Uncategorized

Tašti analfabet ponovo napada Petrokemiju

Privatizacija Petrokemije ide začudno brzo svom prirodnom kraju (zanemarite Klausovo bezvezno bukačenje – uočite da nisam rekao ‘radnika’, je oni znaju što se događa, nego pogledajte što govore drugi – evo recimo čak i mainstream mediji govore tako: Klausov labuđi pjev.

A u međuvremenu imamo i novi uradak g. Markušića, koji zaslužuje dobiti nagradu za najbezvezniji i najzloćudnij tekst godine do sada (ne sumnjam da će ga on sam nadmašiti uskoro).

Nešto talamudi, nije iz prve lako razaznati što. Čak bih ga umjesto ‘uradak’ nazvao ‘udarak’. Nije udarac, jer se nešto skroz spetljao pa pao na vlastiti zli zub.

(Što se tiče PTKM, imamo ili smo imali izlazak ponešto kratkoročnih špekulanata koji su pogrešno pretpostavil da će privatizacija ‘sutra’, ali kako iz svih izjava znamo da će ipak ići, i da Vlada procjenjuje da ‘je teška nekoliko stotina milijuna eura’, mislim da je situacija jasna. Sam sam jučer kupio veću količinu.)

On se kao nešto razračunava sa mnom, ali zapravo iz cijelog niza članaka koje je objavio i uredio provire ona prava, autohtona, hrvatska zloćudnost.

Dvije se stvai ipak razaznaju:
1. Kako je navodno Hanfa trebala zaustaviti trgovanje jer su na tržište došle nove informacije (da se razmišlja o privatizaciji); njega ne zanima fenomen kako to da je do sada bila cijena tako niska, a i očito ne razumije tržište. Ni najmanje. On smatra da kad dođe nova info, onda svi sjedaju za stol i ponovo razmišljaju koliko što vrijedi. Dogovorno.

2. Kako njegov besramni, analfabetski druk – kako se nije realizirao za sada – postaje ‘dugoročni’ (možda se nekom trenutku pad ispod 259 i ostvari, pa neka to bude i 258,99 kuna, pa onda ako skoči na 700 – ipak je on bio u pravu). Sada on prognozira ‘dugoročno izvlačenje debljeg kraja za naivne’.

Budući da je ono prvo prejadno da bi čak i on to napisao, vidimo da je sukus u drugoj temi. Mora on nekako opravdati svoj nevjerojatno neznalački i nepošteni, k tome još i luzerki, druk!

Ne upuštajući se u potpune besmislice dotičnog novinara / urednika, ovo je ipak fenomenološki važna tema.

Naime:

1. Urednik nema pojma o dionicama, što možete lako vidjeti samo na jednom ‘detalju’: argumentira ‘nominalom’ (time se inače redovito sprdaju na forumu njegova vlastita lista onima koji ama baš ništa ne znaju). Time on naprosto pokazuje da je ekonomski, a pogotovo dionički analfabet.

2. Iako je urednik impresioniran nominalom, i to mu je jedan od ključnih argumenata iz prvog članka serijala nije našao za shodno nikad komentirati, recimo, dokapitalizaciju Ingre po valuaciji od ‘beskonačno’ puta nominala (=0 u tom slučaju) ili mnoge druge vrlo, vrlo zanimljive akcije nekih daleko važnijih ‘igrača’ na tržištu. Naravno, jer on je nezavisan i on hoće komentirati baš samo mene. Kao i njegov kolumnist koji je jedno 5-6 brojeva za redom minuciozno pratio promjene po jednoj od mojih računa u jednoj od mojih (manjih) pozicija i opsesivno se time bavio. Ali njega nisu zanimale promjene na nekim valikim računima velikih ulagača, a ne. Recimo HT-ROMF? Pa, kako čitaoci ne razumiju koliko je to nevažno?

Hura, totalno sam važan!

3. Urednik, takav ‘nominalni’ objavljuje najbesramniji druk ikad viđen u poslovnom tisku ikada, valjda: Nakon preranog uzleta Petrokemije slijedi pad. Jer on zna! Na osnovu nominale i pomne analize strategije ruskih investitora u regiji.

Ali on zaziva Hanfu! A ne pada mu na pamet da je najekstravagantnije uključivanje u raspravu oko PTKM bio njegov jadni druk.

Inače autor navodi da nema dionice PTKM. Kladio bih se da nema nikakve, osim možda paket od 69 HT. Urednik Poslovnog.

4. Paradoks je da poslovne novine valjda slave poslovne uspjehe, što se ogleda i u rastu cijena dionica. A ako imamo potpredsjednika Vlade koji kaže da privatizacija Petrokemije može vrijediti ‘nekoliko stotina milijuna eura’, a tržišna kapitalizacija joj je svega stotinjak, pa valjda ‘nominalac’ zna da to ne može biti tako, nego da cijena mora pasti. On se, jadnik, upro iz sve snage da ‘mora pasti’ iako je to, naravno, protiv interesa građana i Vlade RH (kojoj će i tržišna cijena jedan od gabarita za postizanje cijene).

Uočite da ‘nominalni’ nije ništa takvog izjavio na HT na 300 ili 275 kuna, ili za Ingru na 20, a ni na 55.000 (dok je još radio drugdje) itd. Zaista, krajnje, krajnje, neobično.

E sad gledajte. ‘Nominalni’ koji se navodno tako jako razumije u cijene dionice, nema dionice PTKM. Nije ih nikad ni imao. Nije uspio čak ni malo više od prije godinu dana kupiti iz za pola cijene od današnje. A kad se tako kuži, mogao je i zaraditi. I sad prodati, kako bi obranio rast preko tzv. ‘Markušićeve barijere’ od 270. Pa kako nije mogao skužiti PTKM na 150 ili KORF na 45? A sigurno ga je zanimalo, jer on voli i razumije ulaganja – ipak je on urednik Poslovnog. Kad ne bi imao dionice, to je kao da mesar ne jede kobasice!

Meni se to čini kao da ga je, jadnog analfabeta, ‘nafilao’ netko kome je nominala važna. A kad je jedino nominala važna? Kod dokapitalizacije – ne može ispod. E sad, srećom, čak i ako je tako – to nisu mirovinci: neki od njih su ekplicitno izjavili da im kupnja nije bila zanimljiva ni ispod 200, a ostali su svojim djelima to pokazali.

5. Ali ono što je najgore. Čovjek uređuje poslovni list.

A propos, ni logičke sposobnosti mu nisu nešto izoštrene. Pažljivo on prati moj blog i članak je kao odgovor na moj prethodni kritički o ‘nominalnom’ argumentu. Ali on ne staje iza svog argumenta, objašnjava ga. Niti se ispričava za grešku. A ne. On je tašt i sad on mora nešto reći, pa makar i bezveze. Ali on važan! On može pisati u tiskanom mediju, pa zašto to ne iskoristiti?

Ali moramo spomenuti da ‘nominalni’ urednik Poslovnog pokazuje i sjevernokorejski štih. Urednik Poslovnog! Naime, on se čvrsto upušta u temu, ali umjesto da piše o ključnoj stvari, a to je da šef sindikata meni, građanima Hrtvatske i svim ostalima niječe pravo na vlasništvo (‘jer da tko sam ja, što sam ja uložio (!?) u tvornicu, imam samo 4% pa s tim mogu doći mahati na skupštini’ itd.) , on tvrdi da je potreban ‘balansirani pristup’. Baš me zanima a što bi rekao ad ga netko na autoputu izbaci iz vlastitia auta i kaže da ‘tko je on, pa nije ga on napravio!’.

Tzv. izjednačavanjem krivnje, urednik Poslovnog u stvari abolira neke, a teško vrijeđa neke druge. Dakle, iako on kao ‘ne zauzim strane’, on ih je jako zauzeo.

6. Meni sve ovo liči opet na neku mini-kampanjicu protiv mene, poput one početkom godine, a podsjećam Vas za što je bila ta kampanja. Jer sam se usudio objaviti sljedeći oglas. Stavite sad to u kontekst i mućnite glavom i svhvatit ćete tko je tko. Pa i tko je ‘nominalac’:

7. Jako je zgodno da ‘nominalnog’ ne zanima istina. Ne. Njega zanima onako distancirano palamuditi kao na satu retorike. Njega ne zanima, kao urednika poslovne novine, da šef sindikata, koji je ujedno predsjednik NO društva kapitala izjavljuje: ‘Mi u Petrokemiji mrzimo svaki kapital!’. Njega ne zanimaju drske laži koji iznosi dotični, kako bi zakamuflirao neke krajnje zanimljive stvari.

Njega ne zanima koliko fakat vrijedi ta firma. Ma ne …. usporedne transackije, Bloomberg, to je za bezveznjake, njemu je Šiva šapnuo u snu da je nominala bitna. Lukav je on, zato i ne kupuju Ingru. Jer svaka je cijena prevelika, s obzirom da je nominala 0. Varteks ne kupuje, iako je nominala 50. Dokapitalizacija mirovinaca Dalekovoda mu nije zanimljiva (njegovim novcem) iako je nominala 100. Itd.

8. Ali jasno, on se neće usuditi pročitati komentare ispos svog vlastitog teksta. Ali njegovi novinari hoće. Pa će mu se opet malo smijati iza leđa. Jasno, njemu u lice neki nominalni osmjeh no. 3. Ipak će on još 2-3 mjeseca biti glavni urednik.

9. Piše mi ‘mali’ da je neko slavljenje trolova jer da su cijene nekih mojih dionica (napokon) ponešto pale, ali nemam vremena ni želje to pratiti.

No, stvar stoji ovako, od početka godine (neugodno mi stavljati 2011.-2012.), Barcelona je narančasto, pridruženi članovi svjetlo narančasto. U igri su svi iz Crobexa koji su bili u 2012. (stari i novi).

Kad pogledate donju tablicu, jasno Vam je da se ne bojim tih bijednih kampanjica (jer su ovo rezultati upravo nakon prethodne). Joj, sad sam se fakat zeznuo, uništio si renome totalno: nisam stavio sve na Tehniku! A svaki bi trol bio presretan da je makar 2 od narančastih napiknuo s barem 5% portfelja.

Nego pišem ovo onako zbilja fenomenološki: o Hrvatskom jalu i zloćudnosti.

p.s. Molim urednika Poslovnog da prognozira koje će iduće dionice pasti. Predlažem da tipuje na KORF, njemu je nominala 50 kn, sad je već skoro dotaknuo ‘drugu Markušićevu barijeru’ na 2 nominale! Nevjerojatno! To se ne smije dogoditi! Nema veze što kroz KORF implicitno za manje od 500 mil. kn kupujete 71% od 12% svih kategoriziranih kapacitet u hrvatskom turizmu. Pa ne može to vrijediti više od 250! Jer zna urednik svoj posao: nominalu! A i aktivno se uključio u druk da mora pasti već na 50. Ili i to nije bio druk, nego ono čisto ‘nominalno’ razmatranje? Teorijski utemeljeno u teoriji dogovorne ekonomije.

p.p.s. Ali znate što je najgore Markušiću? Nama on palamudi ovako iz daleka, kroz novine i može držati kao fol facu dostojanstva. On je urednik, ima svoj stav, pa kakav je – da je! On zaštićen u kuli bjelokosnoj svoje novine. Ali nije 🙂

Najgore je njemu da mu i kolege razumiju jako jako dobro o čemu se radi. Čitaju oni i njegov eskpoze i ovu moju kritiku i smiju mu se iza leđa i prepričavaju. I on to zna, jadnik. Prođe pokraj njih i nabaci svoj ‘nominalni’ osmjeh. Ali zna on i znaju oni.

Napomena: Autor ima dionice PTKM i ovo nije preporuka na kupnju ili prodaju istih. I isto tako za KORF.

Oglasi

Kategorije:Uncategorized

180 replies »

 1. Prvo vas molim ako nije neki veliki problem da uvrstite i VLHO ubuduće u tablicu prinosa pa da možemo vidjeti cijelu vertikalu VLHO/KORF/RIVP, ako ste u mogućnosti, unaprijed hvala!

  Druga stvar, ja mislim da bi za dotičnog bilo otkriće u rangu perpetum mobilea kada bi shvatio da postoje dionice koje nemaju nominalnu vrijednost! 😀

  • Ovo su samo iz Crobexa.

   Jasno, lijepo je za uočiti da 7.(RIVP) nije u Barceloni samo zato jer joj postoji daleko superiorniji igrač (KORF). To bi bila jako loša ‘diperzija’ uložiti i u RIVP (imam nešto minorno unutra, tek toliko da …)

 2. blah.. Taj tekst ima toliko problema da ga uopce ne zelim detaljnije komentirati. Ne donosi nista novo, nista pozitivno, nikakav napredak. Kako se netko usudjuje pomisliti raditi ista na opce dobro. Nevjerojatno.
  Jos jedna promasena kolumna u Poslovnom.

  Sramota kako se lose iskoristava taj medij. One Birticeve kolumne su tragedija.

 3. Ove kolumne u Poslovnom su postale totalni trosak medijskog prostora. Nista novo, pozitivno i korisno.

  Nevjerojatno da covjek prosudjuje tko smije i pomisliti raditi za opce dobro. Nevjerojatno.

  Ova kolumna ide zajedno s Birticevima u skupinu tragikomicnih.

 4. Argumentirano razlaganje sa opravdanim tonom no kao čitatelj koji podržava i vaš stil i vaše inicijative ipak se nadam da ćete se sjetiti ubaciti malo budizma u cijelu priču – ako je netko blesav, a čovjeka se teško mijenja (može on sam sebe ali teško kad već krene proces okoštavanja), pa neka ga, nema se smisla ljutiti na njega što je blesav.

