DDJH

Što znamo o Đuri?

Dionica Đure izvanredne izvedbe, puštena s lanca (probila sve ‘levele’ za tehničare i polupala drškice i šalice), možda best kept secret hrvatskog tržišta kapitala, atraktivnih fundamenata, nevjerojatne perspektive i drugih pozitivnih okolnosti.

Najveća ovogodišnja zvijezda po izvedbi iz Crobexa u 2012. je DDJH. Pogledajmo neke okolnosti.

1. Cijena u 2012. je porasla 51,5%, nakon što je u 2011. porasla 63% (i time bila jedna od dvije uvjerljivo najbolje dionice iz Crobexa u 2011. – prvi KORF sa 98%, a treći VIRO s tek 26%, uklj. dividendu).

DDJH je postao jedna od najtrgovanijih dionica na ZSE. Promet od preko 10 mil. kn u zadnjih 14 trgovinskih dana veći mu je nego ukupni u tri mjeseca 11.2011.-01.2012.

Ipak, kao da je DDJH ‘best kept secret‘ hrvatskog tržišta kapitala:
– Praktički ga nema u medijskim izvještajima s burze, mislim da nikad nije u naslovu. Pa kako bi i bio kad su glavne vijesti skoro svakog dana Ingra i HT!
– Fondovi ga imaju vrlo malo (hvala!)

2. Iako je cijena jako narasla, fundamenti su ovakvi, fwd-looking za 2012. s obzirom na službene planove tvrtke:
– P/Poslovni prihodi 0,21 (!?)
– P/E 9,5
– P/EBITDA 4,8 (moja procjena)
– P/B 0,93.

Ali ovdje je daleko najznačajniji P/S tj. P/Poslovni prihodi. Naime, tvrtka je tek počela iskazivati profitabilnost, a ‘B’ je srazmjerno mali zbog prijašnjih gubitaka i nije reprezentativan za trenutno poslovanje. Više o tome kasnije.

3. Ali za ljude koje vole grafikončiće, pa misle da je možda ‘previše naraslo’ evo što rekoše moji brokeri, tj. jedni od (a oni se sa svojim izvještajima zaista trude) prije desetak dana:

“Od početka prosinca 2011 DDJH je u rastućem trendu i nalazi se blizu ključnog resistancea kojeg pružahigh iz 2011 @ 72. Sljedeći resistance vidimo na 76 (high 04/11/2008) dok značajniji resistance pruža psihološka razina na 100.”

a prekjučer kažu (opet Đuro u pregledu, valjda jer se događa rijetka konfiguracija):

“Danas gledamo dnevni graf DDJH‐R‐A. Nakon proboja važnog resistancea na 72 (high 2011), vidjeli smo daljni rast i neuspjeli test idućeg resistancea na 76 (high 04/11/2008). Bivši resistance (72) sada pruža prvi support. Proboj prema dolje bi bio bearish, ali u slučaju da support izdrži mogli bi lako vidjeti cup & handle pattern. Ukratko… nakon što se formirao U (puno je više bullish od V kojeg bi trebalo izbjegavati) sada čekamo potencijalno formiranje drške. Ona će se formirati ako će se u sljedećem roku dionica na smanjenom volumenu bude trgovala između 72 i 76. Nakon toga bi u idealnom scenariju uslijedio proboj 76 na povećanom volumenu.”

Ček’, ček’ … je li to bilo jučer close 76,81, prosječna 77,43 na volumenu od skoro 14k? To je valjda taj ‘idealni scenarij’, strgalo ručkicu u ‘cup and handle’ i…? Mislim, ne vjerujem u ove stvari, ali mislim da ovo znači da ćemo sad vidjeti poprilično trejdera u ovoj dionici (samo se nadam da neće doći piranje s Ingre), koji će doći po svojih 3-5% (sretni jasno, jer su ušli ‘na sigurno’ nakon što se potvrdio trend, a ne smeta ih jer su propustili 50% ili tako nekako).

4. A čime se u stvri Đuro bavi i koje su mu perspektive? Kao pozadinsku sliku treba imati sljedeću sliku u glavi: prihodi su bili (u mil.)
– 2009. 495
– 2010. 272
– 2011. 791
– 2012. (plan) 1.173.

