ADPL

Je li porast cijena nekih dionica realizacija potencijala ili samo početak?


I novu sezonu počinjemo u sastavu:
Messi-Xavi-Iniesta-Fàbregas-Villa!

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

Napomena: Ovaj ispravak u 20:25

+ + +
Ovo će možda biti i najkorisniji post ove godine za racionalne investitore! Možda  traži malo više pažnje, ali uvjeren sam da će se ta pažnja isplatiti.

Jučerašnja tablica mi se zbilja pokazala vrlo popularna. Stoga sam ovdje odlučio otići korak dalje. Naime, mnogi me pitaju: “Ako su neke dionice snažno narasla u 2011., znači li to da su iskoristile svoj potencijal, pa neće moći jako rasti u 2012.?“.

Uvjeren sam da ne! Smatram da je radikalno otključavanje vrijednosti u nekim dionicama tek započelo. Svoje sam razloge objasnio više puta, ali sada i na jedan drugi način zašto i iduću godinu samouvjereno počinjem u istom sastavu, pogledajte klikom na donju slikicu (klik i još jednom klik za pravu veličinu)! U svakom slučaju, pogledajte napomene i objašnjenja niže, tablica bez njih je bezvrijedna!

Zahvaljujem ekipi s MojeDionice za većini inputa u ovoj tablici! Puno hvala na tome da postojite!

A. Napomene i objašnjenja

1. Ovo je samo moja amaterska, osobna, pomoćna analiza, nisam financijski savjetnik i nemojte se pri ulaganjima oslanjati na ovu analizu. Analizirajte sami ili potražite profesionalni savjet. ‘Atraktivno’ ne znači apsolutnu ocjenu ili preporuku za ulaganje. To je moj dojam atraktivnosti, za mene, ali i kao povod za diskusiju i polazna točka promišljanja … stoga smatram da će biti jako korisna za racionalne ulagače.

2. Objašnjenje metodologije:
– Odabrani parametri su samo jedan od mogućih odabira, ne daju cjelovitu analizu, itd, ali mislim da je stvar prilično robusna
– Pokušao sam pogledati (kao alternativni način, jer mi je inače sve jasno) da li su zbog porasta cijene neke dionice postale manje atraktivne
– R 1,2,3 su ‘rangovi’ s obzirom na vrijednost parametra svih dionica iz Crobexa (dionica s najboljim parametrom dobija 25, iduća 24 … pa do 1, a ‘Score’ je zbroj rangova, zajedno s bonusom za dividendu i kvalitetu korporacijskog upravljanja
– Razlika u ‘Score’ ne zanči ‘koliko je neka dionica perspektivnija od druge’: to je otprilike relativni poredak; primjerice, svoje dionice ne bih ni u snu mijenjao za neke kojima je Score samo malo manji.
– ‘ttm’ znači ‘zadnja 4 kvartala’, što mi je ovdje proxy za 2011.
– Kod P/S R1 dajem na osnovu popravljanja tog parametra, naime dionica dobija tim više bodova čim joj je P/S manji u odnosu na 2009.
– kod P/B dionica ima tim veći rang čim je trenutni P/B manji (nema smisla gledati promjenu spram 2009. jer bi to uglavnom samo odražavalo promjenu cijene, jer je P/B prilično stabilan)
– kod P/E gledam napredak. Jasno, najviše su bodova dobile tvrtke koje su napravile turnaround, iz gubitaša se pretvorile u dobitaš; nakon toga one koje su bile pozitivne i povećale dobit (malo je nejasno kako ih točno usporediti, ali sam pokušao), nakon toga one koje su smanjile gubitak, nakon toga one koje su smanjile dobit, nakon toga one koje su prešle u gubitaše
– Dividenda nije bitna sama po sebi (jer možete imati ‘dividende iz kućne radinosti’), ali pokazuje kvalitetu dobiti. Dao sam od 5 bodova za veliki dividendni prinos do 1 za mali
– Kod korporacijskog upravljanja dao sam bodove za transparentnost i napredak (recimo, KORF još nije na razini ERNT – iako nije ni daleko – ali je napravio nevjerojatan napredak), pri tome sam bio fleksibilan, pa sam bodove dao čak i nekim tvrtkama koje su dobre samo na formalnoj, a ne i realnoj razini (kao što rekoh, scoring je prilično robustan, pa to nije odlučujuće)
– Jedini izuzecu su, odnosno ‘manualne’ modifikacije algoritma:
— P/S rang za ATGR – nije mi se dalo tražiti bilancu DK da napravim pro forma P/S u 2009., pa sam ATGR-u dao prosječan rang (sistem je robustan).
— dodanih 28 mil. kn u dobit RIVP i KORF koji su ispušteni konsolidacijom u Q3 (projurili direktno u kapital, nisu prošli kroz RDiG, pa bez toga podaci ne bi bili usporedivi)
Ako znate još takvih primjera, molim javite.

