Uncategorized

I fondovi ulažu u KORF, PTKM; RIVP

1. Izašle su nove osobne iskaznice otvorenih fondova. Skrećem vam pažnju na novosnovani fond Allianz Equity (mislim da je ovo prvi novoosnovani fond u RH nakon dugo, dugo vremena).

Zanimljivo je da je među svim fondovima kojima upravljaju banke, s izuzetkom indeksnih, to i fond s najvećom izloženošću RH (oko 85%) – ostali uglavnom imaju izloženost ‘regiji’ (što god to bilo) s nekim hrvatskim udjelom.

Allianz Equity je počeo prilično konzervativno, pa na kraju tromjesečja ima čak 56% u gotovini, obveznicama i novčanim fondovima. Ne odgovara nazivu ‘equity’, ali na njihovom mjestu s obzirom na ime ‘Allianz’ i ja bih počeo krajnje oprezno. U godini do sada su ostvarili 6,5% prinosa, što je odlično s obzirom na takvu alokaciju u klase.

Ono što je meni zanimljivo je da su među top 10 pozicija 4 dionice: MELR (Mercator), KRKG (Krka), PTKM (5%) i KORF (4%). A nema HT, ERNT, ADRS, DLKV i obveznica Nexe! Kako je Allianz ipak ponajveće ime u hrvatskoj financijskoj branši, vjerujem da više nitko neće moći reći da su KORF i PTKM ‘neinvestabilni’ zbog korporacijskog upravljanja ili tko zna čega.

Osobna iskaznica mu je ovdje.

Mislim da je ovaj fond osvježenje na hrvatskkom tržištu, i da je odličan izbor za one koji ne žele ulagati direktno u dionice, a ne žele ulagati u fond koji je još ‘zakopan’ u starim pozicijama iz nekog prošlog doba, ili žele izloženost hrvatskom tržištu, a da ne moraju ‘pride’ kupiti i ‘regiju’ (ako joj žele biti izloženi, onda mogu kupiti k tome i neki drugi fond), ili ne žele indeksni fond jer ne vjeruju u ‘velike’ dionice koje u indeksnom moraju dominirati (HT i ADRS-P su oko 30% indeksa).

Mislim da je prednost ovog fonda i da je još mali, a kako ima veliku zalihu gotovine, vjerojatno neće imati puno povlačenja, a ako ih i bude, onda neće morati prodavati dioničke pozicije zbog likvidnosti. Za otvoreni fond je najgore kad zbog povlačenja mora prodavati neke manje likvidne pozicije (ili možda još gore, kad, da ne bi radio to, prodaje najbolje, likvidne pozicije).

2. KORF (Valamar Adria Holding) je, čini se, izvan burze od Kapitalnog fonda kupio 1.268.107 dionica RIVP, oko 1,2% svih dionica. Znači da imamo želju za značajnijim povećanjem i na ovoj razini (znamo da VLHO kupuje svoje dionice u trezor). Podsjećam da i sam RIVP u zadnje vrijeme kupuje svoje dionice.

Kako je odmah po preuzimanju vlasti Kapitalni fond prebačen pod Ministarstvo financija, a vezno uz to imamo ovo:

“Naglasio je kako, unatoč tome što se za prebacivanje portfelja dionica na Ministarstvo financija spekuliralo da je riječ o potencijalnoj prodaji tih dionica, nema govora o tome. “Nema prodaje. Sto posto”, izričit je bio Mrsić.”

Stoga možemo pretpostaviti
– ili da se radilo o nekoj zamjeni (a ne vidim što bi moglo biti, jer JNAF kojeg ima KORF i dalje u potpunosti stoji)
– ili o redovnoj aktivnosti fonda u okvirima restrukturirajna portfelja
– ili čak možda o prikupljanju gotovine ako je situacija u državnoj blagajni, posebno mirovinskom fondu, značajno lošija nego se činilo pri preuzimanju vlasti, pa ju država mora ovako krpati.

U trećem scenariju bi to, po meni, bila izrazito jaka indicija za daljnje privatizacije.

Podsjećam da je struktura holdinga otprilike ovakva. RIVP prema izjavama managementa Valamara raspolaže s 12% svih registriranih kapaciteta hrvatskog turizma. U donje postotke gledam samo one u Top 10 i uključujem trezor:

EPIC (+povezane osobe) –85%-> VLHO –59%-> KORF –71%-> RIVP.

Znači, udjel u KORF bih nazvao ‘uskim strukom’.

Inače, čini mi se da ovdje po prvi put imamo i javno dostupno financijsko izvješće s detaljnom strukturom ulaganja ovog mega fonda. Pogledajte stranicu 22 revizorkog izvješća u gornjem linku. Dionička ulaganja tog malo poznatog fonda: 700 mil. kn domaćih dionica, ajveća ulaganja u KOEI, PODR i ISTT, te su se dosta igrali i fond managementa pa imaju i nekih 270 mil. stranih dionica (tridesetak raznih).

Napomena: Autor ima dionice KORF, VLHO i PTKM jednu dionicu RIVP. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:Uncategorized

99 replies »

 1. G. Bakić početkom 2012. ste imali članak o usporedbi turustičkih dionica u 2011. Prema tadašnjoj cijeni KORF, je bio više nego najpovoljnije kupnja u odnosu na ostale dionice. Obzirom na značajan rast cijene KORF-a u 2012. godini, kako sada ocjenjujete cijenu te dionice u odnosu na ostale turističke (iz vašeg članka) koje nisu zabilježile znatniji rast. Da li još uvijek KORF spada u kategoriju “cheep” ? Hvala.

  • Pa ja mislim da se radi oportunistički. Osobno mislim da je to isplativo ulagajne na svim razinama, pa tako svaka razina ima korist od okrupnjavanja na razini ispod. Stoga vjerujem će se kako se bude moglo okrupnjavati, da to nije izbor ‘ili-ili’. A ako dobro razumijem za KORF još nije prošlo godinu dana od kraja javne ponude.

  • LOL … pa kakvo je ovo pitanje molim lijepo? Zašto ga niste pitali koliko novaca ima u novčaniku, bilo bi to na istoj razini pristojnosti.
   Svega li se živ čovjek nagleda 🙂

  • Rekao sam već više puta da ne dajem informacije o svojim transakcijama, stanjima na računima, skrbničkima ni u bankama. Je li to u redu?