Četiri su glavne grupe poslovnih aktivnosti, slažem ih ovako intuitivno, ne prema službenoj podjeli:
A. Vojni program (Patria BOV i tenkovi)
B. Vagoni
C. Energetska postrojenja
D. Industrijska postrojenja.

ad A) O Patrijinom BOV znamo puno, da je to vrlo konkurentan proizvod, u vrlo traženoj klasi u svijetu. Uz ono što do sada imamo, recimo kad bi se uspješno plasirao u samo jednu zemlju, to mogu biti prihodi … koliko ono? Računajte koliko bi značilo 100-200 vozila. A u dvije zemlje? A vjerujem da se sjećate ovoga.

Najintrigantniji je, međutim, ovaj mogući projekt: modernizacija tenkova. Jasno, to nije takav projekt o kojem bi tvrtka previše govorila javnosti, ali kako je već i sudjelovanje u natječaju cjenovno značajna informacija, ne vjerujem da nas ne bi obavjestili da su projekt izgubili. Dakle, pretpostavljam da ‘igra se dalje’. A radi se o možda najvećem izvoznom poslu za RH ikada (400 mil. USD). Vjerujem da Ingra da ponudu za posao samo petine veličine, da bi joj cijena skočila za 100%. Ili?

E sad gledajte kakve se tu mogućnosti pružaju. Jer samo jedan posao u bilo kojem od ta dva segmenta valjda može dovesti do drugih. Ili?

U svakom slučaju, predlažem da pročitate ova tri članka:
Đuro Đaković-specijalna vozila na prekretnici
Hrvatske Patrije odlaze prvi put na inozemno “vatreno krštenje”
UAE kreće u proces nabave 600 BOV-a 8×8 (“UAE su već nabavili pet oklopnih vozila AMV finskog proizvođača Patria u konfiguraciji koja je morala zadovoljiti hitne operativne zahtjeve.”).

ad B) O vagonima je već mnogo rečeno. Iako ĐĐ već i sada prži dobro te vagone za HŽ, ali i kupce iz inozemstva (npr. ovdje, ovdje, ovdje i ovdje) koridor 10 (‘Orient Express’) je prava prilika. Tu će valjda trebati nekih 20.000 ili tko zna koliko novih vagona.

O ovoj nevjerojatno velikoj prilici, koja, ako je pameti i sreće može i kreirati jako veliku vrijednost dioničariam (i RH, kao dioničaru, ali i drugačije) kroz osnivanje zajedničke lizing kompanije HŽ i ĐĐ, možete vidjeti ovdje, ovdje i ovdje. E sad, kaže mi kolega da je prekjučer na vijestima RTL bilo da je država ‘našla’ 400 mil. eura za modernizaciju željeznica. Ako je to istina, onda je to zaista velika vijest. Jer kad se kaže ‘modernizacija’, misli se prvenstveno na robni transport.

ad C) Na skupštini nas je uprava izvjestila da zapravo veliku priliku vide u novom biznisu, vrlo modernom i vrlo propulzivnom: kogeneracijska postrojenja na bio masu. Ovo zaista može biti vrlo velika stvar. Pogledajte sami, pa zaključite, ovdje:
Kongeracijsko postrojenje ĐĐ ENITEH 500 i Obnovljivi izvori energije
– ako želite vidjeti malo širu sliku (ili ste analitičar u nekom fondu, koji sad traži strateški, studiozni razlog da uloži u DDJH nakon što je katastrofalno fulao ne ulažući do sada), pogledajte ovaj dokument.

ad D) Ovo je volumenom veliki posao, primjerice rezervoari za Janaf, a o njemu ne znam puno. Ako sam dobro razumio, tu nam se otvaraju mogućnosti čak i u konstrukciji vjetroelektrana itd.

U stvari, zaista Vam predlažem, da samo na kratko bacite oko na ove slikice (ali nemojte biti papci, pa ne pogledati ni ove linkove):
Tračnička i specijalna vozila
Industrijska postrojenja.

