PTKM

Još ‘detalja’ o Petrokemiji

Nevjerojatna istina o zaposlenima i plaćama u Petrokemiji

Evo nekoliko novosti o PTKM, te na kraju i analiza plaća i zaposlenih u PTKM, te promišljanja o ulozi sindikalnog vođe / predsjednika NO / člana Revizorskog odbora / člana Komisije za imenovanja i nagrađivanja i šefa ‘stožera’ u mirovanju.

1. Jako dobra promišljanja koja se tiču PTKM na inače odličnom blogu Cronomy.

2. Transadria prodaje udjel u luci Šibenik, gdje je PTKM drugi najveći dioniočar; Petrokemija zainteresirana. Većinu prometa luci daje upravo Petrokemija. Poslovni prihod (‘S’) luke je u 2010. bio oko 27 mil. kn. P/S za LKPC je oko 2, a za LKRI oko 4.

3. Najava kaznenih prijava dioničara protiv sindikalista u Belišću, vezano između ostalog i za astronomske otpremnine bivšim članovima uprave.

Usput, vidimo da se sada počelo i konstruktivnije pisati o privatizaciji. Naime, da je, naravno, jasno da se neće raditi o nekom ‘dealu ispod stola’, nego o kvalitetno vođenom procesu koji će rezultirati najboljim ponudama.

4. Fama o tvrtki od strateške važnosti.
g. Klaus, navodno u ime svih radnika, tvrdi da se tvrtka ne bi trebala privatizirati, pozivajući se između ostalog i na ‘Odluku Hrvatskog Sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa (Odluka od 30. 10. 2009. i izmjena od 7. 5. 2010).’

Pa idemo pogledati točno o čemu se radi. Ovdje je taj famozni popis.

I kad ga vidimo, potpuno je evidentno da spominjanje na tom popisu nema nikakve veze s privatizacijom. Naime, na njemu su i Croatia banka, Brodograđevna industrija 3. maj, Brodotrogir, Brodosplit, INA industrija nafte (država prodala kontrolu), Luka Ploče (u međuvremenu država pala na samo 20%), Imunološki zavod, Luka Rijeka, Končar EI, Podravka. Sve firme koje se definitivno privatiziraju.

5. Analiza zaposlenih i plaća u Petrokemiji.

A. Gospodin Kluas kaže da ‘radnici Petrokemije nisu idioti‘ (nema sumnje, članak objavljuje njegovo pamfletsko glasilo, neki ‘Danas’). I ja mislim da nisu, a neki koji su manje vični brojkama će vjerojatno biti šokirani sljedećim prikazima. g. Klaus se inače predstavlja kao veliki zagovornik prava radnika, zapošljavanja, potiče strah od privatizacije koja jedina može osigurati napredak tvrtke i otklanjanje rizika.

B. Petrokemija je imala 2009.-2010. kolosalne gubitke. Kao što se zna, recimo, piše ovdje, ali je jasno i elementarnim uvidom u financijska izvješća, gubici su nastali prvenstveno zbog ogromne špekulacije zalihama skraja 2008.

To je napravilo ogromni stres, tvrtka je bila u velikim problemima, a gubici su se prenosili i u 2010. zbog načina knjigovodstva zaliha (prosječna cijena) i njihove količine.

Time i jedino time, čak i kad ne bismo znali za direktna obrazloženja kojima se provodio program smanjenja broja radnika i smanjenja plaća, se može objasniti ovako velik pad broja radnih mjesta u 2009. u Petrokemiji kao na grafikonu niže. Jasno, vjerojatno nitko nije dobio ‘otkaz’, nego su radnici otišli uz skromne otpremnine (možda im je bilo zapriječeno gorim?). Samo u devet mjeseci u 2009. je smanjen broj radnika za 271, tj. izgubljeno je preko 10% radnih mjesta!

I tokom 2010.-2011. je nastavljan pad radnih mjesta brži nego u prošlosti (tj. prije 2009.). Ukupno, do kraja 2011. izgubljeno je 344 radnih mjesta u odnosu na kraj 2008., tj. 13% svih radnih mjesta!