 2. Hehe, baš – svega li se živ čovjek nagleda. Sad ću ja ko Antun odgovoriti na pitanje upućeno autoru bloga 🙂
  Zašto je to uopće važno na kojem računu je što? Zbog vjerodostojnosti? Najbolje vam je ne vjerovati nikome što je i sam autor bloga više puta naveo. Ali ipak ako je do toga možda pogled unazad po blogu može nešto reći o tome. Pogledajte razmišljanja Nenada o kretanju pojedinih dionica pred godinu dana i onda pogledajte semafor. A čovjek piše blog o ulaganjima i tržištima kapitala i još koječemu zanimljivom, daje argumente i analize, a pritom svi znamo da je jedan od vodećih dioničara PTKM i još nekih firmi. Ne očekujete valjda da svima ažurno javlja da li je u nekom trenutku skratio poziciju ili dokupio nešto ili potpuno izašao ili nešto skroz novo kupio. Ili bi možda da vam i najavi? Iz pisanja se može naučiti dosta o ulaganjima, nije li to super? BTW jednog dana će čovjek i prodati dionice koje ima. Možda Nenade da i to bude ograda “jednog ću dana prodati dionice koje imam”. To ipak nije špekuliranje, ne pričamo o dnevnoj kupovini/prodaji već ulaganju u dionice na temelju fundamentalnih analiza.
  Pozdrav,
  N

 3. To je sada glavna fora,dionice “rastu” zato što bakić “prebacuje”….Idem i ja to probati,nisam ni ja na boga lajao!A da pitate g.birtića ili anicu,on ništa ne prebacuje a ima veću zaradu od bakića,uz to stigne i do londona,i do bankara,živi čovjek punim plućima a “jadan” g.bakić samo nešo prebacuje “iz šupljeg u prazno”,ja bih vas ipak savjetovao da ne zaboravite pogledati na semafor…Inače ja vam ne drukam ni za jednu dionicu jer ih imam 25 i tko god zaradi meni je dobro došao,mene da hoćete ne možete promašiti…,kod mene vam je čitava prva liga španjolske…,bio bi mi porfelj veći nego u g.birtića i “njegovih” tekst…

  • Iznevjerena očekivanja onih koji su mislili da će privatizacija biti ‘sutra’ plus medijski linč 🙂 dionice + radnici se osladili malo pa špekuliraju.

  • Cijene dionica nitko ne može predviđati, i PTKM vam je sada tu lijepi primjer. Možemo mi vjerovati da ta kompanija po dionici vrijedi neznam koliko puno više od ovih cijena, za kratkoročna gibanja cijene nam to ništa ne znači. Može rasti, padati, bilo koliko jako – ali NE baš predugo baš previše mimoilazeći se sa vrijednošću.

   Uvijek imajte na umu onu “In the short run, the market is a voting machine, but in the long run it is a weighing machine”.

   Zato je mudro investirati obazirući se primarno na vrijednost, a to tko će, kada i u kojoj mjeri tu vrijednost također spoznati pa kojom dinamikom će ona biti na tržištu otključana, s time se ne treba puno zamarati, to se ne isplati pokušavati pogađati. Naravno neki su stručnjaci i za to, kao i za razne druge vrste špekulacija, ali većina ljudi to ne može.

   Ali čak zapravo oni koji se ipak bave “analizom cjenovnih oscilacija” će vjerojatno ovdje reći da je ovo čisto “normalno”/očekivano, da ništa ne raste pravocrtno, da baš u slučaju ako će ovo u skoro vrijeme znatnije rasti da baš tada je normalno vidjeti ovako poneku korekciju na tom putu, kako bi taj veliki rast bio moguć, bio “zdrav”/održiv, kako bi to “tehnički imalo smisla”.

   Zaista ništa ne raste pravocrtno, pa i AAPL je cijelim ovim putem imao nekakve “oscilacije” (manje ili veće korekcije s vremena na vrijeme, ponekad korelirano sa kretanjima tržišta, ponekad baš i ne nego po nekim totalno neobjašnjivim uzorcima).

   Niti nam je KORF sa onih 20-ak kuna pravocrtno kroz 3 godine došao do sadašnjih 100-injak. Ni zadnjih godinu dana niti malo pravocrtno, niti malo predvidivo.

   Ne obazirite se na “vanjske” stvari, smo na vrijednost. Recimo kada sam ja nakon ponude po 45 kn kupio KORF po 49,50 kn, točno 10 % iznad cijene u javnoj ponudi (!), dežurni dušebrižnici su se smijali, “pa tko to kupuje iznad cijene u ponudi” i to još nakon što je cijena već odradili rast od 150 % od dna, i govorili razne uvredljive stvari kako sam na nešto “nasjeo”, kako neki pametno prodaju dok mi naivci od njih kupujemo i sl. gluposti, stalno nam brižno savjetujući da glavom bez obzira sve prodamo jer će to opet na 20-30 kn “gdje je dionici i mjesto”.

   A gdje je sada? Je li to 20-30 kn gdje bi kao po nekima trebalo biti?! I kako je došlo do tamo, ravno sa 45-49 do preko 100 ili uz puno uspona i padova?! Došlo je po sasvim “nepredvidljivoj putanji”, i tako će i dalje, jer oscilacije cijena dionica nitko ne može predviđati.

   Meni je tada jedino bilo bitno da smatram da je vrijednost nekoliko puta veća od cijene koju plaćam, i ništa drugo me ne zanima. Putanja kakva god, bitno je gdje smo eto i do sada stigli i kamo tek idemo!

  • Mislim da je to odlicna stvar za Đuru. Te ljude je pregazilo vrijeme i nadam se da ce doci neki moderniji manageri.

   Mislim da se ovo moze samo pozitivno odraziti na cijenu dionice.

  • Tko zna kakvo će biti izvješće za prvi kvartal,
   bojim se da nije nešto sjajno ako ga baš sad miču.
   Ako nije uspio podići profitabilnost onda je to prava stvar
   prije nego se poslovi zahuktaju.

  • Mislim da je moj nastup na skupštini pokazao što mislim o radu gospođe Tolić, a g. Stipetić je član predsjedništva HDZ u županiji, ako se ne varam. Te iako meni osobno ne bi bio veliki problem i da je ostao (iako mislim da je velikim dijelom odgovoran za neke stvari od kojih se ograđivao), ne čudi me da nova vlast misli drugačije. Na koncu, oni su vodeći dioničar, kao i u PTKM, pa neka odlučuju.

   Također je jako dobro da se uprava makne što dalje od lokalne politike. Imali smo situaciju gdje je V.A.M. ing važan poslovni partner, u krugu tvronice ima svoje prostore, a osnivač mu je u HDZ-u bio direktno nadređen (bio predsjednik ogranka B-P županije dok nije smijenjen prošle godine).

   Bitno mi je jedino da je Mazal ostao jer mislim da je dobar i da ima srca za tu kompaniju.

 4. Već nekoliko dana pokušavam prodati dionice BD62, ali nema nikakvog prometa. Težište je na PTKM, KORF, HT (?), a ZVCV je po očekivanju u padu (iako male količine)…
  A pad PTKM me ni malo ne zabrinjava, jer su svi pokazatelji već odavno izrečeni i ne bi imalo smisla ih ponavljati. Tko je uspio pročitati, čak nije mora čitati između redova, taj je shvatio…

  • Zaista ne bih mogao ni znao predviđati kratkoročne pomake cijena. Kao što me bio iznenadio onako jaki porast PTKM, tako i ovaj pad. Nisam vam ja za to. Imate za to jako puno znalaca po forumima i u poslovnom tisku.

