ADPL

Jako uzbudljivo na burzi!

O daljnjem raslojavanju dionica, o PTKM (razne zanimljive okolnosti, a Yara upravo objavila najbolje rezultate u povijesti), o HT i VPIK

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

1. Razvoj na tržištu. Najprije tablica koju mnogi fond manageri naprosto ne žele vidjeti. Naročito ne oni koji su se smijali mojim investicijskim tezama, ili imali razne izgovore zašto ne mogu kupovati neke dionice, a ostvarili tragične prinose u 2011. (i možda objašnjavali svojim članovima i vlasnicima društava za upravljanje da se ‘ne može bolje zbog objektivnih okolnosti), imaju odljev novca u fondove, a možda ni sada ne mogu gledati naročito optimistično u budućnost.

Sljedeća tablica pokazuje izvedbu dionica koje su sada u Crobexu, od početka prošle godine. Igrači Barcelone su označeni narančasto. Iako su neki od njih jako porasli, smatram da investicijske teze za njih vrijede više nego ikada. Naprosto, imali smo o njima toliko dobrih vijesti, da sam u njima investiran i voljnije nego prije.

Ako imate novce u nekom OIF-u, predlažem da proučite njegovu izvedbu u 2011. i vidite je li imao ove igrače u portfelju. Ako nije, predlažem da pitate fond managera zašto.

Meni je naprosto nejverojatno da na burzi jedan KORF i DDJH zajedno vrijede manje od 100 mil. eura, ili znatno manje nego ISTT, ili manje od pola ATGR, ili samo puta koliko IGH, ili manje od pola ERNT, ili da jedan KOEI vrijedi 72% više od njih zajedno (pri čemu KORF ima 7,4% cijelog KOEI-ja).

Ali čak i do sada ovo je jedan veliki veliki trijumf racionalnog investiranja, a ujedno i pokazatelj mnogim trejderima i sitnim špekulantima i obeshrabrenim investitorima da usprkos mantrama ‘ja samo lovim valove jer se na ovom tržištu ne može dugoročno zaraditi’ ili ‘makroekonomska situacija u RH je tako loša da se na dionicama ne može zaraditi’ da se može.

Image Hosted by ImageShack.us

2. VPIK. Dakle, kao što vidite, Barcelona (4 iz Crobexa) naprosto fantastično. Pa kako mi se učinio jeftin, smatrao sam da ne bi bilo u redu da on uđe u Crobex i možda jako poraste, a ja ga nemam. Onda bi mi kazali da sam mogao u prijelaznom roku kupiti Modrića na diskontu, a nisam. Onda sam se malo trudio i uspio ponešto skupiti (a bilo je dosta teško, pogotovo jer sam bio zabavljen drugim aktivnostima), tako da sam ušao u Top 10 (pa više nije tajna – iako su neki pametnjakovići, naravno, skužili i ranije). Naprosto po ovim cijenama nisam uspio kupiti više, kao da se nije moglo.

E sad me živo zanima: ako ovaj uđe u Crobex (pa ga indeksni budu kupovali – nisam siguran da li oni kupuju baš sve iz Crobexa, a ne bude ga bilo puno na prodaju), ili sam naprosto u pravu da je on srazmjerno vrlo jeftin, tržište to uoči i on jako poraste (a već do sada se ponaša jako zgodno), kako će fond manageri koji imaju puno Leda, Belja i drugih Agrokorovih tvrtki opravdati da ovoga nemaju? Jer njima je zadatak da prate tržišne okolnosti, oni su masno plaćeni za to, za razliku od mene koji mogu ovako anegdotalno pristupati stvari.

3. PTKM. Ovo mi je naročito draga tema.

Kao što ste vidjeli, trgovanje njome se jako intenziviralo. Volumen u zadnja dva dana prosječno oko 4.500 komada, dva mjeseca prije toga je dnevni prosjek oko 1.000. Cijena je porasla, a meni se čini da je na kupnji neki profesionalni kupac, neki veći fond. Zašto mi se tako čini? Najprije, vjerujem da je samo jedan značajniji kupac jer nema velike borbe za dionice, a i bila bi velika slučajnost da se baš sada pojave dva veća.

Zatim, zato što netko kupuje veće količine, a ne diže pretjerano cijenu. Zato mi se čini da je velik i da želi još kupiti. Zato što su i relativni volumeni spram ostalih dionica jako veliki: zadnja dva dana je PTKM bila među 5 dionica s najvećim prometom, što je za nju izuzetno rijetko. Jasno, možda griješim.

Ali ako je to netko velik, onda je ili domaći fond ili strani. Ako je domaći, onda će ostali domaći fondovi (koji ulažu u RH) možda postati poprilično nervozni jer što ako ovaj stekne veću količinu, veći udjel, oni to nemaju, a cijena jako poraste i likvidnosti nestane? A ako je domaći, onda – kako kupuje oprezno – znači da ne želi baš razglasiti da to radi. A kako je kupnja počela u petak, to ćemo u četvrtak ujutro moći znati tko je to.

Ako je strani, još bolje.