5. Konfiguracija stakeholdera.
Ako pogledate malo dublje, vidjet ćete vrlo, vrlo zanimljive stvari:
– Najveći dioničari RH (oko 46%), NB (oko 8%) i Lukšić grupa (oko 6,5%) uz, za hrvatske prilike nevjerojatno razumijevanje dioničara: Vlada službeno predlaže da u NO uđu predstavnici ova dva dioničara. Ima li ipak nade za Hrvatsku? Evo ovdje: “Skupštini Đure Đakovića Holding d.d. predložen je, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, opoziv Marka Milića, Jelene Adrović, Željka Požege, Dalibora Pudića, Zorana Posinovca, predstavnika dioničara Lukšić grupe i Igora Žonje, predstavnika dioničara Nenada Bakića”
– Na prošloj skupštini dioničar NB predložio davanje opcija upravi, što će u svakom slučaju sada i najslužbenije opet pokušati isposlovati
– Članovi uprave i NO na burzi kupuju dionice DDJH (da mi je to vidjeti za ERNT, KOEI, PODR, HT, INGR, DLKV i druge fondovske uzdanice, pa da mi srce bude mirno)
– Supruga člana uprave imenovana zamjenicom ministra Čačića, a upravo danas je objavljena vrlo, vrlo zanimljiva vijest: Dragan Marčinko imenovan za prvog čovjeka Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Marčinko je iz Broda, vodio Đuru Đakovića prije nego ga je smijenila prošla vlast. Sigurno voli i razumije Đuru i Brod.

Postoji nešto što se zove ‘perfect storm‘, u negativnom smislu. Ali oko ovoga investicijskog ciklusa koji najavljuje Vlada, je li možda ovo gore ‘perfect storm‘ u pozitivnom? I dolazi li možda nakon šalice i ručkice ‘Hockey stick‘? Tko zna.

6. Ali ako ste fond manager. Gledajte, zbilja sam bio kolegijalan. Redovno sam vas izvještavao i upozoravao na nevjerojatnu promjenu paradigmi, pogledajte samo ova dva posta iz lipnja
DDJH (cijena je tada bila malo preko 50 kn)
DDJH rezultati

I tada sam napisao :

Ali kao što vidite, ovo je jedna vrlo priprosta i površna ‘analiza’. Zaista loše, pogotovo što nisam ovo predvidio već u onom valu kad sam nešto prodavao. Ali pitam se, kakvo je to tržište, kad ja moram biti netko tko prvi vidio ovo, kakvi analitičari rade u fondovima … ali i s druge strane, kakve sve prilike čekaju racionalne investitore?

Ali zato: kad cijena krene rasti, mnogi će govoriti ‘ne može to dalje, prviše je raslo’ jer neće razumjeti razloge rasta. Ili će početi negativna kampanja na forumu Poslovnog itd.

Vizionarski, jelda?

Ali ovo nije šala. 1.6. je DDJH bio 48 kuna, a Crobex 2.272. Nevjerojatno, jelda?

A nevjerojatno, ali istinito, svojim nekonkuriranjem su mi investicijski fondovi dozvolili da steknem samo u svibnju 2011. neto preko 30k dionica DDJH po prosječnoj cijeni ispod 45 kuna (nadam se da se ne ljute da sam im sve pojasnio tek 1.6., a mogao sam ni tada). Jer sam i u lipnju bio nastavio kupovati (‘malkice’ skuplje zbog te moje gluposti da javno objasnim o čemu se radi), uz prosječnu cijenu kupnje 54k komada po 57 i prosječnu prodaju 18k komada po 61 (čime je neto kupnji 36k smanjena cijena ulaska na oko 53).

Znači, ako nemate dionice DDJH, propustili ste vožnju u prvom razredu, ili BOV-u. Ali možda ima vremena za bar ukrcati se u teretni vagon. Jer kako objasniti članovima – a možda se jednom i vlasnici stanu propitivati – da nemate ovakvu dionicu, koja je prošle godine bila po izvedbi druga najbolja po izvedbi u Crobexu (treća ni bijedna sjena po izvedbi, a nije bilo lako biti prvi uz KORF), a ove uvjerljivo prva. A imate npr. ERNT ili KOEI. Ma ne valjda zato jer ju ima onaj grozni koji vas ljuti, ne upravlja valjda on vašim portfeljima? Nisam jučer baš pratio trgovanje, ali onaj neki nalog od 4k na kupnji je bio baš zanimljiv (je li izvršen, ako je netko vidio?). Znači li to da ipak neki novi fondovi
ulaze? Ili ne? Tko će ga znati.