 5. Svatko sam odlučuje, prema pokazateljima koji su mu ponuđeni i prema vlastitoj procjeni, što će i koliko kupiti ili eventualno prodati. Netko je strpljiv, pa prati, a netko u strahu od gubitka djeluje, pa mu je kasnije žao što je izvršio procjenu kakvu je već izvršio…
  Vama osobno hvala na svemu što pišete, a i na tome, što ukazujete na neke pojedinosti koje ili ne vidimo ili ne stignemo vidjeti, a na nama je da sami procijenimo kako ćemo postupati.

  • Nemojte zazivati vraga; imaju mirovinci “partnerstvo” u podravci pa nisu prihodom uspjeli pobijediti inflaciju,pogledajte to na mojedionice com,pa to nebi uspjelo ni david coperfieldu,to je za rubriku “vjerovali ili ne”….

   • Da se mene pita ja bih privatizirao vladu,sabor i još jedanput mirovince jer oni se prema našoj imovini ponašaju kao do sada država tako da oni još nisu “privatizirani”,kao da su sijamski blizanci jer gdje se spoje te dvije “poduzetničke duše” tu trava više ne raste,njihov posao počinje i završava sa foteljama u nadzornim odborima i tu je kraj poduzetničke aktivnosti a u tim poduzećima se ne zna tko pije a tko plaća,nema tu nikakvog nadzora-ničega,rast možemo samo sanjati,nije ih briga-nije njihovo…

   • A u čemu je problem?

    Stvari su jednako jasno kako su bile i prije.

    1. Ne očekujemo valjda da će Vlada histerično svaki dan reagirati na histerične napore ovih ili onih bezveznjaka? Jer Vlada je rekla što je rekla, naime:

    2. ‘Postoje zainteresirani investitori’, i radi se o ‘privatizaciji teškoj nekoliko stotina milijuna eura’, kaže potpredsjednik Vlade. Pa nema on valjda težinu kao neki Rinkovec ili Markušić? Ja bih rekao da nema.

    3. Predsjednik Vlade i Predsjednik Republike na istu temu kažu isto, a to nije da neće biti privatizaciije, nego da se ne smije raditi o privatizaciji samo zbog punjenja budgeta. Što je svakome od počekta jasno. Meni se ovo čini kao prilično jasna potvrda Čačićevih riječi.

    4. Sindikati s neodrživom huškačkom retorikom značajno reterirali i zadnja izjava koju imamo je otprilike da se s njima priča ‘njih nitko ne sluša’.

    5. Čačić jasno i glasno više puta rekao da oni nisu faktor u cijeloj priči u smislu vlasništva.

    Znači sve je isto kao i prije sedam dana, samo što na histerično vriskanje trolova Vlada nije reagirala, a i zašto bi? Samo što trolovi to onda tumače kao svoju pobjedu, ali to je njihova stvar.

 6. S obzirom da navodite ‘množinu’ – fondovi, koliko fondova ima KORF? Jedan ste naveli gore, drugi je OTP indeksni, tko je još unutra?

 7. Moje je mišljenje da na žalost ipak od privatizacije Petrokemije neće biti ništa. Jednostavno vlada neće imati hrabrosti ići protiv sindikata,radnika i cijele Kutine jer ipak je to politika i vaganje pa će procijeniti da im to nije isplativo. Realnije je očekivati privatizacije Croatia osiguranje i HPB jer se tamo već duže vrijeme sprema teren te iste neće naići na veliki otpor.

  • Pa nije Vam to protiv radnika, Kutine. To bi bilo ‘protiv’ Klausa. Zar mislite da su ‘radnici idioti’, da citiram Klausa?
   Argumenti su rečeni ovdje već više puta, tako da je besmisleno da se svatko izjašnjava tko što misli (iako možda možemo imati i anketu), tako da molim da nemamo komentare tipa što tko misli, ako ne vidimo u njima nove argumente.

  • Vjerujte vlada će morati privatizirati i svoje “babe i djedove”,ne zato što mi i vlada to želimo nego ćemo morati a to je ipak velika razlika.Ako ne vjerujete meni pitajte grke?Oni vam to mogu bolje objasniti!Vjerujte i caffe u saboru će privatizirati,i menzu zajedno sa punjenim paprikama…

  • Ova Vlada zadnjih dana opetovano pokazuje kako im populizam, “gluma”, općenito rečeno politikanstvo kojemu je jedina svrha “skupljati poene u anketama popularnosti” nije primarni interes.

   Oni pokazuju da imaju za cilj raditi stvari koje su na korist oporavka domaćeg gospodarstva i da neće dopustiti nikome da ih u tome omete. Interesi RH su iznad svega i svakoga. Nitko ne može Vladu ucjenjivati.

   Shvatili su da je to preduvjet za sve ostalo, slikovito rečeno: za “opstanak” Hrvatske!

   Zbog toga nema šanse da Vlada učini (ili “ne učini”) ono što je očito najbolje za hrvatsko gospodarstvo. U ovom slučaju je sasvim jasno što je najbolje za hrvatsko za gospodarstvo pa je faktor neizvjesnosti sveden na zanemarivu razinu.

   Ova Vlada si ne može dopustiti biti odgovorna za dovođenje Hrvatske u grčki scenarij. Nitko u ovoj Vladi nije toliko lud.

   Što se tiče valuiranja Petrokemije, tu nam više ne igra neku naročitu ulogu kada će točno biti privatizacija, neka bude kad bude. Vlada će odlučiti kada i kako je optimalno.

   Nama je jedino bitno znati da će se Petrokemija uspješno razvijati. U vezi toga više nema dileme, Vlada se jasno odredila za razvoj.

   Takva kompanija koja će povećati svoje kapacitete i efikasnost, koja će dugoročno generirati kvalitetan profit se jako lijepo peslikava u iznose vrijednosti o kojima svatko od nas koji o tome razmšljamo sa oduševljenjem gledamo.

   Kao što je svima već poznato: cijene i vrijednosti se ne mogu baš predugo i tako jako razilaziti! Stoga: baš nas briga “za sve”, ono što nam je bitno znamo, ostalo nas ne zamara, i možemo biti jako zadovoljni!

   Razno razni smutljivci sad svaki dan pišu o toj privatizaciji i kako se ona mora odigrati baš sutra a ako ne sutra da onda da to ništa ne vrijedi. Ti smutljivci očito imaju neke jako nečasne namjere ili samo nemaju blagog pojma o vrednovanju kompanija i investiranju. Najvjerojatnije neka kombinacija ovog dvoje: niti znaju, niti ih zanima, nego samo siju svoju zlobu koja je u njihovom odvratnom mentalitetu sama sebi svrha.

