Uncategorized

Stvarni izvještaj sa Zagrebačke burze – neobuzdane i dežmekaste dionice

Iako će – nema sumnje! – većina medija izvijestiti da su ‘Danas hrvatske dionice pale, a najveći promet je ‘zabilježio’ HT, a porast su ostvarile dionice Pounje trikotaže i Ingre‘, da sam ja novinar, izvijestio bih vas ovako:

Odličnu izvedbu nekih neobuzdanih dionica na velikim volumenima, kao što su DDJH i KORF, prvi zbog najave suradnje s Kongsbergom, a drugi jer ga investitori u zadnje vrijeme smatraju kao safe haven, zamaskirao je brutalni pad dionice HT, koji se padom od skoro 2,5% opasno približio psihološkoj granici od 200 kn.

Među gubitnicima na velikom volumenu se našao i TISK, vjerojatno zbog daljnje neobične rasprodaje nejgovih dionica iz portfelja AUDIO na tržištu. Neke druge dežmekaste dionice osim HT, primjerice ERNT i PODR, praktički nisu promijenile cijene. Indeks ZAX se nije promijenio. Optimizam je i dalje prisutan, a pogotovo ohrabruje da je jučerašnji pad bio na malom volumenu: čini se kao da ulagači odbijaju prodavati dionice u korekciji. Igra se dalje!

Oglasi

Kategorije:Uncategorized

51 replies »

 1. zabrinjavajuće je što kada se o objavljuju vijesti objave ih s greškom… jučer, dnevnik u 17h na prvom (jedini dnevnik koji objavljuje vijesti s burze):
  “ponovno najveći promet je ostvarila dionica ht; taj i taj promet; ta i ta cijena,
  iduća po prometu dionica petrokemije s padom od 2,70% (a jučer je bilo -0,22%)… meni neshvatljiv i neozbiljan pristup..po meni ozbiljna pogreška.. al eto vidjet ćemo za par minuta kako će danas objaviti..
  hoće li biti ht u prvom planu s obzirom na “grub”pad
  a đuro je drugi po prometu i skoro +6%, baš me zanima kako će to prezentirat..

  • ovo je nevjerojatno!! svaki dan gledam te vijesti i svaki dan stave na ekran i pročitaju promijenu cijene kod prve dvije naprometnije dionice! danas su to preskočili! hrt objavi dax, dow, a ne objavi crobex? ne objavi pad cijene ht-a?

  • A cilj im je čim prije riješiti se udjela ispod 25 %, zar ne? I valjda od slučaja do slučaja odlučuje na koji način im je gdje to najlakše.

   Ako su ovdje vidjeli zainteresiranost investitora za tom dionicom zašto ne im onda je ponuditi na burzi? Zašto ići vući za rukav većinske vlasnike da to otkupe po recimo “niskoj cijeni” i potom budu prisiljeni objaviti javnu ponudu i po takvim cijenama malim dioničarima uzeti nešto i toga što imaju kada se ovako može im ponuditi da svoje pozicije zapravo povećaju umjesto da “zbunjeni”/sugerirano prodaju.

   Valjda ova vlada ima malo sluha i za male dioničare, ako nešto već mora ići po atraktivnoj cijeni bolje malim dioničarima nego većinskima davati tako pa da kasnije ako cijena odleti u nebo im još netko može spoticati da je to bilo kao neko “pogodovanje” određenim kompanijama itd.

   Ovako je pošteno, tko god hoće može kupiti, kome je god jeftino neka iskoristi priliku, zašto bi npr. Agrokor jedini imao tu priliku, ovo je zgodna stvar, povećati će se free-float, biti će to jedna ozbiljna dionica.

   Ima takvih slučajeva još, pa neka oni samo izlažu svoje naloge na ZSE, a ljudi neka kupuju, fondovi, mirovinski, svih vrsta, tko god želi ima priliku – više se onda ne mogu žaliti da nema likvidnosti! Može se to sve razviti u jako lijepu trgovinu!

   • Neozbiljno je Lynx na taj način raditi privatizaciju manjinskih udjela. To bi podrazumijevalo da bolju cijenu od ove na burzi ne mogu dobiti?

    Jedino bitno je kako država može postići najbolju cijenu. I samo time se moraju voditi.