B. Rezultati.
1. Najbitniji je srednji dio tablice. On mi pokazuje da, iako su nekim dionicama brutalno porasle vrijednosti (u ovim teškim okolnostima), one su, relativno gledajući, danas još jeftinije nego prije dvije godine!

2. Kao što znamo, u doba preokreta, prihod je najvažnija varijabla koju treba gledati, ali također je bitno gledati cijenu koju plaćamo za kapital, te je još bolje ako tvrtke koje ostvaruje radikalne napredtke u prihodima mogu imati i radikalne napretke u dobiti (recimo, iz gubitaša u dobit)

3. U srednjem dijelu tablice sam zelenim označio meni zanimljive (dobre) rezultate. Primjerice, P/S je za neke dionice manji nego prije, a to nije zbog pada cijene, nego zbog radikalnog povećanja prihoda! Za neke druge dionice, to je zbog pada cijene. Ne da mi se sad razlučivati koje su zašto, ali za moj dream team, to je zbog rasta prihoda (dakle, imamo situaciju turarounda, ili značajnog unaprijeđenja)

4. Važno je sve gledati ne sa zrnom soli, nego s malo više soli! Ovo je ipak na neki način samo filter. Treba znati nešto o tvrtkama. Naime, mi već znamo da su se dogodile neke stvari koje parametri još ne opisuju. Primjerice:
– DDJH će skoro sigurno imati pozitivnu godinu, pa ga na ovaj način Q42010 ‘nepravedno’ kažnjava – mi znamo da će on u P/E dijelu kad godina bude potpuna stajati znatno bolje
– KORF, RIVP će imati znatno bolje rezultate za 2011. nego li se vidi iz ttm jer je u njega ušao jednokratni (veliki) otpis tečajnih razlika u Q42010
– PODR će u idućoj iteraciji stajati znatno lošije jer neće imati bodove za ‘turnaround’, koji zapravo i nije napravljen, jer se radi o jednokratnom otpisu štete u Q42010

Primjerice, DDJH i PODR se ne razlikuju u ‘score’ jako puno. Ali mi ne bi nikad palo na pamet zamijeniti DDJH za PODR (jer me zanima porast 100% ili više uz relativno mali rizik). ATPL stoji vrlo dobro, ali ne bih u nju ulagao jer mi izgleda jako hazarderski s obzirom na poslovanje i upravljanje. Ali mislim da za onoga tko dobro pozna ovu tvrtku, ako smatra da ti rizici nisu presudni, ovo može ukazivati da je investicija vrijedna razmatranja!

5. Slično, ako je neki Score nizak, ne znači da je dionica loša; primjerice, iako više nemam DLKV, a on ovdje stoji jako ‘crveno’, načelno ga ne bih izbacio iz razmatranja.

6.Ali, sveukupno, apsurdno mi je ulagati u dionice ako im postoje značajno superiornije!

Za ilustraciju, evo još jedna varijanta analize. Kao što znamo:
– na samom ulasku u krizu kapital (P/B) je vrlo važan, pokazuje žilavost tvrtke u odnosu na cijenu (jasno, samo je indikator, ne daje zaključak)
– na izlasku iz krize, za one tvrtke koje izlaze (a takve nas zanimaju), najvažnije postaje povećanje prihoda, tj. relativno gledajući P/S (kao što znaju zaljubljenici u građevinare, i sami znaju kako bi bili veseli da ima bar više ugovorenih poslova, ako već nema dobiti), a nakon toga dobit (važnija od P/B)
– nakon izlaska iz krize, najvažnija je dobit (to ćemo za najbolje tvrtke gledati na koncu iduće godine).

Stoga bi čak i više imala smisla analiza u kojoj dajemo ponder 3 za rang u P/S, ponder 2 za rang u P/E i ponder 1 za P/B. Ako napravimo tako, i poduplamo bodove u ‘posebnim parametrima’ (da imaju dvostruki utjecaj, jer sad i ovih drugih bodova ima dvostruko), dobijamo ovo, pri čemu je situacija još jasnija:

C. Što dalje?
Ostajem i dalje vjeran svojoj strategiji ulaganja u dionice (koje mi izgledaju kao) vrlo malog rizika (downsidea), a (izgledaju mi kao da ) imaju ogroman potencijal rasta. Glavnina mog portfelja stoga ostaje za 2012.: ADPL, DDJH, KORF, PTKM.