 8. Sve se slažem ali vam kažem da se sve to radi jer je voda do grla,nemaju oni više kamo,sve da žele populizam znaju da je to bankrot,znaju da moraju ići u privatizaciju i zbog proračuna ali najviše zbog rasta gospodarstva jer nema rasta i razvoja tih kompanija kao ni pametnih investicija dok u nadzornim odborima i upravama sjede klausi,mirovinci,mršići i ostala ekipa,neka i njih privatiziraju u paketu…Kažem vam pogledajte prihode podravke od 2005g od 3,5 milijardi kn a danas 2011g imaju prihod od 3,6 milijardi,oni su od inflacije izgubili “20” razlike,vjerujte to je nemoguće kako oni upravljaju tim firmama a tedeschi im 90-tih pravio vrećice,to je sramota što oni rade i oštetili su proračun do sada za milijarde eura a ne kuna,samo oni to ne razumiju,pa ovo što je napravio mesarić 2009g i 2010g to da ste htjeli nebi takvu štetu i minuse
  nebi napravili…A oni viču mi uspješni?400 mil kn minusa,jeli vi to možete vjerovati?

  • točno populizam više ne prolazi jer za 4 godine se polažu računi oni će biti odgovorni za grčki sindrom toga su svjesni zato napravit reda i gotovo.
   strani krediti će nas uništiti nestane li se na vrijeme s njima.
   imam osječaj da više nije ugodno biti političar u ovoj zemlji i bit će sve neugodnije.

   • Zel ti pričaš o četri godine a ja ti pričam o sutra i ako se država ne otvori skroz u privatizacijski proces i ne otvori razvoj tih kompanija poći ćemo u bunar svi zajedno,država mora otvoriti svoj porfelj zemljišta i staviti ga u funkciju novih investicija,mora otvoriti privatizacijski proces u svim kompanijama koje su tržišne kategorije jer bez toga te firme će svakim
    danom gubiti svoju konkurentnost u odnosu na ostale kompanije na tržištu…Privatno vlasništvo vam je jedini jamac da netko neće zaposliti svoga brata na neko menađersko mjesto a da o tom poslu nema blage veze i da tako neće napraviti štetu kompaniji.Pođite od sebe,ja prvi bi na mjestu klausa,mršića,baga,onoga iz co i hpb-a itd držao svoju rodbinu na mjestima za koje nisu baš najbolje riješenje samo da se ne zamjerim familji ali da je to moja privatna firma to nikada nebi napravio,to je ključ čitave priče i koliko čovjek bio moralan i častan on drugačije razmišlja o “svome” a drugačije o “našemu” i samo zato je kapitalizam efikasnji od socijalizma,tu svaka priča završava i to je jednostavno tako,nebi se nikada mirovinci onako ponašali u tim nadzornim odborima da je to kapital pojedinca koji tamo sjedi u no,već bi do sada napisali tisuću protuprijedloga za skupštinu,suprostavili se državi na sto načina pa čak i javnim istupima a ne kao do sada svaki put niz dlaku i ponašaju se kao da su oni sindikat zaposlenika ili država a ne dioničari kompanije.Naravno čitavo naše društvo već godinama pruža tome snažan otpor ali došao je trenutak istine i ulaskom u eu ne igramo više regionalnu ligu nego ligu prvaka gdje ulazimo u konkurenciju sa privatnim kapitalom koji se lježe,spava i budi se da bude bolji od konkurencije….U takvoj utakmici te državno-mirovinske firme nemaju nikakvu šansu…Sve ostalo je zavaravanje nas samih jer svi znamo zašto se pruža otpor svim mogućim privatizacijama?Pa nitko nje glup?Što je najgore ta ne-privatizacija uvijek se najviše obije na glavu onima koji su se tome jučer najviše protivili,okrenite se unazad i sve će vam biti jasno,pogledajte što su napravili od co i podravke a da ne spominjem hpb…To su danas trebali biti regionalni giganti a umjesto njih to je agrokor ali oni i dalje viču:Mi znamo!Sada ćemo se promijeniti!Hoćemo raditi!Taman i štetu!Ali samo da radimo?

    • Pogledajte sa kojim se žarom g.Bakić bori za svoje interese?Dao bog da se svi u ovoj zemlji na taj način i sa tolikim žarom bore za svoje interese i interese svojih kompanija jer samo razvoj tih kompanija i povećanje konkurentnosti donosi opće dobro i win-win-win,sve ostalo je demagogija,populizam,trenutni interes nekih skupina,političara itd i put u sigurnu propast,naravno ta borba mora biti u okviru svih zakonski raspoloživih sredstava….U nas je borba za svoje interese postala nepoželjna kategorija i nailazi na osudu što je van zdrave pameti…Dao bog da svaki menager brani interese kompanije kao što se g.Bakić bori za svoje interese od skupštine korf-a gdje je pomogao svim dioničarima(i malim i velikim) do danas petrokemije….

    • Naravno nakon ovih mojih “pro-kapitalističkih” razmišljanja mnogi tkz. dušebrižnici će vas pitati:A gdje je tu čovjek?Odgovor je jasan:A gdje je danas taj čovjek u brodogradnij,dalmacijavinu itd,itd???Sve te firme od co-a,petrokemije,podravke,dalmacijavina su morale imati danas barem duplo zaposlenih i barem rast od 10% godišnje a većina njih ima kontinuiran pad ili stagnaciju kako prihoda tako i broja uposlenih….

 9. petrokemija će ić u privatizaciju kad tad to je pametnome jasno
  još sigurnije je da se razvijati jednostavno mora
  prva solucija je ta da će se privatizirati pa će vlasnik ulagati
  druga solucija je da će prihodi morati rasti, ako zađe u gubitak sa ovakvim vlasništvom pogotovo će ić u privatizaciju i modernizaciju jer će vlada bit prisiljena i ako ništa stavit će svoje ljude u nju koji će opet zdravo razmišljajući morati bit za privatizaciju i napredak.
  da sumiram cijena dionice će ić u nebo kako god okrenemo drugog izlaza nema i ovo bi trebala biti najsigurnija dionica za ulaganje koliko god neko bio protiv toga zato se i bune tako jer znaju jednostavno trendovi to nalažu da tako bude.

