PTKM

Cijena PTKM – neistraženo područje

Što ne znači da se ‘ne može odrediti’. To naprosto znači da većina sudionika u ovom trenutku više nema uporišta u razmatranju o cijeni. Ali racionalnim investitorima će to biti manji problem! Kako postupiti?

Još:
– koncentracija dionica je golema i velik broj radničkih dionica koje su ‘davale gorivo’ je prodan
– svjetska tržišta oko 1% u plusu od trenutka jučerašnjeg pada ZSE
– na medije se u procjeni fer vrijednosti teško možemo osloniti
– trošak rada u PTKM i usluga koju je g. Klaus napravio Vladi

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

1. Kretanje cijene dionice PTKM iznenađuje mnoge, mnoge ljude zbunjuju pitanja:
– ‘Koja bi otprilike bila fer cijena i može li cijena preuzimanja, ako ga bude, biti bliska njoj?
– ‘Može li i koliko brzo cijena na tržištu konvergirati toj cijeni preuzimanja?’

Ovo su, za nerazvijeno i needucirano tržište poput našeg, jako teška pitanja. Sad vjerojatno vidite zašto sam ‘grintao’ da skoro ni jedan brokeraj, odnosno njegov odjel analize ne pokriva dionicu PTKM, iako velikim dijelom pokrivaju neke puno manje značajne dionice. Ali dionica PTKM je sada apsolutna zvijezda tržišta, pa je to tim više nejverojatno.

Osobno, veselim se tome da bi dionica uskoro mogla, kao prva iz Crobex, doći na najvišu razinu ikada (ATH) (ovo nije ciljana cijena, nego samo moje očekivanje i nadanje), a u tom slučaju većina sudionika će naprosto u potpnosti izgubiti kompas. Pogotovo jer je poslovanje Petrokemije danas radikalno drugačije nego prije.

Kao ‘određivači’ cijene na razvijenim tržištima najčešće služe fondovi, a tužno stanje i način razmatranja u našim fondovima sam već opisivao. Meni je nejverojatno da mirovinci nisu podigli svoje uloge – a vidjeli su isto što i ja – nego su intenzivno dokupljivali udjele u HT, INGR, PODR itd., a također mi je iskreno žao da se više otvorenih fondova nije priključilo u ovu pobjedničku utrku (još stignu) jer je ovo zaista bila prilika kad svi mogu pobjediti. Time bi se dala vjera toj branši itd.

To znači da je analitika u domaćim fondovima vjerojano jako slaba. A strani fondovi se oslanjaju većinom na preporuke naših brokera / analitičara, tako da je vjerojatno PTKM za većinu njih bila ‘best kept secret’.

2. Što se tiče ionako malo dostupnih analiza, tu moramo uzeti u obzir kako rade odjeli analiza. Ako je konkurencija mala, i ako neka kuća, tj. analitičar vidi ‘strong buy’, nema potrebe da on da ‘ciljanu cijenu’ 200% ili 300% veću, dovoljno je da da 50% veću. Mislim, da sam ja analitičar, kad vjerujem da nešto može vrijediti puno, puno više, dao bih preporuku za 200% ili 300% veću. Ali, naravno kratko bih trajao.

Ovdje je Fimina preporuka za kupnju od prije dva mjeseca. Jedina preporuka vidljiva na Bloombergu za ovu iznimno važnu dionicu:

Fimini klijenti im zaista mogu biti zahvalni. Ali što želim reći. Čak i ako je Fima ‘vidjela’ da bi cijena mogla biti daleko veća, ona je potpuno racionalno dala ovakav cilj (279). A možda je i sama smatrala da i ne vrijedi više.

Ali bilo kako bilo, oni sad teško, svega dva mjeseca nakon prve preporuke, mogu dati novu, radikalno veću. Mogu, ako vjeruju da cijena treba biti daleko veća dati ‘whisper recommendation’, tj. reći ‘Znate, zbog uzusa našeg posla smo morali tako, ali u stvari mi vjeruujemo …’.

Ne kažem da će oni tako raditi, niti da itko tako radi. Ali znate da je sve moguće u ovom svijetu. Stoga zaista vrijedi biti stvarni klijent boljih brokerskih kuća, a ne samo od nekoga popabirčiti njihove analize.

Analitička kuće koje nisu ni pokrivale PTKM, mislim da zaslužuju totalni ‘fail!’, da je to gore nego da su dali preporku na prodaju. Jer ako se analitička kuća tako konzistentno ponaša, da najbolje prilike niti nema na radaru (recimo da nema ni KORF ni DDJH), onda to znači da će se ona naprosto kao ‘follower’ reda radi uključiti kad već stvari budu većinom gotove, ili najbolji dio priče bude gotov.

Osobno mi ništa ne znače izgovori ‘pa nismo mogli jer … uprava nas nije primila / nismo imali vremena / …’, tj. stav ‘evo zašto nismo mogli’. Pitanje je ne zašto se ne može, nego kako se može. I ja sam bio ‘službeno’ analitičar, ali sam volio taj posao i, naravno, za vrijeme radnog vremena smo uglavnom tračali, ali zato sam drugu smjenu odradio doma jer sam volio taj posao i zanimalo me koliko što vrijedi. Izgovor neimanja potpunih informacija (recimo ‘uprava nas nije primila na razgovor’) je toliko paradoksalan da ga možda ni ne vrijedi komentirati. Ali evo: recimo da možete jako zaraditi ako uspijete procjeniti visinu nekog bića bolje od drugih. I netko vam pokaže čovjeka s udaljenosti od 10 m i pita: ‘Je li on viši od 17 cm., koncenzus ‘na tržištu’ je da je on visoko 17 cm?’. Ti kažeš: ‘Savjestan sam, i konzervativan, stoga ne mogu reći!’. Fail!

Zaista, mislim da jako vrijedi pogledati koje su analitičke kuće i kako pokrivale najbolje prilike u zadnje vrijeme i prema tome se ravnati. Jer ako imate dobre analize, tj. bolje od ostalih sudionika, onda vam je praktički svejedno plaćate li proviziju 0,3%, 0,5% ili 1%.

Ali ono što želim reći, sada je to i za onih možda nekoliko (ili samo jedna?) kuća koje su pratile PTKM to ‘uncharted territory‘ – probilo im ciljeve. Što ne znači da dionica ne može vrijediti puno, puno više!

3. Što se tiče medija, oni se nisu nešto iskazali, jasno jer se time ne bave, a nema dostupih analiza. Ipak, netko ponekad nekvalificirano pokuša nešto, pa tresne ono fakat za nevjerovati. U sada već čuvenom (barem čitaocima ovog bloga) članku Nakon preranog uzleta Petrokemije slijedi pad, kaže nitko drugi nego urednik: ” … No, nominalna je vrijednost Petrokemije 902 milijuna kuna, a nominalna vrijednost dionice 270 kuna (knjigovodstvena je pak oko 229 kuna). Tvrtka dobro posluje i za 2011. je iskazala dobit veću od 107 milijuna kuna. Ipak, tržišna cijena ostaje ispod nominale …

Zanimljivo je što je taj isti urednik 2006. napisao za dionicu Tiska u članku Tisak preskup i prezadužen: “… Zanimljivo je da većina brokera ne savjetuje kupnju Tiskove dionice, jer je ona, kažu, već sada precijenjena. Njezina nominalna vrijednost iznosi 100 kuna … ne treba ignorirati ni uobičajene konzervativne računice koje govore da je njezina vrijednost oko 50 kuna”.

Ipak, u svom članku Vrijednost informacija u serijalu ‘Investicijska abeceda’ on govori o kredibilitetu autora:

Na žalost, većina hrvatskih novinara ne govori o trendovima i ne donosi zaključke, nego samo šturo prenosi brojke dobijene iz službenih izvora.

Treba stoga imati strpljenja i imati saznanja o kredibilitetu autora. … Iskusni ulagači znaju čijim tekstovima mogu i smiju vjerovati, a koji autori nastoje utjecati na kretanje cijena na tržištu. Međutim, ne treba vijesti prikupljati panično nego ležerno. …

Ležerno, dakle.

Dok je ovaj glavni urednik bio zamjenik glavne urednice te novine, izašao je i sljedeći članak: Diletantizam i neobrazovanost novinara ruše naklade.

Samo ležerno, laganini …

Ipak, da ne kažete da ne želim s vama podijeliti makar jedan manji dio blaga koje sam prikupio, dajem Vam na uvid još i ovaj članak: Isplativa kupnja Tankerske plovidbe ispod 5500 kuna. Ma nije beg cicija, evo i ovog: Istraturist bi mogao skočiti do 1000 kn ulaskom u EU.