Uz dodatak ARNT (da ne uvodim u igru sve igrače), mogu reći,
– Uz neizmjenjeni sastav ekipe KORF-Messi, ADPL-Xavi, PTKM-Iniesta, DDJH-Fabregas, ARNT-Villa, uz pozitivno uzbuđenje dočekujem 2012. (RIVP ne uključujem, jer ga znatno jeftinije kupujem kroz KORF).
– Timski pristup: ako samo dva od tih 5 igrača budu u dobroj formi – ne mogu izgubiti (mora da sam htio reći: portfeljni pristup!) (tika-taka).
– Vjera u kvalitetu: Ako mi i golman pogriješi u prvoj minuti, ne paničarim, jer znam što imam!
– Nisam zavidan: ako Ronaldo ili Kaka slučajno budu u formi, ili im slučajno sjednu one škarice u rašlje, veselim se i ja!
– Neki drugima ostavljam da napucavaju svoje adute: Sammira, Vrsaljka, Vidu, Chagoa i Šituma! Jao, zar ima i ovdje paralele? Pa nisu to valjda oni koji upravljaju tuđim sredstvima (uz pretpostavku da i Mamić upravlja tuđima)?

I, k tome: Da li bi se ponosni ulagač u Sammira, Vrsaljka, Vidu, Chagoa i Šituma, možda, kad bi se kladio za svoje novce, ipak rađe kladio na kombinaciju Messi-Xavi-Iniesta-Fàbregas-Villa? I ako, se, upravljajući tuđim, kladi na prvu kombinaciju, da li se, za svoje, kladi na drugu?

Također vas pozivam da neke implikacije moje strategije ulaganja pogledate u ovom komentaru.

Napomena: Autor ima dionice ADPL, ARNT, DDJH, KORF i PTKM, i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih!

47 replies »

  • (Šit)uma nemogu trenutno prodati tako da će još neko vrijeme igrati, prvom prilikom ću kupiti Vilu, a umjesto Xavia kojeg nesmijem kupovati, koga da uzmem kao prvu rezervu kako bih imao portfeljnih 5 jakih?

    • To mi je navodno sukob interesa u firmi gdje radim, pa ne želim zaobilaziti čak i glupa pravila

    • Ali moj Villa još čeka na klupi, nije ni ušao u igru. Čuvamo ga za drugo poluvrijeme!

    • Ja pokušavam, ali diskretije, a trgovanje je skroz imbecilno. Nema bida, onda stavim nešto i u sekundi me ispreskaču. Pa što ne stave bid, zar zbilja misle da će kupiti po 57 ili 58?

     Inače sam htio reći: drugu četvrtinu. Jer je utakmica tek počela!

  • Jaoj, ova će analogija otežati praćenje ovog bloga. Već sam pet puta pogledao koji je Messi, koji je Xavi. Svaka čast na trudu da se problematika približi svima, ali ja bih radije da se nogomet ne pojavljuje na ovom blogu (:

   • Sve ima svoje razloge.
    Cilj je preusmjeriti kapital iz kladionica na burzu :).
    Bilo bi zgodno vidjeti koeficjente za godišnje plasmane.
    Nebi to bilo bez odjeka.

    • Poštovani, samo ću Vas podsjetiti na ‘dobronamjerne’ napore razne gomile nickova (‘anonimnih’, he he) na nekim forumima, kao ovo (pogledajte si stranice ispred i iza, također) http://www.poslovni.hr/forum/korf-dom-holding-dd-1064-pg382.aspx, koji su svesrdno uvjeravali ljude u moje ‘prljave’ namjere itd., te eksplicitno savjetovali ljudima da prodaju KORF pri cijenama 45-55 kuna.

     Napominjem da je to bilo kad je HT bio skoro 300 kuna, a Crobex oko 2300. S obzirom na isplaćenu dividendu, to je kao da je HT bio na oko 275. Koliko je ono sada HT, koliko Crobex, a koliko KORF?

     I baš me zanima, što mislite, jesu li se iza tih nickova (mnogi su još eksplicitniji postovi, s očitim lažima, izbrisani) krili neki profesionalci iz financijske branše?

   • Pa analogija je baš super, portfelj je kao momčad, svaki član za sebe je možda dobar a možda i ne, a koliko god da je dobar sam za sebe nije “ništa” (“obzirom na rizik”) spram “sinergije” cijele momčadi, pogotovo one sastavljene od više tako dobrih (ali robusno i obzirom na pojavu evenutalnog kojeg lošeg uljeza).