 10. Stvar je, po mom sudu, gotova, riješena!! Iz dva razloga. Prvi, dojobijev komentar od jučer oko 11. Čudim se da je ostao nezamijećen i neiskomentiran od strane ostalih. Tko kupi, dobiva kravu i tele pride. Drugi, nastup šefa Sberbanke jučer. Kaže čovjek, orijentirat će se na poslovni sektor i korporacije. Čije korporacije?? Znači, Rusi ne dolaze sa bankovnim garancijama. Dovukli su cijelu banku! Kao Česi kad dolaze na more, pa dovezu u bunkeru kompletnu koštu. Ako im treba banka, znači da kane investirati. S jedne strane EBRD i EU fondovi, s druge strane Rusi sa 10 mlrd.$ profita, pa može li bolje? JBT na onom svijetu, vadi iz ormara najsvečaniju maršalsku uniformu, otvara whiskey iz Churchillovih zaliha, zadovoljno otpuhujući dimove iz kubanke. Još da mu se proleteri opamete…

  • Hahah od JBT nadalje, nice 🙂
   Dobar development ovo što je dojobi rekao, ali u ovom trenu je to tek start-up dio tvrtke, treba vidjeti kaj bu skemijali s tim. Da se ne desi opet Ježić.

 11. Pogledajte prihod croatia osiguranja 2005g 2,7 milijardi a 2011g 2,8 milijardi prihoda,pa oni voze u “ler gasu” ali kod njih imate jednu “pozitivnu” stvar,oni su zaposlili novih 700-800 ljudi(komu i zašto to valjda oni znaju’???,valjda zbog kompjuterizacije sustava???) za razliku od podravke koja ima identičan rezultat koja je otpustila 700-800 ljudi,pazite te firme u šest godina imaju rast prihoda od 2-3%,tolika je godišnja inflacija a oni takav rast imaju u
  6 godina…Pa to je za zatvor a tada kada su oni bili divovi tedeschi je počinjao sa vrećicama iz garaže-njima radio vrećice a danas njegova kompanija ima neuporedivo veći prihod od oba dvije te kompanije,skoro da je jednak zbroju prihoda co i podravka a o agrokoru da ne pričam.i mi vičemo država je dobar vlasnik?Nije, niti će to ikada biti a pogotovo ne u hrvatskoj jer mi neznamo za drugo nego za ono zadnjih 70 godina….

 12. Na tragu ongoing diskusije bih ubacio “my 2 cents” sa zgodnom prispodobom:

  Na današnji dan 1976. godine Ronald Wayne, jedini stariji partner i jedini čija imovina je bila izložena bankama, donio je odluku o prodaji svojih 10% udjela u dionici koja danas ima ticker AAPL, za 800 $, siguran da će firma propasti (“znam ja najbolje”).

  Čovjek se malo zapita o tome kako je razmišljao onaj tko je bio na “buy” strani transakcije 1976. godine…

  Šteta da sam malkice nelikvidan, inače bih si pojačao pozicije u Barci, a PTKM posebno pažljiv promatram nakon zanimljivo efikasnog i brzog rješavanja ZLZ i načina na koji se pristupilo brodogradilištima (sindikati šaptom padoše). E i puno hvala kolegi koji je zalijepio linkove na ruske vijesti 🙂

  • Radim na zahtjevnom postu ‘Zapošljivost mladih i urušavanje demografije’, pa sam malo skromniji u odgovorima (a i ne da mi se), ali ovdje bih svakako htio skrenuti pažnju na izrazito veliku važnost tipičnih zabluda / ‘biasa’.

   Ovdje je naročito važan ‘availability bias’, zabluda dostupnosti. To je jako, jako važan bias.

   Vi s FER-a sigurno znate nekoliko starijih ‘strahovito pametnih’ kolega koji su kupili AAPL, ili ‘ispravno’ proglasili da će to biti jako dobra investicija jer su čak još možda i prije nego su izbacili Jobsa, možda recimo u doba pra-tableta Newton (?), koristili Mac ili imali Newton i ‘znali’ da je to dobra dionica jer je to superioran proizvod, ili ima to šansu postati.

   Isti takvi ili ti su vjerojatno ‘neispravno’ procjenili da je Apple ‘gotov’ kad je umro Jobs (i propustili najveći ‘run’ u povijesti dionice).

   U oba slučaja oni nisu bili ni u pravu ni u krivu nego su ‘loše’ razmišljali ‘sistemom 1’, koji kad nema odgovor na vraški teško pitanje (koliko vrijediti dionica AAPL), to zamjenjuje jednostavnijim pitanjem na koji je dostupan odgovor (‘Volim li Apple?’).

   To je strahovito jak bias. Nobelova nagrada iz ekonomijeje je nedavno išla za pokazivanje koliko su takvi biasi jaki i teško iskorjenjivi, a ovo je jedan od najjačih.

   E sad vidite, mislim da su mnogi ulagači pod istim biasom ‘dostupnosti’ za PTKM. Naime, zadnjih ‘x’ spominjanja u medijima Vlada više nije govorila ništa (a i zašto bi?), nego su bukači i huškači ponavljali svoje teze (imate i ‘transfer’: ako je NB glavni ‘promotor’ stvaranja vrijednosti kroz privatizaciju, i njega se jako gadi, onda je i privatizacija i stvaranje vrijednosti na taj način, a i dionica s kojom ga neki asociraju, loša stvar).

   • Sasvim jasno za odgovaranje, a i pitanje jel se ima kaj reći kad sve (razumne) teze od ranije i dalje stoje.

    Onaj vaš (ne tako) davni članak/analizu o domaćoj academic performance sam već poslao na par adresa kojima to vrijedi pokazati – a ono kaj moguće znate i s PMFa je da je apetit za rizikom općenito u tim/ovim sredinama mali do nikakav (analogije s ličkim medvjedima i tako to, da ne izletavam s time ovdje javno :)). Tak da burza nula bodova kolko znam, a škvadra se vjerojatno puno opekla i po fondovima (jer “oni su profesionalni institucionalni investitori”). O izravnim ulaganjima na burzi se puno komentira kao o “zero sum game gdje uvijek netko gubi” i “random walk kretanjima vrijednosti” i “kockanju”. Uz par iznimaka naravno, čije društvo imam zadovoljstvo povremeno uživati. I to je sasvim OK, možemo mi pričati što hoćemo ali osnovna piramida ulaganja svakome treba biti prema preferencijama i apetitom za rizikom (i voljom za bavljenje sa svime skupa).

    Inače, je, Gladwella i Kahnemana sam uzeo u set za čitanje prije nego me rasturile obveze – moguće bum im pročitao koje djelo do sredine ljeta 🙂

    Iz iskustva znam da je istina ovo za bias, pogotovo mi se “otvorile oči” nakon čitanja poglavlja Kahnemana (sorry, sad fakat ne znam knjigu kak se zvala točno ali na ipadu vjerno čeka nastavak listanja). Jedan broj komada AAPL sam razmišljao kupiti krajem ljeta 2010 (bio je oko 250 kolko se sjećam) kao prvu i jedinu investiciju vani – jer mi je izgledalo obećavajuće kako su krenuli sa marketinškim stilom “plivanja kontra struje”, dakle čisto psiho/sociološki stvaranje kritičnog marketinškog momenta za izlaženje iz mentalnog sklopa “sekte” u masovnu “religiju”. A i upward trend je bio atraktivan, unatoč tome što je do tad već dugo trajao (ah… Berkshire Hathaway asocijacije, anyone?). No razgovori s brokerima o naknadama i nekakvoj pametnoj veličini jedne transakcije i “težem pobjeđivanju tržišta vani” zbog povezanih troškova zbog toga me okrenula pa eto ostao sam samo promatrati.