Međutim, daleko zanimljivije je da je trošak osoblja krajem 2011. (nekonsolidirano – N) došao na razinu iz rujna 2006.:

Kombiniranjem ovih podataka, dolazimo do prosječnog troška radnika (metodološke napomene niže). Crveno je pomični prosjek za 4 perioda, a kako se radi o tromjesečnim podacima, on upravo označava godišnji prosjek. Namjerno ne govorim ‘plaća’, iako nas to u stvari zanima, jer je tako označeno u FI, a ne znam što još uključuje, ali je u svakom slučaju praktički savršena aproksimacija trenda plaća:

Jasno, ovdje trebamo biti donekle oprezni u interpretaciji, jer su možda smanjena upravo daleko najbolje plaćena radna mjesta, itd., ali je potpono jasno da su u 2011. plaće bile u prosjeku na razini 2008. To znači da su radnici Petrokemije izgubili 3 godine porasta plaća, u međuvremenu su zaradili manje, mnogi njihovih kolege su izgubili radna mjesta.

Metodološke napomene: Prosječni ‘trošak zaposlenika’ u kvartalu je izračnat tako da se trošak u kvartalu podijelio s prosjekom zaposlenih koji je aproksimiran sredinom između broja zaposlenih na početku i kraju kvartala. Kao što vidimo, trošak ima i sezonski karakter (vjerojatno vezan uz Božićnice ili slično), ali u izglađenim podacima (pomični prosjek), trend se naprosto savršeno vidi.

‘Trošak po zaposlneniku’, tj. vjerojatno i plaća, je u samo godinu dana smanjen skoro 20%. To je cijena koju su radnici, ni krivi ni dužni, platili zbog enormnih gubitaka, koji se nisu morali ni smjeli dogoditi, a o kojima g. Klaus laže. Zašto?

6. Što se u međuvremenu događalo s g. Klausom?
– On je bio zamjenik predsjednika NO 2005.-2010. i predsjednik NO od ožujka 2010. i time, a i zbog svojih ostalih funakcija zasigurno bio izvanredno upućen u zbivanja u Petrokemiji.
– Ali ipak on izjavljuje da smjenjuje g. Mesarića ‘protiv svoje savjesti‘!

E sad dolazimo do ključne stvari. Naime, u emisiji Otvoreno, pred milijunskim auditorijem, gubitke Petrokemije, koji su doveli do gornjega, g. Klaus objašnjava, i inzistira, time da su ‘te dvije godine svi proizvođači umjetnih gnojiva u svijetu bili u gubicima’. Ali Yara je, da ne idem dalje, 2010. imala rekordnu dobit!

g. Klaus time očito i brutalno laže. On inzistira na toj tvrdnji, i još tvrdi da ja, koji sam ga upozorio da laže ‘pričam napamet’.

g. Klaus kao predsjednik NO bi trebao znati elementarne činjenice. Ja vjerujem da zna jer je pametan čovjek (i ako ne zna, trebao bi odmah dati ostavku na sve funkcije, što ga, jasno, ne spašava od ogovornosti za prošlost).

Pitanja koja se meni nameću su:
– Da li g. Klaus nešto skriva kad toliko drsko i čvrsto laže oko ove krucijalne stvari
– Je li g. Klaus zaštitnik interesa radnika u Petrokemiji ili je zaštitnik nečea drugoga? Jer ako radnici tako loše prođu zbog problema koje je napravila prethodna uprava, a on to tako drskim lažima ‘pokriva’, što zaključiti?

g. Klaus zna i da biti na popisu iz točke 5. gore ne znači ništa vezano uz privatizaciju, pa ipak povlači taj argument. g. Klaus demagoški tvdri da PTKM ne treba privatizirati jer da se država ne može odreći tvrtke koja proizvodi ‘hranu za hranu’, istovremeno dok je tržište potpuno liberalizirano i Yara slobodno plasira svoje proizvode.

