PTKM

Petrokemija i dalje na meti – razotkrivamo

Tko je Rinkovec? Nevjerojatno zanimljive poveznice!

PTKM je nevjerojatno zanimljiva tema, kako napisaše moji brokeri možda i ‘tema desetljeća’ – pa se nemojte ljutiti što ja opet o njoj. Ali fakat je i zanimljivo i smiješno ovo što ćete danas vidjeti!

A povod je meni nevjerojatno drukerski opremljen članak u business.hr, čija je najava ovdje: Petrokemija podsjeća na klasičan burzovni balon, a u kojem između ostalog piše i ‘Analitičari smatraju da će ‘ulagači koji su progutali udicu kasnije iz priče izaći s manjim ili većim gubitkom

Evo, ja sam progutao veeeliku udicu i još od kad je cijena 150 kuna mi govore da ću gadno na tome izgubiti. Neki veliki upravitelji čak javno tvrde da ja jedino čekam da upravo njima prodam (!?) – od onda sam značajno povećao poziciju.

Glavni junaci ove nove priče su g. Pili i g. Rinkovec. Već sam nekako bio ljut ‘opet taj Pili’, pa išao proučiti neke stvari (jer ja vam zaista sve radim utemeljeno – za ono što iznesem, vjerujute, imam daleko čvršće dokaze nego što ovdje objavim) i iskreno moram reći, iako je evidentno da me g. Pili jako ne voli, da je njegov opus uglavnom začudno profesionalan i prilično velik! Radio u Poslovnom, Vjesniku i business.hr pa to možete vidjeti ovdje; članci u Vjesniku, članci u Poslovnom.

(Ma ima dobrih poslovnih novinara, ali neću im sad navoditi imena jer mislim da su im šefovi teški diletantni, pa bi im se moja pohvala mogla obiti o glavu!)

Ali g. Pili mene mrzi, što je razvidno iz ovog članka koji je bio dio one harange krajem prošle i početkom ove godine. Vjerojatno je to zbog odnosa s bivšim kolegama iz Vjesnika, ali je sramotno da netko tako zlopotrebljava medije u svrhu vlastitih ratova. U članku g. Pili i žestoko laže, nije mi se ono bilo dalo tužiti. (Čudi me da PTKM nije, mogao bih im poslati pismo jer su laži poput ove jako jako štetne: “…pregovara o povlaštenoj cijeni plina s drugom tvrtkom u kojoj je država drugi najveći dioničar”). Malo vas gnjavim, ali zajedno s time ide i ovaj članak: Kako se Nenad Bakić zaigrao: Hanfa se zanima za oglas u kojem pumpa svoje dionice.

E sad moram reći kako to ide. Novinar, tko zna, možda baš Pili – to se može na sudu ustanoviti ako recimo netko tuži za onaj niz članaka u business.hr da je bila planska kampanja – pošalje upit Hanfi jesu li oni moji benigni oglasi neprimjeren utjecaj na tržište. Hanfa otvori predmet, i sutra isti novinar ili nejgov kolega zovu Hanfu i ona kaže (a što će drugo): “Agencija kontinuirano prati i nadzire aktivnosti na tržištu kapitala, uključujući i one koje spominjete u svom upitu. U slučajevima kad utvrdi postojanje bilo kakvih nepravilnosti i/ili nezakonitosti, poduzima mjere sukladno svojim zakonskim ovlastima. Također, napominjemo kako Agencija javno ne iznosi pojedinosti ni informacije o tijeku svojih nadzornih aktivnosti i povezanim postupcima”, stoji u Hanfinu odgovoru.

E ali vi onda puknete onakav naslov. Jer u novinama je naslov sve. I još onda vrijeđate i drobite, tipa: “Da mu teško pada sumnja (čija?) da je plaćenim (da oglasi se plaćaju, je li to mučilo urednika lista koji skoro uopće nema oglasa – urednik kasnije zamijenjen!) oglasom možda prekršio zakon … nacionalni “investicijski guru” pokazao je i brutalnim javnim (!, rekli bi novinari ‘sic’: na svom blogu!) obračunom s urednikom gospodarske rubrike Vjesnika Danielom Patrikom Brčićem (koji je za svoj obračun koristio državnu novinu, a business objavio 5 članaka za redom o toj ne-temi!”

Mislim ovo je bilo davno i nemojte misliti da se fokusiram na to, čak nisam o tome nigdje pisao nego samo na ovom blogu i nisam ni tužio. A ovo su cijene nekih dionica dan prije nego je kampanja počela. ADPL=100, DDJH=51, KORF=70, PTKM=194 (sve zaokruženo). Gadno i uzrujavajuće (brutalan rast je počeo dok je još trajala kampanja).

Ali danas onakav članak.

1. Izvor negativnih drukova je g. Rinkovec, koji bez ikakvih argumenata (suprotno zakonima) navodi: “Glavno je pitanje kad i koliko će cijena popustiti!”. (Bilo bi zgodno kad bi netko sam sebi poslao preporučeno pismo u kojem bi napisao: ‘Danas sam htio kupiti 1000 dionica PTKM, ali nisam zbog straha od medijskog utjecaja zbog ovog članka.’ I ako cijena poraste na, recimo, 1000 kuna, tužiti za propuštenu dobit!)

Prije nekoliko dana, na cijeni od 275 kuna, je on ustvrdio da se ‘cijena Petrokemije ispuhuje‘.

2. – On je predstavljen kao nezavisni analitičar tržišta kapitala.
– Likvidator je Trgovačke Kreditno štedne zadruge u likvidaciji, a bio je njen zastupnik prije te likvidacije.
– Bio je i član uprave Credos d.o.o., kako se ranije i predstavljao.

3. U ovom trenutku se jako važno sjetiti ove preporuke g. Rinkovca, Dalekovod na 1.100 kuna KUPITI gdje kaže: Ako usporedimo cijenu te donice s drugim kompanijama lako ćemo zaključiti da u slučaju Dalekovoda precijenjenost i nije tako istaknuta, ako uopće postoji. Stoga preporučam kupnju.

Imao je g. Rinkovec puno, jako puno sličnih preporuka (iako uglavno sve što sam našao je ‘hold’, a jedino Dalekovod ‘buy’ … hm!? … ali svejedno ekstravagantno):
buiness 23-08-2007 Rinkovec Magma 300 drzati
buiness 14-06-2007 Rinkovec IPKK 1320 drzati
buiness 22-02-2007 Rinkovec Podravka kupiti 500: Ovdje preporuka nije toliko ekstravagantna (ali tko zna, možda bi rekao to isto da je bila i cijena 1.500 (ovo je bila veljača 2007., tek početak balona, ali navodim zbog uvida u način razmišljanja: “Nastavak agresivnih akvizicija u Poljskoj i povećanje profitabinosti mogli bi opravdati inveticiju u dionicu Podravke.”

Uvijek sam se pitao pa tko kupuje te Magme na 300, Ingre na 55.000, Dalekovode na 1000, koji su rezoni, ili netko nagovara neuke ljude? Imao sam i ja svojih gubitaka, ali vjerujte mi, takve ‘prilike’ nisam htio ni štapom dirati (i kad pomislim, budući da ovo nisam htio ni pogledati, čudio sam se izjavama jednog upravitelja mmirovinskog društva da je Crobex do 50% precijenjen, jer sam znao da moje dionice nisu! Ali sam kasnije tek shvatio da je čovjek bio potpuno u pravu iako sam se tada ljutio. A to je zato jer su u indeksu dominirale tvrtke kao Magma, Ingra itd. … ali uskoro više o tome kako se Crobex više vjerojatno nikad neće vratiti na stare razine, a to je racionalnim ulagačima i nevažno.)

4. Ali sad dolazi vrhunac. Naime zašto vam pišem ovaj članak. Na cijeni od 280 kuna, 2007., g. Rinkovec daje preporuku za držati i to upravo zato jer nema najava privatizacije: “Unatoč najavama, ne očekujem privatizaciju, barem ne u ovoj godini, pa tako ni rast cijene…” Čini li se ovo kao da implcira da bi najava privatizacije trebala uzrokovati rast cijene?

Ali prethodnu godinu je PTKM završila s 1,8 mlrd kuna prihoda i 84 mil. kn gubitka, u usporedbi s prošlogodišnjih oko 3 mlrd. kuna prihoda, 106 mil. kn dobiti i nevjerojatno boljim perspektivama (liberalizirano tržište plina) i eksplicitim najavama privatizacije od strane potpredsjednika Vlade i implicitnu potvrdu predsjednika Vlade. Ali on zna bolje od njih. Da su to samo baloni i da ako privatizacija bude, da će ići ispod sadašnje cijene (a Čačić najavio višestruko više, naime rekao je da se radi o ‘privatizaciji teškoj nekoliko stotina milijuna eura’). Tko je Čačić, a tko je Rinkovec?

VAŽNO: Uočite da nisam rekao ni jednu ružnu riječ o g. Rinkovcu, gospodina nikad sreo, koliko se sjećam. Samo sam naveo neke činjenice. Tu nema ni najmanjeg vrijednosnog suda ili, ni pomisliti, kakve uvrede s moje strane.

Zamjenik glavne urednice u tom radzoblju business.hr je bio nitko drugi nego – Darko Markušić!

Promislite malo. Jer kako nam je lijepo objasnio g. Markušić u svom serijalu ‘Investicijska abeceda’:

Treba stoga imati strpljenja i imati saznanja o kredibilitetu autora. … Iskusni ulagači znaju čijim tekstovima mogu i smiju vjerovati, a koji autori nastoje utjecati na kretanje cijena na tržištu. Međutim, ne treba vijesti prikupljati panično nego ležerno. …

Inače je g. Markušić u business.hr vodio neki veliki virtualni portfelj, s početnim ulogom od milijun kuna i javno vodio neki, nazvao bih ga, Dnevnik velikog ulagača, gdje je pokazao svoje investicijske i analitičarske kvalitete. O uspjehu projekta nisam imao vremena istraživati, ali molim čitaoce da mi jave kako je točno završio taj veliki portfelj, što je bilo s njime na kraju? Je li bio neki zadnji članak u kojem se sravnjuju rezultati, ili je naproto ono … kao … prestalo izlaziti?

5. Mašta se uvijek vrti. Veličanstveni Homo sapiens. Pa tako i ne možemo se ne sjetiti da autor Pili prije petnaestak dana objavljuje članak Državni udio u Petrokemiji težak već 440 mil. kuna, kad će prodaja? U članku se kaže i “S obzirom na udjele „mirovinaca“ u kutinskoj perjanici, pojavile su se špekulacije da bi upravo oni mogli sudjelovati u otkupu dobrog dijela državnog udjela.”

A sad se sjetite kad je najvažnija nominala. Naravno, ne kad se dionicom trguje. Mislim da to g. Markušić jako dobro zna. Jer je Ingri nominala 0, a HT-u 100 i to njega (barem javno) ne ljuti. Nego kad se radi dokapitalizacija.

6. I za kraj, sjetimo se još što nam kaže g. Markušić:

No, nije problem u njemu, nego u onome tko mu vjeruje i tko od njega očekuje nešto drugo, brigu za opće dobro. Na njega se u ime svojih partikularnih interesa obično pozivaju oni koji misle da znaju više od drugih, na njega se pozivaju “veličine” koje za sebe misle da su “pozvane” mijenjati stvari, educirati mase. Vlastitu nesigurnost obično rješavaju uvredama, povišenim tonom žele nadomjestiti argumente, brigom za “druge” prikriti svoj interes. I što su glasniji, neki drugi im počinju vjerovati, a oni koji se s njima ne slažu obično ušute kako se ne bi izložili poruzi najglasnijeg sa stavom. Na žalost, obično ti drugi, koji im povjeruju, prije ili kasnije izvuku kraći kraj.