    Za PTKM da, pokušavam još uvijek razumjeti kako su se desila dva suprotstavljena “tabora”, pri čemu je samo jedan izložen bankama (ali u analogiji sa AAPL nije lud prodati svojih 10%).
    Ali što kažu, time will tell. A u međuvremenu se baš zabavljam listajući ATH-ove po nekim domaćim dionicama. Pa pogotovo po nekima koje bi slijedeće mogle do plafona, jer je 01.07.2013. baš jako jako blizu (kao i konačno “padanje” nekih barijera koje sam iskusio s transakcijama izvana prema HR).

    • Ako idete preko domacih brokera van, naknade su katastrofa i cijeli sistem je los. Ali mozete otvoriti racun kod nekog americkog brokera i poslati im novce SWIFT-om, pa bute vidjeli da su zapravo jeftiniji nego nasi. Konkretno, moj broker u USA mi naplacuje 3$ po trejdu, fiksno, dok mi je ovdje 0.4% (znaci za sve cifre preko cca 4000kn je americki jeftiniji). Transfer novca u USA je nekih 30kn ako je preko internet bankarstva, ako osobno idete u poslovnicu onda je skuplje, ali isto realno zanemariva cifra za ikakve ozbiljnije svote. Tako da ti argumenti brokera bas i ne stoje, da ste na taj nacin kupili pa prodali jednu jedinu AAPL dionicu, zaradili biste. Ako vas zanima detaljnije dajte mi mejl pa mozemo o detaljima i posaljem vam link, a usput ako vas vrbujem i ja dobijem 25 free trejdova 🙂

    • O, hvala! Vrijedan info, tko zna, možda i probam nešto vani. Evo probao sam opaliti mail preko Vašeg linka pa se čujemo 🙂

   • Jučer me zvao prijatelj koji je kupio apple i zaradio na njemi 60%,čovjek nema veze o dionicama nego kupuje na pamet;”rekli mu na brodu da je to ok” i upravo ovo što vi spomijnete:prodao je kada je jobs umro i danas plače,kaže da je ljut na sebe i sve oko sebe skroz iako je dobro zaradio ali kaže da su mu baš svi govorili i savjetovali da proda,”jer više nema jobsa”.Želim reći da je možda nekada dobar znak kada svi misle isto,tada je kontra najbolja obrana…

 13. Nedaju “dušmani”,valjda za opće dobro-samo da ne raste-zadespet,ok može biti tehnički problem da ih odmah ne sudimo…Ali ne vidim da pišu kako je na čelo uprave podravke došao čovjek jer je dobio izbore,to vam je kao “ratni pljen”,ja bih razumio da oni imaju svoj nadzor u nadzornim odborima pa neka to budu mršić ili crkvenac ako hoće i milanović ili čačić ali meni je nejasno zašto ne na čelo uprave npr.željko perić ili neki drugi xy koji imaju i reference,karakteristike modernog menagera i sveobuhvatno znanje da upravlja takvim sustavima i firmom koja kotira na burzi…Zašto ne pišu o svim državnim tvrtkama i njihovim rezultalima na rubu “vjerovali ili ne” i pomognu javnosti da realno sagleda dali privatizacija ili ne???

 14. ja sam optimističan što se tiče kaosa ovog tjedna! ipak su činjenice nepobitne i egzaktne, a ishod izvjestan! walk on…

 15. Vlada RH treba što hitnije raspisati tender za privatizaciju kutinskog diva. Svaki dan koji se čeka nenadoknadiv je za ne samo za ptkm nego i za čitavo gospodarstvo. Pod hitno treba raspisati i tender za sve druge firme koje država još kontrolira (Nema više vremena za sindikate i neke parcijalne interese). Od 1990 godine u ovoj državi do danas događale su se zastrašujuće stvari u ekonomiji koje su napravile nepopravljivu štetu. Privatizacija svega je nužnost i po meni i sistemi kao HEP moraju u privatizaciju.Slabosti naše ekonomije i nekih banaka trenutno su takve da nam se ne piše ništa dobro. Nemojte zaboraviti da najveći dio naših banaka kontroliraju države koje su i same u određenim problemima ili ako nije država onda pojedine banke iz tih država imaju određene probleme. (Da ne spominjemo imena) . Moramo se, očito je otvoriti novim državama koje imaju svježi kapital. Rusija i SBER banka su svakako jedni od tih. Moć njihovog kapitala je takva da nas mogu pomesti i bez našeg pristanka (GREF nije bez razloga poslao svog potpredsjednika u Zagreb ovih dana) tako da još uvijek imamo vremena neke stvari postaviti na temelju partnerskih odnosa. I sa privatizacijom biti će nam jako teško idućih godina, a bez privatizacije i tržišnog poslovanja sa državama koje imaju kapital čeka nas pakao.

  • Po meni kod hep-a nebi trebalo biti nejasnih stvari;Infrastruktura ostaje naša a neka se koncesionari distributeri tuču na tržištu kao taksisti u zagrebu,samo ima jedan problem;Taj novac od koncesija do lipe mora biti uložen u razvoj-unaprijeđenje mreže i infrastrukture a ne u krpanje proračuna.Ne vidim što je kod hep-a sporno?To je samo nama sporno?To smo trebali napraviti i sa teleoperaterima-da je bilo pameti ali možda je bolje da nismo jer bi sanader to spržio na sindikate i birače a mreža bi nam bila na razini papua nove gvineje…Tu je u nas problem!

  • Ako je ovo “mika” sa foruma PTKM, skidam šešir 🙂

   Ako i nije, da se složim s rečenim, s tim da uopće nije bitno tko je vlasnik, jer mora operirati po lokalnom zakonodavstvu. Sjećam se kao jučer jedne prezetancije na kojoj sam bio gdje je tip iz US Department of Energy prikazao kako tamo preko je preko 90% investicija u sektoru korporativno a manje od 10% državno. Međutim, država, odnosno regulator jer tu da (a) stvori uvjete investitorima za ulaganja, (b) da se pobrine da ne koriste svoju poziciju na maligne načine. Stvar je as simple as that. Pitajte Singapur kako se stvari rade. Ili ne moramo ići uopće tako daleko, meni je recimo jako zanimljivo razmišljati o Dubrovačkoj Republici svojevremeno.

   Za HEP bi bilo preciznije reći da treba privatizirati ili staviti na tržište VEĆINU tvrtki-kćeri (neke bi trebale ostati državne po prirodi stvari, npr. prijenos). Stvarno me sram da SVE zemlje u okruženju (da, i BiH) imaju “tržišnije” riješen *elektro*energetski sektor od nas.