7. Za nove čitaoce, nešto o radikalnoj promjeni paradigmi i DDJH imate ovdje.

8. (isto p.s. u 13:18). Sad budite sigurni da čim cijena više raste to će više trolova jako nervozno pisati protiv DDJH. Zajedničko im je, osim sveopće nekvalitete tih doprinosa, da su im argumenti ravni 0 jer oni ne kažu koliko bi to točno dionica terbala vrijediti s obzirom na rizike i negativne okolnosti. Slično smo viđali i kod KORF (‘ne vrijedi to ‘te’ cijene’, gdje je ‘te’ proizvoljna cijena na datum izreke). Ali to Vam je ta jadna, zaguljena, zavidna Hrvatska. Mnogi ljudi bi da dionicama cijene padnu, pa makar i oni izgubili, ako bi tako izgubio i netko drugi. Ili da bar drugima ne raste ako njima pada. Ma znate već 🙂

p.s. Za sve dušebrižnike PTKM, ovo je svježe ispod peke red za utovar ispred tvornice. Zgodno jelda?

p.p.s. Messi je u međuvremeno ‘skromno’ Messi: Ništa nije bitnije od našeg prolaska dalje. Jer ne bi bilo pristojno da svi zabijaju golove u isti mah. Neka sad malo Fabregasa. Onaj malkice naporan (valjda neki neobavješteni stranac) prodavač na PBZ skrbničkom nije više dugačak (a i maknuo se sa 73 još donedavno, na 80 sada). Znači na Messiju je trenutno flaster. Ali znate kako je to s flasterima. Umore se brzo. Ili odustanu.

Napomena: Kao što se valjda da razaznati iz gornjeg teksta, autor ima dionice DDJH. Vjerojatno je i malo subjektivan što se tiče tog ulaganja. Zato zaista ne trebate bezrezervno vjerovati svemu što gore piše (jer i inače su greške uvijek moguće), a pogotovo ne pozitivnom tonu, jer tko zna, možda sam promašio cijelu sliku. Stoga ovo nije ni u kom slučaju preporuka za kupnju ili prodaju tih dionica.

Oglasi

Kategorije:DDJH

41 replies »

 1. bbb
  Poštovani g. Bakić, evo stavio sam “bbb” pa slobodno editirajte ako mislite da treba ići van ili ne objavite ako procijenite da je zgodnije pod privatnu e-poštu 🙂

  Jučer popodne u busu između terminala i aviona za MUC na Plesu sasvim slučajno su pored mene stajala dva frajera (cca 30ete, naglasak Slavonija) i baš su spomenuli Đuru (stvarno nemam naviku slušati tuđe razgovore ali obzirom da i sam držim manju količinu dionica priznajem to mi je bio slušni trigger). Čisto po tonu čini mi se da rade kao nekakav mid-management. Ministrica Holy je također bila u avionu sa svojom svitom – možda dio neke šire izvozne ofenzive, ali to već nagađam.

  Ukratko je razgovor išao na temu da Posebna vozila generiraju nekih 80% prihoda, da su Kompenzatori (to im je tvrtka-kćer?) u nevolji a možda i pred gašenjem, i da neki vanjski tip koji se interesirao za nekakav buy je bio malkice iznenađen tužnim stanjem tvorničkih hala. Ništa posebno negativno ili pozitivno, ali ako je istina svakako indikativno za držanje oka na vojnoj komponenti i svakom pozitivnom razvoju na tom tragu.

  Možda skroz nebitne informacije i s plitkim temeljem obzirom na sve što vi izanalizirate i iznesete i to javno (skoro se zapitam što sve ne ode javno) – no kao vjerni čitatelj smatram da i ako ovako malo mogu “vratiti” za kvalitetu, vraćam!

  • Ne vidim kompenzatore ovdje: http://www.duro-dakovic.com/?
   Inače sigurno ima u grupi tvrtki koje posluju loše.
   Ali zgodno da putuju!
   Za hale, da, što ćeš. Proveli nas malo kad je bila skupština, i nije izgledalo cakum-pakum u prosjeku, ali neki dijelovi, vjerojatno najvažniji, zaista uzorno.

   Ail pazite o čemu mi govorimo. Ne govorimo o GE s P/S = 1,4 ili o nekim tvrtkama iz vojne industrije na Zapadu. Nego o DDJH s P/S = 0,2. Znači, recimo da DDJH zadrži tu razinu prihoda i naraste neto dobit na 5%. To je već 60 mil. kn i sadašnji ekvivalent cijene bi bio P/E oko 4. A zamislite da tokom godina naraste pirhode na 1,5 mlrd., uz neto profitnu naržu od 7,5%. To je s obzirom na sadašnju cijenu P/E oko 2.