  Hladno seciranje izrečenog tu ili tamo i čvrsti argumenti temeljem brojki (pohvalna novina u javnoj komunikaciji koju sam primijatio i kod Gazimira Čačića, odlično!) su razlog zašto ovaj blog kliknem bar dvaput dnevno ovih dana, i veselim se nastavku takvog tona.

  A ‘mali’ i ostala škvadra koja promatra hrvatski jal kao dominantni fenomen (žalosna je to i neodrživa priča) – pa evo, drago mi je samo da otkad ovo pratim znam da nisam sam i crno na bijelo na ekranu. Pa tako i ostalima koji su ušli u PTKM, bez obzira na veličinu pozicije.

  A po zakonu rastuće entropije (odnosno vječnog povećanja kaosa), Klaus će brzo nestati na konkurentnom tržištu. Tko zna, možda baš PTKM bude okidač da se počnu gledati sposobnosti a ne socijalistička zatupljenost i odgovarajući riječnik i gestikulacija, jasni ko dan još u Otvorenom.

  Za sve ostalo, ma samo naprijed!

  • Hvala. Ali ako ste mislili da se ja možda previše uživljavam u raspravu s idiotima. Ma ne! Nego to radim zbog publike. Jer kako je vrlo malo kvalitetnih info, netko će čak doći u napast da zaključuje na osnovu članka u Poslovnom. Pa treba pokazati što su i tko su. Zato malo provokativniji ton.

   Inače Markušiću želim sreću.

   • A onda dapače!
    Inače, onaj poziv za predavanje koji se nadam da vam je stigao mladim elektrotehničarima/energetičarima i dalje stoji 🙂

 5. Evo alberta einsteina o čemu će on nego o radu i kapitalu?Sve ovaj razumije ali još ne razumije “nominalu” i titular vlasništva.Neka pita mesarića o simbiozi rada i kapitala?On govori da je legitimno da predstavnik sindikata kaže da apriori želi da država ostane vlasnik petrokemije a ne da se bori za prava i plaće radnika!NEKA on kaže svojem sadašnjem vlasniku da on želi da on ostane doživotni vlasnik jer njemu ništa drugo ne odgovara,neka on kaže svome susjedu stanaru da ne prodaje stan jer on ne želi drugog susjeda?Valjda je njemu ok što je jedan monopolista sa 5000 zaposlenih došao na 2300 zaposlenih i da nam još član no soli pamet da je to firma sa “ljudskim licem” i primjer kako treba poslovati i raditi a “fali 3000 radnika”,od 2006g manje ih je 10-15% i država i dioničari ni lipe povrata a taj isti član no hoda okolo u audiju sa vozačem i tvrdi da je ht truli,zločesti kapitalista-monopolista,koji otpušta ljude i “zamislite”dijeli dividendu koja 49% ide hrvatskim građanima na ovaj ili onaj način,pa i tom gospodinu.Meni se čini da je taj poslovni hr stvarno novina visokog praga tolerancije sa “ljudskim licem” jer ovo što ovaj piše graniči sa zdravom pameću…

  • A što će jadan kad je i sam u sličnoj poziciji.

   Jer mu izdavač Dnevnik d.o.o. u pet godina natukao 70 mil. kuna gubitka, on član uprave i glavni urednik (nisam ni gledao drugi dio firme Dnevnik digital koji isto gubitke) i to sve gore i gore.

   I onda mu ugasilo firmu i pripojilo drugoj, boljoj. Naime, 24 sata. Tabloid, znate. Pa se malo uživio.

   A on i dalje glavni urednik. Nema veze, šorom il’ poljem, sve je isto. Dobit-gubitak su apstraktni pojmovi za njega. Pa mu je onda sve zbrkano, nominalno. Možda je čak i šef sindikata kod sebe?

 6. Trebalo bi uključiti UNESCO i poslati im prijedog da na zaštićenu listu UNESCO-ve svjetske baštine doda unikatni hrvatski JAL. Ovaj unikatni nematerijalni fenomen hrvatske tradicijske baštine daleko je jači od alke, paške čipke ili licitarskih srca.

 7. Štovani gdine Bakić,
  pročitao sam i navedeni članak, i vaše reagiranje. Gospodin kojeg pljujete se samo kratko dotaknuo nečega što je neupitno točno, da ste vi svojim izjavama i pozivima na prodaju podigli vrijednost dionica Petrokemije koje posjedujete. Činjenica je da imate “disclaimer” na kraju svojih tekstova, ali je unatoč tome također činjenica da su ljudi koji ulažu na burzi vaši čitatelji i da neki od njih slušaju vaše savjete, preporuke i migove.

  Dakle, navedeni članak u poslovnom niti je zlonamjeran, niti je agresivan, niti je niskog civilizacijskog i ljudskog tona, niti je tekst ad-hominem. Vaša reakcija je sve navedeno.

  Ne samo da ste si uzeli za pravo mješati se u uredničku politiku određenih novina, neukusno vrijeđati čovjeka i neizravno pozivati da mu se da otkaz nego si uzimate za pravo držati lekcije državi/narodu o tome što bi trebalo prodati a što ne. I to u ovoj i ovakvoj silovanoj, opljačkanoj zemlji, punoj gladnih usta koja su gladna zbog “investitora”, “privatizacije” i rasprodaje.

  Uz dužno poštovanje vašim dosadašnjim poslovnim uspjesima, tvornice i poduzeća koje niste sami stvarali, koja su u vlasništvu države ipak su dio općeg nacionalnog interesa, i trebalo bi vas biti sram vlastitog ponašanja. Nisu jalni ljudi koji se protive daljnjoj privatizaciji Petrokemije, jalni ste vi i vaši naivni obožavatelji jer si međusobno laskate i svojim tekstovima i ponašanjem pljujete narod koji se našao biti prepreka vašoj zaradi.

  Sretno vam bilo s vašim burzama i dionicama, ali sretno i nama s takvim inventivnim i ambicioznim “prvacima gospodarstva” koji nam i dalje prodaju muda pod bubrege i tumače da je privatizacija dobra za nas i za budućnost naše djece. Prokleti bili.

  • Poštovani, griješite u stavovima, ali i u zaključcima.

   1. Tekst je pisan u zabavnom polemičkom tonu, to je takav stil. Razina diletantizma i zloćudnosti koje pokazuje piskaralo je zadivljujuća, i zadatak svih nas je da razotrkijemo takve stvari.

   2. Što se tiče ‘ad hominem.’ Vi se vjerojatno sjećate kad je dionica KORF počela rasti preko 45, a javna ponuda bila na (sada je već vrapcima na grani jaso) smiješnih 45.

   Recimo da neka ostane za sada neodgovoreno nama da li je netko iz Austrije sletio nekima ovdje koji imaju austrijski medij da im objasni kako je Bakić gad i špekulant i protiv je slobode itg. Zaboravimo možda na trenutak da je upravo zbog iznimne neobrazovanosti ljudi, a to je i zbog ovako loših medija, mnogo stradalnika (a ima ih 10.000 u KORF) moglo prodati taj svoj životni kapital tako u bescjenje da nije bilo onog ludog ‘Bakića’ koji kupuje po 50,55 itd. an burzi.

   Jako, jako je zanimljivo da se u tom trenutku pojavio enormno velik broj napisao na forumu Poslovnog krajnje uvredljjih prema meni, ali i porukama da meni pucaju margini i slično, mnogi od strane upravo kreiranih nickova.

   E sad vidite, kad sam u više navrata tražio od ‘nezavisnog’ urednika Poslovnog da takve stvari makne, pozivao se jako kočoperno na tzv. ‘slobodu’ novinarstva, i tek nakon prijetnji tužbom maknuo neke najgore stvari (puno je još ostalo) – mislim laži, a ne uvrede. Uvrede me ne smetaju. Evo ih još možete naći koliko hoćete. Zato vam oni i sada imaju riječ ‘bakić’ na moderiranju jer se boje tužbi oko laži, ne zato jer imaju stav prema uvredama itd. (ni ja).

   E sad recite da li to nije ‘ad hominem’ od strane taštog analfabeta. Ajde odite na njegov forumčić, kome je on glavni urednik, pa provjerite.

   3. Evidentno je da ni vi, a ni on, ne razumije što je tržišna ekonomija i privatno vlasništvo, koje je u trgovačkim društvima, društvima kapitala predstavljeno kao dionica. Sretno Vam bilo u Sjevernoj Koreji!

   4. Za kraj, bitno je napomenuti da očito ne razumijete kako se firme razvijaju napreduju, kako je došlo do kompjutera po kojem pišete, interneta itd. Jer pazite koji je – po Vama – moj krimen: ja, kao dioničar, tražio da se razmotri da se firma razvija i štiti na jedini mogući način, a to je nužnim ulaganjima za koja mi nemamo para. Te također da se promijeni vlasništvo koje nam je do sada garantiralo gubtike i sda se razotrkilo, ne slučajno.

   Nemojte se ljutiti, ne znam hoćete li ovo shvatiti kao uvredu, ali Vi ne pripadate po svojim ekonomskim stavovima ovdje. Nego također u neku socijalističku državu. Jasno, u ušima mnogih je to još ‘lijepa, plemenita, riječ’.

  • @Laik: dragi moj gospodine, unatrag dvije godine koliko pratim ovaj blog, ne sjećam se da je itko napisao nešto slično Vašem PROKLETI BILI. Ovdje se vodi civilizirana i argumentirana rasprava, neovisno o stajalištima (ako ste dobro vidjeli i pročitali, ne mislimo svi isto, ali poštujemo argumentirana tuđa mišljenja, a ne demagogiju), pa ako niste u stanju argumentirano i civilizirano raspravljati i doprinositi ovom blogu, ja Vas osobno kao posjetitelj ovog bloga molim da se okanite ovog mjesta, jer me osobno vrijeđate. Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju i ugodan dan Vam želim…

  • Sve sam mogao pročitati,ali ovaj govor pakla u zadnjoj rečenici na kraju
   nisam mogao podnijeti.Jesi li vi svjestan brate što zazivaš?Gospodin te blagoslovio i mirom podario da više nikad,ali baš nikad ne poželiš prokletstvo nikome jer se ono vraća onome koji ga šalje.Sotona je otac laži.
   I ako si prevaren otiđi Kristu da ti oprosti,a ovaj blog shvati kao nečiju kuću u kojoj domaćin prima svih,ali i postavlja granice da se oni koji ne prihvaćaju neka pravila pristojnosti mogu i izbaciti.

   Dokaz za to je da je tvoj komentar sada objavljen,a ubuduće?
   Da ja i ti imamo blog bi li dopustio ovakav sadržaj?
   Svi imamo pravo na različito mišljenje.Kad smo slabi možemo malo i pecnuti drugoga kad vrijeme pokaže da si u pravu,ali ništa više od toga.
   Brate,nemoj se bojati istine odnosno Nenad je svoje argumentirao,a ti i ja
   poradimo na svojim argumentima.Da li će dionica rasti ili padati ne ovisi ni o meni ni o tebi,a možda malo više o Nenadu.Tržište će reći svoje.

   Strah odnosno nedostatak vjere( i ljubavi)čini da ruke “dršću”.Ako si racionalan i strpljivdoći ćeš na svoje i zaraditi.
   Ipak je ovo rizićno ulaganje.Tko ne riskira,ne profitira.

  • Tko je rekao da će biti privatizacije,dignite svoj glas protiv privatizacije a neka vas onda g.Mesarić vodi u bolje sutra kao što je do sada vodio petrokemiju?

   Što se tiče urednika “jedne ozbiljne novine” on već u par navrata vrlo perfidno pokušava objasniti da cijena dionice petrokemije nije trebala rasti i stalno se referira na jedan “bezvezni blog” na kojem ljudi nešto pišu I raspravljaju.Što se ne polemizira sa svojim forumašima na poslovnom?Nije čak ni sporno što on govori da je cijena po njemu rasla u čudnim okolnostima i da treba i MORA pasti itd jer to je njegovo novinarsko pravo ali braniti stavove čovjeka koji 2012g prijeti državi stožerima i balvanima ako ga ne poslušaju,braniti stavove čovjeka koji sotonizira ht,svaki kapital i sve ostale strane investicije u hrvatskoj je prestrašno jer minimum što bi novinar poslovnog morao znati je pozicija u kojoj se zemlja nalazi I da je država na izdisaju i da je u puno lošijem položaju i od grčke i od španjolske da mu ja sada ne objašnjavam zašto…Danas kada se vlade, bilo prijašnja ili sadašnja bore da privuču barem mrvice tog stranog kapitala taj uhljebljeni član no kojeg plaća država i svi dioničari,taj relikt socijalizma hoda okolo u audiju sa vozačem i asistenticom te iste firme i javno sotonizira kapital,strane investitore itd a rezultate njegove firme falsificira,šalje potpuno netočne podatke i obmanjuje hrvatsku javnost o uspiješnoj firmi koja ne samo da dioničarima-vlasnicima nije donjela lipu koristi,ajde to je ok i to možemo oprostiti ali što je to on to od 98g unio u razvoj,proširenje proizvodnje i modernizaciju te firme,novo upošljavanje?Ništa,mrvice u modernizaciji!To gospodina novinara uopće ne muči a i sam je dioničar-suvlasnik te firme i možda čak ni to ne razumije…

  • potovani gosp.laik,ovo vam nije vasa prčija da nas ulagače koji smo zbog takvih kao sto ste vi gače izgubili na burzi i u zivotu uopče ponizavate,jos k svemu nam govorite prokleti bili.tko vas je kulturi učio recite mi..meni koji sam sve svoje posteno zarađene novce izgubio tj koje su mi otete na burzi u režiji takvih koje vi uzdižete.

 8. On uopće ne razumije da je i on dioničar petrokemije a druka tako agresivno već u par članaka da cijena padne-pošten čovjek pretpostavio svoj interes općem dobru ali sutra će se vjerojatno buniti kako mu djeca idu u derutnu školu a da pri tome i ne razumije na koji se način financira ta škola?Toliko o njegovom poznavanju simbioze rada kapitala i općeg dobra?Njemu je uvijek sumnjivo i uvijek jal i navlakuša?Tako su ga naučili!