Ako bi bio veći domaći investicijski fond, ovo je za mene i nova paradigma. Ponekad naime osjećam kao da u profesionalnoj investicijskoj zajednici postoji averzija (da ne kažem embargo) prema mojim glavnim pozicijama. No, neki fondovi su počeli ulaziti u KORF (malo, kao što vidite, nema ih u Top 10). Ako bi ovo bio veći domaći fond, onda bi ovo bilo značajno. Značilo bi da, makar su cijene igrača Barcelone jako porasle, oni su ipak sada voljni kupovati. A to bi mi dalo vjeru da će razni domaći fondovi početi intenzivnije kupovati i ostale igrače. Tako da je sve ovo vrijeme odsustvo (značajnijih ulaganja) fondova u tim dionicama bila velika prednost. Oni ih nisu mogli prodavati (jer ih nisu imali), a ako budu htjeli kupiti, samo će dizati cijenu.

A da se nešto zaista zanimljivo događa u PTKM možda potvrđuje i ovaj grafikon, koji prikazuje relativnu izvedbu PTKM spram CROBEXa u zadnja tri mjeseca:

Image Hosted by ImageShack.us.

Ali vrlo vrlo važno! Yara je upravo objavila izvanredne rezultate! (Za one koji ne znaju, u branši umjetnih gnojiva je Yara kao Mercedes, kad ne bi bilo Audija i BMW).

E fakat mislim da će danas biti dinamično na Petrokemiji!

E sad. Za one koji ne znaju, i za one koji zlonamjerno pričaju gluposti o Petrokemiji da je ‘socijalistički dinosaur’, ‘nikad nije poslovala s dobiti, pa je sadašnja dobit samo eksces, brzo će ona u gubitke’ i slično, evo par izvadaka iz Nacrta rješenja AZTN kojim je dozvoljeno pretvaranje potraživanja od države u vlasnički udjel:

2.3. Razlozi negativnog poslovanja poduzetnika Petrokemija d.d.

U razdoblju od 1993. do 2000. cijene gnojiva proizvedenog od strane poduzetnika Petrokemija d.d. na domaćem tržištu bile su, zbog potrebe obnove ratarske proizvodnje koja je tijekom rata pretrpjela značajne gubitke, pod neposrednom kontrolom države. …Time su ostvareni pozitivni makroekonomski učinci u poljoprivredi, ali su negativni financijski učinci iskazani kroz gubitke u poduzetniku Petrokemija d.d.

Od 1994. RH je kao mjeru poticanja potrošnje mineralnih gnojiva odobravala poljoprivrednicima regres za NPK gnojiva u iznosu od 250,00 kn po toni. Iznos od 250,00 kn bio je sastavni dio prodajne cijene NPK gnojiva. Regres se obračunavao na način da je poduzetnik Petrokemija d.d. prodajnu cijenu NPK gnojiva poljoprivrednicima umanjivao za iznos regresa, dok je iznos regresa za koji je prodajna cijena bila umanjena, poduzetnik Petrokemija d.d. naplaćivao od Vlade RH, odnosno od tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Dana 3. svibnja 1999. regres je ukinut, međutim ukidanje regresa nije pratilo povećanje prodajnih cijena NPK gnojiva. Zbog nemogućnosti povećanja prodajnih cijena NPK gnojiva, poduzetnik Petrokemija d.d. nije bio u mogućnosti nadoknaditi obustavu isplate regresa, što je poduzetniku Petrokemija d.d. do kraja 2000. uzrokovalo izravnu štetu od
100.900.000,00 kn. Dio tih gubitaka trebao je biti saniran snižavanjem cijene plina u razdoblju od 1999. do 2000., o čemu su i vođeni pregovori u Vladi RH, međutim do toga nije došlo.

A pazite sad ovo:

Poduzetniku Petrokemija d.d. za nesmetanu proizvodnju potrebno je godišnje osigurati 650.000.000 do 700.000.000 m3
prirodnog plina. Za optimalno odvijanje proizvodnje poduzetniku je potrebno 90.000 m3 satne potrošnje. Međutim, kada isporuka plina padne na 60.000 m3 satne potrošnje, najprije dolazi do zastoja u proizvodnji amonijaka, a u kratkom vremenu nakon toga i obustave cjelokupnog proizvodnog procesa. Tijekom obustave u zimskim mjesecima, zbog opasnosti od zamrzavanja poduzetnik mora održavati sva svoja postrojenja u tzv. „toplom stanju“ za što je potrebno 10.000 do 615.000 m3 na sat.

Takvo održavanje postrojenja u cijelosti predstavlja gubitak, jer je za to vrijeme proizvodnja umjetnih gnojiva u potpunosti obustavljena. Zastoj u proizvodnji zbog nedostatka isporuke plina u zimskim mjesecima u razdoblju 2001. – 2005. imao je za posljedicu smanjenu proizvodnju od 932.000 t mineralnih gnojiva, te je na razlici između prosječne prodajne cijene i prosječnih varijabilnih troškova (tzv. doprinos pokrića) izazvao ukupnu izravnu štetu od 464.400.000,00 kn.