Što vam želim reći. Pa – bez šale – jako je teško novinarima jer nisu analitičari i ne znaju kome vjerovati, kome ne jer su se zaista događala radikalna odstupanja od očekivanja i tržišnih cijena. Neki onda onako hrabro blebnu, ali većina se jako teško nosi s procjenama u neistraženom području.

Najbolje što mogu mediji je stoga prenositi objektivne informaacije, a ako prelistate čak i Poslovni koji se iskazao tom – sada već nejverojatnom procjenom – i on donosi puno pozivitnih vijesti o PTKM, primjerice ova.

Jasno, ima još puno dobrih vijesti, poput ovog. Što jasno pokazuje da Čačić i Milanović razmišljaju isto.

Da ne duljim, morate malo ići i raditi.

4. Tehničari.
Meni se čini da tzv. tehničari uglavnom koriste ‘alate’ TA da sami sebi opravdaju svoje intuitivne (uglavnom kaotične) odluke. Recimo, znam jednog koji je govorio da:
– Za PTKM na 205 takav otpor da ako njega probije onda ‘je samo nebo granica’ (ili tako nekako). Drugim riječima: “Nema šanse da prijeđe 205 jer ju nemam!”.
– Kad je probilo 205: Mora potvrditi FIBO na 208 jer … bla bla …, nema šanse. Drugim riječima: “Ne mogu prelomiti i sad ju kupiti, mora to dolje!”
– Na 220: To se nije smjelo dogoditi, ne treba uvijek TA interpretirati doslovno. Prijevod: “K vragu!”

Bilo kako bilo, ovako ili onako, ako cijena uskoro prijeđe ATH, TA više nema nikakvih odgovora (osim valjda eksponencijalnog rasta, jer je to prirodna funkcija u financijama). A i pitanje je koliko je prijašnji ATH bitan jer je bio davno, i kad je kompanija bila puno, puno drugačija.

5. Znači, dolazimo u ‘unchartered territory‘ gdje ste prepušteni sami sebi. Tj. svojoj obuzdanosti ili neobuzdanosti. Ja sam uvijek bio neobuzdan u analitičkim procjenama. Gledao sam inpute koje sam imao i na osnovu njih, ako sam vjerovao u proces, vjerovao i rezultatu. Nije me uzrujavalo što drugi misle radikalno drugačije. Njihov problem!

Jer, gledajte, ako je prije 1.12.2010. KORF bio 28,30 kuna a danas je oko 95, što reći? To su prilike kakve tražim.

Ali molim, nemojte me osuditi što poenkad mogu imati radiakalne, brutalne zarade. NIsam ja kriv. Evo, sad možda neki neće vjerovati. Ali bio sam kod nekih upravitelja fondova svojevremeno i kažem im: ‘Molim te, razmotri ovu priliku, ne nagovaram te, ali ja osobno u to jako, jako vjerujem i to ti govorim zato jer želim da bar netko, ako ne što više njih, uspije sa mnom. Jer ako sam uspiješ, svi su zavidni.’ Živa istina.

A moja razmišljanja što bi ovdje moglo biti sam dao nedavno. Ali imajte na umu. Ja to olako i površno, u grubo (bolje išta nego ništa). Tako da sami napravite svoje procjene i ne vjerujte nikome nego sebi!

A evo i nešto mojih novih uvida.

A. Viđao sam mnogo argumenata zadnjih dana ‘zašto to ne može rasti’ u stilu: ‘Možda to i vrijedi puno više, ali nema šanse da ide u privatizaciju, a to je jedino kako se može osloboditi vrijednost!’. Sad kad je potpuno jasno da ide, vidim da se pojavljuju novi argumenti tipa ‘Dobro, ide – ali ne vrijedi to puno!’

B. Moje razmišljanje je da išla – ne išla PTKM u privatizaciju, ovo je sve bilo jako, jako dobro za tvrtku koja će se pročistiti. I više ništa neće biti kako je bilo. Pa ajmo malo maštati. Recimo da su prihodi od 3 mlrd. kuna održivi (‘znalcima’ koji znau projicirati cijene plina i gnojiva u budućnosti pa ‘znaju’ da će prihodi uz ove iste kapacitete za par godina biti 2 ili 5 mlrd. prepuštam da odu na Wall Street zaraditi milijarde – za sada je 3 mlrd. najbolja informirana procjena). Recimo da je normalno da kompanije, pa i petrokemijske, posluju s neto maržom od 10%, pa da ne bi bilo neobično da prirodna dobit od PTKM bude 300 mil. kn godišnje. Te da ne bi bilo nenormalno primjeniti P/E od 10 ili 12. To bi dalo ‘rezultat’ od oko 3-3,6 mlrd. kuna za 100%, odnosno oko 1.000 kuna po dionici.

Ali ovo su samo maštarije, tko zna možda bude baš i tako, ali ovo nije preporuka ni ciljana cijena!

6. Što se tiče brzine konvergencije k nekoj ‘fer cijeni’ ili ‘cijeni mogućeg preuzimanja’ mislim da ona može biti brza, jako brza. Vidjeli ste jučer (da nije pala burza, moglo je možda završiti i preko 300 kuna).

A to je u ovom slučaju naročito pojačano sljedećim:
– Koncentracija dionica je golema. Već 14. račun ima ispod 9.000 komada. Što mislite kako će to izgledati ako nazove neki strani fond i kaže da bi htio npr. 20.000 komada (samo 6 mil. kn po sadašnjoj cijeni) E sad pogledajte prvih 10 računa, i što mislite koliko bi među Top 10 sada htjelo prodavati.

Već 33. račun ispod 4.000 komada. (zadnji dostupni podaci). Pri čemu trebate oduzeti višestruke račune istih osoba.

– Radničke dionice su, nažalost, ‘ložile tržište’ zadnjih godina, njihova rasprodaja mu je davala likvidnost. Zbog elementarnih razmatranja ponude i potražnje, da radnici nisu tako brzo prodavali, sad bi i njima samima cijena bila znatno veća. Nažalost, sami su se sebi pucali u noge.

Nažalost, zaista nažalost, broj 106-ica je pao s preko 3.600 na svega 1.100 u samo 3 godine. A to ujedno znači je još malo ostalo tih paketa i da će lako moguće oni koji su do sada držali biti skloniji igrati do kraja ili zauvijek (porast cijene uvijek malo jače okine na prodaju, ali zato će ovako jak porast cijene možda nekima dati vjeru da može biti još jači).

Znači nema više puno te likvidnosti. (Dušebrižnicima: Hanfa mi je odobrila objavu ovakvih podataka).

7. Od jučerašnjeg ‘zatvaranja’ ZSE su svjetska (SAD) tržišta porasla oko 1%. Mislim da to znači da možemo očekivati jedan jako zanimljiv dan u Zagrebu. Jer također: ljudi ne vole kad ih se prekine u pola posla. A najgore kad ti netko otkine zadnji sat na burzi! Jer možda ima onih koji su u zadnjem satu htjeli pootvarati ili pozatvarati pozicije koje su mjerkali cijeli dan.

8. g. Klaus je – paradoksalno – svojim čudnim istupima možda upravo jako pomogao dionici. Naime, osnažio je Vladu u ekspliciranju svog pristupa. Jer kakva bi to Vlada bila da neki predsjednik NO d.d.-a (društva kapitala) u većinskom vlasništvu države izjavljuje ‘Mi u Petrokemiji mrzimo kapital!’, a da ona ne pojača!? Nikakva! A ova Vlada to zna.

Još ću vam dati zadivljujućih stvari, i siguran sam da će svi uskoro shvatiti tko je prijatelj, a tko je neprijatelj Petrokemije, ali za sada samo najava: u zadnje 3 godine je broj zaposlenih smanjen za 344 (izvor: godišnja izvješća), tj. 13% svih radnika! Toliko o tome da su prethodna uprava i ovaj saziv NO štitili radna mjesta, a da će ih neki drugi uništavati.

Prema mojim preliminarnim računicama je prosječna plaća u 2010. bila za oko 13% manja od one u 2009. (a i ta je sporije rasla nego prijašnjih godina). Prosječna plaća je u 2011. još bila prilično manja od 2008. Pogađate: kolosalne gubitak u 2009. i 2010. su najskuplje platili upravo radnici. A sad se sjetite kako je g. Klaus te gubitke pred cijelom nacijom opravdavao na TV i nije imao ništa za reći kad sam otvoreno rekao: “Lažete!”. I što je g. Klaus poduzeo oko tih gubitaka? On kaže: “Nisu radnici Petrokemije idioti“. I ja vjerujem da nisu.

