ARNT

Turističke dionice i rezultati za 2011.

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

Sve su turističke tvrtke objavile rezultate, pa kako je to očito iznimno važan segment hrvatskog gospodarstva, ali sve više i Zagrebačke burze, red je da ih komentiram. Fokusirat ću se na Istru uz ovaj put i Kvaner (LRH).

A kako se valuacije iznimno razlikuju, smatram da investitori koji žele imati izloženost u turizmu, trebaju biti oprezni pri odabiru dionica.

1. Rezultati su impresivni. Pokazuju više stvari
– turističke tvrtke ne treba vrednovati kao apstraktnu nekretninsku vrijednost, nego se – sada već očito – radi o iznimno produktivnoj imovini
– fraza ‘ulaganje u turizam se ne isplati’ je tlapnja, pogotovo kad ‘znalci’ brkaju ulaganje u greenfield investicije i ulaganje investitora u dionice tvrtki koje imaju postojeće kapacitete (a dionice mogu biti jako potcijenjene)
– turizam je zaista važna gospodarska grana, i suprotno maštanjima o ‘društvu’ znanja’ u kojem će Hrvati raditi uglavnom sofisticirane visokovrijedne poslove, potrebno je u realnosti zaraditi za život, i poslovi u turizmu su tu svakako dobrodošli.

2. Uzimam u obzir dionice (tj. tvrtke koje one predstavljaju) ARNT, ISTT, LRH, MAIS, KORF, RIVP (uklj. HDBK) i dotičem se VLHO. Pri tome,
– Jasno, kod zbrojenih podataka ne zbrajam KORF (jer su podaci već uključeni u RIVP)
– Za RIVP kod EBITDA i dobiti uzimam u obzir stvarno ostvarenu dobit: naime, kod pripajanja ZLTO i HRBC je dobit; tj. cijeli RDiG projurio u kapital, a ne vidi se u RDiG spojene firme. Po mojim izračunima radi se o nekih 54 mil. kn EBITDA, što pokazujem na kraju za one koje zanima. Ovo je vrlo važno jer je RIVP uvjerljivo najveća, a kako ćemo vidjeti i najzanimljivija tvrtka.

Te tvrtke zajedno su u 2011.
– povećale prihode za 10% – sa 2,64 na 2,91 mlrd. kune, tj. 264 miliona
– povećale EBITDA za 24,7% – sa 657 na 819
– umjesto gubitka od 116 imaju dobit od 74 mil. kn (tj. zbirno popravile neto profitnu maržu sam -4,4% na 2,5%)

Kako bi podaci bili usporedivi, ovogodišnje podatke za RIVP sam usporedio sa zbrojenima RIVP+ZLTO+HRBC od prošle godine.

3. Upotreba parametara. Fokusiram se na RDiG, bilanca ulazi u diskusiji, a tok novca zanemarujem jer mi je naprosto nemoguće rekonstruirati usporedivi tok novca za Riviera Adria, zbog pripajanja dviju tvrtki jer je njihov RDiG ušao na dan pripajanja u kapital, a zbog promjena u kapitalu više mi je nemoguće ga iščeprkati iz toka novca od financiranja i investiranja.

U RDiG promatram i dobit i EBITDA. EBITDA je ‘brza i prljava’ aproksimacija toka novca od operacija (a vole ga i analitičari). Dobit je relevantna, ali mnoge su tvrkte upravo na pragu prelaska iz gubitka u dobit, pa će daljnje povećanje EBITDA marže dovesti do radikalnog rasta dobiti.

Evo nekih okolnosti:

a) Idealno, od ‘brzih’ parametara bi, pogotovo za tvrtke sa značajnim dugom, EV/EBITDA bio važniji od P/E ili ‘mutanta’ P/EBITDA, ali ovdje imamo vrlo posebne slučajeve. Primjerice, dug koji ima Riviera Adria je vrlo jeftin (na skupštini smo čuli da je velik dio HBOR-ov od 2%, plus velik dio je u CHF u kojem je mala kamata, a kapitalni gubitak smo već podnijeli), a ona ima tako jak tok novca, da za nekoliko godina može otplatiti dug, tako da ‘mogućnost otplate duga’ uopće nije relevantna.

b) tvrtke prolaze kroz razne faze, a u ovom slučaju se poboljšanje manifestira najprije kroz povećanje toka novca od operacija / EBITDA, pa tek onda kroz dobit. Upravo kao i u slučaju ADPL, gdje sam u svibnju 2010. argumentirao da se izvanredno poboljšanje poslovanja jako vidi u toku novca od operacija, iako je dobit još mala.