U isto vrijeme, poduzetnik Petrokemija d.d. je u razdoblju 2003. – 2005. za troškove transporta plina i sredstava namijenjenih razvoju plinovodne mreže u RH uplatio 203.400.000,00 kn. Tako da je umjesto u modernizaciju vlastitih postrojenja i saniranje duga iz proteklih godina poduzetnik Petrokemija d.d. morao investirati u infrastrukturu u državnom vlasništvu.

Gledajte i ovo:

2.3.3. Ratne štete

Poduzetnik Petrokemija d.d. tijekom domovinskog rata pretrpio je izravne i neizravne štete u iznosu od otprilike 230.000.000,00 kn koje je isti sanirao vlastitim sredstvima.

te ovo:

Ukupni iznos štete koju je poduzetnik Petrokemija d.d. pretrpio zbog navedenih okolnosti iznosi 982.629.000,00 kn i odnosi se na sljedeće:
– 187.329.000,00 kn preostale nekompenzirane štete nastale temeljem državne kontrole cijena u razdoblju od 1993. – 2000.,
– 100.900.000,00 kn štete nastale temeljem ukidanja regresa za NPK gnojiva,
– 464.400.000,00 kn štete nastale neisporukom plina tijekom zimskih mjeseci,
– 230.000.000,00 kn odnosi se na pretrpljenu ratnu štetu.

Bez uzimanja u obzir pretrpljene ratne štete, pretvaranje potraživanja za plin iz 1999. u iznosu od 231.008.0049,57 kn u udjel u temeljnom kapitalu poduzetnika predstavljalo bi kompenzaciju od 31 posto u odnosu na ukupne štete koje su posljedice opisanih mjera koje je prema poduzetniku Petrokemija d.d. nametnula RH kao njen vlasnik, te je iz navedenog razvidno da nije riječ o mjeri koja u sebi sadrži prekomjernu kompenzaciju.

Ostaje jasno i razmatranje kolika je u stvari cijena plina koju Petrokemija plaća, ali tu je valjda i vrapcima na grani jasno da je ona do sada vjerojatno bila veća nego je Petrokemija mogla ostvariti na slobodnom tržištu, čim se toliko prašine dizalo oko otvaranja tržišta. Viide npr. članak ovdje, koji kaže i “Tvrtke u Hrvatskoj plaćaju 20 do 30 posto skuplji plin nego u okruženju i zemljama EU-a. No, zasad ne mogu reći kakve se promjene i kada mogu očekivati

4. HT.
Dionica HT klizi na dolje, a Erste plavi nastavlja s jakom prodajom (zadnji dan koji vidimo, skoro 10.000 komada). Mnogima je dionica HT dugo vremena bila jedna od neupitnih perjanica hrvatskog tržišta kapitala (ne samo po prometu, nego i prinosu) i nije malo bilo onih koji su mi se smijali kad sam predložio samofinancirajuću strategiju short HT, long ADPL-DDJH-KORF-PTKM. Od tada do danas je dionica HT pala 3,7%, ovaj predloženi long dio porastao 11,9%, a Crobex pao 5,2%. Realno zaostajanje HT bi se moglo smatrati i većim ako se uzme u obzir da je to prvenstveno dividendna dionica, pa ako je očekivani dividendni prinos oko 10% onda bi teorijski (kad ne bi bilo kapitalne aprecijacije) ona trebala do ex-div dana rasti oko 10% i zatim pasti tog dana 10%. Znači, kad bismo tako gledali, onda bi u međuvremenu dionica HT ‘trebala’ narasti nekih 2,5%, umjesto što je pala 3,7%.

Ukupno, igra se dalje, a stvari su sve zanimljivije. Očeujemo rezultate za Q4. I s time vjerojatno daljnje razlikovanje kretanja cijena mnogih dionica.

Autor ima dionice ADPL, DDJH, KORF, PTKM, VPIK i jednu dionicu HT (tek toliko da može gledati u knjigu dionica)

59 replies »

 1. Mogli bi uz taj iznos od 982 milijuna Kn dodati i iznos od 400 milijuna Kn, u 2007. i izrazito 2008. kada se PTKM ograničavao rast cijena gnojiva dok na svjetskom tržištu cijene su bile i 50-60 posto veće …. Znači 982+400= 1.4 milijarde Kn štete samo pogrešnim vođenjem vlasništva. A rezultati Yare potvrđuju ono što sam par puta izneo, zbog trenutne krize u 4q 2011. u Europi mnogi su odgodili s kupnjom gnojiva jer su mislili da će doći do pada cijena, ali sadašnje cijene žitarica su poticajne, stoga se očekuje izrazita potražnja za gnojivom na startu ove godine….

