DDJH

DDJH razvoj

Grubi prikaz i razvoj poslovanja DDJH

“Let us be thankful for the fools. But for them the rest of us could not succeed.”
Mark Twain

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

Nastavno na jučerašnji post, ovdje su prikazani neki elementi poslovanja za DDJH.

Napomene:

1. Iz poslovanja je izuzet DDJM u svim godinama do 2008. Suprotno fami, to nije bila ‘naročito profitabilna tvrtka i ključna za poslovanje holdinga’. Njena dobit (kad je je bilo) je uvijek bila prilično mala, i ukupna njena dobit 2001.-2008. je bila 1 (jedan) mil. kn.

2. Poslovni prihodi DDJH bez DDJM su aproksimirani tako da je iz izvještaja grupe oduzet poslovni prihod DDJM (nemam prave podatke). Stoga su stvari prihodi ostatka grupe vjerojatno bili nešto viši nego je to ovdje prikazano (recimo, ako DDJM ima jednake prihode od ostatka kao ostatak od njega, onda i jedni i drugi imaju prihode, ali se konsolidirano oni ponište).

EBITDA je također aproksimacija na sličan način, ali na njega to utječe manje (po mom sudu).

U svakom slučaju, ovo je samo aproksimacija da pokaže trendove (iako su oni točni za 2009.-2011. kad više nema DDJM u grupi). Molim da sami napravite svoju analizu.

3. Poslovni prihodi za 2012. su prikazani prema službeno usvojenom planu, a EBITDA procijenjen na osnovu tog plana (u planu se na prikazuje ‘I’, ali se može izračunati dobit prije ‘I’, a dan je i ‘E’, a razlika je upravo nekih 20%, što odgovara poreznoj stopi, pa pretpostavljam da je ‘I’ oko nule).

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Jasno, mudraci koji gledaju u nazad još ne vjeruju da su se dogodile predzadnje točke (analitičari ih još nisu izvijestili, a ovi pak neće dok se ne ‘potvrdi trend u poslovanju’). Zadnja točka im je, naravno, potpuno nevjerodostojna jer je to ‘samo službeno usvojeni plan Uprave na NO’.

Ono što je bitno. Ovo je očito trend. Imam dvije važne okolnosti tu:
– da li je trend poslovnih prihoda održiv
– da li se profitabilnost može podići.

Odgovor na drugo pitanje mi se čini očit. Naime da može, jasno. Jer ovo je tako nisko da zapravo tu i leži stvarni potnecijal. Ali čak i pri ovako niskoj dobiti, FWD-looking P/EBITDA je manji od 4! Zamislite da dobit dođe na nekih normalnih 10% od prihoda!

Što se tiče poslovnih prihoda, poslovanje u svim segmentima se odlično razvija. Ali glavni adut je, jasno Patrijin BOV. Da bi prihodi rasli u 2013. potreban je samo jedan novi posao, za što imamo više od godinu dana da ga ugovorimo. A proizvod je vraški konkurentan i Hrtatska je odlično pozicionirana da ga isporučuje, jer nije u čvrstoj jezgri NATO. Znate kako ono ide. Ako u neku osjetljivu zonu NATO (SAD) želi isporučiti oružje, nije svejedno da li to radi samo SAD ili netko benigan poput Hrvatske. Ovo drugo je naravno mnogima prihvatljivije.

I pred kraj, napomena: Mnogim našim mudracima će vijest koja ‘zaslužuje’ znatno veću valuaciju neke dionice biti zapravo trač da će neka dionica isplatiti dividendu, za koju se to odavno znalo. Ali ovo gore im neće biti ‘vijest’. Ne, jer je to ‘uračunato u cijenu’. Ali to je sve lijepo gore objasnio M. Twain.