A propos, taj članak – uopće prvi na ovom mjesu u kojem sam analizirao neku dionicu napisao 27.5.2010. Od tada do danas, uz dividendni prinos, ADPL je porasla 43%, za razliku od CROBEXa, koji je (zajedno s oko 0,5% dividendnog prinosa u 2010. jer je to bilo nakon ex-div dana za HT, oko 2% u 2011. i oko 0,8% u 2012.) pao oko 8%. Snaga analize: naprosto je nemoguće (osim slučajem) ovakve povrate ostvariti špekulantskim napucavanjem.

c) Ipak, zaduženost je vrlo bitna: primjerice, ogromne su razlike između MAIS i PLAG. Maistra ima ogroman kratkoročni dug prema Adrisu (kapital svega 44,5% aktive). Kredit je do travnja 2011. bio uz 4,5% u eurima. Moja aproksimacija za 2012. je oko 5,5%, možda je ona pogrešna, a možda su uvijeti promijenjeni. PLAG-u je kapital 92% aktive, RIVP i ARNT su negdje između.

d) Sveukupno stoga, oslanjam se na P/EBITDA i EV/EBITDA, ali ovaj prvi u većoj mjeri.

4. Evo analize za pojedine dionice.

a) PLAG. Najbolji (osim KORF) EV/EBITDA od 4,8. P/EBITDA 5,1, P/S 1,9. Tvrtka ima zdrav profit i lijepu dividendu (oko 6%), i čini se da se vodi uglavnom kao cash cow. EBITDA marža od 38% pokazuje kako se mogu voditi tvrtke u Istri. Jasno je da dobit i EBITDA rastu sporije od konkurencije, koja naprosto ima daleko više prostora za unaprijeđenje. EBITDA marža je rasla za 1,6 p.p., tj. oko 4,5%. Stoga je pogrešno uspoređivati ovu tvrtku s drugima na osnovu samo ovogodišnje dobiti, odnosno EBITDA marže.

b) RIVP. Definitivno potrebno još uvijek gledati kao ‘suma dijelova’ RIVP(N) i HDBK jer su tvrtke u različitim razvojnim fazama. Veliki investicijskih ciklus u HDBK je završio tek 2010. RIVP(N) (koja sada uključuje pripojene HRBC i ZLTO).

RIVP (N) je – nakon potrebne korekcije, kako je opisano niže, završio s dobiti od 13 mil. kn (za razliku od gubitka, zbrojenog za RIVP, HRBC i ZLTO) u 2010. od 7 mil. kn. Međutim, EBITDA mu je porastao sa 158 na 182 mil. kn.

S druge strane, HDBK je smanjio gubitak sa 67 na 32 mil. kn i povećao EBITDA s 37 na 56 mil. kn.

Ukupno je RIVP (K) povećao EBITDA (na usporedivoj osnovi) sa 195 na 238 mil. kn, na EBITDA maržu od 26,2%, što je povećanje od 2,4 p.p., tj. za 10%. Kao što vidite, ovo je dvostruko brži rast od PLAG, tako da očekujem da će se razlika u dobiti brzo smanjivati idućih godina, pogotovo zbog sinergija u upravljanju objedinjenom tvrtkom.

P/EBITDA je 4,7 (već sada manji od PLAG) i EV/EBITDA je 8. Potencijal se vidi i u tome da je P/S tek 1,2.

c) ISTT. Da ne trošim vrijeme na njega, on mi ni po čemu nije atraktivan (a pogotovo uzevši u obzir nevjerojatno trgovanje tom dionicom, koja srećom, čini se, ispada iz indeksa). P/EBITDA = 7,1, EV / EBITDA 11, P/S = 2,3. Ovo je zadnja dionica u koju bih u ovoj grupi investirao.

d) MAIS. Prilično niska valuacija P/S = 0,8 i P/EBITDA = 2,8. Ovaj drugi ne mora čuditi zbog zaista velikog duga, koji onda daje EV / EBITDA = 9,9. Ova tvrtka ima i strateški problem, a to je, čini se, neracionalno ulaganje. Znači, oni su po tome upravo na drugoj strani spektra od PLAG, kao da im je važan dojam koji će ostaviti na lokalnu zajednicu i ostale igrače. Tako su uložili u dva velika greenfield 5* hotela, od kojih će više koristi (kad se uzme u obzir trošak) imati druge turističke tvrtke.