 2. pa čak i prema “Maloj knjizi”, koliko god knjiga bila “nedostatna” i sl., dionica vpik-a je prije nekoliko mjeseci najviše kotirala po zanimljivosti, odnosno bila je “meta” za ulaganje. Pogotovo u odnosu na Belje. Uzevši u obzir sve predložene savjete i načine uvida u dionice koje su ovdje prezentirane, kupila sam nešto ove dionice pa sam sada bez gubitka s njom. ovo što spominjete i što ste ju kupili mi govori da sam ipak nešto naučila:)
  osobno, još jedna dionica mi je zapela za oko, doduše na 60% likvidnosti, ali ja sam mali ulagač…pozdrav svima,

 3. iskreno, čudio sam se kako niste prije otkrili Vupik 🙂
  sad ste mi s ovom objavom pokvarili mirnu kupovinu, morat ću se bidarit sad puno više da kupim, a ionako nema nešto raspoloživih dionicav 🙂

 4. 1. Zanimljivo je kako ljudima nedostaje samopouzdanja, tek nakon što je g. Bakić ustanovio da je VPIK dobra dionica, tek tad se počelo kupovati VPIK.
  Osim ako nisam previdio neke izvanredne vijesti vezane uz VPIK.
  Ovo je danas, ako se ne varam, najtrgovaniji dan za VPIK u povijesti (prema broju dionica), a tek je 11sati!

  2. Inače odlična dionica, zanimljiva zbog ogromnog potencijala za rast, velika ulaganja u prošloj godini u povećanje proizvodnje, a prodaja je osigurana kroz konzum, i naravno agrokor kao garancija dobrog upravljanja…
  a cijena prava sitnica!

  nemam VPIK, PTKM mi je draža…i ovo nije nagovor na bilo što!

  • Ma nije problem na našem tržištu nedostatak samopouzdanja, nego nedostatak novaca. Ako ćemo realno gledati na našem tržištu su ostali uglavnom špekulanti koji traže priliku za zaradu od 10%. Evo živi primjer je upravo spomenuti VPIK. Nenad je kupio za njega neznatnu količinu (ne znam da li je ovo samo neki test ili što) i sa porastom cijene od 10% volumeni se bitno povećavaju i netko brže bolje izlazi. Istina malo me i čudi, ali opet to je samo naša mala neefikasna burzica 🙂

   • Stvarno mi je zanimljivo to sa VPIK-om, baš me zanima tko to toliko prodaje.
    Ako su špekulanti, mogli bi brzo ostati bez municije, u dva dana je protrgovano skoro 2% VPIK-a!!!
    Sumnjam da ovi što sad kupuju spremaju prodaju na +10%, tako da bi uskoro moglo biti zanimljivo…
    Nadam se da će nas za koji dan g.Bakić obavijestiti ako su prodavači ili kupci bili neki zanimljivi fondovi 🙂

    • Ja sam siguran da to ne može trajati dugo. Velika većina dioničara su mali dioničari iz Vukovara i okolice, a oni se neće tek tako okinuti. Ovdje imamo idealnu kombinaciju velikog formalnog free floata i moguće kapitalizacije, a malog realnog free floata.

     Razumljivo je da neki špekulanti koji su kupovali po 50-60 izlaze, zašto ne, ne treba ih osuditi. Nisi sam ja povećavao poziciju zadnjih dana (mislim da mi je ulaz negdje 61-62), ali mislim da neće biti puno onih koji će prodavati ispod 80 (ako dođe do 80).

    • Nisam siguran da su fondovi ovdje bili uopće prisutni, a ako i jesu nisu bili značajnije u ovoj dionici. Pretpostavljam da su ove količine potrgovane od strane Isakovića i Gilića koji su stalno dokupljivali u zadnja dva mjeseca. No izgleda kako su oni završili. Vidjet ćemo za nekoliko dana.

 5. ” … tek nakon što je g. Bakić ustanovio da je VPIK dobra dionica, tek tad se počelo kupovati VPIK.”
  ne hulite, kolega, opcepoznato je, i vise puta je o tome bilo rijeci, da akcije gospodina bakice ne utjecu na cijenu 🙂

  • da, znam što sam rekao! 🙂

   1. Znači kad je g. Bakić kupovao INGR i DLKV nije nastala navala na kupnju jer te dionice očito nisu nevjerovatno jeftine s odličnim izgledima za budućnost! – tako da sama izjava g. Bakića ne utječe na kupnje

   2. ali u ovom slučaju dionica VPIK je jeftina i odlična prilika, mnogi su znali za nju i prije, ali čini mi se da im je nedostajalo samopouzdanja, tako da je tek ova potvrda njihovih razmišljanja, od strane g.Bakića, ohrabrila ulagače…

   3. vjerovatno je dijelom uzrok i to što je VPIK sada “otkriven” i više se nema što čekati, netko tko je čekao s kupnjom više ne može čekati jer je g. Bakić drugima otkrio “tajnu” i zna da će oni navaliti, pa onda i sam kupuje…
   …sve su to samo moja razmišljanja, a ja sam još jako mlad i učim…:)

 6. 😀 Negdje sam napisao da nema potrebe kvariti business čovjeku koji troši svoje vrijeme i novac u cilju da zaradi koju kunu i jasno je da će ići na nož prema svakom tko mu stane na put. Ali ovdje je riječ događajima koji neće izravno utjecati na buduću vrijednost dionice. Dokapitalizacija je rezultat činjenice da Petrokemija nije mogla platiti račun za plin. Da Kerum ne može platit račun za struju, sumnjam da bi ga država platila umjesto njega. Cijena po kojoj je Petrokemija plaćala plin (u vrijeme kad je napravljen navedeni dug) je niža od cijene koju je INA plaćala svom dobavljaču. Ti podaci su javni i lako dostupni. Tad se ta činjenica opravdavala navodima da Petrokemija mora prodavati gnojivo ispod tržišne cijene (i tako stvarati gubitke) kako bi izašla u susret poljoprivrednicima, skrivajući podatak da se većina proizvodnje izvozi (a gubitke od izvoza su pokrili građani RH). Još jedan od primjera kupovine glasova i pljačke za koju nitko neće odgovarati.