   Štos je samo u ovome što g. Bakić veli – čekanje može biti dulje od onog što bi mi htjeli – eto brodogradilišta. No i to je na kraju (čini se) iskonvergiralo prema privatizaciji. Stay tuned jelda 🙂

 16. Pa jesmo li mi uopće svijesni kolike bi pozitivne efekte donjela najavljena privatizacija petrokemije,naravno pod uvjetom da je strateški partner ozbiljan,sa referencama i viškom kapitala i da garantira razvoj i povećanje proizvodnje a ne stagnaciju te kompanije.Pa preporodila bi se kutina,burza,osvježio novim kapitalom državni i lokalni proračun,otvorila budućnost mladima u kutini,to bi bio doprinos oporavku hrvatske,moguće je u toj priči da petrokemija proširi djelatnosti i postane npr distributer plina,moguće je da bude centar odakle će krenuti na nekakva slična širenja u regiji,lupam napamet ali nevjerojatno je tu puno pozitivnih efekata i to nije interes samo dioničara petrokemije nego svih nas,garantiram da bi to jako podiglo cijenu svih dionica na burzi,zadovoljni bi bili i mio fondovi i njihovi članovi,sinergijski učinak bio bi velik,probudio bi se optimizam,taj svježi kapital postao bi likvidan-protočan itd,itd…

 17. I da se samo zna, da ne bude zablude,mirovinski fondovi upravljaju podravkom i oni sutra bez države imaju većinu,drugo je pitanje zašto oni njome godinama ne upravljaju već država upravlja njima,možda bi trebalo proučiti naknade u nadzornim odborima,svu odgovornost za poslovanje podravke snose mio fondovi jer je takav odnos dionica u korist njih…Tako da nebi bilo zablude da bi mio fondovi bili bolji upravitelji co-a,petrokemije ili hpb-a od države,igrao bi isti film samo bi se glumci promijenili…Da su htjeli mogli su rastjerati sa norvežanima sve ove optuženike u aferi podravka i već odavna pokazati tko je tamo gazda.zašto nisu?zato što nisu dobri gospodari i nemaju tu petlju da budu…Zato i ne promišljajmo da bi to bilo dobro za nas i nekakvo riješenje na pola puta sa mio fondovima,nama treba privatizacija gdje će većinski vlasnik ginuti svaki dan da digne prihod i otvori nova tržišta,to nam garantira rast zapošljavanja,rast prihoda i bdp-a a u foteljama kao do sada može sjedati i “mali perica” i za to primati debele naknade…

  • Skroz zanimljivo! A još uvijek gdje god se piše ne nalazim pristrane članke (jeli, kao, moderno je za novinare da zauzimaju stranu) koji govore o tome da zašto bi se nešto rješavalo bilateralno, ma makar i za milijardu, ako može otvoreno i transparentno pa za 1,2 MLRD?

   Ako su stvari kako u članku piše, drago mi je da su odgovorni stopirali originalne namjere. Staying tuned 😉

   • Pa zar nije od početka potpuno jasno da ako PTKM ide u privatizaciju (u što sam uvjeren) da će biti transparentno, a ne bilateralno? Rusi su prvi ‘ubačeni’ u igru, i vjerojatno PTKM njima i vrijedi najviše,

    Slično je bilo i za CROS. ADRS je bio predstavljan kao zainteresirana strana, ali nitko nije rekao da će ići baš njemu.

    • Čini mi se da je nama koji se dodajemo u komentare jasno da bi tako *trebalo* biti, ali u silnim pričama po forumima i portalima čini mi se da se nitko nije to sjetio javno prodiskutirati o mehanizmu prijenosa vlasništva – svi spominju vanjske partnere i investitore a eto baš u ovom članku (reprezentativni uzorak bi bio sličan) priča se ili privatizacija da/ne (naravno da da), a ako i da da li će partneri biti ovi ili oni.

     Nisam ziher da prosječan Ivan Džo (John Doe) razumije da to neće biti dogovor na nekom parkiralištu o vlasničkim udjelima s koferima da podmaže stvar, nego da će se strane nadmetati sa ponudama, što se zgodno u ovom članku i kaže, makar možda nedovoljno direktno.

     Čisto da uvalimo još jedan jasan argument za privlačenje vanjskog kapitala (prodajom onog kaj se nadam da neće biti cijeli paket vlasništva) na korist svih strana.

 18. Pardon da se nadopunim – pa makar i za “malu” razliku od 1 do 1,2 (a sasvim moguće i debelo više – eto Quatar se zanima za letove. Tko zna za što se još zanima škvadra po svijetu…!)

  • Quatar, kako sada stvari stoje, je vec tu… samo jos nije poceo s letovima. Sve ostalo je u pogonu, a (koliko cujem) dolazni interes je velik s bookiranim letovima od istoka preko Budimpeste do Zagreba.

   • Well, Qatarce smo zeznuli već par puta jer smo bili neozbiljni (jutarnji je mislim baš za vikend imao članak o tome) – nadam se nećemo i ovaj put – pa sasvim je logično obzirom na našu poziciju i veličinu da se ponašamo kao Singapur/Dubrovačka republika – otvoreni Zapadu koliko i Istoku.

    Kaj se tiče samih letova (eto priznajem, netko skuplja sličice, netko knjige, ja skupljam milje), Quatar ima odličan tzv. “hard product” (sjedala, avioni općenito), a koliko čujem (probat ću što prije mogu) i uslugu. ZAG im je zasad samo testni poligon – već su pobrali po flyerskim forumima negativne komentare što se nisu odlučili za neki veći grad u blizini, tipa Beograd (na stranu što je dotični aerodrom zreo za demolition crew, 2 odnosno 8 milijuna je više od 1 odsnosno 4) – ovo im je samo produžetak standardnih letova iz Budimpešte (dakle recimo za Bangkok leti se Zagreb->BUD->Doha->Bangkok). Ali odlično da su došli – i cijene za neke destinacije su stvarno fenomenalne (baš za tu rutu koju sam napisao oko 40% niže od npr. Lufthanse, cca 20-30% niže od Turkisha).

    Treba držati na oku i ruski (hehe, eto opet Rusa) Aeroflot – u zadnje vrijeme bombardiraju nevjerojatnim cijenama po Aziji – karte Rim-Tokyo-London su išle po 300 EUR prije dva tjedna za rujan!

    • Hajde da nas prvo ispravim obojicu… Qatar a ne Quatar 🙂

     Vjerujem da postoje dobri razlozi zasto je ZAG odabran, a ne BEG ili slican aerodrom(koliko razumijem, BEG cilja vise postati cargo HUB), no ono sto meni kao putniku upada u oci je cijena od 169 EUR za relaciju ZAG-BUD gdje se jedva isplati ici avionom (auto je ostra konkurencija tu), a taj isti avion njima ide vecinom prazan na toj relaciji… no, valjda ce se i to korigirati.