   • Ma svakako – kaj se tiče indikatora super, pa držim(o) fige da tako i krenu 🙂

    Kompenzatore sam tek maloprije našao: http://www.kompenzatori.hr/
    Izgleda joint venture DDJH i nekih Britanaca. Well, na stranu optimizma prema izvozu (i smanjenju rizika izloženosti domaćim poremećajima), nadam se da sam krivo pokopčao razgovor!

 2. Obzirom da u kontekstu DDJH spominjete i Čačića, kojeg svi nesmiljeno po medijima mlate, a nisam primjetio Vaš komentar o procjeni utjecaja njegovog rada na perspektivu općeg stanja u državi, volio bih u par riječi saznati Vaše mišljenje o njemu. Ja unatoč svim realno nesmotrenim izjavama i odlukama vjerujem da taj čovjek ima kapaciteta promijeniti trendove stagnacije u rast.

 3. U manje od godinu dana vi ste stekli nešto manje 200 000 komada po ovome što se vidi a vjerujem da imate još koji račun koji nama običnim smrtnicima nije vidljiv, i to jedan od razloga porasta cijene dionice.

  • Ne ide Vam to baš tako 🙂 gospodine sampras, odnosno bedevija, odnosno … zar ne bi bilo lijepo da nakon svih konstruktivnih postova koje ste ostavili ovdje i na drugim mjestima navedete svoje ime da i drugi znaju? Kako ste ono točno rekli ‘navlakač i hazarder’ tako nekako jelda? 🙂

   Ili da sam se ‘natovario jeftnim dionicima da ih uvalim OMF-ovima’ itd. Ili da se Barcelona pretvara u Dinamo, baš 15.2. kad je ADPL bio 113, DDJh 58, KORF 76, a PTKM 193. 🙂

   Moje stjecanje, koliko god da je, je bilo manje od 10% volumena. A dionica je porasla preko 100% iako je Crobex pao oko 20%. Kad bi moja kupnja bila uzrokom rasta, znate li onda gdje bi trebali biti HT, ADRS, ISTT, ATGR i neke druge dionice koje imaju daleko jače kupce? A gdje su ‘nakon malo manje od godinu dana’?

   Moje skromno mišljenje je da nećete daleko doći ovakvim ‘analizama’. Ipak fundamenti odlučuju. Ako niste razumjeli gornji članak, ja Vam zaista ne mogu pomoći.

   Gledajte, neki ljudi mi se čude kako imam volje ‘raspraljati’ s ljudima poput Vas i argumentima poput Vaših. Znate što: više namam. 🙂 A možda bi bilo dobro da promislite postoji li nešto u životu što Vas zanima osim mene. Pa što ste toliko opsjednuduti sa mnom?

   • Bilo je i vrijeme da izgubite volju za objašnjavanje, Nenade. Nikako da se načudim koliko puta ste ove iste argumente izvlačili nakon sličnih “detektiranja” razloga rasta pojedinih igrača Barcelone, ali neki ljudi još uvijek verglaju isto. “Mora to dolje”, ali nikako u glavu!

 4. Takodjer bi se zahvalio fond meneđerima i analitičarima u fondovima i bankama što ih još nema u ovim dionicama. Ima vremena da se priključe, i tako su sada zauzeti sa BRIC-ovima, algoritmima i ostalim aktivnostima na etablliranim tržištima. Samo da neki stranci ne zalutaju kao prije par godina trećerazredni paceri iz Švedske (fondovi Gustavius i Eeast Capital), kada su našima pobrali vrhnje. Ovaj puta bi mogli Rusi.

 5. Pa Djuro je bio prije par godina 200kn i vise…ne vidim razloga zasto opet ne bi bio…100kn mi se cini realno u kratkom roku…nadam se da ce kompanija se rijesavat zaostalog mentaliteta koji je bio itekako prisutan ranijih godina..a cini mi se da su se rijesili tog mentaliteta i to poprilicno…

 6. ad 2)

  kako će izgledati pokazatelji ako prihodi umjesto projiciranih 50% porastu “samo” fantastičnih 30% u 2012. godini. I ako ova fantastična uprava uspije popraviti efikasnost (NPM) za nevjerojatnih 30%?