  • Poštovani, ako dobro razumijem ovo je nastavak Vaših ojađenih komentara o Petrokemiji koje ste goinama iznosili na raznim forumima i koji su velikim dijelom bile laži kao ovo.

   Naprosto, potpuno je jasno iz nacrta rješenja koje sam linkao da su stvari suprotne onome što tvrdite.

   Također je potpuno jasno da su profiti u 2011. realni, i uz cijenu plina koja je očito (tržišno) mogla biti niža, što se također vidi iz ovog mog posta.

   Naprosto, ružno je, ali i kažnjivo iznositi ovakve laži, a iz Vašeg višegodišnjeg djelovanja protiv Petrokemije smatm da to nije slučajno.

   Ovaj sam Vaš komentar pustio iako je namjerno neistinit (recimo da ne možete pričati da ste ‘cenzurirani’), a na ovom mjestu, nažalost, sada idete u trolove. To znači da će Vaši postovi završiti u Spam, a da ja to neću ni znati.

 7. Svatko tko ne veliča lik i djelo dragog vođe bude kažnjen tako što mu postovi odlaze u spam a kao ono nema cenzure, ne ide to tako Nenade ja vas čitam redovno i da se tu dosta toga dobroga pročitatati i vidim da je postala praksa da sve neistomišljenike spamate i tako ih se riješavate zauvijek a ujedno to je upozorenje i prijetnja svima onima koji bi pokušali napraviti nešto slično šta im slijedi ako ne budu poštovali lik i djelo dragoga vođe, argumentima se razuvijeri onoga tko iznosi neistine a ne trolanjem.

  • Postovani, ovdje se ne radi o tome.
   1. Gospodin ima veliki psiholoski visegodisnji problem s Petrokemijom sto mozete lako ustanoviti. Taj problem se u ‘forumaskom’ stilu ocituje i u ovakvim zestokim lazima koje vec vise godina iznosi. Ovo nazalost nije mjesto za to, niti se takve metode podrzavaju.

   2. Ocito ste pogresno shvatili narav medija kao takvih. U ovoj zabokrecini ne moramo se svi svoditi na najnizi nazivnik, anonimno cesto zlonamjerno lupetanje po forumima. Ovo je moj blog, ne neki javni medij, pogotovo ne anonimni drukerski forum. Iako Vi mozda mislite da bi mi takav medij trebao biti uzor. Nije. Vi naravno ne morate dolaziti ovamo ako mislite da je sadrzaj los.

 8. Cartman piše kritički o ptkm godinama, ne ulazim u razloge, ali moj dojam o njemu nije takav da bih ga stavio u ravan s raznim frustriranim jalnim drukerima s foruma.

  • Gospodin je znatno artikuliraniji od tipičnog forumaša, ali godinama ima neki nevjerojatan fokus, opsesiju, na dionicu koju nema. Pri tome ne zazire od iznošenja eklatantnih laži, kao što su ove gore. Na mom blogu naprosto nema podij za takve stvari.

   U Hrvatskoj su mnoge nenormalne stvari ‘normalne’ i obratno, normalne su ‘nenormalne’. Zašto bi netko godinama opsesivno i neistinito tako pisao o nekoj dionici koju nema, uz ubrzavanje, rekao bih čak histeriziranje kad cijena raste? Mislim da je gospodin povrijeđena duša, koja je pogubila novce na nekim drugim ulaganjima, možda je imao dionice PTKM pa prodao i sad žali ili slično.

   Znam i neke druge ulagače koji su prodali PTKM na niskim cijenama, i prešli u neke druge dionice koje su izgubile na vriejdnosti (a PTKM je porasla), iz njihova nastupa se vidi jedno razočaranje, ili čak i ogorčenost, ali zadržavaju dostojanstvo.