    Nogomet sam inače više puta čuo u analogijima ekonomske, investicijske i sl. tematike.

    Npr. jedan moj profesor sa FER-a je ponekad slobodno tržište opisivao kao “nogometnu utakmicu”, u nastojanju da kaže kako tržište tobože može biti “visoko regulirano a slobodno i konkurentno”, hoće reći postavljena su stroga pravila igre, svi ih znaju, svi ih prihvaćaju, i u okviru tih pravila su itekako slobodni obzirom na “sposobnosti”, “ugiranost”, “taktiku” itd. djelovati na raznolike/”slobodne” načine koji dovode do cilja, gdje se itekako može biti bolji od drugih (pobijediti 6:2 🙂 ) itd., da “kvalitetna regulacija” nije neko bitno “ograničenje” nego tek skup zajedničkih pravila igre unutar kojih se onda odvija konkurentska borba i gdje jedni mogu pokazati zavidne prednosti u odnosu na druge, postizati svoje ciljeve i u zaista “velikom stilu” itd. temeljem svojih sposobnosti i truda.

    Načelno je i ta tržišna analogija OK, premda je to osjetljivo pitanje što znači “kvalitetna” regulacija, jer ako nije takva onda pitanje koliko je taj nogomet baš nogomet, koliko je to pravo tržište i konkurencija, jer moguće je npr. i za nogomet izmisliti neka alternativna pravila koja recimo baš i ne bi imala smisla, koja bi sprječavala “dobre ekipe” da pokažu svoj talent i sl.

 1. Ja imam iz Varteksa, Istre i neke još iz 2. lige. Ali tu vidim još veći potencijal. Imam dva iz Barcelone ali su već postigli maksimum svoje cijene.

  • To je vrijeme kada sam ušao u KORF i pratio taj forum.
   Svatko tko to čita neko vrijeme zna tko je tko.
   Ne treba tu puno pameti.
   Taj njihov trud ( tada nisam pratio, ali je očito ) prije sloma burzi imao je kod
   nas i te kako smisla. Nakon pada tržišta malo se je tko odlučio ulagati novac na burzu i tada nastaju problemi. Vukovi gladni, a ovčica kako oni pišu, sve manje i manje … Da zlo bude veće pojavi se još i neki bloger i povede
   neuke i nesigurne na svoju stranu … Trud se savim izjalovio.
   Tada kreće vrijeđanje i primitivizam ( baš otprilike u vrijeme koje navodite) za koje ne mogu vjerovati da su tada dopuštali na stranicama PD.

   • PD je imao neku svoju agendicu, ekipa s foruma se hvalila da ide s njime na piće, urednici onako kao jako ponosni, ‘nezavisnost novinarstva’ (možeš misliti), pa se malo uvrijedili kad sam ih zamolio da ne pišu neistine. Pa onda počeli biti još ekstravagantniji. Kad sam ih upozorio da mogu dobiti tužbe za objavljivanje neistina (uvrede me ne smetaju), ipak su si malo zdošli, ali svejedno sam se uvjerio u totalnu bijedu tog ‘uredničkog’ pristupa. Isprike naravno nikad. Zato njihovi oglašivači dobiju tekst koji žele, autocenzura im ne da da napišu išta protiv njih … itd. Ne znam zašto ih Styria i dalje trpi, valjda će i tome doći kraj. Ako dobro vidim, u 2010. gubici od oko 15 mil. kn, ukupno svake godine od 2006. (za ranije ne vidim) gubici nikad manji od 10 mil. kn, ukupno tih 5 godina preko 70 mil. kn. Ali zato se oni ponose nezavisnim novinarstvom na forumu.

    Kažu oni meni: “Idemo na kavu, pa ćemo se sve dogovirit!”. To sam, naravno, odbio – što imamo ići na kavu da dogovaramo hoće li oni objavljivati neistine (recimo, da mi ‘puca’ margin kredit, itd.). Ili je to trebao biti ‘dogovor’, nemam pojma.

    Ali naravno, stalno uz viku i dreku jer se navodno napada ‘slobodno novinarstvo’. Baš me zanima zašto slobodnjaci nisu napisali ništa konkretno o mirovincima?

    • Je li itko osim Vas što ozbiljnije napisao?
     Sve novine imaju oglase.
     Krupni kapital teško dolazi pod lupu “slobodnog” novinarstva.