Ima i ovo: “Na kraju svog izlaganja, Klaus je ipak kazao kako je optimist te da vjeruje da daljnje privatizacije neće biti.”. Optimist, ali za što? Meni se čini da upravo prijatelji Petrokemije, a to su i država, i investitori poput mene, znaju da je privatizacija dobra za Petrokemiju.

I moram još ovo reći za radnike Petrokemije. Kaže g. Klaus: “Smatramo da u ovom trenutku ne postoji nikakva neposredna opasnost od prodaje državnog vlasničkog udjela u Petrokemiji d.d. iz Kutine. … Sindikat EKN-a spreman je razgovarati sa svima koji žele na bilo koji način unaprijediti poslovanje Petrokemije uz poštivanje svih pozitivnih zakonskih propisa i procedura kao i obaveza preuzetih potpisanim sporazumima i ugovorima

Kakva crna opasnost? Pa zar nije ovo do sada bila elementarna nepogoda za radnike? I nije istina da žele razgovorati.
Sa mnom nisu. Ali da ne duljim ovdje o stvarima kojima nije vrijeme ni mjesto …

Radnici Petrokemije! Sad pogledajte ovaj članak o otpremnini g. Mesarića. I onda se sjetite da je g. Klaus izjavio da ga smjenjuje po naputku Vlade, ali ‘protiv svoje savjesti!’.

Jer g. Klaus kaže da niste idioti. Ja znam da niste.

Smatram da je g. Klaus shvatio neke stvari, pa evo već treći dan ne vidim njegove nove izjave, što smatram da je jako dobro za radnike. Jer im neprimjerena i nevjerodostojna radikalizacija samo šteti u pregovorima s vlasnicima, sadašnjima i budućima. Jer zamislite: Što ako mogući kupac / partner zagarantira barem isti broj radnih mjesta u iduće 3 godine? Tada je već u startu neizmjerljivo bolji za radnike od g. Klausa, u čijem su mandatu, samo u zadnje 4 godine izgubljena njih 344.

I sad promislite zašto je g. Klaus lagao da je samo 400 radnika prodalo dionice.

Napomena: Imam dionice PTKM i KORF i ovo nije preporuka na kupnju ili prodaju istih. Za savjet se obratite profesionalcima. Uočite da kroz sve ovo vrijeme pisanja ja nikad nisam dao preporuku oko ciljane cijene, kupiti ili prodati, nego samo s vama podijelio svoja razmišljanja. U tom smislu je ona procjena Poslovnog puno, puno odlučnija stvar. On je ustvrdio da ‘slijedi pad’. Ja vam nikad nisam rekao da slijedi rast ili slijedi pad. Nego da su dionice rizične i da mogu i pasti i rasti, argumentima usprkos. Vjerujte sebi i u sebe!

Oglasi

146 replies »

 1. Moja laička procjena je slična kao vaša,po meni petrokemija ne vrijedi manje od 1000kn,međutim ako borba postane žestoka i tu se uključi yara,gazprom itd tada bi moglo biti svašta jer nitko ne kalkulira potrošnju plina petrokemije u zaradu eventualnog strateškog partnera(iste pravne osobe) koji se ujedno bavi i plinskim businesom.Zamislite koliku bi cijenu postigla kolinska da smo se bavili p/e ili p/b ili nominala?I ta kompanija je preuzeta u sred krize kada su burze bile najniže a opet je dosegnula cijenu 382mil eura a prihod joj je nešto manji od petrokemije?Ne mogu sada točno reći ali mislim da je p/e tada bio preko 40 ako ne i više…Toliko o p/e i p/b!

 2. G.urednik nije o tome pisao,njega brinu radna mjesta i bešćutni dioničari a ovaj napravio gubitak od skoro dvije godine opsega svih plaća svih zaposlenika i još ga nagradimo za to sa milijun kuna.I još je on g.klausu ok jer je podijelio regres.Ja predlažem da na jankomiru zaposlimo na ledini 2000 ljudi i nazovemo poduzeće “jankomirska zračna luka”;ma koga brine što nema tamo nikakve luke,bitna su radna mjesta,evo neka im g.urednik postane PR ili neka naprave sindikalni dnevni list gdje će on biti urednik i štititi prava radnika od bešćutnih dioničara te “ledine”???

 3. A još jučer objavi poslovni članak u kojem oni uopće nemaju konkurenciju na domaćem tržištu a g.urednik pred nas postavlja “veliku dilemu” dali ići u privatizaciju ili ne,o tome bi trebalo napraviti širu javnu raspravu i oformiti komisiju koja će donijeti konačnu odluku što je dobro za nas ili nije a u komisiji bi trebali biti;g.kulić,g.mršić,ante đapić,g.urednik i kao počasni savjetodavni član bez prava glasa g.jovanka broz….i vjesnik bi trebao ostati na državnim jaslama zbog radnih mjesta a zakon tržišta je nebitan jer u pitanju su radna mjesta a onaj metalac i građevinski radnik neka ih doživotno financiraju a onaj mali obrtnik za kojeg nikada nitko nije čuo ne samo da je izgubio posao,nego i kuću,auto,nema danas ništa,on je bešćutni kapitalista koji “otpušta” ljude pa se toliko zanio i otpustio na kraju i sebe,nisam čuo da netko o takvima piše,kao da oni ne postoje,radnik ostaje bez posla a ovi obrtnici i poslodavci bez kuće i bilo kakve imovine,na tisuće je takvih ali što da njih branimo-oni su kapitalisti…

 4. pa sigurno imate neki target na koji bi bili voljni prodati dionice ,ne namjeravate ih držati 20 godina !
  a jbg neki ljudi vas ne vole jer niste popušili,al istina je da ste trubili ima tri godine šta i kako i podjeliti svoje znanje s drugima pa i sreću
  šteta šta nisam taj ,al ne zavidim vam dapaće
  oporavit ću se ja i ovo mi je škola

 5. Ne trebaju meni analitičke kuće ni razni forumi, zašto gubiti vrijeme , nema baš puno koristi od njih !
  Hvala g.Bakiću na ovom blogu a pratim ga već duže vrijeme i to mi dođe kao neki besplatni investicijski savjetnik.
  Mi mali investitori možemo puuuno naučiti od g.Bakića.
  Imam dionice PTKM i preporuka je i ostalima da ih nabave , zašto ne , pa još je jeftino !

 6. Zamislite kako bi se vi danas osjećali da ste napisali;”NAKON PRERANOG UZLETA PETROKEMIJI SLIJEDI PAD”,ja mislim da se ovaj neće više usuditi u komentarima spomenuti dionice a kamoli ići davati nekakve prognoze a da ga nitko ništa nije ni pitao?Mislim da on više neće potpisati članak ili tekst sa nijednom prognozom pa taman da mu buffet da intervju…Koliko ih je on zavio sa tim tekstom u crno,sada lupaju glavom o zid a “trebalo im je možda djeci za vrtić”,to je stil g.urednika pa da i ja ugradim malo demagogije i patetike u moja razmišljanja…

   • Druga su tada vremena bila a oni su vam euforični kada su svi euforični a depresivni kada su svi u depresiji,tako da mu to nije za zamjeriti…,nije on jedini!

 7. Vezano na projekciju prihoda treba vidjeti što može značiti u registraciji distribucija plina i djelatnosti energetike. Ukoliko ptkm može direktno ili preko vlastitog d.o.o.-a distribuirati na takav način plin drugim industrijskim potrošačima ili građanima prihodi se mogu značajno povečati . Također kogeneracijsko postrojenje generirati će dodatne prihode, a da ne govorim o povećanju proizvodnih kapaciteta. Vjerujem da ptkm može u budućnosti raditi i blizu 1 mlrd. EUR-a prometa, uz snažnu neto dobit. Da li Rusi recimo kalkuliraju na takav način i da li su uz takvu projekciju spremni ući u Kutinu pokazati će vrijeme. Korist za Hrvatsku biti će enormna. Sve susjedne države kupovati će naš gnoj i mi tu postajemo evropska sila. Mislim da nismo još niti svjesni kakvu tvornicu imamo i što će ona značiti za hrvatsko gospodarstvo, a pogotovo za grad Kutinu.

 8. Možda on sada sebi u brk govori;”Na kraju se mrtvi broje”,ja se isto nadam kao i on,tu smo na istoj liniji možda nam je samo pravac suprotan….

  • Predlažem da pišete uredniku i šefu njegova šefa ako mislite da je naročito neznalački, ili čak zlonamjerno pisao to što je pisao.

   Svatko tko tako misli, može pisati na iste adrese koje sam dao.