 9. Petrokemija iz Kutine je godinama sustavno uništavana (na sreću ne i uništena) kako na razine ove države tako i od strane raznih pojedinaca. Ono što je dobro je činjenica da je Petrokemija izbjegla sudbinu jedne INGRE ili DALEKOVODA koje su pojedinci naprosto rastavili na atome. Svaka rasprava o plinu kojeg je Petrokemija plaćala jeftinije pada u vodu kada se zna kolika je domaća komponenta plina u ukupnoj potrošenoj količini plina u RH. Dakle INA godinama masno zarađuje na prodanom plinu Petrokemiji i svatko objektivan kada pročita riješenje AZTN-a shvaća kakvu je žrtvu Petrokemija godinama podnosila. Da je radila po tržišnim principima danas bi ova tvornica bila jedna od najjačih firmi u ovom dijelu evrope i motor razvoja RH.
  Imam pitanje za gospodina Bakića koje se barem za sada ne tiče Petrokemije, ali bi se moglo itekako odraziti na KORIFEJ. Naime u poslovnim krugovima kruže vijesti da će ruska SBER banka kupiti HYPO banku. Što mislite kako bi to moglo utjecati na perspektive razvoja Korifeja. Kupnjom HYPO banke Rusi će preuzeti i velike turističke kapacitete koje HYPO ima u svom portfelju, a koji trenutno imaju velikih financijskih problema. Vjerujem da će uslijediti financijska konsolidacija, a nakon toga povećani dolasci ruskih bogatuna na Jadran. To bi mogla biti i prilika za kapacitete Korifeja da dodatno povećaju prodaju na ovim tržištima, a možda da i netko od velikih tajkuna preuzme kompletne kapacitete u svoje vlasništvo.

  • Ovo ste odlično primjetili za KORF. Ali mislim da nema direktnog utjecaja.
   No, Ruse ste mislim odlično detektirali, ja tu vidim sljedeće stvari:
   – Rusi su inače nacija s najdužim boravkom po gostu od od svih nacija koje dolaze u RH i brzo im raste broj noćenja (mislim da su već na 10% njemačkih)
   – oni su jako dobri što se tiče produljenja sezone, jer su mnogi od njih manje osjetljivi na ono što mi smatramo hladnijim vremenom.

   Ali vjerojatno još važnije, definitivno Rusi jesu potencijalni kupci KORF, čak i u slučaju posvemašnjeg bankrota RH.

   Greenfield investicije ne vidim da su velike moguće, ipak to je to jako skupo za trenutne učinke. Prednost KORF je što po ovim cijenama (praktički cijena jednog hotla) imamo kapacitete koji su ugavnom obnovljeni i već jako proizvodni.

 10. Poštovani,
  Žao mi je što fond manageri ne žele vidjeti vašu tablicu,ipak su naše mirovine u pitanju!
  Zato ljudi budite mudri,imajte svoje privatne osobne male fondove,čitajte FI kompanija koje vas zanimaju,pratite ovaj blog i ne budite pohlepni.
  Nenade, možete li kratko opisati vašu poziciju u ATLN i općenito stanje u ovoj dionici. Priznajem da mi je danas pobjeglo na 30,00 kuna – zakasnio sam.Mali je “free float” pa je teško doći do njih po ovoj cijeni, nekome je očito trebala lova hitno.
  Pozdrav

  • A i zanimljivo je bilo kako je taj ‘veliki’ (za ATLN) paket danima nuđen na prodaju i plašio tržište i onda kad je spušten na 31 su ga pozobali kao vrapci u par minuta 🙂

   • Istim tim riječima ste prokomentirali prošle godine prodaju dionice Lošinjske kad je na asku neko vrijeme stajao malo veći nalog na 150kn. Zapamtio sam jer sam ja onda taj nalog spustio na 135 i pozobali su ga kao vrapci:).
    U međuvremenu smo se svi uvjerili da su se vrapci malo zaletjeli. Zato se na vašem mjestu nebi veselio vrapcima 🙂

    • Poštovani. Nitko se ne ‘veseli’ vrapcima. Kao što (možda) znate, upravljanje portfeljom ne znači mahnito preskakajne iz jedne u drugu dionicu na način da u svakoj zaradiš. Čudi me da na ovom mjestu niste spomenuli KORF ili PTKM kad su isto bili pozobani veliki nalozi. K tome, Lošinjska, kao što znate, je brodar, koji su globalno u zadnje vrijeme jako loše prošli. Trejderi koji se vole praviti važni će reći ‘pa naravno da se to moglo očekivati’, ali oni neće moći izjaviti da su recimo shortali najeskponiranije brodare jer nisu (a ima ih koji i jesu malo poshortali to, pa slučajno nešto, ali malo, i dobili, kao što su mogli malo i dobiti). Još jednom, ne razumijem zašto se ljudi koje neka dionica ne zanima, ili nema opći značaj, ovako kao u birtiji nabacuju društvu koje nešto rasravlja i dobacuju.

     K tome, Vaše su pozicije javne, vide se u knjizi dionica, pa kad bismo išli secirati jedno po jedno ulaganje, vjerojatno Vam to ne bi bilo drago, ali niti ćemo to raditi jer su to Vaše privatne info. U tom smislu je zaista deplasirano ovako komentirati kako Vi to radite.

 11. Nenad, iz vašeg pisanja o PTKM se vidi kako je bilo prije (egulirana cijena od strane države, uskraćen plin, itd, itd), međutim ne obrazlažete jasno da li se to u međuvremenu promijenilo? Nije li vlastnik isti? Ili je vuk osim dlake promijenio i ćud?

  • Ovako, možemo poslovanje PTKM podijeliti u nekoliko faza:

   1. (Predtržišna) Kontrolirane cijene gnojiva s jedne, i plina s druge.