Naime, Istra kao destinacija je veći i važniji koncept od Rovinja kao destinacije, pa novi 5* hoteli značajno doprinose razvoju destinacije (čitav ekosustav ponude, produljenje sezone i mogućnost dobrih cijena i izvan glavne sezone u tim hotelima, što onda diže cijene i u 3* i 4* jer je postaje apsurdno prodavati neki 4* hotel izvan sezone po 20 eura dnevno kad se Lone prodaje po 150, itd.). Tako da je ulaganje Maistrino, a korist će imati svi.

To se vidi i po tome što je MAIS uspjela povećati EBITDA maržu samo za 1,3 p.p. iako kreće s male razine i poslovala je s gubitkom. Mislim da dioničari tu još dugo neće vidjeti lijepu dobit, a pogotovo ne dividende.

No, ako imate prilike, svakako odite u Lone, isplati se i lijepo je. Monte Mulini ne bih preporučio, daleko bolji omjer cijene i kvalitete je u Lone. Ne plašite se što je ‘dizajn hotel’, iako je to obično sinonim za prenemaganje da bi se postigle veće cijene. On je naprosto lijepo uređen hotel.

e) ARNT mi je, uz KORF, drugo najaktrativnije ulaganja u gornjem skupu. I dalje gubitak, uz čak smanjenu EBITDA maržu, ali uz najveći porast prihoda. P/S uvjerljivo najmanji, 0,7. Ovo sve pokazuje da je ovo bila zanemarena tvrtka i zanemarena dionica, ali smatram da smo ovdje ušli u vlak, priključili se razvoju destinacije. Pogledajte ovdje, ne propustite niže u tesktu link o velikim ulaganjima. Štoviše, bilanca nije posebno nategnuta. Ova tvrka očito ima veliki potencijal razvoja, a tim putem je i krenula.

f) LRH. Ovdje ne znam jesam li nešto pogrešno pospojio, ali iako je tvrtka napravila značajan preokret u poslovanju (dobit od 5, nakon gubitka od 48 mil.kn), cijena mi se po gabaritima čini jako izvan svega ostalog: P/S = 2,8, EV/EBITDA = 16,5. Nejasne okolnosti oko javne ponude – možda je cijena takva zbog toga – pogotovo me odbijaju od ove dionice.

g) KORF mi je daleko najatraktivije ulaganja u ovoj skupini. SAda je malo teže iščitati bilancu jer je 190.000 dionica KOEI premješteno u SPV (koji se sada vodi pod dugotrajna imovina, umjesto samih dionica KOEI koje su bila kratkotrajna). Ali dodamo li tih 90 mil. u de facto kratkotrajnu kratkotrajnu imovinu, dolazimo do 223 mil. kn, dodamo li nešto dugotrajne koju ima, dolazimo do 251 i oduzmemo li sav dug, dolazimo do 229 mil. kn. Kako je MCAP KORF 540 mil. kn, ispada da je implicitna valuacija 70,7% RIVP (Bastionu je 100% vlasnik KORF) + 1% HDBK svega oko 310 mil. kn.

To je već samo po sebi apsurdno, ali kad se parametri RIVP preračunaju preko tih omjera, slijedi da se RIVP kroz KORF kupuje po P/EBITDA = 1,85 i EV / EBITDA = 3,1. Također je za KORF (K) omjer kratkotrajne financijske imovine (u čemu prevladavaju dionice KOEI i JNAF) svega 0,63.

Oko KORF su i druge pozitivne okolnosti:
– KORF i RIVP su oboje u CROBEX, i to jedini turističke dionice nakon što ISTT ispadne
– Korporacijsko upravljanje se radikalno popravilo (rekao bih ‘neopisivo’, ali se ipak može opisati, ali je toliko toga da bi mi trebao još jedan ovoliki tekst); apsolutno su neutemeljene tvrdnje raznih ulagača koji kažu da ne žele ulagati u KORF ‘jer je dominantan utjecaj Epica prejak i ‘ne znam baš’ koliko će tu biti za ostale dioničare’ a koji istovremeno ulažu u RIVP, koji je još dublje u strukturi. Pa ako će EPIC oštećivati manjinske dioničare, valjda to još više može napraviti RIVP-u?
– u EPIC ovoj strukturi vlasništva VLHO-KORF-RIVP ovo je ‘uski struk’ u kojem ima uvjerljivo najmanji udjel, dakle smatram da će se ovdje tek voditi bitka za vlasništvo
– KORF kroz Bastion kupuje dionice RIVP. Zašto bi KORF kupovao dionice RIVP, a ne uvjerljivo jeftinije dionice KORF? To očito znači da uprava KORF smatra da su dionice RIVP prejeftine. A smatram da ne kupuje KORF isključivo zato jer još nije prošlo godinu dana od javne ponude, koja istječe, ako se ne varam u travnju.
– velika dobit 2011. i bilanca (treba u ovu svrhu gledati nekonsolidiranu) daju mogućnost za lijepu dividendu.