I za kraj, dajem Vam jednu sliku od jučer. Nećete vjerovati, kroz teleskop ga napravio Galaxy (telefon)! E pa kamo ide ta tehnologija …

Napomena: Autor ima dionice DDJH i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

17 replies »

  • Ja znam da već i Galaxy S s kojim sam se imao priliku jako puno igrati je imao super kameru, a Galaxy S II je navodno skoro kao iPhone 4S što se tiče kvalitete snimke (tek nešto malo prezasićene boje, mali problemi sa balasnom bijele), samo što bitno sporije okida i sl. sitnice ne vezane za samu kvalitetu snimke. Međutim ako želite najbolje (do u svaku ovu sitnicu) tu nema dvojbe, a tim više ako vam mobitel nije samo za foto upotrebu. IPhone 4S zahvaljujući prije svega Sonyiju sa kojim se ostvarila nevjerojatna suradnja je tu nedvosmisleni broj 1 ali i u mnogo toga drugoga.

   Ne služi niti pametni telofon samo za slikanje. Neće netko kupiti iPhone 4S samo zato što ima najbolju kameru. Možda će to tek u budućnosti kada kamera bude još bolja.

   Marljivi ljudi, Japanci, zaljubljenici u fotogorafiju i tehnologiju (i minijature :D) su te foto-module toliko već usavršili i smanjili, i ne staju, idu dalje. Dugoročno će kao i svemu kada dođe do “određenog stupnja” težište biti prebačeno na softver. A Apple-u je to primarna djelatnost.

   Što se tiče same foto-tehnologije, maštam o tome da ona tehnologija iz Kalifornije uz pomoć Japanaca bude toliko usavršena i minijaturizirana da je dobijemo uskoro u mobitele!

   To bi značilo da bi se moglo okidati trenutno (nikakvo čekanje fokusa, nikakvo čekanje bilo čega da nam npr. pokretni objekt pobjegne), pametnim algoritmima bi fokus bio postavljen na najvjerojatniju lokaciju koju želimo, ali ako nam se ne sviđa bismo ga mogli naknadno premještati i uštimati do mile volje, kao i malo uštimati čak i perspektivu (kut snimanja)! Osim toga, mogli bismo iz toga izraditi i 3D fotku. Mogli bismo iz te jedne “žive fotke” izraditi i bezbroj “statičnih” (na svakoj sa drugim licem u fokusu i sl.) Bilo bi to super.

   Što se tiče hardverske “superiornosti” (koja ovdje NIJE poanta!) trenutno ono jedino bitno je grafički procesor. Britanski Imagination Technologies (kojega je Apple ne samo jako prisni partner nego i suvlasnik) je trenutno tu neupitni broj 1.

   Grafika u današnjem A5 čipu je ono što su tada imali najbolje, a s njihove strane na najbolji način spojeno sa ostalim (zahvaljujući genijalnim firmicama koje su tu preuzeli, da im niti nVidia ne može kroz svoju Tegru konkurirati iako joj je to “primarna djelatnost”), uz OS koji je kao downskalirani Mac OS (zahvaljujući “malom Jobsu” danas poznatom kao “CEO-in-waiting” koji se tu oštro suprostavio “velikom Jobsu” i pokazao da je u pravu) najbolje pozicioniran za dugoročno izvući zadnji atom snage iz toga.

   Neki dan predstavljena nova serija njihove grafike je kombinacijom performansi i potrošnje energije do 20 puta bolja od ove današnje koja još uvijek mete sve pred sobom. To možemo uskoro očekivati u nekakvim novim A* procesorima, vjerojatno puno prije nego li bilo tko drugi to ugradi u svoje.

   Ta najbolja grafika, koja će uskoro biti još puno bolja, ne služi samo za lijepe igrice poput ove:

   Ta grafika će uskoro biti podloga za “killer-app” zvanu “3D mape”: fotorealistične 3D mape svijeta koje će pomesti sve pred sobom uključivo GPS uređaje za automobile – umjesto njih stavit ćeš svoj iPad u odgovarajući stalak. Prije puta ćeš se moći pripremiti tako da ćeš se kao kroz igricu lijepim autićem provozati po tim virtualnim 3D mapama itd. Biti će to cool!!

    • Nisam shvatio na što točno misliš sa ovim dodatkom za panoramne video snimke.
     Ono što sam ja “forward looking” govorio proizlazi iz tumačenja značenja određenih akviziranih kompanija u zadnje 2-3 godine (što njima donose, i što konkurenciji sprječavaju pristup) i djelomice patenata koje prilažu i djelomice mog shvaćanja biti njihovog posla (onoga “kako bih i zašto ja to napravio”).