  Tada će dobit porasti (opet) nevjerojatnih 50%! Uistinu fantastično. Nevjerojatna je činjenica da će u tom slučaju dobit biti na razini 15 mil kuna, što 40% manje od ove koju očekujete, a u daljoj budućnosti projekcije se mijenjaju za nekoliko 1000 puta….

  u slučaju ovako malene korekcije predikcija poslovanja, predikcije cijena mijenjaju se višestruko.

  u tom slučaju i ova jeftina cijena dionice uključuje previše budućnosti. jer s druge strane, sa stabilnom firmom sličnog oblika poslovanja i koja iz godine u godinu i unatoč krizi stalno poboljšava rezultat,danas se trguje s P/E=8.5, P/S=0.56, P/B=0.78, P/EBITDA=5.75. Uz to knjige narudžbi krcate su za naredne godine…

  • Kontradiktorni ste sami sebi.
   Ako su knjige narudžbi ‘krcate’, zašto se onda ne bi ostvarili prihodi?

   Još prije mjesec dana je PU rekao da je već 85% plana ugovoreno, ako se ne varam, onda već s obzirom na to nije moguć podbačaj o kojem govorite. Ali sve je moguće, jasno. Je li tako? Ali dajte molim Vas, već sam VAs zamolio, ovo Vam zbilja nije neki forumčić za kvanasko bezvezno nabacivanje, pa pogledajte samo svoj gornji komentar.

   REcite, da ste Vi na mom mjestu. Da li biste na svom vlastitom blogu svakom anonimcu koji želi na loš način biti provakaivan i dalje bili pristojni i konstruktivno odgovarali ili što biste napravili?

   Za VPIK i DDJH smo se dogovorili, je li tako, nećete ih kupiti i nemate interesa u njima. Ajde onda da ne trošimo Vasše vrijeme ili vrijeme Vašeg poslodavca i moje, može?

 7. Dodan p.s. gore:

  8. (isto p.s. u 13:18). Sad budite sigurni da čim cijena više raste to će više trolova jako nervozno pisati protiv DDJH. Zajedničko im je, osim sveopće nekvalitete tih doprinosa, da su im argumenti ravni 0 jer oni ne kažu koliko bi to točno dionica terbala vrijediti s obzirom na rizike i negativne okolnosti. Slično smo viđali i kod KORF (‘ne vrijedi to ‘te’ cijene’, gdje je ‘te’ proizvoljna cijena na datum izreke). Ali to Vam je ta jadna, zaguljena, zavidna Hrvatska. Mnogi ljudi bi da dionicama cijene padnu, pa makar i oni izgubili, ako bi tako izgubio i netko drugi. Ili da bar drugima ne raste ako njima pada. Ma znate već 🙂

 8. baš lijepo piše u knjizi “kako se zapad obogatio” o tome kako je u doba velike depresije od 1893-1897. krenula eskpanzija industrijskih firmi i td. taman mi je stigao i damodaran sa hvara. eto zanimacije umjesto ispraznih nagađanja.
  pa gospodine bakić, jeste primjetili kako su vam već dva igrača bliska sa vukovarom? puno pozdrava, nadam se kako ćete nas i posjetiti ovdje nekom prilikom..iločka vina su posebna
  ugodan vikend svima

  • Hvala, u svakom slučaju. Čim malo krene sezona iskapanja na Vučedolu pa nađemo malo vremena.
   A jesu li ljudi u Vukovaru koji imaju KORF svjesni što imaju?

 9. Nenade, onaj članak iz 2007.g. iz Slobodne Dalmacije nemate? Istina, teško jer trebalo je skenirati, nije ga bilo u internet izdanju. Evo imam taj broj Slobodne u ruci, isto je članak o modernizaciji tenkova. Rončević je bio kod šeika i rekao da je 100 % dogovoreno da će tenkove modernizirati Đuro. Kaže da je to toliko sigurno kao da pucate penal a golman vam se makne s gola. A koliko se sjećam šeik je bio i uzvratio posjet i bio zadovoljan s viđenim. Naravno, ova recesija je trenutno to odgodila ali nadam se da će doći vrijeme uskoro. A tada nam je samo nebo granica…400 mililona $ je u igri.