 9. Također treba reći da kapacitet od 2 milje tona gnojiva uskoro neće biti dovoljan niti za Hrvatsku i nama susjedne zemlje. A gdje su još sve druge zemlje u koje izvozimo. Kod ove firme uvijek treba gledati koju godinu u budućnost. Svi koji su ovdje pratili temu na temelju prošlosti nisu puno profitirali.

 10. Mene nije prevario?Ajdete molim vas,budite vi barem ozbiljni,da me još nagovori da prodam?Neću sa njim uopće imati posla,on vam je uporan kao jehovini svjedoci;MORA PASTI I GOTOVO!A vi me još nagovarate da otvaram kontakt sa njime!Ma niste vi valjda gori od njega kada mi to savjetujete,druga su stvar ovi što su izgubili-prodali radi njegovog naslova,oni više nemaju što izgubiti ako ga kontaktiraju,mogu se samo mali izliječiti….

 11. Ja mislim da će ovo biti najljepša priča(realityshow) na burzi ikada ispričana i u svijetu;ovo će biti za jedan ozbiljan film,biti će tužni i neki što su debelo zaradili….,ovo će možda biti tako ludo i nezaboravno!

 12. Odlična stvar je što je mnogo špekulanata izašlo van, pa su ušli u novo područje, jer moraju računati valorizirati imovinu ptkm, to je vaš naslov, Cijena PTKM – neistraženo područje 🙂

 13. Samo su dvije 106-tice među prodajnim nalozima,neki dan kada je izašao članak bilo ih je masa,tukli su se na prodaji?Imate li info jeli se petrokemija možda pretplatila na poslovni hr?Tko zna hoće li rusi i norvežani?Možda će oni rezati troškove a radici se na tim stavkama neće protiviti???Možda je zato urednik protiv privatizacije ili blaže rečeno za javnu raspravu?Kažem vam, a to vam kaže i urednik,novinar;Uvijek su tu nekakvi skriveni interesi,to vam je “kod nas” uvijek tako!

  • Nekako sumnjam da radnici koji odluče prodati imaju trading monitor pa da postave na određeni iznos na prodaju, tj. zasigurno je jako malo takvih (pogotovo što ako rade i nemaju baš vremena sjediti pred kompjuterima). Vjerovatnije da oni koji odluče prodati registriraju dionice, nazovu brokera, provjere cijenu i jednostavno – prodaju po trenutnoj cijeni. Tako možete vidjeti da je do sada prošlo nekoliko 106-ica iako nisu bile postavljene na prodaju.

 14. Možda im je još taj broj poslovnog dnevnika na stolu u bifeu,naslov je bio jako veliki pa ne vjerujem da nisu uočili?Možda oni to i ne čitaju ali prolistaju reda radi pa uoče naslove,pogotovo ove napisane velikim slovima…,tko zna samo promišljam?

 15. Sada uočavam 106-tice na kupnji?Tko zna možda su počeli nazad kupovati nakon ruskog preuzimanja podružnice BASF-A u belgiji i članka u poslovnom da nemaju konkurenciju?

 16. Pogledajte samo odnos ask/bid, a pravo preuzimanje (od velikih igrača) još nije ni počelo, mislim da će se cijena tek vinuti u nebesa… 🙂

  Je li potrebno za izdavanje javne ponude za kupnju većinskog paketa dionica (državnog) posjedovati 25% + 1 dionicu, ili mogu bez prethodnog stjecanja dionica izaći sa ponudom za većinski paket?

 17. Tko zna jeli stjecanje dionica putem burze počelo od strane mogućeg strateškog partnera?Mislili smo da mol ne kupuje dionice pa se na kraju ispostavilo da je to netko za njih ipak radio,ili se barem dovelo do sumnje da netko za njih to radi?Činjenica je da netko kupuje opasno,masa je malih ali nisu to sve mali???

 18. @antun

  A možda su se poštovani OMF uključili nakon što je i premijer jučer potvrdio da PTKM ovako dalje više ne može,pa je i njima došlo iz guzice u glavu!!A ako je strateški, to bolje!!

 19. Nisu svi vjerujte,njima je ego na nebu,neki možda jesu ali rijetki se mogu nositi sa tom količinom ega,ovo je njima poraz,ma kako to vama nevjerojatno zvučalo,ja mislim da njima ide zadnji vlak da se konačno uključe u ovu priču i steknu 25% i budu šefovi ove čitave privatizacijske priče…Da svi dobijemo,i na dionicama mi mali,i država,i na mirovinama i petrokemija razvoj i ozbiljnog strateškog partnera!Jeli više u ovoj državi tko vjeruje da je moguć win-win-win ili je uvijek nečiji interes,luđačke kombinacije,jal itd…

 20. Svatko tko malo prati ovo sto se ovih dana desava mogao zakljuciti, da ce se dogadjaji odvijati upravo ovako kako se odvijaju. Cak sto vise, kupih je jucer za nesto ispod 275…a sada… ocekivao sam rast, ali ovo je vrlo ugodno iznenadjenje. Pardon…ne bas svatko…ima nekih, koji misle da je gubitak, ako dionica raste…

 21. Još malo pa bi ovo stvarno moglo biti “off the charts”! 😉

  Ja tako pristajem nazivati tek cijene koje će biti veće od najveće cijene ikada prije 😀 Iako je i to bezveze ako nema veze sa vrijednošću, no recimo da je u tom povijesno-cjenovnom smislu to ipak “off the charts”.

  Ovo da se nešto previše divimo cijenama koje su već bile postizane u razdboljima kada je Petrokemija poslovala bitno lošije i dan potencijalnog radikalnog otključavanja vrijednosti puno daljim za zamisliti, mislim da nije baš fora.

  Ovo su sve već viđene cijene. Ja želim nešto neviđeno!

  Nažalost ako se postignu danas ja ih opet neću vidjeti “uživo” jer PBZ Investor ne radi ispravno, ne prikazuje cijene, kao i uvijek kada je neki specijalni trenutak na burzi. Oni jadni stvarno nemaju sreće, pokvari im se baš kada njihovim korisnicima to najviše smeta, jako loše za njihovu reputaciju.

 22. gosp. Bakić.
  Nisam iz ZG. Kad bi recimo htio kupiti knjigu dioničara.
  Uplatim iznos i čekam da mi stigne 2-3 dana, ako ne i više, mislim da neću imati neke veće koristi, jer 2-3 dana je dug period…stvari su se promjenile…
  Ili pogrešno mislim ?
  Hvala!

  • Možda je onaj članak htio reći umjesto ‘mora to pasti ispod 259’, da ‘mora to rasti preko 359’!? Jer sada je 345!?

 23. Jel moze meni netko pojasnit kako je poslovni dosao do toga da je zadnja kupovna cijena 348 kada ljudi prodaju po 328 i manje zadnjih 15-tak min, jel to netko dize cijenu namjerno ili?

 24. Svaka čast na preporuci za PTKM, g. Bakić.

  Posebno mi je drago zbog svi koji su poslušali Vašu preporuku.
  Nadam se da će ovakav rast konačno natjerati kritičare i “pametne” koji su neutemeljno napadali PTKM na javnu ispriku,

 25. Oprostite ako je pitanje blesavo ali zašto se uvijek kad se govori o dionicama stavlja ograda kako se ne radi o preporuci za prodaju ni kupnju. Je li to vezano uz neki pravni propis ili je nešto drugo u pitanju? Ne vidim da novinari stavljaju takve ograde kad pišu recenzije računala, automobila ili bilo kojeg drugog proizvoda.
  Izgleda da se sve više bližimo američkom gledanju na stvari pa te svatko može tužiti i za najbanalnije stvari, uključujući i nekorištenje sive tvari među ušima.

 26. I dalje zabavan odabir riječi u naslovima i komentarima na poslovni.hr
  http://www.poslovni.hr/vijesti/petrokemija-tvrdi-da-ne-zna-odakle-toliki-skok-mozda-je-milanovic-kriv-200991.aspx
  “U mirnom današnjem trgovanju indeksi Zagrebačke burze stagniraju, a u nešto većem fokusu investitora tek su dionice Petrokemije i HT-a, čije su cijene ojačale.”
  Možda im je jučer bilo “nemirno trgovanje” jer je ZSE prekinula trgovanje zbog pada mreže.

 27. Znate li možda koji je P/S ostvaren pri prodaji BASF-ove divizije Eurochemu, ili neki drugi pokazatelj prema kojem bi mogli doći do okvirne cijene PTKM?