     Ali ovaj video sa plaže me podsjetio na još jednu zanimljivost. Iz patenata koje im u zadnje vrijeme patentni ured odobrava, može se naslutiti da planiraju raditi uređaje potpuno zatvorenog unibody kućišta (bez vanjskih utora/rupa, sve evenutalno “žičano” spojeno zanimljivom magnetskom vezom, punjenje induktivno itd.) što će omogučiti potpuno vodootporne uređaje. Slobodno ćeš moći iPad ponijeti u kadu, iPhone u more itd.

     To je osim kupanja svojih “gadgeta” (i doslovno radi pranja, što znatno može pojednostavniti higijenu, posebice u specifičnim poslovnim upotrebama, recimo bolnicama, kuhinjama i sl.) važno i za neke ozbiljnije stvari (vojnu upotrebu, i druge specijalne gdje se zahtjeva rad u svim uvjetima, poslovne itd., npr. iPad grabi snažnim koracima naprijed u sve više sektora, dobio je dozvole i za avioindustriju gdje će zamijeniti puno skuplje a sada inferiorne uređaje u kojima se drže karte i sl., medicina ga je prva objeručki prihvatila itd.)

     Inače, nikad ne reci nikad. Tko zna, ako se preseliš u USA, i tamo budeš imao mirovinsko osiguranje, tada ćeš imati Apple, to je jedna od najpopularnijih dionica njihovih mirovinskih fondova. Ukoliko budeš ulagao u neki američki hedge fond :D, također, i njima jedna od top pozicija itd.

   • Prvi samsung galaxy S nije imao bljeskalicu, istina to su popravili s S II. S druge strane Iphone 4S u mojim rukama ne može izgurati dan, to će morati popraviti ako planiraju podizati takt procesora/broj jezgri/gpu kako bi mogao prikazati zahtjevne 3D aplikacije. Stariji Iphone 4 na kraju dana ima 20tak % baterije, što znači da nije do mene (a i specifikacije navode da kod 4S baterija traje kraće). Kamera je dobra kod oba smartphone-a dok su uvjeti odlični (ima dovoljno svjetla), ako nisu, rezultat je polovičan, primjer moj avatar (SGSII), pretpostavljam i noćna slika Londona koja je donedavno bila u zaglavlju. Tehnologija napreduje, ali mali senzor uz veći broj pixela mora rezultirati povećanim šumom kod duže ekspozicije i pri niskim iso. Baš gledam novi Nikon D4, 16mpix, srećom konačno prestaje natjecanje u mpix. Jučer su analitičari JP Morgana upgrade-ali Dell, što me poprilično začudilo s obzirom da je cijena Dell-a već porasla u proteklom razdoblju. Kao razlog navode rast prodaje prijenosnika, ali s obzirom da je to branša u kojoj je žestoka konkurencija te niska marža sumnjam da će Dell prikazati profite koji bi potaknuli rast cijene, posebno zato što je Apple doslovno pomeo konkurenciju. Imam AAPL (duži niz godina), i ovo nije nagovor na prodaju ili kupnju. 🙂 Jedini Iphone koji nisam imao je prvi model, bio sam razočaran, nije imao email exchange, 3G, copy/paste,… a došao je krajem 2007. 5 godina prije toga sam već imao 3G (tad u IT). Koliko se sjećam tad je bila popularna Nokia E61 koja je imala i 3G i wi-fi,.. da tytn (mislim mda vario u ponudi t-mobile) ne spominjem, 3G HSDPA 2006. Apple-u se mora priznati da je napravio odličan hype s svojim proizvodima.

    • Već sada (4S) može prikazivati zahtjevne 3D aplikacije – pogledaj igru “Infinity Balde II”.

