PTKM

Prvoklasni skandal na Zagrebačkoj burzi ZSE

Burza samu sebe i unutar Hrvatske zove ZSE, pa evo da im se ne zamjerim, i ja ću tako.

Naslov je, naravno, šala. Naime, čini se da je u inače negativnom danu PTKM završila kao najtrgovanija dionica (s prometom kao 3 iduće), uz porast cijene od simboličnih oko 7% ili tako nekako.

No, nema sumnje da će neki mediji koji strahovite vole tržište kapitala i Hrvatsku izvjestiti da je najviše porasla dionica MAIS. Kako ne bi morali reći da je PTKM najviše porasla. Je: MAIS je porasla u jednoj dubioznoj transakciji na prometu od oko 1.000 kuna. Dakle, PTKM je bila oko 2.000 puta trgovanija.

Meni se to čini kao skandal. Jer poslovni mediji uglavnom kažu da ‘to mora pasti’, bez obzira što nemaju nikakve argumente. Možda se pokvario program na Burzi?

Onima koji strahovito vole pratiti moje transakcije, otkrivan nevjerojatnu istinu, od koje će oni zasigurno postati mnogo bolji ulagači.

Naime: danas sam (neto) prodao 1031 dionicu: Kupio 100 po 296,66 i prodao 1.131 po 304,06. A to je bila profitabilna prodaja kratkoročnog neto ‘trading buffera‘ koji sam akumulirao dok je cijena padala. Što ćeš, netko je morao kupovati i po 280. I nije bio buffer owerflow, nije ‘pukao’ nikakav margin. Joj da, zapravo sam se zeznuo. Umjesto 931, prodao 1031. Što sad? Trebam li se sam prijaviti Hanfi ili će netko drugi?

Napomena: Imam dionice pTkM i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih. Nemam MAIS.

Oglasi

Kategorije:PTKM

28 replies »

 1. Poštovani!

  Stvarno ima dana kad me sram gdje živim. Čovjeka koji trguje pod osnovnim računom iza svog imena umjesto da se skriva iza skrbničkih ili recimo čuva lovu u Švicarskoj pa trguje od tamo, ovi (vulgarna imenica po izboru) prozivaju što je nešto prodao, premda ama baš nikome ne samo da nije dužan obrazlagati što i zašto radi, nego još i uz svaki post stavlja jasan disclaimer. Stvarno živimo u stadu ovaca ponekad.

  Čestitam na zaradi, samo naprijed – ako netko zaslužuje (jer uz vlastiti profit obrazuje društvo o onome što i kako radi), onda ste to Vi.

  E a dušebrižnicima koji vire u tuđe novčanike – ajde da im malo udovoljimo – teoretski, recimo da je cijeli blog jedan velki druk (a objektivno se mjeri da ne da nije nego baš kontra). Pa što onda? Jel vas netko tjera da kupujete/prodajete? Jel morate? Pa hajde kad je to ovaj neki pokvarenjak, napravite vi isto, a poštenije (moš mislit)?

  Strašno. Držte se i hvala što nam objavljujete svoja *razmišljanja*.

 2. Poštovani!

  Hvala Vam sto ste nam osvjetlali put u ovoj tmini koja se zove hrvatsko trziste kapitala, zse, zagrebacka burza ili whatever. Bez Vas i Vasih uvidjavnih analiza trziste kapitala bi bilo veca zabokrecina nego sto to zapravo jest. Moj portvelj vam je zahvalan i u ime svih burzovnih znalaca zelim samo reci velika Vam HVALA i nedajte se smesti tim raznoraznim sitnim dusama i jalnuskim diletantima!

 3. Nenade dali imate kakvo saznanje o tome kada bi mogla biti privatizacija Petrokemije.
  Bilo se pisalo kad su izaslanici bili u Rusiji NAVELIKO sada više ništa muk i tišina…
  Posjet se lijepo iskoristio sa članicima u novinama i televiziji cijena dionice se napumpala preko ATH i lijepo bljuc…

  Hmm nešto slično se dogodilo i na Kaštelanskim staklenicima, a kad ono bljuc i mačak u čizma…vreči….

  Srdačan pozdrav!

  • Bljuc?? Samo zato jer se odmah sljedeći dan nije objavila cijena po kojoj će se Petrokemija privatizirati??

   Ma daj ljudi, nemojte biti smiješni.

   Prodaja jednog poduzeća, bilo ono privatno ili državno, je jedan proces koji zahtijeva ipak malo duže vremena od 2 tjedna!!

  • Zaista ne vidim kakve veze ima PTKM s KSST. Osim u glavama nekih ‘nezavisnih analitičara’. Kad će privatizacija pojma nemam. Ali jasno da neće sutra, pa ne ide to tako. I također jasno da neće Vlada svaki dan ponavljati što je već rekla.

   • Pa kompanije se ne bave istom proizvodnjom ali sam zelio reci da je isto i na sve strane i medije najavljivana privatizacija Kaštelanskih staklenika pa opet ništa od privatizacije…

    Radi se o istom načinu dizanja cijene na spektakularne vijesti da ovo vrijedi ovoliko, ovo je ovakvo, ovo je dobro ako bi neko kupio za ono, a na kraju redukcija plina jer je pukla glavna cijev mreže plinovoda i redukcija…ko nekad u jugoslaviji dok se reducirala struja…

    🙂 PTKM proizvodi umetno gnojivo možda KSST to i koristi za svoje staklenike….