7. I što se tiče budućnosti Petrokemije. Pitanje je što će se dalje događati s Petrokemijom i Kutinom u statusu quo (pogledajte trend broja radnika i bez tog enormnog smanjenja) ako je u njoj g. Klaus to što je, i što će dogoditi ako dođe kvalitetni vlasnik koji može dići kapacitete, modernizirati tvornicu i otkloniti rizike?

Mislim da je svima razumnima to jasno, a radnike Petrokemije, kao i građane Kutine, molim da ovu analizu proslijede ostalima.

A gospodin Klaus se mora zamisliti da li svojim ponašanjem radi štetu Petrokemiji, radnicima i dioničarima. I da li će ih svojim destruktivnim ponašanjem dodatno iziritirati toliko da se oni zaista iz sve snage upru u iznalaženje odgovora na prethodna pitanja. Mene osobno ne zanima prošlost, nego budućnost. Ali ako je bila istraga DORH-a oko gubitka i ako je zatvorena, tj. nije našla ništa, u svjetluj novih tvrdnji g. Klausa da su tih godina gubici bili u svim tvrtkama za proizvodnju umjetnih gnojiva u svijetu, smatrao bih da istragu treba obnoviti i dodatno rasvijetliti sve okolnosti.

Uzevši sve u obzir, meni se čini da je kvalitetna privatizacija vrlo izgledna, a da će g. Klaus znatno ublažiti svoju retoriku. Jer ‘nisu radnici Petrokemije idioti’.

A što se tiče radnih mjesta i statusa radnika, zar je moguć lošiji ishod od ovoga koji samo imali zadnjih godina? Pa ovo mi liči na pogrom radnih mjesta. Moguć je jedino bolji ishod, a pogotovo ako država uvjerutuje sačuvanje radnih mjesta. I dolazimo do konačnog apsurda: taj i takav g. Klaus se ‘oštro’ protivi privatizaciji jer bi ona mogla dovesti do gubitka radnih mjesta!?

A u svakom slučaju, ovim događanjima (čak i u meni nevjerojatnom slučaju da ne bi bilo privatizacije) cijela investicijska i ostala javnost postaje svjesna potencijala Petrokemije, njene prirodne profitabilnosti i stvarnog značaja ‘Diva iz Kutine’. A čak i uz zadnji porast cijene P/S je svega 0,34.

Napomena: Autor ima dionice PTKM i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju.

Kategorije:PTKM

21 replies »

 1. Samo bacam “udicu” (Birtić o Viru) s vašim imenom, jer pretpostavljam da biste (ako se ne suzdržite) mogli imati zabavan komentar:
  “U svakom slučaju, a i to piše u knjigama, ako ti se čini da je prilika predobra, logično je upitati se “kako je to moguće?”. Je li to zato što je tržište neefikasno, ili postoji dobar razlog zašto tržište ‘ignorira’ dionicu? Zato što svi kupuju Barcelonu? Zato što je guru rekao da je izašao iz Vira? Moj prijatelj se nada da će EOS-Z i Robić dati novu ponudu, na što sam replicirao da novu ponudu ne moraju dati, dividenda bi bila dovoljna. I on i ja se bojimo da bi i većinski vlasnici Vira mogli biti zakonito nepravedni prema malim dioničarima. Malo nas je strah i mirovinaca. Iz samorazumljivih razloga. No, svjestan da je ovo Hrvatska, svjestan da su pokazatelji – savjet ne tražim, niti bih ga dao – za moj ukus predobri, novcem od police životnog osiguranja i novcem ušteđenim izbjegavanjem lakše operacije ipak sam kupio. Među ostalim, i zato što me Viro doista podsjeća na ondašnji Dukat.”
  http://www.poslovni.hr/vijesti/kupih-viro-po-44796-kuna-pe-cca-45-201818.aspx

  • Ja bih na njegovom mjestu šutio s obzirom na stanje ostatka njegovih odabira … HDEL, IPKK, KODT čak i TUHO se vucara. Jedino gdje je dobro prošao je VPIK a i to znamo zašto! Pa kad drugi vide da je upravo on kupio tu dionicu to može biti jako loš znak za nju!