 9. Dodan p.s. gore, jelda je zabavan? 🙂

  p.s. Molim urednika Poslovnog da prognozira koje će iduće dionice pasti. Predlažem da tipuje na KORF, njemu je nominala 50 kn, sad je već skoro dotaknuo ‘drugu Markušićevu barijeru’ na 2 nominale! Nevjerojatno! To se ne smije dogoditi! Nema veze što kroz KORF implicitno za manje od 500 mil. kn kupujete 71% od 12% svih kategoriziranih kapacitet u hrvatskom turizmu. Pa ne može to vrijediti više od 250! Jer zna urednik svoj posao: nominalu! A i aktivno se uključio u druk da mora pasti već na 50. Ili i to nije bio druk, nego ono čisto ‘nominalno’ razmatranje? Teorijski utemeljeno u teoriji dogovorne ekonomije.

  • Meni takvi ljudi nisu zabavni, već stvarno je žalosno, čovjek se stalno poziva na HANFU, a neprestano šalje druk na druk, nije razmislio da HANFA treba istražiti njega i sve osobe s kojima kontaktira,
   niti je istražio kolika je vrijednost kompanije, napravio analizu vrijednosnice, i takvi ljudi u Hrvatskoj za svoje postupke ne odgovaraju a trebali bi jer novinarstvo treba da pomaže ljudima da istraže i riešavaju probleme, da unaprijede način razmišljanja, pomognu rast, potiču optimizam, racionalnost. A po svemu iz priloženog mnogi novinari upravo rade ono što razara bit novinarstva, jer danas novinari nisu novinari već lešinari(osim izuzetaka, koji postoje). Ovo nije osuđivanje novinarstva već poziv, mijenjajte se, ne budite tako ogorčeni i zli, jer vi ste odgovorni za kolektivnu svijest stanovništva, stoga na vama je odgovornost veća!

 10. Ali budite sigurni, uskoro će ‘pravedni’ nezavisni urednik nabaciti neki članak o mojoj vrlo negativnoj ulozi u KORF, pogotovo kako sam bio nepravedan prema stradalnicima. Ali molim balansirani pristup!

 11. p.p.s. Ali znate što je najgore Markušiću? Nama on palamudi ovako iz daleka, kroz novine i može držati kao fol facu dostojanstva. On je urednik, ima svoj stav, pa kakav je – da je! On zaštićen u kuli bjelokosnoj svoje novine. Ali nije 🙂

  Najgore je njemu da mu i kolege razumiju jako jako dobro o čemu se radi. Čitaju oni i njegov eskpoze i ovu moju kritiku i smiju mu se iza leđa i prepričavaju. I on to zna, jadnik. Prođe pokraj njih i nabaci svoj ‘nominalni’ osmjeh. Ali zna on i znaju oni.

 12. Ako je točan podatak da je g.Mesarić dobio 3mil kuna otpremnine i to zato što je doveo firmu na rub bankrota i da mu je još tu otpremninu odobrio nadzorni odbor onda me baš interesira što o tome misli g.novinar?Dali je i to opće dobro i zaštita radnika koji pošteno i teško zarađuju svoj kruh i da rade pet života nikada neće vidjeti na svom bankovnom računu ni polovinu tog iznosa.Dali je to borba za firmu sa ljudskim licem?Dali on misli da je bolje da je taj novac uložen u poboljšanje uvjeta rada ili on nema ništa protiv takve sramne otpremnine?Dali je to opet samo nekakav interes krupnog kapitala itd,itd?

   • Izvjesno takva pitanja ne bi postavljali da se Klaus otvorio i tražio, najbolji put za kompaniju, ali i radnike….. Jer bi onda to bila komanija s humanim licem i ne bih imao ništa protiv Klausa, ali upravo jer je izjavio da je protiv svakog kapitala te jasno dao do znanja da se opire napretku i razvoju, nerazumno troši novac dioničara, a sjedi u NO, reviziji, i komisiji za nagrade i imenovanja, te je glavni sindikalac, to se mora pod hitno rješiti

 13. jeste vidjeli kako je nevoljko dodao napomenu da nema dionice petrokemije, vjerojatno je naknadno skužio da bi hanfa i njemu mogla doći.

  Ali nije napomenuo da članak nije nagovor na prodaju, što očito jest jer mora to pasti, pa bi mu ipak mogli doći jer to što on nešto nema ne znači baš ništa

  a i to piskaranje da svi koji čitaju i komentiraju ovdje su nečiji sljedbenici je stvarno za dječji vrtić (jako podsjeća na stil Birtića koji se moži posipati pepelom, nek si ode pročitat dnevnik malog ulagača pa nek vidi s kakvim napisima je on manipulirao na samom vrhuncu tržišta i reklamirao laku i brzu zaradu. Bog pomogao njegovim sljedbenicima),

  iskreno ja bih potpuno ignorirao tu ekipu nadalje, oni samo parazitiraju na vašoj čitanosti, još ih besplatno linkate, prestanite linkati indexe, dnevnike, danas i sl. kvazi novine koje i tako nitko ne čita i ne shvaća za ozbiljno.

 14. Dali taj novinar misli da nebi bilo opće dobro naći strateškog partnera iz te branše koji bi se ugovorom obavezao na ulaganje od npr 200-300mil eura,novo upošljavanje,prava radnika,povećanje plaća itd a da pri tome danas u povoljnom tržišnom momentu država ubere velik novac kojim će uspjeti održati nivo socijalnih prava ljudi koji su danas obespravljeni,bez posla a možda su upravo njihovi očevi ostavili kosti u gradnji te tvornice a ako nisu kosti onda su izdvajali kao i svi naši roditelji da se ta tvornica sagradi?Dali je i to interes nekog zločestog krupnog kapitala i manjinskih dioničara?Dali to nebi bilo opće dobro?Ili je samo opće dobro da g.Klaus samo ima pravo na tu tvornicu i audi koji si je priskrbio a o otpremnini nebi želio ni razglabati jer to je vrh nemorala-ako je točno?

 15. “Dobit ostvarena u poslovanju za poslovnu godinu 2011. u iznosu od 107.825.181,80 kn rasporeduje se
  u cijelosti za pokrice dijela gubitka u poslovanju prenesenog iz 2009. godine.”

  Znaci nula kuna u investicije, bonuse radnicima ili bilo kakav razvoj. Odlicno.

  Inace, nije mi jasno kako se to pokrije taj dio gubitka iz 2009? Gdje i kome ode taj novac? Moze netko to malo objasniti?

  • Poštovani, to ne ide baš tako.

   S čime radite biznis je aktiva. Kako financirate biznis je pasiva. To je dvoje po definiciji jednako.

   Kako u stvari radite je tok novca. Firma postoji za i kroz tok novca (ljubiteljima Sjeverne Koreje usprkos).

   Idealizirani tok novca je RDiG.

   Dakle, trebate proučiti najprije tok novca.

  • Meni su rekli da je porasla 40% od početka godine i jedno skoro 100% u zadnjih godinu dana? Možda su me prevarili?
   I kao što rekoh, čim jedan dan dionica padne, jer dionice ne mogu rasti svaki dan (a jučer je i DAX bio skoro 2% u minusu), javit će se trolovi koji će reći da su ‘oduvijek’ bili u pravu.

   Kao i sat koji stoji je oduvijek u pravu. Čeka samo da ga vrijeme stigne.

   p.s. Molim trolove da me ubuduće ne zovu ‘kolegom’. To je u redu, jelda?

   • Ja se ne služim uvredama, ali priznajte da ovaj blog služi jeftinom drukeraju Vašeg portfelja.Da li će pasti isprika ako se ispostavi da PTKM neće u privatizaciju državnog udjela?

    • Zašto bi ‘pala isprika’? Ja zagovoram privatiazciju jer znam da je to najbolje za firmu, uključivo dioničare. Zašto bih se ja ispričao ako država na koncu odluči drugačije?

     Vi ste fakat pobrkali lončiće.

    • Kako zašto??? Pa vi tu pišete (drukate) da privatizacija ide, citirat ću Vas:

     ”Što se tiče PTKM, imamo ili smo imali izlazak ponešto kratkoročnih špekulanata koji su pogrešno pretpostavil da će privatizacija ‘sutra’, ali kako iz svih izjava znamo da će ipak ići, i da Vlada procjenjuje da ‘je teška nekoliko stotina milijuna eura’, mislim da je situacija jasna. Sam sam jučer kupio veću količinu.”

    • Vi ste zbilja žestoko pobrkali lončiće. Vi mislite da ja na svom blogu ne mogu reći što mislim? Evo: ja mislim da privatizacije ide. I zato kupujem dionice. U čemu je problem?

     Otvorite i Vi svoj blog i možete pisati što Vi mislite.

   • Ne znam kako samo imate snage svaki dan objašnjavati ljudima koji prate burzu vjerojatno ne dulje od 2 dana kako se ponašaju cijene dionica i samo tržište. Znam da morate odgovoriti jer ako ne odgovorite, a pustite komentar ispada da su u pravu, a ako im ne objavite komentar opet će oni misliti da su u pravu, ali neka misli taj koji piše šta god hoće. Neka se potrudi i educira jer ovaj blog ne može svatko pratit tako da što god da vi napišete teško da ćete ga razuvjerit sve dok ne pročita neku kvalitetnu literaturu o tržištu kapitala. Ovako samo mi čitatelji gubimo vrijeme čitajući ovakve diletantske komentare, a da ne govorim vi odgovarajući na njih.
    LP

    • Potpu no ste u pravu, g. Pelko, toliko se diletantski komentara nabralo da me to već sve umara, čitati i po stoti put isto, i zaista sew divim NB kako ima volje i snage svima odgovarati. I ja bi isto volio da recimo dionica padne na 50 kn, pa da dignem kredu i dokupim jedno 5000 kom (at, ta mašta radi svašta), ali budimo realni, cijena je tu gdje je, ko voli neka kupi, tko ne voli neka ne kupi, tko želi neka proda, tko ne želi neka drži, i kraj priče. Tko želi čekati dividendu, čekati će, i ne vidim šta je tu sporno. Po meni je sporno samo to što Hrvatska nikako da shvati da nema napretka dok je gospodarstvo u državnim (ničijim, odnosno političkim) rukama. A ostalo su sve nijanse, danas PTKM, sutra PODR, CROS, HPB, itd, itd ….

    • Naravno da g.Bakić i kroz blog zastupa svoje stavove i interese što je posve normalno ali možda mi vi možete dati odgovor čije interese zastupa dotični gospodin novinar koji kaže MORA PASTI JER JE NOMINALA,ovaj blog je defakto forum kakvih ima i na drugim portalima jedina je razlika što g.Bakić piše jako dobre analize i u njih ugrađuje svoje stavove koje vi i ja ne moramo prihvatiti,ja npr imam 80% dionica koje g.Bakić nebi ni pogledao a on ima neke koje nebi ni ja i recite vi meni u čemu je tu problem???Zar bi on trebao pisati kontra svoje logike i stvari u koje vjeruje da su takve?

     Zar je vama grijeh reklamirati svoj proizvod(stavove) svim zakonskim i raspoloživim sredstvima ili vi mislite da je bolje slušati antireklame kada novinar na htv-u kaže crobex pao 0,2%,ht 0,4%,ingra 4% a da uopće ne spomene da su neke dionice od početka godine narasle 60% a taj dan 10% lii da se znatno oporavlja likvidnost na burzi,općenito pozitivne stvari?Dali vi mislite da je to objektivno informiranje javnosti,neznanje ili nešto treće?Burza može pasti ili rasti i to mora biti jasno svakome tko želi na taj način štedjeti ali zar vama nije prirodno da se netko bori da informira javnost i o pozitivnim stvarima koje se događaju na burzi,zastupa svoje stavove argumentima a ne NOMINALAMA da se sa vama sprda pola čitatelja ili taj treba šutati i slušati analfabete koji viču MORA PASTI,SVE ĆE PROPASTI,BDP PADA 3%,NIŠTA NE KUPUJTE NA BURZI SVE JE TO ŠPEKULACIJA i nikada ama baš nikada ne plasiraju javnosti ništa pozitivno,ohrabrujuće,već su svi lopovi,krupni kapitalisti,pokrali,ukrali itd?Dali vi mislite da su takvi izvještaji pomogli ljudima da kupe npr korf na 25kn-danas je 97kn ili vi mislite da je bolje da ljudi kupuju korf na 300kn?Za vas su ti novinari “objektvni” a bakić je “navlakuša” jer ima jako puno para koje nikome nije ukrao niti oteo???Dali ste ikada čuli te novinarske analfabete da su ljudima 2009g rekli da ima dionica na burzi koje na računu imaju više gotovine nego što je trenutna vrijednost-tk na burzi ili ste slušali i čitali samo najgore o burzi?Zar je to profesionalno i neovisno novinarstvo?Zar vi navijate da takve dionice uoče prvo starani fondovi a tek onda naši ljudi,zar vi ne navijate da naš čovjek zaradi na burzi i da dio svoje zarade ostavi kod “lokalnog mesara” u vašem kvartu ili da vam tu dobit izvuču strani fondovi iz hrvatske i to potroše kod svog “lokalnog mesara”,što je isto legitimno ali ja ipak navijam za ovo prvo???A VI???

   • al zanimljiva je i ova konstrukcija:
    kad netko ima dionice i želi rast i želi da i država profitira i radnici – onda on DRUKA
    kad netko nema dionice i želi pad (i da svima nama imovina vrijedi manje, pa i državi znači i građanima RH) – onda je on DOBROĆINOC

    ajde nek mi to objasni netko…

  • Znači, računovodstveno gledajući ste imali u pasivi neki kapital i dug. Pasiva je uvijek kapital + dug (i neki mudanti između).