   2. Odustajenje od kontrole cijene plina, PTKM počinje plaćati realnu cijenu plina, ali ostaje kontrola cijene proizvoda (što ima i međufaze, kako možete vidjeti gore u rješenju AZTN).

   3. Tržišna cijena gnojiva, ali ‘tržišna’ cijena plina, u uvjetima gdje ‘tržište’ postoji samo formalno, a realno imamo samo jednog dobavljača zbog monopola na distribucijskom kanalu. Tek krajem 2010. se spaja interkonekcijski plinovod iz Mađarske koji nažalost nije pušten u funkciju prije pregovora PTKM i INE za 2011. zbog navodno neriješeno imovinsko-pravnih odnosa na dijelu Mađarske trase (!?).

   Ovdje imamo i međufazu, a to je nevjerojatno ponašanje prošle uprave koja ili je samovoljno kupila ili im je netko sugerirao da kupe veću količinu zaliha po nevjerojatnim cijenama, vidite ovdje: https://trzistakapitala.wordpress.com/2010/05/02/neke-dionice/. Neka Vas ne čudi što tu spominjem KOEI kao dorbo ulaganje, to je bilo kad je KOEI bio oko 470, a Crobex oko 2150 (većinu svog KOEIja sam kasnije prodao na 670).

   4. Sada imamo potpuno drugačiju sliku, pogotovo od 2012., a pogledajte što je PTKM ostvarila čak i u 2011. kad je imala ugovor za plin kakav je imala. To je volatilno tržište pa možda još i bude koji negativni kvartal, ali sada PTKM može disati punim plućima. Ovo je situacija kakva nije nikad postojala.

   A u vezi svega toga je jako instruktivno kako je prethodni član uprave snažno zagovarao ostanak Petrokemije u državnom vlasništvu, što možete vidjeti u ovom članku s kraja 2007. (tri stranice, svaka svoj link).

   Click to access business-31-10-2007-ptkm-1-naslovnica.pdf

   Click to access business-31-10-2007-ptkm-2.pdf

   Click to access business-31-10-2007-ptkm-3.pdf

   Jasno, s većinski privatnim vlasnikom onakvi gubici na zalihama, kolosalni gubici, vjerojatno ne bi bili mogući.

   Ali sada imamo J. Jagušta koji vodi firmu kao da je skroz privatna.

   I potpuno je jasno i iz ovoga da su okolnosti u potpunosti promijenile.

   • Zahvaljujem.
    Vijesti jesu dobre, ali meni osobno premalo za radovanje i euforiju. Dok god država bude čvrsto držala svoju šapu na ovoj lijepoj lovini, svakakva (loša) iznenađenja su moguća; svi znamo koliko ekipa iz vlade zna biti iracionalna.
    No, nadajmo se najboljem, t.j. privatizaciji.

 12. Ma znam, ali najveći mi je problem što onda moram trošiti vrijeme i napor na odgovore njima (jer ako ne odgovorim onda ispada da su kao u pravu), a zašto bih to radio. Imaju ljudi forume pa neka tamo piskaraju. Nije ovo zamišljeno kao mjesto za diskusiju sa svim destruktivnim tipovima, nije mi to ni cilj, niti imam vremena za to.

 13. Poslušao sam emisiju Tržište kapitala na HR,
  gost fond menager ST Investa.
  Kroz razgovor navodi da je tržište na dnu i da je
  vrijeme za kupnju dionica ako netko želi zaraditi.
  Ne želim ulaziti u znanje i stručnost gosta emisije,
  ali ako je i inače ovako uvjerljiv te ako je to slika
  prezentacijskih kvaliteta prosječnog fond menagera,
  ne čudi me količina ulaganja u dionice a pogotovo
  u fondove.
  Ne želim omalovažavati čovjeka, možda je vrhunski
  stručnjak ali neka se ostavi javnih nastupa ili
  neka se drugi puta bolj pripremi.
  Ovako će nam unatoč dobroj volji rastjerati sve potencijalne investitore.

 14. Nema opcije odgovori pa moram kopirati vaš odgovor da bi vam mogao odgovoriti.

  nbakic | 08.02.2012.

  Poštovani. Nitko se ne ‘veseli’ vrapcima. Kao što (možda) znate, upravljanje portfeljom ne znači mahnito preskakajne iz jedne u drugu dionicu na način da u svakoj zaradiš. Čudi me da na ovom mjestu niste spomenuli KORF ili PTKM kad su isto bili pozobani veliki nalozi. K tome, Lošinjska, kao što znate, je brodar, koji su globalno u zadnje vrijeme jako loše prošli. Trejderi koji se vole praviti važni će reći ‘pa naravno da se to moglo očekivati’, ali oni neće moći izjaviti da su recimo shortali najeskponiranije brodare jer nisu (a ima ih koji i jesu malo poshortali to, pa slučajno nešto, ali malo, i dobili, kao što su mogli malo i dobiti). Još jednom, ne razumijem zašto se ljudi koje neka dionica ne zanima, ili nema opći značaj, ovako kao u birtiji nabacuju društvu koje nešto rasravlja i dobacuju.