Ja sam siguran da g. Markušić nije mislio na mene. Jer ja stalno, konzistentno, artikulirano i direktno govorim isto: Želim da se Petrokemija privatizira jer će tako otkloniti veliki rizici i anomalije, a možemo dobiti veliki razvojni moment. Na taj način će tvrtka svima koji su s njom povezani vrijediti više, pa tako i meni kao dioničaru.

Tko su onda točno ti na koje misli g. Markušić? Pa valjda ne misli na sebe, ne vjerujem!

A sad se sjetite ovog oglasa zbog kojeg je prethodna haranga na mene počela. Halo g. Pili?

Neki ljudi su možda zlonamjerni. Neki možda izmanipulirani. Ali poručujem svima: razmislite što je dobro, a što je zlo? Je li dobro da svi prođu što bolje? Ili je zavist što će netko proći malo bolje, jača od želje da svi prođu dobri.

Dioničarima Petrokemije želim sretan rasplet događa, u koji sam uvjeren. Danas je neka sjednica sindikata i očekujem ono da će oni izaći s odlučnim: “Da, privatizacija je OK; ali ne pod svaku cijenu, tražimo prava radnika, da nema otpuštanja (a ne kao zadnjih godina da se smanji broj radnika za skoro 350 i to baš većinom dok je g. Klaus šef NO), i da ne padaju plaće (a ne kao zadnjih godina dok je g. Klaus član i predsjednik NO zbog kolosalnih gubitaka koje je napravio prethodni predsjednik uprave kojeg je g. Klaus ‘smijenio protiv vlastite savjesti’, a cijeloj naciji onda lagao o razlozima gubitka).

Napomena: Imam dionice PTKM i nadam se da je o to u redu. Ovo nije preporuku na kupnju ili prodaju istih.

Oglasi

Kategorije:PTKM, Uncategorized

155 replies »

 1. “Neki ljudi su možda zlonamjerni. Neki možda izmanipulirani. Ali poručujem svima: razmislite što je dobro, a što je zlo? Je li dobro da svi prođu što bolje? Ili je zavist što će netko proći malo bolje, jača od želje da svi prođu dobri.”
  Ovime ste mislim sve rekli, tj. potpuno je jasno u čemu je problem – zavist. Izgleda kao da bi oni (da ih imaju) radije da im dionice PTKM propadnu nego da Vi zaradite na njima.
  P.s. Drago mi je da ste potaknuli priču oko 2007-2008 i sudjelovanja “novinara” u prebolesnom pumpanju cijena za koje nitko nije odgovarao!!! Nego – što je još gore – se sada ti isti nalaze pozvani davati mišljenja, preporuke, savjete… Užas. Pogledaju li se u ogledalo ikad? Šta vide?

 2. …i bas jucer pricah sa kolegom oko toga, kako odredjena ekipa vjerojatno “druka” na nominalu (i nize), jer bi rado po toj cijeni kupili dio paketa, sve u cilje brige za radnicima…nikako iz razloga da kupe jeftino i kasnije zarade, jer to je ipak nesto sto teoretski nije u suglasju sa njihovim javno objavljivanim stavovima. Jos nisu naucili da se ne cita ono sto pise, vec ono sto je izmedju redova.
  (Ispricavam se sto nema nasih dijalektickih znakova, pisem sa mobilnog uredjaja).

 3. Ne treba vam 2007-2008g pročitajte sve članke o petrokemiji i g.bakiću od novinara poslovnog počevšio od ovog “nominalnog” novinara do ovog “zdrave prehrane-herbalife” pokušajte naći i jedan valjan argument zašto te dionice ne vrijede toliko a “sekta” ih kupuje,samo čisti jal i ništa drugo,ovaj nominalni će vam se sada uključiti u borbu protiv kapitalizma,zadespet bakiću-ne iz uvjerenja???

 4. meni se jako sviđa to što se trudite imenom i prezimenom naznačiti određene likove koji su dio igre u kojoj je mnoštvo ljudi oštećeno (od svih nas koji plaćamo doprinose, do ulagača u “zlatno doba fondova” itd.)…
  slične stvari pokušavam u drugim sferama, nije baš ugodno ići “protiv svih” (jer ta manjina si često uzima za pravo “napade” (iznošenje istine) karakterizirat kao napad na “sve”)

  iako, priznajem, nekad me i iritira beskonačno ponavljanje (nalik samodopadnosti) već objavljenih informacija… ali, vaš blog, vaše pravo – a i ponavljanje je jedini način da se malo jače usadi. tako da je u konačnici to korektan pristup koji daje rezultate… ne, doduše (još, nadam se), za punjenje remetinca, otvaranje golog otoka itd. ;-), ali nema veze, samo tako dalje.

  • Sasvim se slažem s ovim oko izravnog spominjanja imena. Pogotovo kad se nepodopštine dobro (sad već se to može zvati NB standard!) opišu brojkama i poveznicama. Rock on!

  • Ponavljanje je majka znanja, a uvijek se valja prisjetiti i čika Jovine “Pačje škole”:
   Jeste li čuli djeco,
   vjerujte bez šale
   otvara se škola
   za pačiće male.
   Svi pačići došli
   kao đaci stoje
   stari patak metnuo
   naočale svoje.
   Učio ih , učio
   od srijede do petka
   al’ se nisu makli
   dalje od početka.
   Ništa više ne nauči
   pačurlija ta
   nego čto je prije znala
   pa-pa-pa.

 5. Osim novinara, osjetan je i veliki pritisak forumaša na Poslovnom… Tolika količina jala nije skoro viđena… “mora to dole…, bit ćete ošišani…, itd….
  Pritisak je jutros posebno jak!

 6. Zato što su svi ama baš svi danas očekivali pad tržišta,nastavak pada u europi,totalni raspad petrokemije itd a “gospodin tržište vam je nepredvidljivo i iznenaditi će vas kada se najmanje nadate a analitičari imaju manju šansu da pogode kretanje tržištsa od izvlačenja šibica-dokazano”,zato sam ja već jučer vjerovao u ovakav scenarij,ne zato što sam pametan nego su to riječi grahama u “inteligentnom investitoru”…Jučer su svi sve znali i trljali ruke a danas tek nitko ne zna ništa!

 7. Sada sam vidio jako “afirmativni članak” o petrokemiji u businesu hr?Što je ovim ljudima?Ajmo malo opet hipotetski?Što ako rusi već danas kupuju preko raznih skrbnika a hrvati na osnovu ovakvih naslova prodavaju?Dali će netko za to odgovarati?

  • najbolji je kraj članka u kojem se navodi kako najviše razloga za zadovoljstvo, osim ostalih dioničara, imaju mirovinski fondovi hahah

   baš ih mogu zamisliti sretne, eno već naručili pečenu janjetinu i mlade kapulice, a šampanjac stavili na hlađenje :-))

   Svatko tko od početka prati situaciju zna tko je sretan, a tko žali za propuštenim prilikama i pomoću anonimnih preporuka pokušava vodu natjerati na svoj mlin

 8. kako može biti balon ako ima veće prihode i dobit nego 2007 i 2008? da sad ne nabrajam ostale parametre… profitabilna firma, bez obzira na privatizaciju, zašto ne bi danas vrijedila cca 350kn/dionici?
  kako pompozno hvaljenje mirovinaca kako su najviše zaradili ovim špekulacijama:) pa sramota je da nisu više.. koja sprdačina, samo, na žalost, ljudi na to nasjedaju.

  • Ne treba gledati priču novinara, ali treba upamtiti jer vidi se tko je stvarno prijatelj Hrvatske, pravi dioničari gledaju da društvo napreduje, a ne da se sustavno uništava, stoga što pričaju novinari nema veze s vezom bitna je odluka Hrvatske Vlade da više neće biti sustavnog uništavanaj vlastitog kapitala, ili da se pod izlikom sindikata uništava jedna grana zbog ograničavanja ulaganja i razvoja, već od sada da će i država gledati kao privatnik tj. da očekuje povrat sredstava na glavnicu! Odličan put za Vladu

 9. A da dio dobiti od PTKM usmjerite u financijski casopis koji bi se bavio slicnom tematikom kao vas blog. Konkurencije nemate, uspjeh zagarantiran. Nije tesko za predvidjet razvoj i dominaciju na trzistu, a upravo takvo stivo nam treba ! Zar mislite da netko cita gore navedene autore, meni je to vise kao crni humor.

  • To mi je i namjera ako me ovi budu i dalje provocirali. A oni znaju da mogu biti vrlo, vrlo opasna konkurencija! S time da ja sve čisto.

   • Konkurencija !? Sa onakvim preporukama ? Postoji li uopce itko tko ih shvaca ozbiljno ?
    Da se udruze i da skupe tim istomisljenika nebi uspjeli analizirat firmu kao vi PTKM, neki dan. Al je simpaticno kad jedan od njih u tekstu spomene “kolega Buffett”. Jaka konkurencija, kao MGMA KORF-u.

 10. Nevjerojatno taj rinkovec kaže 2007g da treba držati petrokemiju na 280kn a tada na koncu 2006g imala 1,7 milijardi prihod i gubitak od 84 mil kn a danas ima prihod 2,9milijardi dobit 107mil kn i cijene ureje u nebu?Pa kako ga nije sram?Zar njemu najava privatizacije od strane premijera koji je neki dan bio više nego jasan ne dava dovoljno argumenata da će se ići u privatizaciju i to ne zbog proračuna,bakića,krupnog kapitala već što toj firmi treba modernizacija,razvoj,investicija,kontinuirana dobava plina ako želi uopće opstati na tržištu a ovako može godišnje biologijom otpuštati po 200 ljudi i za pet godina djeca od tih ljudi koji su otišli u mirovinu neće imati gdje raditi?Pa kakvi su ovo ljudi?Oni navijaju da država dobije što manje novaca za petrokemiju samo da bakić nebi zaradio?

  • g. Antun potpuno ste u pravu. Uvjek pogodite bit. Kakva zloca i zavist a prije svega neprofesionalnost u izdavackim kucama.
   Zamislite naslove u novinama:
   Vrijednost državne imovine narasla za x%! Svi smo na dobitku! Budimo sretni i zadovoljni ovaj tjedan!
   I nastavak u clanku,: U slucaju da se nadje strateski partner u Petrokemiji, proda drzavni udjeli za X miliona… drzava bi mogla investirati u razvoj gospodarstva… uskole i zdravstvene ustanove u nerazvijenim djelovima…. i Intervju sa clanovima Vlade gdje bi se taj novac investirao… pratiti daljnji tok tog novca da se ne “izgubi” kao u poznatim scanarijima iz 90ih….

   Da li bi se urednici i vlasnici novina mogli nositi sa takvim naslovima i tekstovima? Mozda oni misle da se ljudi ne bi mogli nositi sa srecom pa ne pisu takve clanke. U biti misle na narod.

 11. Što je najgore svojim naslovima su stvarno utjecali na masu ljudi da proda petrokemiju.Baš me interesira što će se dogoditi i kako će se osjećati kada vlada konačno javno reče da je odluka donesena?Jeli oni znaju da sve više ljudi i u samoj kutini zna da im je privatizacija defakto jedini jamac opstanka?

