DDJH

Komentari: DDJH i Zlatna dionica


Ograda
: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

There are no greater promisers than those who have nothing to give.

Kaže mi prijatelj da neke komentare trebam istaknuti u glavnim postovima (jer da mnogi čitaoci ne vide važne stvari koje su u komentarima – šteta!).

Pa evo dva:

1. Kako se može gledati na DDJH, ovdje.

Ovo je (meni) jedna od najintrigantnijih priča hrvatskog tržišta kapitala. Pazite, DDJH objavi plan za 2010. koji su u tom trenuktu nevjerojatnih 900 mil. kuna (više od tri puta veći od onih 2009.), pa onda prije par dana objavi planove za 2012. od skoro 1,2 mlrd. kuna prihoda, te dobit od skoro 26 m. kuna. To znači 2012.(e) P/E = 6 uz P/S= 0,13. A pazite sad ovo: na 30. rujan je (dani zajmovi, depoziti, ostala i kratkotrajna financijska imovina, te novac)/ sadašnji Mcap bilo 0,42(!?). P/S je naročito zanimljiv jer pokazuje koliki se potencijal krije ako bi profitabilnost bila bolja (a teško da može biti lošija).

Što želim reći: cijena se praktički ne pomakne, a možda bi i pala da nisam ja kupio zadnjih dana oko 10.000 dionica (i time sam postao drugi najveći dioničar, ako već nisam bio i prije). Meni je to naprosto nevjerojatno!

E sad ono što je jako zgodno. U dionici praktički nema fondova, osim Fiminih i indeksnog (javni podaci). Neću detaljnije je ne znam dokle smijem otkrivati informacije iz knjige dioničara. Ali svakoga ohrabrujem da kupi za 123 kune to od SKDD.

U ovom trenutku jako je to dobro, jer OIF-ovi su prema zadnjim podacima imali isplate iz fondova (meni to nije čudno, a i objasnit ću zašto, kad nađem vremena). Znači, mislim da je sve što OIF-ovi imaju u većim količinama jako rizično za imati, jer je mnogo toga nelikvidno, a oni često moraju prodavati.

E sad jedan izazov našim OIF-ovima. Lijepo ćemo zapisati na 31.12. tko je uopće imao te dionice u portfelju (ali i još neke za koje ću objasniti da su meni očite prilike, ali posebno ove). Pa ćemo pogledati nakon pola godine i nakon godinu dana kako stoje stvari s udjelima i vrijednosti dionice. Pa ako recimo ovoj dionici skoči cijena 50% ili 100%, a oni ju ne budu imali, onda ćemo ih ismijati i vidjeti koliku tko uzima naknadu. Ili će oni mene ismijati: fer, je li tako? Gledajte, ako je naknada za upravljanje fonda 2%, a ukupni trošak bez ulaznih i izlaznih naknada (net expense ratio) oko 3%, onda, ako je prinos prije toga reimo 15%, društvo vas košta lavovskih 20% ukupnog prinosa, kao hedge fond. Jer meni je ovo za DDJH preočito. Naravno, svo ovo koristeći informacije u skladu sa zakonom.

Tko zna, možda sam baš ja ovca:

Izvor: Pinterest

I još moram reći ludi način rezoniranja koji sam čuo od nekih naših fond managera: recimo jedna druga dionica ima cijenu X.
– Onda oni kažu (mudro i lukavo): “Da, načelno to puno vrijedi, ali ima gubitke i zato upravo vrijedi X!” (hvala nisam znao).
– Onda više nema gubitke, oni kažu: “Da, ali tek je dva kvartala dobiti, zato, dok ne vidimo još barem jedan, to vrijedi upravo X!”.
– Nakon mogućeg četvrtog dobitnog kvartala (ne znamo još): “Da, ali je li dobit održiva, zato to vrijedi upravo X!” (Lukavac je ubacio ključnu riječ ‘održiva’, kako li si je samo pametan).
– Ako bude jedan negativan kvartal, onda će slavodobitno: “Pa jesam ti rekaoooooo! Ne vrijedi to ni X!”.

I tako oni uvijek imaju opravdanje za svoje kolosalne promašaje, i što je najgore, vjeruju u njih. So it goes! Istovremeno neke njihove perjanice ne da nisu napravile turnaoround, neko kao da su u nekoj spirali smrti. Za njih je to OK! Jer vjeruju oni u firmu, kad tad bit će dobit. Održiva. It’s OK!

E sad jedna vrlo zanimljiva misaona igra oko fond managere (OIF-ova). Ova godina je za dioničke fondove (po mom sudu) bila jako jako loša, pogledajte ovdje, baš svi su u minusu u 2011., uglavnom debelom, a za one najbolje nije baš sve kako se čini (valuacija nelikvidnih instrumenata po starim cijenama).