h) VLHO. Moguće da je ovo još bolje ulaganje od KORF. Ja ga nekako nisam ozbiljno uzimao u obzir jer (za mene) nema dovoljno likvidnosti.

5. Prilagodba RDiG za Riviera Adria. RDiG za ZLTO i HRBC je pripisan njihovom kapitalu na 31.8. i ne vidi se u RDiG sadašnje Riviere. Tako da u sam RDiG za 2011. su ova dva doprinijela gubitak (profit je otišao ravno u kapital, jer je profit ostvaren u 1.-8. mjesecu, a 9.-12. znače srazmjerno velik gubitak). Ovako sam došao do ispravke:

– EBITDA za HRBC+ZLTO Q1-Q3 2010 je bila oko 54 mil kn, za razliku od cijele 2010. kad je bila 37; sam Q3 je bio 65. Pretpostavio sam da je doprinos EBITDA po mjesecima 7.-8.-9. bio 30-30-5, pa da je EBITDA za 1.-8. bio 50
– taj EBITDA sam povećao za 10% (što je skromno, jer smo vidjeli da je cijelom ‘klusteru’ EBITDA rastao oko 27% cijele godine)
– i dobio 54
– to dam dodao ‘službenom’ EBITDA od 184 i dobio 238.

Napomena: Autor ima dionice KORF i ARNT i nematerijalnu količinu nekih drugih. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju nekih od tih dionica.

46 replies »

 1. Zašto Solaris izbjegavate spomenuti u svojim analizama? Pošto je i to turistička dionica može neki komentar bio dobar ili loš..tnx

  • Poštovani, zadnjih dana sam ga izbjegavao spomenuti jer sam ga htio kupiti. 🙂
   Je li to dobar odgovor? Ali na žalost nema likvidnosti na ovim cijenama, a ne želim ‘rasturati’ dionicu.

   Ako su im izvještaji barem donekle vjerodostojni, a pretpostavljam da jesu, onda su napravili zaista snažan iskorak u profitabilnosti. Prešli u dobit, ali im je EBITDA marža vrlo visoka i jako je narasla. A koliko znam, bio sam par puta u prolazu ondje, mislim da je management vrlo ozbiljan i da dobro upraljaju firmom i da vole taj posao.

   Parametri su vrlo atraktivni (prema cijenama od jučer):
   – P/S = 0,6
   – P/EBITDA = 1,5
   – EV / EBITDA = 4,7.

   Ono što je nejasno, je – kako mi se čini – vrlo visoka kamata (prosječni dug oko 220-230, a godišnja kamata oko 20 mil.), što je možda i povezano s pozajmicama povezanim osobama od oko 38 mil. kn, a ono što me naročito čudi je da bi ‘naivno’ računanje kamate s obzirom na dostupno prosječno stanje dalo manju kamatnu stopu nego onu po kojoj se sam Solaris zadužuje. Ovo bi trebao biti jedan ‘red flag’, ali mene ne bi obeshrabrio za ulaganje po ovim cijenama.

   Napomena: Nemam dionice SLRS i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju.

   • Solaris je digao kredit koji je onda proslijedio u Ugo grupu. kamatna stopa po kojoj se Solaris zadužio je veća nego po kojoj je posudio novac Ugo grupi tako da Solaris ima određeni trošak po tom kreditu. Sve ovo dalo se pročitati na Poslovnom uključivo i izjavu uprave Solarisa koja je opravdala taj potez sinergijom grupe. Osobno, u širokom luku izbjegavam takve dionice gdje večinski vlasnik ovako petlja da svi mogu vidjeti. Tko zna što su petljali da mali dioničari niti ne znaju.
    U mnogim stanovima ima žohara, ali obično izlaze po noći kada je ugašeno svjetlo tako da mnogi nisu ni svjesni njihova postojanja. kada krenu izlaziti po danu, onda je to alarm.

    • Ali sve ima svoju cijenu!