 12. Pazite naslov;PETROKEMIJA PODSJEĆA NA KLASIČNI BURZOVNI BALON!To govori čovjek koji je davao preporuke držati dalekovod na 1100kn,nekima koji ne prate- cijena dalekovoda je danas 145kn???I taj čovjek vam danas kaže ovo je balon!Ja mislim da njemu žena može doživjeti orgazam samo ako se na njega naljuti jer moram biti i ja bezobrazan jer ovo je granica zdrave pameti,staviti ovakav naslov a firma danas ima p/e 10,koji je uopće i nebitan u čitavoj toj priči ali izgleda da je njima jako bitan…

 13. Pazite mi pričamo o firmi koja radi 2,9 milijardi kn prihod,ove godine dobit 107mil kn,sve moguće prognoze su rast i samo rast gnojarskog sektora,liberaliziramo tržište plina i mi imamo naslove “to je balon”!p/s 0,35 i p/e 10 i to je balon?Ja mislim da je tim ljudima mjesto u zatvoru a ne u novinama jer ovo oni rade za nečiji interes?Za čiji to samo bog zna?Pa samo naše tržište bez proizvodnje vrijedi toliko,totalni hoštapleri!

  • Pa ANTUNE! Znamo sve, znaju i oni, pustite sad to. Nego kad (ili ‘ako’, recimo to da ne prejudiciramo) bude privatizacija po znatno većoj cijeni od ove, onda ono mogu dobiti veeeeeeliku masnu tužbu.

 14. Ajde vi danas nađite na jednom mjestu,u jednom gradu 2000 ljudi i uložite novac da ih obučite da znaju voditi i upravljati tim složenim procesima pa izračunajte koliko će vas to koštati i koliko to vrijedi?Jesu li ovi luđaci ikada u životu nešto radili kada im ovakve nebuloze padaju na pamet?To vrijeđa i ljude koji tamo rade i elementarnu logiku!A oni kažu balon i gotovo!

  • Ljudi moji pa koji vam je? Ti trolovi likuju da mora pasti još od 190 kuna. Rekao sam vam onda da kad bude jedan das slučajno u minusu, a to možda bude, a možda i ne danas, da će likovati jer su pogodili.

   U međuvremenu im se situacija s HT i INGR super razvija i zato o tome šute!

   🙂

 15. Ovaj blog je postao online casopis. Citaniji je, vjerojatno, od mnogih tiskanih izdanja. To i boli g. urednike novina. Da li netko zna kolika je citanost poslovnog i businessa, barem naklada?

 16. G. Bakić, je li možete napisati jedan članak u kojem bi obradili mogući način prodaje državnog djela Petrokemije? Recimo 2-3 moguća scenarija, jedan gdje bi država prodala svih 50% dionica, jedan gdje bi država zadržala 25% dionica (čini mi se da bi ovaj najviše odgovorao Vladi, da bi bilo najmanje pritisaka javnosti) i jedan gdje bi išla samo dokapitalizacija od strane strateškog partnera. Kod ovog 2. scenarija ne znam kako bi se uklopila dokapitalizacija, jer nakon dokapa bi država pala na dosta manje od 25% udjela, pa ne znam što bi imala od toga.

  Pa ako možete malo razraditi scenarije bio bih zahvalan. A vjerujem da bi ovima u Vladi koji budu radili na tome (ako bude privatizacije naravno), takvo nešto bilo od pomoći. 😀

 17. I g. Bakić, što trebate napraviti da postanete “ovlašteni financijski savjetnik”? Kod HANFA-e položiti nekakav test? Aj’te pliz to položite pa da se ne morate stalno ograđivati za svaku sitnicu koju napišete. Žalosno je da Vi to morate raditi (a nebrojeno ste puta rekli svoje pozicije), a “pravi stručnjaci” koji bubaju svakakve gluposti ne moraju.

  p.s. Prethodni komentar mi je završio u spam-u kad nije objavljen?

 18. Zar ne vidite da oni na neki način komuniciraju sa bakićem i smišljaju što će napisati kontra petrokemije i to ih raduje jer kao “bakić se ljuti” a “dok keri laju karavane prolaze” ali nadam se da je ovo tek početak pisanja o onomu što su oni već napisali;švicarci,igh,magma,ingra,dalekovod,ipk,itd,itd….,predlažem vam da napravite jedno otvoreno o novinarima u poslovnim listovima i njihovom doprinosu za “opće dobro”,arhivirajte sve švicarce,magme,ingre,igh,itd,itd,čisto radi istine jer ti novinari se samo bore samo za istinu,pa dajte im istinu,oni je na taj način traže u svim segmentima društva pa zašto da se ne suoče i sa svojom istinom….Oni to vječno traže od svih pa neka se malo prisjete što su pisali i koliko su bili stručni i pametni?Ali ovi ne staju?To je đon-obraz!

 19. Poštovani g. Bakiću, zašto se Vi jednostavno ne iskrcate sa Petrice i omogućite gospodi sa Biznisa.haera da budu u pravu ? 🙂
  I naravno, da pokupuju zlatna jajčeka 🙂

  • Ja sam danas opet kupovao PTKM. Najbolje mi je kad me onako junački opletu po bidu – jer tako se i broker osjeća moćan, stisnuo gumb i odeeee – a na forumima likuju ‘gle kako ga krcaju’, ‘kako su ga nakitili’ itd. gluposti.

   A ono kad su me ‘kitili’ s KORF po 55 kuna prije godinu dana. Ajmeeee. Pa onda likuju.

   Sutra oni zaborave što je bilo jadni.

   A nekad su oni i u pravu! Ne može se reć’! Jer se nekad cijena strmoglavi 🙂

   • Da nekada su i oni u pravu, ali samo na kratki rok, inače kod planinarenja je bitno penanje a ne spuštanje 🙂 , inače lako je to raditi kada znaš što je na kraju…..

 20. Kako zivi Antuntun

  U desetom selu
  Zivi Antuntun.
  U njega je malko
  Neobican um.

  On posao svaki
  Na svoj nacin radi:
  Jaja za lezanje
  On u vrtu sadi.

  Da l’ je jelo slano,
  On to uhom slusa.
  A ribu da pjeva
  Nauciti kusa.

  Guske sijenom hrani,
  Snijegom soli ovce.
  A nasadi kvocku
  Da mu leze novce.
  Kad kroz zito ide
  On sjeda u cun.
  Sasvim na svoj nacin
  Zivi Antuntun.

  • Jeste i vi možda novinar uglednog poslovnog lista?Bavite se takvim pjesmicama-to vam dobro ide?Ja sam baš razmišljao da djeci u susjedstvu u dvorište naručim jednoga krampusa,naravno ako bude privatizacije a ako ne bude ne mogu,sory…pozdrav

   • Ne znam za venca, ali ja nisam novinar. Ali svejedno mogu pretpostaviti što je gospodina zasmetalo, kao i vjerujem mnoge druge koji su na ovom blogu.
    Iako su mnogi već to prigovorili, vas to ne dira ni najmanje. Nemam točne statističke podatke, ali u svakom slučaju i brojem i količinom teksta u komentarima nadmašujete bilo kojeg sudionika ovog bloga. Daleko nadmašujete svojim komentarima i broj i veličinu komentara kojeg objavljuje autor bloga. A siguran sam da ljudi prvenstveno dolaze na ovaj blog zbog g Bakića.
    Naravno da ima i korisnih informacija u vašim komentarima, ali većina toga je prepričavanje i parafraziranje svega već puno puta rečenog s neizostavnim dodavanjem upitnika na kraju skoro svake rečenice.
    Korektno bi bilo da imate i malo obzira prema drugima koji bi htjeli pratiti ovaj blog, ali vjerojatno puno komentara i propuste baš zbog svega navedenog.

    • Imate pravo ali ja sam vam kao g.birtić-herbalife;puno pišem a malo rečem ali nemojte zamjeriti nije mi to profesija,ovo sam se “malo” uključio da se g.bakić ne umori,pa vam ja malo dežuram kao ispomoć,neću dugo vjerujte…,ali nisam više mogao čitati ove gadosti po novinama….

    • ajmo pustiti g.bakića da moderira svoj blog, ja dolazim isključivo da vidim antunove komentare. iako nekad pretjera, to mu je stil, pa ako vlasniku bloga bude smetalo maknut će ga ili moderirati.

    • Meni su Antunovi komentari jako dobri u svojoj biti. Antun je jako duhovit i pogađa srž! (Jasno, može biti urednik u mojoj budućoj novini.) Ali istina je i što kažu drugi, PA ANTUNE!

     Znači Antune, molim Vas, je li bismo se mogli dogovoriti da ograničite na recimo 5-6 komentara dnevno?

    • Upravo sam dobio ponudu iz poslovnog hr,oni samo ovakve kao i ja primaju,ja se nadam da imaju tamo nekoga tko će mi pisati misli ako mogu birtiću mogu i meni,sada dogovaram status…

    • Može,upravo sada me zvao urednik poslovnog i on mi je ponudio isto,pet-šest dnevno i kaže da samo ovake kao ja primaju,valjda je mislio i na birtića-herbu,dogovoreno i za novine ali to mogu obećati samo ako ne bude privatizacija a ako bude što nebi i ja napravio svoje novine-vidite kakvi to danas rade,pa kada mogu oni mogu i ja…,naravno pod uvjetom da bude sve u redu sa privatizacijom..vama hvala na ponudi a ništa nam drugo ne preostaje nego da čekamo rasplet situacije….

    • Hvala na ponudi ali sada su me nazvali iz poslovnog i nude mi mjesto glavnog urednika,kada sam im rekao da ja nisam za to,da puno pišem a malo kažem-kao i birtić-herba,kažu oni da nije bio ni ovaj do sada i da me to ne brine i da samo takve traže…tako da sam sada u dilemi,biti sa vama ili sa njima a oni su ipak ozbiljni list…

  • Novinari businessa dolaze ovamo svi odreda. Pitam se srame li se 🙂 Jer kažu da oni dobijaju plaće legalno i da nije zato dobio otkaz sindikalni povjerenik!

 21. Ovo za ponudu za urednika prihvaćam ali samo ako ne bude privatizacije jer ako je bude i ja otvaram svoje novine jer ako ovi mogu što nebi ja mogao,što se tiče pet šest komentara i to mi paše jer su me sada nazvali iz poslovnog i rekli da samo takve kao ja i primaju koji puno pišu a malo kažu,naravno nisu mislili na birtića-herbu on im je joker iz rukava i van konkurencije…

 22. A da birtiću ponudite pet-šest komentara i uzmete ga za urednika?Ja sam vam u poslu,nego ovih dana imam gripu pa moram ležati….

 23. Ma ne bojte se ljudi za PTKM , izlaze sitni trgovci i oni pod utjecajem raznih foruma . G.Bakić : može li pretplata i na on-line izdanje vašeg budućeg časopisa, znate kako mi pomorci stalno smo na putu s laptopom ?

 24. Što će trolovi ako PTKM danas, kad je opet DAX u velikom minusu, završi u plusu!?

  TILT ili će zaboraviti neuspjeh predviđanja kao i svaki put do sada?

  • Svi su dobili kakve takve informacije koliko jedno postrojenje vrijedi kao PTKM, stoga ako bi cijena rasla mogli bi očekivati dodatno uskakanje špekulanata a time i rast dionice….. A najgore im je što ne znaju tko sve kupuje 🙂

 25. Biste li g.Bakiću mogli u ova teška vremena “izmisliti” dionicu od neke tvrtke za koju mislite da je podcijenjena sa kojom bi trajno začepili usta svim svojim kritičarima. Mene niste nagovarali na kupnju PTKM i KORF-a ali sam ih kupio i to su mi jedine dionice koje su do sada rasle.Ta vaša “izmišljena” dionica nebi bila nikakav nagovor na kupnju tek da mi “mali” vidimo tko je u pravu Vi ili “veliki” ekonomisti iz tjednih časopisa mada ste sa Barcelonom dosta toga dokazali.