   Kako je kapital smanjen zbog gubitaka, a to se vidi u podstavkama. Sad se samo računovostveno sankcionira to što se već odigralo u toku novca.

   S tim da je moguće da nam je i dug narastao, jer se bilanca povećala, moram pogledati.

 16. Investicije su nešto drugo i one su bilančno iskazane. Nadalje treba postaviti pitanje a gdje je dobit dioničarima, radnici dobiju plaće, a dioničari moraju pokrivati gubitke iz dobitka koji je naš, i to je samo dokaz da promjena mora biti!

 17. Što se mene osobno tiče,baš me više briga hoće li dionica rasti ili padati,zvuči možda totalno demagoški jer prirodno bi bilo da navijam da raste ali ovo što se događa u našoj državi je granica zdrave pameti,mi kao da navijamo da sve ode vragu,kao da navijamo da dođemo na 500tis nezaposlenih,kao da navijamo da nema investicija,upošljavanja,razvoja itd,kao da navijamo za bankrot,siromaštvo,kaos?Zar nama g.klaus izgleda kao netko tko će nam donjeti razvoj,mladim ljudima posao i prosperitet itd itd?Zar je nama normalno da taj čovjek napada i sotonizira ht kao monopolistu a ta ista država koja ga plaća subvencira potrošače proizvoda “njegove” firme?Pa da on ima malo dostojanstva nebi mu takve stvari pale na pamet a kamoli da ih javno iznosi???Sve da je to tako on je zadnja osoba koja to može govoriti jer je firma u kojoj on radi monopol u hrvatskoj i šire čije proizvode tj potrošače još subfinancira država a ne subvencionira naše mobilne pozive već još taj ht plaća uza sve poreze i 6% dodatni porez na tu mobilnu telefoniju i nije jedini teleoperater na našem tržištu iako ima dosta jaku monopolističku poziciju….Neka o toj bezočnosti piše dotični novinar???

  • Kad se malo bolje zamislite g. Klaus može biti ideal svim mladim i studentima kojima drži predavanja. Gospodin je većinu radnog vijeka proveo na grbaći drugih i to jako dobro radi. Ima dobar i lagodan život ne znojeći se puno. Takvu on poruku šalje mladima. Pitanje je samo do kad će grbača to podnosit, a da ne pukne.

   • Općenito sindikati kod nas ne razumiju stvari. Nemam cajta obrazlagati i prisjećati se (nit bih htio, baš je OK vrijeme vani, čemu si ga kvariti), ali mi stalno jedne te iste njuške na telki kad se priča o sindikatima, pogotovo u kontekstu nedavno objavljenih vjerojatnih plaća sindikalnih čelnika, stvarno idu na živce.

    Ne zato jer sam protiv sindikata (dapače, mislim da moraju postojati i paziti na interese radnika), nego sam 100% protiv toga KAKO oni to danas kod nas rade. Ima vani svjetlih primjera. Samo treba potražiti. A to je novinarski posao, nije li…

    U svakom slučaju defamiranje bilo koga zbog njegovih stavova, pogotovo selektivno (hej, što nitko nije graknuo što su Schwartzu recimo tijekom kampanje dali da na televiziji kaže da bi on uveo diktaturu?!), pa to nije novinarstvo to je sramota.

 18. G,bakiću jeli vi možete vjerovati da netko hvali svoju upravu-no u tvornici koja je nekada zapošljavala 5000 ljudi a danas zapošljava 2300 i da mu još pada na pamet da sotonizira ht jer otpušta ljude.Nisam nikakav advokat ht-a i taj ht me uopće u životu ne interesira kao takav da bi ga ja nešto branio ali možete li vi shvatiti da netko nakon ovakvih činjeničnih podataka kaže da je ht sotona a “njegova” firma sa ljudskim licem i primjer kako treba poslovati u hrvatskoj i još mu puno ljudi plješće za izgovoreno?Što to nama događa u glavama?Jesmo li mi uopće normalni ljudi?

 19. iz izvješća ptkm:
  “Ostvarene investicije u razdoblju I-XII 2011. godine iznose 44,1 milijuna, što je 0,2 milijuna
  kuna više od ostvarene razine u prethodnoj godini. Zbog ograničenih izvora financiranja u 2011.
  godini nastavljen je trend relativno niske razine investicija iz prethodnih godina. U 2012. godini
  predviña se intenzivnija investicijska aktivnost.”
  a država nema para….

 20. Zašto i vi ne probate malo shvatiti ljude. Vi imate x% Petrokemije. Sutra ćete na ovaj ili onaj način, svojim trudom i inteligencijom ili sretnim okolnostima možda imati xx%. Radnik koji tamo radi 30 godina ima drugačiju perspektivu i s pravom smatra da je on više od vas dio te firme bez obzira na vaše vlasništvo. U vama vidi nekoga iz vana tko će sutra odlučivati o njegovoj sudbini a koji stvarno i svakodnevno ne živi s tom firmom. Njezin dio stekli ste nekom vrstom kockanja predviđanjima budućih zbivanja i nekim saznanjima o statusu firme. On o vama ne zna ništa, vi možete imati dobre ili loše namjere. Može vam samo vjerovati na riječ. A u određenom trenutku imat ćete moć da burzovnim i financijskim transakcijama dignete tu firmu ili je uništite. Jasno je da se špekulacijama (burzovnim,financijskim) može uništavati realni sektor. Uostalom, svega toga smo se već nagledali. Vi koji niste sudjelovali u odlukama koje se u toj firmi donose svakodnevno, dakle u radu te firme, imat ćete apsolutnu moć da tu složenu organizaciju rasturite ili razvijete. Ljudi mogu samo vjerovati u vaše dobre namjere. Država im se čini manje opasna bez obzira što su se do sada mogli na puno primjera uvjeriti u suprotno. Za državu i lokalnu zajednicu je velika firma i sa 0% profita podnošljiva (ljudi rade i zarađuju, porezi i doprinosi se naplaćuju). Privatni vlasnik u toj situaciji neće biti ni malo zadovoljan i likvidirat će je ili prodati. Baš ga briga za onih par tisuća ljudi i njihove porodice.
  Zato se radnici boje. Njihovi životi i životi njihovih bližnjih objektivno jesu važniji od toga da li će NB imati na računu 2 ili 20 miljuna nečega. A da li je to jedini motiv NB nitko ne može znati.

  • Radnici se mogu bojati. To je njihovo pravo, da se boje. Mogu me i voljeti.

   Hoću li ja zaraditi to je moja stvar.

   A vjerujte, onaj koji želi zaraditi je puno, puno bolji za firmu od onoga koji želi ukrasti.

   A sad trk do Klausa i pitajte ga zašto je drsko lagao cijeloj naciji oko gubitaka, i koliko ju otpremninu platio Mesariću. Pitajte ga također je li ikad bio s njime na kakvom putovanju u Italiji.

   • Svako malo neka nova pikanterija.
    Što mislite nisu li se malo neki ulagači aktivirali
    i udaraju po asku pomno izbjegavajući Barcelonu
    i pridružene članove.

    • Ne. Jučer je na PTKM bilo istresane kratkotrajnih špekulanata. Oni više nemaju što istresti. Oni koji imaju ove dionice (recimo KORF) znaju što to vrijedi.

    • Prilično se diglo prašine oko njih. Vi, pa jučer Globus …
     Sa za njih malo novca mogu na čas popraviti dojam
     dok se sve malo ne slegne.

    • Tako je! Mislmi da ih to muči. Ali ljudi će malo s njima u krug, a onda će im utrpavati te donice i kupovati neke druge. Tako bar ja mislim 🙂

  • Ja se sa vama ne slažem ali razumijem vaše stavove ali nije g.bakić vaša prava adresa vi morate tražiti od vlade rh da ukine burzu i dioničarstvo,da to proglasi nezakonitim,nacionalizira privatno vlasništvo i sl., pa se g.bakić neće više time baviti niti će u vezi svog vlasništva moći javno zastupati bilo kakve interese jer vlasništvo neće ni posjedovati ali bojim se da ćete onda i vi dio vašeg suverenitete za stan u kojem živite morati prenjeti na državu i “za opće dobro”,Vama vjerojatno to neće predstavljati nikakav problem???

 21. Jeste li čuli i jednog novinara da se čudio zašto cijena pada i pozivao ljude na kupnju ine kada joj je cijena bila 900kn kao što to danas radi dotični g.novinar?Dali ste tada imali i jednu analizu u bilo kojem poslovnom listu DA MORA RASTI JER JE NOMINALA….,ali kada god imaju priliku uvijek će napisati MORA PASTI a ono opet ne pada ali ovaj uporan i opet MORA PASTI jer je to sukob kapitala,radnika i općeg dobra,opet ne pada i on će opet sutra napisati MORA PASTI?Zašto nije bio za opće dobro na ini kada je bila 900kn,mogao je tada mnoge usrećiti???

 22. Ako vi mislite da je to igra na sreću,okušajte se da vidite kako je to igra na sreću,za početak preporučam da se ne zaigrate sa velikim novcima,pokušajte sa malim,vama beznačajnim iznosima….

 23. Poštovani gosp. Bakić

  Iako sam bio Vaš poklonik kad ste pokretali ovaj blog, a čak sam se i pribilježio i dobijam Vaš newsletter, duboko i nepovratno sam razočarani:
  a) na početku ste pisali briljantne tekstove o ulaganju, ekonomiji, analizama tržišta i sl.
  b) blog Vam se pretvorio u osobno navijanje za Vaše 4 dionice i ne pišete o ničemu drugome, a nivo pisanja kritičkog pisanja o Vašoj Barceloni (od čega mi je već mučno) je toliko srozan i prizeman da ne mogu više to čitati.

  Molim Vas upute kao da prekinem dobivati Vaš newsletter, jer se više ne vraćam čitati Vaš blog, a na mail uredno dobijam Vaše tekstove.

  Unaprijed zahvaljujem

  • Ne znam. Odjavite se kako ste se i prijavili. NL nikakav ne šaljem.

   Inače, pišem Vam ja o drugim vrlo vrlo značajnim temama.
   Primjerice:
   – što se događalo, kako i zašto s našom najvažnijom dionicom
   – o ulaganjima najznačajnih subjekata na tržištu kapitala, mirovinskih fondova
   – o našem društvu (ovo s PTKM je samo prizma)
   – o mnogim drugim stvarima.

   Nažalost, ne pišem o dionicama koje me ne zanimaju. A zanimaju me one koje imam i one koje su sistemski važne.

   Ako Vi to ne možete razumjeti, vrlo mi je drago da više nećete dolaziti!

  • Moonwalker misli na obavijesti o svakom novom postu koje WordPress šalje automatizmom. Odjaviti se možete linkom koji se nalazi na dnu svakog maila, Nenad na to nema nikakvog utjecaja.

 24. Ja moram i ovo napisati jer bi inače pukao:Zamislite kolika analfabeta vi morate biti kada uopće ne vidite da tržište i cijena na burzi dotične dionice nije uopće valorizirala i oslobodila vrijednost u koju je uključena eventualna moguća privatizacija nego je dionica sasvim u okvirima fundamenata i cijena ostalih firmi na burzi?Zamislite koja neznalica vi morate biti kada vi to uopće ne uočavate niti razumijete?Ovo su granice mogućeg,kraj ljudske pameti???

 25. zna li netko mozda kako se iz amerike mogu kupovati tu dionice u Hrvatskoj a da se ne mora tu dolaziti?..evo sad me zvao stari prijatelj ,kaze ne zna gdje bi ulozio lovu,kao tamo je vec sve skupo,nema puno love nekih 17 miliuna dolara,,ja mu kazem kupi petrokemiju a on meni ,,znam znam ..to sam i tu čuo….

 26. Tako bi volio da se ova eventualna privatizacija napravi na pošten,civiliziran,transparentan i nadasve u smislu razvoja,podizanja nivoa proizvodnje,investicija i otvaranja novih radnih mijesta sa maksimalnom zaštitom postojećih radnika,povećanje ekoloških i radnih uvijeta i standarda u petrokemiji a nadasve bi volio, pa taman dionica sutra bila 5kn, da vlada ugradi u ugovor povećanje plaća postojećim radnicima,pa neka onda g.klaus i dotični novinar sotoniziraju krupni kapital,male dioničare,neka viču koliko god ih je volja DA MORA PASTI,zaposlenost,proizvodnja,plaće itd,neka viču na sav glas da ih svi čujemo…I HAVE A DREAM!

  • Unfortunately, this is just a dream ….
   Premda, to je cilj koejmu trebamo težiti, slažem se u potpunosti sa Vama, a cijena će kad-tad doći na svoje ….

  • Antune, potpisuje ovo tvoje, čak i ovo sa dionicom na 5 kn sutra (pod uvjetom da za godinu-dvije vrati se barem nazad 🙂 )

   Inače, osobno bih ja čak pozdravio i odluku o ne privatizaciji! Pod uvjetom da Uprava i Predsjednik nadzornog odbora javno pred svima izjave “mi u Petrokemiji volimo kapital”, i u sklopu toga nam “obećaju” da će nam redovito svake godine isporučivati ROE (stvarni!, ne “E”, nego FCF/kapital) od cca. 25 % što je negdje u skladu sa fudnametnima ove industrije.

   Povrat na kapital od 25 % godišnje se može trajno održavati na način da se redovito isplaćuje određeni dio u dividende (naravno ne previše, ne smije dugoročno preko 80 % dobiti, u početku par godina sigurno ne preko 50 %) tako da rast kompanije bude “održiv”, kapitalna struktura optimalna (ne plivanje u višku keša), pa da povrat može trajno ostati na tim razinama (a uz ipak primjereno rastući kapital, u skladu sa fizičkim rastom obujma proizvodnje).