    • Poštovani, pobrkali ste discipline. KSST i PTKM nemaju sličnosti. K tome, što bi Vam to značilo ‘dizanje cijene’?

    • Netočno je da kod staklenika nije bilo privatizacije nego je država na osnovu procjene sudskog vještaka postavila nebuloznu početnu cijenun privatizacije a da uz to još nije uz suradnju lokalnom zajednicom izmjenila prostorne planove i prilagodila ih eventualnim zainteresiranim investitorima i bilo je potpuno očigledno da se na natječaj nitko neće javiti jer nije bilo uopće sigurnosti što tamo investitor može graditi a cijena je ponavljam bila nebulozna…

  • Vlada ima u planu “sto” projekata koje treba pokrenuti ove i iduće godine kako država ne bi završila u bankrotu. Vjerujem da je prodaja Petrokemije jedan od tih projekata no sigurno nije u skupini najvažnijih. Prvi i drugi čovjek Vlade su jasno rekli da postoji mogućnost privatizacije Petrokemije. Zaista bi bilo besmisleno da svaka tri dana Milanović i Čačić ponavljaju iste riječi. Ako se radi o privatizaciji vrijednoj više stotina milijuna eura onda treba pripremiti teren, a to se ne može u 3 tjedna. Do danas nitko iz Vlade nije demantirao nagađanja o privatizaciji, Klausa i Markušića se ne čuje, a idući tjedan ćemo saznati rezultate za Q1. Imam dionice PTKM i ovo nije nagovor na bilo što.

 4. Kada će privatizacija manje je bitno iako Vlada RH nema više puno manevarskog prostora. Sada predstoji period kalkulacije koliko ova firma može vrijediti nekom tko ima plin i jaku proizvodnju gnojiva. Inače ovo postrojenje koštalo je oko 800 mil. USD kada je napravljeno. To možda može poslužiti kao neka početna točka za kalkulacije.

 5. Nenade da vas pitam kolko bi stajala jedna fundamentalna analiza Hoteli Maestral d.d.
  Pošto se počelo pričati o nekoj privatizaciji HMST i pumpa se cijena na burzi pa ako imate neko mišljenje u svezi toga.
  Ne službeno mišljenje več pogled sa strane kao npr. buduči ulagatelj u dionice HMST-a…

  pozdrav!

 6. Ne znam hoće li pomoći ali za HMST treba biti oprezan i u detalje analizirati bilancu. Nekretninama je u kriznim godinama ispravljana vrijednost (povećavana) a treba dobro pregledati eventualne sudske sporove i zabilježbe. Znam da ima dosta zaposlenih i da se u HMST godinama ostvaruje gubitak, pa čak ih ni prodaja hotela Palace Štroku nije dugoročno sanirala. Dosta političkog zapošljavanja i nebrige…

 7. Molio bih ljude da se uozbilje!
  Svatko za sebe treba donositi odluke.Ima dosta pokazatelja do kojih je lako doći a koji služe u svrhu donošenja odluke šzta kupiti koliko dugo držati i kada prodati.
  Kaštelanski staklenici su tvrtka koja ima veliku nekretninu nikad do kraja obnovljenu proizvodnju lošu strukturu zaposlenih i unatoč prodaji i prenamjeni dijela zemljišta upitno je koliko će biti profitabilna.
  Sve se to da isčitati a da nikada nisam “povirio” u Kaštela.
  Što se tiče privatizacije turističkog sektora(najavljene) ona vjerojatno neće biti do jeseni.Tu će vjerojatno trebati otpisati potraživanja za neke firme.Živogošće,Podgora i pitanje je dali će i tada postići cijenu blizu knjigovodstvene.Sjetiti se Štroka!
  Da ponovim svatko za sebe treba napraviti analizu i donijeti odluku.
  Hvala Bogu na Bakiću što svoje analize i razmišljanja dijeli sa nama na čemu mu treba biti zahvalan.
  Vjerojatnost je da i on može faliti kao i drugi jer naše tržište je u najmanju ruku čudno!
  Uz pozdrave svima dobru trgovinu i pamet u glavu

 8. Skandalozni početak dana! U prvih cca. pola sata jedini milijunaši su iz Barcelone, a u ukupnom prometu Barcelona čini 3/4! A uglavnom i dosta rastu, svakako više od službenog indeksa zagrebačkog placa dionica.

    • Apropo, da mi se da razmišljati o HAKOMu i Ustavnom sudu danas i još da se može, shortao bi HT i otišao u long za OPTE (ajde, prvo malo pregledao kak stoje – ali ak nisu već riknuli onda ni ne budu) i usput pitao VIP i telce pošto dionica 🙂
     Nije drukeraj i nemam ama baš niš od ovoga ali kajjaznam, nekak je zabavno gledat kaj radi masa, plivat kontra pa bit hepi i sav zelen u portfelju 🙂

 9. Svaka čast na PTKM, ali meni se čini da će dionica godine biti THNK, i po porastu cijene dionice i po porastu prihoda i dobiti tvrtke, pogledajte ugovorene poslove u zadnjih par mjeseci, imaju posla preko glave, a novi veliki poslovi već stižu.Može komentar?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.