 26. Gospodine Bakiću, spomenuli ste vlastite gubitke pa možemo li čuti koji su to? Otkako pišete blog dionice su vam iznimno porasle( možda bi svi morali početi pisati blog, možda je nešto magično u tome 🙂 ) no prije toga? Tijekom krize? Pitam to jer se po raznim forumima spominju vaši gubici i kupovine nekih dionica po ultravisokim cijenama( ptkm po 300, korf po 200, bdmr 3500, dkvs 240, lplh 700, viro 1600, koei 1200, ddjh 200…. Izvor: http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=544586&postcount=72512 )Ne zvuči mi naročito uverljivo, više kao zavist i izmišljanje, no zanima me ako nije tajna kako ste prošli u onom kolapsu burze 2008. godine? Jeste li tada uopće investirali i u što? Eto, s poštovanjem.

  • Ne bih znao o čemu to pišu, ne da mi se sad gledati taj post, ali evo odgovor s obzirom na vaš upit.

   KORF sam ako se ne varam počeo kupovati po 23 kune prije dvije godine. LPLH vam se ne sjećam po koliko sam počeo kupovati, ali zasigurno ne biti blizu te cifre. KOEI Vam sad ne mogu reći ali se sjećam da sam izašao sa zadnjim paketom na 670 uz veliki dobitak, a koliko sad mi se to ne da istraživati.

   Najgrozomorniji gubitak je bio na DKVS, koji sam od ZB INvesta kupio po 100 kn ako s dobro sjećam, i to je bilo oko 1 mil. kn. To sam kasnije eliminirao ako se dobro sjećam po nekih 15-20 kuna. Naprosto, radilo se o kriminalu kojeg nisam bio svjestan, to nije bila loša procjena po fundamentima, nego naprosto kad te netko prevari. Vidjeli ste da je umro kasnije čovjek u zatvoru. Tu sam inače ponosan kako sam uspio presjeći i izaći makar i djelomično na vrijeme, jer većina ljudi nema muda nikad presjeći nego drže ‘do dospijeća’. Znam da su čak nešto spočitavli mi i VLDS, ali vjevali ili ne, tu sam čak uspio pobjeći uz dobitak!

   VIRO vam isto ne bih znao, ali sam ga eliminirao zadnje po 420 ako se ne varam ono 8. ili 9.8.2011. i možete vidjeti što sam lijepoga tada pokupovao po cijenama dok su neki naši mirovinci paničarili. A paket prije toga po 460 ili 470 i to se sve sjećam da je bilo uz dobit. Koliku, pojma nemam, nemojte me sad držati za riječ.

   INače ne vodim portfelj kao neku dnevnu ili ikakvu tablicu, nemojte zamjeriti.

   Ukupno, znam da ste vi silno dobronamjerni, naravno, ali predlažem da drugi put krenete od rezultata, tj. od cjeline portfelja, tj. pogledajte gdje mi je sada fokus i to usporedite sa stanjem na burzi prije godinu-dvije. Kad to napravite, znat ćete da takvim gluparijama ne trebate obraćati pozor jer su naprosto nemoguće.

   Ostajte mi zdravo gospodine Semper!

    • S time da su to bile kratkotrajne špekulantske pozciije koje sam brzo eliminirao. A sad pogledajte koju sam masivnu poziciju stekao u KORF, počevši od 23 kune (ovo na mom osobnom nije sve).

     I sad se sjetite kako su trolovi u ekstazi vikali kako su me svi zeznuli jer su mi ‘trpali’ po 55. Kad, ono kad je Crobex bio na 2200 ili tako nekako?

     I još je važnije što NISAM imao. Ili još suptilnije, što sam imao i kada sam prodao. Zbog fodova sam imao neko vrijeme i ERNT i KOEI npr. ali sam prodao ERNT ako se ne varam negdje na 1600-1700 i zadržao KOEI nešto dulje.

     VIRO jako dobra investicija, ali eliminirao po 470 i zadnji dio po 420 , a sad pogledajte koliko su bile ostale cijene tada, 9.8.2011. kad sam taj zadnji paket prodao. Ne znam što sam točno kupovao, ali sigurno nešto od Barcelone.

     Tada ADPL=103 (gledam i ovdje i drugdje prosječne jer je to bio ludi dan kad se prad kraj vratilo) DDJH=56 KORF=59 PTKM=158

     Netko će reći ‘gle luzera prodao Viro po 420 prije dividende’, a Vi zbrojite 🙂

   • Obzirom na ovdje izneseno, ispada da ne vodite točnu evidenciju o dobiti/gubitku pojedinih pozicija. Malo neobično, obzirom na Vašu pozadinu i općenitu ozbiljnost kod ulaganja…
    Ako nije prevelika tajna, imate li neko posebno pravilo za dinamiku i razinu rebalansiranja portfelja, razine gotovine i sl., ili jednostavno postupate ovisno o odnosu cijene i procijenjene vrijednosti pojedine dionice i odnosu prema drugim prigodama? Koliko vodite računa o korelaciji pojedinih pozicija? Koristite li ikakav neizravni hedging? Imate li neki djelić sredstava čisto za špekulacije? Ulažete li izvan RH (mislim na dionički dio)? Koristite li neki posebni alat za preliminarni screening dionica? Oprostite zbog broja pitanja najednom, vaše je pravo, naravno, da odgovorite koliko, kada i na koja pitanja želite, a ja vjerujem da veći broj čitatelja zanimaju i ove stvari…

    • 1. Izvan hrvatske više ne, jer ne mogu ostvariti ovakve prednosti. Posebno, smatram da su zapadna tržišta – relativno gledajući, za nas odavdje – potpuno efikasna.

     2. Dionice kupujem, tj. pozicije povećavam u skladu s novim tržišnim okolnostima. Sklon sam poziciju povećati i po znatno većim cijenama ako dođu nove povoljne informacije.

     3. Osobnom imovinom upravljam integralno, ali je većina u samo dvije klase: novac i dionice. Novac je velikim dijelom ono što ne diram jer mi je to zaliha koja garantira sigurnost mojoj obitelji, ali kako je nejasno koliko ti baš treba za ‘sigurnost’, tu sam malo fleksibilan, pa uzmem i vratim kad bi treba. Jedini ‘napredniji’ instrument je malo poluge. Ali to radim samo zato da ‘povećam betu / izloženost’, a ne diram gotovinu, tako da mi je gotovinska pozicija veća od kredita (čudno jelda?). Znači i: ne mogu ‘puknuti’ (ha ha).

     4. Ostale naprednije stvari o kojima govorite nemaju značaja ovdje (recimo upravljanje portfeljem na detaljan način) jer je igra toliko jednostavna da je to patetično, a ne odgovaram nikome za svoj novac da bih ga morao izvještavati (ženi samo bitno da ima ona zaliha).

     5. Rekao bih da mi je 95% ili više pozicija stvarno dugoročno, ali u nekim dionicama sam aktivan i kratkoročno, pa čak i na dnevnoj osnovi.

     6. Korelacija je jasno velika u smislu hrvastkog rizika, ali većina je pozicija takva da ih zasita mogu mirne duše držati i više godina čak i da burze ne rade. Disperzija unutar sektora je znatna, kao što vidite. Mislim da te dionice imaju veliku pozitivnu koreliranost (jer ljudi sve više shvaćaju da su moje teze bile izvanredno točne), ali se ne bojim negativne, naime rizike procjenjujem vrlo malima. Naime: najbolji osigurač od rizika je niska cijena, a smatram da većinu svojih većih pozicija imam po smiješno niskim cijenama. Također u kontekstu ‘grčkog scenarija’ vidite zadnju napomenu u današnjem postu za KORF.

  • Ovako.
   Mislim da bi to bilo super i kad bih imao značajni stake onda bih se aktivistički uključio u takvo što.

   ALI, budući da imam oko 5% KORF, a KORF ima oko 200.000 KOEI, to znači da imam potpuno legitimno pravo biti aktivist pa ako kupim i samo jednu dioniuc. Naime, imam veliki interes u KOEI htio ne htio.

   To znači da bih se mogao uključiti u rad skupštine itd. FUN!

 27. forum Poslovnog je u biti jako dobar izvor informacija, jednom kad shvatite kako i zasto se pise to sto se pise.. ja sam danas na ovom valu korekcije isto usao u PTKM, sto je vec tradicionalni drugi put da poslusam vase savjete (hvala za ADPL) 🙂

 28. Nije on rekao prodati na 259kn nego;”NAKON PRERANOG UZLETA PETROKEMIJE SLIJEDI PAD”,doduše tada je cijena bila 259kn i nije on ništa savjetovao nego samouvjereno konstatirao ….,sada što je on mislio i na kojoj razini prodati i koliki pad to ne znaju ni “švicarci”,ipak treba se boriti za istinu,gospodin ništa nije savjetovao!

  • Pa ako slijedi pad kako on to tvrdi, to je preporuka za prodati? Jer tko zeli drzati ili kupiti nesto cemu slijedi pad? 🙂

   Sent from mobile

 29. “Nije majka klela muja što je išao kockati nego što se išao vaditi” Valjda je g.urednik vidio da je zaribao na švicarcima,ingri-doduše bio je split,varteksu itd pa je zaigrao na sve ili ništa….,stavio je sve na petrokemiju,znate ono na ruletu crno-bijelo,ili pukovnik ili pokojnik…

 30. Komentar na izvješće varteksa?
  Povećani prihodi, smanjeni rashodi, rezultat 37% manji gubitak ali je još uvijek dosta veliki gubitak i to od 60,7 mil. kn. (18,28% od ukupnog prihoda)

  Zanimljiva je revalorizacija imovine (najviše na zemljištu i objektima) u ukupnom iznosu od +347 mil.kn.

  • Ispricavam se nisam profesionalac pa me zanima zašto ulazete (ako ulazete, a čini se da – da, ili se ipak varam?) u Belje, a ne u Vupik? Radim si portfelj da disperziram i po industrijama, Belje i Vupik svrstavam u istu grupu, a ne mogu dokuciti zašto bi Belje nekome bilo bolje pa me samo zanima da li sam nešto propustio. naravno dobrodošli su i komentari / odgovori od drugih čitatelja.
   Lp,

   • No!,

    ja ulažem u VPIK jer je znatno jeftiniji po P/B (što mi se u ovom slučaju čini jako bitnim), ali još više zbog puno bolje strukture aktive: u BLJE je dug/kapital 268%, a u VPIK 129%. Zbog visokih troškova financiranja stoga kamata pojede velik dio ili svu dobit u BLJE i mislim da će tako i ostati u budućnosti.

  • Non-event. To sve znamo, da rade na kontroli troškova, gubitak u kvartalu je oko pola manji nego prošle godine.
   Ali tvrtka treba financijsko restrukturiranje da bi imala za obrtni kapital i mogla se kvaltitetno usmjeriti.

   Dajemo još neko vrijeme upravi da nešto učini, a ako ne, onda ćemo i tu trenirati korporacijski aktivizam – eliminacijska vrijednost je i dalje puno puta veća od tržišne kapitalizacije i ako je potrebno bolje je ići u stečaj s preustrojem nego pojesti tu supstancu u bezuspješnom vucaranju.

   Ne ohrabruje izvješće na kojem se kočeperi znak ‘Superbrands’, možda mali simptom, ali meni jako velik. Odaje vjerojatno nezreli pristup uprave. Da se moramo time hvaliti.