   Dakle u 2012. nam trebaju obećati oko 190 milijuna kn neto dobiti (ne samo “pro forma”/knjigovodstvene, nego “FCF”!), i narednih godina rastućih 200-injak miljiuna kn, bez i jedne godine skretanja s te putanje, nedaj Bože čak u negativni teritorij dobiti/FCF.

   Ako to mogu obećati OK! Ako ne mogu ili čim prekrše, mora se naći način kako to ostvariti na drugi način, dakle i privatizacijom.

   U uvjetima kada je potrebno puno investirati, shvaćam da je teško baš FCF imati u tim iznosima, ali ako oni mogu i investirati i davati ovakav rezultat – samo naprijed!

   Eto već prvi kvartal ove godine nam može biti neku putokaz koliko je ostvarivo ove godine imati “pravu dobit” (dakle ne samo onu kojom nas zavaravaju u FI) od tih cca. 190 milijuna kn. Ja ne kažem da to nije moguće, samo želim vidjeti dokaze i na temelju toga da se određuje način i dinamika daljnjeg razvoja ove kompanije.

   Samo jake/profitabilne kompanije jamac su oporavak ove zemlje. Neovisno o tome tko je većinski vlasnik. Uopće me ne zanima tko je. Bitno je samo da Petrokemija krene smjesta ostvarivati “ROE” od nekih cca. 25 % godišnje, bez iznimke (u negativnom smislu, odstupanja su dozvoljena samo u pozitivnom).

   • Naše dionice i naši uski interesi uopće nisu bitni u čitavoj ovoj priči,što će ti zarada na dionicama,što će bakiću milijuni ako ne otvorimo razvoj-optimizam ljudi da im se vrati nada,osmjeh,radna mjesta,što će ti bogatstvo ako živiš i odgajaš djecu u zemji nesretnih,obespravljenih,jalnih ljudi.Što će ti zarada na dionicama ako živiš u zemlji depresivnih novinara,ljudi,djece,čemu se ti raduješ?Zaradi od 20% na burzi?Ja bih se danas odrekao svih dionica petrokemije samo da znam da idemo ka tom putu jer na tom putu svi dobijamo samo mnogi od nas to danas ne razumiju ili ne žele da razumiju jer im je depresija postala život tako da su u njoj počeli uživati i zato stalno viču MORA PASTI,čak nisu ni sami više krivi za to…

    • Zato ja njima stavljam na izbor: možete li sami razvijati Petrokemiju ili ne možete (što znači razvoj, opisao sam gore ukratko, “pogledom kroz FI”), ali netko je razvijati mora! Pa se odlučite! 😉

     Ako se Petrokemija prepusti razvoju, tada će i dioničari profitirati, to je priroda stvari. Zato i ulažemo u dionice što smo optimisti, da će stvari ići u tom pozitivnom smijeru o kojemu govoriš. Taj opće pozitivni smijer je jako pozitivan za dionice. Tome one i služe. Vjerojatno bi i svima tima depresivnima dobar antidepresiv bio kupiti par dionica i okrenuti ploču – gledati na budućnost sa nadom i optimizmom.

     P.S. Dionice dakle nikada nisu “uski interes”, one su zrcalo svih najviših interesa. Burza je time nešto kao nekakva staklana. Sve je puno stakala/zrcala. Zato ponekad i dođe do sveopćeg kraha, kada nastupi neki potres itd. Ali ta čarobna zrcala su osnova svega, zato na njih treba malo više paziti, povećavati “protupotresne amortizere” (smanjivanje državnog rizika!)

  • Meni je sve jasno. Javio sam brokeru da mu nakon ove priče, koja će se brzo raspetljati više neću biti njegov klijent.

   A zašto: stavit ću kopačke o klin.

    • obzirom da niste zainteresirani za fond u rh
     jeste li zainteresirani za fond u regiji? siguran sam da bi bio uspješan.
     usput jel možda znate neki sajt tipa mojedionice koji nudi uvid u poslovanje dd. regije?

   • Zar vjerujete da ce tako velika neefiksnost odredivanja vrijednosti nestati prodajom Petrokemije? Korfa? Ili da ce se efikasnost preliti i izravnati sve jarke i planine koje su nastajale godinama. I da cete tada na ovom blogu pisati iskljucivo o psihologiji, knizevnosti, sportu i glazbi 🙂

    • Bilo bi sjajno kako god ova prica zavrsi, da napravite nekakvo ukoriceno izdanje ovog bloga koje bi sadrzilo i neke pametnije komentare.

 27. Kada to nebi bilo tako onda ova vlada treba otići prije nego je došla,ovo joj je danas prilika da pokaže da privatizacija nije otimačina već razvoj,razvoj i opet razvoj uz maksimalno unaprijeđenje radnih uvjeta,unaprijeđenje prava i plaća zaposlenih itd, itd.Danas imamo firmu koja nije uništena iako je malo falilo i danas imamo šansu dokazati da strani kapital nije zlo…,ako to nismo u stanju napraviti i zaštititi u ugovoru opći interes, a opći interes su zadovoljnji zaposleni ljudi,razvoj,investicije,optimizam,zadovoljni dioničari,većinski vlasnici,državni i lokalni proračun, onda mi nismo ni zaslužili državu,jadna nam majka ako to nismo u stanju u miru i na civiliziran način ispregovarati sa eventualnim mogućim strateškim partnerom uz konzultacije radnika,lokalne uprave i države kao većinskog vlasnika…

 28. Pravo pitanje je zašto mirovinski fondovi nisu zaradili, za svoje članove. Nego su pustili meni da zaradim.

  I svatko tko želi zaraditi, može!

  • Naročito ovog analfabetu muče naše mirovine?Kakva je ovo zemlja?Gdje ih samo nađu,njega brine bakićeva zarada a mio fondovi sa tim porastom cijene zaradili pet puta više nego bakić a o državnom porfelju da ne govorim?A njega brine koliko je bakić zaradio,nema on veze da je i on zaradio?Još je ljut što je dionica rasla?A on ima tu dionicu u porfelju svog mio fonda?Kakvi su ovo luđaci?

  • naslov bi bio točan da ste prodali, ovako je netočan, lažan, pogrešan…
   tvdnje poput “isti je u desetak dana zaradio više od tri milijuna kuna!”
   ili “Njemu je stalo do novca” su hm.. ne znam kako bi ih nazvao..čudne?

 29. 90-te smo imali takav naboj i takav optimizam i motiv da sam imao osjećaj da nas je napala amerika da nebi imala nikakve šanse,danas se naježim gdje smo mi išli i što smo u tom ratu radili,umirem danas od straha kada promislim kakav nas je motiv i optimizam tada pokretao,ja to više nikada iz današnje pozicije nebi imao hrabrosti ponoviti.Zar nemamo opet snage da to ponovimo u miru?Da kažemo:I HAVE A DREAM!Idemo zaboraviti ustaše i partizane,idemo zaboraviti kuponske privatizacije,hdz,sdp,hns,hss itd, neka se time bavi pravosuđe ali mi možemo reći: MI ŽELIMO I ZASLUŽUJEMO BOLJE,zar ne možemo opet danas reći WE HAVE A DREAM!Idemo dalje!NE MORA PASTI!

 30. svatko može zaraditi ako može, da, samo ne zna. pa onda laprda da je burza kladionica. jer lakše je valjda pljuvati i sipati zločestoću nego se “uvatit pameti”.
  ne znam, što vam to znači da ćete objesit kopačke o klin? pa nećete valjda napustit ligu prvaka? možda kao pif didi klaus u audi, pa u neke nove izazove? 🙂 ili to znači, da ćete smao rektivirat svoj stožer za nove utakmice?

 31. malo sam proguglao tog Markušića i ispada da on ima i osobni interes u protivljenju privatizacije (posebno Ruskog kapitala)

  http://www.transparency.hr/dokumenti/zivotopisi/zivotopis_Don.doc

  ovdje imate njegov životopis neki prastari ali očito je da je čovjek kao pravnik se bavio pazi sa PRIVATIZACIJAMA.

  Ujedno je Don Darko Markušić, predsjednik američke gospodarske komore u Hrvatskoj

  hmmm…2+2.
  meni se čini da taj Markušić nije po volji Styriji ali ga je neko pogurao kod suradnje sa NYT.
  http://www.ezadar.hr/clanak/poslovni-dnevnik-predstavio-the-new-york-times-na-hrvatskom-jeziku

 32. Jeli vi sada shvaćate u kakvoj državi mi živimo?Mi navijamo da i mi propadnemo ili ne zaradimo samo da bakić nebi zaradio?Pa jeli vi vidite ponašanje mio fondova koji se još nisu oglasili i dali mišljenje dali bi bilo dobro za njihove članove da se ide ili ne ide u privatizaciju petrokemije već o tome mišljenja daju bakić,klaus i razni analitičari?A MIO FONDOVI POSJEDUJU-MO 15%?Jeli ovo nama normalna atmosfera gdje ljudi ne smiju javno artikulirati svoje vlasničke interese?Ili mi dionice ne smatramo relevantnim vlasništvom nečega???

 33. Ovo što rade danas neki hrvatski novinari pogonjeni benzinom jala je dno dna hrvatskog novinarstva,ja mislim da je ovo jedinstven slučaj u svijetu gdje novinari navijaju da burza i dionice padaju a time država i svi mi postajemo još siromašnji,oni navijaju da budemo još siromašnji.To je dno dna naših karaktera!U normalnim zamljama svi od čistačice u poduzeću do menagera u firmi trljaju ruke kada dionice rastu jer znaju da raste i njihova imovina a u nas navijaju da padne jer im smeta bakić.Nevjerojatno ali istinito!

 34. osvrt na tog borkovica sto lupeta…pa naravno da ce o petrokemiji vise govoriti osoba koja je kompetentna za utvrditi realnu vrijednost imovine pojedine kompanije nego vlada.sto tu ima biti cudno?svatko radi svoj dio posla.evo i jednog pitanja za gospod.borkovica buduci da vjerujem da ovaj blog prati.znate li sto bi se desilo u vasoj glavi da sutra na ovom blogu osvane tekst : zamjena u barci,messi odlazi namjesto golmana,iniesta za centarhalfa a ciavi na klupi za rezerve…..

 35. Zamislite gdje smo mi došli?Naši mio fondovi imaju dionicu petrokemije u svojim porfeljima cca 15% od ukupnih svih dionica petrokemije a to znači da smo mi svi suvlasnici tih dionica ali vi danas imate novinare koji javno blate bakića i dionicu petrokemije želeći da ona padne a uz to prosto je nevjerojatno što ne napadaju svoje mio fondove što ne prodaju tu dionicu kada je ona “nezasluženo skupa”,nitko ni riječi o mio fondovima(zašto ne kupuju ili zašto ne prodaju) a svi o bakiću a bakićeve dionice nisu njihove a dionice mio fondova jesu njihove?Pa ovo je granica ljudske gluposti i zdrave pameti???

 36. Jeli ti ljudi uopće razumiju što je drugi stup?Kako to funkcionira?Gdje je njihova ušteđevina za mirovinu?Ili samo razumiju “da je bakić zaradio”???

 37. Valjda gospodin misli i “brine” o ovih 3000 za koliko je petrokemija od 90-tih smanjila zaposlenost a nije joj vlasnik bio nekakav razbojnik niti otimač nego država ili valjda misli na ove u belju,vupiku,adrisu,atlantic grupi,konzumu,zvijezdi itd što su povećali zaposlenost?Dodjali ste sa vašom patetikom i demagogijom bogu i narodu i vodite ovaj narod u propast i siromaštvo a da toga niste niti svijesni!

 38. @Laik.. bez zadnje primisli, ali s najboljom namjerom.. pokušajte negdje drugdje s demagogijom, ali se bar potrudite pogoditi adresu..

  • p.s. obratite pažnju na tzv problem kognitivne disonance 🙂
   p.p.s. ili jednostavno promijenite karte kojima kartate i počnite zagovarati dokapitalizaciju (naravno, koja bi se usmjerila u modern.. bla, bla)
   Petrokemije od strane većinskog vlasnika kada već ovaj (mogući) scenario prodaje vidite tako katastrofično. Vjerujem da bi potencijalni “drukeri prodavači” bili oduševljeni takvim razvojem situacije- vuk sit, ovce.. 😉

   • Ma nema para vecinski vlasnik. Nego sam nacuo da jedan ‘veliki’ fond manager se nadao dokapitalizirati po nominali da pokaze da moze i on dokapitalizirati a da ne izgubi. Ali propalo mu to, a i borit cemo se jako protiv negativne dokapitalizacije :).

    Sent from mobile

 39. Kada sam govorio o FCF-u i kako DDJH i PTKM nemaju mogučnost financiranja svog rasta, prosto zato jer nemaju slobodnog toka novca, rekli ste mi da gledam “mehanički”.

  Pa, ako je tako i ja gledam “mehanički” a u biti gledam ciklički i nužno za kapitalno intenzivnu industriju onda ovaj članak potvrđuje moju bojazan.

  http://www.tportal.hr/biznis/novaciulaganje/185389/Petrokemija-planira-80-posto-maju-dobit.html

  Novi investicijski ciklus bi mogao jako jako uništiti dobit PTKM.

  Obratite pozornost na predzadnji i zadnji odlomak.

  Ovo nije nikakav napad ili sl. ovo je izjava Jagušta o poslovanju.

  Ja tvrdim i dalje da PTKM nije isplativa dovoljno da bi sama sebe održavala u rastu.

  PS. DDJH je tu puno bolji u napretku stvarnog novca kojeg stvara.

  • Vaš problem je u tome da ne razaznajete promjenu trendova i moguće promjene situacije. Ne samo trendova, nego statusa quo. Znači Vi gledate u retrovizor i podsjehujete se onima koji se usude promisliti o budućnosti. Ton Vaših izlaganja ovdje i drugdje, iz hrabre zaštite ‘anonimnosti’ jasno pokazuje tu neprimjerenu bahatost.