     Novi A6 koji bismo trebali vidjeti uskoro u novom iPad-u a potom iPhone-u na ljeto/jesen će imati 4 jezgre i novu grafiku, za takt je teško reći. Međutim on će uz isti takt trošiti osjetno manje energije jer se navodno radi u 28 nm. Baterija se naravno ipak mora ojačati, pogotovo to dolazi do izražaja činjenicom da ljudi često i nesvjesno (“zato što toliko toga može”) taj telefon koriste nevjerojatno intenzivno (intenzivnije nego druge telefone) pa baterija ode dok se okreneš. Nešto se na tome radi sudeći po zadnjim patentima vezanima uz inovativni dizajn barerija koji će omogučiti pakiranje veće baterije u skučeno kućište. Dugoročno se radi na primjeni gorivih ćelija.

     Baš je zato korišten Sony back-illuminated senzor kojim se hvata znatno više svjetla po pikselu i zato su tu fotke tako dobre. Baš je prije tjedan dana Sony predstavio novi još bolji (i brži, troši manje energije), a tanji… svakim danom napreduju!

     Možda nekad pretjeraju sa onim “često je važnije što ne ugradiš u uređaj od onoga što ugradiš”. Filozofija minimalizma je jako teška, i neće se uvijek svi složiti sa tvojim minimalnim izborom. Sada ti vjerojatno fali LTE, e pa doći će to ove godine 🙂 Ovdje se minimalizam u ostalim (softverskim) stvarima uravnotežuje bogatstvom i kvalitetom aplikacija na App Store-u, pa neka si svatko uzme ono što njemu treba.

     Hype može biti i opasan, to se vidjelo na predstavljanju 4S koji je u prvi mah dočekan sa velikim razočarenjem i vladala je ozbiljna zabrinutost za prodaju prošlog kvartala, ali eto sve se preokrenulo jako brzo.

     Sada paze na redovito snižavanje hype-a, čim novinari nešto naizmišljaju “neformalnim putevima” stižu demanti koji smiruju ubuđenje, sada se pazi na to, uči se na grešakam 🙂

     Uvijek je bolje dati iznenađenje na samom predstavljanju umjesto ljude navesti na nerealna očekivanja.

     Uživajmo sada u jednom starom lijepom “iznenađnju” (ako ne pročitate naslov možda nećete u prvi mah niti shvatiti čemu se ljudi u 50s toliko čude :rotfl:, u 1min20s je najbolje! 13 godina poslije, to čudo nam je svima već odavno svakodnevica, kao i sva “čuda” kojima utabaju put. Niti Galaxy telefona ne bi u ovom obliku uopće bilo da nije bilo onoga iPhonea iz 2007. “koji nije imao niti copy-paste”, danas bi vjerojatno i dalje stvari bile u neku ruku slične Nokiji E61):

  • Mislio sam reci da nemam nikakav apple uredjaj, sto se tice dionica njih bi rado imao.

   Sto se tice panoramskog videa, cijeli proizvod je USA made, sw je dobar dio projekta, a preko svega ide u zanimljivu nisu zvanu visual surveillance.

   • Tako lako odlučiš da je dobro imati AAPL a suprotno sa uređajima. Meni je sasvim obratno 😀

    Meni je jasno zašto bih imao određene njihove uređaje a pogotovo zašto je teško zamisliti da ih neću imati u budućnosti, ali odluka o dionici je puno teža.

    Ne mogu niti sa približnom sigurnošću kao npr. čak i za ovaj DDJH a pogotovo neke druge naše dionice gdje su mi stvari puno jasnije, tvrditi da je to pri ovim cijenama atraktivna investicija. Ali da mirišem tu dobru priliku, istina da da, ali tu je potrebno biti jako oprezan, nije “skoro efikasno tržište” baš igra.

    Panoramski video je naravno zabavan (bar u prvi mah, nakon malo gledanja me počne iritirati nekvaliteta snimke i mali broj scena koje spajaju da je tako iskrivljeno), dugoročno će tu možda biti nešto stvarno zanimljivo i korisno (sigurno u takvim primjenama nadzora), ali to nije niti na koji način povezano sa npr. onim što sam govorio o Lytro Inc i sl. Ovo je lako “kopirati” itd.

    Ovdje nema nikakvog fundamentalnog tehnološkog pomaka (ovo su “klasične tehnologije” iskorištene na zanimljiv način – ali za sada nedovoljno zanimljiv za consumer sektor, nedovoljno dobro za poslovni) za razliku od Lytro gdje bi mogli iz temelja promijeniti i tehnološki pristup fotografiji (sa jednako velikim utjecajem na krajnjeg korisnika). Tamo se radi o najvećoj promjeni u fotografiji još od prelaska sa analogne na digitalnu.