 28. Ajmo postaviti jedno hipotetsko pitanje:Koliko bi vi platili petrokemiju da ste kojim slučajem ina,gazprom ili neka srodna firma da znate da kupujete firmu koja troši godišnje1,5 milijardi kn plina,sve da znate da petrokemija ne može poslovati u dobiti,naravno svi znamo da može ali je pitanje hipotetsko???

 29. Ovo o g.marušiću sam malo promislio i on je defakto izmanipuliran jer mnogi još misle da barcelona kao i ptkm raste jer bakić o tome piše i on kupuje,”samo zato raste”,vjerujte još puno ljudi vjeruje da je to moguće jer uvijek moraju imati superioran razlog zašto oni nisu ušli a “mogli su i sve znaju”…Marušić je defakto kolaterala!Zar birtić ne aludira na “sektu” a vjerujte ne puštajte doma prodavače herbalifea jer su za njih jehovini svjedoci male bebe….

 30. Vama g.Bakiću i ne treba veća cijena od ove današnje,jedino su se neki jako bojali da vam ne puknu margini “jer nema likvidnosti”Meni se čini da će doći vrijeme-likvidnost da ćete moći izaći za 15 minuta….,nadam se ne na ovim razinama,tu je likvidnost još niska?

  • Kakvi crni margini, kad imam minorno kredita? Nego me muči onaj što sugerirao da bi ja da on kupuje na 160 da ja ne izađem? Evo još nisam utekao nego povećao?

   • raskrinkali ste ih odavno. dokapitalizacija po nominali, jedino tako možeš uči a da nitko ne izađe 🙂
    sakrili se sad u mišju rupu i ne izlaze da ih slučajno netko ne pita što misle o petrokemiji.
    al večeras igra barcelona pa će se sjetiti, možda i prebace program ako imaju još nešto savjesti.

 31. Oni se čitavo vrijeme boje da nebi netko izašao,jmorate ih razumjeti,a sam prije desetak dana malo-minimalno bio izašao,trebalo mi za cigarete a bez njih ne mogu,kada je stigla plaća opet ušao,malo skuplje,pa što opet sam dobar…Mene samo brine kako oni to misle kupiti ako nitko nije izašao,valjda oni navijaju za inertni plin a ne za gazprom???

   • Ja bi im savjetovao da kupuju dionicu a ne priču kako to sugerira naš poslovni guru…neka se okane ćorava posla;nadzornih odbora,mesarića,kosorica,mršića nego neka se bave svojim “core business-om” i biti će nam svima bolje,neka sa malog plavca pređu na neki grand cru,za početak…

 32. PBZ Investor proradio, ali nisam imao što gledati – nije otišlo off the charts danas 😦 Nadam se da će to onda sutra!

  Ali zanimljivo je gledati kako se vrijednost “otključava”. Zanimljiva je spoznaja da se to “uvijek” događa. Nikada ne znamo unaprijed pouzdano “koji katalizator” će potaknuti/ubrzati otključavanje vrijednosti, ali uvijek se nešto nekako nađe, i cijene u konačnici moraju ići prema vrijednostima.

  Nemoguće je imati tako neefikasno tržište da se neke cijene i vrijednosti baš jako puno godina međusobno razilaze. Jednostavno će se ljudi opametiti s vremenom, otprilike shvatiti vrijednosti, stvorit će se likvidnost, i tada taj proces mora kako-tako funkcionirati.

  Baš ta granica između neefikasnost i “efikasnosti” tržišta je nekako čarobna 🙂

 33. ok je,vidim gorivo se puni na kraju dana,markusicu i ostalima bolje ne davati sell prognoze,jer ovdje su i dionice i lova,samo napred,,,

 34. Iako sam u prethodnom postu dao ovaj komentar,slobodan sam to učiniti opet radi novih čitatelja koji su na aktualnom postu.Hvala

  Evo izvršit ću dogovor bez uvrede za Poslovni.Hvala za pristojnost i molim da ostane obostrana bez niskih udaraca.

  Moj 1.upit je bio:
  Od: “dalibor cvitkovi”
  > Za: ,
  > Datum: 03.04.2012 08:52
  > Naslov: prodajna cijena PTKM-259 kuna

  Poštovani,

  Ja sam dioničar PTKM i vašim člankom namjerno rušite ugled svoje novine koju predstavljate i postavljate zamke ulagačima.

  Zašto ste napisali ovaj članak kad je jučer dionica bila 294 kune i možda bi još rasla da nije došlo do problema na ZSE?

  Mogu razumjeti krivu procjenu,ali se to kod vas malo češće događa.sjetimo se INGR-e i sl.Zato vas molim da se suzdržite oko prognoza kad vam to ne ide.Ili su to naručeni članci sa namjerom ostvarivanja nečije dobiti.Ovdje može biti i elemenata za tužbu s obzirom na propuštenu zaradu jer sam iste prodao na 276 i ponovno kupio na 291.

  čitatelj Poslovnog Dalibor Cvitković

  i 2.upit je

  Poštovani,

  Da ne bi bilo zabune.Niste vi govorili ciljanu cijenu pada,ali člankom predviđate pad,koji se nije dogodio.Naravno uvijek se dogodi korekcija cijene,ali ona od dana objave vašeg članka raste.Zar članak nije tvz.”drukanje”na pad vrijednosti dionice što je za uglednu novinu sramotno i ponižavajuće,Kaže se:”Tržište je uvijek u pravu”i to se pokazalo sada.Za čiji interes radite i bilo bi fer da ako imate spoznaju da će dionica rasti barem sa pozitivnim člankom,(ali istinitim,a ne plaćenim)ispravite sadašnju grešku.To onda ne bi bila intelektualna prostitucija.Tko da više njemu idem i za njega pišem.Pozvani smo po savjesti govoriti istinu,ali je i pisati.

  Pozdrav i ugodan dan
  Molim odgovor.
  čitatelj Poslovnog Dalibor Cvitković

  Evo pristojnog odgovora i kao što smo se možda razočarali u g.Klausu
  da se malo ugodno iznenadimo prema g.Markušiću.
  Ispričavam se g.Markušiću što ga nisam pitao dopuštenje za objavu,ali ja( i nitko) ne bih volio da me napadaju zbog pogrešaka jer svi smo ljudi i dogodi se greška.Pošto smo u Velikom Tjednu budimo milosrdni i oprostimo kao što je Bog u Isusu Kristu na Veliki Petak nama oprostio.
  Ljubimo bližnjeg kao sebe samoga.Nenade i Darko mir s vama i mir u dušama vašim jer svi smo braća.

  Poštovani gospodine Cvitković,

  hvala Vam prije svega na javljanju.

  Kao što ste vidjeli prvi tekst je napisan nakon probuđene euforije oko interesa za prodaju Petrokemije kada nikakve potvrde takvih razgovora nije bilo.

  Namjera teksta nipošto nije bila i nije rušenje cijene već jednostavno poziv na oprez i transparentnost trgovanja. I drugi tekst je također pisan na tom tragu, prije svega, kao upozorenje da “neki love u mutnom” i da i dalje nema jasnih potvrda spomenute transakcije. Pogotovo što se formalno još uvijek radi o tvrtki od strateškog interesa, prema odluci Hrvatskog sabora.

  Upozorenje čitateljima motivirano je najavama “priče teške nekoliko stotina milijuna eura”. Možda griješim, ali procjena je po mom mišljenju pretjerana, tim više što službene potvrde interesa navodnog ruskog kupca još uvijek nema. Tu ne računama webove koji prikupljaju objavljene tekstove u domaćim medijima.
  Uistinu smatram javnu komunikaciju najglasnijeg malog dioničara, tj. investitora neprimjerenom i ispod svake razine pa ju ovdje neću niti komentirati. Ono što je bitno jest da pri navođenju ranije objavljenih tekstova, starih više godina, treba voditi računa i o onome što se događalo od primjerice 2006. do danas, poput recimo nekog stock-splita i slično… no to su prilozi argumentiranoj raspravi kakve u ovom slučaju na žalost nema.

  Eventualni moj sukob interesa ili neke druge teorije zavjere kojima su pojedine osobe sklone ovom prilikom ne bih komentirao. Ukoliko smatrate da sam manipulirao tržištem pozivam Vas da me prijavite i službeno Hanfi, koja se prema mojim neslužbenim informacijama upravo bavi ovim slučajem i aktivnošću jednog dioničara.

  S poštovanjem

  Darko Markušić

  Glavni urednik
  Poslovnog dnevnika
  /Editor-in-Chief
  Poslovni dnevnik

  tel.: +385/1/ 6326-000
  gsm:+385/91/ 6300-199
  fax: +385/1/ 6326-060
  http://www.poslovni.hr

  • Treba znati dapriču tešku nekoliko stotina milijuna Eura nije nitko drugi rekao nego Čačić, kasnije potvrdu od ulasku strateškog u ptkm potvrđuje nitko nego premijer Milanović i nije u redu od poslovnih novina da drukaju na pad, a niti su napravili analizu potencijala ptkm niti išta drugog, oprostiti treba ali kada se drugi javno ispriča drugima!!!

