tipičnom stranog fond managera koji bi htio / trebao uložiti u RH. Pogleda on u RH i vidi da postoje dvije dionice koje se većinom apsolutno ističu od ostalih. Jedna je blokirana, a druga se trguje (bar kako se meni čini 🙂 )vrlo skupo (P/E preko 10 uz smanjenje prihoda od oko 9% realno), a u njoj postoji brutalni kupac (a svakom promatraču sa strane bi se lako moglo učini da je cijena visoka upravo zbog te brutalne kupnje, da li bi se Vama tako učinilo?). A i ako ne razmišlja o manipuliranju cijenom, svakako zna da cijena ne bi bila tolika da nema toliko kupnje (jednostavni zakon ponude i potražnje).

  Te zaključuje da ako ROMF i dalje ima onih preko 500.000 GDR-a, te ako HANFA i to smatra ulaganjem u dionice HT (što je logično), onda bi cijena HT mogla skočiti samo još 4-5% prije nego mu udjel u ROMF bude preko 10%. I tada mora prestati kupovati, ili čak početi prodavati. I tada bi cijena puno puno teže išla prema gore, je li tako? A zašto bi išla? Da ima velikih željnih kupaca na preko te cijene, gdje su oni sada na manjim cijenama? I zašto bi itko kupovao dionicu za koju se čini da joj je rast ograničen na 4-5%?

  Onda se on okrene i ode, jer kaže sam sebi: ‘Ako je s dvije glavne situacija takva, kakva je s ostalima?’. Uvjeren sam da zbog toga trenutno nemamo odgovarajući flow iz inozemstva, za ovo tržište kojem nasušno treba likvidnost.

  • Hvala na pojasnjenju. Nisam Vas htio uvrijediti il tako nesto, iznimno postujem Vas i Vase zalaganje za pravednije trziste i takodjer za pravednije drustvo sto se vidi iz svih Vasih postova, ne kuzim ljude koji Vas preziru i mrze a ima, moje misljenje je da Vas se moze volit mrzit itd ali da bi vas svatko trebao postovat. E sad oko trzista malo moja opaska. Mislim da je svima jasno zasto ROMF drzi cijenu HTa jer da padne cijena HT ako su jako izlozeni HTu a jesu vrjednost njihova portfelja bi drasticno pala, tako ja kao laik vidim situaciju. E sad moje misljenje o HTu, u telekom sam biznisu i nisam povezan sa HTom nit imam njihove dionice. Na hrv trzistu su apsolutni monopolist i nema sanse da se to promijeni, prave konkurencije nemaju u mobilnoj VIPnet donekle, a u fiksnoj su svjetlosnim godinam ispred svih g.Bakic ja ne znam kako Vi to ne vidite? Tesko da u slj 5g im dobit moze past ako se ne varam ove g je bila 2milijarde kuna, 5posto oscilacije gore dolje. Imaju puno prostora da optimiziraju poslovanje unutar svoje kuce itd, zamislite di bi bili da im je regulatorna odobrila projekt fiber to home kakvi bi tek onda monopolisti bili…a trenutno nitko nema ni snage ni novaca takav projekt napravit osim njih tako da nije o bas kompanija za podcjenjivat. E sad cijene na burzi hehe to je neka druga domena…Ja sam laik stvarno u ovome, ali kad gledamo dobit 2milijarde kuna nije za bacit INA ima takodjer kako mi se cini tu negdje ali INIna dionica je 2000kn mozda pricam gluposti ali ja u poslovanju priznam samo profit…mozes imat prometa koliko hoces ako nemas dobiti kakva ti korist od tog…karikiram ali ja to tako gledam, malo sam se raspisao…hvala na objasnjenju

 10. @Tomislav i ostali

  Što li ste toliko opsjednuti svi tom dividendom. Ja baš imam dionica koje isplaćuju ozbiljnije dividende, ali nije to razlog zašti ih imam! Pogotovo mi nikad nije palo na pamet razmišljati o HT-u kroz pojam dividende. Pa oni isplaćuju više nego zarade, zar to može tako još dugo??