   • Ne slažem se da je ovakva rasprodaja poštena. Da bi bila poštena mora biti transparentna kao što to piše i u uredbi vlade na stranicama Audia.
    http://www.audio.hr/EasyEdit/UserFiles/Uredba%20o%20prodaji%20dionica.pdf
    U uredbi lijepo piše da Audio treba najaviti prodaju udjela na uređenom tržištu na svojim stranicama što ja nisam nigdje našao a ne vjerujem da netko u Audio radi svojevoljno nešto. Da li ste sigurni da Audio prodaje? Ja imam knjigu dioničara od prije nekoliko dana kada je Audio otpustio cca 10000 komada. Taj dan se lijepo vidi više desetaka novih dioničara u knjizi. Najviše sa 30 i 45 komada, samo takvih sam zbrojio preko 6000 komada a ima i drugih paketića. Naravno to ne isključuje mogućnost da dodatno prodaju i na burzi ali onda me zanima s obzirom da se radi o državnoj imovini, tj. imovini svih nas, pod kojim se pravilima to prodaje? Možda postoji neka nova uredba ili sam nešto propustio? Kada bi prodaja bila transparentnija tada bi se vjerujem pojavilo i više zainteresiranih kupaca s obzirom da bi se znalo koja kolikičina se prodaje i po koliko. Budio realni, tu se radi još o cca 40m kn u tom paketu i to se razgrabi vrlo brzo s obzirom na povećanu likvidnost zadnje vrijeme na ZSE.

    • Ma ok, možda niti ne prodaju, to još nije jasno, što ja znam, moguće je da nekome “dodjeljuju”, da i tu ima još onih “bivših” vlasnika koje se obeštećuje i sl. stvari, možda nekakvim braniteljima i sl. Ne znam o tim stvarima.

     Samo sam htio reći ako bi prodaja državnih udjela išla na taj način (pogrešno je reći privatizacija, jer to je već privatna firma, oni samo drže mali udio kao bilo koji “klasčni fond”) ja sam mislio “pošteno” u smislu da svi imaju jednak pristup tim dionicama.

     Ne sviđa mi se ideja da se to radi preko neke brokerske kuće modelom “book buildinga” pa gdje se ograničeva pristup nekim minimalnim iznosom koji se treba uplatiti itd. To ne bi bilo pošteno, a pogotvo ne bi bilo pošteno raditi neku direktnu pogodbu sa npr. većinskim vlasnikom i sl.

     Pošteno mi je ono što omogućava svim zainteresiranima da pod jednakim uvjetima na tržišnom principu kupe koliko žele.

     Red je valjda da nam tržište kapitala služi nečemu, da se koristi za ono za što je namjenjeno: sklapanje transakcija! A ne da se sve radi preko nekih silnih posrednika, kompliciranih modela koji tu posreduju, koji ograničavaju pristup mnogim (malim npr.) investitorima i sl.

     A sad to da u tom slučaju možda trebaju objaviti svoju namjeru prodaje preko burze, ok, moguće, nisam na to mislio.

 2. Audio hvata posljednji vlak da opljačka svoje građane,za koga i za čiji račun to rade samo oni znaju…Postoji mogućnost da namjerno otvaraju likvidnost da skrenu pažnju na dionicu jer bilo je nekih preporuka iz brokerskih krugova da bi se tako lakše riješili porfelja i digli cijenu…U svakom slučaju jako čudno?

  • Kaze mi frend da je izjavio da se radi o privatizacijskoj prici od nekoliko stotina milijuna eura. Je li moguce da sam bio u pravu? 🙂

  • Hehe, ja sam svoju grešku prethodno neadekvatnog dokupljivanja ispravio u utorak.

   Baš me zanima koji su to “mudraci” proveli cijeeli ovaj tjedan recimo bez da su povukli bilo kakav korak u tom smjeru. A sigurno ima puno onih koji su prije napravili iste greške glede nedokupljivanja PTKM kada je pala onako nisko, i sada su imali divnu priliku to ispraviti. Jer kakve su bile cijene ovih dana, koliko se toga nudili na asku, tko je htio mogao je u zadnja 3-4 dana kupovati i dosta jeftinije nego npr. čak i cijena u ponedjeljak nakon onih prvih malih trzaja na spomen privatizacije.

   Ovi u Vladi čak kao da su namjerno ostavili vremena svima koji shvaćaju koliko vrijedi PTKM da “isprave greške”, da zauzmu pozicije, i sad ćemo vidjeti koji su ti koji shvaćaju a tko su kockari koji niti nakon što se “znatno povećala vjerojatnost” brzog otključavanja te vrijednosti tu očiglednu vrijednost nisu nikako “doživljavali” nego se kladili “mora to pasti, kada se sazna da ništa od privatizacije, pa ćemo onda kupovati kasnije”.