 31. Nije mi jasno zašto se digla tolika prašina oko porasta cijene PTKM (koji je uostalom zasnovan na fundamentima) i da je taj porast prenapuhan kad ima niz drugih kompanija koje su u roku od 4 mjeseca skocile daleko vise od PTKM.
  Npr. VDKT- cijena početkom godine oko 110 kn a zadnja cijena 254 kn. A tu kompaniju nitko nigdje ne spominje?

 32. Nije mi jasno zašto se digla tolika prašina oko porasta cijene PTKM (koji je uostalom zasnovan na fundamentima) i da je taj porast prenapuhan kad ima niz drugih kompanija koje su u roku od 4 mjeseca skocile daleko vise od PTKM.
  Npr. VDKT- cijena početkom godine oko 110 kn a zadnja cijena 254 kn. A tu kompaniju nitko nigdje ne spominje?
  Sretan Uskrs i sve najbolje…

 33. A mislim jasno mi je ali je to bilo vise retoricko pitanje. A kad ste prije pisali o tome da su neki clanci naruceni, mislio sam da ste malo paranoicni… Ali onaj zadnji clanak gdje se navodi da je PTKM precjenjena jer će preci ili je prešla nominalu je presmjesan!!!
  Kao da je urednik dobio zadatak da u roku od 15 min. napise clanak protiv PTKM i da sam smisli neki razlog. Nije mogao naci nikakav pravi razlog, a vrijeme mu isticalo, pa pukao po nominali. Onako u panici. Veliki minus za urednika, novine i narucioca.
  Kako si iole ozbiljan urednik ili novine mogu to dozvoliti. Mislim da ih je trebalo izignorirati jer se ovako spustamo na njihovu razinu i pridajemo im pažnju koju nisu zavrijedili…
  Narucitelj je jasan iz odlomka: “U krugovima mirovinskih fondova tvrde da ništa konkretno nisu čuli o mogućoj privatizaciji kutinske kompanije, Podsjetimo, trenutačno su u vlasničkoj strukturi Petrokemije tri obvezna mirovinska fonda i jedan dobrovoljni. Najveći udjel od 5,53 posto drži Erste Plavi, tu je i PBZ/CO sa 4,8 posto, a najmanji udjel među obveznim fondovima ima AZ od 4,43 posto. Dobrovoljni AZ Profit među prvih deset dioničara ”
  iz ovog clanka http://www.business.hr/kompanije/drzavni-udio-u-petrokemiji-tezak-vec-440-mil-kuna-kad-ce-prodaja

  • Mislim da ne možemo tvrditi ili decidirano reći tko je naručitelj tih članaka ako su uopće bili naručeni. Možda su samo teško neznanje kombinirano sa zlobom, a možda i nešto treće. Možda smo naprosto mi koji tvrdimo da je argumnent nominalom bezbezan neznalice. Ali svatko može imati svoje mišljenje.

 34. To je povezano sa vjerom….,što bi mi bili isti kao belgijanci?Čuo sam da su njih kupili sa vodkom a nas će platiti starim migovima a udariti će nam cijenu plina tako da će tvornicu morati zatvoriti za 10 dana!

 35. Zar vi ne primjećujete da se ovdje kroz medije stalno okrivljuje vladu da je ta čitava priča oko ptkm izvedena “nespretno” ali da počmemo od početka pa da nam bude jasno koliko je to besmisleno:čačić odlazi u rusiju i prije puta najavljuje moguće razgovore o privatizaciji petrokemije što je apsolutno najtransparentnji način da sa rusima razgovarate o njihovoj mogućoj zainteresiranosti i zaintrigirate ih da i o tome promišljaju i očituju se u nekom razumnom roku(ako su zainteresirani) kako oni to zamišljaju i što bi defakto ponudili,vraćate se iz rusije i kažete da su oni zainteresirani ako vlada donese odluku da se u to ide,kažete da ima još zainteresiranih od norvežana do ebrda i drugih a premijer kaže da vlada razmatra sve opcije ali da se još na vladi o petrokemiji nije razgovaralo niti donjela neka odluka u tom smislu.

  Ja uopće ne vidim što je tu sporno?Dali bi nama bilo dobro da je neki neimenovani izvor iz rusije plasirao vijest da je čačić i o tome razgovarao sa rusima a da nam je čačić to zatajio?Kako vlada uopće može o tome raspravljati i donositi odluke ako od čačića nema sve relevantne info dali ima interesa i kakve su okvirne namjere tih kupaca i što oni to možebitno nude,i njima treba vremena da vam daju neke povratne info tek onda kada im kažete da vlada razmišlja da ide u taj proces?O čemu da raspravljaju?Oni ne znaju dali taj kupac nudi razvoj,investicije,ne znaju njegove planove,ne znaju imaju li dovoljno zainteresiranih da izoštre konkurenciju i dobiju što više,postavljaju uvjete razvoja a mi tražimo veću transparentnost.Zamislite da vi pripremite čitav proces,natječaj i stavite uvjete natječaja investicije a nitko od zainteresiranih ne mora biti na to spreman i čemu onda uopće pripremati natječaj i donositi takvu odluku ako vidite da interesi mogućih kupaca nisu podudarni sa interesima vlade rh ili osjetite da bi to svi kupili za kikiriki i otpuštali ljude bez nekih investicijskih planova i čvrstih garancija???Čemu onda uopće privatizacija i sasvim je logično da vlada onda nema ni razlog donositi takve odluke i pripremati sav taj veliki posao!Logično je da prvo javno kažete da o tome razmišljate da vam se javi što veći broj mogućih zainteresiranih kupaca.

  Stvarno neznam što je tu sporno?Zar je čačić trebao šutati a vlada raspisati natječaj između “božića i nove godine”???Pa naravno da bi rusi sami plasirali vijest o razgovorima o petrokemiji jer i oni znaju što je bilo tamo 98g i naravno da su to i uradili odmah sutra u svojim medijima.Pa naravno da se na vladi još nije donjela nikakva odluka jer nemaju još sve relevantne podatke o svim preliminarnim razgovorima i mogućoj konkurenciji u tom procesu.Pa neće vlada raspisati natječaj pa da im se jave samo rusi sa ponudom od “pet” kuna???Pa ne prodajete tele na poljoprivrednom sajmu?Zar se i privatizacija co i hpb-a nije najavila na sličan način?Pa valjda se i tu vode preliminarni razgovori da vidite kakve ćete uopće uvjete postaviti na natječaj?Što ako nijedan kupac nije zainteresiran za kupnju gdje država zadržava kontrolni paket od 25+1 dionicu?Čemu onda natječaj i odluka vlade da se u to ide?Tko i zašto danas tvrdi da će petrokemiju kupiti rusi?Ako su zainteresirani to ne znači da će oni dati najbolju ponudu ako natječaj bude raspisan!

  Mi izgleda ne razumijemo kako funkcionira vlada?Čačić je od milanovića dobio mandat da o tome preliminarno razgovara ali je isto tako činjenica da je konačna odluka na vladi rh i to tek onda kada budu raspolagali svim relevantnim informacijama o sadržaju tih razgovora može se ići ili ne ići u taj proces…

 36. Ne znam jeste li gledali peti dan,naš veliki publicist i filozof,srećko horvat vas je malo bocnuo u stilu “bakiću je do love a boli ga za radnike”,taj fini tolerantni gospodin kojemu je životni san da postane politički disident samo je falio prostor i vrijeme,šteta da se nije rodio u čehoslovačkoj 40-50tih,međutim on sanja o pravednjem društvu-jednakosti u kojem bi jedni pisali i pričali a drugi kopali i stvarali , svi bi bili sretni i zadovoljni samo se još nisu dogovorili koji će u tom idealnom svijetu kopati i stvarati a koji će pisati i pričati a pogotovo se nisu dogovorili tko će o tome odlučivati,ipak oni idu polako pa će se valjda u međuvremenu dogovoriti.možda bi najpoštenije bilo da o tome odlučuje gospođa voditeljica petog dana jer ona mi se čini jako tolerantna osoba a ne da nam o tome odlučuje kao danas neko tamo nepošteno i razuzdano tržište,svijet bi tako bio puno pravedniji i lijepši,naravno pod uvjetom da se u međuvremenu dogovore…Pošto njih dvoje nikada ne polemiziraju,već su im stavovi o svim temama isti,mislim da će se lako o svemu dogovoriti…,možda hrvati čak neće trebati ni raditi ako kinezi pristanu raditi za nas,australci nam poklone rudaču, arapi naftu a nijemci automobile,možda je i to moguće?šteta da još uvijek ne znaju da smo naše proizvode iz kraja 80-tih mogli još jedino prodavati pod “muda za bubrege” istočnom bloku i gadafiju a kada su se oni otvorili prema zapadu mogli smo se sa njima slikati za antikvarijat,pomalo ima vremena naučiti će i to…

  Nije mi jasno jer vi toga čovjeka niste nikada niti spomenuli niti uvrijedili a on je iskoristio tv da vas baš uvrijedi ali na najprizemnji način,u stili “fućka se bakiću za radnike i naravno zbrajao je vašu zaradu”,nevjerojatno ja nisam mogao vjerovati,nije to nekakav forum nego javna tv…

   • E bas to gledao neki dan.
    Covjek (Srecko) prica, a nema blage veze o cemu prica. Jako lose, a zelio je ispasti faca jer spominje Bakića i kao protiv njega je. Blah, smijesni su kao i Birtich (ciju kolumnu bas i ne vidim ovaj tjedan, izgleda da je netko shvatio)

   • Izgleda da se taj momak srećko dobro zabavlja i uživa u svojoj ulozi u mijenjanju društva,to je sada jako in a tko im se zamjeri taj je “staromodan,seljober itd”,bojim se da ako kao što kaže gosp.Bakić svatko u tom društvu koje on zagovara počme trčati za svojom glavom da mu neće biti nimalo zabavno…Ako ljudi počmu na referendumu odlučivati o
    astronomskoj i nuklearnoj fizici,radnom vremenu, visini svojih plaća kako oni indirektno zagovaraju da nas neće od kaosa spasiti ni onaj što je hodao po vodi.
    Vrlo brzo su zaboravili da je za vrijeme galilea bilo neposredne demokracije da bi svijet još bio šahovska ploča.Nisu oni svijesni gdje sa takvim stavovima vode ovo društvo ali ne treba im zamjeriti,to je njihovo pravo u demokraciji ali bojim se da ne bude;Tražili smo gledajmo!Svatko netka za svoju izgovorenu riječ snosi i posljedice ali meni se čini da smo mi kao mladići imali rock n roll a oni se svatko jutro probude i smišljaju kako zaustaviti rad,razvojne projekte,kao da ne razumiju da je u hrvatskoj porezno opterećenje 54% i da taj kapital ne stavlja pod jastuk taj zločesti kapitalista nego država a sve je to u svrhu borbe za javno i opće dobro.Valjda oni vole sitni kapital a ne krupni ali svakog prvog u mjesecu!Samo još nisu svijesni da taj kapital koji mjesečno primaju jako brzo može postati valuta koja u svijetu ama baš nikome ništa ne znači jer je konkurentnost proizvoda koje nudimo nikakva,ako ovako nastavimo nikome više ti proizvodi neće ni trebati,pa neka oni zagovaraju kolektivizam i radničko samoupravljanje,neka pitaju ruse,brazilce,kineze i indijce slažu li se i oni sa njima ili se nadaju da će jednog dana europljani za njih jeftino šljakati kada ih ovi preteknu,barem se tako nadaju….Eto ih tamo,više su veliki!