 2. Hvale vrijedna besplatna analiza za eventualne ulagace i sve nas citaoce ovog bloga.
  Jedna stavka naseg Crobexa je da se Vasom ‘Barcom-dreamteamom’ trgovalo danas za svih 5 igraca kad se sumira nekih 483828,17kn a dok se npr ERNT i HTom trgovalo 2579496,71kn.
  Ovo meni vise izgleda kao usporednu hrv lige-Dinama di razvaljuje i neke druge lige npr engleske, to je danasnje stanje. Sta ce bit sutra to samo dragi Bog zna…
  Moglo bi se stavit stavka pojedine firme takodjer koliko se pojavljivala u crnoj kronici sto firma sto uprava, koliko ima sudskih zabiljezbi procesa da li su svi vlasnicki odnosu uskladjeni itd, pa cijela uprava Podravke npr zavrsila u remetincu, samo sugeriram moze se u matematicki model puno toga dodat oduzet da bi se lakse odlucilo gdje i kako ulozit.
  Ja vjerujem da ste Vi dobro modelirali svoju funkciju vjerovatnosti rasta Vaseg dream teama jos kad se rijesi likvidnost odn povecanje volumena trgovanja na konju ste :).

  Pitanje jedno jel postoji sansa da vecinski dionicar proda recimo kontrolni paket za 2puta vecu cijenu po dionici nego sto je sada nekom strateskom ulagacu? Govorim o Valamaru

  • Poštovani,

   1. Za volumen se ne brinem, doći će to kad tad na svoje. Pogledajte samo što sam pisao kad je situcija bila daleko gora (ožujak 2009.), cijenom, a ne volumenom.

   2. Za VAH je naravno moguće da većinski proda, pa o tome sam već više puta pisao, a mislim jedino ako bi ih uhvatilo neko kolektivno ludilo da bi prodali blizu sadašnje cijene.

 3. Nije mi jasan P/E za KORF i ADPL, na moje dionice je za ttm 2011 -15,27 i 6,64. Vidim da se i za neke druge dionice ne slaze

 4. Mamić će ipak pristojno zaraditi na Vrsaljku,Vidi,Tomečaku i ekipi(a od njih mozda nista ne bude)…..mozda i ZSE ima svoga Zdravka 🙂

  • Moguće, ali je apsurdno je, ako ih netko zaista smatra Vrsaljkom, Tomačekom i sličnima, da ih drži. Ipak ovo nije LP da samo netko može imati Messija, dostupan je svakome.

 5. Zanima me što mislite o LKPC koja mi je iznenađujuće vrhunski rangirana? Te jeli vjerujete u kontinuirani rast prihoda s obzirom da je svjetska banka najavila recesiju za 2012. godinu u Hrvatskoj?

  • Poštovani, ne mislim puno, osim sljedećega:
   – mislim da je ono oko upisa dionica bio pravi, namjerno ili ne, izazvani kaos, i pogotovo mi se ne sviđa ona optužba Hanfe za iskorištavanje povlaštenih informacija
   – načelno, ovakvi biznisi mogu biti vrlo profitabilni
   – puno bodova u ovoj tablici imaju prvenstveno zato jer im je jako pala cijena

  • Tu griješite, jer ovdje ipak ima element cijene. Pravi Messi je pravi Messi, bez obzira na cijenu. A mislim da sam u ovoj tablici vjerno dočarao kako se, upravo zbog niskih cijena, i na hrvatskom tržištu kapitala može imati svog figurativnog medija. Mnogi su mi se smijali 2009., mnogi su me smijali ove godine, a vjerujem da će i iduće 🙂

 6. Poštovani, hvala na zanimljivoj analizi. Jedno pitanje od znatiželjnoga – KORF se čini stvarno atraktivan i sve što je ovdje pisano također mi se čini vjerodostojno – al eto zanima me kakav faktor u odlučivanju o dionicama jest ili treba biti broj zaposlnih? Eto recimo KORF zapravo nema zaposlenih nego samo upravu, slično EIG-u i Proficiju (to baš nije završilo sjajno).

  • Poštovani, neke stvari sam već puno puta pisao. Konkretno, ovdje o čemu govorite ide u temu ‘korporacijsko upravljanje’. Ima se tu puno za reći, ali kao što rekoh, smatram da je sada KORF jedan od najtransparentnijih tickera na ZSE. Čak i transparentniji od nekih drugih koji su dobili bodove gore, a koji slove kao neki ‘uzori’, te koje sam stavio više radi općeg dojma, jer se ne sastoji dobra komunikacija s investitorima u strukturiranom i ‘transparentnom’, ali u stvari zapričavanju.

   Konkretno, ovdje mislim da KORF i PRFC su kao nebo i zemlja. Primjerice, znate li koliko zaposlenih ima Proficio i tko njime upravlja? Kako izgleda portfelj Proficia? Itd.