   Ali, kao što smo i prije disktutirali: zato sve Vi bili skloni se zakopati u ERNT, a ja ići u DDJH.

   Vaša metoda prije pola godine bi vrlo jasno preferirala HT i ERNT. Moja: KORF i DDJH.

   Ako Vam to nije jasno, nemamo što dalje diskturitai. Ako je, možemo na višu razinu.

  • @DomDom12

   Nisi razumio ovaj članak! Pročitaj pažljivo što kaže PU. To je ono što ovdje jamči “promjene”! 😉

   Pa vidiš, oni planiraju 20 milijuna kn dobiti?! I to pitanje “kakve dobiti”, je li to 20 milijuna FCF o kojem i sam stalno pričaš (o čemu treba pričati!, ali ne o prošlom nego o budućem!) Ili čista “knjigovodstvena varka”?

   A govore i o ograničenosti izvora financiranja za investicije koje su prijeko potrebne i mora se oko njih raditi teške kompromise zbog toga.

   Što to govori? Kako ćemo doći do tih (onih prijeko potrebnih, i više od toga!, ne samo ovih kompromisnih za životarenje) investicija? Kako ćemo Petrokemiji zajamačiti sve ovo i puno više – porast kapaciteta!? Time veeliku korist svima, dioničarima i svim ostalim stakeholderima.

   A koliko vrijedi Petrokemija kada se tako učini profitabilnom i sa većim kapacitetima itd.? Kolika je uopće zamjenska vrijednost jednog takvog postrojenja? To je jako bitno! Treba znati da je to u pol jednog velikog “plodnog poljoprivrednog bazena”, da tvornica ima neki radijus u kojem može efikasno djelovati, da u tom radijusu nema nikog drugog itd.

   Što to govori?! Što to govori o stavu PU oko koraka koje treba poduzeti? Govori da smo na pravom putu! 😉 Nakon ovog članka sam još optimističniji glede “vrlo brzog” otključavanja vrijednosti, iako sam već prekjučer postao zaista jako optimističan.

 40. Moja konstatacija je sve osim bahata. Niti jednom riječju nisam Vas uvrijedio. Navodim članak sa izvorom vrha firme o kojoj se raspravlja.
  Držim da ovako naglo reagira onaj tko se osjeća ugrožen. Ja se na Vas ne derem. U svojih 27 godina niti to planiram. Samo Vam kažem da krivo procijenjujete industriju, jako jako teško kapitlano intenzivnu industriju.

  A što se tiče moje anonimnosti, čujte, kada budem na TV onda ćete znati. Dok nisam, nije niti bitna.

  Ne morate uvlačiti KORF ovdje jer o njemu ne pričam. To je jedan portfelj(Vaš) ali nije jedna firma – moramo diferencirati.

  Ja se ne osjećam zakopan u ERNT kako se Vi ne osjećate zakopani u PTKM!

  Opet ponavljam, na moju kupnju meni ERNT stvara više gotovog novca nego PTKM na Vašu. A perspektive za ERNT se tek naziru.

  Ali to je moj rizik kao Vaša investicija Vaš.

  Nitko nije bez grešaka.
  Gospodine Bakiću, cijeli život gledam u budućnost, nemojte vrijedjati ili omalovažavati svakoga tko se sa Vama ne slaže.

  Mislim da to nije u redu za čovjeka Vašeg kalibra.

  Naveo sam članak u kojem gospodin Jagušt jasno govori o rezultatu u 2012. te samo navodim da se serija investicija mora pojačati.

  Ako zbog toga mislite da sam bahat ili da se “podsmjehujem” onda u redu.

  • Pišete izrazito bahato na drugim mjestima i u prethodnim postovima.

   Ostali argumenti stoje koje sam Vam rekao: zanemarujete promjene, štoviše bazirate budućnost na statičkoj ekstrapolaciji prošlosti, i to je najbolji put u velike gubitke na tržištu kapitala.

   Puno lošije nego slučajni odabir.

   KORF je tu ne zato jer ste ga spominjali nego zato jer je jasno da bi se primjenom Vaše logike, kao i ERNT vs. DDJH, vrlo jasno preferirao HT spram KORF.

  • Inače, moj Vam je prijedlog, mladiću, jasno ne morate ga poslušati. Budite bahati samo ako jako dobro znate što govorite, i budite bahati samo pod svojim imenom i prezimenom.

   Nemojte biti pekmezasti, vidite kako ja dosta hrabro rasturam idiote, ali ako imate čvrste argumente.

   Ali nemojte biti bahati samo zato jer ‘to možete’ i jer ste ‘zaštićeni’ anonimnoću.

   • Jako dobro znam što pričam(koliko trenutno znam a to se uvijek mijenja pošto znanje raste sa prostorom i vremenom).

    Ne vidim zašto i čemu ovo “idioti”!?

    Da li bi Warren tako pričao?(ili bilo tko od velikih investitora)

    Otkuda tolika ljutnja? Zašto?

    Ako ste sigurni u svoje pozicije i ako imate sve argumente, zbog čega toliko ljutnje?

    Ja Vas stvarno ne vrijeđam niti pokazujem ljutnju. Vi ste svakoga tko nije na Vašoj strani uspjeli nazvati ili okarakterizirati ovim ili onim atributom(loše konotacije).

    A moja pisanja na Forumu? Sa svojim novcem(mogučnosti i slobodom) zar da Vas jedan Forum uspije iziritirati?!

    Zašto toliko ljutnje?! Pustite da Vaše firme govore za Vas a ne Vi za njih.
    Što više pokušavate ići brže Mother Nature will try to pull You back.

    Ugl. ne pišem sa mržnjom, ljutnjom niti neznam iz kojeg razloga. Samo pišem što vidim(na svoj način).

    No da ne trošim vrijeme sebi i Vama.

    Hvala na ugodnom chatu:)

    • Pa ne znam. Nije možda okružen idiotima. Ali ajde ono iskreno i ljudski. Kako se Vama čini ova haranga na PTKM od strane Markušića s obzirom na njegove prijašnje preporuke na kupnju Ingre na 54.000 i Varteksa na 250 itd.?

    • dom dom.kazete da pisete ono sto vidite..pa da li onda vidite da je ptkm rasla sa 200 na 275 kn za par dana?lijepo lijepo..zar ne?barem cestitajte nama dobitnicima.sto se tice tih prognoza za 2012 god za ptkm zaboravili ste da su i njihove prognoze za 2011 god bile lose pa ste vidili sto se desilo,dobit od 100 mil kuna..a sto se tice buffeta on ne bi tako komunicirao ali samo iz razloga sto s njim ne mozete ni doci u priliku da komunicirate.

    • I u SAD urednici novina nisu zloćudni diletantni, a i nema ‘anonimnih’ foruma gdje svatko se može ‘kakiti’ po svakome.

 41. Ne znam za Vas al iz ovog članka se može isčitati jasan stav g. Jagušta o privatizaciji. Vjerujem da nisam zaluđen, ali naglašavanje nedostatka sredstava za investicijski ciklus prilično nedvosmisleno ukazuje na jedino logično rješenje ukoliko se želi razvijati kompanija, tog je svjestan i predsjednik Uprave. Čak štoviše s obzirom na već postojeći zaostatak, privatizacija Petrokemije predstavlja i prioritet u odnosu na HPB i CROS, vjerujem da je toga svjesna i Vlada, Čačić očito je, samo ovisi kako diše premijer i da li mu je populizam bitniji od nepredka.

  • Sve je jasno i evo iz dana u dan “i sve jasnije”! Tržište nam ovdje opet govori da je strašno strašno neefikasno 🙂

   Od kada je sve postalo super jasno pa do danas cijena dionice se ponaša komično. Ako smijem to tako reći. Ne predviđam kretanja cijena dionice, ali meni izgleda komično, mislim da to smijem reći kada je jasno da imam dionice PTKM i nikoga ne nagovaram na kupnju ili prodaju. Štoviše, svima još jednom naglašavam: diverzifikacija je ključna stvar! Čuo sam da neki drže i preko 50 % u jednoj dionici. Koja god da je to, to je opasno! Mora se diverzificirati bar donekle, i onda je ulaganje u dionice razumna stvar. Bez toga je kocka. A ZSE nije pametno koristiti kao kockarnicu, treba je koristiti kao način pametne dugoročne štednje svog teško zarađenog kapitala.

 42. @Nbakic – zar Vas stvarno brine što pišu jedne novine?!
  Gledajte, sada stvarno iskreno, da sam Vi aposlutno bih ignorirao bilo koju vrst natpisa osim onih koje se dotiču firma i da dolaze iz unutarnje strane firme – mjerodavnih osoba; uprave!
  Neka rezultati pričaju za sebe! Kao da će pisanje Poslovnog ili ikoje druge novine utjecati na poslovanje PTKM ilikoje god druge firme na ZSE!
  Može utjecati na cijenu trenutno, ali može i nestanak struje.
  Ako je firma dobra i posluje dobro(naravno ima svoje ciklike i ima ups i downs ali to je normalno i nužno)ma kakav Markušić ili ini mogu utjecati na firmu?

  Ali Poslovni moderira, kaže jedno pa drugo – što po meni čak niti nije loše, daju do znanja da su otvoreni na sve opcije i da neznaju ništa te pišu da pišu. Ali mene, sa puno manje godina i novca to ne dira! Niti kad su protiv firmi koje ja imam – jer to nema veze sa poslovanjem i stvarnim licem firme!

  Izaći će izvještaji i sve se vidi!
  Mislim, i to osobno, da ste mogli malo moderirati nastup i na fini( i duži(vremenski)) način objasnite svoj stav.

  Svoj primjer, kako ste upjseli u tome što radite, vizija i koja je korist za sve i nitko nebi mogao reći ništa.

  Ako nešto ne volim to je socijalizam(Istočnjački) ali potrebna je moderacija. Pola Hrvata Vas sada vidi kao čovjeka koji želi prodati 4% udjela po što višoj cijeni. Ne kažem da to želite ali ste mogli puno bolje elaborirati stav i ne direktno nematati temu PTKM, već općenito o sebi a kada se stvari stvarno zahuktaju onda u detalje( i pokazati detalji i činjenice).

  Mislim da je moderacija bitna a pogotovo u javnosti.

  @Lynx – jedini pravi altruist ovdje:)

  • Tko, ja?! Ma ni govora, ja sam tu valjda prosječan, kao i u većini toga. Ja samo vjerujem u pretežnu sukladnost i komplementarnost interesa ljudi, u to da i tamo gdje su interesi sukobljeni da to nije nikakav problem, slobodno tržište u okviru funkcionirajuće pravne države da tu pravedno arbitrira (i prirodno jedino da na to ima pravo!), pa kada želiš dobro drugome zapravo želiš dobro sebi i obratno.

   To je otprilike libertarijanska filozofija, nešto gdje su egoizam i altruizam stopljeni u jedno.

   Mislim da čovjek ne može biti sretan ako su oni oko njega nesretni, da trebamo težiti općoj sreći, tražiti zajedničke interese, “win-win situacije”, da je to ispravan put.

   Jasno mi je da ograničeni ljudski um ne može optimalno konstruirati tu sreću, da se do toga dolazi uz pomoć svih ljudi zajedno kroz mehanizam zvan “slobodno tržište” i da je zato presudno važno njegovati pojam slobode, čovjeka kao individue, bilo kojeg “udruženja ljudi” ili “njihovog kapitala” (kompanije!), i princip “pravne države” koja treba biti izgrađena oko tog istog pojma “slobode” tj. tržišnog mehanizma kao “računala” (arbitra), dakle uz minimalnu državu, maksimalnu individualnost/poduzetništvo gdje država samo osigurava neometano funkcioniranja tog slobodnog tržišta odnosno provođenja zakona kojim se ono podržava.

 43. Gospon Laik imam za Vas jedno pitanje ?
  Jeste li za ukidanje subvencija poljoprivredi, “obnovljivim” izvorima energije itd. ?

 44. @DomDom12

  Zašto misliš da bi investicijski ciklus napravio udar na dobit ptkm. To bi bilo tako kad bi ptkm potrošila par stotina milja eura za luna park unutar tvorničkog kruga koji ne bi donosio neke prihode. Ptkm će uložiti u potpuno drugačiju investiciju koja će osigurati povećanje prihoda i racionalizaciju poslovanja. Npr. kogeneracijsko postrojenje proizvoditi će struju koja će se naravno prodavati i osigurati će dodatne prihode. Još ako se isposluje neka povlaštena cijena struje moglo bi biti i dodatnih benefita. Vodena para ići će u proces proizvodnje i dovesti će do daljnjih racionalizacija. Možda će postojati i višak topline koji će biti na benefit grada Kutine, njenih stanovnika i njenog pametnog gradonačelnika. Glavna investicija je zapravo u proširenje proizvodnih kapaciteta koji će povećati prihod jer se gnojivo može bez problema prodati. Ključna stvar je cijena kapitala za tu investiciju i to može biti veliki trošak u vidu interkalarne kamate jer ove investicije traju određeno vrijeme dok ne počne fakturiranje i kasnije redovne kamate. Ptkm sama taj kapital nema, a nema ga niti većinski dioničar i zato bi trebala ako bi sama išla u investiciju plaćati trošak financiranja. Tu sad dolazimo do ključne stvari o kojoj se piše puno zadnjih dana. Strateški partner recimo iz Rusije ili Norveške to može bez problema osigurati i tako zapravo nema troška za vrijeme perioda izvođenja investicije osim amortizacije koja naravno ne predstavlja odljev sredstava. Povećanjem kapaciteta pada i fiksni trošak po toni proizvedenog gnojiva i eto daljnjeg povećanja neto dobiti. Tim povećanjem dobiti ptkm za koju godinu može krenuti u akvizicije dalje po evropi kao što su Rusi kupili tvornicu od BASF-a. Ne bi li to bilo lijepo čuti da je jedna hrvatska tvornica(uvijek će biti hrvatska bez obzira tko je gazda) radi takve stvari. Puno je tu potencijalno pozitivnih stvari tako da ne mora investicija nužno značiti probleme nego upravo obrnuto. E sad kad netko govori da je protiv takvog kapitala s razlogom treba sumnjati u poštene namjere tog govornika. Također ako netko misli da smo mi da se ptkm privatizira ekipama koje se kupile DIOKI, KIO, DALEKOVOD i slične privatizacijske priče u Hrvata gadno se vara.