  • Onda moram napomenuti opet. Kakav oprez. Hoće li ga netko tužiti za propuštenu dobit? Možda ja.

   Kakav oprez kad je na INGR = 54.000 zvao na kupnju?

   ISTT 1000?

   Haloooo?

   Tko je on da zna koliko što vrijedi? Pa on argumentira nominalom? A nominala Ingre je 0, a HT 100, a nikad ga to nije mučilo oko akcija uvjerljivo najvećih i društeveno najvažnijih ulagatelja, mirovinskih fondova koji su brutalno kupovali Ingr i HT, i dalje kupuju? On se usudi tvrditi da zna bolje od potpredsjednika Vlade RH i pozivati na pad cijene dionice, suprotno interesu RH, građana RH i radnika Petrokemije. A koje su mu reference? Ingra 54.000 i Istt 1000? A za njegove reference pogledajte i točku 5 ovog posta, kao i ovaj post.

   Lijepo molim sve koji drže do ovog mjesta – a ako to nećete učiniti, najljepše vas molim da više ne dolazite ovamo – da pišete o tome

   – šefu njefova šefa na Ivan.Tolj@styria.hr
   – kao i skroz glavnom šefu koji mene cijeni, bar je tako rekao zadnji put kad smo pričali, na klaus.schweighofer@styria.com

   Molim, nemojte mi više zahvaljivati na ovim mojim naporima ako niste u stanju doprinijeti minimalno toliko.

   Iskreno, mislim da je ovo bitka za novu, bolju Hrvatsku i da onaj tko ne piše je PAPAK.

   Oni ne znaju što se događa, bar ja tako mislim. Pri tome ja ne odlučujem o sudbini g. Markušića. Jer jasno, ako su moji argumenti bezveze, ovi njegovi šefovi će ih odbaciti.

   Meni su prijetili. Ja sam rekao da ću ići na UK ambasadu pa su malo reterirali. Ali vas molim. Ako mislite da činim dobro za ovu zemlju, pišite. Mediji su jako, jako bitni!

   Ako mislite da je OK da meni prijete, nemojte pisati. Odaberite. I ne donošenje odluke je odluka. A ja bih sutra mogao donijeti odluku da više ne pišem. Ukinem ovaj blog.

  • Evo prijedlog uredniku Poslovnog dnevnika, iako je simptomatično da se nitko od njih u redakciji toga uopće nije sjetio. Neka netko “istraži” (google: popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa) koje su sve tvrtke na tom famoznom popisu kojim je baratio gospodin Klaus, pa neka provjeri čemu uopće služi taj popis (hint: služi li kao temelj za privatizaciju ili zbog nekakvog Zakona o sprječavanju sukoba interesa). Nakon toga nek netko “istraži” koliko je takvih tvrtki završilo u stečaju, KOLIKO IH JE U MEĐUVREMENU PRIVATIZIRANO, i koja je to tvrtka na popisu čija je privatizacija ovih dana objavljena. Članak bi, siguran sam, bio prilično čitan, ako već ne bi poslužio kao temelj za malo širu raspravu.
   Nakon što novinar investigator investigira navedenu temu, gospodin glavni urednik vjerojatno će se posramiti, jer će shvatiti da ga je gospodin Klaus obmanuo, zajedno sa svekolikom javnošću.

  • Postovani,

   moram Vas obavijestiti da sam zahvaljujuci neprofesionalnom pisanju Vaseg glavnog urednika, a vezano uz dogadaje oko PTKM-R-A, ostecen za poprilicnu nerealiziranu dobit.
   Nadam se da se ovakve greske u buducnosti nece ponavljati.

   LP

   Marijo

 35. Ja vam čitavo vrijeme govorim da on nije imao uopće neku namjeru da druka cijenu dolje,gospodin stvarno tako misli,”njemu je procjena bila pretjerana” a na ingri 55tis nije- već podcijenjena,on to stvarno tako misli i ja uopće ne sumnjam u njegove loše namjere,on je išao kao robin hood spasiti što se spasiti da i uvalio zbog toga ljude u probleme.Ja vam čitavo vrijeme govorim da veću štetu rade ovi što rade nego ovi što nerade,nije problem ove države nerad nego rad…

 36. E sada vi zamislite koliki netko može biti i kada je njemu petrokemija na 259kn precijenjena a firme u svijetu grade takve tvornice 5-6 godina,treba im za papire godinu-dvije,pa kakvi su to idioti kada 6-8 godina rade takve tvornice i bave se tim businesom kada je našemu uredniku na 259kn taj business precijenjen?Jeli vi to možete vjerovati?Jeli mu i belgijski BASF precijenjen i dali on vrijedi 8-9 puta više od petrokemije kako nam gospodin sugerira,zamijenimo 8 petrokemija za 1 belgijsku diviziju BASF-A.Sreća da država nema odjel za zamjenu dionica jer bi se ,kakvih ima u nas, ina mijenjala sa ipk kanditom,dionica za dionicu…

 37. Zamislite objavite članak u svome listu gdje ste urednik da su rusi kupili belgijsku diviziju basf-a za 830mil eura a taj belgijski basf ima po mojim saznanjima cca 80% veći kapacitet od petrokemije i još nema neke stvari koje ima petrokemija i vi se uspinjete na noge da je vaša hrvatska firma precijenjena na 120mil eura i to odgovarate nezadovoljnom čitatelju i nakon što su rusi službeno preuzeli belgijsku tvornicu.Pa to morate biti u totalnom ludilu???

 38. Samo za napomenu 80-tih godina u petrokemiju je uloženo cca 1 milijarda njemačkih maraka,i to je urednik mogao provjeriti ako je želio…

 39. Poštovani gosp. Bakić, šta predviđate sa dionicom ako bi Vam netko rekao da će Petrokemija 1. kvartal 2012. završiti u debelom minusu.

 40. ma sto ce oni .nemaju oni dvi čiste u mozgu,da imaju i malo soli u glavi ne bi takve gluposti pricali..a kad vide jos kako portfelj raste tek onda ih uhvati ludilo.mislim tuđi.naravno ne njihov.smatram da je to najveci problem u njihovim glavama..umjesto da dođu ,kazu svaka cast.naucite i mene,ili bilo bi mi drago da gledam kako vi to radite ,oni samo pricaju gluposti teske….

 41. znaju oni da ptkm vrijedi vise od 1000 kn,samo sto nisu imali hrabrosti kupiti na 200 jel im je bila skupa,na 260 preskupa,cekali korekciju zescu,eto sada im je strasno skupa,cekati ce je na 300, pa je opet nece docekati,pa ce im pobjeci na 400 ,tada ce reci da to granici s fantazijom..ocito piju puno plavca..na kraju ce je kupovati po dobrom starom obicaju po 1000 i kusur da ne bi slucajno pokvarili prosjek iz 2007 god kad su kupovali sve na povjesnim maksimumima.

 42. Nisam se do sada javljao, ali pratim vaš blog već neko vrijeme. Kako jako cijenim vaše mišljenje, a još važnije argumentaciju svega što pišete ovdje (ima jako puno smisla), dao sam si truda i poslao mail šefovima gospodina Markušića. Evo stavljam ih ovdje, drugima za inspiraciju ili dijeljenje mišljenja.

  Lijepi pozdrav.

  “Poštovani,

  htio bih izraziti svoje VELIKO NEZADOVOLJSTVO vrlo pisanjem Poslovnog dnevnika, tj. konkretnije glavnog urednika Darka Markušića o temi Petrokemije (da ne ulazim u druge teme). Smatram da su članci koji su objavljeni zadnjih dana napisani vrlo neprofesionalno i, dapače, štetno za sve građane Hrvatske, a pogotovo za one koji su direktno dioničari Petrokemije. A kako je država vlasnik 51% udjela u tvrtki, svi smo mi indirektno dioničari Petrokemije. Kao što svi znamo, postoji šansa da će se Petrokemija privatizirati, da je vrlo izgledno da bi prodajna cijena mogla biti daleko iznad trenutne tržišne cijene i da će država i svi ostali dioničari zaraditi puno novaca na toj transakciji. To bi moglo imati raznorazne pozitivne posljedice, kao npr. da država neće više podizati više poreze na nas građane da bi uspjela otplatiti dug koji se gomila, da će se smanjiti prostor za korupciju preko državnog aparata, da će nove investicije doći u Hrvatsku, da će Petrokemijino poslovanje biti unaprijeđeno, da će više zarađivati, a time i više poreza plaćati, što će dodatno napuniti državi proračun, da će mirovnci (koji doduše imaju sramotno malo, ali imaju nešto dionica PTKM) također zaraditi i možda uspijeti u budućnosti penzionerima omogućiti veći povrat na uloženi novac, a time i veće mirovine, itd., itd. A o ne moram naglašavati veselje vlasnika dionica PTKM ako se ta transakcija ostvari.