 7. Neka se smiju.Kada se vidi da ste bili u pravu,plakat će što su priliku propustili(meka srca) ili će biti zavidni(tvrda srca)i uvrjedljivi.
  Nenade imate podršku svih nas koji plivamo uzvodno i koji vidimo cilj pred sobom(kao losos kojega ništa ne može spriječiti da pliva uzvodno) .Jako mi se svidjela usporedba s igračima Barcelone i Dinama.Osobno mi je jako drag takav izričaj.

 8. Čini mi se da portal mojedionice povijesni P/E, P/B i P/S obračunava na cijenu dionice danas a ne na cijenu iz tog vremena. Npr. u formuli za P/B za 2009. je P trenutna a BV je iz 2009. što baš i nije usporedivo.

   • Nemojte se oko toga brinuti. Ovo nije tablica na osnovu SAMO koje će valjda itko donositi investicijske odluke.

    Tako je kako je, meni je to bilo dostupno sa MojeDionice, a svaka metodologija ima svoju manu. Recimo za P/S imate baš lijepu interpretaciju ako je upravo cijena na današnji datum za sve godine. Itd.

    Ova tablica priča jednu priču, čini se konzistentnu s nekim drugim razmatranjima.

    Budite sigurni da će mnogi profesionalci proglasiti ovu tablicu diletantskom, većina naime onih koji ni približno nisu u stanju napraviti nešto ni slično ovome, ali dovoljno znaju da nalaze ‘greške’, pogotovo ako ukazuju da možda nisu dobro napravili da investiraju u Chagoa, te da sam nestrpljivo čekaju da im Chago makar malo naraste, da ne izgube više od 50% na njemu, pa da ga prodaju i prekoče …. u koga ono …Cufrea?

    • Protiv metodologije nemam ništa protiv, dapače. Ali bih volio da povijesni P/S odražava stvarno stanje i onda vidjeti bodovanje na temelju nega. Isto tako P/B više ne bi bio tako stabilan ( jer primjerice P/B za brodare i građevince do prije koju godinu bio je >1) pa bi se mogao slično bodovati. Mislim da bi u tom slučaju tablica bila bitno drugačija, odnosno još neke dionice bi mogle igrati LP.

 9. Prvo bih se zahavalio za sve sto ste napravili za KORF a time i za VLHO. I sam sam slao dopise Hanfi vezano za transparentnost KORF/VLHO kao i za odosno vecinskog dionicara prema manjinskim, o nekim mozda spornim transakcijama i slicno.

  Medutim, zasto mislite da se odnos vecinskog dionicara KORF-a prema manjinskim dionicarima promjenio u toliko mjeri?

  Na osnovu odustajanja od sporne dokapitalizacije iskljucivanjem manjinskih dionicara, domjenka nakon skupstine?

  Osobno nisam uvjeren da to znaci neki veliki zaokret.

  Jeste li mozda bili i na skupstini VLHO-a?

  Sto se tice nekih Samira na hrvatskom trzistu kapitala. Pretpostavljam da se tu prvenstveno misli na HT. S obzirom na zakonski dozvoljen period za prilagodbu kod proboja ogranicenja ROMF jos najmanje 6 mjeseci (a vjerojatno i vise od godinu dana.) ne mora prodavati. Isto tako mislim da ne kupuju samo iz obrane cijene.

  • Poštovani, više puta sam napisao zašto sam uvjeren da su došla nova vremena za KORF, ne bih sada ponavljao niti odgovarao na retoričko pitanje dolje.

   Pri Samiru nisam mislio na HT, on mi je više kao Badelj. Samiri su mi više kao neke hazarderske dionice koje se mogu zapiti, ali mogu ne svojom krivnjom i imati relativno dobru izvedbu.

   Što se tiče HT i ROMF, bojim se da niste razumjeli argumentaciju. Prvo, ja nisam napisao da on ‘brani cijenu’, jer bi to značilo da radi kažnjivo djelo s velikim posljedicama za upravu i društvo. Procjenu da li to rade može svatko raditi u svojoj glavi.

   Moj argument je druge naravi. Naime, pokazao sam da je bio glavni, uvjerljivi, stjecatelj jako dugo vremena, te slutim da ako on prestane kupovati, a mora na oko 250, ako prije ne dođe do limita, onda nestaje na kupnji glavnog kupca. Ako ta njegova kupnja ne bi bila substituirana kupnjom drugih (a čudilo bi me da se pojave, kad nisu na nižim cijenama, ni približno u tolikoj mjeri, koliko je stjecao ROMF), tada – čisto trgovački gledano – nema razloga da cijena ide preko tih razina. I onda dolazi psihologija mase … ako bi ljudi pomislili da je taj scenarij vjerojatan, onda bi pomislil da dionica nema potencijal rasta više od par % i onda zašto bi ju kupovali, odnosno, zar ju ne bi prodavali pa kupili druge koje imaju?

