INA

Zašto je pala cijena INE?

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

Jednostavno: zato jer je u prvim minutama previše narasla.

Naime, koji su igrači? U glavnoj ulozi je MOL. U sporednoj ulozi su mirovinski fondovi, odnosno praktički AZ kao predvodnik čopora (alfa), ostali su (po mom mišljenju) do daljnjega bete i game, ili možda game i delte (a možda čak i epsiloni, jer su im se neka ulaganja svela na ‘epsilone’ – neki znaju o čemu govorim?). (O tome više kasnije).

Koja je okolina? S jedne strane, regulator na odlasku je prilično nepredvidljiv, odnosno predvidljivo opasan. Nitko ne želi provocirati. S druge, pogotovo nakon Samodolovog istupa u Nedjeljnom vezano uz Siriju, svima je jasno da INA ima jake fundamente (Sirija, plin), te da razlika do kontrolnog paketa vrijedi puno.

Problem je u likvidnosti. Očito je bilo tako malo likvidnosti, uz histerična očekivanja špekulanata i medija (Poslovni je otišao najdalje u kiču, prenoseći trgovanja iz minute u minutu kao da je Mamićeva presica), kažem namjerno ‘medija’, a ne javnosti jer u ovom slučaju se nije radilo o autentičnom.

Znači, da ste vi MOL, da li biste lupali po asku, dizali cijenu na malom volumenu, gdje je evidentno da se likvidnost ne pojavljuje ni na višim razinama, podgrijavali histeriju i time, naravno, sami od sebe tjerali likvidnost? Naravno da ne bi.

Da ste AZ, vjerojatno bi vam optimalna bila sljedeća strategija: čekati da vidite hoće li se pojaviti veliki kupac i ako se on pojavi, uključiti se (nije se pojavio). Ako se ne pojavi, možete
(a) sami agresivno kupovati, kako bi stekli količinu, tj. posisali likvidnost ili zbog rasta cijene onemogućili MOL da kupuje, ili
(b) čekati.

Jasno, svi igrači mogu oportunu uzeti kakav zanimljiv paketić ako se pojavi, uključivo zbor i statiste (ako padne sa stola).

Scenarij (a) za AZ nije optimalan. Količinu, kao ni MOL, nije mogao steći. Agresivnom kupnjom može privući pažnju regulatora, koji je OMF-ovima nedavno dao narančasti karton (on ne zna da li ipak neki očajni gama kupuje agresivno, što bi se naknadno moglo interpretirati kao izravni ili prešutni dogovor).

S druge strane, u odnosu prema drugim fondovima, čak mu ne bi odgovarao rast cijene sada. Zašto govorim u kondicionalu? Zato da me ne bi netko optužio da impliciram da društva za upravljanje upravljaju fondovima tako da se benchmarkiraju jedni prema drugima, umjesto u najboljem interesu članova. A svatko sam za sebe zna je li tako.

E, sad recimo da fondovi gledaju jedni druge. Prednost koju ima AZ prema drugima ove godine je, za mirovinske fondove s vrlo sličnim portfeljima, sramotno velika: do jučer između 3,40% i 4,43%, meni naprosto nevjerojatno. Nije ni čudo da je HANFA smanjila naknade društvima za upravljanje.

Kako AZ ima relativno najveću poziciju u INI, to znači da on stvara razliku kad INA raste. Kako ove godine već ima tu brutalnu prednost, kad bi mu to bio motiv, čak bi mu i odgovaralo da dio potencijala INE iskoristi u idućoj godini.

Dolazimo do trećeg elementa, a to je da se čini da značajni kupci zaista žele kupiti veće količine. Primjerice, čim se pojavio veći nalog na prodaju (154 komada), brzo je bio pokupljen.

A jučer su ‘izgorili’ sitni špekulanti, kojima je burza kao kladionica ili kockarnica.

S druge strane, uvjeren sam da će se kupnja znatno pojačati čim se pojave količine na prodaji. Također ne vjerujem da će cijena dalje padati.

Napomena: Autor ima jednu dionicu INE (tek toliko da može gledati knjigu dioničara) i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju iste.

17 replies »

  • Hvala! To bi značilo i 4. kvartal pozitivan u nizu, naprosto fenomenalno. Kako će sad neki OMF-ovi objasniti da nisu ovo kupovali, ali su zato srpžili npr. skoro 100 mil. kn u Nexe? Itd.

   Ipak, moram napomenuti:
   – ne vjerujem da Popijač može imati ovakve informacije
   – s obzirom na vrlo visoke cijene gnojiva u 4. kvartalu, očekivao bih čak i veću dobit.

   • Očito da ima neke informacije :), za dioničare PTKM to su jako bitne vijesti, sada znamo da će biti kvartal u plusu ako bude oko 20 milijuna dobiti u 4q to znači da će PE biti oko 4,6, nadalje 1q će isto biti u plusu jer je izrazito domaći, a upravo povećanje cijene gnojiva omogućuje dobit za ptkm,a ako je plin izrazito povoljniji može se ostvariti izrazito jak kvartal, eto sada su moguće špekulacije u vezi iznosa :)…
    Ovo je trenutno najatraktivnija dionica, bez obzira na INU0 Ja da sam u mirovinskim fondovima sada bih podebljavao pozicije jer imamo sve relevatne informacije…….