  • Mislim da većinski dioničar ima novaca za modernizaciju Petrokemije. Problem je što je novac odlučio ulupati u građevinski sektor, zanemariti korupciju i zadržati isti luksuz ( njemački lim , pučka kuhnja na Markovom trgu itd. )

 45. Samo bih još gore dodao da veliki dio ovih investicija mogu odraditi hrvatske tvrtke i to je dodatni benefit uspješene privatizacije ptkm koja uskoro mora uslijediti. Dakle ovo su investicije koji imaju relativno brz povrat i što je najbitnije siguran povrat. Opća korist je strahovita ako se stvari pametno poslože. Na ovakvim poslovima stječu se reference i otvara se prostor za nastup na drugim tržištima. To je opet neka druga priča koja se može roditi na temelju uspješne privatizacije Kutine.

 46. Znate li da novine u Hrvatskoj plaćaju 10 % PDV. Političari su smanjili 2007. godine novinama PDV sa 22% na 10%, najvjerojatnije kako ne bi pisali o korupciji.
  Zanimljivo bi bilo provjeriti je li taj PDV podignut sa 10 % na 12 % kao što je nama sa 23 % na 25 %.
  Evo, poslovni izračunao da državni proračun gubi 300 miljijuna kuna godišnje.
  http://www.poslovni.hr/vijesti/manji-pdv-na-novine-izdavacima-300-mil-kuna-45393.aspx

  Sada dolazi ono ključno !

  U Hrvatskoj se borimo protiv krupnog kapitala, mračnih kapitalista… , a uskoro sve novine će biti u privatnom vlasništvu. Zašto onda dopuštamo da mračni kapitalisti plaćaju 10% PDV ? Zašto se ne organiziramo i napunimo proračun sa dodatnih 300 milijuna kuna ?

  Gospon Klaus bi mogao obaviti PR, a gospon Nenad bi mogao financijski pomoći( troškovi izrade transparenata, troškovi cataringa na Markovom trgu…)

  Ne znam tko je u ovoj državi lud a tko normalan.
  Morat ću posjetiit psihijatra.

 47. Ovo su rezultati yare i petrokemije za 2011g.

  YARA 80 milijardi kn prihodi,12,3 milijarde kn dobit,7200 zaposlenih i na negatine trendove poslovanja 2011g utjecalo je zatvaranje postrojenja u libiji.

  PTKM 3 milijarde kn prihod,107,8 milijardi kn dobit,2300 zaposlenih

  fundamenti:

  YARA p/s 1,1,p/b 1,8,p/e 6,8

  PETROKEMIJA p/s 0,32,p/b 1,20,p/e 8,6

  I mi se sa time hvalimo svakodnevno na tv i u novinama slušamo da se radi o jako uspješnoj firmi,uz put nije na odmet reći da radnici yare imaju plaće 7 puta veće nego u petrokemiji a ovih dana se neki hvale da su oni odavno u eu???Ako smo mi odavna u eu kako je moguće da 7200 zaposlenih u yari ostvaruje 26 puta veći prihod,dobit ne treba ni komentirati, da pri tome imaju samo tri puta veći broj radnika koji naravno imaju 7 puta veće plaće nego radnici petrokemije???Posebno treba obratiti pozornost na P/S.

  Ako je to uspješna firma onda smo mi svi idioti!Ovo je primjer poslovanja na hrvatski način i zato nam je jedina šansa da se vratimo u socijalizam i zatvorimo granice i živimo kao kuba…Ovakvi u eu ne trebamo ići,ta eu je daleko od nekog savršenog svijeta ali mi smo od eu tristo svijetlosnih godina i godinama se ne želimo mijenjati nego nastavljamo socijalistički način življenja sa tuđim novcima,uostalom o nama sve govori vanjski dug,uza svu privatizaciju uspjeli smo nagomilati toliki vanjski dug a to nema šanse da bi i grci uspjeli.Živjeli uspješni!Nama je jedina šansa da padne kapitalizam i da nam opet netko izbriše dugove da opet imamo šansu u krug “jovo na novo”,tako smo živjeli u jugoslaviji,tako živimo danas,tako se nadamo da ćemo opet dobiti 20g da živimo sutra,sa tuđim k gloginje mlatiti i još vikati da smo uspješni i najbolji…Ove dvije “uspješne” kompanije i usporedba govore vam sve o nama…Uz to norveška nije članica u eu ali nismo ni mi???

  • Ispričavam se za krivo napisani podatak,petrokemija ima 107 milijuna kn dobit a ne milijardi kako sam napisao,kod yare sam dobro napisao imaju 12,3 milijardi kn dobit i nemaju nikakvih problema sa financiranjem i investiranjem a petrokemija radi 40 g i ima još sa time probleme,to je vječna priča a dividendu nisu nikada isplatili nikome i tu su jako “korektni i racionalni”,već su u tom periodu samo dobijali otpise duga…A svaki dan slušamo da je glupo uspješne tvrtke prodavati i to nam poručuje kvaziintelektualna elita koja izađe na tv i trabunja o svemu i svačemu a da o tome nemaju ama baš nikakva saznanja niti se uopće trude da barem nešto o tome nauče,baš ih briga,važno da nešto govore i zaglupljuju ovaj narod totalnim dezinformacijama i neistinama???Pametnome dosta!

   • nevjerojatno je kako smo jadni, sinoć na HRT1 su našli za shodno da naciji predoče svoje mišljenje o prodaji Petrokemije i G. Bakiću i tzv. neovisni intelektualci tipa Nine Erceg, ma bljutavo da bljutavije ne može, nemaju pojma o pojmu ali imaju svoje mišljenje o tome (kao što svako ima i ..pak) i smatraju za shodno objelodaniti ga. Ispovraćaše se tako oni na javnom mediju, svaki je bocno po 1200 kuna uz mig “vidimo se slijedeći petak”. To je ta naša tzv. misleća elita – jad i bijeda.

    • malo sam gledao, majko mila strašno.
     evo što Nacional kaže
     “Najbolja stvar koja se HTV-u dogodila ove jeseni jest, i bit će, nova postava “Petog dana”. Stigao je novi način. Stigli su novi ljudi, mahom sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji debatiraju zanimljivo, pametno i s krajnjim međusobnim uvažavanjem, bez žalosnog isticanja sebe. Nova moderatorica Ankica Čakardić i novi stalni gosti Srećko Horvat, Nino Raspudić i Nadežda Čačinović već s…”
     pita voditeljica, N.B. izjavio je da je u RH privatno vlasništvo ugroženo i pita nekog S.Horvata mislim u studiju, što je on s tim točno mislio? (otkud bi on znao što NB misli?!)
     Zatim se uključio NR, da nije on s tim PUNO SLAGAO (maltene je rekao da ste lazov)
     a izvori iz medija su im danas.hr?!
     g.Bakić bilo je tamo puno toga za demantij, pa ako imate vremena zatražite ga HRT. Kakve su to naručene emisije na HRT-u, tko ih naručuje i zašto mi svi kroz pretplatu to plaćamo? Dno, dna…
     Mislim tko je narucio meni je jasno Filozofski i Klaus, 2+2.

    • istine radi, Srećko Horvat (kojeg, priznajem, mogu podnijeti) nije jučer bio u emisiji pa ne mogu znati kako diše glede i u svezi Petrice i privatnog vlasništva. A Nina Erceg vam je autorica mnogih ljubića a iza ovog pseudonima krije se, inače, kršni Nino Raspudić, doktor talijanistike i filozof opće prakse – odsjek S. Letica.

    • aha, onda nije bio on. neznam tko je sve bio jucer, snimio sam samo da je onaj bio Raspudic. drugi dio emisije je bio o eu ljevici tu sam prebacio da ne dobijem osip.

    • Jeste li i vi to primjetili,ljudi već iz sedmice u sedmicu govore o stvarima o kojima nisu ni površno upućeni a pokušavaju davati ocjene,dijagnoze i riješenja?Ja to gledam iz sedmice u sedmicu i ne mogu vjerovati svojim očima i ušima što gledam i slušam a vjerujte nisam nikakav desničar već čak po svojim stavovima puno bliže ljevičarima ali ovo što ti ljudi govore bez argumenata i bez imalo pripreme o pojedinim temama je prestrašno dezinformiranje i zaglupljivanje nacije što nas vodi u takvu ideološku slijepu ulicu,radikalizaciju bez stvarnog realnog cilja itd,itd a da ni oni sami toga nisu svijesni,ja uopće ne sumnjam u njihove nekakve zle namjere,čak mi se ti ljudi čine jako ok ali ono što oni govore i na koji način to je jako jako opasno za ovu zemlju i vodi nas u anarhiju i kaos jer tu nema ni malo sagledavanja realnih mogućnosti hrvatske u ovakvom svijetu u kojem živimo.Pazite,oni uopće ne dvoje da je petrokemija uspješna firma,to je njima činjenica i polazišna točka u jučerašnjoj raspravi na tu temu,zar se tako paušalno pripremaju za tu temu na nacionalnoj tv,to je prestrašno,nitko nije spomenuo gubitke 2009 i 2010g od 342mil kn,nitko nije spomenuo da petrokemija nakon 40 g rada nema financijske rezerve i mogućnosti za investicije i razvoj da hvata korak sa svijetom i konkurencijom,nitko nije spomenuo da će im 2012g dobit pasti 80% i to po planovima uprave,svi se samo referiraju na 2011g i tu “veliku dobit” od 107mil kn sa kojom su mogli samo pokriti gubitak 2010g i to zahvaljujući povoljnom tržišnom momentu i rekordnim cijenama gnojiva a dugogodišnja kumulativna zadržana dobit te firme je 244mil kn…To nitko nikada nigdje nije niti spomenuo a to je defakto dugogodišnji rezultat poslovanja te firme i to je jedini parametar jedini G.M.T.,nikada to nitko nije spomenuo i sada se ja pitam jeli to neznanje,neupućenost ili namjera da se narod dezinformira, zaglupljuje,radikalizira na način da ga strašimo da nam opet netko želi oteti uspješnu firmu :A MOŽEMO SVE SAMI!

     Jako mi je drago da ste i vi to primjetili jer trebalo bi stvarno zamoliti te ljude ako mislimo dobro ovoj zemlji da pazimo na svaku izgovorenu riječ na tv da bude smislena,istinita,činjenična i argumentirana,nepopulistička i da ipak sagledava širi kontekst svijeta u kojem živimo jer naša djeca uče od njih i stvaraju svoju intelektualnu sliku o prostoru,vremenu i kontekstu upravo preko takvih emisija…Jako opasno???

    • Opet krivo napišem dugogodišnji rezultat petrokemije je gubitak od 244mil kn i to može svatko “dobronamjeran ili zlonamjeran” pročitati iz financijskih izvješća na zse.Krivo sam napisao umjesto dobit trebao sam napisati gubitak.A njima je to uspješna firma???

    • ovo je jučer bilo smišljeno i režirano. vidlo se iz aviona.
     čak su pazili da ne spomenu yaru, nego su za primjer kako i svijet ima državne firme uzeli dobri stari dt. DT su usporedili sa petrokemijom zamisli?
     spomenuli su i gubitke, i onda brzo zaključili da to nije nikakav problem jer da su to radnici sprječili, znači radnici su sprječili i gubitke.
     a tko ih je onda napravio, uprava? NO? tu su se malo zeznuli jer su implicitno optužili bivšu upravu i NO za gubitke.

     još je samo falilo da optuže dioničare za gubitke. nevjerojatno.

    • Jeli vi vidite gdje mi živimo?Pa mi smo počeli živjeti u mitovima i lažima ali ovaj put mi ne izvrćemo prošlost nego sadašnjost?Mi slavimo petrokemiju kao srbi kosovsku bitku?Ova država se pretvara u avu karabatić koja je umislila da je bolja pjevačica od madone?Mene je strah da mi u eu ne postanemo predmet sprdnje i podsjeha i da se o nama ne počmu pričati vicevi kao o “muju i hasu”???Vjerujte ova država se pretvara u avu karabatić!I njome nitko nije ravan,za nju je madona “mala beba”.Predivno je imati samopouzdanje i vjeru u sebe ali neke stvari prešle su granice zdrave pameti i mislim da nam treba kolektivni psihijatar???