 37. Trenutačne svjetske cijene gnojiva osiguravaju ptkm da će ostvariti preko 4 milijardi Kn prihoda, izgledno je da će imati oko 3.5 milijardi, razlog zalihe koje je prenijela u ovu godinu, sada može lako unovčiti po visokim cijenama

 38. Čini se da u sljedećem postu (više) ne radi komentiranje, pa zato nema komentara od jutros.

  Uglavnom složio bih se da je sada valjda ljudima već jasno oko PTKM, pa da već i govore “isto” (čak i oni koji su do nedavno govorili jako ružne stvari, primiruju se konačno), osim onih koji ne žele da im bude jasno i namjerno govore stvari koje su jako pogrešne tj. provode neku svoju čudnu agendu. Međutim pitanje je što ljudi misle da drugi misle. Ne znam zašto bi svi ovi kojima je jasno odjednom sad mislili da su oni jedini nešto prosvijećeni i da je samo njima jasno a da svima ostalima nije jasno?

  Nažalost naše tržište i dalje pokazuje nevjerojatan intenzitet špekulativnosti. Dionice rastu/padaju na svaki šum ogromnim postocima, na svaku špekulaciju baš onako igrajući se tko će što kada misliti, u kojoj određeni akteri planiraju na dnevnim jahanjima valova kao nešto zarađivati itd. O “razini 1” kao da se sve manje razmišlja, a dugoročno je “razina 1” ono što će morati presuditi, ostale razine djeluju tek na kraćim skalama.

  Recimo ovo danas na ZVCV. Iz čista mira zbog nekog tv/novinskog priloga čega li više, ne znam ni ja, valjda zbog razmišljanja tko što misli i što će misliti, dionica raste cca. 20 %, a s druge strane PTKM nam padne skoro 10 %, a s treće strane KORF nam (za čudo Božje) ne naraste tako par desetaka posto nego i on pada itd. Totalni kaos, ma kakav kompleksni sustav – baš kaos! 😀

  Eto zašto mi to ZVCV cijelo ovo vrijeme tako jadno u portfelju, vuče se s nekim minusom stalno itd., ne mrda nikamo (nikamo usmjereno zadnjih 3 godine, samo malo gore-doblje, nekako histerično), a sve je tu bilo jasno i do sada kao i od sada, nego sad iz čista mira zbog špekulantske prirode našeg tržišta evo nam konačno nekih +20 % a koji što su čekali do sada zbilja ne znam.

  Tako nam i PTKM možda bude još malo čekala u fazi dok “svi sve znaju”, dok nam iznenada ne počne skakati po 20 % na svaki bezvezni šum kao ovo ZVCV sada, ali nikad se ne zna. Recimo kad netko i objavi možda svoj konkretni interes (ponudu) nam cijena padne kao npr. KORF danas što suprotno svim špekulacijama: pada! Ova je burza u “nervoznim danima” (kada ovako u svijetu dođe par loših vijesti, a koje nemaju nikakve veze s nama) postaje s vremena na vrijeme više nego nepredvidljiva kao što su burze inače, ona je postaje totalno histerično-špekulativna. A to je valjda u nekom smislu i dobro, za one koje malo više obaziru pozornost na “razinu 1”, jer razina 2 i 3 se moraju jednom s time poklopiti, ne mogu oni dugo svaki svojim putem, zar ne. Ne mogu stalno svi misliti da svi misle o nečemu nekako što nema veze sa “objektivnim”. Pa ne možemo valjda svi stalno misliti da su svi oko nas ludi? Ljudi po svojoj prirodi nisu ludi. Ljudima nekad treba vremena, ali u konačnici spoznaju istinu.

  Disclaimer: imam sve spomenute dionice, ovo nije nagovor na kupnju, prodaju ili držanje bilo koje.

 39. http://www.poslovni.hr/vijesti/obnova-fasada-nece-nas-izvuci-204542.aspx

  Javio se opet gospodin nostredamus:pa čisto da ga malo prisjetimo “zlatnih godina” njegovih prognoza 2007-2008g,ipk,magma,dalekovod,podravka itd,njega opet muči “jadnica”,by the way neka se počme malo baviti američkim tržištem kapitala možda mu to bolje ide a za početak neka se malo bavi herbalifeom,evo mu malo pomoći,čisto da lakše započme posao:

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=HLF+Interactive#symbol=hlf;range=1m;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

  • Gosp. Antune , sviđaju mi se vaši komentari na ovom blogu, vidi se da poznajete stvari (makar mislim da bi po Vašem pisanju mogli otvoriti i svoj blog), ali nemojte upasti u klopku kritiziranja svega. Jer kad kritizirate onda ispadate pametniji i dobija se dojam koji vi ne zaslužujete… To vama ne treba. Čovjek je napisao (po meni) članak OK. Mislim da nikoga nije ni uvrijedio ni nešto ‘pogrešno’ prognozirao. Naravno, htio sam biti dobronamjeran i naravno da Vas nisam htio uvrijediti.

   • Antun je potpuno u pravu jer se referira na ovaj zanimljivi članak te ‘analize’: “… Eh da, zaboravio sam na burzu. Valjda ste shvatili u kojem će, jadnica, smjeru?” I to od strane tipa koji je bio jedan od najaktivnijih promotora onog zlokobnog balona hrvatstke burze 2007., sjetimo se samo nejgovih ‘buy-hold’ preporuka za DLKV (kupiti na 1100), MGMA (držati na 300) … o tome sam pisao ovdje: Tko je Rinkovec.

    Ipak, najzanimljivije je njegovo predstavljanje, on je sada ‘nezavisni burzovni analitičar’. Uvijek je dobro znati što su čiji interesi. Recimo, moji su, kao ulagača, da mi vrijednost investicija raste (a ne pada, to je u redu, jelda?). Brokera, kad nastupaju javno, da promoviraju svoj bizsni. KOji je interes ‘nezavisnog burzovnog analitičara’? Ali uočite da mu tekstove opet objavljuje onaj isti Markušić, koji mu je objavljivao i one iz 2007.

    MOja je prognoza da će oni napraviti neki reshuffle u ‘analitičarskom’ dijelu tržišta kapitala. Da će trashati jednog drugog ‘analitičara’ (vezano uz neke moguće promjene u Styriji) i da Markušić polako priprema ovog. 🙂

   • Lepini uvašavam sugestije ali ako netko tako suvereno vlada tržištem kao g.Rinkovec i ZNA u kojem će smijeru “jadnica”,kao on je to sve predvidio ja samo upozoravam na ono što nije predvidio.Mislim da je to više nego u redu,niti kritiziram niti sam toliko glup da umišljam da znam u kojem će smijeru krenuti cijena pojedine dionice,zasada se samo držim mojih procjena koliko nešto vrijedi,naravno te procjene ne moraju biti točne ali ja vam se kod dionica uvijek rukovodim primitivnim metodama gdje sam sebi odgovaram na pitanje koliko bi platio određenu kompaniju da kojim slučajem imam novac i bavim se poslom iz te branše,ne pada mi na pamet da se idem praviti pametan i prognozirati kretanje tržišta,da znam da je to moguće bavio bi se ruletom crno-bijelo i nebi se uopće zamarao burzom…Izgleda da g.Rinkovec suvereno vlada tržištem kada kaže;”Valjda ste shvatili u kojem će smjeru jadnica”,ja te sposobnosti nemam pa bih volio da se malo pozabave i drugim “jadnicama i zdravom hranom” da “shvatimo” u kojem će smjeru i te dionice ići…

    Želim vam reći da se nikada nebi upuštao u smjer kretanja cijena već mogu samo javno promišljati koliko nešto može vrijediti u eventualnoj privatizaciji i sl. ali bože mili nismo svi isti,netko ima veće a netko manje sposobnosti ali je ipak jako važno da se prisjetimo i “suverenih prognoza” izvjesnog gospodina u razdoblju 2007-2008g pa da ipak ljudi shvate tko im to govori “valjda ste shvatili”,čisto da ljudi znaju i ne zaborave tko im što sugerira,ponavljam ja rulet ne igram ali još uvijek tvrdim da petrokemija u privatizaciji vrijedi puno puno više od današnje cijene i još uvijek tvrdim da ćemo morati prodati petrokemiju i ne samo nju nego i “mamu i tatu” da nam glava ostane poviše vode i trebao bi dvije stranice teksta da vam objasnim zašto ćemo morati sve prodati,naravno to je moje mišljenje i nikome ne sugeriram da se povodi njime ili da bilo što shvati…

 40. Neka malo gospoda usporede “jadnicu” i “zdravu hranu”(herbalife)!Mogu i datume uvrstiti ako im se da uvrštavati,zdrava hrana pala i bez druka i bez sindikata a mi svi navijali da raste i to ludo,vjerojatno su tako navijali i oni koji su je kupili na 72kn jer je ima “mali ulagač koji se druži sa bankarima po londonu” ,neš ti valjda ti bankari nešto znaju,ako oni ne znaju ne zna nitko…Ima li tko info jeli jp morgan kupio ponešto zdrave hrane?

 41. Da ne mislite da foliram da mislim da ćemo “sve” morati prodati pa i petrokemiju,podravku,končara itd,itd reći ću vam zašto mislim da ćemo morati prodati podravku u koju sam samo zbog toga ušao iako se danas to čini čista utopija jer je g.mršić preko sdp-a drži čvrsto u rukama,evo mojih argumenata:Ja mislim da podravka ima šansu da se razvija i širi plasmanom svojih proizvoda na stranom tržištu ali ima jedan ogroman problem,ako nemate kadrove i snažnu već postojeću logistiku da uđete u takvo širenje koje nije ni malo jednostavno ni lagano ništa vam drugo ne preostaje nego da nađete snažnog strateškog partnera koji već posjeduje logistiku i snažnu mrežu distribucije koja vam to može osigurati,potpuno je jasno da će podravka ulaskom u eu dobiti konkurenciju na domaćem tržištu i taj dio kolača će morati nadoknaditi na stranim tržištima i čisto sumnjam da će bilo koja uprava moći složiti kadrovsku križaljku i stvoriti tako snažnu logistiku bez strateškog partnera koji te resurse već posjeduje i ima moć da plasira podravkine proizvode tamo gdje podravka sama ne može ući ni u snu,živi bili pa vidjeli,meni je potpuno nelogično i suludo da to ne vide danas oni koji to trebaju vidjeti,sa petrokemijom je ista priča ali ne želim se tu više iscrpljivati jer smo o tome već pisali,po meni je tu sve jasno,ili će biti pukovnici ili pokojnici…

  • Poštovani g. Antune, Podravka panično i intenzivno traži partnere u kadrovima i inovacijama, no puno se toga mora promijeniti u tako perspektivnoj, a tko mentalno ograničenoj kompaniji – bez uvrede za bilo koga. Šteta što je utjecaj politike tako (pre)velik!

   • Vjerujte u hrvatskoj je teško naći danas ažurnog i urednog skladištara a kamoli sposobne kadrove koji vam mogu osigurati distribuciju i ulazak u nove strane markete,banaliziram ali vjerujte da je tako,nemamo mi tako puno kadrova kako se nama to danas čini,distribucija nisu samo kadrovi nego i snažna logistika i marketing koji ekstremno puno koštaju a pogotovo je tu važna i moć distributera da osigurava upad na police gdje je on već prisutan i ima svoju težinu i prolaz,podravci treba snažan strateški partner sa već postojećim utjecajem koji može osigurati širenje i distribuciju a podravka se “interno” onda može posvetiti širenju proizvodnih kapaciteta kako u hrvatskoj tako i u srbiji jer upravo joj srpsko tržište osigurava most ka rusiji a ujedno i osnaženje prisutnosti na tom tržištu i regiji uopće…Mislim da podravka nije dovoljno ušla u razvoj mesne industrije gdje joj se otvaraju velike mogućnosti i na hrvatskom tržištu a time bi zbrinula i eventualni višak ljudi u neprofitabilnim sektorima,masu je tu opcija ali bez snažnog strateškog partnera i sa ovim načinom vođenja firme podravka je osuđena na stagnaciju ili minimalan rast,konačno to se vidi iz dugogodišnjih rezultata,za jak iskorak treba vam potres, potpuno novi kurs i svježa krv,pogledajte na što sliči upravna zgrada podravke pa će vam sve biti jasno koliku šansu ima ta firma da se europi predstavi kao moderna,futuristička tvrtka,po toj zgradi možete puno toga zaključiti….