  Unatoč takvoj očitoj win-win situaciji u kojoj svi građani Lijepe naše dobivaju, na ovaj ili na onaj način, Poslovni dnevnik i njegov glavni urednik Darko Markušić objavljuju članke u kojima jasno pozivaju na pad cijene dionica Petrokemije koristeći ne samo ekonomski, več i logički neispravne argumente. Nominalna cijena dionice neke firme ima jednako veze sa trenutnom tržišnom cijenom kao što cijene benzina od prije 10 godina imaju veze sa današnjima – to je jednom bilo tako. Da, i? Nakon takvih izjava ne mogu da se ne zapitam kako je gospodin Markušić uopće postao GLAVNI UREDNIK Poslovnog dnevnika. Pogotovo ako uzmemo u obzir i njegove prijašnje uratke gdje na vrhuncima cijena recimo Ingre i Varteksa poziva na njihovu kupnju jer su, po njegovom (ili po mišljenju nekog analitičara kojeg je ON odabrao za intervju) one potcijenjene. Zapravo ono što možemo jasno zaključiti je da gospodin Markušić UVIJEK fula prognozu. I da koristi ekonomski i logički neispravne argumente za donošenje svojih zaključaka. I pritom radi ogromnu štetu SVIMA koji pročitaju njegove članke i povjeruju njegovoj argumentaciji. Većina ljudi nisu ekonomisti ili ako jesu ne bave izričito ovom ili onom dionicom. I ne znaju jel Markušić lupeta gluposti ili ima pravo. Ono što znaju je da je on GLAVNI UREDNIK POSLOVNOG DNEVNIKA! Pa valjda zna nešto o onome o čemu piše. Ili bi barem trebao.

  Stoga vas lijepo molim da preuzmete odgovornost za novine koje nadzirete i ljude kojima ste nadređeni. Jer na kraju dana pitanje je: “a tko je to dopustio? Tko je tu odgovoran?” Jedna ozbiljna poslovna novina i jedan ozbiljni poslovni novinar si ne mogu dopustiti ovakve “felere” u pisanju i izvještavanju javnosti i sramotnom “drukanju” na pad cijene dionice, čiji rast odgovara SVIM GRAĐANIMA REPUBLIKE HRVATSKE, a pogotovo ako to čine koristeći logički i ekonomski neispravne argumente!

  Lijepi pozdrav,

  Teo Širola

  P.S. Autor ima dionice Petrokemije”

 43. Neka cijena padne i na 50 kn ali pitam ja vas kakav vi morate biti analfabeta kada kažete da je na tk 120mil eura petrokemija koja radi 3 milijarde kuna prihoda,ima tržište,ljude koji znaju to raditi,upravljati tim složenim procesima i firme čija je normalna profitabilnost cca 5-10%,kažem normalna jer u nas ništa nije normalno ali zanemarimo i taj busines i recimo da je tu profitabilnost nula ali recite vi meni kakav vi luđak morate biti da ne vidite da ta petrokemija troši 1,5 milijardi kn plina na kojem netko nešto zarađuje zvao se on ina,gazprom ili bilo kako i da njemu to nešto vrijedi,da on godišnje na plinu može zaraditi ogroman novac,napravite računicu koliko netko godišnje može zaraditi na plinu a da petrokemija posluje bez dobiti a ovaj kaže precijenjeno,pa to je za bolnicu.Zamislite tu pamet,pa to je strašno???I još je on vjerojatno ljut na čačića što je rekao par stotina milijuna eura a ja ljut na čačića što nije rekao pola milijarde…

 44. I još mu čačič na tv kaže-NACRTA pojednostavljeno da se u petrokemiji plin pretvara u granule-proizvod a on opet precijenjeno…MORA PASTI!

 45. Taj isti urednik poslovnog direktno navija da petrokemija ima i manju mogućnost financiranja jer njome rast cijene dionice upravo to omogućuje a on je veliki robin hood i prijatelj radnika a time im direktno nanosi štetu jer manja cijena dionice znači manju i skuplju mogućnost financiranja za svoje poslovanje pa i za plaće radnika…Jeli barem to razumije?

 46. samo na plinu uz npr min marze od oko 30% ako je proizvođac imas 450 miliona kuna ili ti ga skoro 1/2 trzisne kapitalizacije za samo godinu dana.ljudi moji pa gdje to jos postoji osim kod nas.?

 47. Nenek ali on to ne razumije,ne razumije da gazprom neće biti sam u toj priči i onda cijena može ići u nebo jer gazprom zna ovo što vi znate,to gazprom jako dobro zna.Ja razumijem njegove riječi da je privatizacija daleko iako je ona možda već u tjeku ali on ne vidi ali da on govori o nominalama,p/b,p/e itd,to je suludo.

 48. Poštovani,

  Moram reći da je pomalo nevjerojatno da Vaš glavni urednik gosp. Darko Markušić piše takve subjektivne članke vezane uz Petrokemiju, da previđa pad cijene dionice Petrokemije dok cijena neumoljivo raste gore, da proziva male dioničare i pri tome koristi termine poput ‘laganje’, ‘zamagljivanje’ i slično. Smatram to poprilično neprofesionalnim, i u novinarskom i u poslovnom smislu i uvelike na štetu kredibilitetu Vaših novina i portala…

  Pozdrav,
  Goran

 49. Ulaz strateškog partnera nije mogao biti bolji oporavak svjetskog gospodarstva, visoke cijene gnojiva,

  a to znači u prijevodu da će gnojarske kompanije biti pune gotovine, a kada imaš više gotovine i ako ima konkurenata koji žele kupiti isto što i ti, tada nastane tzv. sinergijska dražba koja završava s velikim bonusom za sve dioničare 🙂

  Ovo nije nagovor na kupnju i prodaju

  • Gadno za one koji nemaju. Bit će puno zavisti. A sve im piše na ovom blogu već dvije godine. Hvala vjernim čitaocima na podršci!

    • A gdje je sad g. Klaus da objasni zašto nije bolje pojasnio radnicima koliko im vrijede dionice i zašto je lagao da ih je samo 400 prodalo? A prodalo ih skoro 3.000. Iskreno mi je žao tih ljudi jer su napravili tu zabludu. Ali to je trebao biti posao sindikata.

 50. Nakon moga pisma g. Markušiću, dobih odgovor skoro identičan odgovoru g. Cvitkoviću. Dodatno, g. Klaus, koga nakon ovoga ne mogu nazvati gospodinom, piše:
  ——————————————————————–
  Dear Darko!

  You should consider if to answer at all – it seems to be a coordinated campaign by some “addicts” (or “lunatics?) … probably you stop communication to them.

  best regards, klaus
  Klaus Schweighofer
  Styria Media Group AG
  Schoenaugasse 64, 8010 Graz, Austria
  T: +43.316.8063.1010
  F: +43.316.8063.1004
  klaus.schweighofer@styria.com
  http://www.styria.com
  ———————————————-
  Zar sam ja ovisnik i luđak ??? Zar smo to svi mi koji smo reagirali ???
  Zar je to austrijska kultura ???
  Ne znam što dalje poduzeti… molim komentare!

  • Moj je komentar da trebamo čim više pisati i pokazati izdavaču naše mišljenje o tom mediju.

   Iskreno, ako je ovo što je Poslovni dans ono što je ‘Hrvatska’ onda ja to nisam i prestat ću pisati ovaj blog. Meni to ne treba. Poslovni pobjeđuje!

   I kad to bude, onda s nestrpljenjem očekujte novu kolumnu g. Markušića ili prijatelja direktora Styrije u RH, g. Birtića (smiješno da takvog nekog ja uopće spominje ovdje) a moj blog nećete čitati. Ne šalim se.

   • Što se desilo par zadnjih tjedana, uveliko otkriva mrežu uništavačkog novinarstva, mnogi su postali svjesni da treba prestati s kupovinom novina koje pišu neartikulirano i nekakvih nerazumnih komentara!