   Nema “kupovanja kasnije”, jer nema veze hoće li privatizacija skoro ili ne (neka je slobodno još i odgode, to ništa ne mijenja ovdje!), ako je vjerojatnost tu tako jasna investicijska odluka je također, a nakon onih prvih šuškanja oko privatizacije je trebalo već početi “goriti pod petama”, trebalo se kupovati bez osvrtanja, bez ikakvih pitanja i premišljanja, jer nekupovanje tada postaje prvorazredna kocka kada ne samo da znaš koliko vrijedi nego se i tako povećava vjerojatnost jako brzog “otključavanja”.

 3. A “znali su da će kompanija u budućnosti bolje poslovati ali nisu htjeli kupovati samo da netko nebi prodao svoj udio a oni ionako dioničarima donose dobar prinos”!Sljedeći je korf!

  • Nevjerojatan je taj drug sa svojim enormnim znanjem, dobrodusnoscu i dobrim namjerama! Samo se nadam da sad nece mirovinci reagirati kao Tiranosaurus Rexovi kao ono s Inom. 🙂

   • Ja se nadam da hoće. To nam je omogućilo da dobro prođemo. Konkretno, moj INA-in paket otišao po blizu 4000 u prosjeku. Još da Rusi ne budu žmukleri kao Mađari. Nek pošalju ponudu da nas izuju iz cipela.

  • Janbih im dobronamjerno preporucio da budu vrlo, vrlo oprezni da ne probaju zloupotrijebiti svoje pozicije. Jer nas ima koji bismo se jako branili cak i pod cijenu razotkrivanja mnogih stvari kojih smo se libili do sada. Ovdje nema sale.

 4. Naravno ova privatizacija će povući čitavu burzu i malo osvijestiti ljude koliko nešto vrijedi,ina nam nije bila dovoljna poruka…Valjda će i audio shvatiti iako sumnjam da ne shvaćaju što rade?

 5. Čaćić igra sam protiv svih,zasada kapa dolje,pa neka je bahat ali barem ima onu stvar i hrabrost da riješava probleme a ne da se bavi populizmom kao većina političara koja govori ono što narod želi čuti a to nas je i dovelo u bananu…

 6. Stvarno rekao: “…privatizacijska prica koja se mjeri stotinama miliona eura…”.

  Izgleda da covjek zna vrijednost firme moze biti drugacija od nominalne ili one na burzi. 😀

 7. Zasto uvjek takve vjesti jave vikendom, ko ce sad cekat ponedjeljak!
  Cestitke svima i hvala g. Bakicu na detaljnoj analizi od prije par dana “Koliko stvarno vrijedi Petrokemija”.

 8. Prvi put sam ovdje i ne vidim problem u postupcima političara tipa Čaćić. Mislim da smo na dobrom putu da vidimo pozitivno dejstvo politike na trziste.

 9. Auu!!! Dok ja spavam ovdje raspasoj. Postaje uobicajno zbog Petrokemije jedva cekati da prode vikend. Bas da vidimo komentare trolova na Cacicevu procjenu vrijednosti. Mozda i njega krenu ispravljati. Izgleda da ipak Messi nece prvi usetati loptom u gol, ali ocekujemo da bude sljedeci.

 10. Jedan fond je ovih dana podebljavao pozicije u istt-r-a a ta firma ima istu tržišnu kapitalizaciju kao petrokemija,prihod joj je “samo 7 puta manji”,dobit pet puta manja sa tedencijom da bude i deset puta manja jer to vidi i sljep čovjek a taj fond uopće nema petrokemiju;Valjda da nebi bakić uvalio svoj udio???Dao bog da im je bakić “uvalio” svoj udio za 200kn!Jeli vi možete vjerovati da niti jedan mio fond već dugo nije kupio petrokemiju,jeli možete vjerovati da su do jučer sjedali u nadzornom odboru te tvrtke???

  Sigurno se pitate zašto opet udaram po mirovincima ali ljudi to je naš novac,o tome nam ovise mirovine a pogledajte što ti “sektaši” na ego tripu rade sa našim novcima?Pogledajmo danas što oni ne kupuju na hrvatskoj burzi a što kupuju?Pogledajmo kakve prilike su sve propustili i još ih danas propuštaju?Ovo pišem iz razloga što se bojim da će nam na ovom valu likvidnosti i privatizacije petrokemije koja je velika priča uletjeti strani fondovi i pokupovati pakete od audia koje mirovinci nisu htjeli ni pogledati?