  Ako već želite dionicu sa trenutnom dividendom oko 9 % na sadašnju cijenu, onda neka je to barem neka u kojoj je payout manji od 100 % (po mogućnosti i manje od 80 % za sada, a onda neka kasnije raste i payout i EPS zajedno, bolje da ima gdje rasti nego da je već narastao), neka je to obzirom na sve ove domaće rizike i neka koja većinu svojeg poslovanja plasira u izvoz (proizvoda ili usluga), neka koja ima na temelju čega očekivati daljnji rast poslovanja, dakle zarada pa time i dividendi… a prikladno je kada je već tako “čudno visoka” razina isplata da to znači da bilanca i stvarno pliva u likvidnosti (npr. neka je keša po dionicu u bilanci iznosom većem od 50 % BVPS i recimo više od 50 % cijene dionice, ali da to ne znači da glupo upravljaju financijama: nego recimo neka planiraju uskoro značajne investicije, i paralelno isplaćivati visoke dividende), a nije na odmet ako tu ima i nekih produktivnih nekretnina u bilanci recimo ne previše visoko vrednovanih…

  U svojih sve skupa 10-ak dionica imam recimo 2 približno takve (TUHO, JDGT…), i još 2-3 (KODT, ADPL…) koje su malo šire shvaćeno također blizu ovog “ekstremnog opisa” itd., i to su onda kvalitetne “dividendne dionice”, a ne HT. Nije poanta dividende da ti ne može nadoknaditi smanjenje glavnice, ne znam čemu takva služi.

  Disclaimer: imam spomenute ADPL, JDGT, KODT, TUHO, nemam HT, ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

 11. Evo jedan prijedlog za gosp. Bakića. Da li bi mogli na jednom mjestu na svom blogu preporučiti knjige koje su vama promijenile gledište na tržište kapitala jer mene osobno vrlo zanima takva literatura pa bi htio i od vas čuti neke prijedloge. Naravno da znam da vi stalno preporučujete neke knjige koje se vama čine zanimljivima, ali da li bi to mogli staviti na jedno mjesto da olakšate čitateljima koji zaista i poslušaju neke vaše prijedloge. Možete za početak početi sa svega par knjiga koje su vas najviše dojmile pa onda nadodavati ostale ako bi vam tako bilo lakše. Evo nadam se da nisam prezahtjevan, ali nešto tako bi volio vidjeti na vašem blogu. Lijep pozdrav

  • Može djelomično, jer nema knjiga koje su mi promijenile gledište, čovjek treba stalno čitati. Ali znam za knjige koje bi trebao svatko pročitati.

 12. dobro ako romf napuni tu kvotu od 10%
  zar neće onda krenuti neki drugi fond ss kupnjom da napuni tu kvotu , jer večina njih ima slične portfelje i dionice

   • Možda ima i nešto logike u pitanju maleckog: ako “brutalni kupac” dođe do limita/plafona ulaganja u HT, onda će cijena početi padati*, a tada su gubitnici osim ROMF i ostali mirovinski i ostali fondovi koji imaju značajno ulaganje u HT-R-A, jer i njihova se imovina smanjuje. Nemam uvida promjenu na računima drugih mirovinaca, ali ako oni smatraju da je cijena HT-R-A na putu dolje i neće tako skoro** na visine preko 250, zašto ne prodaju sada? Možda je malecki u pravu, pa i oni u trenutku kad ROMF stane, nastave kupnjom održavati cijenu?
    * samo jedan od mogučih scenarija, nije isključiv
    ** 2-3 godine

    • Nije mi poznato da li je zakonski ograničen rok u kojem mirovinski fond MORA prodati imovinu kojom je prešao ulagački limit ?
     Ili HANFA može svojom odlukom taj rok odrediti na godinu dana ili više?

    • Da, iako su neki fondovi poput AZ-a kupovali na nizim cijenama, odnosno bilo je oko 230 ako se ne varam. Medjutim ako ostali fondovi krenu stopama ROMF-a to bi bilo po njih poprilicno pogubno, naime kad-tad bi i svi oni dosli do svojih 10% i zajedno potonuli.

    • Da su htjeli i da smatraju da im je interes da HT-u cijena raste preko 250 samo zbog kupnje fondova, mogli su se davno uključiti po povoljnijim cijenama i tako bi ROMF kupio manje i onda bi ROMF mogao ‘gurati’ (pod pretpostavkom da gura) na 260. Pa nisu oni baš svi dudeki (iako mislim da neki jesu, ili se takvima prave).

 13. Za prva dva vidljiva dana 12.mjeseca ROMF nije kupio ni jednu dionicu koja bi bila vidljiva na racunu. Kupuju dva PBZa sa kraja za sada. E sad, ko zna sto je njima motiv… mozda su mislili kupiti prije izbora…

  Interes pada u svakom slucaju i prodaje se po bidu…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.