    Što se tiče onih “fotorealističnih 3D mapa” (c3technologies) koje je Apple preuzeo, to je pogotovo jako ozbiljna tehnologija, i ozbiljna primjena kao ono ovdje najvažnije. Nažalost vrlo skupa za konačnu implementaciju, trebat će posebnim kamerama opremiti cijelu eskadrilu zrakoplova koji će mjesecima nadlijetati cijeli svijet da bi to sve poslikali, a potom enormna računalna snaga da bi se to obradilo… ali ako će to biti “killer app”, to ulaganje bi se moglo isplatiti i uz zaista “široku pokrivenost”, no uvijek se može krenuti lagao, sa najvećim gradovima za početak itd.

    P.S. Naravno da je “made in USA”, a što nije?! Sve je u tim stvarima zapravo “made in USA”, makar pisalo nešto drugo, jer najveći profit, najbolja radna mjesta, sve je to u USA, u drugim zemljama ostaje tek sitniš od finalne cijene u npr. nisko plaćenim radnim mjestima. Više dolara npr. po iPhone-u ode u profit i na zaposlene u USA nego one u Kini iako je ovih puno manje, međutim oni rade R&D, dizajn, one najveće stvari. A s druge strane Kinezi su sretni sa poslom koji rade jer je njima to prilika za neku zaradu, to je win-win. Npr. baš neki dan gledamo enormne redove kako ljudi uzbuđeno čekaju za prijavu za nova radna mjesta u Foxconn-u. Tobože loši radni uvjeti, mediji se o tome često senzacionalistički razbacuju neistinama i poluistinama, a ljudi dolaze iz udaljenih pokrajina kako bi se natjecali za to radno mjesto, radnici na pokretnoj traci u prosjeku 800 kn mjesečno odvajaju u štednju!?, tko od radnika u RH toliko mjesečno štedi? A kada svedemo to paritetom kupovne moći tek na realno??

    • Apple je vec duze vremena hit i potrajat ce jos neko vrijeme. Zato bi volio imati sada dionice. Nisam tako lako odlucio, pogledao sam grafove prvo.

     Proizvodi su fantasticno dobri, ali nisu po mom ukusu. Jobs bi rekao da nemam ukusa kao ni Gates. No, meni je Gates najbolji. Ukusi se razlikuju, kao i motivi.

    • Ljudi mogu imati različite ukuse (zato imaš slobodan izbor na tržištu, krajem godine bi Microsoft mogao doživjeti neki uzlet na ovom polju/tableti izlaskom novog win), ali kao kompanija čini mi se da Microsoftu nedostaje više od “ukusa” zapravo jedna cijela znanost, ono što na Standfordu zovu “Symbolic Systems”, što se prije svega bazira s jedne strane na onome što svuda drugdje u svijetu zovu “Cognitive science” a s druge strane i na onom čudu (nama inženjerima neshvatljivom, zato u MSFT nema “takvih gluposti”) što se zove “Semiotics” a sve u primjeni u jednom zanimljivom području koje se zove “Human–computer Interaction”.

     To jedna mješavina opće “filozofije” (Hegel, Kant, Platon vjerojatno kao ključni), konkretno suvremene semiotike, lingvistike u širem smislu, posebice psihologije, antropologije, te s druge strane računarske znanosti i informacijsko-komunikacijskih znanosti na koje se zapravo sva ta čuda primjenjuju.

     Microsoft je jedna “tvrdo-inženjerska firma”, kod njih ovakve čudne “društvene” stvari ne prolaze, oni u to “ne vjeruju”, oni uopće ne shvaćaju čemu sve to “kada to uopće nisu nikakve znanosti nego totalne besmislice napušenih mozgova”.

     U Apple-u pak ta “znanost” igra veliku ulogu u svemu što rade, a u konačnici se to vidljivo odražava u krajnjem korisničkom sučelju.