     I meni se to sve oko ove firme doslovno gadi, ali sve ima svoju cijenu, kako ono kažu “i stare gume”. Baš ja očito stavljam “ogromne” diskonte na sve ove stvari pa opet se dobije neka vrijednost. Pri nekim ovim trenutnim cijenama (pri kojima pitanje može li se kupiti više od par dionica…) obzirom na sve okolnosti ovdje i drugdje, meni napokon ova dionica “postaje zanimljiva”, kao što sam i rekao ulazi čak u konkurenciju (i više od toga, pa tamo sam i prodavao!) sa jednom koju imam a dijametralno je suprotna po svemu ovome.

     Da druge stvari nisu tako poskupjele, ova pojeftinila i puno okolnosti se tako promijenilo ova bi bila drugačija, ali kada gledaš cijene stvari počinju dobivati smisao. Ali naravno, ako ima boljih prilika ja bih ovo vjerojatno opet izbjegao jer mi takva diverzifikacija ne treba. Recimo ARNT i dolje spomenuta JDRA (koja se meni na prvi pogled i prije a pogotovo sada čini i jeftinijom od ARNT čak), vjerojatno bih prije tamo uložio nego se zezao sa ovakvim stvarima.

     Disclaimer: nemam SLRS, ARNT, JDRA, ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

   • Znam da je trenutno PTKM u fokusu, ali turisti će se prije ili kasnije vratiti u fokus. Vratih se ovom postu i ne mogu odoljeti a da ne komentiram.

    SLRS ima atraktivne parametre, a pogledajte parametre ACI-ja:

    P/S: 1.75
    P/E: 12.06 (SLRS P/E 50, prema trenutnoj cijeni)
    P/EBITDA: 3.81
    EV/EBITDA: 3.9
    EBITDA marža: 42 % (SLRS 40%)
    Dug/kapital 20,73% (SLRS 33%)

    …a uz to ACI ima u posljednjih 7 godina stabilan rast svih parametara poslovanja, i gotovo nikakav ozbiljniji “red flag”. Plus, povećava se likvidnost jer AUDIO prodaje dio svojeg paketa…

    eto, čisto mala usporedba. Imam obe dionice – upravo iz spomenutih razloga 🙂 – i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

  • Pisao sam dosta o tome u prethodnim postovima, pa molim potražite. Isljednički ton možete zadržati samo ako se predstavite imenom i prezimenom.

 2. Jedno pitanje vezano uz indeks, čisto poradi edukacije, ako može.
  Ovdje ste natuknuli da će ISTT izgleda ispasti iz indeksa.
  Čitao sam malo na ZSE o reviziji indeksa, ali mi nije baš potpuno jasno koji su kriteriji ulaska ili izlaska iz indeksa. Koliko vidim, slijedeća redovna revizija bi trebala biti trećeg petka u idućem mjesecu.
  Možete li mi malo pojasniti po kojem kriteriju bi baš ISTT trebala ispasti? Da li ispada samo jedna dionica ili više njih, jer po nekoj mojoj logici ima tu još dobrih kandidata (THNK, ULPL…)?
  I na kraju, ako nije previše, koji su naijizgledniji kandidati za ulazak? VPIK ste već spomenuli, da li ulazi još neka?

  Nemam dionice ISTT, ali imam ULPL koje smatram dugoročnim ulaganjem. Ne sugeriram trgovanje bilo kojim od gore spomenutih dionica.

  • Inače ljudi vuku paralele između te dvije dionice (ne znam je li tebe samo potaklo na pitanje ili ti je isto to “slično”), ali meni se SLRS nikada nije sviđao i sve manje mi se sviđa i to je meni neusporedivo drugačija firma od TUHO. I to je meni uvijek izgledalo bar mrvicu skuplje od TUHO (nakon što se “uračunaju” svi rizci..). Onaj njihov “book” me uopće ne zanima, a prihodi, zarade… uopće nisu “svi isti”! Ne može se to baš tako mehanički uspoređivati i vuči zamišljene paralele. Kada bi se to moglo napravili bi ljudi neki alat kojemu niti jedan ljudski mozak ne bi bio ravan, ali nije poanta samo u isključenju emocija (što nam mehanika, preusko shvaćena grahamova filozofija itd.) omogućava, nego je poanta i u uključenju! Uključenju “intuicije” i sl.

   Tek možda sada nakon svih promjena, poslovanja, cijena, okolnosti… SLRS počinje izgledati zanimljivo u odnosu na TUHO, ali to do sada nije bio.