 2. Možda bih mogao uvesti Twitter ralčun.
  Recimo sada bih napisao: “Opet greška u programu Zagrebačke burze ZSE, PTKM najtrgovanija, promet kao tri iduće dionice, uz brutalni rast cijene?”.

  • Ja uživam u rastu petrokemije i rastu bilo koje dionice na burzi,naravno iz “razumljivih razloga”,da i ja zaradim i stvarno se radujem bilo čijoj zaradi na burzi iako ponekad ne učestvujem u tim zaradama.Pitao bi g.bakić:Jeli to ok?Međutim ono što mene muči je odgovor koji još nismo dobili u argumentima o tome ZAŠTO MORA PASTI I ZAŠTO JE TO BALON?Koliko ja vidim nije pala?Dali je vama vijadukt balon?Meni nije!A nemam dionicu vijadukta!Meni je ingra na 55tis kn bila eksplozivna smjesa u balonu?Možda njima nije?Meni jest!Valjda nismo svi isti???

 3. Kako se g. Klaus može boriti protiv promjene vlasnika neke firme kad on nema udjele u toj firmi? Kao da imate stan i trebate pod hitno novce za neku operaciju a vas najmoprimac neda da prodate taj stan jer kamo će on???
  Još Vam taj najmoprimac prijeti da će dići cijelu zgradu na noge, učiniti će sve sto je potrebno da Vi ne prodate taj stan. Ja bih ga iz inata prodao. Pa osobno vlasnistvo bi trebalo biti temeljno pravo svakog čovjeka!
  Uostalom g. Bakic je jedna od rijetkih osoba ( ako ne i jedini) koje ja poznajem da je stekao zavidan imetak svojim radom, trudom i pamecu i iza kojeg se ne vuku nikakvi repovi privatizacije i muljaze. I sad tog covjeka idemo vrijedati, pljuvati po njemu i ismijavati mu se da sto će on sa svojih pet posto? To je naša jadna Hrvatska…. Stvarajmo i dalje društvo nerada, pokvarenosti, muljaze i korupcije a unistavajmo one poštene i vrijedne ljude pa nam ne gine grčki scenarij!

  • Svaka čast gosp. Bakiću na svemu. Ja još ne znam za bilo kojeg jačeg igrača ko je svojim radom, znanjem i kreativnošću došao do toga što ima danas!Jako je teško bilo doći u ovoj državi gdje su podobni postali pobjednici i gdje je ljudima zbog toga moral na dnu..I zato njegovo članke čitam sa guštom (naravno ne uvijek lažuči se sa svim jer smatram da nismo toliko glup narod da ne bi mogli upravljati svojim resursima, te da ćemo nadam se to i jednog lijep dana doživjeti, jer čemu onda i ova država i životi koji su dani, ako ne možemo i ne znamo sa njome upravljati), te se uvijek nešto novo i pametno može iz njih raspoznati i naučiti. I zato još jednom samo svaka čast i samo naprijed jer su nam takvi ljudi nužno potrebni da bi se društvo počelo mijenjati.

 4. 27.4. bi PTKM trebala izbaciti izvješće. Znam da je nezahvalno išta predviđati, ali svejedno. Evo moje mišljenje:

  Mislim da bi prihodi mogli biti nešto veći nego 1Q 2011, a dobit manja, odnosno vjerojatno i gubitak. Obrazloženje:

  – Cijena gnojiva na domaćem tržištu je rasla poprilično u zadnjih godinu dana (mislim 3 poskupljenja da je bilo), a i na svjetskom tržištu je cijena uree bila veća (u 1q 2011 je prosjek bio 353 $, a u 1q 2012 387 $). To svakako sugerira da bi prihodi trebali biti veći u odnosu na 1q 2011 (iako je sezona sjetve počela nešto kasnije nego prošle godine).