  • Mislim da se kotač sreće okretao još koji put u međuvremenu, vidite da je i Srbija davala ponudu, što ne bi bilo da je posao dogovoren još 2007.

 10. Moram priznati da mi se prije cca pola godine zbog euro problema cinilo vjerojatnije da ce cijena DDJH jos malo skakutati gore-dole, ali kad me vec stvarnost uvjerila u suprotno, nije ni teretni vagon tako los…

  • Ali Vi to radite svojim novcem. Zamislite diletantizam onih koji raspolažu tuđim, ne znaju bi li – ne bi, sve im je OK; ali ih muči ‘korporacijsko upravljanje’, znate ono ‘ne znam baš’. I prelijeni su otići na skupštinu vidjeti iz prve ruke (a istovremeno upišu Nexe ili imaju DLKV). Mislim da je to zbilja diletantizam.

 11. Nevjerojatno, ali istinito. 🙂 Neke nove zvijezde.
  DDJH je u ožujku uvjerljivo jedna od najpromentijih na ZSE:
  9.3.: 2.
  8.3.: 4.
  7.3.: 3.
  6.3.: 5.
  5.3: 9.
  2.3.: 4.
  1.3.: 5.

  Ali, ako se izuzme ona jedna na speedu i onaj jedan mamut, onda je to ovako:
  9.3.: 1.
  8.3.: 2.
  7.3.: 1.
  6.3.: 3.
  5.3: 7.
  2.3.: 2.
  1.3.: 3.

  A neki su se smijali kad sam ga se usudio usporediti s ERNT!

 12. To je linearna korelacija dionice Petrokemije i neznam čega. R2 prikazuje reprezentativnost između toga dvoje. Kako je gotovo 1 to znači da je reprezentativnost gotovo potpuna (tj. potpuno pouzdana)

 13. Meni samo nije jasno zašto se mio fondovi iscrpljuju ulaganjem u dionice,možda bi im bilo lakše da novac rasporede na štednju banaka u okruženju i “vuk sit a ovce na broju”,prinos bi im bio puno veći.Što će njima duro đaković i korf?Ne treba njima ni zvijezda u kojoj su već unutra!Oni to puste da padne ispod tržišne kapitalizacije po kojoj smiju kupovati i imaju alibi za nekupnju.Što bi se ljudi zamarali dionicama na rubovima dopuštene tržišne kapitalizacije?Ovako im je lakše!

  Neka mi netko od tih menagera objasni zbog čega su istraturist umag i sl.dionice atraktivne na tk 800mil kn a zvijezda koja ima na domaćem tržištu dva brenda u prvih tri -nije na tk 350mil kn a neki od tih fondova su je kupovali kada je dionica bila u “plavom nebu”?Kako objasniti da im na ovim cijenama nisu interesantni korf,ddjh,ptkm,adpl,tisak itd,itd.Naravno reći će da su mnoge te dionice ispod ili blizu dopuštene granice tk njihove kupnje ali postavlja se pitanje tko je tim dionicama omogućio takav pad?Mogla je ina komodno po njima doći na 300kn?Konačno i bila je na 900kn i osim sramežljivog az fonda nitko je nije kupovao sve dok nisu dobili mig države.I sam sam se kasno uključio na ddjh-r-a jer su stvari postale tako očigledne sa najavom poslovnog plana za 2012g da je postalo potpuno irelevantno što g.Bakić piše o toj dionici.Ako to njima nije dovoljno da shvate gdje sutra neke firme mogu završiti onda je suvišno trošiti riječi i nekoga uvjeravati da je crno-crno a crveno-crveno,.Fondovi nikako da shvate da treba otvoriti likvidnost na pojedinim dionicama i uz rizik od porasta cijene da bi kupili neke značajne količine jer što bi im se negativno dogodilo da su tu likvidnost otvorili na ptkm na razinama od cca 120kn,ili adpl na 80-100kn,ili korf na 50-60kn ili ddjh na 120kn?Pogledajmo danas planirani prihod ernt-r-a i ddjh-r-a?Naravno iracionalan strah i nesposobnost predviđanja je učinila svoje i tada samo udaraš po alibi dionicama i danas je potpuno jasno da je njihova investicijska strategija potpuno promašena jer niti jedan od njih nije znao reći na padu ine “e sada je dosta kupujem inu od 1000-2500” i krenuo u agresivnu kupnju velikih količina,na tadašnjem crobexu mogli su otkupiti velike količine ine između 1500-2500kn ali njih ubija rast cijena i zavist da se netko mali tu “popravi” pa su se pri kupnji zadovoljili mrvicama:Bolje kupiti “pet” dionica ine na 1000kn nego “tisuću i pet” na 2000kn.Koliko su samo velikih paketa propustili?ad plastik i korf su najbolji primjeri!Njima je jedini adut ostala država koja ako bude “luda i pijana” pa im proda udjele po sramotnim cijenama manirom socijalističkog vlasnika po onoj staroj;”to je ničije”.Njima i našim mirovinama je to jedina šansa.Međutim ja mislim da država sve više shvaća njihovu strategiju ulaganja i da taj film neće gledati.Ubili su burzu a mi čitamo u medijima analize nekih analitičara da je oni drže na životu?To je smiješno i vrijeđa elementarnu inteligenciju prosječnog čovjeka!