   Taj čisto grahamovski pristup je možda nekak mehanički, po prirodi kao nekakv “fuzzy logic controller” ali ne baš sa “pravilima” koja skroz mehanički primjenjuješ itd. kojega bi se moglo strojno ostvariti (nekakvim neuro-fuzzy sustavom?! :D, na temelju povijesnog iskustva) pa da bolje radi nego li ljudski mozak podložan raznim nepoželjnim utjecajima. To sigurno nije dosta. Niti je Graham radio baš mehanički (pa niti onaj nedavno preminuli Schloss za kojega se drži da je baš tako robotski razmišljao bez da razumije poslovanje, jer čak je i on nešto rekao u nekom intervuju kojega sam jednom pročitao da treba bar malo upoznati firmu – da dobiješ neki “osjećaj”!?), mislim da bez neke dublje doze “ekspretnog iskustva” kakvo stroj ne bi uspio uhvatiti/naučiti, i bez neke doze “intuicije” koju vjerojatno isto nije moguće umjetno ostvariti nema baš pravog investiranja.

   Meni je SLRS jednostavno antipatičan uvijek bio, TUHO čista suprotnost, makar bi to neka “mehanika” ocijenila skroz suprotnim. Mehanika može biti “filtar” i ništa više. Tek sad pri ovom omjeru cijena je možda SLRS zanimlijv, ali do sada pored živog TUHO gledati SLRS, to meni nije imalo smisla.

   TUHO od kad sam ga oduševljeno kupio prije nekih godinu i pol, vrlo velikim udjelom portfelja, ispočetka mi se sve više i više sviđao, međutim nakon svih ovih dividendi, ne padanja ispod 1000 kn nakon dividende itd., nakon ovih poreznih promjena koje slijede, i postepenim gubljenjem vjere općenito u RH (što je možda ne fer prema samoj upravi TUHO, ne moraju biti “kao drugi”…) u sposobnost menadžmenta za razumnu alokaciju kapitala, gubljenjem time interesa za “keš u bilanci” i više usmjeravanjem na “keš će se na godišnjoj razini stvarati ubuduće iz posotjećih aktivnosti”, nekako polu-špekulativno mi počinje splašnjavati “euforija” u ovakvim slučajevima, gledajući relativno spram firmi tipa KORF (ili ARNT i sl) dođe mi da malo skratim ovakve pozicije, što se stjecajem okolnosti i dogodilo. Još uvijek imam TUHO ali manje. O daljnjem slijedu događanja, cijena itd., ovisi hoću li i kada još smanjiti/povećati.

   Disclaimer: imam KORF i TUHO, nemam ARNT i SLRS, ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

   • Nisam uopće htio povlačiti nikakvu paralelu sa SLRS, SLRS nemam i o SLRS nemam pojma (dado je pitao za SLRS). Ciljao sam više na to da dobijem komentar na TUHO u kontekstu članka jer mi je bilo čudno da firma s prilično dobrim financijskim pokazateljima i uz to odličnim i stalnim dividendnim prinosom nije na gornjoj listi.

    Disclaimer: imam TUHO, nemam SLRS, ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

    • Fokusirao sam se na velike tvrtke iz Istre. Inače mi TUHO nije prošao filter jer mislim da je u njemu vrijednost već ‘otključana’, pa da mi ne dopušta radikalni rast kao neke druge dionice.

  • Također je smatram vrlo atraktivnom i rezultati su zaista jako popravljeni. Mislim da su fundamenti nevjerojatno dobri. Nažalost nemam i nju i vidim da ju i ne mogu kupiti po ovim cijenama (a ne želim ‘rasturati’ dionicu). Mislim da su i ona i SLRS izrazito atraktivne, u rangu negdje između KORF i ARNT.

   Napomena: Nemam JDRA i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

  • Je li Vi znate što uopće predstavlja ticker KORF? Te što je to konsolidirana bilanca? A jeste li pogledali nekonsolidiranu?

 3. Evo jedno pitanje vezano za sektor.Što mislite kolika je vjerojatnost da stabilne turističke firme u RH “bace oko” na turističke firme gdje je država trenutno većinski vlasnik? Nemam u portfelju niti jednu,ali ima ih nekoliko koje lijepo posluju,a veliki broj dionica se dodjeljuje braniteljima,invalidima i slično.Znam da je npr. HTPK relativno stabilna i da je dobivaju branitelji jednako kao i HZVG samo što je HZVG generator popriličnih gubitaka. Znam da je ta tema provlačena svugdje,ali te firme imaju zemljišta na jakim lokacijama i dobre pozicije pa bi se možda nešto i moglo s njima uz kvalitetno i stručno upravljanje.