E sad, recimo kad bi neki fond manager htio manipulirati tržištem (ja mislim da su oni preetični da bi tako nešto radili, ali evo recimo čisto kao špekulacija, za one koji misle da je to moguće). On može na kraju godine napraviti window dressing (uljepšavanje izloga), kupovati svoje perjanice (kojih ima najviše u portfelju) kako bi im na kraju godine narasla cijena i njihova izvedba izgledala manje loša. Ali, zašto to raditi, kad su svi fondovi ionako u minusu, pa tko će gledati koji % manje-više? A ako nekim dionicama cijene nerealno narastu, onda moraju i pasti. Pa je prinos u idućoj godini slabiji.

A iduća godina bi mogla biti godina katarze za OIF-ove (recimo, jedan scenarij: ako članovi pomisle da su im naknade previsoke, pa počnu izlaziti, pa ovi moraju eliminirati nelikvidne pozicije, pa rat cijenama … uh). E pa zašto onda ne čuvati municiju za iduću godinu? Pred kraj ove godine potiho kupiti neke potencijalne dionice i tek tokom iduće kupovati one kojih se ima puno u portfelju?

Jer gledajte, ako neki OIF samo 2-3% portfelja kupi neku dionicu za koju misli da ima 100% potencijal, i to se ostvari, on je već ispred konkurenata za 2-3%, što može biti jako puno! Time je praktički opravdao svoju naknadu i ne mora smanjivati cijene upravljanja, itd.

Ukupno mogu reći: Uvjeren sam da iduća godina, možda već i prvi mjeseci donosi veliku priliku i opasnost za fond managere. Lošima veliku prijetnju da propadnu, kako i zaslužuju, a dobrima priliku da se kvalitete napokon vidi. Jer će prinos postati bitan.

E i još jedna stvar za kraj. Ako mislite da je ovo sve onako malo nategnuto, razmislite o sljedećem. Ja mislim da je stvar vrlo ozbiljna za OIF-ove. Pogledajte dvije najbolje (uvjerljivo, brutalno) dionice ove godine: KORF i DDJH, ove godine 98% i 58% prinosa, idući je Viro sa tek 24% s reinvestiranom dividendom, a svega je 8 dionica (s reinvestiranom dividendom) iz Crobexa u plusu.

Čini mi se, a možda i griješim, da je pozicija samo jednog privatnog investitora (mene, ali zaista nemojte misliti da se hvalim time, nego ukazujem na neke druge stvari) možda 5 puta veća u te dvije dionice zajedno nego svih hrvatskih OMF-ova, DF-ova i OIF-ova. To znači da oni praktički nemaju toga.

A ne radi se o nekim čudnovatim, hermetičnim pričama, nešto što za njih nije investabilno. O ne, investabilnije je više od velikog broja drugih dionica koje imaju. To su dionice iz Crobexa, velike i strateški značajne, izvozne, koje imaju nevjerojatne turnarounde. Meni se čini da su prilike u njima bile očite, i o tome sam javno pisao ovdje (iako nikome nisam savjetovao da u njih ulaže, niti to sada činim). Možda sam ja totalna budala i srečković, možda je to slučajnost. A što ako su moje teze dobre i iduće godine bude slično? Ili zbog čiste sreće? Ili već idućih pola godine. I banke odluče da ipak žele agresivnije marketirati OIF-ove? Kako će onda zadržati fotelju netko tko je propustio imati to u portfelju? Ovo je sve samo jedno neobavezno razmišljanje, jasno, jer svaki fond manager može ovo ignorirati i ismijati upravo mene ako bude suprotno (iako me se u biti i ne može ismijati upravo zbog izvedbe u ovoj godini).

A što ako klijenti nervozno reagiraju i povuku novce iz fonda koji nije bio u stanju prepoznati pobjednike?

(Čuti ćete vjerojatno i priče da su one narasle samo zato jer sam ih brutalno kupovao. Dosta sam ih kupovao, ali i u apsolutnim i relativnim iznosima daleko daleko manje nego neki fondovi nekih dionica kojima su cijene – pale. Dakle, to ne čini razliku. Ali razliku možda čini mogućnost priznavanje greške. Neki se možda sjećaju da sam početkom godine čak i značajno skratio poziciju u DDJH, ali kad smo čuli nove vijesti, opet počeo jako kupovati. Mnogi blentavi profesionalci, kad vide grešku, oni ustraju na tome, samo da ne priznaju grešku. I nadaju se najboljem. Za tuđe novce. Možda su time nekoj starici onemogućili kupnju lijeka u starosti. Ili neko dijete lišili školovanja. Razmislite o tome.)