  Autor ima sve spomenute dionice osim ernt i adpl i nije nagovor na kupnju ili prodaju.

 14. Ajmo biti malo ironični,nemam istt-r-a i nemam ad plastic,tako da ne ispadne navlačenje ljudi na kupnju:Usporedimo tržišne kapitalizacije te dvije kompanije,usporedimo mogućnosti rasta kako prihoda tako dobiti pa doći ćemo do tako suludih razlika da je to jasno i prosječnoj budali.Takvih je primjera masa!

 15. Primjer br.2:Đuro đaković i ericson?Iman Đura nemam Ericson:Usporedimo tržišne kapitalizacije,prihode,dobit itd,itd i stavimo to u nekakav budući kontekst predviđanja sa obzirom na moguće najavljene investicijske cikluse a i bez tih najava Đuro NAJAVLJUJE rast pridoda na 1,2 milijarde kn sa rastom dobiti na 24mil kn.Te usporedbe vrijeđaju zdravu pamet!Ne kažem da ericson ne vrijedi ali njegova vrijednost je većinom zasluga akumulacije sredstava iz predhodnih zlatnih godina a đurove zlatne godine tek dolaze.Razlike u perspektivama su drastične!

 16. Primjer br.3:Imam dionice ptkm i podravke,podravku imam samo zato što se u odeđenom dijelu porfelja ponašam slično mio fondovima jer sam limitiran sa sredstvima a ne zato što mislim da je podravka bolja kupnja od petrokemije,i te perspektive su neusporedive ako gledamo današnje cijene.Želim reći da i nas male ulagače u jednom dijelu određuje ponašanje mio fondova pa sam i ja dugo nosio ht.Mio fondovi su nam odredili standarde tako da su do jučer mali ulagači sljedili njih po onoj staroj:GDJE SVI TURCI TU I MALI MUJO!Međutim stvari su se potpuno razbistrile-ogolile i mislim da je danas svakome jasno da je ulaganje mio fondova stvar o kojoj će se raspravljati na prestižnim sveučilištima naravno na temu:Kako ne treba ulagati i kako je na tržištu i to moguće!Sve više ljudi shvaća da je takva vrsta ulaganja iracionalna-opasna a ne ziheraška kako oni misle.

 17. Poštovani,
  Kako komentirate stagnaciju cijene DDJH, a s obzirom na dolje navedeni razvoj događaja oko ugovora ĐĐ s Patriom i nastup na trećim tržištima!?

  http://www.glas-slavonije…b=1&ID_VIJESTI=158856

  Zahvaljujem

  Imam dionice DDJH i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

  • Nikako – nisu mi relevantne ovako kratkotrajne oscilacije.
   Poglejdte primjerice dnevne i tjedne oscilacije KORF, a onda poledajte višemjesečnu sliku.

  • Eto vidite. Naravno sad će razni trolovi špekulirati da ja kao nešto kupovao jer vi pitali, a nisam stavio ni jedan nalog danas. A baš bih mogao!

   • Pa neka i trolove i fond menadžere – supotpisao bih zahvalu jednog replya na novijem threadu – ovo je blog na kojem je čitateljima luksuz da imaju prilike vidjeti dio razmišljanja velikog igrača na burzi. Samo naprijed!

    A i sad da ne pišem tamo, paradigme o najam vs. kupovina stana i vlastiti auto vs. taxi & rentacar potpuno razumijem i slažem se s Vama 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s