DDJH

p.s. jutrošnji post

Zaista možemo biti zahvalni OIF-ovima što ih uglavnom nema u DDJH, i sretni. Danas do kraja trgovanja, dugo vremena, stoji nalog na kupnju od 10.000 komada, na 4% većoj cijeni nego jučer (a Crobex oko 0) i nitko ne prodaje. (Nemojte misliti da nema transakcija jer je sutra praznik. Nije to razlog. Po HT-u je bila jaka prodaja po bidu u zadnjem satu.) Takvo što valjda nije viđeno godinama na ZSE. A vjerujem da bi takvu likvidnost mnogi OIF danas iskoristio za prodaju da se pokazala u dionici koju on ima. Hvala OIF-vima još jednom, a i svim analitičarima koji nisu pokrivali DDJH ove godine, ili su je pokrivali na onaj standardni alibi način ‘ciljana cijena 10% veća od trenutne tržišne’.

Kategorije:DDJH

9 replies »

 1. Gospon Bakić,

  Ne izgleda li Ledo kao dobra investicija? Gledajući fundamente meni izgleda kao odlična, svjestan sam da ima jeftinijih dionica, ali u diverzificiranom portfelju mislim da ni ona ne bila na odmet. Prihod Leda stravično raste iz godinu u godinu što vi smatrate jednim od najbitnijh pokazatelja kada se gledaju potencijali kompanije, ista stvar je i sa dobiti, sve je rekordno ove godine, P/E je ispod 10, malo joj je skuplja tržišna vrijednost nego što je knjigovodstvena, ali umnožak P/E i P/B iznosi 12 što je i dalje više nego prihvatljivo.

  Špekulacije oko prodaje me pretjerano ne zanimaju, ali bi se zbog njih brže mogla osloboditi vrijednost.

  Uz to, prehrambena industrija uvijek više odolijeva krizama tako da je i tu jedna sigurnost.

  Molio bi kratak komentar dionice, ali bez usporedbe sa vašom malom “Barcom”, svjestan sam da su te dionice povoljnija investicija trenutno, nego kao još jednom dionicom koja bi se mogla naći u divrzificiranom portfelju..

  Lijep pozdrav

  Posjedujem dionice ledo-r-a.

  • Kupovati Ledo, osim ako se ne špekulira na njegovu brzu prodaju od strane Agrokora mi se čini apsurdno.

   Koliko ja vidim, prihod ‘iz godine u godinu’ kako Vi kažete ne samo da ‘stravično ne raste’, nego upravo suprotno 2010. je manji nego 2009., koji je pak manji od 2008. Tvrtka je zdravo profitabilna jer Agrokor dobro njome upravlja. Stoga nije moguće postići radikalno veću profitabilnost. Uz P/B oko 1,3 i P/E oko 10, stoga ona nije radikalno jeftina. Naprosto ne vidim kako bi mogla biti npr. dva puta skuplja. Stoga mi je apsurdno držati Ledo kad mogu DDJH, KORF i PTKM i neke druge.

   Stoga joj ne vidim mjesto u diverzificiranom portfelju.

 2. Prihod im se udvostručio od 2005. godine, dobit učetverostručila, a cijena joj je sada ista kao i te 2005. godine prije dioničarskog booma! Ako je nešto ovdje apsurdno onda je to to. Ako se prihod nastavi povećavati ovakvom brzinom, a vjerujem da hoće jer ledo uzima sada veliki zamah sa smrznutom hranom, a ne samo sa sladoledima i njemu slicnim proizvodima, već zaključno sa ovom godinom forward looking P/B je ispod 1, a P/E debelo ispod 10. Bilo bi isto tako apsurdno očekivati da će ovakva cijena i ostati do tada. Možda neće narasti za 100% u roku jedne godine ( a možda i hoće 😉 ), ali bi joj rast trebao biti, za mene, značajan.

  • Poštovani, lijepo Vas molim da se suzdržite od iznošenja neistina, sada već drugi put. Čak ni ova Vaša popravna varijanta nije točna, štoviše vrlo je netočna:
   – prihodi 2010. su bili 43,5% veći nego 2005., a ne udvostručio
   – dobit je u 2010. bila točno 3 puta veća nego u 2005., a nije se ‘učetverostručila’, a to upravo i jest moja poruka, da je velikim dijelom već i moguća dobit izvučena iz ovih prihoda
   – fwd-looking P/B može biti manji od 1 samo ako cijena padne jedno 25-30%, jer je trenutni P/B oko 1,3: P/E nije i ne može biti ‘debelo ispod 10’
   – cijena na 31.12.2005. je bila točno 2.298 kuna, što nije ‘isto kao danas’ nego je današnja cijena od 5.000 kuna oko 118% veća nego tada (a, k tome, to nije uopće bitno kolika je bila cijena tada).

   Mjesto za ovakve postove su stanoviti forumi, a ja Vam ih nažalost više ne mogu objavljivati. Ako jako želite da cijena dionici raste, moj savjet je da ne pišete ovakve stvari jer mislim da time samo štetite dionici.

   • E sam zamislite da DDJH dovedemo na ovu razinu profitabilnosti. Planirani prihodi za DDJH za 2012. su negdje slicni kao ostvareni kod Leda za ovu godinu. Mislim da bi ovo sto Ledo ima, bila neka razumna profitabilnost. Ako bi postavili isti P/E kod DDJH za 2012 kao kod Leda trenutno (uzimajuci u obzir da DDJH u 2012. ostvari istu dobit kao Ledo ove godine), dolazimo do cijene od ca. 250 kn. Ako bi postavili isti P/S kod DDJH za 2012 kao sto ga danas ima Ledo, dolazimo do cak 350 kn po dionici. Ako i ne postavimo sve to, DDJH ce prema planu za 2012. imati P/S 0,13 (Ledo trenutno P/S 0,95), P/E oko 6 (Ledo trenutno 9,42). Dakle slicni prometi i stoga mozda dobra usporedba. A sad iznenadenje! PTKM vec ove godine ima P/S oko 0,2 i P/E oko 4. Zasto uzimati Ledo ako je PTKM po tim parametrima vise nego duplo jeftinija s velikim potencijalom povecanja profitabilnosti.
    Ali prije kupnje dionice bi svatko trebao napraviti svoju analizu (mada su neke stvari ocigledne) i ovo nije nagovor na prodaju ili kupnju dionica. Autor posjeduje dionice PTKM i DDJH.
    Sretan Bozic i sve najbolje!

 3. Pošto je to očito hit u zadnje vrijeme – frnk, mercator… – postoji li mogućnost da RIVP pripoji/preuzme KORF i kakve bi to posljedice imalo za dioničare oba društva

 4. gosp. Nenade, slabije komentirate Ad Plastik! Dali je to zbog sigurnosti u radi i budućnost firme ili zbog viđenja da ima manji potencijal rasta (na burzi) od drugih(sada češće) spominjanih Vp-ova? Osobno ga stavljam uz bok svim firmama koje ste gore naveli(i očekujem odličan q4)

  Lp

  D.

  • Nema se tu trenutno što reći. Ali kad ste me već potegnuli za jezik, čekam da mi se odobri jedan veći kredit, jer bih htio pojačati poziciju u ADPL. Mislim da je ADPL jedna nevjerojatno uspješna tvrtka. Napisao sam da je Xavi. Pogledajte današnji JL.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.