    • osim izgleda zgrade, primjerice – kad stranka ulazi portir čita novine, zapisuje kemijskom stranku u neku bilježnicu ko da smo u kamenom dobu, dok stranka čeka – glasni razgovori među osobljem kao da si na placu, poslije 4 sata nema žive duše tako da stranka nemože izaći iz tvrtke…itd. Kakva je to slika jedne tvrtke?! Imidž ne nastaje preko noći (!)

 42. Poštovani
  da i ja dodam koju pametnu.Antun je u pravu kad upozorava na pojedince koji su se pravili a i danas se prave kao da sve znaju.Sjećam se tih prognoza ,dapače, dokupio sam Dalekovod na osnovu njih i na 750HRk po jednoj i nisam ga prodavao na duplo misleći i vjerujući da će još gore a sjećam se i pisanja dotičnoga za IPKRA da vrijedi 1500 i slične nebuloze.Tako da sam u minusu jedno 5 000 Eura zahvaljujuču tome što sam slušao prognoze koji su više ličili na uvjeravanja.Danas ja uporno čitam Bakića i njegove analize ocjenjujem realnim.Istina je da se ovih dana sve urušava ali je takav trend svuda zbog toga što je Burza prije svega psihološki faktor pa onda ostalo.
  Negdje sam proćitao o “nervoznom prstu” to jest o osobama koje napečac odlučuju prodati na prve znakove krize a takvih je na našem tržištu mnogo.
  Takođe sam čitao i o savjetu da “.ako ne možeš čekati deset godina nemoj niti ulagati u dionice..”
  Držeći se narečenih savjeta ja ulažem onaj novac koji mi neće trebati u narednih 5-6 godina za osnovne životne stvari i čekam pogodan trenutak.
  U nadi da će se sve ponovno srediti te krenuti u dobrom smijeru a tu mi je Njemačka najvažnija, držim i čekam kako Barcelonu tako i ostale u koje vjerujem
  Toliko od mene i nemojte imati”nervozne prste”
  Pozdrav zajednici
  Ivan

  • Pazite g.leto,osobno nisam ništa znao o dionicama 2008g,znao sam čitati financijska izvješća i ništa više i nije mi padalo na pamet da kupujem ingru na 55tis kn,dalekovod na 1100kn,ipkk na 1500kn itd,tada sam smatrao da samo luđaci to mogu kupovati,da se razumijemo i ja sam tada mislio da je atlantska dobra kupnja na 2200-2400kn pa kada sam vidio da je vrag odnio šalu brzo sam je prodao na 2000kn i bio sretan ali ta atlantska je i tada imala brodove i hotele itd i u to vrijeme ta kupnja je bila po meni potpuno opravdana,osim atlantske tada mi je bio interesantan samo ht i čitao sam te analize i nisam mogao vjerovati o čemu ljudi pišu da je podcijenjeno,pitao sam se jesam li ja lud ili oni,da se razumijemo i ja sam u padu kupovao ipk na 500kn i prodao ga na kratkotrajnom oporavku na mislim 700kn ali nije mi padalo na pamet da ga pogledam na 1500kn,to su bile takve nebuloze,ponavljam a tada nisam ništa znao o dionicama,ne mislim ni danas da sam neki znalac ili sveznajući ali od kada se ovim bavim ja sam u dobrom plusu usprkos krizi i mislim da je to dobar rezultat… Naravno i danas posjedujem neke dionice,većinom nelikvidne gdje mi je minus i do 50%,ne u velikim količinama u odnosu na moj porfelj ali ipak ih posjedujem ali meni nikako nije jasno da netko tako samouvjereno može pisati o kretanju cijena a taj mora znati da ako sutra vlada donese odluku o privatizaciji da će xy dionica vrijediti barem-minimalno 50% više i kada to znaš ti uporno samouvjereno kažeš mora pasti,e to više nisu prognoze nego druk,jer ako netko misli da petrokemija u mogućoj privatizaciji vrijedi 250kn taj meni nije normalan čovjek,dopuštam da sam u krivu ali tako mislim.Poslušajte što je rekao premijer u internet komunikaciji sa građanima a poslušajte što je nedavno rekao gordan maras na radio koprivnici za podravku,ako to nisu bile najave privatizacija onda sam ja idiot koji ne čuje dobro,naravno ići će se korak po korak i puštaju se probni baloni i neće npr podravka u privatizaciju sutra ali će ići,petrokemija vjerojatno prije ali recite vi meni dali je idiotski danas na ovim cijenama kupiti te dionice i čekati taj dan d,neki nam sugeriraju da je to idiotizam,vidite ja mislim da nije i tu se mi razlikujemo…

   Pri padu tržišta i sam sam krivo procijenio dno nekih dionica i pogriješio kod nekih za 50% ali gle čuda prodao sam ih sa dobiti od 50-60%,gledajući iz pozicije mog ulaska kada su pale još 50% ja sam bio čisti “luser” ali na kraju od lusera postao dobitnik.Još nisam čuo analitičare da uspoređuju koliko nešto vrijedi u odnosu na slična preuzimanja i koliko to realno vrijedi ali zato stalno slušamo da “jadnica” mora pasti a ako to kažu “stručnjaci” stavite se u poziciju običnog čovjeka koji npr želi kupiti 10tis kn dionica da disperzira svoju ušteđevinu i “zaboravi” na te dionice,pa naravno da te dionice neće kupiti,isto tako kao i vi nije htio prodati dlkv na 750kn ili 1100kn jer mu je netko sugerirao kupiti ili držati,ni to ne osuđujem ali da netko nakon svega toga sa tom dozom bahatosti i ironije kaže u ozbiljnom poslovnom listu “valjda je jasno u kojem će smijeru “jadnica”,pa to je dno dna…Naravno papir sve trpi pa će budućnost pokazati u kojem će smijeru “jadnica”,tada ćemo nadam se o tome moći objektivnije raspravljati…Ne gajim iluzije da bi se oni promijenili kada bi u eventualnoj privatizaciji petrokemija dosegnula cijenu od 800kn,puno je tu bilo težih promašaja 2007g od magme na 300kn čija se cijena do danas umanjila za “samo” za cca 299kn,tako da ne gajim iluziju da će se neka gospoda promijeniti,želim samo ukazati što je g.Bakić pisao ili nije pisao a što su oni pisali ili nisu pisali,ovo nisu pisali meni je još važnije i nakon toga zbrojite dva i dva i vidite dali bi dobili ili izgubili da ste slušali njih ili g.Bakića.Ne pada mi na pamet braniti g.Bakića ali imamo svi internet i lako je doći do tekstova što je i kako tko pisao,by the way svakome bi preporučio da pročita po meni bibliju investiranja od grahama “inteligentni investitor” pa vam on jako dobro objašnjava koliku šansu imaju analitičari da pogode smijer kretanja tržišta a po meni samo se budala uči na sebi a ima dostupnu knjigu koju je napisao čovjek koji je prošao recesija i recesija…Meni se čini da se svi ti analitičari ponašaju upravo suprotno od onoga što graham sugerira u knjizi a to je po prilici ovo:Budite euforični kada su svi plašljivi a budite plašljivi kada su svi euforični!Uzmite preporuke i prognoze g.Rinkovca iz prošlosti i sadašnjosti pa ćete sami moći zaključiti dali je on “grahamovac ili anti-grahamovac”,ne uzimajte pri tome u obzir moje sugestije nego sami zaključite…Ako netko misli da određena dionica ne vrijedi 200-300% više samo zato jer je trenutno pala 40% na ovako plitkom tržištu onda po meni sva rasprava tu završava,ne zaboravimo pri tome inu na 900kn,ti nije ipk niti ptkm nego ina,nisam nigdje vidio da je netko napisao da je podcijenjena,to je meni gore od ovoga što su pisali,nepisanje o tome je isti ili veći grijeh,g.Bakić je barem o takvim stvarima pisao a mene uopće ne interesira dali je imao kakav interes ili nije,mene na kraju interesira jeli bio u pravu ili nije,sve ostalo je jalna kafanska razina…

 43. By the way ja sam neznalica “vrištao” poznanicima kada je bio ipo magme i atlantica da to nije ina i ht i da se te dionice po meni uopće ne isplati uzimati a tada nisam čuo vrisak naših analitičara koji su morali znati da to toliko ne vrijedi i da je to čisti balon a ne petrokemija danas,ne samo da oni to nisu znali nego su i kupovali na ipo-u,ponavljam tada sam bio čista neznalica,ne kažem da sam danas ekspert,daleko od toga ali i tada sam bio 100% siguran da je to balončina samo takva i navlakuša,isto kao što sam danas siguran da petrokemija nije ni približno balon već upravo suprotno,naravno vrijeme će pokazati dali sam bio u pravu ili krivu,inače prodao sam petrokemiju zbog orkestriranog druka i sam sam znao da poslije takve hajke mora pasti jer je unutra ušlo puno trejdera ali i ljudi koji su pomislili da privatizacija takvog velikog sustava ide sutra ali sam čitavo vrijeme kupovao podravku za koju se isto tako nadam da će u budućnosti ići u privatizaciju ali u njoj nije bilo trejdera pa ni puno kupaca pa se moglo kupovati u miru a obožavam kada sam “sam” na kupnji određene dionice koja mi se učini povoljnom,sada se nadam da ću imati priliku to isto ponoviti na petrokemiji i defakto su mi g.urednik i g.rinkovec puno pomogli,oni su se od neprijatelja moje imovine preobratili u moje najveće prijatelje,i to je umijeće investiranja ali ja nisam ni danas lud da govorim da petrokemija ne vrijedi 250kn samo da bi je ja mogao opet kupiti na 150kn,nisam takav lik i to bi bilo totalno bezobrazno jer ja i danas mislim da u eventualnoj privatizaciji vrijedi 800kn,isto tako mislim da minimalno toliko vrijedi i podravka,naravno opet u nekoj eventualnoj privatizaciji,dali će ona biti za godinu dana ili pet ja to ne znam ali današnja cijena mi odgovara ako će biti i za deset godina…Možda g. lesar pod pritiskom mmf-a to privatizira?Meni je svejedno!Može i g.srećko horvat?

 44. Je li bilo zanimljivo na današnjoj Skupštini Petrokemije?
  Jesu li bili predstavnici mirovinskih fondova (je li uvažen prijedlog AZ-a za promjenu revizora?)?

 45. šta ima na skupštini?
  hoće li trezor kupovati da zaustavi ovaj pad?
  a vi gosp.Bakić, je li vama vrijeme ze dokup, ili barem jači bid?
  zašto pada?

  ide privatizacija siguran sam u to.
  imam PTKM

   • Pad cijena na ‘ZSE’ je besmislen, pisat ću o tome kasnije ili sutra. Ali će ovo dovesti do daljnje diferencijacije dionica, naime neće se sve jednako oporaviti.