   • E-mail koji sam gore stavio je krajnje bahat i bezobrazan. Baš zato ne smijemo ušutjeti. Molim sve da i dalje pišu, pogotovo oni koji prate ovaj blog a još se nisu oglasili.
    I Vas, g. Bakiću molim da nastavite, ne zato što Vam to treba niti zato što bi Poslovni pobijedio nego zato što ste stvorili jednu zajednicu koja će Vas podržati.

   • Ma taj Markušić svima jedno te isto copy-paste odgovara, isto znak koliko ima poštovanja prema svojim čitateljima!

    A gospon Klaus ili ne zna o čemu se ovdje radi, ili će im ovakvim ponašanjem ta Styria bankrotirati. I dao Bog da ih tada u stečaju preuzeli naši prijatelji iz Epic-a, oni su valjda majstori za takve “distressed” slučajeve.

    Vi se nedajte! Neće Vas oni ušutkati. Vi imate svoju publiku, oni još na neko vrijeme imaju svoju, dok se sa svima ne zamjere nakon što im unište sav kapital onim “sjajnim” pozivima na kupnju i prodaju kakvih se ne bi posramio niti invertirani Buffett. Kako samo pogode sve obratno!

   • KODEKS ČASTI HRVATSKIH NOVINARA
    PRAVA I DUŽNOSTI
    4. Novinar je obavezan iznositi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju. On navodi osobe ili ustanove od kojih je dobio podatak, informaciju ili izjavu. Ima pravo i da ne otkrije izvor informacije, ali za objavljeni podatak snosi moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost.

    Dakle, dužnost novinara je iznositi istinite, uravnotežene i provjerene informacije. A glavni urednik se igra babe gatare i u tome je totalno neuspješan. Mislim da bi glavni urednik ozbiljno trebao razmisliti o promjeni radnog mjesta…

    • On i piše istinu ali svoju,on za drugu ni ne zna…,on večeras sanja da država ne ide u privatizaciju a ako država ne bude išla u privatizaciju on će sutra pisati za 250 eura mjesečno ali ni to on ne razumije…

    • Ja mislim da bi novinari trebali biti neutralni . Trebali bi prenosit vjesti i informacije onakve kakve jesu , a ne da oni uveličavaju vijesti na onu stranu za koju se oni zalažu ili MISLE da je ispravna.

 51. Jesi i jesmo moj dobri mladene ali zato g. urednik markušić nije…zar oni misle da su nekome bitni pa da netko vodi kampanju protiv njih?A njihov urednik od 2006g vodi kampanju protiv zdrave pameti?INGRA 55tis kn-podcijenjena-ovdje je bio split,VARTEKS 250KN-podcijenjen,INA 2600kn precijenjena i na to on nema zamjerki nego objavi najveći mogući naslov što ga štamparija može napisati a danas opet iz sedmice u sedmicu on i njegov novinar-herbalife koji je sa ipk kandidom i ostalim čuvenim porfeljem zavio mnoge u crno opet drže govore o sektama,stampedu,manipulacijama,špekulantima,rast ih užasava,bore se za opće dobro,slijedi ledeno doba itd,i to samo iz jednog razloga-jer dionice rastu a oni ih nemaju i nisu u stanju ni procijeniti ni sagledati;zašto rastu!Valjda oni misle da je to sve kvasac i špekulacija?A zašto te dionice rastu može zaključiti i prosječna budala a kamoli ne novinar jednog poslovnog lista…Valjda taj austrijanac nije puno pametnji od njih?

 52. Njima je sekta kada netko procijeni da 14tis ležaja u hrvatskom turizmu plus 7% končara,plus keš vrijedi više od 90 mil eura?Njima je sekta kada netko procijeni da dobavljač plina može na petrokemiji samo na dobavi plina zarađivati između 350-500mil kn?Njima je sekta kada netko kupuje firmu na tk 30mil eura a koja planira imati prihod za 2012g od 1,2 milijarde kn što je povećanje obujma posla u odnosu na 2011g od 50%…ingra,varteks,ipk kandit i ostala flora i fauna to im nije sekta?Njima je i čačić sekta?I milanović?Sve je njima sekta jer im je mozak odavno ispario?

 53. “Sastanak najviših tijela udruga u Petrokemiji
  Kutina, 4. travnja 2012. – U kasnim popodnevnim satima danas će se u Kutini održati zajednička izvanredna Skupština podružnice Sindikata EKN-a Petrokemija, Sabor sindikata DEMOS-HUS-a Petrokemije i Sabor Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije. Tema toga zajedničkog sastanka najviših tijela udruga koje čine Stožer za obranu Petrokemije bit će mogućnost prodaje državnog vlasničkog udjela u Petrokemiji d.d. Kutina.”
  http://www.sssh.hr/

  • Ovo je zanimljivo u konotaciji sa sutrasnjom sjednicom Vlade. Moglo bi nesto o Petrokemiji biti na zatvorenom dijelu sjednice Vlade.

   Mozda sindikati vec znaju da ce Vlada sutra nesto objaviti i danas su dogovarali kako ce reagirati.

   To bi objasnilo i zasto se danas ujutro onako udaralo po prodaji. Kao da je netko htio sto brze kupiti sto vise komada.

    • Pa da. Nadam se da nece praviti probleme nego traziti ono sto i trebaju traziti, a to je zastita radnika.

     Uglavnom, biti ce sutra postavljen i dnevni red zatvorenog dijela sjednice Vlade, pa cemo vidjeti hoce li biti sta o Petrokemiji. Ako ne sutra, onda ja ocekujem, vrlo brzo nakon Uskrsa, da Vlada sluzbeno potvrdi prodaju svoga dijela Petrokemije odnosno trazenja strateskog partnera.

     Vidjeti cemo. Cudno je bilo danasnje trgovanje. Netko je htio jako brzo skupiti odredjeni broj dionica ili potrositi odredjenu kolicinu novaca.

    • G.Robert vjerujte država ima dvije šanse ili da ide u sveobuhvatnu privatizaciju koja će biti uvjetovana novim investicijama ili može odmah pozvati mmf koji će joj reći: privatizacija ili mi kasu zatvaramo.Možemo mi vikati,slomiti trgove,paliti ali nakon toga opet će svanuti novi dan i opet će nam reći:smanjujte proračun toliko i toliko,privatizirajte to i to i opet mi možemo reći nećemo a oni će nam reći “dobro javite se kad hoćete”,do tada lipu nećete dobiti a mi bez toga nemamo za plaće i mirovine….Zar nismo vidjeli grčku?Zar smo toliki idioti da sami sebe guramo u pet puta goru poziciju od ove danas?Zar ništa od grka nismo naučili?Jako žalosno!

    • Znate li koja je jedina razlika između toga da to privatizira naša vlada ili da nam to sutra uvjetuje mmf?Razlika je u tome što to danas možemo staloženo pripremiti,dobro odmjeriti ponude,uvjetovati investicije,zapošljavanje i razvoj a vjerujte kada nam to bude uvjetovao mmf to će vrijediti tri puta manje i tada nećemo moći ništa uvjetovati i morati ćemo to napraviti “na glavu”,preko noći, sa tim da ćemo tada vjerojatno morati privatizirati i neke stvari koje nam danas uopće ne padaju na pamet,tipa hep,pošta,šume,vode itd…eto to vam je jedina razlika!Tko misli da to nije tako taj ne zna o čemu govori i ne razumije ništa,ili neće da razumije i zagovara palež,nasilje kao u grčkoj a tamo je rezultat svega toga bilo nanošenje štete samome sebi-grcima….

 54. mladen,moje mišljenje je da je gospodin austrijanac mislio na luđaka ali ne baš onoga iz ludnice već oni obično smatraju da su normalni ljudi oni koji idu na plac i u šetnju parkom a oni koji se bave s dionicama i to tako aktivno za njih su luđaci. Ali smatram da stvarno nije mislio na baš pravog luđaka. Što se tiče ovisnika mislim da tu nije puno promašio,naime,zadnje vrijeme je tržište pokazalo da ljudi sa ovog bloga neprestano zarađuju,tj.povećava im se vrijednost imovine,te vjerojatno smatra da svakodnevno provjeravanje stanja portfelja je neka vrsta ovisnosti,ali to je ovisnost o dobitcim,za razliku od njihove ovisnosti. Sami znate o čemu su oni ovisni.
  Svako popuštanje tim i takvim znači poraz i to se ne bi trebalo dogoditi.

 55. evo imam jedan prijedlog ako se slozite da ubuduce neko vrijeme gospodina Bakica oslovljavamo sa dr ili doktor Bakic pa da vidimo njihovu reakciju,mislim na doktorat s dionicama.,ako se on ne ljuti naravno.mislim da bi poludili…….

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.