   • Ipak bih se na kratko vratio na odnos vecinskog vlasnika prema manjinskim u slucaju KORF i VLHO.

    Skupstina VLHO-a je bila u drugacijem tonu u odnosu na skupstinu KORF-a. Zapisnik KORF-a se mora objaviti na ZSE, dok onaj VLHO-a ne mora. K tome, na skupstinu KORF-a je dosao znatno veci broj dionicara nego na skupstinu VLHO-a. Ako je vecinski dionicar napravio zaokret kako to da nije vidljiv na VLHO?

    Da ne spominjem delistiranje VLHO.

    • Pa kako nije vidljiv, prije samo godinu i kusur dana VLHO i KORF su se trgovali po cjenama 20dg salame, pogledjte ih danas… Što se tiče delistiranja, moramo priznati da je to bio neuspjeli pokušaj EPICa da preplaši male dioničare u nadi da će svi sve prodati njima…

     To im se odbilo natrag, jer samo je nekolicina prihvatila ponudu, a za učinak je imalo da ostatak malih dioničara je razvio animoziet prema upravi većinskom vlasniku i odbili su prodati iz principa, i tako će ostati do daljnjeg, jer ovo je sad zapravo dječja igra s obzirom sto se dogadalo u to vrijeme…

     Budimo iskreni, jedino trgovanje je to što s vremena na vrijeme prode 104 komada… Takvim tempom se neće daleko dogurati…

     VLHO će kad tad morati postati transparentniji…

 10. Protiv metodologije nemam ništa protiv, dapače. Ali bih volio da povijesni P/S odražava stvarno stanje i onda vidjeti bodovanje na temelju nega. Isto tako P/B više ne bi bio tako stabilan ( jer primjerice P/B za brodare i građevince do prije koju godinu bio je >1) pa bi se mogao slično bodovati. Mislim da bi u tom slučaju tablica bila bitno objektivnija.

  • Kao što sam napisao, cilj nije dati preporuku ili pregled ulaganja u dionice. Eventualno neki filter. Ali je za mene najvažniji dio, kako sam i naglasio, bio vidjeti da li ovi koji su imali brutalne prinose sda izgledaju skplje ili jeftinije nego prije.

   Meni se čini da izgledaju jeftinije.

   A to zato jer su svi odreda napravili radikalne zaokrete u poslovanju (značajan rast prihoda i dobiti, ili radikalan rast prihoda uz prestanak gubitašenja, ili značajno povećenje dobiti), a sve s razlogom (razumijem drivere svega toga, koji su mi zapravo osnova svega).

   Mogao bih se jasno igrati s parametrima i dalje, ali što mi vrijedi ustanoviti da li je cijena dionce neke tvrtke koja radikalno smanjuje ili kvari poslovanje, pala još više nego drugim dionicama? Ne vidim zašto bih kupovao Cufrea koliko god da je jeftin.

 11. Teško da je DDJH Fabergas, …. ++ obrisano ++

  *** Poštovani, nemojte se ljutiti ali sam skratio Vaš komentar jer se zasita svodi na trolanje. Nemojte se ljutiti, ali ne mogu po 100. put objašanjavati zagađenje tzv. ‘kvalitativnom’ (ne: ‘kvalitetnom’) analizom koja … ah, već sam umoran i od objašnjavanja. Fakat dosta napora i vremena ulažem u postove (i komentare ovdje), pa sam ipak nekako odlučio da ću biti tako slobodan i anonimne kavanske komentare ipak ne objavljivati. Evo fakat, nemojte se ljutiti, molim. Zbilja nemam vremena ulaziti u diskusiju s komentarima koji imaju informacijski sadržaj 0. Eno foruma Poslovnog, oni se pale na ‘slobodno novinarstvo’, pa eto … ***

 12. samo malo, ne prihvacam da se moji komentari tretiraju kavanskima samo zato što nekome nešto ne paše.
  Nenade, treba prihvatiti kritkiu i kd nisi u pravu.

  A činjenice jesu:
  Da DDJH ima lokalnog revizora koji je u 99% slučejeva pokazao da su izvješća frizirana (odnosno da u imovini postoji brdo stvari potrebno za otpis)
  Da je najvrednija imovina firme DDJH TEP i DDJH Montaža prodana.