  • Teorijski bi to bilo moguće. Na skupštini KORF su predstavnici većinskog rekli da im je bilo potrebno smanjenje temeljnog kapitala i povećanje rezervi upravo kako bi mogli napraviti akviziciju ‘kao primjerice ARNT’. No, kako je ovo vrlo težak i zahtjevan biznis, smatram da su akvizicije moguće samo ako daju značajne sinergije, kao što bi bilo ARNT+RIVP, i ako se mogu dobiti po niskoj cijeni. Ono što država ima je uglavnom na neatraktivnim lokacijama (poslovno gledajući) u smislu da ili je destinacija vrlo nezgodna (kao Korčula ili Živogošće ili sl.) ili je vrlo propalo pa trebaju znatna ulaganja.

   S druge strane, većina njih je završila investicijske cikluse i sada su u vrlo zahtjevnom poslovnom okruženju upraljanja time i isporuke zdravih profita, a nitko nema vremena ni volje se natezati s raznim stakeholderima koji su u takvim situacijama obično prisutni.

   Uglavnom, odgovor je: smatram da ne.

  • HTPK posluje izuzetno loše. Istina da je nedavno došlo do smjene vrh, no opet je na vodeću poziciju došao HTPKov čovjek. Dok ih se ne privatizira nema tu kruha. No sigurno je da vrijede. HZVG neću komentirati, ali s obzirom na poziciju mislim da to može ići samo po 1kn. Pogotovo kad znaš da ti na glavnoj plaži kanalizacija utječe u more 🙂

 4. TIm firmama bi dosta trebalo za proizvesti profit,ali sam upravo ciljao na ovaj dio odgovora u prvom dijelu.Malo sam razmišljao o strateškim opcijama KORF-a pa mi je takva jedna pala na pamet jer sam mišljenja da bi se mogle dobiti jeftino,ali ako nema (buduće) koristi za dioničare KORF-a onda je odgovor NE razuman.Hvala!!!

 5. Čitam blog zadnjih mjesec dana i odličan je. Hvala g. Bakić na iscrpnim izvještajima o tržištu kapitala. Potpuni sam laik što se tiče ulaganja. Imam pitanje, ako slučajno znate odgovor ili netko od gostiju bloga želi komentirati. Pročitao sam da jedna turistička firma (posluje pozitivno) povlači dionice sa burze. Zašto se radi takav potez?

  • Mnogim tvrkama je bivanje na burzi samo teret, tj. njihovim većinskim vlasnicima. Ali mislim da moraju biti ako imaju određene parametre što se tiče kapitala i broja dioničara. Stoga je potpuno razumno da većinski vlasnici, ako se ne žele oslanjati na javno financiranje, a pogotovo ako što jeftinije žele otkupiti preostale udjele, žele delistati tvrtku.

 6. Gosn Nenad, isprike ako ovo pitanje postavljam na krivom mjestu, ne znam gdje bih ga inače postao. Kakvo je vaše mišljenje o ACI, posebno u svjetlu Linićeve najave da će se privatizirati sve osim šuma i voda (premda se o privatizaciji dotične tvrtke već dugo govori, pa nikad ništa).

  p.s. vlasnik sam manjeg broja dionica ACIa, a pitanje postavljam svjestan činjenice da vaše riječi nose određenu težinu te bi mogle imati utjecaja na kretanje cijene ove dionice

 7. Poštovani g Bakiću,
  cijenim Vaš rad i naravno rezultate istog..
  Al kad već razgovaramo o turističkom portfelju dionica, želio bih Vam skrenuti pozornost na još jednu veliku hotelsku grupaciju koja djeluje kod nas u Hrvatskoj, a to je Blue Sun.
  Ne samo što su njihovi hoteli locirani na našim najatraktivnijim lokacijama (Brela, Zlatni rat na Braču.. koji su i u svjetskim okvirima svrstani u TOP10 destinacija), nego su od ove godine postali i profitabilni (hoteli Brela imaju profit na godišnjoj razini 10 mi.Kn – PE5 na sadašnjoj razini cijene).
  Da li ste previdjeli poslovanje ove grupacije slučajno, ili imate neki drugi razlog?
  LP,
  David.