     Steve Jobs je ove stvari kužio na intuitivnoj razini, možda djelomice i na “religijskoj” kao budist, naime možda bi se ova suština stvari, simbola, dosezanje umom Platnove “ideje” promatranih stvari postizalo i čisto intuitivno potpuno smirenim/bistrim umom koji se doseže meditacijom.

     Onaj “mali Jobs”, “CEO-in-waiting” (Forstall), tome valjda pristupa “znanstvenim putem” jer on je između ostaloga na Stanfordu diplomirao i na tim Symbolic Systems i možemo se samo nadati da njegova “znanost” nije puno slabija od Jobsove “intuicije”.

     Kada vidiš npr. običnu ikonicu na iPhone-u. To za razlikud od drugih kompanija tipa Microsoft gdje to daju “grafičkom dizajneru da nešto lijepo nacrta” nije nešto “slučajno”, “tek tako jer izgleda lijepo”, nego iza svake ikonice, iza samog izbora “simbola” stoji cijela filozofija zašto baš taj simbol, cijela fizofija zašto baš “u tom vizualnom obliku”, cijela filozofija do u svaki detalj do na nijansu boje koja se izabire u njegovoj implementaciji. Navodno Forstall drži lupu na svom radnom stolu kako bi provjeravao svaki piksel. Oni se svi drže onoga da nije bitno samo ono što se lako vidi prostim okom, bitno je i sve ono što na neki načim može utjecati na “podsvijest”.

     Sve ovo ide u cilju da interekcija bude čim prirodnija/logičnija, jednostavnija, intuitivnija, ugodnija, da se minimizira razina “frustracija” pri korištenju i najkompliciranijih stvari i od strane najslabije računalno pismenih korisnika, maksimizira osjećaj “mira, ugode – meditativno stanje!”. U današnjem svijetu gdje je “stres” veliki problem, gdje je vrijeme “skučeno”, dizajnirati sučelje koje “smiruje”, koje je u tom smislu “ljekovito”, sigurno da nije na odmet, da nije samo “stvar ukusa”, nego je vrijednost za korisnike. O tome se oni trebaju brinuti kako god znaju. A onda korisnik odlučuje tko je stvarno uspio i o tome vidimo u onim istraživanjima “korisničkog zadovoljstva”.

 1. Znači ključan argument kritičara je što će biti u 2013. godine nakon Patrije za RH. Ali ako se dogodi da Đuro sklopi posao za nova vozila, nekoj zemlji u NATO savezu onda je nebo granica za cijenu dionice.

  • Čuo sa ja raznih kritičar koji su rekli i da ako ostvari 500 mil. kn prihoda, je to super za ‘takvog gubitaša’, onda će oni kupiti. Itd. Opisao sam njihov tijek ‘misli’ gore.

 2. Pozdrav g. Bakiću,
  Zanimao bi me vaš komentar na situaciju oko Croatia Osiguranja, nemam niti namjeravam kupiti dotičnu dionicu ali volio bih čuti što mislite kako će to završiti.
  Hvala i pozdrav
  Siniša

 3. Sve sto je trebalo reci je vec receno.
  Ono što je bitno. Ovo je očito trend. Imam dvije važne okolnosti tu:
  – da li je trend poslovnih prihoda održiv
  – da li se profitabilnost može podići.

  Aktivistickim / konstruktivnim pristupom prema upravi moze dat rezultate po drugoj crtici,a za prvu se moraju sami pobrinut. Danasnja objava kupnje dionica od strane gsp. Marasa je definitivno potvrda ambicije Uprave.

  • Ali DArko!

   NIje potrebno čak ni to. Jer čak ni ako trend nije održiv, neka recimo ostane na istom, ili čak neka bude manje (recimo 1 mlrd. kuna), a da se profitabilnost samo malo popravi, to je opet super. Ovdje je toliko rezervi za valuaciju da je meni to smiješno.

   Dionice je pak kupio Tomislav Mazal, član uprave, i to je prvi put da neki član uprave kupuje dionice i jako sam, jako impresioniran.

 4. Slazem se, da ostanu na 1 mlrd i poprave profitabilnost, bilo bi vise nego odlicno. U pravu si covjek se zove Tomislav Mazal, meni Maras ostao u glavi iz druge price 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.