  – No, cijena plina je znatno veća nego u istom razdoblju lani, što znači i da su ukupni troškovi dosta veći. Prema riječima sindikata i Uprave, cijena plina prošle godine im je porasla 40% u odnosu na 2010. godinu. Svaki kvartal je bio sve skuplji pretpostavljam, jer ako vidimo kako se kretala cijena gnojiva na svjetskom tržištu:

  1Q (prosjek) – 353 $
  2Q (prosjek) – 408 $
  3Q (prosjek) – 485 $
  4Q (prosjek) – 437 $

  a i na domaćem je rasla kako smo rekli, dobit je trebala biti sve veća u prva 3 kvartala (jer je vidljivo da je cijena gnoja izrazito rasla). Međutim, dobit je u prva kvartala bila po cca 40 milijuna kn, što nam govori da su i inputi (prvenstveno plin) svaki kvartal bili sve veći. A to nam potvrđuje i zadnji kvartal – iako je cijena gnojiva bila znatno veća nego na početku godine, ostvaren je gubitak.

  – Po svemu sudeći, u 1Q ove godine je cijena plina ostala na sličnoj razini kao u zadnjem kvartalu 2011. Možda je koji postotak jeftinija zbog novog ugovora koji je nešto povoljniji, ali vjerujem da je to tu negdje (nije došlo do nekog smanjenja cijene lož ulja pa da bi trebala biti puno niža). Uostalom, i sama Uprava je u izvješću rekla da bi cijene plina u 1. kvartalu trebala biti najveća, a nakon toga da će biti lakše (tako nekako, ne da mi se sad točno provjeravati).
  A kako je cijena uree vani bila niža nego u 4Q 2011 (387 $ naspram 437 $ u 4Q), logično mi je očekivati još lošiji rezultat nego u prethodnom kvartalu.
  Ovu računicu bi mogla “poremetiti” činjenica da je od 1.3. podignuta cijena gnojiva na domaćem tržištu (a ožujak je najvažniji mjesec u prvom kvartalu (najviše se gnojiva proda) pretpostavljam), kao i to da su zalihe povećane u zadnjem kvartalu prošle godine i ako su uspjeli prodati dosta toga u 1Q to će se svakako osjetiti na rezultatu. No, svejedno, ne očekujem veliku razliku u odnsosu na zadnji kvartal. Ali zato očekujem ono baš *ebački drugi kvartal kad vidimo na kojim razinama se sada kreću cijene gnojiva! 🙂 Ali o tom potom.

  Eto, to je moje viđenje. Iako misim da je svako “prognoziranje” rezultata ovdje prilično nepouzdano, ali eto čisto da pokušamo.

  I još bih samo rekao da su ovdje (barem meni), “slatke brige”. Jer ako bude dobiti i u 1Q, to je naravno dobro, to će pokazati da je Uprava zaista radi izvrsno svoj posao i da je novi ugovor za plin bitno povoljniji od prethodnog. A ako bude gubitak, to će vjerujem znatno ubrzati privatizaciju, protivnicima iste će biti anuliran najjači argument (“Zašto prodavati nešto što posluje s dobiti?!”). Tako da smo na dobitku kako god okreneš. 🙂

  Napomena: Imam dionice Petrokemije.

  • Kao što kažete, teško je prognozirati rezultate za prvi kvartal. No, uz sve što ste naveli, ja bih dodao (kao, meni, najvažniji) podatak iz godišnjeg izvješća za 2011. godinu koji kaže:
   “Ostvarena proizvodnja 1.253 i prodaja 1.195 tisuća tona gnojiva.”
   http://www.petrokemija.hr/Portals/0/Financije/IzvjescePetrokemijaGrupaREVIDIRANO2011.pdf

   Dakle, na zalihama je ostalo 58 tisuća tona gnojiva! Financijsko izvješće za prvi kvartal u mnogome ovisi koliko je sada stanje na zalihama, tj. da li se i koliko se prodalo sa zaliha. I po kojim cijenama.
   Na primjer: ako se stanje zaliha smanjilo za pola, znači da je prodano sve što je proizvedeno u prvom kvartalu plus 29.000 tona gnojiva, po recimo (samo) 450 dolara po toni. A neka za se za dolar dobije 5,5 kuna, to je 71.775.000 kuna.
   Pri tome, još ostaje 29.000 tona na zalihama.