    • Ljudi stvarno imaju nevjerojatno kratko pamćenje. Pa imali smo na ZSE prije nekih 3 i pol godine (a i u međuvremenu u manje dramatičnim verzijama) i daleko veće padove i jednako besmislene, i umjesto da su već malo “očvrsnuli”, naviknuli “da se to događa i da nije važno ako si u pravim dionicama”, ljudi toliko paničare kao da se neznam što događa.

     A sa samom Grčkom se ne događa ništa što nismo do sada znali da se mora događati a s nama to sve toliko malo ima veze da je smiješno da uopće pričamo o Grčkoj, a tim više što su nam (neke) dionice cijenom dalje (niže) od svojih vrijednosti.

     Vjerojatno i svjetska tržišta daleko pretjeruju u svojim reakcijama (jer to je njihova priroda, slika njihove nužne kakve-takve neefikasnosti) premda su tamo cijene vjerojatno u zadnje vrijeme više-manje bliske vrijednostima, a ovo naše je onda totalno totalno bezveze.

     Nevjerojatna mi je stvar to što su danas na tržištu zapravo ljudi koji su bili tu i početkom 2009. recimo, nisu to sada baš sve skroz novi akteri koji se ničega ne sjećaju.

     Onaj koji je vidio početak 2009., što znači totalni besmisao cijena i kako se mogu iznenada oporaviti, taj bi danas trebao doživjeti deja vu.

     Nakon što su cijene potpuno besmisleno pale 30 % u nekih dva i pol mjeseca, za sljedećih dva i pol su katapultirane preko 80 % – u jeku najveće krize u Europi (i još uvijek dobrano zdrmane Amerike) i tada već ozbiljnije manifestirene u RH kada nam je došla možda najbeznadnija situacija ikada, kada se činilo da može samo sve gore biti u ovoj državi.

     Dakle cijene masovno (i sam CROBEX) i u najnevjerojatnijim “vremenskim periodama” mogu rasti skoro 100 % u nejverojatno malo vremena – ako su prethodno baš totalno neopravdano/besmisleno pale.

     To bi trebala biti pouka da kada cijene jače padnu i čini se totalno besmisleno, da je najgora stvar koju čovjek može napraviti pokušati “špekulirati”, zatrejdati malo, ono u smislu, “možda bude još jeftinije pa da kasnije što bolje ponovno kupim”. To je često vrlo nezgodno, tržište je uvijek brže i nepredvidljvije! 😀

     A kada smo u dionicama koje fundamentalno gledano očigledno vrijede puno više, i u tim vremenima “snažnog rasta” one zapravo rastu i još puno snažnije nego ove ostale/indeks. A one loše… čak se i ne vrate, istina, danas imamo hrpu dionica koje su i niže od proljeća 2009., dok su one “prave” daleko daleko iznad tih razina, jer fundamenti, barem postepeno, moraju se s vremenom iskazati!

    • Ljudi se vjerojatno povode onom starom “sell in may and go away”, što je za mene preriskantna strategija pošto se takve stvari ne događaju svake godine, a ne bi htio propustiti ozbiljno oslobađanje vrijednosti.

     Pošto znam da ovo što držim vrijedi puno više, malo lošiji izgled mog portfelja ovaj mjesec s obzirom na prošli uopće me ne brine. Onaj koga to brine ne bi trebao niti ulagati na burzi jer prvo pravilo burze je da se ulaže na dugi rok, a to je upravo zbog ovakvih situacija kada cijene padnu da ti baš tada ne zatrebaju ti uloženi novci. Sada su ubiti idealne prilike za kupnju dionica.

  • Ah, da se može točno znati kada će početi padati i dokle će – sada bih s materijaliziranim cca 60-postotnim plusom, koji sam imao početkom travnja, da sam tada prodao dionica u toj protuvrijednosti, čekao da nadokupim PTKM ispod mog ulaza (porastao pri tadašnjem nadokupljivanju), ali tko kaže da će to ići ispod njega i koliko? Markušić? Pa i ako ode, tko kaže da neće opet natrag, i više. Antune, kao što sami rekoste, u ovakvim trenucima treba se sjetiti Grahama …

   • Ja sam i danas kupovao,nešto sam i prodavao pa ulazio u ono što mi se činilo jeftinije…Odavno već govorim da su dionice sigurnije od banaka,naravno ne sve i to treba imati na umu…A što će biti vani samo bog zna ali na to ne možemo utjecati,ja sam samo siguran da i nakon bilo kojeg tsunamija ljudi neće prestati živjeti…

 46. ja sam odlučio da ne prodajem niti jednu dionicu, samo nadokupljujem, ma koliko porasla, sve dok u poslovnom ne pročitam naslov g. Markušića dionice podcjenjene, kupiti. tada prodajem sve, bez razmišljanja.

 47. http://finance.yahoo.com/q?s=hlf

  Koliko se sjećam petrokemija je bila 259kn kada je g.urednik vikao mora pasti a herbalife je bio cca 69-72kn,indikativno petrokemija je pala cca 5-6% od kada je g.urednik vikao da mora pasti,toliko herba pada po jednom danu,to g.urednika ne muči,nije mu zona interesa,evo danas je herba pala točno onoliko koliko je petrokemija pala sa 259kn od kada je počela vriska da mora pasti…Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo!

  • Apsurdno je da oni uopće promoviraju Herbalife. Ali to je njihov skromni uvid u svjetska tržišta. Da li će pasti ili rasti, pa nemojmo ih osuditi, kako bi oni to znali? Ali ima ‘držim do dospijeća’ kolumnist i neke važnije kvalifikacije nego je to poznavanje tržišta kapitala. Pa valjda to znate?

 48. To je valjda u šiframa zbog magme koja je uvoznik herbalifea,pa valjda davaju mig todoriću da zagrize i stavi ih na police?Vjerujte jehovi svjedoci su za prodavače herbalifea male bebe i uopće se nemojte čuditi da mali ulagač toliko spominje herbu,oni su vam ufurani skroz,još kad izgube par kila tada su skroz u filmu,odvedu ih tu i tamo sa brodovima na krstarenje da ih sve spoje i oni su onda kao grčki bogovi-nema im ravnih i ja vjerujem da mali ulagač uopće ne druka na dionicu iako je možda netko “zagrizao” pa rekao brokeru da mu kupi jer to ima mali ulagač ali vjerujte važnji je nemu herba napitak i dnevna doza nego sve dionice ovoga svijeta,prodao bi davno ipkk ali tada nije znao za herbu,sada mu se miješa zdavo i nezdravo…Danas je in biti amerikanac,malo do londona i to a i vi ste sumnjivi,nešto ste i vi švrljali po londonu i jeli nekakve lude deserte koji su fantastično izgledali,nemojte molim vas i vi kao mali ulagač da vas sa kolačima navuču da kupite lanac slastičarni…

  • Pa jasno, pisat ću još o tome. Praktički svi smo glasali za to, kao što smo praktički svi (tj. i ja i neki skrbnički) glasali za dva mirovinca koja ulaze u NO. Konkretno, ostavlja se Kralj (‘jer ne postoje značajni razlozi za smjenu’ istina!) i ulazi Huljev ispred AZ; mislim da su njih dva super izbor za NO. K tome ulazi u NO Ivan Majstrović iz Turbomehanike iz Kutine, koji mi se čini jako korektan lik i koliko čujem Klaus i njegovi trabanti su jako nervozni oko toga. Više o tome kasnije u toku dana.

  • Zanimljiv je to retardirano ‘ljevičarenje’ koje čak nije ni to nego se ne zna što bi bilo. Ima ljudi koji uopće ne razumiju kako funkcioniraju tvrtke i društvo općenito. Bilo ih je i u Sloveniji još i više ali evo nekako dolaze k svijesti. Inače mislim da čak ni sami nisu uvjereni da su ‘humanisti’ nego je to samo jedna poza koju su zauzeli, nešto mora imati prođu, a oni nemaju identitet, a ovako su (misle si oni) ‘nešto’.

 49. Ne znam je li već bilo pokazano ili ne, ali čini mi se kao zanimljiva analiza tvrtke:
  http://reports.aiidatapro.com/brokers/Erste/2012-10-12_CR_HR_Petrokemija.pdf

  Preporučuje kupovinu (što znamo već).

  Mene osobno zanima ima li tko što saznanja o ovoj kogeneraciji koja se namjerava graditi, izgleda da se već traži i partner:
  http://www.investincroatia.org/projects/2102-kombi-kogeneracijsko-postrojenje-za-proizvodnju-elektricne-i-toplinske-energije-te-to-kutina-110-mw-kogeneracija

 50. E i evo nevezano za sve jedna opservacija – već skoro s veseljem čekam period oko 15:30-16:00 kad netko počne okidati po asku, najčešće PTKM,KORF i DDJH, obično uvijek desetak tisuća kn i obavezno poklopi najniža 2-3 aska. Ne zato jer se okoristim time nego eto nadam se jednog dana gledati šamaranje askova u milijunskim iznosima, kad se konačno stvore potrebni okidači (i naravno, da se okidaju na isto ove 3 + još par perjanica Barcelone :))

  Gagnam style trading 🙂

  • Koliko sam ja pratio, nekad je tako, a nekad upravo suprotno, a ono što stvarno ne razumijem je prodaja po jedne dionice na bidu što se događalo i danas, recimo na KORF 1 dionica na 106,27 u 13:21 … ne da mi se dalje tražiti.

   • Možda to ide po onoj “nije bitno kako se igrala utakmica nego kakav je bio skor na kraju” (mogu samo nagađati naravno). Sa velikim spreadovima kakvi su trenutno na većini dionica, okidanje 1 dionice na bilo kojoj strani u 15:59 može izgledati cool pozitivno ili chilling negativno na kraju dana, pogotovo u kontekstu medija koji prenose samo end result, ne i volumen (to mi je tak super kad poslovni u onom debilnom dnevnom pregledu pokaže da je neka nelikvidna dionica dobitnik dana jer je porasla 66%, a nigdje ne pokaže da se to desilo na prometu od soma kuna, a slično i s padovima inače sasvim OK dionica).

    Osim ovdje ne vidim da itko igdje izvještava o tome kako se recimo KORF dobro drži u uvjetima kad sve ostalo stagnira (btw, rollercoaster na HT (obzirom na uobičajena kretanja) i shopping na INA-i su baš zanimljivi), tak da stvarnje ovakvih signala možda nekome igra ulogu prema “informiranju” publike.

   • Na KORF-u već mjesecima se prodaju dionice s količinama 111, i to onako očito, rušeći cijenu, kao da želi reći svima imam hrpu dionica nećete nikuda iznad ove razine.

    Ne poklapa velike naloge, nego sve one ispred njega.

    Ima li tko kakav komentar na to ili je već netko pisao o tome.

    Poz.

    • Ma to je sve nebitno. Koliko ja vidim, KORF je ove godine oko 53% u plusu, Crobex je u minusu, a bio bi još i većem da KORF nije ovoliko narastao (koji ga je i najviše povukao gore). Neki ne razumiju što to znači biti preko 50% u plusu kad je tržište u minusu, to je senzacija, ili čak i nema riječi za to. Pitam se što će biti kad tržište bude u plusu.

  • Da li ste primijetili da danas, a sada je 15:51, nije protrgovana niti jedna dionica PTKM ? Baš me zanima da li će netko opaliti onako s boka neki nalog u zadnjih par minuta, čisto da ima neku cijenu za ‘vođenje zaliha’ na današnji dan …. Da li netko zna kada se zadnji put desilo da nije bilo trgovine na PTKM ?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.