    • Hehe, to vražje nepostojano U 🙂

     Točno, čak i vlakom se isplati makar traje duplo u odnosu na auto, povratna je 230 kuna. S druge strane obzirom da Azija polako preuzima primat po svačemu (eto možda ideje za neku mega-trend analizu gdje bih volio i asistirati NB oko korelacije energije/BDP), možda još ima nade da ZAG postane regionalni putnički hub za ove prostore umjesto MUC ili FRA (koje ionako svi mrze zbog securitya), pogotovo sad kad bi sa novim upraviteljima trebao imati i marketing i operations usklađen sa nekakvom standardnom korporativnom praksom. A ne da ko mila nam aviokompanija zapošljava 1000 ljudi za 1,2 milijuna putnika dok je Malev zapošljavao 700 za 2 milijuna putnika (ili tako nekako, a potonji se čak ugasio).

     No odletili smo mi offtopic, pa da ne zagađujemo ovdje možda se čujemo mailom (bum vidio na 7damir pa se javim?) 🙂

  • A evo danas:
   VIRO-R-A 442,15 +0,26 % kolicina: 45 promet: 19.899,90
   Kako je sam u naslovu rekao: Kupih Viro po 447,96 kuna, P/E cca 4,5
   Trebat ce mu koji tjedan, ovim tempom, da vrati investiciju. Covjek se brine za svoj djep.
   Stjece se dojam da novinar ima status “gurua” u svojoj redakciji, kad ga poslodavac placa da pise o svojim investicijama.
   Mozda je novinar samo ljubomoran sto ima osjecaj da je g. Bakic uspjesniji “guru” od njega, pa ga spominje u tom kontekstu… Mozda zna da ce link na njegov clanak, ako spomene g. Bakica, izaci na Eclectici i povecati klikanje na njegov clanak…. Mozemo samo pogadjati zasto se novinar ima potrebu osvrnuti na necija investiranja…
   Ono sto sigurno znamo je da je novinar investirao po 447,96, da je danas 442,15. To je manje, ako netko ima problema sa matematikom.

   Nije nikakav nagovor na kupnju ili prodaju VIRO-R-A. Nagovaram vas da provjerite informacije i razmisljate svojom glavom, a ne tudjom.

  • Click to access g3j1uqINbDrOTop2SP1mLA==.pdf

   Pa to je genijalno, uprava podržava ponudu za preuzimanje koja je ISPOD tržišne cijene. I onda u objašnjenju još pojašnjava da ako se promatranje umjesto na normalnih 3 mjeseca rastegne na zadnje dve godine (recesija koja kvari makro-sliku? bah, sitnice), i kaže da je to JAKO dobra ponuda.

   Ko kaže da su burzovne vijesti dosadne.
   Osim ako mi nešto nije promaklo u svemu ovome 🙂

   • Vjerojatno o toj industriji znate puno više od mene, ali meni tu štošta nije baš jasno.

    Ne znam dokle EU može vući za nos WTO i cijeli svijet, dokle može uništavati svjetsko tržište, ubogaljivati jadne siromašne zemlje time itd.

    Ali vjerojatno ne može više dugo, tome služi ta njihova nakazna tipično-europska birokratizirana “reforma” koja će u početku na taj jako ružni umjetan način prvenstveno tek smanjiti europsku proizvodnju šećera, a onda će valjda kasnije i subvenijce bitnije reducirati, no to je već jedno šire područje koje se tiče cijele poljoprivrede.

    O europskim kvotama nešto progovaraju i ovdje u zadnjem odlomku prve točke i time tobože utjecaj na prihode. O rashodima još ne govore, valjda se radikalne promjene u sustavu subvencija (i time utjecaj na cijene pri poljoprivrednicima/nabavu) ne planiraju u skorom razdoblju ali i to će jednom doći na red.

    Koliko će oni u tim uvjetima manje fizičke prodaje (“nepoznatih cijena”, i “nepoznatih” promjena na troškovnoj strani dugoročnije) dugoročno uspijevati zarađivati pojma nemam, pa tako niti koliko je ova cijena fer. To je očito jako komplicirana stvar.

    Ne bih odmah ovu ponudu proglasio premalom jer to je tako neizvjesna stvar da ja to ovako na prvi pogled baš i nebih kupovao kada imam toliko drugih i sasvim očitih prilika, ali oni koji se šećerom bave valjda znaju koliko im to vrijedi i oni mogu dati ponudu kakvu žele i zakonski je ok, a na dioničarima je hoće li je prihvatiti ili ne.

    Kao što mi na KORF nismo prihvatili jer smo znali koliko nam vrijedi, tako i ovdje ako znaju i misle da vrijedi više neka ne prihvate, ako im odgovara cijena neka iskoriste priliku. Stvarno je to ljepota tržišta: ljudi su slobodni autonomno donositi odluke, svatko je odgovoran za svoje, i svatko dobiva po zaslugama. Po zaslugama zarađuje ili gubi. Barem je lako ne prihvatiti ponudu, još lakše nego prihvatiti, ne moraš ništa poduzeti, nereagiranjem je ponude neprihvaćena!

 19. Jest, zato što to nije forum,niti blog…Zar se ne možemo osvrnuti na nivo i teme naših medija?A oni se mogu osvrtati na blogove, forume i “njegove” a ti “njegovi” tj. ja imaju dionicu vira i nisu je prodali kao “guru”-kako vas on naziva?Nebi me čudilo da sutra zoran šprajc kaže na otvaranju dnevnika da je kupio dionicu atlantic grupe a da pri tome kaže “da savjet ne treba ali ga i ne daje” ili da željko vela kaže da je kupio dionice varteksa “jer voli nogomet i varaždin” a da je barcelona “nula” ali da i on…….ne daje…

 20. Govorimo potpuno isto,ja upravo na to i ukazujem,g.Bakić argumentira iz svoje pozicije, na svome blogu, zašto je nešto kupio i to je potpuno logično ali nije normalno u poslovnim novinama učesnike nekog bloga proglašavati “sektom”,samo sam pokušao objasniti da nemaju svi učesnici bloga iste dionice koje ima g.Bakić,neke su nam iste a puno njih nije…Suludo je nekoga napadati zbog neke “sekte” i “razumljivih motiva”a iz sedmice u sedmicu objavljivati u ozbiljnom poslovnom listu svoj porfelj i što si kupio a što prodao i koliko si zaradio,to su dvostruki kriteriji,ovo je forum-blog a ono su poslovne novine i tu je velika razlika u težini izrečenog…

 21. teška manipulacija tržištem i ljudima … ako je do toga došlo cijela ova “stvar” će biti veća nego itko od nas očekuje sve mi se čini 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.