    Ovo nije nagovor na kupnju niti prodaju, autor teksta posjeduje dionice PTKM, ovo je subjektivno mišljenje.

 1. Da sam na vašem mjestu i da sam uvjeren da cijena neće padati kupio bi veću količinu ( ili barem manju zbog zanimljivosti). No da namjeravate kupiti nebi ovo pisali. Tako da mi ovo nije jasno. Omogućavate li možda nekima izlazak time da će se sad lakše vaši “sljedbenici” odlučivati na kupnju?
  Ja pak prognoziram pad na 3200 kn.
  Nemam Inu nit je namjeravam kupiti. Švorc sam tako da se sigurno neću zeznuti.

 2. Ovdje je zapravo pitanje da li je uopce realno da bilo koja strana dodje do vecinskog paketa. Naime i jednima i drugima treba oko 100 000 dionica da bi dosli do vecinskog paketa. S obzirom da je na prodaji trenutno nekih 3600 komada, mogu pokupiti cijeli ask i jos uvijek su jako daljeko od cilja. S druge strane, ako se paralelno natjecu, moglo bi se desiti da se pojavi neki treci igrac (poput onog nekog slovaka koji je navodno stajao iza nekih ciparskih fondova) koji uspije pokupovati dovoljno da osigura da nijedna strane ne moze dobiti vecinu. I onda moze ucjenjivati obje strane, nesto poput HSS-a u vladi 🙂

 3. Mislim da niti MOL, a niti OMF-ovi ne mogu skupiti dovoljnu količinu na burzi da bi imali većinski paket (pri tome računam OMF + država). Zato nitko neće agresivno kupovati. Po meni, vjerojatni scenario je da će OMF-ovi lagano skupljati na burzi i braniti cijenu do konačne odluke oko INE. ja očekujem da će MOL u jednom trenutku dobiti zeleno svjetlo i kupiti pakete od mirovinaca na cijeni iznad 4.000 kuna (ovo iznad može biti i puno više) i steći većinski paket. Alternativa je da Vlada ograniči udio u vlasništvu. Ovo je po meni scenario koji nije izvjestan jer mađari na neki način mogu ucjenjivati Čačića brzinom postupka suđenja. Zato nije dobro što je Čačić potpredsjednik. Osobno, smatram da bi INA trebala biti u većinskom vlasništvu RH (u čemu je problem biti dužan milijardu eura više ili manje kad ionako te dugove ne možemo vratiti).

  • Neću! Kupio po 3820 30 kom (ona prva transakcija od 30) i još kasnije 9 (htio više ali nisu mi dali) i prodao ih sve po 3900 :). Čisto ono malo iz zezancije. . Evo fakat ne može nitko reći da nisam radio u skladu sa svojim razmišljanjima, te da nisam ta razmišljanja unaprijed podijelio sa svima.

 4. Znam Bakiću da ovo nećeš pustiti na blogu, ali tko će ti više vjerovati nakon nekih tvojih nebuloznih napisa.
  Pa evo čak i ovdje, sve ti se poklopilo ( i to samo tebi, a nas nekoliko tisuća majmuna gledamo i čudimo se koji to mag burze uzima pare svima ispred nosa) ma joooj Bakiću , koji si ti lažljivac.
  Ali dobro ako tebe to veseli…

  • Evo odgovara. A ako imate imalo dostojanstva, ili m*d*, sada ćete nam lijepo reći svoje ime, pa niste valjda anonimna kukavica? (U kom slučaju se, jasno, nećete žaliti ako Vaši idući komentari idu direktno u ‘Spam’, nećete se žaliti da ste ‘cenzuirirani’, kao neki drugi dušebrižnici koji nabacuju uvrede?)

   Image Hosted by ImageShack.us

 5. Nije vezano za ovaj post ali mi se činilo zgodno da ovdje spomenem JANAF. Pretraživao sam Vaš blog ali nisam našao neki Vaš osvrt na tu kompaniju koja, ako ništa drugo, zavrijeđuje da se spomene. Dobit joj konstantno raste, nema dubioza, otvaraju se perspektive, sve što se izgugla je pozitivno a dionica je u stalnom padu s tim da za nju gotovo da ne postoji interes. Misli da bi free float od nekih 40000 – 50000 dionica (ako se ne varam) trebao biti dovoljan za malo intezivnije trgovanje od trenutnog. U svakom slučaju volio bih pročitati Vaše razmišljanje o navedenoj dionici (makar i nekoliko rečenica) a vjerujem da će biti interesantno i ostalim posjetiteljima Vašeg bloga.
  Unaprijed zahvaljujem i ispričavam se ako sam napisao kakvu glupost jer ipak nisam educurani investitor.
  Posjedujem dionice JANAFA ali ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.