 5. odmah ću priznati da nisam pročitala postove na ovoj diskusiju pa ću možda zvučati off topic. Ali kako su me neke vijesti iz današnjih novina razočarale imam potrebu ostaviti svoj komentar vezano za privatizaciju Petrokemije. Prije nekoliko mjeseci, prije nego je krenula cijela priča o privatizaciji Petrokemije, komentirala sam na ovom blogu kako mi se u slučaju Petrokemije i Đure jedna od potencijalnih prijetnji čini djelovanje sindikata, posebno u Petrokemiji jer su jaki, pa ste me Vi, gospodine Bakiću, donekle razuvjerili jer Vam se tada g. Klaus činio kao razborita osoba. Nažalost, pokazalo se da u slučaju g. Klausa niste bili u pravu, ali nemojte ovo shvatiti kao kritiku, meni bi bilo puno draže da ste tada bili u pravu. Ali kako je u međuvremenu naš prvi dopredsjednik Vlade dao nekoliko ohrabrujućih izjava činilo mi se eto, konačno će se stati na kraj ucjenama sindikata, kupovanju socijalnog mira i tome slično. Iako nisam imalo neko pretjerano pozitivno mišljenje o g. Čačiću prije toga, učinilo mi se kako nama možda treba netko kao on. Čak sam bila spremna i vjerovati u nagađanja da on možda u tajnosti već dogovara privatizaciju Petrokemije i da je njegova šutnja znakovita. Kad ono čitam danas da se pregovori o privatizaciji brodogradilišta vode s FGS-ovima. Ma super. Poslije svih onih špekulacija o navodnom interesu kineskih i ruskih investitora evo nas opet na novcu poreznih obveznika (50% kapitala u FGS-ovima je državno). I što je još gore, navodno je FGS-ove i osnovala prethodna vlada za crni scenario u slučaju privatizacije brodogradilišta. Znači nije čak niti originalan. jedino, kako bi zasladio gorku pilulu, Čačić bi gubitnika uvalio u paketu s malo uspješnijim brodogradilištem. Uglavnom nije šija neg’ je vrat. Kad čovjek pomisli kako se konačno nešto pokreće shvati da, nažalost, situacija će se teško promijeniti. Više nisam sigurna niti da ova vlada može išta bitno promijeniti. I više nisam sigurna da neće popustiti ucjenama sindikata ako dođe do privatizacije Petrokemije.

 6. Eto stigao 1Q2012 – rast prihoda 5,5% u odnosu na prethodno a pad u minus, pa makar marginalni. Pretežni rast rashoda na sirovini – dakle tko zna što su izmađijali papci na tom PTKM-INA sastanku.

  Hopefully će Gazimir&Linich biti jednako agresivni prema managementu PTKM kao što su deklarativno u INA. Jer trebaju biti.

  • Sutra, nije mi se dalo danas. Ali dobre su vijesti. Sindikat (za koji mislim da u biti ne govori ono što većina radnika misle, a i pitanje je što misle oni koji su glasni) je ‘pomalo’ nervozan (a sada je i jasno da će biti posla za DORH), a postigli smo na skupštini sve poslovne ciljeve koje smo htjeli. Također smo saznali da PTKM čini se nikako ne može samostalno izgurati zadani investicijski plan, što god ‘mi mrzimo kapital, pustite nas samo da radimo svoji na svome’ galamđija govorio.

  • :-)…baš sam se isto pitao….po cijeli dan FB a ono zbog čega smo ovdje skoro pa niš…

   ipak hvala na odgovoru g. Bakić

   pozdrav,

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.