Mirovinski fondovi

AZ preskromno

AZ se pohvalio na presici, to je u redu. Prinosi postaju bitni. Zato mi je drago ovo što se događa.

Ali AZ je bio preskroman. Rekao je da mu je prinos od 2,75% u 2011. godini dobar s obzirom na ‘prosječan godišnji prinos industrije od 0,52%‘. Gentlemanski je AZ prešutio da on ima preko 40% tržišnog udjela i da je prinos ‘industrije’ pozitivan samo zato jer je AZ pozitivan. Ostali su debelo negativni (oko 1%-2%, kako tko). Ostali fondovi su imali između 3,3% i 4,1% manje prinose od AZ. To znači da na kraju 2011., u odnosu na početak 2011. onaj će dio mirovine koji će dolaziti iz do sada kapitaliziranih sredstava u 2. stupu onima koji su bili u AZ biti oko 4% veći nego onima koji su bili u jednom drugom fondu. Sutra je novi dan, reklo bi se, ali s obzirom na rezultate ostvarene u 2011. to je tako. Zamislite da idete Vi i Vaš susjed 2036. u mirovinu, u dva različita fonda ste. I te godine Vaš fond ostvari 4% manji prinos. Vi ćete onda imati oko 4% manju mirovinu iz 2. stupa. Razmislite o tome.

Vjerojatno mnogi to vide, jer su se prelasci u AZ ubrzali u prosincu. Više o tome uskoro.

Kategorije:Mirovinski fondovi

14 replies »

 1. Nenade,
  količina novca u AZ-u je izuzetno velika, zakonske mogućnosti ulaganja sve manje (sve manje dobrih kompanija, obveznica i ostalog). u što će oni ulagati uskoro kad svaki mjesec imaju sve više imovine, a sve je manje dobrih kompanija? u HAC, CO i slično? kupovat će nove obveznice RH koja tone?
  btw. da li agencije za kreditni rejting čekaju rezultate referenduma pa zato dolaze iza njega? ili nas još nisu našli na karti?
  inače, nadam se da ćete prestati odgovarati raznim likovima jer to zagušuje ovaj blog i samo čitanje zanimljivih tema.
  hvala i dalje na doprinosu hrvatskom društvu…

 2. Ako dobro shvaćam vrijednost obračunske jedinice kao NAV (koji se može uspoređivati među fondovima), možda je AZ samo “on the roll”. Ali definitivno se vidi koji fond se kupa bez gaća. Onaj u kojem sam ja član. Sutra prestaje AZ-ov outperformance.
  Ovo nije nagovor na promjenu obveznog mirovinskog fonda .

  • Ne znam što bi točno značilo ‘on the roll’, vjerojatno ste htjeli reći da imaju trenutnu sreću.

   Donekle se slažem, ‘on a roll’ znači imati trajniju, čak možda i rastuću sreću ili uspjeh. S time bih se složio, jer AZ-ov uspjeh nije slučajan.

   Evo recimo da ne otvaram sam ormare (da netko ne pomisli da sam nešto antiprotivan), jedan koji je otvoren, QUNE. Ajde recimo da su ovi možda u to doba tražili alternative i da su im bankice objasnile da je možda dobro tu ući.

   I sad gledajte, s obzirom na veličinu na kraju prosinca, relativno gledajući, R. je uložio 2 puta više, PBZ-CO 3,2, a EP 4,2 puta više u QUNE. Ima još puno takvih zanimljivih stvari.

   • “hot hand” bi bio drugi izraz. Previše čitam američku literaturu i lijen sam razmišljati o hrvatskim izrazima (jako mi se sviđa kako se vi koristite hrvatske izraze). A pod tim da danas prestaje njihova prednost, mislim na to da idem popodne u REGOS promijeniti OMF (da li gledati kako tržište raste, ili ući i uzrokovati da padne 🙂 ). Iz 9,5 godina dnevnih vrijednosti obračunskih jedinica svašta se vidi.
    Ovo nije nagovor na promjenu obveznog mirovinskog fonda.

    • kako Wp limitira ugnježđivnje odgovora, stavljam odgovor iznad.
     ‘sreću’ navodim kao jedno od mogućih objašnjenja. Ne ulazim u razloge koje navodite (nisam proučavao portfelje, nisam razmišljao o posljedicama portfelja do dospijeća (iako mislim da bi morali imati MTM), ali slažemo se u ocjeni koji OMF je najbolji. I da napomenem, par basisa na puno godina ima velike efekte.
     Ovo nije nagovor na promjenu obveznog mirovinskog fonda.

 3. Ovdje se piše samo o obaveznim mirovinskim fondovima.
  A što je sa dobrovoljnim?

  Za mene koji štedim (ulažem) za jedno sa porodicom u dobrovoljnim mirovinskim fondovima, jednom riječju katastrofa!

  Razumijem zašto je pao AZ Profit za oko 3%, pošto je tamo uloženo proporcionalno u većem postotku u dionice, ali zašto su pali i ostali fondovi koji su konzervativni i imaju ogromni postotak portfelja u obveznicama? Da li su to velike naknade skrivene u poslovanjima fondova?

  • Nisam proučio, ali ako su jako pali, onda je to jako loše upravljanje imovinom, a ne velike naknade. Inače AZ profit skoro da i nema ‘mojih’ dionica. DA ih ima više, ne bi bio toliko pao.

 4. Ja sam prešao u AZ fond sa suprugom početkom 11 mjeseca prošle godine. RMF mi ne ulijeva povjerenje! Ali opet budimo realni. Tko ti danas može garantirati dobru mirovinu za 20-30 godina. Više vridi mojih 500 kn dodatnih ulaganja svaki mjesec nego onih 500 kn koje idu u II stup.

  • Pa svejedno. Ako ništa ne bude, prelaskom u fond koji bude bolji, ne možete ništa izgubiti. Možete samo dobiti.

   Recimo da zadnje godine vaš fond ima 4% manji prinos nego susjedov i da iz novca akumuliranog u njemu susjed dobija 2.000 kuna mirovine, a da je sve ostale stvari iste.

   To znači da biste bi dobijali 1920. Znači mjesečno 80 manje. Godišnje 960 manje. U 10 godina 9600 manje (sve izraženo u kunama iz te godine odlaska u mirovinu).

 5. Koji su Vaši komentari na urusavanje Magme?
  Na najvećem gubitku je po običaju RBA mirovinski. Ima li tome kraja? Po čemu je 2. stup bolji od 1. stupa. Zar nam nije svejedno tko upropastava mirovine, bankari ili političari?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.