Još jednom: upravo dionicama koje sam spomenuo, cijene mogu i pasti. Također, razumijemo i problem pasive. Naime, povlačenje novca iz fondova, stavlja u načelu fondove pod pritiske, ali onaj tko želi pogledati strukture, lako će uočiti da su mnogi od njih imali puuuuno para za neke jako zanimljive investicije.

Također, nema sumnje da će se poneko osjećati uvrijeđen. Ali nisam htio biti uvredljiv, samo prikazujem istinu, kako ju vidim. A od tih uvrijeđenih, netko možda baš iz inata neće napraviti ono što je inače htio. I time će možda dozvoliti da ja indirektno upravljavljam njihovom sudbinom. E to bi bio pravi paradoks.

2. O dodjeli Zlatne dionice, za koju mislim da je smijurija, vidite ovdje.

Napomena: Autor ima dionice DDJH i KORF i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju iste. Autor nije financijski savjetnik.

10 replies »

 1. Ljudi ,ali ste otišli na skijanje,gdje ste?Cijeli dan nema nikog.Pa čovjek će možda pasti u krizu,pa neće više pisati.Čovjek lijepo napiše argumentirano članak o onome što svi vidimo,ali ne znamo imenovati.Možda smo svi nestrpljivi što cijena dionica ne raste ,ali “narodna”kaže:”Tržište je uvijek u pravu.” Racionalni investitori uvijek dođu na svoje ,ako ne podlegnu masi.

 2. Nenade Bakiću,sretan Božić i svim racionalnim investitorima također.
  Onim neracionalnim poručujem da budu strpljivi i da osluškuju glas svoje savjesti i da odluče dobro,ne brzopleto pod utjecajem panike.
  Ako bude Božja volja neka nam cijene dionica porastu i sjetimo se siromaha,bilo u duši bilo u tijelu.Sve najbolje u godini Gospodnjoj 2012 svima.

  • Nekoliko puta sam ju skenirao i svaki put mi se učinila neatraktivna. Luke u principu mogu imati veliki ROE, tj. P/B, ali u LKRI ipak tek trebamo videjti da su moguće promjene. Dakle, dioničari se tek mogu nadati promjenama i značajnom napretku. Tako da mi se čini potpuno luzerski imati LKRI, kad mogu imati DDJH, PTKM i neke druge po ovim cijenama.

   Napomena: Nemam LKRI i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

 3. Tko zna zašto nitko nije prodao sada ovih 15 000 kom, a bila je zaista lijepa prilika.
  Ili su dečki otišli malo ranije doma ili ste ih doveli u malo nezgodnu situaciju.

  • Ja mislim da nema tko prodavati po ovim cijenama. Štoviše, valjda je to očito. Čim nitko nije prodao, valjda nema tko prodavati po voim cijeanam. Veliki nalozi su bili i prijepodne na bidu.

   Potpuno je jasan mentalitet nekih managera. Oni i dalje imaju svoj veliki ponos. Neki od njih su sagradili skupe kuće dok su klijenti izgubili velike novce. Pa neće valjda oni reagirati na napise nekog amatera! Oni nisu prepoznali dionicu, i oni stoje iza svog mišljenja. Jer samo budala mijenja mišljenja, ovaj … kako ono … ili ‘ne mijenja’? Neki od njih će rađe izgubiti tuđe novce nego promijeniti mišljenje. Ali što ako onda klijenti to uoče i počnu povlačiti novce? Pa moraju prodavati neke nelikvidne pozicije?

   • “Potpuno je jasan mentalitet nekih managera. Oni i dalje imaju svoj veliki ponos. Neki od njih su sagradili skupe kuće dok su klijenti izgubili velike novce.”
    sto kazete da malo pomognete rakaru i meni u akciji ogoljavanja fondova?
    vi dojavite koji su sagradili kuce, a mi cemo vec provjeriti koji su izgubili novac… 🙂

 4. Rekli ste da svaka dionica vrijedi dok padne na određenu cijenu. Pošto nitko nezna razlog(ili neće reći) zašto je među gubitnicima godine, meni ova cijena izgleda jako povoljna.

  • Nije bitno koliko je pala, nego koliko košta s obzirom na to koliko vrijedi. Mnogi su mislili da je i Magma super prilika na 30 kuna. Sada je nešto ispod 4 ako se ne varam. Tko zna, ne pratim detaljno tu dionicu. Možda naraste, tko zna. Možda padne.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.