  K tome, Vaše su pozicije javne, vide se u knjizi dionica, pa kad bismo išli secirati jedno po jedno ulaganje, vjerojatno Vam to ne bi bilo drago, ali niti ćemo to raditi jer su to Vaše privatne info. U tom smislu je zaista deplasirano ovako komentirati kako Vi to radite.

  Naveo sam činjenice a ne nekakav deplasirani komentar….osim ako svoje riječi od prije godinu dana ne smatrate deplasiranima.

  Činjenica da je netko pozobao ATLN na 31 kn ne znači ama baš ništa kao što nije značilo ništa što su pozobali LPLH po 135kn. Točka.
  Sve su pozicije javne pa tako i moje i vaše. Ako niste bez “grijeha” a niste ,zašto bacate kamenje?? Bisera imate i vi i ja….neću ih navoditi ali vi najbolje znate:).

  Odakle vam da mene neka dionica zanima ili ne zanima? Gospodine Bakić,ovo je Vaš blog,”vaša kuća” i to treba poštovati ali još malo pa ćete proglasiti cijelu naciju trolovima. Koliko god to bila “Vaša kuća” nije kulturno goste nazivati trolovima.

  Spomenuo sam Marksa onak usput i dobio opomenu pred isklučenje:)
  Kad je Linx spomenuo Marksa onak usput ,pozvali ste ga na suradnju “jednoga dana”. Sad se ja pitam dal postoje dva Marksa ili imate dvojna mjerila za nas trolove?

  • Poštovani, da ne duljim jer je sve jasno. Samo Marksa i trolove. Kao što dobro znate, za Marska je stvar u kontekstu. Tako da za Lynxa, njegovi analitičke dosege ipak smatram da su ‘malkice’ viši od Vaših, pa sam ga zato pozvao na suradnju, ne zbog Marksa.

   Što se tiče trolova, mnogi stvarni ljudi koji se navikli piskarati na tako jedan već kod nas standardni način na forumima su svoje anonimne indentitete (oksimoron?) u tom javnom prostoru tako izdeformirali da su online postali trolovi, što ja tu mogu. Ali eto, ‘kod nas’ se to smatra nromalnim. Ovdje ne.

   Ako nemate što korisno dodati drugi put oko neke dionice, cijenio bih da takve zapise ipak istaknete na forumu, zato oni služe. Nisam ništa ljut niti želim biti grub, nego naprosto nemam vremana i energije za takve ‘zabave’.

   Možda da i dodam. ‘Cijela nacija’ nisu 10-20 frustriranih ‘forumaša’ koji su tako zagadili te forume (i s multinickovima) da se i većina normalnih sudionika uglavnom suzdržava od rasprave. A takvi ‘junaci’ se naravno i zalijepe za ovo mjesto, upravo zato jer su frustrirani i traže što više medija za izbacivanje svog jada.

 15. Neno, ja Ti se iskreno divim koliko strpljenja imaš za rasprave i razjašnjavanja sa ovim likovima. Svaka čast 😉 Nekad je forum mojnovac.net bio mjesto za konstruktivnu razmjenu mišljenja i okupljalište istomišljenika. Gotovo nikad nije bilo vrijeđanja već su se svi uvažavali. Što je ostalo (nastalo) od tih foruma stvarno je žalosno.

 16. Kako to da nema nikakvog osvrta na KSST? Znam da je nemoguće imati fokus na sve dionice, ali kako najviše uzbuđenja na burzi u zadnjih 10-ak dana dolazi upravo od KSST-a, mislim da to zaslužuje osvrt.
  Nemam te dionice, ali me zanima vaše mišljenje i mišljenje čitatelja ovog bloga što je to odjednom privlačno u toj dionici da se kupuje čak i poslije 50% rasta u svega nekoliko dana.

 17. Ja bi imao jedno laičko pitanje vezano uz skrbnički račun pa ako mi može netko rasvijetliti situaciju. Čemu služi skrbnički? Ok, ako želiš ostati incognito, ili za margin. Jel to sve? Ima još koju namjenu?

 18. Pa nema se tu što previše, sve je jasno.

  1. Imaju izrazit rast prihoda, u 9 mjeseci 2011. je oko 20% veći od cijele 2010.

  2. Također EBIT (prije izvanrednih rashoda) jako lijepo napreduje (ovdje to primjerena varijabla zbog izvanrednih prihoda / rashoda u 2010.)

  Po kvartalima od Q1 2010. do Q3 2011. izgleda ovako
  0, -40, -6, -18, 7, 5, 11.
  Mislim da je to jako zgodno.

  3. P/B im je znatno (valja upola?) manji od Belja.

  4. Struktura dioničara idealna u smislu da je teorijski free float velik, ali u praksi vjerojatno mali (Vukovarci vjerojatno neće tek tako prodavati, a špekulatanata skoro da i nema).

  5. Moguć ulazak u Crobex.

 19. nisam znao gdje postavit pitanje , pa se odlucio za ovdje .
  Šta mislite o dionici belja ? s obzirom na sve , mislim na odluku suda i naravno gdje bi mogla biti kroz par godina ?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.