    • Ako ste primjetili taj nino raspudić nije glup,dapače jako je inteligentan i logičan i ponekad kada je informiran o temi i jako zanimljiv ali ste morali primjetiti iz emisije u emisiju u njegovim izlaganjima jasno je naglašen provincijski kompleks kojega se on nikada ne može otarasiti,on je sveprisutan u svim njegovim “teorijama urote” gdje veliki tlače male,selo-grad,visoki-malene,bogati-siromašne,lijepi-ružne,eu-bh,itd,itd.Po njemu je stanje u bh uvjetovano nečijim višim interesima i kao da je ta bogata bosna svima na svijetu pitanje broj jedan a nikako to stanje nije odraz netolerancije koja je povijesno i civilizacijski uvjetovanja,kao ni mogućnošću da se tri čovjeka u bosni dogovore o nekim stvarima,tu vidite njegovu životnu deformaciju koju je teško ispraviti jer “svi su krivi samo mi ne” ali svi mi imamo takve deformacije i nije mu to za zamjeriti ali ja mu jako zamjeran kao i ostalim sugovornicima u studiju što se upuštaju u razgovore o nekim zadanim temama a nemaju blage veze o čemu govore,potpuno neinformirani o bilo kakvim stvarnim činjenicama i argumentima vezanim za tu temu nego se to svodi na razinu kafane gdje su svi lopovi,sve je to netko na wall streetu smislio,više sile koje samo razmišljaju o “bogatoj hrvatskoj” i kako je uništiti a pola ih nikada nije ni čulo za nas?Ne znaju uopće gdje se mi nalazimo?Ali nama je u glavi da svi oko nas misle samo kako će nas uništiti,pokupovati jadran itd itd,danas imamo situaciju da stranci mogu slobodno kupovati te nekretnine na jadranu i gle čuda pola jadrana se prodaje a nigdje nema stranca da to kupi i ljudi plaču,isti problem muči grke,prodaju trećinu zemlje a nigdje kupca nema a do jučer su mislili da je sve to urota samo zato da se zli europljani dočepaju njihove obale…..Takvu razinu razgovora mi vodimo non stop na htv od branimira bilića do petog dana,igra isti film samo se glumci mijenjaju,na tv se dovode socijalistički ekonomisti koji veličaju jugoslavensku ekonomiju a da pri tome prešućuju da je tada 80-tih jugoslavija bankrotirala ali oni su valjda prespavali financijski poklon koji nam je dala amerika da provedemo demokratske izbore pa su i “zaboravili” da smo bankrotirali,danas uza sve nedaće ipak smo još poviše vode iako je ta voda svakim danom sve viša…Kada se i dovedu neki ekonomisti koji jako realno misle tada se i oni ustručavaju govoriti što misle da se ne zamjere narodu pa stalno čujemo riječ restrukturiranje a da nitko nema hrabrosti reći što je pod tim mislio,tako da narod i ne kuži što ovi žele reći a ove socijaliste barem jako dobro kuže,oni im kažu;tvornice narodu!Isti ti koji su im tada dali tvornice u socijalizmu i isti koji su ih odveli u bankrot nude im isto to danas i bili su toliko sposobni da su im zatajili taj bankrot tako da vi danas sprovedete referendum sa pitanjem;Dali je juga bankrotirala?Imali bi 99% da nije.Odgovor bi bio;Mi bankrotirali?O čemu pričamo?Kakva to pitanja upoće postavljamo?Kžem vam:Svi mi postajemo ava karabatić!

   • Bila je ta pozicija neobranjiva gadafiju i miloševiću pa su prije svog kraja učinili puno zla svome narodu…zato budite oprezni,ponekad vuk do kraja ne mijenja ćud ali nadam se da ste vi u pravu i da je razum prevladao…

    • Mislim da malo pretjerujete u usporedbama, Antune, a također mislim da ovdje nije (samo) razum prevladao već objektivno sagledavanje manevarskog prostora.

    • Gospodine ja uopće ne pretjerujem jer ako netko kaže da je protiv svakog kapitala,naročito stranog,dioničare smatra irelevantnim špekulantima i prijeti vladi rh stožerima za obranu pozivajući se na 1000 branitelja koji tamo rade onda to nije legalist i taj ruši ustavni poredak rh i temelje zaštite privatnog vlasništva i sustava kojeg smo ugradili u ustav i zaziva kaos i anarhiju ,međutim danas se ispravio i rekao je da je legalist,bumo videli jeli ili nije jer ponekad ljudi i ne shvaćaju da zagovaraju socijalizam a upravo to rade,neki dan je klaus bio na skupu sa ljudima koji ne kažu da kapitalizam treba modificirati nego kažu da je kapitalizam kriza sam po sebi i da ga treba rušiti ali nisu rekli što će ga zamijeniti,to bi bilo dobro da čujemo da znamo i mi hoćemo li im se i mi pridružiti naravno demokratskim sredstvima,lako je srušiti ako znate što ćete poslije bolje napraviti???to su mladi ljudi puni bunta i opravdanog razočarenja ali klaus ima 74 g a ne 16g i nije on dječak da ne razumije neke stvari.čačić je jasno rekao da vlada nije donjela tu odluku i uputila je u hrv sabor ali čačiću nitko ne može zabraniti preliminarne razgovore u svezi interesa za eventualnu privatizaciju,pa i zakon kada donose trebaju ga najaviti ali taj dan kada ga najave još nije na snazi ali po čačiću se vidi da je to samo pitanje dana i da se to sve mora pripremiti što ne ide u dva dana,već mjesecima,željko perić kaže da treba od 6-12mjeseci za pripremu…Tuđman mu je tada popustio čačić danas neće sigurno a ako sruši čačića opet mu evo mmf-a,međutim mislim da klaus danas zna da će mu se privatizacija sama nametnuti jer ovakva petrokemija to još dugo ne može izdržati i mislim da on to čak i jako dobro zna ali mislio je da će država dati lovu ili opet tražiti čudne kombinacije sa mio fondovima ali je shvatio da je to danas utoija.to je moje mišljenje…

    • Eto, Antune, to je ono što kažem – shvatio je da nema (odnosno da mu ne daju) toliko prostora za pobunu koliko je mislio da ima. Ponavljam, uspoređivati nekoga tko nije (ratni) zločinac s Gadafijem i Miloševićem – malo je preveć. Bio to Klaus ili netko drugi. Oko svega drugoga se slažem s vama, ali vidjeli ste danas ove prosvjede “protiv kapitalizma” – ništa posebno…

   • Ok stvarno sam pretjerao u tim usporedbama sa gadafijem i miloševićem ali mi je to prvo palo na pamet,nisam mislio g.klausa uspoređivati sa njima,na koncu on se i sam borio protiv tog miloševića ali sam mislio na podršku koju su ti ljudi dobijali od svog naroda koji ih je kasnije pojeo za ručak.

    Nije mi bila namjera ići tako daleko ali neke stvari koje je on izrekao povrijedile su mnoge ljude pa sam i ja pretjerao,u pravu ste sto posto…

 48. Danas Čačić na 101ici o Petrokemiji!
  Gospodin Čačić se dotaknuo i situacije oko kutinske Petrokemije. U ovom slučaju se radi o tome da se sindikati nemaju pravo miješati u vlasničku strukturu, već mogu samo govoriti kao radnici i na taj način utjecati na situaciju u tvrtki. Ističe da ako postoji mogućnost za napredak i povećanje obujma posla, onda to država kao odgovorni vlasnik mora iskoristiti i napraviti sve kako bi se to realiziralo. Nije posao sindikata da razmišlja kome će tvrtka biti prodana, pogotovo ako ta tvrtka u posljednjih 5-10 godina ne donosi ni 2-3% svojeg kapitala, a za to ima prostora. Što se tiče odluke o prodaji, ona još nije donesena.

  • Ma sve je jasno. Ali niste napisali da je rekao da ako ima potencijala da se treba puno ulagati, omogućiti veće zapošljavanje … da je odgovornost vlasnika da se ‘to učini’. … zasad odluke nema ali je tema apsolutno “vrlo, vrlo ozbiljna jer postoje vrlo ozbiljne ponude” itd.

   Danas u JL prokazali Klausa, a on pak imao valjda slučajno(?) mini intervju kod nekog novinara koji inače voli takve likove, gdje je svejedno dosta reterirao makar mu novinar naklonjen. Na pitanje: “Zašto se tako opirete privatizaciji Petrokemije?“, odgovara sa “Ne opiremo se mi ničemu i ponavljam da u Kutini neće biti nikakve revolucije!”

   Ovo je salto mortale nakon izjava prethodnih dana gdje su se oštro protivili privatizaciji i izjave predsjednika NO g. Klausa da ‘Mi u Petrokemiji mrzimo svaki kapital!”.

   Tako da bih rekao da ovo ide brže nego sam se nadao.

   • Pazite nije ni njegova-klausova pozicija tako komodna?Što da zaustaviš privatizaciju a sutra petrokemija dođe u poziciju brodogradilišta i ode za 1kn a tisuću radnika na ulicu?Što bi ljudi tada rekli?Tko bi bio kriv?U životu se salto mortale najčešće događa na takvim stvarima?On više ne zna čega bi se više bojao privatizacije ili neprivatizacije?Na privatizaciji opet može sve negativno svaliti na čačića i vladu ali na neprivatizaciji zbog organiziranja otpora on postaje dežurni krivac,valjda je malo prespavao pa shvatio da je dva i dva četri i da su sindikati brodogradilišta tako razmišljali prije 10g i mislili tko će nama što a evo do čega su se doveli…

   • Indikativno je da g.jagušt nakon tih svih pohvala o velikoj dobiti iskače ničim tjeran sa prognozom od dobiti od 20 mil kn za 2012g,valjda je i on shvatio da je dužan poslati poruku da nije to tako bajno kako neki žele prikazati a time je vjerojatno branio svoju poziciju unaprijed da nebi netko na kraju 2012g rekao da je on glavni krivac za pad dobiti tako uspješne tvrtke kakvu je g.klaus želi prikazati.Velika se tu igra igra i nikome više nije svejedno preuzimati odgovornost,ja sam ovo shvatio kao ograđivanje od klausovih istupa i propagandi o velikoj dobiti koju je prihvatila i naša javnost…

    • Klaus ako je pametan još ima dobru situaciju. Ako dalje bude konstruktivan, uvjek može reći da je radikalizirao stvar da izvuče maksimum za radnike. Nadam se da je svjestan toga.

    • Antune, ajde pliz nakon interpunkcijskih znakova stavljaj razmak jer su ti komentari jako nečitljivi radi toga a rado čitam tvoje komentare ali sam ih u zadnje vrijeme počeo preskakati upravo radi prethodno spomenutog.

     Pozdrav 🙂

 49. Što mislite o daljnjim potezima fondova oko Petrokemije.
  Meni je jedan od scenarija da ništa ne poduzimaju dok se Vlada ne oglasi da definitivno Petrokemija ide na prodaju.
  Tada kupuju bez zadrške kao na Ini.
  Objašnjenje: tvrtka je imala nestabilno poslovanje, upitnu budućnost zbog situacije s plinom i nemogućnosti financiranja u daljnji razvoj koji je bio neophodan opstanak tvrtke. Kao ozbiljni ulagači koji se odgovorno ponašamo prema sredstvima naših klijenata nismo se do jasnih smjernica većinskog vlasnika mogli ponašati špekulantski kao neki pojedinci koji ulažu svoja vlastita sredstva.
  Vuk sit, ovce na broju.

  • Tako je, to i ja mislim.

   Bio sam čuo neke glasine da su se neki od njih nadali dokapitalizaciji po nominali, kako bi sudjelovali u jednom projektu ili većoj investiciji gdje bi zaradili (sjetite se samo njihovih brutalnih ulaganja u Ingru, Dalekovod, HT, a sada i kako se pokazuje Ina …).

   Ali sada jasno ništa od toga: – nit imaju dovoljno potrebne love (200-300 mil. eura) – a država želi lovu i želi iskorititi PTKM za partnerstva – a i cijena ih ozbiljno prebacuje.

   nb

  • A ingra i magma si imale stabilnu situaciju kad su oni ulagali? Imaju tvrdnju prvog potpresjednika da se ovdje može odigrati velika igra i da tvrtka vrijedi. I oni se ne žele kockati? Ja mislim da im je pametnije početi ulagati pa makar i s povrijeđenim egom

 50. @DomDom,Mika &NB & all

  Bez obzira na disonance u pojedinim momentima ima i dalje izuzetno kvalitetnih materijala na blogu..pa tako i u vašim suprotstavljenim ili komplementarnim razmišljanjima.. edukativno i zato moj prijedlog, i onima koji su kontra razmišljanja g. Bakića, pomozite čovjeku u moderiranju, s argumentima i protuargumentima..

  Tu se razvija jedna zdrava klima koja je komplementarna interesima sindikata…a to su interesi dioničara, velikih i malih, za ista radna mjesta, veću efikasnost, profitabilnost, ulaganja u razvoj, plaće, pa opet veću cijenu dionica….kamo sreće da su ovakva razmišljanja postojala od osamostaljenja…onda “ovce za šišanje”, sada ipak ima svjetla na kraju tunela! Ili u društveno-socijalnom kontekstu…razvija se KRITIČNA MASA! Mislim da je to i jedan od primarnih ciljeva koje se moglo iščitati između redova nekih komentara urednika…

  Posebni naklon g. Antunu za dio “svi smo mi Ava Karabatić”…taj nivo rastvaranja društva traje već dulje vrijeme ne samo u Lijepoj našoj i u ovoj priči o dionicama i ptkm, al dobro detektirano i ustvari je dobar presjek stanja nacije…

  Zbog svega toga ovaj blog, sviđalo se to nekima ili ne, ili baš i zbog toga, ima smisla, i izvan konteksta tržišta dionica i samog vlasnika bloga, g.Bakića..ali tom kontekstu je i kumovao edukativnim konceptom bloga koji “tokom novca i interesa” širi svoj utjecaj na promišljanja i saznanja o društvu u kojem živimo u cijelini..

  Za sve one koji su protiv načina interakcije g.Bakića sa nekima ovdje, neka promisle gdje bi sada bila hrvatska brodogradnja da se je prije 10 god. javila ovakva skupina ljudi koja postavlja pitanja i ima argumente za iste…pa svi već znaju da je brodogradnju prvenstveno pojela hrvatska neodgovornost prema kapitalu i netransparentnost poslovanja sa kooperantima..dakle navade koje vučemo iz socijalizma..drušveno znači ničije!

  A niti g. Bakića poznajem niti sam idolopoklonik, niti se slažem u svim komentarima, ali isto tako ne mislim niti da ga imam pravo prozivati, ne za stavove o dionicama, već način komunikacije, jer sam treba postaviti letvicu koliko i kako želi, a svi mi drugi tu možemo biti i ne moramo…zar ne?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.