  • Slučajno, fokusirao sam na Istru kao jedinu ‘zrelu’ destinaciju s kritičnom masom, u kojoj su i najvažnije dionice.
   Koji im je ticker?

   • Sunce koncern (SUKC-R-A) je krovno društvo, nije na ZSE. Članice na burzi su HBRL-R-A, ZLAR-R-A (jako nelikvidne) i HTCP-R-A (uopće se ne trguje).

   • Meni jedino nije tu baš jasna ona prodaja 75 % (ili 50 %?, tu je sad nešto nejasno) ovim Grcima koji su tu sada većinski. Po novinama se piše o nekih 150 milijuna EUR. Bez razumijevanja tog misterioznog zemljišta o kojemu se također piše itd. nekako mi prema izvješću na fini iz 2010. izgleda da je taj koncern taman 3 puta manji od npr. KORF. Otprilike tako volumenom poslovanja i bilancom, pri čemu sama bilanca ovako na prvi pogled bez razumijevanja tih nekretnina, zemljišta itd. izgleda lošije strukture, profitabilnost/generiranje novca isto puno lošije.

    Nekako je nadrealno čuti da “tri puta manja” i vjerojatno “lošija” firma bude prodana po takvim valuacijama. Na takav način valuiran KORF bi bio toliko da se ne usudim to niti izgoviri. Tu nešto nije jasno. Ili su Grci to debelo preplatili, ili tu ima nekih “misterioznih” stvari koja ja tu ne vidim/ne znam.

 8. Hvala kolega mclynx na dopuni..
  Što se tiče Vaše dvojbe oko opravdanosti cijene koju su Grci (točnije bi bilo reći Arapi) platili, smatram da pretpostavka o preplati uopće ne stoji. Naime, komparirajući valuacije atraktivnijih hotela na svjetskim elitnim destinacijama (u koje naša Brela i Brač zasigurno spadaju) u tom vremenskom periodu, dolazimo do točno odgovarajuće cijene.
  E sad, ako malo zagrebete ispod površine, i znate zbrojiti 2 i 2, dolazite do zapanjujuće podcijenjenosti ovih dionica..
  No, kao što cijenjeni kolega Bakić često ističe, neefikasnost tržišta nikad nije dugog vijeka..
  LP,
  David

 9. Turizam definitivno ulazi u fokus..
  Najveći ulagači i “igrači” na našem TK (pri tome ne mislim samo na cijenjenog kolegu Bakića) su to već i prije prepoznali, i potiho ulazili u pozicije, a čine to i sada..polako i u tišini.
  Profitabilnost privatiziranih turističkih kompanija je već sad stvarnost, ponegdje već i na zavidnom nivou.. a uskoro se snižava stopa PDV-a na 10%, pa samo probajte izračunati kolika će tek onda biti..
  Uostalom, što Hrvatska drugo i može ponuditi na europskom i svjetskom tržištu, a da je zaista konkurentno?

 10. Mogli bi im se priključiti i ovi igrači, kažu da su rusi. Možda bi oni kupili kakav paket dionica u nekoj zanimljivoj priči, turizam, možda neka industrija. Samo tko će im prodati takav paket, kritičari ovog bloga često ističu kome prodati velike pakete korf, ptkm, adpl i slično.

  http://www.poslovni.hr/vijesti/rusi-bi-investirali-bacili-oko-na-hrvatski-privatizacijski-program–198438.aspx

  a evo i njihove orginalne stranice
  http://www.vtbcapital.com/#news_660529

 11. korf- pbz skrbnički pri kraju, od početka godine prodao vjerojatno preko 70 tisuća. kbz smanjio za cca 13 tisuća… prodavačima nestaje municije, a očito imamo jačeg kupca… a i 10.4. se bliži.
  p.s. očito je travanj vrlo bitan za messija, 22.4. El Clásico

  • ode nam PBZ skrbnički iz top 10…
   promet se znatno pojačava
   kad smo već kod prometa:
   SIJEČANJ:75.136
   VELJAČA:100.507
   OŽUJAK:182.749 (do 22.3.)

   meni zanimljive usporedbe prometa za ožujak s velikanima zagrebačke burze:
   INA-R-A – 10.184.316,44KN
   ERNT-R-A – 8.217.076,40KN
   ADRS-P-A – 10.051.296,05KN (R neusporedivo manji)
   PODR-R-A – 10.753.338,53KN

   i na kraju
   KORF-R-A – 15.835.584,57KN

   može komentar?
   hvala, lp

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.