  Sada dolazimo do kraja;Ja iskreno ne mogu vjerovati da ti ljudi takve prilike nisu vidjeli?Zašto to oni tako rade i čine nemoguće je objasniti i opet se vraćam na staro ,ja mislim da;čitavo vrijeme igraju na deal ispod stola sa državom ali sada se postavlja pitanje tko će imati hrabrosti dopustiti mio fondovima dokapitalizaciju podravke sa isključenjem države na npr cijeni 300kn,tko će im razuman to omogućiti nakon privatizacije petrokemije i postizanja dobre cijene koja se kao što kaže čačić mjeri u stotinama milijuna eura,Pa oni do sada nisu kupili niti jednu dionicu tiska a vide da ovi luđaci iz audia rasprodaju tisak najmanje tri do četri puta ispod njegove tržišne vrijednosti i treba postaviti pitanje tko i za koga to rade i jedni i drugi?Ja razumijem kada čovjek u besparici kada nema kupaca u širini 500km prodaje nešto po takvim cijenama ali da to radi jedna ozbiljna državna agencija kojoj je to posao a sa druge strane imamo mio fondove koji to sve gledaju i uz to kupuju istru umag umjesto petrokemiju i da dalje ne nabrajam.Zamislite tu investicijsku logiku da kupujete istru umag koja ima tržišnu kapitalizaciju skoro 70% veću od tiska?Tisak je nebitan u čitavoj ovoj priči jer ima još puno takvih primjera ali ova dva primjera petrokemije i tisk u odnosu na istru umag najbolje nam oslikavaju što ovi ljudi rade sa našim novcima….

 11. Ne znam u konkretnom slučaju da li AUDIO prodaje dionice TISK na burzi ali je moguće da je posljedica smanjivanje dionica prijenos kao nadoknada štete za bivše vlasnike nekretnina (denacionalizacija) i slično. Mnoge dionice koje su u AUDIO su rezervirane za takve namjene.

  Što se tiče upravitelja mirovinaca za pretpostaviti je kako će sa svojim paketićima PTKM stajati sa strane, praviti se kao da ništa ne čuju i ne vide dok ne prođe oluja. Kasnije će nastaviti po starom, pohvaliti se da su ove godine u plusu od par posto, malo se igrati sa PODR i INA i tako, fotelje su im sigurne, bonusi masni…

  • Najgore što bi se njima moglo dogoditi je da ove najavljene privatizacije oslobode veliki kapital i zse dođe u fokus interesa stranih fondova,odu cijene u nebo a oni ostanu kratkih rukava u “istri”,pardom mi ostanemo u “istri”…Samo me onda interesira što će raditi sa našim uplatama u mio osiguranje ako cijene odu u nebo,hoće li opet kupovati ingru na 55tis kn ili se tući na ipo-u magme da dođu na red?Puno toga ovisi o kretanju burzi u svijetu i oni danas mogu samo moliti očenaš da se rast zaustavi…,Bojim se da taj film nećemo gledati ni mi ni oni?

 12. Što je zajedničko kod tiska i petrokemije?Možemo stvari postaviti ovako:koliko ini ili gazpromu vrijedi distribucija(monopol) na isporuku plina u vrijednosti 1,4 milijarde kuna godišnje a koliko adrisu ili nekom stranom distributeru vrijedi iz istog razloga tisak?Zar za ovakve zaključke treba biti jako pametan???Izgleda da je i to moguće ne vidjeti i shvatiti?Ili je po srijedi nešto sasvim drugo?

  Imam oba dvije dionice i nije nagovor na kupnju ili prodaju već sam više ljut i razočaran tko i na koji način upravlja našim novcima počevši od upravitelja mio fondova do ovih “mercedesa i bmw-a” iz audio programa…

  • Ovi toliko buke dizu da bi to moglo mozda i prejako utjecati na dionicu ako se u kupnju ukljuce sire narodne mase. Ja bih ipak radje sporiji rast, prvo na 400-500, pa onda dalje. Jasno ovo nije ciljana cijena ni preporuka za kupnju ili prodaju nego samo moje zelje!

 13. A da osnujemo stožer protiv javnog duga pa neka se dogovore sa sindikatima javnih službi,socijalnim slučajevima,nezaposlenim i porodiljama?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.