  Slažem se da je KORF dijamant, i ja ga imam, i da je PTKM isto tako staršna firma (iako je nemam) ali se ne sla
  žem da Nenad Bakić mora biti uvuijek u pravu jer nije u pravu što se tiče DDJH.

  Jedno je čitati izvješća a drugo je zaista razumijeti industriju, ulogu države i limite koje ona postavlja.

  Stoga doviđenja, imao si kvalitetnog sugovornika na blogu, koji bi te i hvalio sa nekim komentarima (tipa u potpunosti se slazem da su nekretnine kod nas balon jos uvijek, da ima brdo precijenjenih dionica cak sad itd)

  Ali to da netko ne može pretrpjeti kritiku ne razumijem.

  • Evo gospodine ipak Vam je tu komentar. Ne brinite, se nije cenzura, nego fakat mi se ne da razgovarati na nekvalitetan način. Ali ajde kad ste zapeli.

   Znači, Vaš komentar je izbrisan zbog tzv. kvalitativne analize, naime bez-vezne analize koja ničemu ne doprinosi. Bez-veze je zato jer nema veze s ulaganjima i na osnovu nje se ne može ništa zaključiti.

   Ne sastoji se analiza u tome da se nabarajaju loše strane neke tvrtke, ili dobre strane neke tvrtke. Nego se radi o tome da se uzevši u obzir dobre ili loše strane nešto zaključi. Jasno, poznata je psihološka greška (opisana u literaturi, tzv. ‘avaialability bias’, odnosno ‘zabluda dostupnosti’) da kad ne možemo naći odgovor na teže pitanje, podsvjesno dajemo odgorov na neko lakše, koje nam se čini ekvivalentnim. Konkretno, ulagači često sami sebi umjesto pitanja ‘koja je cijena po kojoj mi se isplati uložiti u neku dionicu’ postavljaju ‘da li (ne) volim tu tvrtku’.

   Nastavna greška koju iracionalan ulagač onda radi je opravdavati svoj zaključak izmišljenim argumentima koji daju ‘potvrdu’ njegovoj tezi.

   Ovdje konkretno:
   1. Ni na koji način niste pomogli u procjeni koliko bi vrijedila dionica te tvrtke, da li je precijenjena, potcijenjena ili što već. Jer je vaš zaključak da ju se (načelno) ne isplati kupovati. A ipak svi znamo da biste ju rado kupili po 5 kuna ili 5 lipa. Ali na 50 ‘ne vrijedi’, ali ne znamo zašto. Da je slučajno na burzi 300, Vaš ‘argument’ bi bio jednako vrijedan. Naime, bezvrijedan. Jer je isti za svaku cijenu. Evo ja bih recimo kupio čak i Ingru po 1 kunu danas, da mogu. Ali, neosporno je da bi DDJH vrijedio više s boljom upravom, drugim revizorom itd. Evo recimo moja je procjena fer vrijednosti (da sad ne navodim brojke) xxx-yyy za ovakvo posloavjne, a s daleko boljom upravom 2*xxx-3*yyy. Ajde da još malo pojasnim. Tvrtka koja ima izglede da ne propadne, vrijedi barem nešto (a ja sam uvjeren da DDJH više praktički nema izglede da propadne, u dogledno vrijeme). A čak i tvrtka koja ima značajne izglede, ili izvjesnost da propadne, čak i ona vrijedi nešto. POanta ulaganja je naći to nešto. Nije magija i nećete vjerovati. Poanta ulaganja je upravo u tome, a ne u kavanskom ‘nadmudrivanju’.

   Moram i reći da sam se takvih ‘analiza’ naslušao i načitao i kad je DDJH bio 30, i kad je KORF bio 30, 50 itd. i kad je PTKM bila 120. Njihova velika ‘prednost’ s aspekta ‘analitičara’ (analitkanta) je da ne govore ništa o cijeni, pa on smatra da je po defaultu u pravu. Nije ni pucao na gol, pa ga nije promašio, ali ni zabio, pa je dakle ‘dokazao’ da pobjeđuje. Tako nekako.

   2. O poslovanju očito niste ni informirani, niti se u njega razumijete. Proglašavati DDJM najboljim dijelom za DDJH je potpuno apsurdno (da sada ne duljim). Ne vidjeti promjene koje se događaju (primjerice, nekako sam siguran da članica uprave više neće vikati na dioničare, olajavati dioničare i da se neće usuditi reći na idućoj skupštini da kontrola rizika u Grupi nije njen posao). Te također ne razumijete stvarne potencijale dijelova poslovanja DDJH.

   E fakat ste mi uzeli vremena, ali evo nadam se da sam na neki način doprinijeo barem nečijem razumijevanju barem nečega.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.